Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Έκτακτα νέα μέτρα και στις Ένοπλες Δυνάμεις


Μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων περιορισμού της διασποράς της νόσου Covid-19, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ανάλογη είναι και η αντίδραση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μη ιατρικής μάσκας:
  • Στα στρατιωτικά πρατήρια, στα κουρεία/κομμωτήρια, στα στρατιωτικά φαρμακεία, στις επιχειρήσεις τροφίμων, στις στρατιωτικές λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία κ.λπ.), στους χώρους γραφείων (όταν υπάρχει επαφή με το κοινό), τόσο για το προσωπικό όσο και για το κοινό.
  • Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός στρατιωτικών αεροδρομίων καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού από το προσωπικό και τους επιβάτες.
  • Στους χώρους αναμονής καθώς και εντός των μέσων μεταφοράς προσωπικού από τους οδηγούς/χειριστές και τους επιβάτες.
  • Στα πολεμικά μουσεία και στους ιστορικούς χώρους των ΕΔ, από το προσωπικό, τους ξεναγούς και τους επισκέπτες.
  • Στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.
  • Σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται σε στρατιωτικές Μονάδες-Υπηρεσίες καθώς και στα άτομα που τους συνοδεύουν/υποδέχονται, καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές. Στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου στρατιωτικών Μονάδων-Υπηρεσιών.

Πρωθυπουργός Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για μεταναστευτικό: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη«Δεν πρέπει να αφήσουμε - και δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ενόψει της τετραήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει από την Κυριακή στην Ελλάδα, «για πολιτικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Λάσετ, ο οποίος είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), θα συνοδεύεται από τον υπουργό για Παιδιά, Οικογένεια, Πρόσφυγες και Ενσωμάτωση της κυβέρνησής του, Γιοάχιμ Σταμπ, καθώς η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία συμμετέχει ήδη στην υποδοχή από τη Γερμανία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων οι οποίοι φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Ο κ. Λάσετ θα μεταβεί και στη Λέσβο, όπου θα συναντηθεί με τους αρμόδιους για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και εκπροσώπους οργανώσεων παροχής βοήθειας, ενώ θα επισκεφθεί και τα εν λόγω κέντρα «προκειμένου να σχηματίσει προσωπική άποψη για την κατάσταση επιτόπου» και θα έχει ακόμη συνάντηση με αστυνομικούς από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία οι οποίοι υπηρετούν αυτή την εποχή στις δυνάμεις της FRONTEX στην Ελλάδα.

«Ο αποφασιστικός αγώνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη μας και για την προσφυγική κρίση. Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη μια ενιαία στάση, η οποία θα προβλέπει άμεση βοήθεια για τα παιδιά και τους εφήβους που βρίσκονται σε κίνδυνο στα προσφυγικά κέντρα. Χρειαζόμαστε εδώ μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα εγγυάται την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, αλλά ταυτόχρονα και την ασφάλεια στα σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Λάσετ σήμερα στο Ντίσελντορφ και χαρακτήρισε επιτακτική την ανθρωπιστική ευθύνη «να βρούμε εδώ επιτέλους λύσεις και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους». Γι' αυτό, κατέληξε, «η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Οφείλουμε να μην αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της - και δεν θα την αφήσουμε. Η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει το δικό της μερίδιο».


Παράταση μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στα Κ.Υ.Τ. και τις δομές της χώρας μέχρι 31 Αυγούστου


Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού/COVID-19.

Πηγή: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου


Θέρμα Λέσβου: Νέα άφιξη 31 λαθρομεταναστών στο νησί
«Νέες αφίξεις στη θέση φύλαξης παράτυπων μεταναστών για τον κορονοϊό στα Θέρμα Λέσβου .

Δεν πέρασε ούτε ένα εικοσιτετράωρο μετά την αποχώρηση των τελευταίων παράτυπων μεταναστών από το συγκεκριμένο χώρο και είχαμε χθες νέες αφίξεις 31 εισερχομένων. Ο δε χώρος όσον αφορά την φύλαξη, εδώ και κάποιους μήνες θεωρείται από τους συναδέλφους επιεικά απαράδεκτος ,ως προς τις συνθήκες κράτησης. Οι θερμοκρασίες απαγορευτικές, η ατμόσφαιρα αποπνικτική .Οπως είχαμε τονίσει πριν λίγο καιρό φύλαξη στη μέση του πουθενά δίχως περίφραξη, χωρίς καθόλου φωτισμό κατά τις βραδινές ώρες , με μια πρόχειρη στιμένη σκηνή για τις ανάγκες του προσωπικόυ ,χωρίς τουαλέτα .

Παρα τις διαβεβαιώσεις που είχαμε για τοποθέτηση οικίσκου προ εικοσαημέρου με την ηγεσία ακόμη είμαστε στην αναμονή . Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συγγεκριμένος χώρος θα φυλάσσεται τουλάχιστον έως το τέλος του έτους κι απ’ ότι όλα δείχνουν δεν ξέρουμε και εώς πότε ακόμη. Θα πρέπει να δωθεί άμεση λύση το συντομότερο στο συγκεκριμένο θέμα».

Αντώνιος Χρυσίδης μέλος Δ.Σ Ε.ΑΣ.Υ Νόμου Λέσβου αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΣ.Υ.

ΑΑΔΕ: Έκρυψαν 70 κιλά κοκαΐνη μέσα σε κοντέινερ με… μπανάνες


Το σύστημα ανάλυσης κινδύνου X-Ray κοντέινερ εντόπισε το ύποπτο υλικό και στον φυσικό έλεγχο που έγινε ο ειδικός σκύλος με το όνομα Άξελ εντόπισε τα πακέτα με την κοκαϊνη.

Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν επιτήδειοι να διοχετεύσουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών είναι πραγματικά απίστευτος και δείχνει την ευρηματικότητα των εγκληματιών. Ωστόσο, οι έλεγχοι που γίνονται αρκετές φορές εντοπίζουν τις ουσίες δίνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στους εμπόρους του λευκού θανάτου.

Όπως ακριβώς έγινε και με την σημαντική υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών που ανέδειξαν οι έλεγχοι του τμήματος δίωξης λαθρεμπορίου των τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τα άτομα του οργανισμού σε έρευνά τους διαπίστωσαν πως επιτήδειοι είχαν κρύψει 60 πακέτα κοκαΐνης συνολικού βάρους 70,5 κιλών σε κοντέινερ που μετέφερε μπανάνες.
Οι αρχές χρησιμοποιώντας το σύστημα ανάλυσης κινδύνου X-Rayκοντέινερ εντόπισε το ύποπτο υλικό και στον φυσικό έλεγχο που έγινε ο ειδικός σκύλος με το όνομα Άξελ εντόπισε τα πακέτα με την κοκαϊνη. Το φορτίο είχε έρθει από τη Νότια Αμερική με προορισμό χώρα στα δυτικά Βαλκάνια.


