Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Σαμαρίνα: Πρόσφυγες και ντόπιοι έφτιαξαν τις λακκούβες στους δρόμους


Στην εθελοντική εργασία έλαβαν μέρος δέκα άτομα από τις δομές προσφύγων που φιλοξενούνται στα τέσσερα ξενοδοχεία του ορεινού οικισμού

Τις λακκούβες στους δρόμους της Σαμαρίνας Γρεβενών, του ψηλότερου χωριού των Βαλκανίων (1.450 υψόμετρο), επιδιόρθωσαν πρόσφατα εθελοντές- κάτοικοι του χωριού σε συνεργασία με ομάδα προσφύγων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Γιώργο Κωνσταντίνου που κατοικεί τα τελευταία 30 χρόνια στο Βερολίνο, κατάγεται, όμως, από το φημισμένο βλαχοχώρι της Πίνδου και τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να περνά εκεί τα καλοκαίρια του.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, αποφάσισε να πάρει αυτήν την πρωτοβουλία όταν από συνομιλίες του με τους πρόσφυγες που του έλεγαν ότι όλη μέρα κάθονται στα ξενοδοχεία του χωριού, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα και θα ’θελαν με κάποιον τρόπο να βοηθήσουν έστω ως ένδειξη μικρής ανταπόδοσης της φιλοξενίας που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ο Γιώργος Κωσταντίνου αναφέρει ότι αφού έλαβαν την άδεια από την Κοινότητα της Σαμαρίνας, μια ολόκληρη ημέρα την αφιέρωσαν στην επιδιόρθωση των δρόμων. Στην εθελοντική εργασία έλαβαν μέρος δέκα άτομα από τις δομές προσφύγων που φιλοξενούνται στα τέσσερα ξενοδοχεία του ορεινού οικισμού, ενώ συμμετείχαν και τα παιδιά τους που ως «μικρομάστορες» μετέφεραν στους μεγαλύτερους νερό και υλικά. Στην εθελοντική προσπάθεια των προσφύγων και ντόπιων του χωριού συνέδραμε επίσης εθελοντικά και ο «Κλένι» ένας οικονομικός μετανάστης από την Αλβανία που ζει χρόνια στο χωριό.

Στη Σαμαρίνα όπως και σε πολλά χωριά του ορεινού όγκου των Γρεβενών η φιλοξενία προσφύγων ξεκίνησε το 2016 και με αυξομειώσεις του αριθμού των φιλοξενουμένων συνεχίζεται έως σήμερα. Η τελευταία μεγάλη ομάδα προσφύγων που έφθασε στο χωριό ήρθε από τον καταυλισμό της Μόριας και προέρχεται από τα υψίπεδα του Αφγανιστάν.

Νέα εμπρηστική δήλωση Ερντογάν: Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα όπως πριν 100 χρόνια


«Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα.», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε νέα εμπρηστική δήλωση προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα.»

Ολόκληρη η δήλωσή του

«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας , ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν απο αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα.»

ΠΗΓΗ skai.gr

Μια βάρκα στη… Χρυσή Αμμο


Μια βάρκα με άγνωστο ακόμα αριθμό προσφύγων και μεταναστών έφτασε σήμερα Σαββάτο το πρωί κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, στην παραλία της Χρυσής Άμμου στο Μανταμάδο.
Πρόκειται για την πρώτη βάρκα του Σεπτεμβρίου, ενώ να σημειώσουμε ότι η τελευταία βάρκα βγήκε στο νησί στις 12 του περασμένου Αυγούστου.

ΠΗΓΗ stonisi.gr

Σημαντική μείωση του αριθμού προσφύγων και αλλοδαπών στις δομές


Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι επιφορτισμένες μόνο με την θωράκιση των συνόρων της χώρας και την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. 

Βρίσκονται στο πλευρό της πολιτείας και συνδράμει όπως μπορεί την κοινωνία σε διάφορους τομείς. Ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού οι ΕΔ έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, όχι μόνο στην αποτροπή αλλά και στο κομμάτι της σίτισης.

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 03 Σεπτεμβρίου 2020 ανέλαβαν το έργο της παροχής 26.162 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 242 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ. Σημειώνεται ότι η μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που μένουν στις δομές είναι πολύ μεγάλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση με την Τουρκία στον Έβρο, στις δομές βρίσκονταν περίπου 60.000 άτομα.

