Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

“Έκλεισαν οι 8 πρώτες δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Ακολουθούν άλλες 59 έως το τέλος του έτους”


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία τερματισμού λειτουργίας των ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε σήμερα με το κλείσιμο 6 δομών στα Γρεβενά και μίας (1) στη Φλώρινα, ενώ στα μέσα Ιουλίου είχε προηγηθεί το κλείσιμο αντίστοιχης ξενοδοχειακής δομής φιλοξενίας στην Αργολίδα. Στις δομές φιλοξενίας των Γρεβενών διέμεναν συνολικά 177 άτομα και στη Φλώρινα 43 άτομα. Οι 220 διαμένοντες στις 7 ξενοδοχειακές δομές που έκλεισαν σε Γρεβενά και Φλώρινα, ήδη μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα στους οποίους υπήρχε αντίστοιχη διαθεσιμότητα. Μαζί με τους 463 διαμένοντες στη δομή της Αργολίδας, ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο που μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα ανέρχεται σε 683. 

Συνολικά οι ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας ανέρχονταν σε 67 και μετά το κλείσιμο των 7 δομών σε Γρεβενά και Φλώρινα, καθώς και της δομής στην Αργολίδα που έκλεισε πρόσφατα, μειώθηκαν σε 59. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προβλέπει το κλείσιμο και των υπόλοιπων 59 ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας μεταναστών μέχρι το τέλος του έτους. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

“Η μείωση των ροών κατά 90%, η αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας κατά 370% στα νησιά στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, η επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου, η συστηματική αποχώρηση από τις δομές όσων δε δικαιούνται πλέον φιλοξενία, καθώς και η επανέναρξη των απελάσεων και των επιστροφών, συνεχίζει να αποφέρει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα στην μεταναστευτική πολιτική. Ήδη, σήμερα έκλεισαν 7 ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας. Έτσι, το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων των οποίων τερματίστηκε η λειτουργία, ανέρχονται συνολικά σε 8 μαζί με τη δομή στην Αργολίδα. Προχωρούμε σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, ο οποίος προβλέπει το κλείσιμο και των υπόλοιπων 59 ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσα στο 2020. 

Στόχος μας η ουσιαστική αποσυμφόρηση και των νησιών του Βορείου Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας”.

Τι απαντά η ΠΟΑΣΥ στις κατηγορίες και στο δημοσίευμα για τη διασπάθιση χρημάτων από τους συνδικαλιστές της


Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Θέμα: «Διάψευση Δημοσιευμάτων»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ασφαλώς και το δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της 09-08-2020, στην σελίδα Α26 θα τύχει της απάντησης που αρμόζει!

Παρότι ουδέποτε οχληθήκαμε από την παραπάνω εφημερίδα σχετικά, θεωρούμε καλοπροαίρετα πως πρόκειται για άγνοια ή ελλειπή πληροφόρηση και σας γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει ενημέρωση για τον χρηστό και διαφανή τρόπο διάθεσης και του τελευταίου ευρώ από τα ταμεία της Ομοσπονδίας, για τη διενέργεια των Πανελλαδικών Συνεδρίων και την κάλυψη οποιονδήποτε άλλων καταστατικών εξόδων.

Εάν πάλι πρόκειται για κακόβουλη και στοχευμένη ενέργεια κατασυκοφάντησης της Ομοσπονδίας μας και των εκπροσώπων της, τότε θα υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την παραδειγματική τιμωρία των συκοφαντών, ανάλογα με τις αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων της Π.Ο.ΑΣ.Υ..

Καμία ανοχή δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά στην οικονομική διαχείριση, αλλά και κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των οικονομικών πεπραγμένων, τα οποία αποφασίζονται, εγκρίνονται και ελέγχονται όπως ο νόμος, το καταστατικό και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επιβάλλουν.

Επιπλέον, καθιστούμε απολύτως σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι το καθεστώς αμοιβής και αποζημίωσης των συνδικαλιστών έχει αποφασιστεί από την Ελληνική Πολιτεία και εφαρμόζεται αδιατάρακτα δεκαετίες τώρα.

