Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΒΡΟ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ


Τις τελευταίες ώρες τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΥΦΥ λάβαμε τηλεφωνήματα από συναδέλφους που μας ενημέρωσαν για αλλαγές στα φύλλα πορείας τους. 

Κατόπιν επικοινωνίας με το Αρχηγείο μάθαμε πως έχουν αλλαχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένοι λογαριασμοί - κωδικοί από τους οποίους πληρώνονταν και τα συγκεκριμένα φύλλα πορείας. 

Η αλλαγή αυτών των φ.π.α είναι επιβεβλημένη ειδάλλως δεν θα πληρωθούν οι αποσπασμένοι συνάδελφοι. Το όλο ζήτημα σε καμία περίπτωση δεν είναι προσωπικό ως προς τους εμπλεκόμενους συναδέλφους καθώς αυτοί καθορίζονται από τις αντίστοιχες Δ.Α και Γενικές Διευθύνσεις. Συνάδελφοι που βρίσκονται ήδη στον τόπο που είναι αποσπασμένοι κ ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία θα αντικατασταθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις από άλλους συναδέλφους, των οποίων τα φ.π. θα εκδοθούν με βάση τη νέα διαταγή.


Καϊμακτσίδης Γεώργιος
Γραμματέας Δ.Σ. ΠΟΣΥΦΥ

πηγή: bordernews.gr

Τουρκικές προκλήσεις: Διπλωματικός μαραθώνιος της Γερμανίας - Σε Αθήνα και Άγκυρα την Τρίτη ο Χάικο Μάας


Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας θα συναντηθεί τη Τρίτη με τον Νίκο Δένδια και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Τουρκία - Στο "μενού" η Ανατ. Μεσόγειος

Συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας θα έχει την Τρίτη, 25 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης "Gymnich" των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Στέλνει Yavuz και Kanuni στην Ανατ. Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της, το οποίο περιέχει 320 δισεκ. κυβικά μέτρα, και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες και για άλλα ευρήματα στην περιοχή καθώς η χώρα εργάζεται για την παροχή του ακόμη και το 2023.

Αν το αέριο είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει την Άγκυρα να μειώσει την τρέχουσα εξάρτησή της από τις εξαγωγές --από χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν-- για ένα σημαντικό ποσό των ενεργειακών αναγκών της.

"Η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της", είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Τουρκία σκοπεύει να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Το πλωτό γεωτρύπανο Fatih άρχισε εργασίες στα τέλη του περασμένου μήνα στη ζώνη Tuna-1, περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια των τουρκικών ακτών στη δυτική Μαύρη Θάλασσα. Όλες οι δοκιμές και οι μηχανολογικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, είπε ο Ερντογάν.

"Αυτό το κοίτασμα είναι στην πραγματικότητα τμήμα μιας πολύ ευρύτερης πηγής. Θεού θέλοντος, πολύ περισσότερα θα έρθουν. Ως χώρα που εξαρτάτο για χρόνια από το εξωτερικό για το αέριο, ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη ασφάλεια τώρα", είπε. "Δεν θα υπάρξει παύση μέχρι να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας στην ενέργεια."

"Σκοπός μας είναι το αέριο της Μαύρης Θάλασσας να εξυπηρετήσει το έθνος μας από το 2023", κατά την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

Οποιαδήποτε μείωση στον λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας, που ανήλθε στα 41 δισ. δολάρια πέρυσι, θα ενίσχυε τα δημοσιονομικά και θα βοηθούσε να μειωθεί ένα χρόνιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο έχει συμβάλει σε ένα ιστορικό χαμηλό της λίρας έναντι του δολαρίου.

"Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι με [αυτό] το οικονομικό και ερευνητικό δυναμικό, θα αφαιρέσουμε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από την ατζέντα της χώρας μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ από το κατάστρωμα του Fatih.

Η λίρα ενισχύθηκε αφότου ο Ερντογάν είπε για πρώτη φορά σε στελέχη του τομέα ενέργειας την περασμένη Τετάρτη ότι έχει να ανακοινώσει "καλά νέα". Η λίρα υποχώρησε, ωστόσο, όταν ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για το κοίτασμα και σημείωνε πτώση 0,4% στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα χρόνια προκειμένου να εξαχθεί αέριο από το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, και θα χρειαστούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να κατασκευαστούν οι υποδομές για την παραγωγή και τον εφοδιασμό.

