Σάββατο 25 Ιουλίου 2020


Νέα σκληρή ανακοίνωση - απάντηση εναντίον της Αγκυρας εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνοντας λόγος για παραλήρημα της Τουρκίας

Νέα σκληρή ανακοίνωση – απάντηση εναντίον της Αγκυρας εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνοντας λόγος για παραλήρημα της Τουρκίας.

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών 

Η παρέμβαση της Άγκυρας 

Το πρωί του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση εναντίον της Ελλάδας, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την Αγία Σοφία. 

«Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά έδειξε την αντίθεσή της στο Ισλάμ. Καταδικάζουμε τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου. Θα πρέπει να δουν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδωσαν σημασία στη σημαία μας», είπε μεταξύ άλλων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ 567 χρόνια, αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι. Χαρακτηρίζει την Ελλάδα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης και κατηγορεί τη χώρα μας πως τάσσεται κατά του Ισλάμ. 

Στην ανακοίνωση, γίνεται αναφορά σε περιστατικό καψίματος τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, με τον Ακσόι να λέει ότι αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν πάρει μάθημα από την ιστορία και ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στην τουρκική σημαία. 

Όλα αυτά μία μέρα μετά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφράγισε σαν άλλος πορθητής, με την παρουσία του την πρώτη μουσουλμανική τελετή στην Αγία Σοφία έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια. 

Μονάχα 14 ημέρες, ύστερα από το πράσινο φως που έδωσε τουρκικό ανώτατο δικαστήριο για την κατάργηση του καθεστώτος που απόλμβανε ως μουσείο και τη μετατροπή της σε τζαμί.

Γιατί δεν βγήκε ακόμα το Oruc Reis-H αδυναμία, η αποθράσυνση και ο αιφνιδιασμός


Το έντονο παρασκήνιο που διαδραματίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε συνδυασμό με την ελληνική αντίδραση, φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας και δεν ξεκίνησε τον απόπλου του προς το σημείο που δέσμευσε με Navtex η Άγκυρα.


Ενώ τα τουρκικά μέσα, ακόμα και το δίκτυο Anadolu, μεταδίδουν τις τελευταίες 48 ώρες ότι γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες και το ερευνητικό σκάφος θα ξεκινήσει από ώρα σε ώρα το κρίσιμο ταξίδι του, αυτό παραμένει καθηλωμένο, όπως και τα δύο βοηθητικά σκάφη που θα το συνοδεύσουν.

Μετά από την παραδοχή του εκπροσώπου της τουρκική προεδρίας ότι η αντίδραση της Ελλάδος στην έκδοση της Navtex ήταν υπερβολική, ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση, για το εάν όντως αυτό ισχύει, καθώς και πού βασίζεται η άποψη του.

Η Ελλάδα αντέδρασε «σαν να έγινε στρατιωτική κίνηση», τόνισε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος και επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις κινήσεις του Oruc Reis. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «υπερβολική» την αντίδραση της Ελλάδας, στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το γνωστό «Think Tank» των Βρυξελλών, EPC.

Μια υπενθύμιση

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι ιδιαίτερα απλή, αν κάποιος επαναφέρει στη μνήμη του τα όσα ζήσαμε στην Κύπρο την τελευταία επταετία, από τότε δηλαδή που μας συστήθηκε το Barbaros.

Η Κύπρος από το 2013 μέχρι σήμερα, έχει καταμέτρηση δεκάδες παράνομες τουρκικές Navtex για έρευνες, δεκάδες εισβολές (σ.σ. στην ΑΟΖ της, όχι στην υφαλοκρηπίδα της και αυτό έχει τη σημασία του) από ερευνητικά σκάφη και ερευνητικά γεωτρύπανα, καθώς και οκτώ γεωτρήσεις από τα ερευνητικά σκάφη.

Αδυναμία και αποθράσυνση

Η αντίδραση για παρεμπόδιση αυτών των ερευνών από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, δηλαδή... ανύπαρκτη. Πέραν από τις ομολογουμένως σοβαρές και σημαντικές προσπάθειες για να κατανοήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός τη σοβαρότητα του προβλήματος και το μέγεθος της μελλοντικής απειλής, αυτό δεν έγινε κατορθωτό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αποθράσυνση των Τούρκων, που στην πορεία των χρόνων, πέραν από τις έρευνες, εμφάνισαν και τους χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας που θέλουν το μισό Αιγαίο και σχεδόν τα δύο τρίτα της ανατολικής Μεσογείου, τουρκική θάλασσα.

Σήμερα, η Ευρώπη προσπαθεί να δαμάσει αυτό το θεριό, έχοντας όμως περιορισμένες επιλογές και μέσα στη διάθεση της. Τις συνέπειες, δηλαδή, της ολιγωρίας των τελευταίων χρόνων, η Ευρώπη τις πληρώνει και αναμένεται να συνεχίσει να τις πληρώνει, εάν δεν κατανοήσει και δεν αποφασίσει να αντιδράσει δυναμικά και αποτρεπτικά απέναντι στην Άγκυρα.

Συνεπώς, η άποψη του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας για την «υπερβολική» ελληνική αντίδραση, ομολογουμένως είναι σωστή. Η Ελλάδα με την κινητοποίηση του 85% των ναυτικών της δυνάμεων απέναντι στην έκδοση της τουρκικής Navtex αιφνιδιάστηκε, αφού μέχρι σήμερα ήταν συνηθισμένη αλλιώς.

Ο αιφνιδιασμός

Αυτή όμως θα έπρεπε να είναι η συμπεριφορά, στην οποία η Τουρκία θα είχε συνηθίσει από καιρό, ωστόσο, η αδυναμία ενός μικρού κράτους, όπως η Κύπρος, με το ανύπαρκτο πολεμικό ναυτικό, άφηνε την Τουρκία στην κυριολεξία να αλωνίζει σε ξένο αχυρώνα.

Το γεγονός ότι η Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου προχωρούσε σε έρευνες με ερευνητικά σκάφη και ερευνητικές γεωτρήσεις με γεωτρύπανα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, εντός της περιοχής δηλαδή που η Κύπρος κήρυξε ΑΟΖ, μετά από συμφωνίες με τα κράτη της περιοχής, Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, ενώ στη συνέχεια προχώρησε με τον διαχωρισμό των οικοπέδων της, τα οποία αδειοδότησε προς συγκεκριμένες εταιρείες, έχει τη σημασία του.

Κι αυτό, αφού η Ελλάδα, πέραν της πρόσφατης συμφωνίας με την Ιταλία για κήρυξη ΑΟΖ, δεν έχει προχωρήσει σε συμφωνία με κανένα άλλο κράτος. Δεν διαθέτει δηλαδή ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά υφαλοκρηπίδα, η οποία μάλιστα δεν έχει καθορισθεί. Συνεπώς, ο αιφνιδιασμός για την Τουρκία και ο χαρακτηρισμός «υπέρμετρη» αντίδραση δικαιολογείται, με βάση τα όσα έχει συνηθίσει η Τουρκία να συμβαίνουν στην Κύπρο.