300.000€ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Μετανάστευσης


Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιχορηγεί με 300.000 ευρώ την διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ως μέτρο ενίσχυσης και θωράκισης της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του Covid-19, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Mε κοινή Απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Οικονομικών, χρηματοδοτείται η πρόσληψη ιατρικού και διοικητικού προσωπικού για τα ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, η αγορά μηχανημάτων για τεστ κορονοϊού, ιατρικός εξοπλισμός και αναλώσιμα. 
Η χρηματοδότηση είναι από πόρους του προϋπολογισμού του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και πραγματοποιείται μετά από αίτημα που κατέθεσαν, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, Παντελής Βρουλής

lesvospost.com

Φίλης σε ΣΚΑΪ: Πόσο σοβαρή είναι η πρόταση Μισέλ – Η «ασίστ» Στόλτενμπεργκ σε Τουρκία


Τα καλά νέα σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι δεν υπάρχει ένταση στο πεδίο ή φόβος για ατύχημα και πως ο διεθνής παράγοντας προσπαθεί να διευθετήσει την κατάσταση. Το κακό νέο είναι, πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και ειρμός, καθώς «ο καθένας ρίχνει μια πρόταση στο τραπέζι».

Την πρόταση που διατύπωσε ο Σάρλ Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Τουρκίας αλλά και την ανακοίνωση του Γενς Στόλτενμπεργκ περί τεχνικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που διέψευσε η Αθήνα, σχολίασε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη.

Για την πρόταση του Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», τόνισε λέγοντας πως όταν εκπροσωπείς έναν ευρωπαϊκό θεσμό δεν μπορεί να ρίχνεις στο τραπέζι μια πρόταση «και να το αφήνεις εκεί».

«Η πρόταση αυτή δεσμεύει το σύνολο της ΕΕ;», διερωτήθηκε ο κ. Φίλης σημειώνοντας ότι το πιθανότερο θα ήταν η Άγκυρα να θέλει να αποκλείσει την Κύπρο από μια τέτοια διάσκεψη καθώς δεν την αναγνωρίζει, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό να το δεχθεί η ΕΕ.

Επίσης εξήγησε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η βάση της συζήτησης, αν δηλαδή θα είναι το Δίκαιο της Θάλασσας ή θα είναι γενικώς και αορίστως μια συζήτηση χωρίς οριοθετημένο πλαίσιο.

«Καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί ιδιαίτερα σε τόσο ευαίσθητες στιγμές σε αυτά που λέμε», είπε ο κ. Φίλης διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μια κακή πρόταση, αλλά θα πρέπει να διαμορφωθεί πριν γίνουν ανακοινώσεις.

«Δεν είναι κακή η πρόταση ως ιδέα, αλλά να διαμορφωθεί και να την πούμε όταν θα έχει ολοκληρωθεί. Όχι ως μια πρόταση, που ρίχνουμε στο τραπέζι μόνο και μόνο για να πούμε ότι είπε και ο Σαρλ Μισέλ κάτι», σημείωσε ο καθηγητής.

Το «ασίστ» Στόλτενμπεργκ σε Τσαβούσογλου

Σχετικά με την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Φίλης είπε ότι ενδεχομένως να θέλησε να προκαταλάβει και τις δύο πλευρές υπό την αγωνία ότι κάτι μπορεί να γίνει και να υπάρξει εμπλοκή στην οποία θα εμπλακούν και άλλα μέλη της συμμαχίας. Θύμισε μάλιστα πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ «παρωχημένο σχήμα».

Ωστόσο ο κ. Φίλης σημείωσε ότι οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Στόλτενμπεργκ τα τελευταία χρόνια είναι πολύ ευνοϊκές για την Τουρκία και πως χθες, έστω και προς ώρας, την έβαλε από τη δύσκολη θέση, να πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν υπάρχει αποκλιμάκωση.

Ο διεθνής παράγοντας, πρόσθεσε ο κ. Φίλης αντιλαμβάνεται ότι για να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει η Τουρκία να κάνει κίνηση απομακρύνοντας το Ορούτς Ρέις. Με την ανακοίνωση του ο Στόλτενμπεργκ όμως, έδωσε πάτημα στον Τσαβούσογλου να λέει ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν θέλει το διάλογο.

«Ρίχνει νερό στο μύλο των ουσιαστικά έωλων επιχειρηματολογίας της Τουρκίας», σημείωσε.

«Ο Στόλτενμπεργκ, έδωσε μια ‘’ασίστ’’ στον Τσαβούσογλου. Ο τσαβούσογλου μπορεί να έβαλε το καλάθι, αλλά τελικά είναι εκπρόθεσμο ή τέλος πάντων, η φάση είναι μη γενόμενη», πρόσθεσε.