Το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 2.100 μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με το γεωτρύπανο να προχωρά άλλα 1.400 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. "Οι επιχειρήσεις μας εδώ δεν έχουν τελειώσει. Θα κατέβουμε άλλα 1.000 μέτρα... και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανό να βρούμε αέριο και εκεί."

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα επιταχύνει τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

"Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης για το επίδομα επιβράβευσης στους αστυνομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή - ΒΙΝΤΕΟ


Τοποθέτηση του Γιώργου Καλλιακμάνη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή "Συνδέσεις" για το επίδομα επιβράβευσης σε αστυνομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για τα κρούσματα κοροναιού σε αστυνομικούς, αλλά και κρατούμενους στις αστυνομικές υπηρεσίες και τρόποι αντιμετώπισης.Στο Δ' Σώμα Στρατού βρέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής (εικόνες)


Επιθεώρησε φυλάκια και στρατόπεδα

Μονάδες και επιτηρητικά φυλάκια της ζώνης ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Παράλληλα ενημερώθηκε για την ενίσχυση των μέτρων αποτροπής παράνομων εισόδων στη χώρα, στην περιοχή του Αινήσιου Δέλτα. 

Ο κ. Στεφανής επισκέφθηκε την έδρα της ΧΙΙ και της XVI μηχανοκίνητης μεραρχίας Πεζικού (Μ/Κ ΜΠ) τα επιτηρητικά φυλάκια (ΕΦ) «ΔΙΛΟΦΟΥ», ΕΦ «1» και ΕΦ «2», το στρατόπεδο «ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ», τον Γενικό Πόρο «173», το εθνικό Παρατηρητήριο «ΜΑΡΙΤΣΑ», το ΕΦ «126» και το στρατόπεδο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ».

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στην Αστυνομία μετά τα 32 κρούσματα


Έντονη είναι η ανησυχία στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς συνολικά 32 αστυνομικοί έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. 

Η τελευταία περίπτωση που έχει καταγραφεί αφορά τρεις αστυνομικούς, οι οποίοι γύρισαν πριν από λίγες ημέρες από αποστολή στην Τήνο. Ήταν μέλη μιας συνολικά οκταμελούς αποστολής και όπως έχει γίνει γνωστό οι υπόλοιποι πέντε αναμένουν τα αποτελέσματα από τα τεστ τους.

Παράλληλα, έκλεισε από το πρωί της Παρασκευής, 21 Αυγούστου, έως και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό 17χρονος ανήλικος αλλοδαπός που βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα. Σε όλους τους αστυνομικούς έχουν γίνει τα σχετικά τεστ.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι εντολές που έχουν ήδη δοθεί είναι στις υπηρεσίες να χωρίζονται οι αστυνομικοί σε δύο ομάδες, που δεν θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Παράλληλα, έχει ζητηθεί να τηρούνται αποστάσεις μέσα στα τμήματα, ενώ θα τοποθετηθούν πλέξιγκλας στις υπηρεσίες που υπάρχει επαφή με το κοινό. Επίσης θα δοθεί υγειονομικό υλικό ειδικά στις μάχιμες υπηρεσίες που βρίσκονται στον δρόμο.

Στον Εισαγγελέα Σύρου ο αρχηγός της Μάντσεστερ-Ο αγριος καβγάς στη Μύκονο και η συγνώμη στους αστυνομικούς [Εικόνες-Βίντεο]


Ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χάρι Μαγκουάιρ συνελήφθη και οδηγείται στον Εισαγγελέα Σύρου - Η συγνώμη στους αστυνομικούς που προσπάθησε να χρηματίσει

Στο Αστυνομικό Τμήμα της Σύρου μεταφέρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χάρι Μαγκουάιρ, ο οποίος συνελήφθη στη Μύκονο μετά από συμμετοχή του σε καβγά.

Όπως αναφέρει το cyclades24, τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παρθεί τόσο στο πλοίο όσο και κατά την άφιξή του στο Αστυνομικό Τμήμα ήταν δρακόντεια, κάνοντας δύσκολο το έργο των δημοσιογράφων που βρέθηκαν εκεί για να καλύψουν το θέμα.

Τον Χάρι Μαγκουάιρ συνόδευαν οι δικηγόροι του, Έλενα Καρύγιαννη και Κωνσταντίνος Δαρίβας. Το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να εμφανιστεί στον εισαγγελέα Σύρου.