Με απλά λόγια, η Τουρκία συνήθισε να κάνει παράνομες έρευνες εντός αδειδοδοτημένων οικοπέδων και να μην αντιδρά κανείς και τώρα βλέπει το 85% του ελληνικού στόλου απέναντι της για μια Navtex σε μη καθορισθείσα υφαλοκρηπίδα.

Γιατί δεν ξεκίνησε το Oruc Reis

Επιστρέφοντας λοιπόν στο αρχικό ερώτημα, γιατί το Oruc Reis παραμένει καθηλωμένο στην Αττάλεια και δεν ξεκινά τις έρευνες του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η απάντηση, ενδεχομένως να κρύβεται στα όσα εισέπραξαν ως αντίδραση, για πρώτη φορά οι Τούρκοι.

Πολεμικά πλοία στο Νότιο Αιγαίο, καταδίκες από μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τηλεφωνήματα τις μεταμεσονύχτιες ώρες προς τον Ταγίπ Ερντογάν από το Βερολίνο και παράλληλα, τις εξελίξεις να παίζουν πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ελλάδας. Για το τελευταίο μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι την επόμενη ημέρα από την έκδοση της Navtex ο τουρκικός Τύπος δεν είχε ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με το ζήτημα. Τα όσα συμβαίνουν ανοιχτά της Ρόδου και του Καστελόριζου, απασχόλησαν τον τουρκικό Τύπο με δύο ημέρες καθυστέρηση.

Ο ελληνικός αιφνιδιασμός λοιπόν και η «υπερβολική» αντίδραση, όπως χαρακτηρίστηκε, πιθανόν να είναι και η μοναδική απάντηση στο αγκυροβολημένο Oruc Reis.

Τα σενάρια

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ωστόσο, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και εξετάζουν τα σενάρια που έχουν ενώπιον τους, ανάλογα και με τις κινήσεις, τόσο του Oruc Reis όσο και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται ελλαδικά μέσα, σε περίπτωση που το Oruc Reis κινηθεί προς τη δεσμευμένη περιοχή χωρίς την παρουσία πολεμικών πλοίων, τότε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, θα παρακολουθεί διακριτικά και θα παρεμποδίσει το ερευνητικό σκάφος, μόνο σε περίπτωση που επιχειρήσει να ποντίσει καλώδια στη θάλασσα.

Στο σενάριο που το σκάφος πλεύσει προς την δεσμευμένη περιοχή, με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων και προχωρήσει στην πόντιση καλωδίων, τότε η παρέμβαση του πολεμικού ναυτικού θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή, αφού πέραν από φρεγάτες, στην επιχείρηση αποτροπής θα συνδράμουν και κανονιοφόροι, υποβρύχια, τορπιλάκατοι που ήδη βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο και θα δημιουργήσουν με αυτό τον τρόπο ένα τείχος για να ανακόψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα, σε περίπτωση που τα τουρκικά πολεμικά σκάφη επιχειρήσουν κλιμάκωση της έντασης, τότε οι Έλληνες διοικητές έχουν λάβει ήδη διαταγές για απελευθέρωση των κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής.

Στην αντίπερα όχθη, αν οι εκτιμήσεις, ότι η Τουρκία αιφνιδιάστηκε από την δυναμική παρέμβαση της Ελλάδος, επιβεβαιωθούν, τότε δεν αποκλείεται το σκάφος να μην πάει καθόλου στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή, ή αν πάει, να μην προχωρήσει σε πόντιση καλωδίων, κάτι που αφενός θα δικαιολογεί την μη παρέμβαση της Ελλάδος και αφετέρου θα ικανοποιήσει σε ένα μικρό βαθμό και το εσωτερικό ακροατήριο του Ταγίπ Ερντογάν.

ΟΛΟΙ χωρίς κορονοϊό


Αρνητικοί στη νόσο του κορονοϊού Covid-19 βρέθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην καραντίνα της βόρειας Λέσβου. Αρνητικοί και όλοι οι νεοεισελθόντες

Χωρίς κορονοιό ανιχνεύτηκαν και οι 163 πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στην δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα της βόρειας Λέσβου. Είδηση ιδιαίτερα σημαντική καθώς κατά διαστήματα τέσσερις από αυτούς είχαν βρεθεί θετικοί.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι αρνητικοί στον κορονοιό βρέθηκαν όλοι οι εισελθόντες στη Λέσβο πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν εκτός της καραντίνας. Και συγκεκριμένα οι 38 που βγήκαν το περασμένο Σαββάτο στα Τσόνια, οι 26 που βγήκαν την ίδια μέρα σε παραλία του Μολύβου και οι 28 πρόσφυγες και μετανάστες που βγήκαν στον Παληό τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Τα παραπάνω στοιχεία επιτρέπουν στους μεν «καθαρούς», πλέον από τα Μεγάλα Θέρμα να μετακινηθούν στη Μόρια στους δε ευρισκόμενους εκτός δομής να μπουν σε αυτήν προκειμένου να μπουν σε κλειστή καραντίνα 14 ημερών και αν αποδειχθούν υγειείς να μετακινηθούν και αυτοί στη Μόρια.

Και στον Καρά Τεπέ

Ας σημειωθεί ότι αρνητικοί στον κορονοϊό ανιχνεύτηκαν και όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στη Λέσβο στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και μετακινήθηκαν σε καραντίνα στον Καρά Τεπέ.

θωρακίζεται η Γαύδος εξοπλίζεται με στρατιωτικό φυλάκιο


Η τουρκική προκλητικότητα οδηγεί στη θωράκιση του ακριτικού νησιού.

Με στρατιωτικό φυλάκιο εξοπλίζεται το νοτιότερο άκρο της Κρήτης και της Ελλά­δας σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε χθες στην “ΚΡΗΤΗ Τν”. Πρόκειται για ένα φυλάκιο το οποίο θα ικα­νοποιήσει την ανάγκη των κατοίκων της Γαύδου για ασφάλεια, αλλά θα έχει τη θέση του παρατηρητηρίου όσον αφορά τις κινή­σεις της γείτονος χώρας, της Τουρκίας.

ΑΥΤΟΨΙΑ: Μηχανικοί του στρατού στο ακριτικό νησί

Μάλιστα, κλιμάκιο από μηχανικούς του Ελληνικού Στρατού επισκέφτηκε τη Γαύδο τις προηγούμενες ημέρες για επιθεώ­ρηση του χώρου που παραχωρήθηκε και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις ως προς την τελική πορεία της δημιουργίας του φυλακίου, για το οποίο οι κάτοικοι του νησιού εξέφρασαν θετική άποψη.