Ο χρόνος και ο τρόπος της απάντησης θα επιλεγεί από την κυριαρχική και ελεύθερη εκτίμηση της Ομοσπονδίας, ανάλογα με τις προτεραιότητες που διαμορφώνονται, με γνώμονα το συμφέρον της Ελληνίδας και του Έλληνα Αστυνομικού και σε καμία περίπτωση τις «ορέξεις» των δημοσιογράφων ή αντιπολιτευομένων συνδικαλιστών. Εξάλλου, τουλάχιστον ως προς την οικονομική διαφάνεια της Ομοσπονδίας δεν συγχωρούνται συνδικαλιστικά παιχνίδια.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                                                   Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                            ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

«Βιομηχανία» πλαστών τεστ κορονοϊού στην Αλβανία – Συναγερμός στα σύνορα


Όλα τα κλιμάκια ελέγχου στα σύνορα με την Αλβανία έχουν ενημερωθεί να πραγματοποιούν ιδιαίτερα προσεκτικούς ελέγχους στα έγγραφα των PCR και να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε αυτούς που έχουν ανάλογη βεβαίωση από το συγκεκριμένο Νοσοκομείο

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωνε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορoνοϊού, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έφτανε επισήμως η πληροφορία πως στην Αλβανία έχει ήδη στηθεί «βιομηχανία» πλαστών αρνητικών τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr, την πληροφορία αυτή πήρε προσωπικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια επαφών και ανταλλαγής αλληλογραφίας με ομολόγους του βαλκανικών κρατών, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την μετακίνηση φορέων του κορονοϊού από την μία χώρα στην άλλη.

Τα δεδομένα για την Αλβανία

Ήδη όμως στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπήρχαν δύο δεδομένα για την Αλβανία. Το πρώτο ότι τα μόνα τεστ που έχουν ισχύ είναι αυτά που εκδίδει το Κρατικό Νοσοκομείο των Τιράνων, και το δεύτερο πως ήδη εκδίδονται από διάφορες πηγές σε ολόκληρη την χώρα είτε πλήρως πλαστογραφημένα αρνητικά τεστ, είτε από μονάδες υγείας που δεν έχουν την δυνατότητα αποτελεσματικών εξετάσεων για την COVID-19!

Έτσι έχουν ενημερωθεί όλα τα κλιμάκια ελέγχου στα σύνορα με την Αλβανία να πραγματοποιούν ιδιαίτερα προσεκτικούς ελέγχους στα έγγραφα των PCR και να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε αυτούς που έχουν ανάλογη βεβαίωση από το συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, πως από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα.

Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα. Επίσης από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

Απομακρύνθηκαν χθες το πρωί Αφγανοί από πέντε ξενοδοχεία του Ορεινού όγκου


Πράξη γίνεται η δήλωση της Κυβέρνησης να μείνουν στην Δομή Γρεβενών 722 άτομα από πρόσφυγες μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που τελειώνει το πρόγραμμα Philoxenia

Έτσι σήμερα το πρωί όλοι οι Αφγανοί που ήταν σε 5 ξενοδοχεία 3 εκ των οποίων στη Σαμαρίνα ένα στους Φιλιππαίους και ένα στο Μεσολούρι αναχωρούν για Σπάρτη και Κεντρική Ελλάδα

Δικαιώνεται η πρόβλεψη του βουλευτή Γρεβενών που μας είχε ενημερώσει για αυτή την εξέλιξη εδώ και δύο μήνες πώς θα γίνει και πως το έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.

Έγκαιρη χορήγηση υγειονομικού υλικού– Τοποθέτηση plexi-glassΑθήνα 13 Αυγούστου 2020

Αρ. Πρωτ.: 100/29

Έγκαιρη χορήγηση υγειονομικού υλικού– Τοποθέτηση plexi–glass

Προς: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη

(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο

(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης

κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο

(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

4) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας 

Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχάλη

(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)


Κοιν.: 1) Υπουργό Υγείας

κ. ΚΙΚΙΛΙΑ Βασίλη

(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Π.Ο.ΑΣ.Υ.

3) Πολιτικά Κόμματα

4) Ε.Ο.Δ.Υ.

5) Μ.Μ.Ε.

6) Αστυνομικές Υπηρεσίες ΑθηνώνΘέμα: Χορήγηση υγειονομικού υλικού (προστατευτικών μασκών, αντισηπτικών υγρών, γαντιών προστασίας κλπ.) – Τοποθέτηση διαχωριστικού υαλοπίνακα