Ο καβγάς που οδήγησε τον αρχηγό της Μάντσεστερ με χειροπέδες

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από αστυνομικές πηγές, ο γνωστός ποδοσφαιριστής με τον αδελφό του και τον φίλο τους ενεπλάκησαν γύρω στα μεσάνυχτα σε άγριο καβγά με άλλους Βρετανούς τουρίστες έξω από μπαρ της Μυκόνου, την ώρα που επιβιβάζονταν σε νοικιασμένο βαν για να φύγουν.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για τη σύλληψη του αρχηγού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Μύκονο

Πολίτες ειδοποίησαν την αστυνομία και στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση, στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται στο νησί για τον covid-19. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, και επιχείρησαν να διευθετήσουν το επεισόδιο για να μην πάρει έκταση, δέχτηκαν λεκτική επίθεση από τους τρεις Βρετανούς, οι οποίοι, σύμφωνα με την Αστυνομία, χτύπησαν και έναν από τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους ηρεμήσουν και τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν με το βαν στο αστυνομικό τμήμα, όπως και έγινε.

Όταν έφτασαν όμως, ο Μαγκουάιρ και οι άλλοι δύο κατέβηκαν και το έβαλαν στα πόδια φωνάζοντας και βρίζοντας. Κλήθηκαν ενισχύσεις και ο ποδοσφαιριστής με την παρέα του καταδιώχθηκαν και συνελήφθησαν. Την ώρα της σύλληψης και πάλι προσπάθησαν να ξεφύγουν χτυπώντας τους αστυνομικούς αλλά τελικά ακινητοποιήθηκαν.

Όπως αναφέρουν αστυνομικοί, πιθανότατα οι τρεις άνδρες ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και στο τμήμα φώναζαν, προσπάθησαν να τους χρηματίσουν και γενικώς ήταν εριστικοί και επιθετικοί.

Το πρωί εμφανίστηκαν απολογητικοί και ζήτησαν συγγνώμη, αλλά σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.Έβρος: Νεκρός από πρόσκρουση αυτοκινήτου σε προστατευτική μπάρα – Σύλληψη ταξιτζή για διακίνηση


Κατέληξε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ο άτυχος λαθρομετανάστης, ενώ άλλοι 7 που επέβαιναν στο αυτοκίνητο νοσηλεύονται λόγω τραυματισμού

Ένας νεκρός λαθρομετανάστης και άλλοι 7 τραυματίες, όλοι τους στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου,από πρόσκρουση αυτοκινήτου διακινητών σε προστατευτικές μπάρες στον κάθετο άξονα Ορμενίου-Αρδανίου και σύλληψη ενός ταξιτζή στην περιοχή της Ορεστιάδας για διακίνηση λαθρομεταναστών, ήταν ο απολογισμός των δυο τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Ελληνική Αστυνομία:

Συνελήφθησαν στις 20 και 21-8-2020, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Ξάνθης, τέσσερις (4) διακινητές, τρεις αλλοδαποί και ένας ημεδαπός, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας συνέλαβαν τον ημεδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να έχει επιβιβάσει στο Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ΤΑΞΙ) που οδηγούσε δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες, προκειμένου να τους μεταφέρει, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας.

Στην δεύτερη περίπτωση, χθες το μεσημέρι, στον Έβρο, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς διακινητές, διότι όπως προέκυψε, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέφεραν παράνομα στην ενδοχώρα οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

Αστυνομικοί σε κίνδυνο υγείας! – Τι επισημαίνουν οι αποσπασμένοι αστυνομικοί


Από εχθές επικρατεί αναστάτωση στο κατώτερο αλλά και ανώτερο αστυνομικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Με διαταγή των κατά τόπους Γενικών Επιθεωρητών της ΕΛ.ΑΣ, αναζητούνται «εθελοντές» που θα δεχτούν από 1.9.2020 μέχρι και 31.10.2020 να αποσπαστούν και να αναλάβουν την ασφάλεια των Hot Spots και ΚΥΤ ανά τη χώρα, προς αντικατάσταση όλων των συναδέλφων τους που υπηρετούν εκεί σήμερα.

Γ.ΕΠ.Α.Δ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Γ.ΕΠ.Α.Δ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ


Η απροθυμία των αστυνομικών στην «εθελοντική» απόσπαση στα Hot Spots και ΚΥΤ είναι έκδηλη, αφού όλοι οι αστυνομικοί γνωρίζουν πως με ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης & Ασύλου, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έχει επιβληθεί υγειονομική καραντίνα από τις 13 μέχρι και τις 25 Αυγούστου, και απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από τις δομές φιλοξενίας.