«Ήρθαν τις προηγούμενες ημέρες μηχανικοί του Ελληνικού Στρατού και είδαν τον χώρο. Σκοπός ήταν η ικανοποίηση των αναγκών του Ελληνικού Στρατού ώστε να προχωρήσουν», είπε η κ. Στεφανάκη.

«Όταν ξέρουμε πως κάθε Πέμπτη έχουμε αναχαιτίσεις και πως νότια της Κρήτης υπάρχουν τουρκικά πλοία, η παρουσία στρατιωτικού φυλακίου θα μας κάνει να νιώθουμε πιο ασφαλείς», ανέφερε κάτοικος στον τηλεοπτικό φακό της "ΚΡΗΤΗ TV’’.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας, μετά τα τε­λευταία γεγονότα, έχει χτυπήσει "κόκκινο". Η προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμά­των μας είναι συνεχής, ενώ η απαράδεκτη στάση της διαμορφώνει κλίμα ανασφάλειας σε μι­κρά νησιά νοτίως της Κρήτης.

Ένα από αυτά τα μικρά νησιά είναι και η Γαύδος. Η Γαύδος είναι ένα νησί που υπάγεται στον νομό Χανίων και οι κάτοικοί του αγγίζουν τους 152, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ένα στρατιωτικό φυ­λάκιο στην περιοχή της Γαύδου θα αποτελούσε έ­να σημαντικό ελληνικό "όπλο" στην ευρύτερη περι­οχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό διεμήνυσε σε κάθε τόνο και η κ. Λίλιαν Στεφανάκη.

Συγκεκριμένα, η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στε­φανάκη, προχώρησε σε δηλώσεις στον τηλεοπτι­κό φακό της "ΚΡΗΤΗ Τν", όπου έκανε σαφές πως «τις τελευταίες εβδομάδες και με γνώμονα τη στά­ση της Τουρκίας, ύστερα από αίτημα που έφτασε στη Γαύδο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποδείχτηκε χώρος κοντά στον φάρο του νησιού. Ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να παραχωρηθεί από τον Δήμο με σκοπό τη δημιουργία στρατιωτι­κού φυλακίου, το οποίο αδιαμφισβήτητα θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανα­τολικής Μεσογείου όσο και στην εξήγηση των κινή­σεων των Τούρκων».

Η κ. Στεφανάκη μεταξύ άλλων υποστήριξε πως στο συγκεκριμένο κλιμάκιο θα διαμένουν 8 με 10 στρατιώτες, ενώ ο χώρος του θα βρίσκεται στον φάρο. Ήταν ένα πάγιο αίτημα πολλών χρόνων που πλέον γίνεται και πράξη.

«Απ’ ό,τι μας έχουν ενημερώσει, θα δημιουργηθεί ένα στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο θα είναι εξο­πλισμένο με 8-10 στρατιώτες και έναν αξιωματικό. Μας ζήτησαν να διαθέσουμε έναν χώρο. Ο Δήμος παραχώρησε τον χώρο που βρίσκεται δίπλα στον φάρο ώστε να γίνουν οι εργασίες. Εδώ και πολλά χρόνια, υπήρχε ενδιαφέρον να δημιουργηθεί ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του νησιού. Υπήρχε μια σκέψη... Πλέον ωρί­μασε και τώρα έγινε το αίτημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Στεφανάκη.

Οι κάτοικοι

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Γαύδου, αν και υποδέχο­νται θετικά τη δημιουργία στρατιωτικού φυλακί­ου, αντιλαμβανόμενοι την κομβική σημασία του νη­σιού, δε δήλωσαν να ανησυχούν περισσότερο απ' όλους τους υπόλοιπους Έλληνες μετά τις τελευταί­ες εξελίξεις με φόντο τα ελληνοτουρκικά και την επαναλαμβανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων. «Σίγουρα, βοηθάει η παρουσία του στρατιωτικού φυλακίου. Η παρουσία στρατιωτικών στην περιο­χή της Γαύδου είναι το μεγαλύτερο όφελος για την τοπική κοινωνία. Το γεγονός πως θα έρθουν στρα­τιωτικοί και θα ζουν τον χειμώνα εδώ είναι σημαντι­κό», ανέφερε η κ. Στεφανάκη.

Η μεγάλη επιτυχία του αστυνομικού Γ. Γιαννόπουλου: Το πρωί στην υπηρεσία, το βράδυ υποψήφιος


Nα συγκεντρώσει ένας υποψήφιος φοιτητής 18.495 μόρια δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Να είσαι όμως εργαζόμενος, υποδιοικητής σε υπηρεσία ασφαλείας της Αστυνομίας και να κάνεις το δρομολόγιο Άγιος Νικόλαος – Ηράκλειο για να καθίσεις και πάλι για δυο χρόνια στα θρανία του λυκείου, είναι αξιοσημείωτο.

Αυτό έκανε την τελευταία διετία ο υποδιοικητής της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, υπαστυνόμος Α’, Γιώργος Γιαννόπουλος και αναπληρωτής γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Λασιθίου, ο οποίος αφού έκανε τη β και γ τάξη του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου, έδωσε πανελλήνιες και κατάφερε να γράψει: 19,5 μαθηματικά, 13,5 στην έκθεση , 19, 4 ανατομία και 19,3 στην υγιεινή- μικροβιολογία, στα μαθήματα δηλαδή του τομέα υγείας.

Με αυτή τη βαθμολογία βάζει γερές βάσεις για να πετύχει τον πρώτο στόχο που είναι η ιατρική, όμως και άλλες επιστήμες, όπως η κτηνιατρική, η φαρμακευτική και η βιολογία του κεντρίζουν εξίσου το ενδιαφέρον.

Ο 32χρονος αξιωματικός με καταγωγή από την Ευρυτανία από τη μεριά του πατέρα και τη Θεσσαλία από τη πλευρά της μητέρας μιλάει στην «Π» για τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε και δεν παραλείπει να πει σε συναδέλφους του που σκέφτονται να το κάνουν, «να το τολμήσουν, καθώς μόνο κερδισμένοι θα βγουν από αυτό».