Δεν έχει σχέδιο αποκλιμάκωσης η Τουρκία

Σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνοτουρκική κρίση τόνισε πως στα καλά νέα φαίνεται ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένταση στο πεδίο ή φόβος ότι μπορεί να προκύψει ατύχημα ενώ ο διεθνής παράγοντας παρεμβαίνει και προσπαθεί να διευθετήσει την κατάσταση.

«Το κακό νέο είναι, πως δεν έχει τρόπο δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν υπάρχει ειρμός. Ο καθένας ρίχνει μια πρόταση στο τραπέζι», εκτίμησε ο κ. Φίλης.

Για την ίδια την Τουρκία τόνισε ότι φαίνεται ότι ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πρόθεση διεξόδου τουλάχιστον μέχρι στιγμής και πως περιμένει από την Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλία. Θετικός στον κορονοϊό αστυνομικός στη Λέσβο


Θετικός στον κορονοϊό ανιχνεύτηκε αστυνομικός που είχε αποσπαστεί στη Λέσβο.

Ο αστυνομικός ανήκει σε αστυνομική υπηρεσία της Πελοποννήσου και είχε πάρει απόσπαση για τη Λέσβο για να συνδράμει στις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών του νησιού λόγω του μεταναστευτικού.

Τις προηγούμενες ημέρες τελείωσε η απόσπασή του και επέστρεψε στην οργανική του θέση στην Πελοπόννησο, όπου υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού. Το τεστ ήταν θετικό και έτσι αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα όλοι οι αστυνομικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Για την εξέλιξη ενημερώθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Λέσβου. Σημειώνεται ότι η ιχνηλάτηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι αστυνομικοί έρχονται -λόγω της φύσης της δουλειάς τους- σε επαφή με δεκάδες άτομα καθημερινά.

Σε λειτουργία η εφαρμογή για την δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 2020 - Μέχρι την 30η Νοεμβρίου η υποβολή


Η εφαρμογή υποβολής των ετήσιων Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του έτους 2020 για τους υπόχρεους έχει ανοίξει και θα κλείσει την 30η Νοεμβρίου 2020 (ν.3213/2003, άρθρο 1, παρ.2).

Στους υπόχρεους υποβολής έχει σταλεί και ενημερωτικό μήνυμα το οποίο αναφέρει :

Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) ν. 3213/2003 & Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) έτους 2020

Σας ενημερώνουμε ότι, η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) 2020, στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2019, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή τους κατά την 31-12-2019, υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Η παράλειψη ή η υποβολή ανακριβούς, ή ελλιπούς δήλωσης από τον υπόχρεο, αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3213/03 όπως ισχύει, ενώ θεμελιώνεται και η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος για τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής www.pothen.gr, οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή το έτος αλλά και το είδος (αρχική - ετήσια) της δήλωσης που θέλουν να υποβάλλουν καθώς η εκ παραδρομής επιλογή λανθασμένου έτους, π.χ. ΔΠΚ 2019 αντί ΔΠΚ 2020 ή η επιλογή Αρχικής αντί Ετήσιας Δήλωσης, δεν εκπληρώνει τη σχετική τους υποχρέωση. Διευκρινίζουμε ότι:

Την ένδειξη Αρχική Δήλωση 2020, επιλέγουν οι υπόχρεοι που για πρώτη φορά αποκτούν την ιδιότητα που τους καθιστά υπόχρεους. Η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός ενενήντα (90) ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής και περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υπόχρεου και όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της Αρχικής Δήλωσης.

Την ένδειξη Ετήσια Δήλωση 2020, επιλέγουν οι υπόχρεοι που εντός του ελεγχόμενου έτους (δήλωση του φορολογικού έτους 2019) απέκτησαν, κατείχαν ή απώλεσαν ιδιότητα και στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2019, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση τους κατά την 31-12-2019

Οι υπόχρεοι υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ 2020, εκτός της τυχόν ενημέρωσης που έχουν ήδη λάβει από τον φορέα που τους συμπεριέλαβε στην κατάσταση υπόχρεων της παρ. 3 του άρθρ. 1 του ν. 3213/2003, μπορούν να εισέρχονται και στην διαδικτυακή εφαρμογή υποβολής (www.pothen.gr) με τη χρήση των κωδικών TAXISNET και να ενημερώνονται για την τυχόν αναγγελία τους με κάποια ιδιότητα υπόχρεου. Όποιος είναι υπόχρεος υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ 2020 με περισσότερες από μια ιδιότητες, είναι πιθανό να έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης προς περισσότερα του ενός όργανα ελέγχου.