Συνέντευξη του Προέδρου των Συνοριοφυλάκων που μιλά για τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Έβρο

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.) Παναγιώτης Χαρέλας, μίλησε στο Gazzetta Weekend Journal για την... τεντωμένη γραμμή στην οποία περπατούν - ειδικά - τους τελευταίους μήνες οι Συνοριοφύλακες κι όλα τα σώματα που φυλάνε την πατρίδα μας.

Οι μετανασταυτικές ροές, οι μάχες στον Έβρο, η επιφυλακή στο Αιγαίο, η σημασία της πολιτικής βούλησης. 

Ο άνθρωπος που ζει τα γεγονότα στη στιγμή που συμβαίνουν μοιράζεται τα όσα έχει ζήσει τους τελευταίους μήνες.

Σήμερα η κατάσταση πως είναι στον Έβρο ;

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα γιατί δεν είναι μόνο οι μεταναστευτικές πιέσεις σήμερα αλλά υπάρχει κι ένας σχεδιασμός της δημιουργίας του φράχτη, όπου δεν γνωρίζουμε το τι αντιδράσεις θα μπορούσαμε να έχουμε εκεί το διάστημα της υλοποίησης του έργου.

Σήμερα έχουμε αύξηση των πιέσεων από μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν - κυρίως από το ποτάμι του Έβρου, αλλά προσπαθούμε να τους αποτρέψουμε σε κάθε σημείο. Έχουμε μια έντονη κινητικότητα. Δεν ακολουθούν πλέον την τακτική του Μαρτίου, με τυμπανοκρουσίες να μαζεύουν μετανάστες στα σύνορα σ' ένα σημείο και με τις κάμερες να επιδιώκουν να δείχνουν πως πέφτουν τα σύνορα της Ελλάδας από μετανάστες. Αυτό επιδίωξαν τον περασμένο Μάρτιο και απέτυχαν παταγωδώς με αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς.

Δεν ακολουθείται πλέον αυτή η τακτική. Δεν του «έκατσε» αυτή η τακτική του Ερντογάν. Γι' αυτό τι κάνει; Ακολουθεί την παλιά τακτική, με μικρές ομάδες από διάφορα σημεία του ποταμού να τους περνάνε απέναντι και εμείς να τους εντοπίζουμε, να επιχειρούμε την αποτροπή τους σε ελληνικό έδαφος και αν περνάνε να τους εντοπίζουμε και να τους συλλαμβάνουμε. Υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, υπάρχει μεγάλη πίεση. Όχι αυτή του Μαρτίου, αλλά σκεφτείτε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που προωθεί στα σύνορα της Τουρκίας όλους τους μετανάστες και προσπαθεί να τους περάσει στην Ελλάδα. Μην απορείτε με την δομή αυτή που αναφέρω του «μηχανισμού», πως αλλιώς να το ερμηνεύσεις όταν οι μετανάστες συγκεντρώνονται σε στρατιωτικές περιοχές και προωθούνται μέσα από τουρκικές στρατιωτικές ζώνες προς τα σύνορα με την Ελλάδα; Τόσο χαλαροί είναι οι γείτονες στρατιωτικοί άραγε ;

Ερχεται μόνιμη ενίσχυση στην Συνοριοφυλακή;

Η ενίσχυση της συνοριοφυλακής με μόνιμο προσωπικό έρχεται σε λίγους μήνες καθώς σε λίγο διάστημα θα εξέλθουν από τις Σχολές της Αστυνομίας οι πρώτοι 400 νέοι Συνοριοφύλακες για τον Έβρο και άλλοι 530 νέοι Συνοριοφύλακες για τα νησιά, οι οποίοι θα είναι σε μόνιμη βάση στις κύριες γραμμές των χερσαίων συνόρων αλλά και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Πράγματι μετά από 18 χρόνια έρχονται ξανά νέοι συνοριοφύλακες δίπλα μας. Θα στηρίξουμε αυτά τα παιδιά που είναι το αύριο για την συνοριακή φύλαξη στη χώρα μας. Ηταν ένας μεγάλος αγώνας για εμάς να πείσουμε την πολιτεία ότι χρειαζόμαστε ενισχύσεις. 18 χρόνια είναι πολλά. Αλλά δεν τα παρατήσαμε και σήμερα δικαιωνόμαστε.

Όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν, είναι από τον Ερντογάν παιχνίδια αποπροσανατολισμού του λαού του λόγω της βύθισης της τούρκικης λίρας;

Δεν ξέρω κατά πόσο έχω τη δυνατότητα και τη γνώση να μιλήσω γι' αυτό το θέμα. Όμως, φαίνεται ξεκάθαρα σε κάθε κοινό νου πως κάνει ό,τι χρειαστεί ακόμα και με μεγάλο κόστος, ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη των πολιτών του από κάθε αρνητική διεθνώς συνέπεια. Σίγουρα χρησιμοποιεί ένα πλέγμα διεκδικήσεων όπως πετρέλαια, ΑΟΖ, νησιά, και δημιουργεί άλλο ένα πλέγμα απειλών όπως μεταναστευτικές πιέσεις, πρόσφυγες κ.α., στη Μεσόγειο ώστε να φαίνεται ως «πειρατής» στην περιοχή και να τον φοβούνται όλοι οι γείτονες και όχι μόνο. Δεν τα λέω αυτά με καμία ιδιότητα αλλά ως απλός πολίτης όπως όλοι μας που βλέπουμε τι γίνεται.

«Βλέπουμε χτυπημένους μετανάστες από Τούρκους διακινητές»

Πιστεύετε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους μετανάστες;

Για την επίτευξη του στόχου τους, νομίζω πως και το κεφάλαιο «Μετανάστες και Πρόσφυγες» η Τουρκία το χρησιμοποιεί και το εκμεταλλεύεται όπως αυτή θέλει. Χωρίς ανθρωπισμό και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο πως στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες που εισέρχονται από την Τουρκία ούτε καν συνορεύουν οι χώρες τους με αυτή. Είναι από Μαρόκο, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές και άλλες πολλές σε όλη την υφήλιο. Απλά έχει καταλάβει και γνωρίζει καλά τις ευαισθησίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες και απλά το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πολλές φορές συλλαμβάνουμε μετανάστες άγρια χτυπημένους από τους διακινητές απέναντι, είτε γιατί δεν θέλανε να περάσουν είτε γιατί δεν είχαν τα χρήματα να τους πληρώσουν. Απεναντίας μας κατηγορεί επιπρόσθετα ότι εμείς δεν σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα! Είναι όμως μια τακτική που διεθνώς «πιάνει». Από την πλευρά μας δεν είναι λίγες οι φορές που περιθάλπτουμε μετανάστες, βοηθάμε γυναίκες και μωρά, γιατί απλά αυτές οι εικόνες δεν μπορούν να σε αφήνουν αδιάφορο.