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ,
Την ώρα που η Χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχουν αντιμετωπίσει οι μεταπολεμικές γενιές, ο Έλληνας αστυνομικός μετά την περίοδο της καραντίνας, καλείται εκ νέου στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινωνία. Κρούουμε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου όπως πράξαμε και την 25/02/2020 με το υπ’ αριθ. 100/9 έγγραφό μας, προκειμένου να μην πιαστεί απροετοίμαστη για ακόμα μία φορά η Ηγεσία του Σώματος και να εφοδιάσει όλες τις Υπηρεσίες με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες προστασίας, αντισηπτικά υγρά, ειδικά γάντια κλπ.) που σε συντρέχουσα περίπτωση, θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας για τους συναδέλφους μας. Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών χορηγήσαμε καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας και όχι μόνο, τις Υπηρεσίες με πάνω από 20.000 μάσκες, πάνω από 55.000 γάντια αλλά και με μεγάλη ποσότητα αντισηπτικών, ενώ δηλώνουμε ότι θα σταθούμε και πάλι αρωγοί δίπλα στα μέλη μας όπου χρειαστεί, εφοδιάζοντάς τα με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό που έχουμε εγκαίρως προμηθευτεί. Το δόγμα ότι αν ο Αστυνομικός αισθάνεται ασφαλής και είναι υγιής, θα δώσει και την ίδια του την ζωή για την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας του κοινωνικού συνόλου, μας εκφράζει απόλυτα και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στα μέλη μας.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ,
Η Ελληνική Αστυνομία ήταν και είναι ένας από τους κλάδους, που επιφορτίστηκε με τα μέτρα προστασίας της κοινωνίας, θέτοντας το προσωπικό της σε επιπρόσθετους κινδύνους, αφού είναι αρκετά πιθανή άμεση επαφή με τυχόν φορείς του covid-19 (κορονοϊού). Αυτοί που απ’ ότι φαίνεται δεν αναγνώρισαν μέχρι σήμερα έμπρακτα τον αγώνα μας και περιορίστηκαν σε ένα απλό SMS, οφείλουν έστω και καθυστερημένα να ξεπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν ενεργά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στους πολίτες.
Φρονούμε ότι είναι επιβεβλημένα τα έγκαιρα αντανακλαστικά όλων των συναρμοδίων Υπουργείων, των αρμόδιων Υπηρεσιακών παραγόντων και των Διοικητών Υπηρεσιών, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις απολυμάνσεις στις Υπηρεσίες και στα υπηρεσιακά οχήματα κι αυτές να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα.
Απαραίτητη επίσης κρίνουμε την έκδοση σχετικής εγκυκλίου που θα προβλέπει ρητά τα καθήκοντα των εμπλεκομένων συναδέλφων μας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν διενέξεις με πολίτες που δεν συνεργάζονται.
Δεδομένη θεωρούμε και την έγκαιρη – σαφή έκδοση τυχόν Π.Ν.Π. που θα αναφέρει ρητά τους δικαιούχους της άδειας ειδικού σκοπού, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα άρνησης χορήγησής της από πλευράς της Διοίκησης, που σε αρκετές περιπτώσεις ερμήνευε τις Π.Ν.Π. κατά το δοκούν.
Από τις 9 Μαΐου 2020 με το υπ’ αριθ. 401/5 έγγραφό μας είχαμε αιτηθεί την τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών (plexiglass), στους υπηρεσιακούς χώρους που υπάρχει απ’ ευθείας συναναστροφή με τους πολίτες, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι αστυνομικοί (γραφεία έκδοσης ταυτότητας, διαβατηρίων, ανανέωσης αδειών μοτοποδηλάτων, γνησίων υπογραφής, γραφεία παραβάσεων – γραφεία πινακίδων, γραφεία αντιγράφων, γραφεία Αξιωματικών Υπηρεσίας, Λέσχες, εστιατόρια, επισκεπτήρια κ.λ.π.) από τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19 (κορονοϊού), ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δημόσιων Υπηρεσιών, οι οποίες έγκαιρα έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του προσωπικού τους, πλην όμως μέχρι σήμερα τα πάντα βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις προσωπικές γνωριμίες, γεγονός που κατά την άποψή μας δεν συνιστά λειτουργία οργανωμένου και ευνομούμενου Κράτους Δικαίου που σέβεται τους εργαζομένους του.
Επιπλέον, προειδοποιούμε ότι περιστατικά που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούσαν την απόκρυψη ή μη γνωστοποίηση από πλευράς κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων της εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού σε αστυνομικούς, κρατουμένους και πολίτες που επισκέπτονται τους υπηρεσιακούς χώρους, είναι για μας κόκκινη γραμμή και δεν θα διστάσουμε να καταγγείλουμε δημοσίως τέτοιες πρακτικές, αναζητώντας και τις όποιες ευθύνες. Άλλωστε, στην απευκταία περίπτωση που κάποιος αστυνομικός νοσήσει από τον covid-19, θα προκληθεί εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματός μας μεγάλη διασπορά του ιού, με συνέπειες οι οποίες θα είναι ολέθριες για τις Αστυνομικές Υπηρεσίες και κατ’ επέκταση για την υγεία των ευπαθών ομάδων αστυνομικών, πολιτών και των οικογενειών τους. Προφανώς η Αστυνομία δεν μπορεί να βάλει λουκέτο όπως άλλες Υπηρεσίες και για να συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή δίπλα στους πολίτες, πρέπει οι ίδιοι οι αστυνομικοί να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι υγιείς.
Τέλος, διατυμπανίζουμε τοις πάσι ότι ο ρόλος των Σωματείων ΔΕΝ είναι να υποκαθιστά ή να παριστάνει τη Διοίκηση και να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, αλλά να αναδεικνύει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις για την επίλυσή τους.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ,