Σε περίπτωση που η ιδιότητα με την οποία έχει γίνει η αναγγελία από τον Φορέα Υπόχρεων είναι εσφαλμένη, ο υπόχρεος έχει την δυνατότητα κατά την συμπλήρωση της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης να την διαγράψει κι εν συνεχεία να προσθέσει την ορθή ιδιότητα υπόχρεου.

Οι Φορείς Υπόχρεων υποβολής ΔΠΚ & ΔΟΣ, παρακαλούνται να κοινοποιήσουν το παρόν σε όσους έχουν συμπεριληφθεί στην κατάσταση υπόχρεων, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την υποχρέωσή τους, καθόσον για µη υποβολή, ή υποβολή ανακριβούς, ή ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης προβλέπονται από το ν. 3213/2003 ποινικές κυρώσεις, ενώ για την εκπρόθεσμη υποβολή απαιτείται πλέον η πληρωμή του σχετικού παραβόλου (αρθρ. 6 παρ.1 ν.3213/2003 όπως ισχύει).

Για οποιαδήποτε πρόβλημα ή απορία οι υπόχρεοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων – ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ στον τηλεφωνικό αριθμό 210-4802100 από τις 07.30 έως τις 17.00 κατά τις εργάσιμες ημέρες. Επίσης, μετά την είσοδο στην ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή, στην ενότητα «Χρειάζεστε βοήθεια» είναι δυνατή η αποστολή μηνύματος για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ο υπόχρεος κατά την υποβολή της Δήλωσης της Περιουσιακής του Κατάστασης.


Καβάλα: Βεβαίωση ασύλου σε πρόσφυγα που έσωσε ηλικιωμένη από πνιγμόΜε μια συγκινητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Καβάλας που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι.

Ο υπουργός σε μια συμβολική κίνηση επέδωσε ο ίδιος τη βεβαίωση ασύλου στον νεαρό Μοχάμεντ Αμπουσαλά από την Παλαιστίνη, που διαμένει στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας καθώς πριν από λίγες μέρες έσωσε από βέβαιο πνιγμό την 80χρονη Μαρία Φιλιππίδου.

Η ηλικιωμένη γυναίκα καθώς κολυμπούσε στην παραλία του Περιγιαλίου έχασε τον έλεγχο του σώματός της και κόντεψε να πνιγεί. Η συμβολή του Μοχάμεντ ήταν καθοριστική καθώς κατάφερε να την βγάλει από το νερό και να την κρατήσει ζωντανή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

ια την ενεργεία του αυτή ο κ. Μηταράκης τον ευχαρίστησε δημόσια, εξήρε την πράξη του και μαζί με μια ευχαριστήρια επιστολή του επέδωσε και τη βεβαίωση ασύλου καθώς, όπως τόνισε, ο Μοχάμεντ και η οικογένειά του πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις οπότε μπορούσαν να λάβουν άσυλο και να τύχουν της διεθνούς προστασίας σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι ελληνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι.

Κατά την άφιξή του στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στην Καβάλα ο υπουργός ενημερώθηκε από το νέο διοικητή της δομής Δημήτρη Ρέμο για την οργάνωση και τη λειτουργία της. Ξεναγήθηκε στους χώρους της, συνομίλησε με στελέχη του υπουργείου αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ενώ ενημερώθηκε και για τα νέα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του διοικητή σήμερα στην ανοιχτή δομή της Καβάλας φιλοξενούνται περί τα 960 άτομα. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι παιδιά καθώς η δομή έχει κυρίως πολυμελείς οικογένειες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι από το Αφγανιστάν ενώ υπάρχουν και πρόσφυγες από τις αραβικές χώρες.

Πριν από την Καβάλα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισκέφθηκε τις δομές φιλοξενίας στις Σέρρες και τη Δράμα. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η κατάσταση οργάνωσης και λειτουργίας των δομών φιλοξενίας συνεχώς βελτιώνονται αν και όπως συμπλήρωσε «πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο».