Από την άλλη οι αποσπασμένοι και υπηρετούντες ήδη, στα Hot spots και ΚΥΤ αστυνομικοί, και οι οικογένειές τους, έχουν καταληφθεί από έντονη ανησυχία, από τη στιγμή που αναγκάζονται να εργάζονται σε δομές μεταναστών και προσφύγων, όπου ήδη έχουν παρουσιαστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Προφανώς στο υπουργείο δεν έχουν λάβει υπόψη τους, πως εάν αντικαταστήσουν όλους αυτούς τους αστυνομικούς, οι οποίοι ήδη έχουν εκτεθεί στον ιό, και είναι εν δυνάμει φορείς του Covid 19, αυτόματα αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα:

Nα διασπαρθεί ο ιός σε όλη τη χώρα (αφού οι υπηρετούντες αστυνομικοί προέρχονται από αρκετούς και διαφορετικούς νομούς),

Nα διασπαρθεί ο ιός στις οικογένειες των αστυνομικών, αλλά και στα αστυνομικά τμήματα, με τον κίνδυνο να καταρρεύσει όλο το σύστημα ασφάλειας της χώρας (ήδη εχθές αντικαταστάθηκε όλο το προσωπικο-70 άτομα-στον Π.Σ Κορωπίου).

Με τη συμβολή των επιστημόνων του ΕΟΔΥ, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, αυξημένης υγειονομικής φροντίδας με τη χορήγηση ΜΑΠ, για τους ήδη υπηρετούντες αστυνομικούς, ώστε να παραμείνουν εκεί ασφαλώς, και να μην εκτεθούν και άλλοι συνάδελφοί τους σε κίνδυνο.

Προέχει η διαφύλαξη της υγείας των ήδη υπηρετούντων αστυνομικών στα Hot Spots και ΚΥΤ της χώρας, και η άριστη υγειονομική διατήρηση των αστυνομικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ και φυσικά αναμένεται η τοποθέτηση στο πρόβλημα που προέκυψε, της ΠΟΑΣΥ & ΠΟΑΞΙΑ 

Υπ. Μετανάστευσης: Η Ελλάδα υποδέχεται τους πρόσφυγες που πραγματικά έχουν ανάγκη


Απάντηση σε πρόσφατες αναφορές σε εκθέσεις και αναλύσεις που αφορούν «σε δήθεν οργανωμένες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την ελληνική πλευρά» δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η πολιτική του υπουργείου, «είναι από την πρώτη ημέρα επανασύστασής του σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που υποδέχεται τους πρόσφυγες, που πραγματικά έχουν ανάγκη, τους παρέχει τη βοήθεια που χρειάζονται και την υποστήριξη ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία και να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα. Ωστόσο, η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, ως ελληνικό κράτος και ως ελληνική κοινωνία την τελευταία πενταετία αλλά και ως χώρα - πύλη εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.». 

«Η μείωση των ροών αποτελεί προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής», εξηγεί το υπουργείο και «συνεργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία, για το στόχο αυτό, με απόλυτη διαφάνεια».

«Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς προχωρούμε σε αποχωρήσεις, δίνοντας έμφαση στις επιστροφές, εθελοντικές ή μη, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», προσθέτει.

Το υπουργείο καταλήγει, ότι τελευταία παρατηρεί «μια συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης των δεδομένων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων και γι' αυτό απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στην αξιολόγηση των δεδομένων αυτών ως αληθών και αξιόπιστων».

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Θεσσαλονίκη: H στιγμή που αστυνομικοί εντοπίζουν τα ναρκωτικά σε ρεζέρβα - Κατασχέθηκαν 12,5 κιλά κάναβης (ΦΩΤΟ & VIDEO)


Μεγάλη ποσότητα κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνέλαβαν επ' αυτοφώρω δύο Αλβανούς διακινητές.

Απετράπη η διοχέτευση περισσοτέρων από 12,5 κιλών κάνναβης σε στέκια ουσιοεξαρτημένων ατόμων, ενώ σε βάρος των δύο Αλβανών συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των Νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων, περί αλλοδαπών και για πλαστογραφία.


Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δράστες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 12 δέματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 12 κιλών και 537 γραμμαρίων, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα εντός ελαστικού (ρεζέρβας),

• 1 πιστόλι,

• 2 γεμιστήρες,

• 31 φυσίγγια,

• 1 πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης,

• 1 πλαστή άδεια διαμονής και

• 3 κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές του

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία που διέμεναν οι δράστες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν

• 1 πιστόλι κρότου – αερίου,

• 2 γεμιστήρες,

• 27 φυσίγγια κρότου – αερίου,

• 1 φλόμπερ,

• 1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και

• 2 κινητά τηλέφωνα


Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων εκκρεμούσαν 2 αποφάσεις για τα αδικήματα της κλοπής και διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής, με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών και 18 μηνών.

Οι συλληφθέντες με την σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.Ξεκίνησε η διαδικασία μετεγκατάστασης 350 ανηλίκων μεταναστών στη Γαλλία


Αναχώρησε σήμερα νωρίς το πρωί η πρώτη ομάδα 16 ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών από τους 350 που θα μετεγκατασταθούν στη Γαλλία. 

Πρόκειται για ακόμη μία αποστολή που πραγματοποιείται κατ’ εφαρμογήν του προγράμματος μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. 

Επιπλέον, η Γαλλία έχει δεσμευτεί να υποδεχτεί πέραν των 350 ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογένειες αιτούντων άσυλο, ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι 400 άτομα. 

Η πρόθεση της Γαλλίας είχε εκφραστεί και η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις αρχές του έτους, κατά τη συνάντηση στην Αθήνα του τότε Υφυπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Laurent Nunez, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο. Την υλοποίηση αυτής της απόφασης ανέλαβαν έκτοτε τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών. 

Η επόμενη ομάδα 33 ασυνόδευτων ανηλίκων έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. 

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σχετικά με τα ανωτέρω ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η στενή ελληνογαλλική φιλία και συνεργασία εκτείνεται πλέον και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση αυτή της Γαλλίας και προσβλέπουμε σε περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας μας».

Ο κορονοϊός «χτυπάει» τα Αστυνομικό Τμήματα: Σε «καραντίνα» και το Α.Τ. Πατησίων


Ακόμα ένα κρούσμα κορονοϊού σε κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική σήμανε συναγερμό στους κόλπους της Αστυνομίας.

Πρόκειται για το τρίτο κρούσμα σε Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής μέσα σε μόλις πέντε 24ωρα. Αυτή τη φορά θετικός στον ιό βρέθηκε ένας 15χρονος, ο οποίος βρισκόταν σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης έως ότου μεταφερθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας. Ο 15χρονος, πακιστανικής καταγωγής, κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων.

Ο ανήλικος ένιωσε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μετά από εξετάσεις ανιχνεύτηκε θετικός στον Covid-19. Αμέσως ενημερώθηκαν όλοι οι αστυνομικοί που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε καραντίνα. Παράλληλα, γίνεται απολύμανση σε όλους τους χώρους του Τμήματος.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα κρούσμα κορονοιού υπήρξε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, ενώ τρία 24ωρα νωρίτερα άλλο κρούσμα είχε γίνει γνωστό στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Και στις δύο περιπτώσεις τέθηκαν σε καραντίνα 20 αστυνομικοί.

Εκτάκτως η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας


Εκτάκτως μετέβη αντιπροσωπεία της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας μαζί με το προεδρείο της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου προκειμένου να ενημερωθούν από τον αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή Αξή Χρήστο, για τα κρούσματα του covid-19 που βρέθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης Φυλακίου ( ΚΥΤ ) αλλά και για τα κρούσματα αστυνομικού προσωπικού που υπήρξαν και σε άλλες δομές. 


Όπως φαίνεται ο υγειονομικός αποκλεισμός του ΚΥΤ Φυλακίου, θέτει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στη διαχείρισης των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται και εντοπίζονται στην περιοχή του Έβρου. Αυτή η διαχείριση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με τα κρούσματα και την καραντίνα αστυνομικών που πλήττουν και άλλες υπηρεσίες. Την παρουσία μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ στον Έβρο ζήτησε το κλιμάκιο της ΠΟΣΥΦΥ να απαιτηθεί και από τις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς ο Έβρος αποτελεί την σημαντικότερη πύλη παράνομης μετανάστευσης στη Χώρα και οι υγειονομικοί κίνδυνοι είναι τεράστιοι.