Η Ευρώπη σας έχει βοηθήσει; Γιατί εκτός από φύλακες της Ελλάδας είστε και της Ευρώπης:

Μέχρι τώρα δεν θα έλεγα ότι η βοήθεια ερχόταν απλόχερα και ότι ήταν ουσιαστική. Υπάρχει ο οργανισμός του FRONTEX που μετεξελήχθηκε σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή αλλά ακόμη δεν έχει ουσιαστικό ρόλο στην ενίσχυση με προσωπικό στη χώρα μας.

Στην κρίση του Μαρτίου, όμως, πραγματικά για πρώτη φορά είδαμε αυτή η ενίσχυση να είναι ουσιαστική - δεν το περίμενα ούτε εγώ αλήθεια είναι - και είδαμε συναδέλφους από την Ευρώπη να στέκονται δίπλα μας με ασπίδες στην πρώτη γραμμή, να προσπαθούν και αυτοί μαζί μας να αποκρούσουν τις πιέσεις σαν να υπερασπίζονται δικό τους έδαφος.

Πέραν όμως από αυτή τη δομή της Ευρώπης υπήρξε και πολύτιμη βοήθεια και από μεμονωμένες χώρες όπως η Κύπρος, η Αυστρία και η Πολωνία. Ήταν η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τη διαχείριση της μετανάστευσης, που πράγματι αισθανθήκαμε την υποστήριξη των ξένων συναδέλφων μας και κατ‘ επέκταση των χωρών τους. Πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα - τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και στη δομή για την φύλαξη των συνόρων. Την θέλουμε ουσιαστικά δίπλα μας όχι μόνο για καταγραφές ώστε αν φύγουν από την Ελλάδα και βρεθούνε σε άλλη χώρα να μας τους επιστρέψουν πίσω. Αυτό δεν είναι βοήθεια προς την Ελλάδα όπως το λέγαμε τόσα χρόνια. Και επιτέλους τα κονδύλια για αυτόν το σκοπό να πάνε εκεί που πρέπει. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ενισχύει οικονομικά για συγκεκριμένες δράσεις και εξοπλισμό και αυτά να μην φτάνουν εκεί που πρέπει ή αν θέλετε να λείπουν τα μισά γιατί χορηγήθηκαν αλλού.
«Στον Έβρο υπήρξαν μάχες σώμα με σώμα, υπήρξαν πυροβολισμοί»

Το συμβάν στο Αιγαίο ή τα όσα ζήσατε στον Έβρο τον Μάρτιο ήταν πιο σοβαρά;

Στο Αιγαίο υπήρξε πρόληψη για να μην γίνει κάτι. Υπήρξε ετοιμότητα ώστε να μην βγει το ερευνητικό πλοίο και...απλά ήμασταν σε ετοιμότητα. Αν είχαμε κάποια εξέλιξη εκεί, σίγουρα θα ήταν τα πράγματα πιο σοβαρά! Στον Έβρο δεν συνέβη αυτό, γιατί υπήρξε εξαγγελία από τον Ερντογάν και υπήρξε ετοιμότητα από εμάς. Εκεί δεν αναμέναμε! Ήρθαν τα κύματα, ήρθαν οι "μάχες" σώμα με σώμα, τα δακρυγόνα από τους Τούρκους, οι πυροβολισμοί και η ένταση υπήρξε πράγματι. Η έντονη κινητικότητα που είχε εξαγγείλει ο Ερντογάν ήρθε και στη συνέχεια φάνηκε ότι ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο και όχι ένα αυθόρμητο μεταναστευτικό κύμα. Από τη μία, λοιπόν, έχουμε μία πρόληψη γι' αυτό που ενδεχομένως να συνέβαινε στο Αιγαίο και από την άλλη στον Έβρο υπήρξε ένα "πεδίο μάχης”, μέσω ενός υβριδικού πολέμου με τη χρήση των μεταναστευτικών ροών που τις ωθούσε - όπως αποκαλύφθηκε πολύ γρήγορα - η Τουρκία θέλοντας να δείξει πόσο απλά μπορεί να ρίξει ακόμη και με μετανάστες τα σύνορα με την Ελλάδα.

Αυτή η περίοδος είναι η δυσκολότερη για όλους εσάς που φυλάτε τα σύνορα ή είναι κάτι σύνηθες που απλά δεν τα μαθαίνουμε;

Για τις δικές μας τις τάξεις των συνοριοφυλάκων, πράγματι το 2020 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά αλλά παράλληλα έως τώρα είναι κι η πιο επιτυχημένη κι η πιο αναγνωρίσιμη από την κοινωνία. Δεν ήταν μόνο ο Μάρτιος στον Έβρο, είναι η συνεχής πίεση από τα σύνορα με την Τουρκία, οι διακινητές και οι μάχες που δίνουμε μ' αυτούς σ' όλη την επικράτεια, είναι η Ελληνοαλβανική μεθόριο, είναι η Αττική και η Διεύθυνση Αλλοδαπών εκεί που καταβάλλονται τα μέγιστα, είναι τα νησιά και η διαχείριση του μεταναστευτικού.

Είναι λοιπόν ένα πλέγμα αρμοδιοτήτων και καθημερινής προσπάθειας για να περιορίσουμε τα μεταναστευτικά κύματα αλλά και τη διασυνοριακή εγκληματικότητα που πολλές φορές η δουλειά μας δεν φαίνεται. Και κατά την άποψή μου, αν θέλετε, να μην φαίνεται, να μην απασχολούμε την επικαιρότητα. Αυτό επιτυγχάνεται όταν εδραιώνουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Είναι δική μας δουλειά να το κάνουμε και να μην απασχολούμε την κοινή γνώμη.

Η φετινή χρονιά ήταν όμως η εξαίρεση και μας έμαθαν όλοι! Από την άλλη, ίσως η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έλαβα, ήταν η τεράστια συμπαράσταση όλου του κόσμου και όλου του ελληνισμού στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλαμε στον Έβρο. Αυτό μας αρκεί για να συνεχίσουμε. Συσπειρώσαμε όλους τους Έλληνες και καταφέραμε να δείξουμε ότι στα δύσκολα είμαστε όλοι μια γροθιά. Αποδείξαμε επίσης πως Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες δυνάμεις γίνονται ένα στα δύσκολα με στόχο την υπεράσπιση των συνόρων από οποιαδήποτε απειλή.