«Στόχος της κυβέρνησης», επισήμανε ο υπουργός, «είναι η ουσιαστική μείωση των προσφυγικών ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Ήδη σήμερα κλείσαμε έξι ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνταν ως χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Οι μειωμένες ροές, οι αυξημένες αποφάσεις ασύλου που εκδίδονται, οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας μας επιτρέπει όχι μόνο να συνεχίσουμε την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά πλέον να μιλάμε και για αποσυμφόρηση της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία με συνολικά τριάντα δύο δομές φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κρίσης».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη δομή της Καβάλας ο υπουργός συνομίλησε με το δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη, εξετάζοντας «από κοινού το πως η λειτουργία της δομής επηρεάζει την τοπική κοινωνία».

«Είναι σημαντικό», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, «να υπάρχει μια καλή σχέση ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τη δομή και είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα καθώς συνεχίζουμε την πολιτική μείωσης των προσφυγικών ροών και επιστροφών, ότι δημιουργούμε ένα καθεστώς αποσυμφόρησης των δομών. Απώτερος σκοπός και στόχος είναι οι χώροι που φιλοξενούνται σήμερα οι δομές και βρίσκονταν εντός αστικών ιστών να επιστρέψουν στις τοπικές κοινωνίες και να χρησιμοποιούν εκ νέου για την κάλυψη άλλων αναγκών που έχουν οι πολίτες. Για το λόγο αυτό και όλες οι δομές είναι προσωρινές, χρησιμοποιούνται προσωρινές κατασκευές όπως προκάτ κατασκευές και κοντέινερ».

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός συνεχάρη τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και τα στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει εντός των δομών.

Θρίλερ στην Κρήτη: Χειροπέδες σε Ιορδανό– Τον εντόπισε η ΕΥΠ – Ήταν μέλος ΜΚΟ και βρέθηκε στη Συρία


Στη σύλληψη ενός Ιορδανού προχώρησαν οι αρχές στην Κρήτη. Ο άνδρας που έχει βρετανικό διαβατήριο εντοπίστηκε από την ΕΥΠ.

Χειροπέδες σε ένα Ιορδανό, με βρετανικό διαβατήριο, πέρασαν οι αρχές στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ΕΥΠ εντόπισε τον άνδρα μόλις έφτασε στην Ελλάδα και μετά από παρακολούθηση προκειμένου να εξακριβώσουν κινήσεις και τυχόν συναντήσεις με ύποπτα πρόσωπα, ενημέρωσε τις αρχές του Ρεθύμνου. Στη συνέχεια ακολούθησε η σύλληψή του. Ο άνδρας, που έφτασε στην Ελλάδα με την οικογένειά του, υπήρξε μέλος ΜΚΟ η οποία είχε παρουσία στη Συρία, σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν ο ISIS. Παρόλα αυτά, ακόμη δεν έχουν προκύψει πληροφορίες για εμπλοκή του με τον ISIS, αλλά βρισκόταν στην «κόκκινη» λίστα της Interpol για ευρωπαίους πολίτες [έχει και βρετανική υπηκοότητα] που επισκέφτηκαν περιοχές με ισχυρή παρουσία τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχές της Βρετανίας ζήτησαν από τους αξιωματούχους της ΕΥΠ να απελάσουν τον συλληφθέντα από την χώρα και να τον επιβιβάσουν σε αεροσκάφος για να επιστρέψει άμεσα στην Αγγλία.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Διπλή ενημέρωση από τον Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη για το νέο φράχτη του Έβρου


Διπλή ενημέρωση σε αυτοδιοικητικούς, αλλά και την στρατιωτική, αστυνομική, πυροσβεστική και λιμενική ηγεσία του Έβρου για το νέο φράχτη που θα κατασκευαστεί στο νότιο τμήμα του νομού και την ενίσχυση του υπάρχοντος στο βόρειο τμήμα, έκανε το πρωί στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Ο κ. Χρυσοχοίδης ενημέρωσε σε δυο συνεχόμενες συσκέψεις οι οποίες έγιναν στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον εκπρόσωπο του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη που απουσίαζε στην Αθήνα, τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Γιάννη Μπόγδη για τα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και γενικότερα θέματα ασφάλειας των ελληνοτουρκικών συνόρων. Στην σύσκεψη αυτή παρόντες ήταν ο Διοικητής τυ Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, ο Αστυνομικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού Αλεξανδρούπολης Υποστράτηγος Χρήστος Μπούφης, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έβρου Κωνσταντίνος Κούκουρας και ο Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης.