Ο ίδιος δηλώνει «ερωτικός μετανάστης», αγάπησε και την Κρήτη, αλλά και μια Κρητικιά. Το στήριγμά του, όπως την αποκαλεί, η οποία ως φοιτήτρια ιατρικής ήταν εκείνη που τον έκανε να σκεφτεί ότι οι επιστήμες υγείας είναι αυτό που ίσως πραγματικά θέλει.
Η συνέντευξη με τον κ. Γιαννόπουλο έχει ως εξής:

-Επειδή είμαστε και λίγο τοπικιστές (με την καλή έννοια) θα ήθελα αρχικά να μου πείτε πώς βρεθήκατε στην Κρήτη;

Υπηρετούσα εφτά χρόνια στην Αθήνα και ήθελα να φύγω. Μεγάλωσα στο Αγρίνιο και η Αθήνα δε μου άρεσε τόσο, ήθελα να πάω να εργαστώ σε μια περιφερειακή πόλη. Προέκυψε θέση όταν ήμουν στην Αξιωματικών για Κρήτη. Είπα γιατί όχι και ήρθα. Είμαι από το 2015 στο νησί. Σκοπός μου ήταν να έρθω στην Κρήτη, να μαζέψω μόρια να επιστρέψω στον ιδιαίτερο τόπο μου το Καρπενήσι, αλλά με κέρδισε η Κρήτη, την αγάπησα και πλέον δε θέλω να φύγω. Δηλώνω ερωτικός μετανάστης.

-Τι προηγήθηκε των τελευταίων πανελλαδικών; Κάποια άλλη πανεπιστημιακή σχολή ή αμέσως εισαγωγή στην ΕΛ.ΑΣ;

Το 2006 έδωσα πρώτη φορά πανελλαδικές και πέρασα στη Σχολή Αστυφυλάκων. Το 2012 ξαναέδωσα πανελλαδικές και πέρασα στη Σχολή αξιωματικών και τώρα είναι η τρίτη φορά που έδωσα πανελλαδικές. Στην ΕΛ.ΑΣ δηλαδή υπηρετώ 14 χρόνια.

-Να μας πείτε γι αυτά τα δύο τελευταία χρόνια που ήσασταν εκ νέου μαθητής λυκείου;

Τα δύο αυτά χρόνια παρακολουθούσα τα μαθήματα στο νυχτερινό ΕΠΑΛ. Πηγαινοερχόμουν από τον Άγιο Νικόλαο στο Ηράκλειο τέσσερις φορές την εβδομάδα για να παρακολουθώ τα μαθήματα. Πολλές φορές δεν προλάβαινα να πάω σπίτι για να φάω ή να ξεκουραστώ. Ξέρετε ότι σε μία υπηρεσία Ασφαλείας, δεν υπάρχει ωράριο.

-Οι πανελλήνιες πώς προέκυψαν;

Στο Λασίθι όσα χρόνια υπηρετώ έχω παρατηρήσει ότι έχουμε τρομερή έλλειψη σε αστυνομικό προσωπικό. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε πολλές ώρες υπερωρίες τις οποίες και δεν πληρωνόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι χάνω χρόνο από την προσωπική μου ζωή. Η πρώτη σκέψη για να δώσω πανελλαδικές ήταν να φύγω από το Σώμα. Να βρω κάτι που θα μου επιτρέπει να έχω και ελεύθερο χρόνο. Μου αρέσει πολύ η δουλειά που κάνω, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου εκτός της ΕΛ.ΑΣ αλλά δεν μπορώ και να συνδυάσω Αστυνομία και προσωπική ζωή. Έτσι γεννήθηκε ως πρώτη σκέψη.

Η κοπέλα μου, με βοήθησε να εμβαθύνω αυτή τη σκέψη και να την επεξεργαστώ περισσότερο. Είναι φοιτήτρια ιατρικής και πήρα το ερέθισμα να το δοκιμάσω. Έτσι προέκυψε ο στόχος των ΕΠΑΛ που είναι εναλλακτική λύση, αλλά έχει λιγότερες θέσεις για εισαγωγή στις ιατρικές σχολές.

-Έχετε άγχος για τις βάσεις

«Φυσικά υπάρχει άγχος . Δεν είναι κατοχυρωμένο ότι μπαίνω στην ιατρική. Είμαι ψηλά στα μόρια, ελπίζω ότι θα πιάσω κάποια ιατρική στην Ελλάδα – πρώτη επιλογή βέβαια το Ηράκλειο- . Αισιοδοξώ ότι αν τα καταφέρω θα πάρω μεταγραφή γιατί το επιτρέπει η νομοθεσία , επειδή υπηρετώ στην Κρήτη.

-Άλλες σχολές εκτός την Ιατρική σας ενδιαφέρουν;

Ναι, έχω βάλει κτηνιατρική που μου αρέσει πολύ, φαρμακευτική και το βιολογικό.

-Φαντάζομαι ότι με αυτά τα μόρια, ο στόχος φαίνεται εφικτός

Από μια έρευνα που έκανα με ένα στατιστικό πίνακα του Υπουργείου Παιδείας που κοινοποιήθηκε πρόσφατα, μετά τα αποτελέσματα, υπολογίζω ότι είμαι κάπου 11ος πανελλαδικά. Η αγωνία μου έγκειται ότι οι θέσεις για την Ιατρική μέσω των ΕΠΑΛ είναι 10 κι εγώ είμαι 11ος. Θέλω να είμαι αισιόδοξος.

-Η Αστυνομία πώς προέκυψε; Φαντάζομαι ότι ήσασταν άριστος μαθητής και θα ήταν εφικτό να δηλώσετε εξαρχής Ιατρική

Όχι δεν ήμουν άριστος μαθητής. Ήμουν ένας μέτριος προς το καλός μαθητής. Όταν είσαι 18 ετών δεν έχεις ούτε την καθοδήγηση που πρέπει ούτε τα ερεθίσματα για να αποφασίσεις τι θες να κάνεις στη ζωή σου. Φυσικά και δε μετανιώνω που μπήκα στην Αστυνομία. Απλά εάν ήμουν 18 ετών πάλι, ίσως να μην την επέλεγα. Λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας, ως συνέπεια και της έλλειψης έμψυχου δυναμικού στο Σώμα.

-Αυτα τα δύο χρόνια και κυρίως τον τελευταίο χρόνο , των πανελληνίων πώς ήταν η καθημερινότητά σας;

Διάβασμα, δουλειά, πήγαινε- έλα Ηράκλειο- Άγιος Νικόλαος. Συνήθως δούλευα πρωινά.. Τα μεσημέρια εάν ήταν μια ήρεμη ημέρα έφευγα μια φυσιολογική ώρα και προλάβαινα να πάω σπίτι να φάω. Και αμέσως μετά σχολείο. Το βράδυ όταν γυρνούσα, εάν προλάβαινα και είχα όρεξη και δύναμη καθόμουν ένα μισάωρο, το πολύ μία ώρα και διάβαζα. Δύο ώρες την ημέρα ήμουν μόνο στους δρόμους για να αλλάζω νομούς. Ηρακλείου και Λασιθίου! Αυτό δε μου επέτρεπε να διαβάζω πολύ.

Το ουσιαστικό διάβασμα γινόταν τα σαββατοκύριακα που δεν είχα το σχολείο. Έκανα κάποια έξτρα μαθήματα για να πετύχω το στόχο. Κατάφερα και συγκέντρωσα υπόλοιπα αδειών που είχα και τον τελευταίο μήνα πριν τις εξετάσεις διάβασα.