Τι είναι αυτό που κάνει την Ελλάδα να απαντάει επιθετικά στις προκλήσεις της Τουρκίας, μιας χώρα που αριθμητικά δεν συγκρίνεται με εμάς;

Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Δεν επιτίθεται. Αμύνεται. Έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόμαχο δυναμικό, έχει Σώματα Ασφάλειας που είναι ικανά να εδραιώσουν το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική επικράτεια και επίσης είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που θα πρέπει να έχει διαχρονικά είναι η πολιτική βούληση για ετοιμότητα σε οποιαδήποτε απειλή που αν χρειαστεί θα απαντήσει όπως πρέπει. Αυτό ζητά και η ελληνική κοινωνία και έτσι θα πρέπει να είμαστε. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να απομακρύνουμε κάθε «πειρατή» του Έβρου και του Αιγαίου που θα απειλεί τα σύνορά μας.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η χώρα μας είναι ικανή και μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. Όταν ταυτίζεται η βούληση της πολιτείας με την βούληση των Ενόπλων δυνάμεων, των Σωμάτων ασφαλείας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Σε αντίθετη περίπτωση, την ελληνική σημαία θα την παίρνει ο αέρας, για λίγα νησιά δεν θα κάνουμε πόλεμο, όλοι θα είναι πρόσφυγες, η θάλασσα δεν θα έχει σύνορα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Ελληνες πολίτες;

Ένα πράγμα μας απομένει. Να είμαστε συσπειρωμένοι ως έθνος σε οποιαδήποτε απειλή. Οι πολιτικοί να αφουγκράζονται την κοινωνία και τα Σώματα Ασφαλείας, με τις Ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση σε οποιαδήποτε απειλή. Έτσι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν «πειρατή» του Έβρου και του Αιγαίου να επιβουλεύεται κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κοινωνία μας να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις αξιόμαχες ένστολες και ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας και εμείς οι δυνάμεις που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών να έχουμε εμπιστοσύνη στις Ηγεσίες μας.

Έρχονται και άλλες προσλήψεις Συνοριακών Φυλάκων


Νέες πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζονται άλλοι δυο νέοι διαγωνισμοί πρόσληψης Συνοριακών Φυλάκων. Ήδη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε το πράσινο φως για την πρόσληψη 480 Συνοριακών για την στελέχωση των ΠΡΟΚΕΚΑ της χώρας και συγκεκριμένα σε Κόρινθο, Ξάνθη, Δράμα και Αττική. 

Παράλληλα ετοιμάζεται και άλλος ένας διαγωνισμός για την πλήρωση των κενών θέσεων για τη νησιωτική χώρα για ακόμη 270 νέους Συνοριοφύλακες. Όπως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, δικαίωμα στον τελευταίο διαγωνισμό φαίνεται να έχουν από όλες τις περιφέρειες της χώρας. 

Γίνεται ξεκάθαρο, πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ηγεσία του έχει διαπιστώσει την τεράστια λειψανδρία που υπάρχει στις Υπηρεσίες της διαχείρισης του μεταναστευτικού και οδηγείται σε άμεσες λύσεις με εξειδικευμένο προσωπικό.
 
Οι πρώτοι 900 νέοι Συνοριακοί Φύλακες βρίσκονται ήδη στις Σχολές της Αστυνομίας και αναμένεται να εξέλθουν για την πρακτική τους έως τέλη Αυγούστου σε Έβρο και νησιωτική χώρα.

bordernews.gr


Χρυσοχοΐδης: Τέλος οι μεταγωγές τρομοκρατών σε Αγροτικές Φυλακές


Με νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο μπαίνει φρένο και στην κατάχρηση του συστήματος αδειών

Τέλος στη μεταγωγή τρομοκρατών σε Αγροτικές Φυλακές, όπως είχε συμβεί προ δύο ετών με τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού στις αγροτικές φυλακές Βόλου, βάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας» που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τίθενται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη μεταγωγή καταδίκων κρατούμενων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης και στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται εφεξής η μεταγωγή σε Αγροτικές Φυλακές και στην ΚΑΥΦ (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών) στους καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας.


«Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, βάζουμε φρένο στην κατάχρηση του συστήματος αδειών και πατάμε γκάζι στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός . 

Εισάγονται επίσης αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων, καθώς έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας.


Τέλος, εισάγεται εξαίρεση από την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ, αναφορικά με τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων του Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν στην ασφάλεια των Καταστημάτων Κράτησης καθιστούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την ταχεία κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

«Εμφύλιος» στον Μόλυβο με φόντο το προσφυγικό


Η κάθετη πτώση των πτήσεων τσάρτερ του εξωτερικού λόγω του κορωνοϊού, η συζήτηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό που συνεχίζει να μαίνεται στη Λέσβο, παρά την αποχώρηση 5.000 αναγνωρισμένων προσφύγων το τελευταίο διάστημα, και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν μετατρέψει το τουριστικότερο σημείο του νησιού, τον Μόλυβο, σε πεδίο… εμφυλίου μεταξύ ξενοδόχων, ντόπιων, οργανώσεων και εθελοντών που ασχολούνται με το προσφυγικό. Μήλον της Εριδος είναι το σενάριο που διαδίδεται ότι το υπουργείο Μετανάστευσης πρόκειται να εκμισθώσει ξενοδοχεία για τη διαμονή αιτούντων άσυλο, κάτι που πηγές του υπουργείου διαψεύδουν κατηγορηματικά στην «Κ».

Εμπρησμός σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Belvedere στον Μόλυβο, το οποίο παραμένει κλειστό. Οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες έριξαν πετρέλαιο περιμετρικά του ξενοδοχείου. Η πυροσβεστική υπηρεσία ερευνά τα αίτια, ενώ από την πυρκαγιά κάηκαν κλιματιστικά, εξωτερικά τα κτίρια, καθώς και το βαν μεταφοράς των πελατών. Δύο ημέρες μετά, σε τουριστική κατοικία στον Μόλυβο, άγνωστοι δράστες έβαψαν με κόκκινη μπογιά το οίκημα και έγραψαν υβριστικά συνθήματα κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Παράλληλα, το βράδυ της Δευτέρας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στη συμβολή του επαρχιακού δρόμου Πέτρας - Καλλονής γυναίκες από Μόλυβο, Πέτρα, Αναξο, Στύψη, Σκουτάρο και Λαφιώνα, με αίτημα να φύγουν οι ΜΚΟ από το νησί και να πάψει κάθε συζήτηση για ενοικίαση ξενοδοχείων στην περιοχή για φιλοξενία μεταναστών: «Πάνω στις δικές μας πλάτες, στο δικό μας μέλλον, προσπαθούν να βγάλουν λεφτά». Σε σχετικό ψήφισμα τόνισαν: «Φτάνει πια! Οι ΜΚΟ έξω από το νησί μας. Είναι η ρίζα και η αρχή του κακού. Κυβερνούν ενώ είναι μη κυβερνητικές. Εκμεταλλεύθηκαν την ανοχή και την ανθρωπιά μας».