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τους ανέλυσε τα σχέδια κατασκευής του φράχτη στην ευρύτερη περιοχή των Φερών, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και όλα τα υπόλοιπα συνοδευτικά έργα στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και την ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη Καστανεών-Νέας Βύσσας, που έπαιξε καθοριστικό, αποτρεπτικό ρόλο στις κατευθυνόμενες ορδές των λαθρομεταναστών που εξαπέλυσε τον περασμένο Μάρτιο ο Ταγίπ Ερντιογάν.


Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αποχώρησαν και ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη-ενημέρωση από τον κ.Χρυσοχοίδη, μόνο στους ένστολους εκπροσώπους του στρατού, της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, για κάποια θέματα που αφορούν την ασφάλεια των ελληνοτουρκικών συνόρων. Άλλωστε η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένει αμείωτη, όπως και η επιφυλακή και στον Έβρο των ενόπλων μας δυνάμεων, έστω σε μικρότερη βαθμό από το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός απέφυγε να κάνει την παραμικρή δήλωση, όπως και όσοι συμμετείχαν στην σύσκεψη-ενημέρωση, ενώ στη συνέχεια αναχώρησε αμέσως οδικώς για την Θεσσαλονίκη.

Συνελήφθησαν 7 αλλοδαποί για διευκόλυνση και πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων


Συνελήφθησαν 7 αλλοδαποί για διευκόλυνση και πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων

Κατασχέθηκαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και κάρτες επιβίβασης

Στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού και στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών συνελήφθησαν χθες 1 Σεπτεμβρίου 2020, σε περιφερειακά αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου συνολικά επτά άτομα, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση αλλοδαπών, κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ειδικότερα συνελήφθησαν:

Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, τέσσερις αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες μετέβησαν στον διεθνή Αερολιμένα Θήρας και κάνοντας χρήση πλαστών δελτίων ταυτότητας, επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Ιταλία.

Επιπλέον συνελήφθη αλλοδαπός άνδρας διότι όπως προέκυψε συνόδευε τις ανωτέρω ομοεθνείς του, διευκολύνοντας αυτές να αποφύγουν τυχόν αστυνομικούς ελέγχους προκειμένου να επιβιβασθούν παράνομα σε διεθνή πτήση.
Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Κω, αλλοδαπή η οποία μετέβη στον διεθνή Αερολιμένα Κω και κάνοντας χρήση πλαστού δελτίου ταυτότητας επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Γερμανία.
Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ρόδου, αλλοδαπός ο οποίος μετέβη στον διεθνή Αερολιμένα Ρόδου και κάνοντας χρήση πλαστού διαβατηρίου επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Ιταλία.

Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και οι κάρτες επιβίβασης που κατείχαν κατασχέθηκαν.

Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις: Νεκρός αλεξιπτωτιστής μετά από πτώση


Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης όταν και ο αλεξιπτωτιστής χάθηκε με αποτέλεσμα να αγνοείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαφάνισή του προκλήθηκε από δυνατούς ανέμους οι οποίοι παρέσυραν το αλεξίπτωτό του. Μετά από κινητοποίηση ο άνδρας εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Ωστόσο εκεί διαπιστώθηκε πως τα τραύματά του ήταν σοβαρά με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να χάσει την ζωή του.

Η ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει ως εξής:

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι, τη νύκτα 3 προς 4 Σεπτεμβρίου 2020, ο ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Κ. Μ. της δυνάμεως Μονάδας της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων κατά την διάρκεια νυχτερινού χερσαίου επιχειρησιακού άλματος ελευθέρας πτώσεως τραυματίστηκε θανάσιμα.

Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως.

πηγή: kranosgr.com


Κουρτς για Ελληνοτουρκικά: Εάν υποχωρήσουμε στις πιέσεις Ερντογάν τότε καληνύχτα Ευρώπη


Να στηριχθεί η Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και να μην υπάρξει υποχώρηση απέναντι στις πιέσεις του Τούρκου προέδρου, τονίζει για μία ακόμη φορά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, παραμένοντας σταθερός στη γραμμή του για τη σημασία διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και στην επαναλαμβανόμενη κριτική από μέρους του στη στάση της Άγκυρας.

«Για να μην επαναληφθεί το 2015, πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο τρόπο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων», διαμήνυσε ο Αυστριακός καγκελάριος στη διάρκεια συζήτησης στον τηλεοπτικό σταθμό της Kronen Zeitung, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης.