– Φροντιστήρια κάνατε;

Δυστυχώς, δεν είχα την οικονομική δυνατότητα. Έκανα κάποια μαθήματα με φίλους καθηγητές στον Άγιο Νικόλαο. Γι αυτό και θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους μου Ευτυχία Πανούσου που είναι φιλόλογος και το Δημήτρη Λεβέντη που είναι μαθηματικός.

-Μου κάνει εντύπωση ότι υπηρετείτε σε μια υπηρεσία Ασφαλείας που μπορεί να μην έχει τη δουλειά της Αθήνας ή του Ηρακλείου, αλλά όσο να’ναι είναι μια υπηρεσία που δεν σταματά ποτέ να δουλεύει. Πώς συνδυάσατε δουλειά και φοίτηση στο λύκειο;

Δεν ήταν εύκολο και δεν συνδυάζονταν πάντα. Η ασφάλεια έχει ένα τεράστιο αντικείμενο και ουσιαστικά ασχολείται με το βαρύ έγκλημα. Τις φορές που είχαμε σοβαρά περιστατικά αλλά και σε μικρότερης σημασίας περιστατικά, το διάβασμα έμενε πίσω. Υπήρξαν μέρες που δεν μπορούσα να αφήσω τα καθήκοντά μου. Δεν πήγαινα σχολείο και έπαιρνα απουσίες. Η δουλειά προηγείται φυσικά.

-Εάν επιτευχθεί ο στόχος της ιατρικής, στο ερώτημα ιατρική ή αστυνομία τι απαντάτε;

Υπάρχει και η δυνατότητα να συνδυάσεις και τα δύο, εάν φυσικά περάσω ιατρική και με το καλό τελειώσω τις σπουδές. Υπάρχουν γιατροί στην αστυνομία που επιτελούν το ιατρικό έργο και ανήκουν στο Σώμα. Όμως τώρα κατευθύνομαι κυρίως προς την ιατρική.

-Την ιατρική την επιλέγετε για την προσφορά προς τον συνάνθρωπο;

Η συγκεκριμένη επιστήμη ως σκέψη ξεκίνησε από τα ερεθίσματα που είχα από τη σύντροφό μου. Διαβάζοντας εκείνη, διαπίστωσα κι εγώ σταδιακά πόσο ενδιαφέρουσα επιστήμη είναι και πόσα απίστευτα πράγματα μαθαίνεις για τον ανθρώπινο οργανισμό και το σώμα. Όμως και από τα μαθήματα που έκανα στο ΕΠΑΛ ειδικά με την ανατομία και την υγιεινή, κατάλαβα πόσο πολύ με έχει κερδίσει η επιστήμη αυτή.

-Υπήρξαν άνθρωποι που σας στήριξαν;

Ποιον να πρωτοπώ. Καταρχάς, η κοπέλα μου. Σε ό,τι χρειάστηκα ήταν παρούσα. Με βοηθούσε εάν είχα απορίες καταρχάς. Αλλά η στήριξή της ήταν πάντα δεδομένη και όταν πιεζόμουν από τη δουλειά , το σχολείο κοκ. Επίσης, η οικογένειά της με στήριξε πολύ. Τι να πω και για τους συναδέλφους και δη το διοικητή μου που με βοήθησαν όποτε το χρειαζόμουν, οι καθηγητές που προανέφερα αλλά και οι καθηγητές του ΕΠΑΛ που κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Επίσης, από τους πρώτους που έδωσε το κίνητρο ήταν ο καλός συνάδελφος και φίλος Δημήτρης Χουστουλάκης, ο οποίος είναι στον έκτο χρόνο της ιατρικής και συμφοιτητής με τη κοπέλα μου. Ο Δημήτρης με κατεύθυνε, με στήριξε, όχι μόνο με ενθάρρυνε αλλά με βοήθησε και σε ό,τι τον χρειάστηκα.

-Άνθρωποι που έβαλαν εμπόδια υπήρξαν;

Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξαν εμπόδια. Εάν προέκυπτε ένα έκτακτο θέμα στη δουλειά κι εγώ δεν μπορούσα να διαβάσω, δεν το θεωρώ εμπόδιο. Ήταν υποχρέωση μου και καθήκον μου να υπηρετήσω τον πολίτη και την υπηρεσία.

Εμπόδιο ίσως ήταν το οικονομικό, γιατί δεν είχα την τεράστια οικονομική δυνατότητα να καταναλώνω βενζίνες δύο χρόνια τώρα. Άνθρωπος να μου βάλει εμπόδιο δεν υπήρξε. Βρήκα μόνο φίλους και υποστηρικτές.

-Τι θα έλεγες στον συνάδελφό σου που θέλει να κάνει το ίδιο , να συνεχίσει σπουδές, αλλά δεν το επιχειρεί;

Ο συνάδελφος που το σκέφτεται αλλά δεν το αποφασίζει πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν απίστευτες σχολές σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν πανεπιστήμια που δεν τα βλέπουμε και ο καθένας μπορεί να σπουδάσει είτε επειδή του αρέσει κι ας μην το ακολουθήσει επαγγελματικά, είτε γιατί θέλει να εξελιχθεί ως άνθρωπος. Θα έλεγα σε όλους τους συναδέλφους να δοκιμάσουν εάν το θέλουν πραγματικά. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα επιστημονικά πεδία και αντικείμενα που δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξουν οι πνευματικοί ορίζοντες . Έτσι πιστεύω βελτιώνεται και η Αστυνομία, όταν έχει και στελέχη που διαρκώς επιθυμούν να επιμορφώνονται και να γνωρίζουν νέα αντικείμενα.

Εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα σε 24 ώρες στη Λαμπεντούζα


Μέσα σε λίγες ώρες κατέφθασαν στη Λαμπεντούζα 800 πρόσφυγες ενώ το κέντρο υποδοχής του νησιού είναι ήδη υπερπλήρες. Η κυβέρνηση εστιάζει στα τεστ κορωνοϊού . Υποχρεωτική είναι η καραντίνα για τους νεοαφιχθέντες.

800 αφίξεις μέσα σε 48 ώρες στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας. Το κέντρο μεταναστών είναι υπερπλήρες. Κανονικά μπορεί να φιλοξενήσει 95 άτομα, αλλά οι μετανάστες και πρόσφυγες, τις ημέρες αυτές ξεπέρασαν τους 500.

Η τελευταία επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη νύχτα. Ένα πλεούμενο με 55 Tυνήσιους κινδύνευε να βυθιστεί και η ιταλική ακτοφυλακή κινητοποιήθηκε, πάντα στ΄ ανοικτά της Λαμπεντούζα.