Η υπόθεση με την εκμίσθωση των ξενοδοχείων ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες. Ο παλιός πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιολτζης, από τον Μόλυβο, ο οποίος έχει συνεργαστεί με 23 tour operators του εξωτερικού, λέει στην «Κ» ότι ένα μεγάλο τουριστικό πρακτορείο τού ζήτησε να διερευνήσει πόσοι ξενοδόχοι θα ενδιαφέρονταν στον Μόλυβο να δώσουν προς ενοικίαση τα ξενοδοχεία τους στη «νεκρή περίοδο» Σεπτεμβρίου έως Μάρτιο: «Η δουλειά αυτό το εξάμηνο είναι πεθαμένη και ήδη είναι πεθαμένη λόγω της πανδημίας. Πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, άλλα αναγκάζονται να κλείσουν. Θα ήθελα να μην υπάρχουν πρόσφυγες, αλλά υπάρχουν, και το θέμα είναι αν μπορούμε να το δούμε ως ευκαιρία. Γιατί να μη βγάλει χρήματα ο κόσμος;». Πρόσθεσε ότι είχε μιλήσει με τη δημοτική αρχή της Δυτικής Λέσβου για το θέμα και ότι ήταν αρνητικοί τόσο ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ανέφερε επίσης ότι έσπασαν το παρμπρίζ υπαλλήλου του.

«Λεηλάτησαν το Ι.Χ. μου»

Ενας από τους ξενοδόχους τους οποίους είχε προσεγγίσει ο κ. Σούγιολτζης ήταν ο Στράτος Κανιαμός, ιδιοκτήτης του Belvedere, που δέχθηκε για δεύτερη φορά επίθεση μέσα σε ένα μήνα. Στις αρχές του Ιουλίου «οργισμένο πλήθος ώς και 500 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που με αναζητούσαν για να με λιντσάρουν και να προκληθούν εκ προθέσεων φθορές στη ξενοδοχειακή μου μονάδα, παρέμειναν συγκεντρωμένοι για ώρες και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το λιμάνι, όπου εντόπισαν σταθμευμένο το αυτοκίνητό μου που λεηλάτησαν στην κυριολεξία», λέει ο κ. Κανιαμός στην «Κ» και έχει προχωρήσει σε μηνύσεις και για το αυτοκίνητο, αλλά και για τον εμπρησμό. «Φασίστες και ακροδεξιοί δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν κακό στον τόπο και όχι απλώς σε εμένα. Τους εξήγησα ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη πρόταση από το υπουργείο. Με τις ενέργειές τους δεν έχει καταστραφεί απλώς η περιουσία μου. Κινδυνεύει να καταστραφεί και όλων των γειτόνων, ακόμα και να απειληθούν ανθρώπινες ζωές, χώρια η ζημιά που προκαλούν τουριστικά στην εικόνα του Μολύβου», κατέληξε.

Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης των τουριστικών κατοικιών στον Μόλυβο όπου έγινε η επίθεση με τις μπογιές και τα συνθήματα, Θοδωρής Κοσμέτος, ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αστερίας», ανέφερε στην «Κ» ότι πολλοί παλιοί φίλοι και γνωστοί του τάσσονται εχθρικά εναντίον του από το 2015 που ιδρύθηκε η ΑΜΚΕ, συνηθίζοντας να του λένε ότι «εσείς φέρνετε τους πρόσφυγες» – με την καθημερινότητα της οικογένειας να είναι πολύ δύσκολη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης τόνισαν στην «Κ» ότι όχι μόνο το υπουργείο δεν εξετάζει να εκμισθώσει ξενοδοχεία στη Λέσβο και στα νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής, αλλά σχεδιάζει να κλείσει και το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα έως το τέλος του 2020.

Άγρια καταδίωξη στους δρόμους των Τρικάλων – Τραυματίστηκαν αστυνομικός και οδηγόςΣκηνές βγαλμένες από αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από Καρδίτσα προς Τρίκαλα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TV10.gr όλα ξεκίνησαν από την Καρδίτσα, όταν ο οδηγός ενός ΙΧ αγνόησε το μπλόκο της Αστυνομίας, πάτησε γκάζι προκειμένου να διαφύγει και μάλιστα φέρεται να χτύπησε τον αστυνομικό που του έκανε το σήμα ελέγχου.

Τότε ξεκίνησε καταδίωξη, με το όχημα να κατευθύνεται προς Τρίκαλα, ενώ συνέδραμε και αστυνομική δύναμη από την Δ.Α. Τρικάλων.

Στην είσοδο όμως των Μεγάλων Καλυβίων, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να βγει εκτός δρόμου και να τραυματιστεί.

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Τρικάλων, χωρίς ωστόσο να έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Ο λόγος που δεν σταμάτησε στον έλεγχο της Αστυνομίας, όπως αποδείχτηκε αργότερα, ήταν τα 50 περίπου γραμμάρια ηρωίνης που είχε πάνω του.

Όσον αφορά τον αστυνομικό, έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και υποβάλετε σε εξετάσεις, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας και θα υποβληθεί σε χειρουργείο. Καθώς φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα στα άκρα

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αγκυρα προανήγγειλε ο ΑκάρΓια επικείμενη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων Ελλάδας και Τουρκίας τις επόμενες ημέρες στην Αγκυρα έκανε λόγο την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακαρ, «προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που οδήγησαν σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών τις προηγούμενες ημέρες».

«Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα μέσω τέτοιων συναντήσεων. Συνεχίζουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», κατά την επίσκεψή του στην Αδριανούπολη, συνοδευόμενος από ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Πάντως ο δρόμος προς διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας παραμένει στρωμένος με «αγκάθια».

Αλλωστε, ως παράγων περαιτέρω περιπλοκής της κατάστασης λειτουργεί η αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, τη στιγμή που από την πλευρά της τουρκικής προεδρίας έχει αναγγελθεί ότι οι αντίστοιχες δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αναστέλλονται, προκειμένου να υπάρξει «άνευ όρων» διάλογος, ενδεχόμενο που έχει απορρίψει η Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έστειλε σχετικό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, τονίζοντας πως «δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει ακόμα και την έναρξη διαλόγου, που διακόπηκε το 2016, δηλαδή των διερευνητικών συζητήσεων» και προσθέτοντας, μεταξύ άλλων πως «δεν είμαστε σήμερα σε επίπεδο διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία, αλλά σε επίπεδο επαφών που θα μπορούσαν, αν πετύχουν, να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών».