Παρακαλούμε για την από πλευρά σας λήψη όλων των αναγκαίων και άμεσων πρωτοβουλιών προτού να είναι αργά. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

ΥΠΕΞ για τουρκικούς ισχυρισμούς: Η Ε.Ε. θα ενημερωθεί για τα πραγματικά γεγονότα


Ενημέρωση για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα παράσχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους ομολόγους του, στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., την Παρασκευή, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, αναφερόμενο σε ισχυρισμούς που διατύπωσε η τουρκική πλευρά.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «τους προειδοποιήσαμε ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα αν επιτεθούν στο Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ και Μισέλ

Εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επικοινωνία με την κ. Μέρκελ και τον κ. Μισέλ είχε και ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Μπαράζ επαφών Δένδια

Σημειώνεται ότι σήμερα Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας μετέβη στο Ισραήλ, από όπου δήλωσε πως η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες της χώρες της περιοχής.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει μπαράζ επαφών με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αύριο Παρασκευή, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μεταναστευτικό: Τριπλασιάστηκε ο αριθμός αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη σύμφωνα με το Spiegel


Η μείωση των μεταναστευτικών ροών αποδόθηκε στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθησαν λόγω του κορωνοϊού

Η μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του κορωνοϊού φαίνεται να έχει τελειώσει. Αυτό αναφέρει το περιοδικό «Spiegel» στο νέο του τεύχος.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) κατέγραψε 28.039 αιτήσεις ασύλου τον Ιούνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελβετία και τη Νορβηγία, δηλαδή πάνω από τρεις φορές περισσότερες από τον Μάιο.

Παρόμοια τάση καταγράφει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σύμφωνα με τα στοιχεία της, 10.517 άνθρωποι ήρθαν στην Ευρώπη μέσω των μεσογειακών διαδρόμων τον Ιούλιο και 9.534 μέσω της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τον Ιούνιο. Και στις δύο περιπτώσεις ο αριθμός σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, κατέγραψε 8.650 παράνομες διαβάσεις συνόρων τον Ιούλιο, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από τον Ιούνιο.


Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο EASO αποδίδει την εκ νέου αύξηση των αιτήσεων ασύλου κυρίως στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέτρα αυτά είχαν συμβάλει στην απότομη μείωση της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με την EASO, έχουν υποβληθεί 212.100 αιτήσεις ασύλου από την αρχή του έτους, 37% λιγότερες από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο πολιτικός σύμβουλος Γκέραλντ Κνάους, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», δήλωσε στο Spiegel ότι «είναι τρελό το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί ακόμη να συμφωνήσει για τη κατανομή και τον επαναπροώθηση των μεταναστών και μια κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες, αν και δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολο όσο είναι τώρα», όπως τόνισε.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήθελε να υποβάλει εδώ και πολύ καιρό τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του ασύλου, αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό κυρίως λόγω επιφυλάξεων που έχουν διάφορα κράτη μέλη.

Κρυμμένοι σε εμπορεύματα που μετέφερε φορτηγό 4 παράνομοι μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν από το τελωνείο Κήπων


Οι αστυνομικοί με τη βοήθεια μηχανήματος ανίχνευσης καρδιακών παλμών εντόπισαν 4 μη νόμιμους μετανάστες στην καρότσα του φορτηγού που οδηγούσε ο διακινητής

Συνελήφθη στις 12-8-2020 το μεσημέρι, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης ένας αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, ο δράστης οδηγώντας Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου), μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη Χώρα.

Κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί με τη βοήθεια μηχανήματος ανίχνευσης καρδιακών παλμών και τη συνδρομή τελωνιακών υπαλλήλων, διαπίστωσαν ότι ο δράστης μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους είχε αποκρύψει στο ρυμουλκούμενο ανάμεσα σε εμπορεύματα.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω φορτηγό (ρυμουλκό και ρυμουλκούμενο).

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων.Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό ζητούν και πάλι οι συνοριοφύλακες


Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Μηταράκη ,τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά απέστειλε η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου ζητώντας για άλλη μια φορά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό: 

Ανάγκη εύρεσης ειδικού χώρου κράτησης-απομόνωσης για εξέταση αυτών από τον κορονοϊό «Διαχείριση αλλοδαπών κρατουμένων ΥτΧ που υπάγονται σε διαδικασίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης ως υπόπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 – Ανάγκη εύρεσης ειδικού χώρου κράτησης-απομόνωσης για εξέταση αυτών από τον κορονοϊό».

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και διαχείρισης του μεταναστευτικού στο Ν. Έβρο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για μια ακόμη φορά τις μεταναστευτικές πιέσεις με επιτυχία κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού. Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στην χώρα μας είναι αυξημένα, ενώ στην γειτονική Τουρκία, τη χώρα εισόδου των παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι χιλιάδες. Γίνεται αντιληπτό από κάθε νοήμων άνθρωπο ότι οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες από τα παρέβρια σύνορα της χώρας είναι εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα του ιού. 

Η Ένωσή μας έχει γίνει δέκτης της έντονης ανησυχίας των υπηρετούντων συναδέλφων στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ( ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. και Κ.Υ.Τ. Φυλακίου), καθώς δεν λαμβάνονται από την Υπηρεσία μας τα απαραίτητα συλλογικά μέτρα προστασίας τους. Πραγματοποιούνται μεταγωγές προς και από τα δικαστήρια και μεταγωγές σε δομές διαχείρισης και φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη Χώρα μας από την γειτονική Τουρκία χωρίς την προηγούμενη υποβολή αυτών σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό covid 19 με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εμπλεκομένων συναδέλφων καθώς και για την δημόσια υγεία από τον κίνδυνο διασποράς του ιού. 

Οι παραπάνω μεταγωγές λαμβάνουν χώρα με υπηρεσιακά οχήματα που δεν πληρούν τις συνθήκες μεταγωγής- απομόνωσης των κρατουμένων και προστασίας της υγείας των μεταγόμενων και των Αστυνομικών. Η όλη διαχείριση επαφίεται μέχρι στιγμής ανεπίτρεπτα στον Έλληνα αστυνομικό. Φαίνεται ότι, το όλο θέμα για ακόμη μία φόρα καλείται να το αντιμετωπίσει ο εργαζόμενος αστυνομικός με βασικά εφόδια, τις περιορισμένες εκ των πραγμάτων ιατρικές του γνώσεις και το φιλότιμό του. 

Παράλληλα και με αφορμή το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην κλειστή δομή του Κ.Υ.Τ. Φυλακίου γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει σαφές μνημόνιο ενεργειών με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ των συναρμόδιων φορέων (Ε.Ο.Δ.Υ., Ε.Κ.Α.Β., Αστυνομίας), σε περίπτωση που κρατούμενος με ύποπτα συμπτώματα χρήζει μεταφοράς σε νοσηλευτικό ίδρυμα και κατόπιν για την επιστροφή του σε χώρο κράτησης- απομόνωσης, ενώ εκκρεμεί το αποτέλεσμα της ιατρικής εξέτασης. Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου ως ενεργός συνδικαλιστικός φορέας, με πνεύμα αγαστής συνεργασίας και με γνώμονα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και αυτής των συναδέλφων, ζητάμε από κάθε αρμόδιο φορέα, την άμεση εκπόνηση και απρόσκοπτη εφαρμογή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πανδημίας. 