Η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κόντε, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε αναγκαία προσπάθεια ώστε σε όλους τους μετανάστες που αποβιβάζονται στην Κάτω Ιταλία να γίνεται άμεσα τεστ για κορωνοϊό. Παράλληλα στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι τα πλωτά κέντρα για την υποχρεωτική καραντίνα των μεταναστών (πρόκειται για πλοία) από ένα που είναι μέχρι σήμερ να μπορέσουν να γίνουν τρία.
Ο Σαλβίνι εμμένει στην αντιμεταναστευτική ρητορική

Ο γραμματέας της Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι επωφελείται, όπως πάντα, για να ενισχύσει την κομματική του προπαγάνδα. Πήγε στην Λαμπεντούζα και με συνδέσεις μέσω Facebook επιμένει: «Φθάνουν συνεχώς νέοι λαθρομετανάστες. Οι οποίοι, βέβαια, θα συντηρηθούν με έξοδα των Ιαλών».

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές είναι ένας τρόπος για να αποσπάσει την προσοχή από τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής: το Ταμείο Ανάκαμψης, βάσει του συμβιβασμού που επετεύχθη, εγγυάται στην Ιταλία 209 δις ευρώ. Μια ξεκάθαρη νίκη του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και της κυβερνητικής συμμαχίας Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων.

H MKO SOS Mediterranee, τέλος, αντέδρασε οργισμένα στην απόφαση της ιταλικής ακτοφυλακής να προχωρήσει στην κατάσχεση του πλοίου της Ocean Viking. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν προέκυψαν τεχνικά προβλήματα, ενώ το σκάφος μετέφερε πολύ μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών από τον επιτρεπόμενο. «Κρίμα είναι μόνον ότι μπορέσαμε και σώσαμε πάρα πολλές ζωές» απαντά, με νόημα, η SOS Mediterranee.

Ο Ερντογάν θέλει την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Τουρκίας


Ο Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων μεταξύ άλλων ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του Αντένα ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να αλλάξει το ρόλο της Κωνσταντινούπολης. 

Αν καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά μέχρι το 2023 που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκίας, να μεταφέρει ή τουλάχιστον να επιχειρήσει να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Τουρκίας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη. 

Η Κωνσταντινούπολη θα είναι το νέο σημείο αναφοράς και το επίκεντρο για το παγκόσμιο Σουνιτικό Ισλάμ. Αυτό που έγινε σήμερα έχει μια διάσταση εσωτερική και είναι προφανές ότι απευθύνεται στους βαθιά θρησκευόμενους και στους βαθιά εθνικιστές. Απευθύνεται όμως και στο εξωτερικό, έχοντας απήχηση στο Σουνιτικό Ισλάμ, δηλαδή στον μέσο πολίτη ανά τον κόσμο που αισθάνεται Σουνίτης μουσουλμάνος. Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι δεν μπορεί να κρύψει την αδυναμία της Τουρκίας και το γεγονός ότι ως προς την Αγία Σοφία είναι απομονωμένη η γειτονική χώρα, όπως επίσης δεν μπορεί να φτιασιδώσει και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία αυτή τη στιγμή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Τουρκική Λίρα έπεσε 5% σε σχέση με το Ευρώ τις τελευταίες δέκα ημέρες. Αυτό θα τον νιώσουν οι Τούρκοι τις επόμενες ημέρες όταν βάλουν το χέρι στην τσέπη και τότε το θέμα της Αγιάς Σοφιάς θα έχει μικρότερη αξία για αυτούς. 

Ο Τούρκους Πρόεδρος έχει θέσει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, γιατί σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα σύνορα καρδιάς ή αλλιώς η γαλάζια πατρίδα, σημαίνουν ότι η Τουρκία του Ερντογάν θέλει να ασκεί έλεγχο και επιρροή σε μία γεωγραφική ακτίνα, η οποία παραπέμπει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν θέλει να καταλάβει, με πόλεμο νησιά ή περιοχές, θέλει όμως να μπορεί να έχει ερίσματα και πατήματα σε μία περιοχή εκεί που εκτείνεται που ήταν παλιά η Οθωμαντική Αυτοκρατορία. Δεν είναι τυχαίο ότι προσπαθεί να αποκτήσει στρατιωτικό πάτημα και έρισμα στη Λιβύη. Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές άνοιξε πρεσβεία στη Γουινέα στην Αφρική, δεν είναι τυχαίο ότι τα βάζει με τους Αυστριακούς, ότι θέλει να δεισδύει στα πολιτισμικά και θρησκευτικά στα Βαλκάνια και το τελευταίο οχυρό για την Δύση είναι η Ελλάδα και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τον Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι το τελευταίο ανάχωμα που στέκεται ανάχωμα στις φιλοδοξίες του Ερντογάν, που νομίζω ότι δεν θα τα καταφέρει. 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει πάρα πολύ σε συμβολισμούς, σε ερώτημα που έγινε με τον μοεζίνη και το οθωμαντικό σπαθί. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να στείλει ένα μήνυμα όχι μόνο προς εμάς αλλά και προς το μουσουλμανικό στοιχείο, ιδιαίτερα ενεργοποιώντας περισσότερο τα πρωτόγονα αντανακλαστικά αυτού, ότι η Τουρκία είναι εδώ και ότι η Τουρκία είναι το επίκεντρο και η προστάτιδα δύναμη των απανταχού μουσουλμάνων. Αν κάποιος σήμερα άκουσε αυτά που ειπώθηκαν κατά την προσευχή, πραγματικά θα ανατριχιάσει. Είναι δηλητήριο για τις σχέσεις του Ισλάμ με τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Τουρκία είναι η προστάτιδα των κατατρεγμένων μουσουλμάνων και όλων όσων χρειάζονται να βρουν καταφύγιο.


Προειδοποίηση Ερυθρού Σταυρού: Ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ροές μεταναστών
Ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα για τη στήριξη ευάλωτων χωρών, ενώ παράλληλα ο ΠΟΥ εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγκρουση με την αμερικανική κυβέρνηση

Ηκρίση του κοροναϊού μπορεί να προκαλέσει τεράστια κύματα μετανάστευσης μετά το άνοιγμα των συνόρων, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού. Η δήλωσή του έρχεται τη στιγμή που ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν προχωρήσει σε «ψευδείς» και «απαράδεκτους» ισχυρισμούς για το παγκόσμιο υγειονομικό σώμα.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Τζάγκαν Τσάπαγκεϊν, αναφέρει ότι ανησυχεί βαθύτατα για τις δευτερογενείς επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς το κλείσιμο των συνόρων και οι περιορισμοί των lockdown έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

«Όλο και συχνότερα βλέπουμε σε πολλές χώρες το πλήγμα στο εισόδημα και την πρόσβαση στην τροφή», τόνισε σε συνέντευξή του με το AFP.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη το δίλημμα της έκθεσης στον νέο κοροναϊό ή της πείνας, συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η απελπισία που δημιουργείται ενδέχεται να έχει εκτεταμένες συνέπειες.