«Εάν υποχωρήσουμε απέναντι στις πιέσεις του (Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και της Τουρκίας, τότε καληνύχτα Ευρώπη», προειδοποίησε ταυτόχρονα ο Αυστριακός καγκελάριος, τονίζοντας εκ νέου, πως ενόψει του χάους στα τουρκο-ελληνικά σύνορα τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν επιτρέπεται κανείς να αφήσει να εκβιαστεί από τον Τούρκο πρόεδρο, «ο οποίος εκμεταλλεύεται όσους βρίσκονται σε φυγή, χρησιμοποιώντας τους ως όπλο».

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο επικεφαλής της Αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του και των Πράσινων, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος άμεσα τότε, είχε ασκήσει ανοικτά δριμεία κριτική προς τον Τούρκο πρόεδρο για την «πρωτοφανή όσο και προκλητική» ανακοίνωσή του περί ανοίγματος των συνόρων προς την Ελλάδα.

Ο ίδιος είχε καταγγείλει ευθέως τον Ταγίπ Ερντογάν ότι οργάνωσε «συνειδητά αυτή την επέλαση προσφύγων», που γίνεται, όπως είχε επισημάνει, «τελείως στοχευμένα» μόνον προς τα ελληνικά σύνορα και όχι και προς την Βουλγαρία, και «οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως έρμαια, ως όπλα, ως μέσο πίεσης απέναντι στην ΕΕ, κάτι που είναι αναξιοπρεπές και πρέπει να καταδικαστεί εντονότατα και παράλληλα απαιτείται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία ενότητα μέσα στην ΕΕ». «Το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στις τοποθετήσεις του για τις εξελίξεις που ακολούθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισημάνει με κάθε σαφήνεια πως «η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά». Σε άλλες δηλώσεις του, ο καγκελάριος Σεμπάστιν Κουρτς είχε επίσης καταγγείλει ότι «ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται συνειδητά την δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η οποία γι αυτόν τον λόγο πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μία ενιαία άποψη ότι πρέπει να είναι σαφές πως κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μην γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν».

200 Τούρκοι κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη Χώρα


Σχεδόν 200 Τούρκοι πρόκειται να δικαστούν στα δικαστήρια Ορεστιάδας για παράνομη είσοδο στη Χώρα. Πρόκειται για Τούρκους οι οποίοι μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες και υποστήριξαν ότι διώκονται από το καθεστώς Ερντοάν.
Δεν πρόκειται μόνο για μεμονωμένα άτομα, αλλά και για οικογένειες, μέλη των οποίων υποστηρίζουν ότι στην Τουρκία κινδυνεύουν.

Οι περισσότεροι πάντως ήταν αρχικά διοικητικοί κρατούμενοι, στη συνέχεια όμως αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thraki Νεα, το τελευταίο διάστημα, εκτός από τις έντονες πιέσεις στα σύνορα με προσπάθεια μαζικών παραβιάσεων των συνόρων, αυξήθηκαν και οι παράνομες είσοδοι Τούρκων, από διάφορες περιοχές της Τουρκίας.
Εκτός από τους Τούρκους που πέρασαν και το ντύσιμό τους παραπέμπει σε Τούρκους με δυτικό προσανατολισμό, υπάρχουν και Τούρκοι με ντύσιμο που είναι πιο κοντά στο φανατικό Ισλάμ.

Στην τελική ευθεία η υποβολή προσφορών για την επέκταση της κλειστής δομής στο ΚΥΤ της Κω


Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του κατασκευαστικού έργου ορίζεται σε 7 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υποβολή προσφορών του διαγωνισμού για το έργο: «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο»!

Η λήξη της προθεσμίας υποβολής των προσφορών είναι η 3η Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ., ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την ίδια ημέρα στις 11:00 π.μ.

Στη Κω, η κλειστή δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», του Δήμου Κω, σε έκταση περίπου 67 στρ., σύμφωνα με την ΚΥΑ 4711/22.5.2020, «Χορήγηση άδειας χωροθέτησης και κατασκευής». Η διαμόρφωση της δομής θα αναπτυχθεί και σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» (96 στρ.), όπου υφίσταται Κ.Υ.Τ. και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, σύμφωνα με τις ΚΥΑ 2969/2015 & 8038/23/22/2017).

Σε κάθε επίπεδο θα υπάρχουν επιμέρους εγκαταστάσεις με ξεχωριστές περιφράξεις και περιμετρικούς δρόμους, ενώ θα προβλέπεται χώρος καραντίνας για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών.