Συγκεκριμένα αιτούμαστε: 
  • για την έναρξη των διοικητικών διαδικασιών διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών, θα πρέπει να προηγείται ο εργαστηριακός έλεγχος και η αρνητική διάγνωση όλων των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται για λάθρα είσοδο στην επικράτεια αρμοδιότητας της Γ.Π.Α.Δ.Αν.Μ.&Θράκης, όπως απαιτείται για την είσοδο των αλλοδαπών μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου. 
  • την δημιουργία ανά Διεύθυνση Αστυνομίας της Γ.Π.Α.Δ.Αν.Μ.&Θράκης αστυνομικών κρατητηρίων που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και κράτησης αλλοδαπών κρατουμένων που αποτελούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19 και εφόσον παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος απομόνωσης τους, τότε και μόνο τότε να μετάγονται στις δομές διαχείρισης, περιορίζοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού. 
  • σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε αστυνομικά κρατητήρια, σε δομές διαχείρισης του μεταναστευτικού θα πρέπει να υποβάλλεται σε εργαστήριο έλεγχο το σύνολο του προσωπικού, Αστυνομικό και πολιτικό, που υπηρετεί σε αυτές. 
  • με αφορμή τα πολλαπλά κρούσματα που καταγράφονται σε όλες τις τουριστικές και μη περιοχές της χώρας προτείνουμε την υποχρεωτική υποβολή σε μοριακό έλεγχο όλου του προσωπικού που επιστρέφει από την κανονική άδεια του, με σαφή στόχο την προστασία των εργαζομένων και την θωράκιση των Υπηρεσιών μας. Ευελπιστούμε, ότι θα ενστερνιστείτε την αγωνία μας και θα δώσετε άμεσα λύση στα σοβαρά προαναφερόμενα ζητήματα προτού να είναι αργά

Χίος: Lockdown στo hot spot της ΒΙΑΛ - Κρούσμα και σε εργαζόμενη


Διακόπτεται η λειτουργία του γραφείου της Υπηρεσίας Ασύλου μετά το θετικό δείγμα σε διοικητικό υπάλληλο της EASO - Νωρίτερα στη ΒΙΑΛ είχε καταγραφεί το πρώτο κρούσμα σε Κέντρο Υποδοχής σε έναν 35 χρονο μετανάστη από την Υεμένη.

Στην απόφαση να επιβάλει lockdown στο ΚΥΤ της ΒΙ.ΑΛ. καθώς και στην αναστολή λειτουργίας του γραφείου Ασύλου, οδηγήθηκε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά την είδηση ότι η 35χρονη Χιώτισσα που διαγνώστηκε την Πέμπτη, με κορωνοϊό δούλευε ως διοικητικό προσωπικό στο κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "politischios.gr", στόχος είναι η διακοπή επαφής των υπαλλήλων του hotspot με τους μετανάστες καθώς και ο δραστικός περιορισμός της μετακίνησης των μεταναστών έξω από το κέντρο υποδοχής.

Η 35χρονη Χιώτισσα, διαγνώστηκε με κορωνοϊό μετά την επιστροφή της από νησί των Κυκλάδων και παραμένει υπό περιορισμό στο σπίτι της.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα στη ΒΙΑΛ εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ασθενούς με κορωνοϊό μέσα σε καταυλισμό Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.


Πρόκειται για έναν 35χρονο μετανάστη από την Υεμένη, που ζει στη Χίο από τον Σεπτέμβριο του 2019, ο οποίος διέμενε στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, σε στεγασμένο χώρο μαζί με ακόμα 30 άτομα. Ήδη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χίου για νοσηλεία ενώ ιχνηλατήθηκαν και μεταφέρθηκαν σε δομή καραντίνας οι επαφές του.

Θεσσαλονίκη: Τσάκωσαν 26χρονο να φορτώνει σε ΙΧ 47 κιλά κάναβη


Συνελήφθη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 26χρονος Έλληνας, μέλος οργανωμένου δικτύου εισαγωγής και διακίνησης ποσοτήτων κάνναβης, με 47 κιλά κάνναβη.

Την εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κάνναβης στην ελληνική επικράτεια κατάφεραν να αποτρέψουν αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς.

Για την υπόθεση συνελήφθη χθες (12 Αυγούστου 2020) το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένας 26χρονος ημεδαπός άνδρας, μέλος οργανωμένου δικτύου εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης και περαιτέρω διακίνησης τους στο εσωτερικό της ελληνικής επικρατείας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης και κατάλληλων ανακριτικών πράξεων, εντοπίσθηκε ο 26χρονος να αποθηκεύει στο όχημά του σάκους, που περιείχαν 9 δέματα με ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 47 κιλών και 415 γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ποσότητες κάνναβης είχαν εισαχθεί από μέλη του κυκλώματος μέσω μη νομοθετημένου συνοριακού σημείου σε περιοχή του Κιλκίς, με σκοπό την παραλαβή τους από τον συλληφθέντα και την περαιτέρω διακίνηση.

Στην κατοχή του, αλλά και σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, με την συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών «Ακύλα» της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, εντοπίσθηκαν επιμελώς κρυμμένα:

  • ποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 254,4 γραμμαρίων,
  • ποσότητα κοκαΐνης βάρους 7,8 γραμμαρίων,
  • μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • 4 κινητά τηλέφωνα και
  • το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.