«Ακούμε πολλούς ανθρώπους να χάνουν το εισόδημά τους. Όταν αρχίσουν να ανοίγουν τα σύνορα, θα νιώσουν αναγκασμένοι να φύγουν», εξηγεί. «Δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάσει αν υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις στη μετανάστευση για τους επόμενους μήνες ή χρόνιας».

Ανάγκη να προληφθούν τραγωδίες

Ο Τσάπαγκεϊν καλεί σε άμεση υποστήριξη για την ανακούφιση της ανθρώπινης απελπισίας, ενώ προειδοποιεί ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών θα οδηγήσει σε «αναρίθμητες τραγωδίες στη διαδρομή», συμπεριλαμβανομένων των πνιγμών, του trafficking και της εκμετάλλευσης.

«Το κόστος της υποστήριξης των μεταναστών, τόσο κατά τη μετακίνησή τους όσο και αφού φτάσουν στις χώρες υποδοχής είναι πολύ υψηλότερο από την υποστήριξη του εισοδήματος, της εκπαίδευσης και των υγειονομικών αναγκών τους ενώ βρίσκονται στην πατρίδα τους», πρόσθεσε.

Ο Τσάπαγκεϊν καταδίκασε επίσης τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να εξασφαλίσουν προτεραιότητα για τους πολίτες τους όταν κυκλοφορήσουν εμβόλια: «Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, επομένως είναι πολύ κοντόφθαλμο να πιστεύει κανείς ότι εμβολιάζοντας τους ανθρώπους του και αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους ανεμβολίαστους θα καταφέρει να παραμείνει ασφαλής», σημειώνει.

Συνεχίζεται η κόντρα ΗΠΑ – ΠΟΥ

Οι προειδοποιήσεις φτάνουν τη στιγμή που ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους επέκρινε με σκληρούς χαρακτηρισμούς τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετά από βρετανικό δημοσίευμα, στο οποίο αναφερόταν δήλωση του δεύτερου, ότι η Κίνα έχει εξαγοράσει τον ΠΟΥ.

«Τα σχόλια είναι ψευδή και απαράδεκτα, και εντελώς αβάσιμα», τόνισε ο Τέντρος. «Αν υπάρχει κάτι που πραγματικά έχει σημασία για εμάς, και που θα έπρεπε να έχει σημασία για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, είναι η σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Και ο ΠΟΥ δεν πρόκειται να αφήσει την προσοχή του να διασπαστεί από τέτοιες δηλώσεις».

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Έλληνες μουσουλμάνοι ορκίστηκαν συνοριοφύλακες 23 Ioυλίου 2020


Έλληνες μουσουλμάνοι ορκίστηκαν συνοριοφύλακες των συνόρων της πατρίδας μας.

Ο Τοποτηρητής Μουφτής Μουφτείας Κομοτηνής Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ ήταν παρών την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, στην ορκωμοσία των μουσουλμάνων συνοριοφυλάκων.

Οι συνοριοφύλακες οφείλουν να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, οι οποίες εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.


Προσφυγικό: Ξεκίνησαν οι απελάσεις – «Όποιος θέλει να παραμείνει ας δουλέψει» το μήνυμα του Μηταράκη


Φέτος στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο οι επιστροφές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 75,95%. Δηλαδή, φέτος έγιναν 139 επιστροφές, ενώ πέρσι είχαν γίνει στο ίδιο διάστημα 79 επιστροφές.

Ξεκίνησαν εκ νέου οι επιστροφές μεταναστών, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό. Αργά το απόγευμα της Τρίτης αναχώρησαν τριάντα υπήκοοι του Πακιστάν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τη χώρα καταγωγής τους, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

«Εφαρμόζουμε αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μηταράκης. «Ξεκινήσαμε ξανά τις απελάσεις όσων δε δικαιούνται διεθνή προστασία».

Η διαδικασία απέλασης, ανέφερε ο κ. Μηταράκης, πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της ελληνικής αστυνομίας και της πρεσβείας του Πακιστάν.

Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης, να επιστραφούν φέτος προς τις χώρες προέλευσής τους 10.000 άνθρωποι.
Όποιος θέλει να μείνει στην Ελλάδα να δουλέψει

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, ο οποίος μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6, τον φετινό Ιούλιο έφτασαν μόνο 200 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ο αριθμός ήταν 2.500.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 59.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και 101.000 αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις εξετάζονται ταχύτερα καθώς «είχαμε κατά 90% αύξησης της παραγωγικότητας το α΄εξάμηνο».

«Δίνουμε άσυλο στους πραγματικούς πρόσφυγες και από εκεί και πέρα πολύ πιο γρήγορα χωρίζουμε μετανάστες από πρόσφυγες» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Στην Ελλάδα η αναγνώριση προσφύγων έχει μειωθεί στο 40% όπως είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα για το β΄ εξάμηνο τις επιστροφές και τις απελάσεις.

Εξηγώντας την αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τα επιδόματα σε πρόσφυγες, ο υπουργος Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι «όταν εμείς δίναμε για πολλά χρόνια επιδοματα ήταν σαν χρηματοδοτούμε έμμεσα τους λαθροδιακινητές. Όσοι παίρνουν άσυλο έχουν πλέον ένα πρόγραμμα προσαρμογής με επιδότηση ενοικίου αλλά πρέπει να δουλέψουιν. Δεν μπορεί να δίνουμε ισόβια σύνταξη και ισόβια προνόμια. Όποιος θέλει να παραμείνει πρέπει να δουλέψει».
Κατά 75,95% αυξήθηκαν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία το α’ εξάμηνο

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 για τις οικειοθελείς και αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών, τις μετεγκαταστάσεις για οικογενειακές επανενώσεις και ασυνόδευτους ανηλίκους, και όπως προκύπτει, σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, αύξηση των επιστροφών προς την Τουρκία.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επέστρεψε στις χώρες προέλευσης ή μετεγκαταστάθηκε σε χώρες της Ε.Ε. ανήλθε σε 3.591. Αυτό το σύνολο αντιστοιχεί σε ποσοστό 36,7% σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων που σημειώθηκαν το Α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Για το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2019 η αναλογία αφίξεων- επιστροφών ήταν στο 35,6%. Επισημαίνεται ότι πέρσι δεν ίσχυαν οι περιορισμοί εισόδου-εξόδου που υπήρχαν φέτος λόγω Covid-19.

Επίσης, φέτος στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο οι επιστροφές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 75,95%. Δηλαδή, φέτος έγιναν 139 επιστροφές, ενώ πέρσι είχαν γίνει στο ίδιο διάστημα 79 επιστροφές.

Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκαν 1.343 αναγκαστικές απελάσεις μεταναστών προς τρίτες χώρες. Επιπλέον, επεστράφησαν 21 Τούρκοι υπήκοοι, βάσει του Ελληνο-Τουρκικού Πρωτόκολλου Επανεισδοχής και της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ 139 μετανάστες επεστράφησαν με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας στη γείτονα χώρα.

Επίσης, κατεγράφησαν συνολικά 420 οικειοθελείς αναχωρήσεις μεταναστών προς τις χώρες προέλευσης τους. Συμπληρωματικά, επεστράφησαν -μέσω Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης- στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς 948 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών. Επιπροσθέτως, έχουν πραγματοποιηθεί 677 μεταφορές, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, 68 εκ των οποίων αφορούν υλοποίηση αιτημάτων οικογενειακής επανένωσης ασυνόδευτων ανηλίκων. Τέλος, έχουν λάβει ήδη χώρα 73 μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων προς κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Συγκεντρωτικά στην χώρα μας οι αποχωρήσεις πραγματοποιούνται μέσα από επτά διαδικασίες. Αρχικά, μέσω των αναγκαστικών απελάσεων προς τρίτες χώρες, των επιστροφών προς την Τουρκία, των επιστροφών βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, τις οικειοθελείς αναχωρήσεις, τις εθελούσιες επιστροφές, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τέλος τις μεταφορές βάσει του κανονισμού υπ’ αριθμόν 604/2013 (Κανονισμός του Δουβλίνου). Στις αποχωρήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, χωρίς να ταυτίζονται με τις παραπάνω διαδικασίες.

Αποστολή MEGA στο Καστελόριζο: Εμπιστοσύνη των κατοίκων στις ένοπλες δυνάμεις


Σε επιφυλακή παραμένουν οι ένοπλες δυνάμεις στο Καστελόριζο, με το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ένοπλες δυνάμεις στο Καστελόριζο, με το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες.

Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα την κατάσταση, καθώς είναι συνηθισμένοι, όπως αναφέρουν στις τουρκικές προκλήσεις.

Αυτό που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η οικονομία του νησιού τους, καθώς οι λιγοστοί τουρίστες έφυγαν μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ενώ κάποιοι άλλοι ακύρωσαν τις κρατήσεις τους.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση και προς τους Έλληνες επισκέπτες να τολμήσουν να τους επισκεφτούν.

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι Έλληνες ακρίτες

Συνηθισμένοι να ζουν στο μάτι του κυκλώνα, οι κάτοικοι του Καστελόριζου αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις. Στην κάμερα του MEGA, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στις ένοπλες δυνάμεις και μιλούν για τις αερομαχίες που εκτυλίχτηκαν πριν δύο 24ωρα πάνω από το ακριτικό νησί.

Το Καστελόριζο απέχει 4 μίλια από την Τουρκία. Κάθε φορά που οι Τούρκοι προκαλούν, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πάνω του.

Οι κάτοικοι όμως έχουν μάθει να αντιδρούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται ακόμα σε επιφυλακή τους κάνουν να νιώθουν ασφαλείς.

Μετά τις χαμηλές πτήσεις και τις αερομαχίες της Τρίτης, η κατάσταση είναι πιο ήρεμη στο νησί.

Ο Δημήτρης Αχλαδιώτης είναι αντιδήμαρχος του νησιού και δισέγγονος της Δέσποινας Αχλαδιώτη, γνωστή ως η Κυρά της Ρω. Επί 40 χρόνια, από το 1943 ως το θάνατό της, ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα κάθε πρωί και τη κατέβαζε με τη δύση του ήλιου.

Πολλοί τουρίστες έφυγαν μετά την αερομαχία της Τρίτης. Το 30% ακύρωσε τις κρατήσεις του, ωστόσο κάποιοι παραμένουν στο νησί και συνεχίζουν να νιώθουν ασφαλείς.

Μια κυρία από το Βερολίνο έστειλε μάλιστα επιστολή στην Άνγκελα Μέρκελ για να την ευχαριστήσει για την μεσολάβησή της προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί.

Το βλέμμα των κατοίκων στραμμένο και στην αυριανή ημέρα. Στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.«Μήνυμα» από Μακρόν, ΗΠΑ και Ρωσία προς την Τουρκία: «Όχι» σε απειλές και προκλητικές ενέργειες


«Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ» έγραψε στο Facebook, στα ελληνικά μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος - Ανησυχία για τις προκλήσεις των Τούρκων, που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ - «Αυτοσυγκράτηση» στην Ανατολική Μεσόγειο συνέστησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα - Μίλησε και με Αλ Σίσι ο Μητσοτάκης

Πιέσεις πανταχόθεν, στη διπλωματική «σκακιέρα» που έχει στηθεί, δέχεται η Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, να μην προχωρήσει στις έρευνες νότια-νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, που προανήγγειλε με την «εμπρηστική» NAVTEX.

Το πιο ξεκαθαρο, «κρυστάλλινο» μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Facebook, γραμμένη στα ελληνικά. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ» , ενώ τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογράμμισε: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων»

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε:

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.»

Υπενθυμίζεται ότι ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος και υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Ελιζέ τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. «Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις. Όπως σημείωσε ο κ.Μακρόν «γνωρίζετε πως μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το θέμα. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει την κυριαρχία της με μεγάλη αποφασιστικότητα».

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα στο ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχιών τους από την Τουρκία, κατά τις δηλώσεις που έκανε υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξήρε στις δικές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες

«Ανησυχούμε για τις ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, αναφερόμενος στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας, για έρευνα, για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για τις ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου.

«Η ανάπτυξη πόρων στην περιοχή είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει την συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ενέργεια, ασφάλεια, οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Ο χώρος, όπως ξέρετε, είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος και θέλουμε οι φίλοι και σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν μαζί αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας» πρόσθεσε.

«Θα επαναλάβω απλώς το μήνυμα που δώσαμε προηγουμένως στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν σε επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα στην Τουρκία» κατέληξε.

Νωρίτερα, ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας είχε πάρει και ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι το Καστελόριζο έχει τηνίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο όρος «αμφισβητούμενα ύδατα», που χρησιμοποίησε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, αναφέρεται «απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις».

«Αυτοσυγκράτηση» στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά το Κρεμλίνο

Σε αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά (και) με αγωνία μια ακόμη αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε υπέρμαχοι της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου» δήλωσε η Ζαχάροβα, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της Μόσχας όσον αφορά στις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει συνάψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού πουργείου Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα προτρέπει «την αποφυγή κακοσχεδιασμένων ενεργειών» και την επίλυση των αναδυόμενων ζητημάτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αλ Σίσι

Στο πλαίσιο, δε, των τηλεφωνικών επικοινωνιών του με ξένους ηγέτες, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, του ευχήθηκε για τη σημερινή Εθνική Εορτή της Αιγύπτου.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.