Ταυτόχρονα, τη ρητορική της έντασης διατήρησε ο πρόεδρος Ερντογάν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, όπως το πράξαμε στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας».

Αιγαίο όπως… Έβρος για την Τουρκία!!!


Ακούμε συνεχώς τα τελευταία 24ωρα, όταν και άρχισε να αποκλιμακώνεται η ένταση με την Τουρκία, πως οι «μεγάλες δυνάμεις» και κυρίως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία ήταν αυτές που έβαλαν «φρένο» στον Ερντογάν ώστε να μην αναπτύξει τα πολεμικά πλοία του στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ωστόσο τουλάχιστον απρεπές να μιλούμε για γερμανική διαμεσολάβηση και να μην αναγνωρίζουμε, να μην επικροτούμε και να μην είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση αποτροπής των Τούρκων.

Προφανώς και υπήρξε διπλωματικό παρασκήνιο και επικοινωνίες μεταξύ ηγετών για να αποκλιμακωθεί η ένταση, ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να σηκώσουν τα τηλέφωνα οι «μεγάλοι», οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ήδη δώσει δυναμική απάντηση στην Άγκυρα.

Το… σόου εξελίχθηκε σε φιάσκο

Είναι αλήθεια πως η Τουρκία αιφνιδιάστηκε. Κανείς στο καθεστώς Ερντογάν δεν περίμενε τόσο άμεση αντίδραση από την Αθήνα. Νόμιζαν πως τα αντανακλαστικά της χώρας μας θα είναι αργά και η ελληνική ηγεσία θα περίμενε την παρέμβαση των «ισχυρών». Διαψεύστηκαν πανηγυρικά! Η έξοδος των τουρκικών πλοίων από το λιμάνι του Ακσάζ αποδείχτηκε «εφιάλτης» για το καθεστώς, που είδε στα τουρκικά ραντάρ το Αιγαίο να γεμίζει μέσα σε λίγες ώρες με… μπλε κουκίδες.

Η ανάπτυξη του Ελληνικού Στόλου ήταν κάτι παραπάνω από άμεση. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος λειτούργησαν ταχύτατα και δυναμικά, ενώ η αποφασιστικότητα του Αρχηγού ΓΕΝ κ. Στυλιανού Πετράκη και του Αρχηγού Στόλου κ. Παναγιώτη Λυμπέρη, που έδωσαν εντολή να βγει στο Αιγαίο το σύνολο των ελληνικών πολεμικών πλοίων, αποδείχτηκε καθοριστική για την εξέλιξη της κρίσης.

Τα ελληνικά πλοία αναπτύχθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με τέτοιο τρόπο που ήταν ικανά να μετατρέψουν σε φιάσκο το… σόου που πήγε να στήσει ο Ερντογάν στο Αιγαίο. Ο Στόλος αναπτύχθηκε ταχύτατα… μέσα σε 4-5 ώρες είχε λάβει θέση σε σημεία – «κλειδιά» και ήταν έτοιμος να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή. Κάθε πλοίο που έφευγε από το ναύσταθμο ήταν γεμάτο καύσιμα και φορτωμένο με πυρομαχικά, ενώ όλα τα στελέχη ήταν αποφασισμένα και έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, ενώ και σε αυτά τοποθετήθηκε οπλισμός. Γενική επιφυλακή και στον Στρατό Ξηράς, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, με τα στελέχη να λαμβάνουν εντολή να μείνουν όλοι στα στρατόπεδα μέχρι νεωτέρας διαταγής.

Τα τρία Σώματα, σε άψογη συνεργασία εφάρμοσαν τάχιστα το σχέδιο που είχαν καταρτίσει οι Επιτελείς με τον Α/ΓΕΕΘΑ. Όλα τα οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και η αεράμυνα της χώρας τέθηκαν σε πλήρη η επιχειρησιακή λειτουργία… από τους Patriot, τους S-300 και τους HAWK έως τους TOR-M1.

«Τέτοια κινητοποίηση έχει να γίνει από την κρίση του 1987»

Ήταν πλέον προφανές. Η Ελλάδα δεν αστειευόταν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες για όλα, ακόμα και για εμπόλεμη σύρραξη. Αυτό ακριβώς διεμήνυσε και η καγκελάριος Μέρκελ στην συνομιλία που είχε με τον Ερντογάν. «Οι Έλληνες δεν αστειεύονται. Είναι έτοιμοι να χτυπήσουν», φέρεται να είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στον «σουλτάνο» φίλο της.

«Κάναμε ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνουμε, όλα τα προβλεπόμενα. Τέτοια κινητοποίηση δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην κρίση των Ιμίων δεν υπήρξε τέτοια κινητοποίηση», επισημαίνει ανώτατη στρατιωτική πηγή.

«Τέτοια κινητοποίηση συγκρίνεται μόνο με τα γεγονότα του 1987 όταν και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως το Καστελόριζο βρέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα», υπογραμμίζει η ίδια πηγή, τονίζοντας την αποφασιστικότητα, την ψυχραιμία και την άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Αθήνα απέδειξε ότι δεν μπλοφάρει και δεν αερολογεί όταν κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές» οι οποίες αν παραβιαστούν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε σύγκρουση. Θυμίζουμε άλλωστε τα λόγια του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος είχε επισημάνει πως η Ελλάδα και έτοιμα σχέδια αντίδρασης έχει και βρίσκεται σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν τα λόγια του Στρατηγού. Ακόμα και το κατά κάποιους… υπερβολικό «πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» απέκτησε νόημα αν αναλογιστεί κανείς τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων και την ατολμία και τα φοβικά σύνδρομα που διακατέχουν τη χώρα μας.

Κλείνουν τα ιατρεία έξω από τη Μόρια λόγω προστίμων του Δήμου ΜυτιλήνηςΠρόστιμα 60.000 ευρώ, εκ των οποίων 25.000 στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και 35.000 στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» επέβαλε ο Δήμος Μυτιλήνης για αυθαίρετες κατασκευές έξω από τον καταυλισμό της Μόριας.

Προς κλείσιμο οδηγούνται οι δομές υγείας που φτιάχτηκαν στον καταυλισμό της Μόριας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμος Μυτιλήνης επέβαλε πρόστιμα ύψους 60.000 ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές έξω από τον καταυλισμό της Μόριας. Από τα 60.000 αυτά ευρώ, τα 25.000 είναι προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και 35.000 στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

Πρόκειται για τις ιατρικές υποδομές που έχουν στηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού μεταξύ των φιλοξενουμένων στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης για αυθαίρετες κατασκευές, και προφανώς είναι σε γνώση και έχουν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας της υπηρεσίας, δηλαδή της δημοτικής αρχής του Δήμου Μυτιλήνης.