πηγή: bordernews.gr

Συναγερμός στο Α.Τ. Ομονοίας από κρούσμα κορονοϊού – Ξανά σε καραντίνα αστυνομικοί


Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα κρατούμενος βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να τίθενται σε καραντίνα αστυνομικοί. Αυτή τη φορά θετικός στον ιό είναι κρατούμενος του Αστυνομικού Τμήματος της Ομόνοιας, ο οποίος είχε συλληφθεί για διοικητική απέλαση.

Μετά το θετικό τεστ σήμανε συναγερμός και τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών έξι αστυνομικοί, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον κρατούμενο αλβανικής καταγωγής. Ο κρατούμενος αρχικά οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και στη συνέχεια στο Α.Τ. Ομονοίας. Εκεί διαμαρτυρήθηκε ότι αισθάνεται αδιαθεσία, ενώ τα συμπτώματά του παρέπεμπαν σε εκείνα που εκδηλώνουν όσοι νοσούν από τον κορονοϊό. Αφού ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου υποβλήθηκε σε τεστ.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στους αστυνομικούς που βρίσκονται πλέον σε κατ’ οίκον καραντίνα βρίσκονται άντρες και του Α.Τ. Εξαρχείων και του Α.Τ. Ομονοίας. Μέχρι στιγμής όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Το περιστατικό αυτό, πάντως, φανερώνει, όπως εξηγούν αστυνομικοί, τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα θετικός στον ιό είχε ανιχνευτεί Σομαλός κρατούμενος στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, με αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα 12 αστυνομικοί.

Σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων δημοσιοποίησε επιστολή που απέστειλε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στον Βασίλη Κικίλια, με την οποία ζητά οι αστυνομικοί να μπουν σε προτεραιότητα για εμβολιασμό, όταν παραληφθούν τα εμβόλια από τη χώρα μας.

Δείτε το εντυπωσιακό υπερσύγχρονο σκάφος που δώρισε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Λιμενικό [εικόνες]


Το τρίτο από τα δέκα σκάφη της Rafnar, τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol από την δωρεά της εταιρείας κοινωνικής προσφοράς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και συγκεκριμένα του Ιδρύματος Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης, παρέλαβε σήμερα στην διάρκεια ειδικής εκδήλωσης το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αφού έκανε ειδική αναφορά τόσο στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών η οποία έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, όσο και στον κ. Ιωάννη Αγγελικούση για την ανιδιοτελή, όπως την χαρακτήρισε, προσφορά του, υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες εφοπλιστές, πάντοτε στα δύσκολα, πάντοτε στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζε η πατρίδα έδιναν και δίνουν συλλογικά παρόν».

Οι ευεργεσίες των Ελλήνων εφοπλιστών», πρόσθεσε, «είναι πολύ σημαντικές σε όλα τα επίπεδα, στο επίπεδο της κοινωνίας, της παιδείας, της υγείας, της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας. Κανένας άλλος κλάδος της εθνικής μας οικονομίας δεν συνεισφέρει τόσα πολλά, όσο οι Έλληνες πλοιοκτήτες και εφοπλιστές. Θέλω δημοσίως και από αυτή τη θέση να τους απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ»

Εξάλλου αναφερόμενος στο έργο του Λιμενικού Σώματος ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε τα εξής: «Θέλω να ξέρετε ότι το Λιμενικό Σώμα, όπως τόνισε και ο Αρχηγός μας, 365 ημέρες το χρόνο, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο φυλάει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας στον ύψιστο βαθμό. Είναι κυρίως ο υψηλός επαγγελματισμός, η τόλμη, η αποφασιστικότητα των στελεχών μας, αλλά και η ανθρώπινη ευαισθησία, που έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές, το διάστημα Απριλίου του 2020 μέχρι σήμερα με το αντίστοιχο συγκρινόμενο διάστημα του 2019, κατά 95%».

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του πληρώματος του Λιμενικού Σταθμού Μεγίστης που παρέλαβαν το σκάφος υπογράμμισε: «Να γνωρίζετε ότι υπηρετείτε σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας. Το Καστελλόριζο μπορεί να είναι η άκρη της Ελλάδος, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τη καρδιά της Ελλάδος».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ευχαρίστησε θερμά την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή που τιμά πάντα τους ακατάλυτους δεσμούς της κοινής πορείας και αλληλοΰποστήριξης ελληνικού εφοπλισμού και του Λιμενικού Σώματος και τόνισε:«Το σκάφος 1056 διατίθεται άμεσα στον Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης προκειμένου να περιπολεί στις εσχατιές της Πατρίδας μας και να ενισχύσει τα ήδη αυξημένα μέτρα επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων μας, στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου» και συνέχισε:


«Όμως, διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μας ότι όλα τα στελέχη του Σώματος σε οποιαδήποτε θέση κι αν υπηρετούν, βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, διακρίνονται από επαγγελματισμό υψηλού επιπέδου και διατηρούν αναλλοίωτο το αίσθημα ευθύνης που ανέλαβαν από την ημέρα της ορκωμοσίας τους. Είμαι υπερήφανος για όλους !»


Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς κ. Μελάς Ιωάννης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Κυριαζόπουλος Ευάγγελος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος του Ιδρύματος Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης κ. Παναγόπουλος Κωνσταντίνος και η Διευθύντρια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κα Πέππα Αικατερίνη.
Υγειονομική μονάδα – ανάσα για ντόπιους και ξένους


Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη νέα Υγειονομική Μονάδα της Μόριας. Αντιδράσεις από ομάδα κατοίκων που αποπειράθηκαν να κλείσουν το δρόμο προς αυτήν

Τη νέα υγειονομική Μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας επισκέφθηκε σήμερα λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και την Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Αθήνα Στελλα Ρούνερ Γκρούμπασις.

Όπως είπε η κ. Σακελλαροπούλου σχολιάζοντας έμμεσα αντιδράσεις ολιγάριθμης ομάδας κατοίκων του χωριού της Μόριας αλλά και άλλων χωριών που αποπειράθηκαν να μην επιτρέψουν την είσοδο στην υγειονομική δομή της αποστολής «η διπλή στήριξη και των ανθρώπων που ζουν στη Μόρια αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει όλους χαρούμενους μέσα στις δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε να ζήσουμε και ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας που δεν ξέρουμε τι μας φέρνουν κάθε μέρα. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά με χαροποιεί και ελπίζω να το αντιληφθούν όλοι με αυτήν την έννοια».


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κ. Πρέσβειρα ως εκπρόσωπο της Ολλανδικής Κυβέρνησης «εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού γιατί πραγματικά είναι μια σημαντική μονάδα η οποία μπορεί αφενός μεν να βοηθήσει ώστε να έχουμε μια καλύτερη και ανθρώπινη νοσηλεία για τους ανθρώπους αυτούς τους απεγνωσμένους που βρίσκονται στη Μόρια και αυτή τη στιγμή παραμένουν εκεί για όσο χρόνο χρειαστεί και μέχρις ότου γίνουν οι κινήσεις αποσυμφόρησης που έχουν ήδη ξεκινήσει».

Αναφέρθηκε επίσης και στη δυνατότητα «να στηριχθεί και η τοπική κοινωνία διότι μπορεί να αποκτήσει αμέσως το νησί διπλάσιο αριθμό μονάδων εντατικής φροντίδας από αυτόν που ήδη έχει το νοσοκομείο της Μυτιλήνης το οποίο σήκωσε όλο το βάρος τόσο καιρό».

«Η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει πολύ μεγάλο, να σηκώσει πολύ σημαντικό μέρος από το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος για όλη την Ευρώπη. Και ιδιαίτερα η Λέσβος μαζί με κάποια άλλα νησιά» είπε η κ. Πρόεδρος μετά την επίσκεψη της στη νέα υγειονομική δομή.

Και συνέχισε: «Η κινητή υγειονομική μονάδα που βλέπουμε και είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας της η Ολλανδική κυβέρνηση και πρέπει να την επικροτήσουμε, είναι μια απόδειξη της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων. Αυτό που ζητούμε από την αρχή. Ότι πρέπει δηλαδή, όλη η Ευρώπη να καταλάβει ότι πρέπει να στηρίξει και να αναλάβει ένα μέρος αυτού του βάρους».


Τι περιλαμβάνει

Η νέα υγειονομική Μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας θα είναι 24ωρης λειτουργίας. Είναι συνολικής επιφάνειας 450 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 62 κλινών. Δυο χώρους με 26 κρεβάτια ο καθένας, μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με έξη κρεβάτια και μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών.

Δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Ολλανδικής Κυβέρνησης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου. Πρόκειται για μια κινητή κατασκευή από αίθουσες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα σύστημα που λειτουργεί ως μια σύγχρονη αυτόνομη υγειονομική μονάδα.