Επιπλέον κατασχέθηκε το όχημα που χρησιμοποιούσε, για την παραλαβή και μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.


Δείτε σχετικό βίντεο από την υπόθεση:
Με κορονοιό στο ΚΥΤ της Χίου


Το πρώτο κρούσμα ασθενούς μέσα σε καταυλισμό στα νησιά του Αιγαίου

Το πρώτο κρούσμα ασθενούς με κορονοϊό covid 19 μέσα σε καταυλισμό Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά το ανατολικού Αιγαίου, διαγνώσθηκε χθες στη Χίο.

Πρόκειται για έναν 35χρονο μετανάστη από την Υεμένη, που ζει στη Χίο από τον Σεπτέμβριο του 2019 και ο οποίος διέμενε στο ΚΥΤ της ΒΙ.ΑΛ., σε στεγασμένο χώρο μαζί με ακόμα 30 άτομα. Ήδη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Χίου για νοσηλεία ενώ ιχνηλατούνται και απομονώνονται σε δομή καραντίνας οι επαφές του.

Ο Υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς παρουσίασε τα στοιχεία για τη διαχείριση της Covid-19 στο Βόρειο Αιγαίο


Τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη διαχείριση της πανδημίας στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρουσίασε χθες ο γενικός αστυνομικός περιφερειακός διευθυντής, υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς.

Σύμφωνα με αυτά, 46 θετικά κρούσματα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Λέσβος από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, τέσσερα ο νομός Χίου και πέντε ο νομός Σάμου, ενώ 4.000 άτομα από τις ιχνηλατήσεις τέθηκαν σε καραντίνα.

Επίσης, βεβαιώθηκαν 251 παραβάσεις το τελευταίο δίμηνο σε επιχειρήσεις και άτομα που ελέγχθηκαν, ενώ άλλες 377 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες που παραβίασαν τα μέτρα περιορισμού από τα ΚΥΤ .

Όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα, να θυμίσουμε ότι πρόκειται για 26 άτομα στη Λέσβο, από τα οποία 17 μετανάστες στη δομή καραντίνας του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο Πλωμάρι όπου αναμένονται τα αποτελέσματα για να αρθεί γι΄ αυτούς η καραντίνα -όλοι ασυμπτωματικοί. Επίσης, ένας 80χρονος από την Πλαγιά στο νοσοκομείο Μυτιλήνης σε καλή κατάσταση, μία 25χρονη στην Ικαρία, ενώ αρνητικό ήταν δείγμα σε εγκυμονούσα προσφύγισσα στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο.
Πρόκληση Oruc Reis – Διπλωματικός πυρετός: Επικοινωνία Δένδια με Ισραηλινό ΥΠΕΞ – Την Παρασκευή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ


Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη στενή διμερή συνεργασία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Την Παρασκευή το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός «μαραθώνιος» της Αθήνας έναντι της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας μετά την απόφαση της Άγκυρας να στείλει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό πλοίο Oruc Reis. Με τις διεθνείς φωνές υπέρ της Ελλάδας να πληθαίνουν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν σταματά να θέτει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, επιδιώκοντας τη διεθνή παρέμβαση προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi). Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη στενή διμερή συνεργασία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει, με ανακοίνωσή της, πως το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, σημειώνοντας επίσης πως παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνάντηση Παναγιωτόπουλυου με πρέσβη του Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani), με τον οποίο συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης ανεφέρθη στην ανακοίνωση της Ισραηλινής Κυβερνήσεως, με την οποία εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της, όσο και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της.

Την Παρασκευή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ την ίδια ημέρα ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. 

Την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτηση στο twitter.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: «Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».

Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Και δεύτερο κρούσμα κορονοϊού σε συνοριοφύλακα


Δύο είναι τα κρούσματα στην Ελληνική Αστυνομία τις τελευταίες ώρες. Εκτός από τον συνοριοφύλακα που βρέθηκε θετικός ύστερα από τεστ στην Ορεστιάδα, ακόμη ένας συνοριοφύλακας εντοπίστηκε θετικός στην ίδια περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να γίνουν γνωστές ύστερα από σχετικές ανακοινώσεις που ελπίζουμε να υπάρχουν.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν, ότι ο δεύτερος συνοριοφύλακας είχε βρεθεί πρόσφατα σε κοινωνική εκδήλωση στον Έβρο.

Χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε στις 12 Αυγούστου, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε.) Θεόδωρο Βενιάμη και στελέχη της Ένωσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης, Ιωάννης Σταλίκας.

Η συνάντηση αφορούσε σε χορηγία της Ένωσης προς το Υπουργείο 11.600 στρωμάτων και 80.500 κλινοσκεπασμάτων (πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες κ.λπ.), συνολικής αξίας 582.000 €, που διατίθενται για τις ανάγκες των σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας.

Η χορηγία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του Υπουργείου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων. 

Ο Υπουργός ευχαρίστησε το Προεδρείο και τόνισε ότι η Ένωση πάντα συνέβαλε γενναιόδωρα στην κάλυψη αναγκών των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας, στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρότρυνε το Προεδρείο της Ένωσης να συνεχίσει τις προσπάθειές του λέγοντας «Το κοινωνικό σας έργο είναι σημαντικό. Να το συνεχίσετε γιατί ξαναμπήκαμε σε μια περίοδο με πολλά προβλήματα, με πολλές ανάγκες και πολλές στερήσεις λόγω της δοκιμασίας που υφίσταται αυτή τη στιγμή η χώρα μας αλλά και η ανθρωπότητα ολόκληρη λόγω του κορωνοϊού».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. κ. Βενιάμης, τόνισε ότι η Ένωση ήταν και παραμένει κοντά στους ένστολους, βοηθώντας στο έργο τους. Σημείωσε επίσης ότι η Ένωση αποδίδει διαχρονικά ιδιαίτερη σημασία στην αξία της κοινωνικής προσφοράς, επισημαίνοντας ότι η χορηγία αυτή γίνεται για την καλυτέρευση της ζωής των κρατουμένων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «αυτό που προσφέρουμε να είναι μια μικρή χαρά και ανάσα στην καθημερινότητά τους».

Μακρόν σε Τουρκία: Σταματήστε τις μονομερείς κινήσεις, ενισχύουμε την στρατιωτική παρουσία μας στη Μεσόγειο


Με ανακοίνωσή του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζητά από την Άγκυρα να πάψει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνει πως η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο μετά τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Εμανουέλ Μακρόν εκφράζει αρχικά, την ανησυχία του για την ένταση που προκαλούν στη Μεσόγειο οι ενέργειες της Τουρκίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε την απαραίτητη αλληλεγγύη της Γαλλίας και της ΕΕ απέναντι σε ένα κράτος μέλος, του οποίου η κυριαρχία αμφισβητείται, δήλωση στην οποία είχε προχωρήσει και τις προηγούμενες ημέρες για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ενισχύονται οι γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή με εντολή Εμανουέλ Μακρόν

Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, σημειώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Ελιζέ. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεννόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Συνεχίζεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Παράλληλα, η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική της αντεπίθεση απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Μετά τις χθεσινές συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς και του Νίκου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, δρομολογήθηκε και ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Αντίστοιχη ήταν η στήριξη, όπως αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Οι στενές σχέσεις με το Ισραήλ αναπτύσσονται διαρκώς και έχει καλλιεργηθεί μια σημαντική συναντίληψη για τα θέματα της περιοχής μας. Υπενθυμίζεται δε και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 ομού με τις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση Εμανουέλ Μακρόν, στη σελίδα της γαλλικής προεδρίας

«Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το ζήτημα των εντάσεων που προκαλούν οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας στο θέμα της εκμετάλλευσης πετρελαίου, που πρέπει να πάψουν, προκειμένου να επιτρέψουν ένα ήρεμο διάλογο ανάμεσα στις γειτονικές χώρες και συμμάχους στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε την απαραίτητη αλληλεγγύη της Γαλλίας και της ΕΕ απέναντι σε ένα κράτος μέλος, του οποίου η κυριαρχία αμφισβητείται.

Τονίζοντας τη σημασία της επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου, ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεννόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και χαιρέτησε στο πλαίσιο αυτό την διαμεσολάβηση της Γερμανίας.

Προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου και να σημειώσει την θέληση να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς Δικαίου, ο Πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ένας εκ των οποίων και η Ελλάδα».

Και διπλό μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά, στο Twitter

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μακρόν για δεύτερη φορά έκανε ανάρτηση στα ελληνικά, διπλή μάλιστα, στο Twitter, δηλώνοντας την στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι στην Ελληνική προκλητικότητα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της χώρας του.


«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», αναφέρει στο πρώτο tweet.


«Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα», σημειώνει στο δεύτερο.