Οι συγκεκριμένες δομές εγκαινιάστηκαν στις αρχές του περασμένου Μαΐου από τον ίδιο τον υπουργό μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη ενώ ο παρών στα εγκαίνια αυτά Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος συνόδευσε τον κ. Μηταράκη στη Μόρια ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία για τις προσπάθειες που έκανε αλλά και τον Υπουργό που όπως είπε «ζητούσε επίμονα όλον αυτόν τον καιρό να επισπευσθούν οι εργασίες για να λειτουργήσει αυτό το κέντρο».

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Mετανάστευσης και Aσύλου τις επόμενες μέρες θα ανασταλεί η λειτουργία των δομών αυτών που χαρακτηρίσθηκαν αυθαίρετες.

Το γεγονός αναμένεται να επιβαρύνει σοβαρά τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στον πληθυσμό του νησιού. Πολλές δεκάδες περιστατικά θα μεταφέρονται καθημερινά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με ότι αυτό σημαίνει.

Διαμαρτυρία γυναικών στη Λέσβο: «Έξω οι ΜΚΟ από το νησί μας!» (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι γυναίκες Μολύβου – Πέτρας – Ανάξου προχώρησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία

«Είμαστε εδώ για τα παιδιά μας και για τα σπίτια μας» είπαν οι γυναίκες που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στη διασταύρωση Πέτρας – Μολύβου –Ανάξου για να διαμαρτυρηθούν για το μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις αυτού στην περιοχή.

Οι γυναίκες της περιοχής σύνταξαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που όπως υποστηρίζουν θρέφουν το μεταναστευτικό στο βωμό του κέρδους. «Εκμεταλλεύτηκαν την ανθρωπιά και την ανοχή μας» ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των ομιλιών.

Παράλληλα τονίστηκε ότι όλο αυτό το ζήτημα είχε άμεσο αντίκτυπο στις δουλειές όλων, οι οποίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ενώ δεν είναι λίγοι που βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Στην ειρηνική αυτή διαμρτυρία είχαν πάει μάνες που βλέπουν τα παιδιά τους να ξενιτεύονται γιατί όπως λένε δεν έχουν πια μέλλον σε αυτό τον τόπο και σύζυγοι που βλέπουν τους άντρες τους να έχουν απελπιστεί βλέποντας του κόπους μιας ολόκληρης ζωής να γίνονται στάχτη. Κια όλα αυτά εξαιτίας της δράσης των ΜΚΟ, που «εκμεταλλεύονται αντί να βοηθάνε» όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας, κατά την οποία βασικό αίτημα, όπως διατυπώθηκε είναι να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ από το νησί και να αναλάβει το κράτος την διαχείριση του ζητήματος.

Τα ξίφη στους νέους Αξιωματικούς επέδωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Α. ΣακελλαροπούλουΤον καθιερωμένο όρκο έδωσαν οι (149) νέοι Υπαστυνόμοι Β’, που αποφοίτησαν από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020), στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στους Θρακομακεδόνες Αττικής.

Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν οι (149) νέοι Υπαστυνόμοι Β’, που αποφοίτησαν από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020), στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στους Θρακομακεδόνες Αττικής.

Τα ξίφη στους νέους Αξιωματικούς επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασιλείου Παπαγεωργίου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Μιχάηλ Καραμαλάκη.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κκ. Αθηναγόρας, συνεπικουρούμενος από τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Σώματος Ταξίαρχο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Σταύρο – Νεκτάριο Κιούλο.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, η Βουλευτής Παναγιώτα Πούλου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Παναγιώτης Κόνσουλας, ως εκπρόσωπος της επικεφαλής του «ΚΙΝ.ΑΛ.», ο βουλευτής Γιάννης Δελής, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος», ο Μιχαήλ Χριστοδουλίδης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της «Ελληνικής Λύσης», η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα, ως εκπρόσωπος του Γραμματέα του «ΜεΡΑ25», ο Βασίλειος Οικονόμου, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής Aπόστολος Αβδελάς – Ζ΄ Αντιπρόεδρος Βουλής, ο βουλευτής της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής και η Γεωργία Βλάχου, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής.

Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ., Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν., Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Αρχηγός Γ.Ε.Α., Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Δαμουλάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ακόμα, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Ντζιοβάρας, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Αβραάμ Αϊβαζίδης, καθώς και οι Διοικητές των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας και άλλοι Αξιωματικοί.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Σωματείων και λοιπών Φορέων, καθηγητές της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθώς και συγγενείς και οικείοι των νέων Αξιωματικών.

«Σκηνικό Σισμίκ» θύμιζε η κινητοποίηση στο Αιγαίο - Τι έκανε η Αθήνα τις κρίσιμες ημέρεςΑνώτατες στρατιωτικές πηγές αποκαλύπτουν σημαντικές λεπτομέρειες από την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων που φανερώνουν ότι στο ελληνικό «Πεντάγωνο» είχαν μελετηθεί σε βάθος σενάρια αντίδρασης

«Ούτε στα Ιμια δεν είχε γίνει τέτοια μαζική και οργανωμένη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναυτικού, Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας. Από το 1987 είχε να γίνει κάτι τέτοιο. Η μόνη διαφορά με το 1987 ήταν πως τότε είχε γίνει επιστράτευση».

Με αυτά τα λόγια αποτυπώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές την ταχύτατη και αποτελεσματική - όπως αποδείχθηκε - αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην τουρκική πρόκληση με τη ΝAVTEX και στην αναγγελία για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η απάντηση της Αθήνας πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ήταν άμεση και στο διπλωματικό αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο. Και όπως όλα δείχνουν, η Αγκυρα μέτρησε την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού που είχε εγκαίρως αναπτυχθεί κοντά στο Καστελλόριζο. Το τουρκικό σκάφος δεν έπλευσε προς το σημείο που ήθελε η Αγκυρα και οι τουρκικές δυνάμεις από το Σάββατο άρχισαν να υποχωρούν.

Μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση αυτής της πολύ σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης, ανώτατες στρατιωτικές πηγές αποκαλύπτουν σημαντικές λεπτομέρειες από την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων που φανερώνουν ότι στο ελληνικό «Πεντάγωνο» είχαν μελετηθεί σε βάθος σενάρια αντίδρασης. Οπως λένε, σχεδόν όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε αναπτυχθεί ταχύτατα σε, χρόνο - ρεκόρ, 4-5 ώρες στο Νότιο Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελλόριζου. Η αντίδραση έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη της Αθήνας και της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1987 με την κρίση του «Σισμίκ». Και τότε όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε βγει στο Αιγαίο προσφέροντας σημαντική πρωτοβουλία κινήσεων στην Αθήνα και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποτροπής στην Αγκυρα. Είχε δοθεί διαταγή βύθισης του «Σισμίκ» αν επιχειρούσε έρευνες εντός περιοχής ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν παρόμοια 33 χρόνια μετά. Το Πολεμικό Ναυτικό ήταν εκεί που έπρεπε να είναι για να αποτραπεί κάθε απειλή. Οπως σημείωσε εξάλλου χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την τελετή ένταξης στο ΠΝ της πυραυλάκατου «Καραθανάσης», το προσωπικό και τα στελέχη του Ναυτικού με μέγιστη ταχύτητα και υψηλότατο ηθικό και αυτή την περίοδο «επέτυχαν την άμεση ανάπτυξη του Στόλου σε όλους τους κρίσιμους θαλάσσιους χώρους, λαμβάνοντας αποφασιστική διάταξη, Διάταξη Αποτροπής». Μάλιστα, τα μηνύματα στην Αγκυρα ότι η Αθήνα δεν αστειεύεται είχαν σταλεί εγκαίρως και μέσω διπλωματικών διαύλων.

Ενα δυνατό τεστ

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ένα πολύ δυνατό τεστ για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης τέτοιων σοβαρών κρίσεων. Τονίζουν όμως ότι αυτό δεν έγινε έτσι απλά. Οπως έχουν επανειλημμένως γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», όλους τους προηγούμενους μήνες στο «Πεντάγωνο» γινόταν συστηματικός σχεδιασμός για την απαιτούμενη αντίδραση του Ελληνικού Στρατού σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία, όπως η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είχαν αναλυθεί πλήθος σεναρίων.

Είναι πρόδηλο επίσης ότι τόσο οι ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας, που πραγματοποιούνταν το τελευταίο διάστημα με εντολή της στρατιωτικής ηγεσίας, όσο και η συνεχής επιφυλακή σημαντικών μονάδων του Στόλου στο Αιγαίο έπιασαν τόπο.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι τις ημέρες της κρίσης έγινε και ειδική σύσκεψη των αρχηγών υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Με λίγα λόγια, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε προετοιμασία και σχεδιασμός για να αποτραπεί εν τη γενέσει της μια τουρκική πρόκληση.

Επιτελείς είχαν τονίσει στα «ΝΕΑ» ότι βασικός παράγοντας επιτυχίας σε περίπτωση απειλής θα ήταν η ταχύτητα της ελληνικής αντίδρασης. Και όπως αποδείχθηκε, ορθά επικεντρώνονταν σ' αυτόν.

Η απειλή βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει «όσο οι γείτονές μας αγνοούν το διεθνές δίκαιο», όπως τόνισε χθες ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο οι επιτελείς στο «Πεντάγωνο» επεξεργάζονται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα σχέδια και σενάρια, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναλυθούν πιθανά λάθη στην κινητοποίηση των ελληνικών δυνάμεων με στόχο να διορθωθούν.

Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία, Παναγιώτης Κιμουρτζής, νέος διοικητής στο ΚΥΤ Χίου


Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία, Παναγιώτης Κιμουρτζής, ορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνου Λογοθέτη, νέος διοικητής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Κιμουρτζής είναι μόνιμος κάτοικος Χίου. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς επί 36 έτη από διάφορες διοικητικές και επιτελικές θέσεις. Μετά την αποφοίτηση του από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απέκτησε τον τίτλο του Πτυχιούχου Επιτελούς Εθνικής Άμυνας από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου. Πέραν της σημαντικής εμπειρίας που έχει στα θέματα της Διοίκησης, της Οργάνωσης και του Επιτελικού σχεδιασμού, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο χειρίσθηκε στο πλαίσιο των επιτελικών του αρμοδιοτήτων επί έξι συνεχόμενα έτη στον Έβρο και στη συνέχεια στη Χίο, όπου οργάνωσε τμήματα τα οποία είχαν την αρμοδιότητα της σίτισης, της συντήρησης και της υγειονομικής κάλυψης της ΒΙΑΛ.

Χίος: 19χρονος Ιρακινός βρέθηκε κρεμασμένος κοντά στο hot spot της ΒΙΑΛ
Τον εντόπισε σήμερα νωρίς το απόγευμα περαστικός, ο οποίος και ειδοποίησε την Αστυνομία 
Σε αγροτική περιοχή, σε απόσταση περίπου δυο χιλιομέτρων από τον καταυλισμό αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, βρέθηκε κρεμασμένος σε προχωρημένη σήψη 19χρονος Ιρακινός αιτών άσυλο.

Τον νέο, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αυτοκτόνησε, εντόπισε σήμερα νωρίς το απόγευμα περαστικός, ο οποίος και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Η ιατροδικαστική εξέταση που διατάχθηκε θα αποδείξει εάν όντως πρόκειται για αυτοκτονία.

Έβρος: Τον "τσάκωσαν" να μεταφέρει από την Τουρκία κοκαΐνη και ναρκωτικά χάπια

Συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα σε αγροτική περιοχή του Τυχερού Έβρου, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής ένας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων οι παραπάνω αστυνομικοί πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη, διότι εισήλθε παράνομα στη Χώρα μας από την Τουρκία, μεταφέροντας ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν στο σακίδιο που κατείχε ο δράστης τρεις νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 554 γραμμαρίων και μία νάιλον συσκευασία με 954 ναρκωτικά δισκία.

Κατασχέθηκαν οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Αναχωρεί σήμερα για τη Γερμανία ομάδα 175 αιτούντων άσυλoΑναχωρεί σήμερα για τη Γερμανία ομάδα 175 αιτούντων άσυλο, αποτελούμενη από 85 ασυνόδευτους ανηλίκους και 90 οικογένειες με παιδιά από τις δομές φιλοξενίας των ελληνικών νησιών, προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Η επανένωση των οικογενειών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε για την αναχώρηση:

«Η σημερινή αποστολή αποχώρησης από την Ελλάδα 175 αλλοδαπών αιτούντων άσυλο, για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται στη Γερμανία, συμβάλλει στις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλονται για σταδιακή, συνεχή και ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών.

Η συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αποτελέσματα στενής και λειτουργικής συνεργασίας.

Πέραν αυτών, σε ένα άλλο πλαίσιο, θέλω να τονίσω, ότι το σκοπό της αποσυμφόρησης των νησιών υπηρετεί και το πρόγραμμα των εθελουσίων επιστροφών/επαναπατρισμών έως 5.000 αιτούντων άσυλο, με ενισχυμένο οικονομικό κίνητρο. Το πρόγραμμα, που έχει ανακοινωθεί προ μηνών και καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει πλέον μπει στο στάδιο της υλοποίησής του. Σε συντονισμό και συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι πρώτες πτήσεις επιστροφών προγραμματίζονται για επόμενο χρονικό διάστημα».