Η όλη κατασκευή εδράζεται σε χώρο δίπλα στο ΚΥΤ Μόριας, κατάλληλα διαμορφωμένο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Ελληνικό Στρατό. Η νέα υγειονομική μονάδα στελεχώνεται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας δια του ΕΟΔΥ καθώς και από προσωπικό συνεργαζόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Δήλωση Μηταράκη

Με αφορμή τη λειτουργία της νέας υγειονομικής μονάδας του ΚΥΤ Μόριας, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Βασική μας προτεραιότητα είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Η νέα υγειονομική μονάδα που ξεκινά να λειτουργεί στο ΚΥΤ της Μόριας, δωρεά της κυβέρνησης της Ολλανδίας, αφενός έρχεται να απαντήσει σε μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για να αποσυμφορηθεί το τοπικό νοσοκομείο από τους διαμένοντες στην δομή της Μόριας και αφετέρου να αντιμετωπίσει με έναν αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία και τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγείας που δημιουργούνται».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποσυμφόρηση της Μόριας ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Από την Μόρια έχουν ήδη φύγει οι μισοί από όσους διέμεναν εδώ τον Φεβρουάριο του 2020 και έχουμε αντιμετωπίσει και τις νέες ροές που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα. Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση όλων των δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Κρατήσεις αλλαγής κλιμακίου (προαγωγής) ανάλογα το ταμείο ασφάλισης του εργαζομένου


Με την ψήφιση του μισθολογίου των Σωμάτων Ασφαλείας (Ν. 4472/2017 ΦΕΚ Α-74) τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας κατατάσσονται σε 4 μισθολογικές κατηγορίες ανάλογα με την προέλευση, τον διοικητικό βαθμό και τα έτη υπηρεσίας που έχουν.

Από την ημερομηνία εφαρμογή του παραπάνω νόμου (01-01-2017) οι κρατήσεις προαγωγής γίνονται πλέον κάθε φορά που αλλάζει μισθολογικό κλιμάκιο ο εργαζόμενος και υπολογίζονται βάση της διαφοράς του βασικού μισθού ανάμεσα στο παλιό και το νέο κλιμάκιο. 

Το ύψος των κρατήσεων διαφοροποιείται ανάλογα το που είναι ασφαλισμένος ο αστυνομικός. Για τους ασφαλισμένους στο ταμείο της Πρώην Αστυνομίας Πόλεων, η κράτηση είναι υπέρ ΤΕΑΠΑΣΑ και είναι μία διαφορά κλιμακίου σε έξι (6) δόσεις. Για τους ασφαλισμένους στο ταμείο της Πρώην Χωροφυλακής γίνονται δυο κρατήσεις, η μία υπέρ ΤΕΑΠΑΣΑ και είναι μία διαφορά κλιμακίου σε έξι (6) δόσεις και μία υπέρ ΜΤΣ που είναι μιάμιση διαφορά κλιμακίου σε τρεις (3) δόσεις.

Παράδειγμα.

Αστυνομικός κατηγορίας Β' που από το κλιμάκιο 14 «ανεβαίνει» στο κλιμάκιο 13, ο βασικός μισθός του αυξάνεται κατά 60€.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα έχει τις παρακάτω κρατήσεις:

Αν είναι ασφαλισμένος στο ταμείο της Πρώην Αστυνομίας Πόλεων, μια διαφορά κλιμακίου προς το ΤΕΑΠΑΣΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή 60€ / 6 μήνες, ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ: 60€.

Αν είναι ασφαλισμένος στο ταμείο της Πρώην Χωροφυλακής, μία διαφορά κλιμακίου προς το ΤΕΑΠΑΣΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις + μιάμιση διαφορά προς το ΜΤΣ σε 3 μηνιαίας δόσεις, δηλαδή 60€ / 6 μήνες + 90€ / 3 μήνες, ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ: 150€. (φωτο 1,2)

Ενώ έχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια από το 1984 που ενοποιήθηκαν τα Σώματα της Ελληνικής Χωροφυλακής με την Αστυνομία Πόλεων εξακολουθεί και υπάρχει μέχρι και σήμερα αυτός ο απαράδεκτος και παράτυπος διαχωρισμός των συναδέλφων και η δημιουργία δύο κατηγοριών ασφαλισμένων.

Καλό θα ήταν η Ομοσπονδία να πάρει την πρωτοβουλία και να υποβάλει σχετική πρόταση για κατάργηση αυτών των πρόσθετων και αναχρονιστικών κρατήσεων που επιβαρύνουν τις αποδοχές των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.- 

Ρέθυμνο 20-08-2020

Στέλιος ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