  • Στη Κω, προβλέπονται οι εξής επιμέρους εγκαταστάσεις:
  • Μονογονεϊκών Οικογενειών
  • Ασυνόδευτων Ανηλίκων
  • Χώρος Parking - Κοινόχρηστων Δραστηριοτήτων - Υπηρεσιών Διοίκησης
  • Φιλοξενίας
  • Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης
  • Χώρος άθλοπαιδιών - διαθέσιμος χώρος για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών επιφάνειας 22.000 m2
  • Χώρος Parking H/M εγκαταστάσεων Και επίσημα κλειστή δομή η Μορια- Αρχές Νοεμβρίου ολοκληρώνονται οι εργασίες στον ελαιώνα


Mε σημερινό ΦΕΚ από το Υπουργείο γίνεται γνωστή η έναρξη Προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού γύρω από το ΚΥΤ της Μοριας

Συγκεκριμένα στο διαύγεια αναφέρει «Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού γηπέδου στο νησί της Λέσβου».

Η σύμβαση ύψους 854.390,86 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. υπογράφτηκε την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου.

Τις εργασίες έχει αναλάβει η «ΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Η ολική προθεσμία του έργου έχει καθοριστεί σε δυο (2) μήνες από την ημέρα υπογραφής της παρούσας Σύμβασης (μέχρι 02/11/2020), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΕΣΥ του έργου. Θα τηρηθούν ενδεικτικές προθεσμίες σύμφωνα με τον Ν.4412/2016, όπως ορίζονται στην Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων του έργου.

Παράταση της συμβατικής προθεσμίας δίνεται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 147 του Ν. 4412/2016

Όπως πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει τον Ιούλιο, στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είχαν συναντήσεις με περίπου 20 ελαιοκτηματίες της ευρύτερης περιοχής (πέριξ του ΚΥΤ), για τη μίσθωση των κτημάτων τους έναντι 180 ευρώ του στρέμματος. Από τη συγκέντρωση των ιδιοκτητών, ήδη υπήρξαν περίπου 10 στον αριθμό που συμφώνησαν να προχωρήσουν στην παραχώρηση των κτημάτων τους στο Κράτος, στον έλεγχο του ΚΥΤ. Όσοι δε, διαφώνησαν με τον ενοικιασμό των κτημάτων τους, ειπώθηκε πως θα υπάρξει επίταξη άνευ αποζημίωσης.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Υπερκαλύφθηκαν πενταπλάσια οι νέες θέσεις συνοριακών φυλακών


Ο Β' Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Θωμάς Μπόζιαρης ενημέρωσε πως για τις δυο προκηρύξεις πρόσληψης νέων συνοριακών φυλάκων για 266 νέες θέσεις για τα νησιά και για 480 νέες θέσεις για τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών ( ΠΡΟΚΕΚΑ) της χώρας σε Αττική, Κόρινθο, Ξανθη και Δράμα, υπερκαλυφθηκε πενταπλασια ο αριθμός των θέσεων με πανω απο 3.000 αιτήσεις. Έως την ερχόμενη βδομάδα όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΥΦΥ, θα κοινοποιηθούν οι πίνακες με τα μόρια των υποψηφίων και έως και τον Νοέμβριο ήδη, οι νέοι δόκιμοι συνοριακοί φύλακες θα βρίσκονται στις σχολές της Αστυνομίας για την θεωρητική τους εκπαίδευση.


Bordernews.gr

Μπήκαν δυνατά οι νέοι συνοριοφύλακες στη ΛέροΑν και διανύουν την περίοδο της πρακτικής τους οι νέοι συνοριοφύλακες που εξήλθαν απο την Σχολή της Κομοτηνής και την θεωρητική τους εκπαίδευση στα τέλη του περασμένου μήνα, το βράδυ  της Τετάρτης είχαν την πρώτη τους επιτυχία στη Λέρο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης Αλλοδαπών στο νησί. 

Πιο συγκεκριμένα με την εποπτεία και καθοδήγηση της επικεφαλής Αστυνομικού του ΚΥΤ, το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εντός της δομής από αστυνομικούς της φύλαξης αλλά και των νέων συνοριοφυλάκων και συνελήφθη αλλοδαπός στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν συσκευασίες κάνναβης αλλά  και δισκία ναρκωτικών τα οποία όπως φαίνεται τα είχε προμηθευτεί έξω από το χώρο της δομής. 

Την δικογραφία έχει επιληφθεί το Α.Τ Λέρου και ο φερόμενος ως δράστης αλλοδαπός θα οδηγηθεί κ. Εισαγγελέα Κω.

Όπως φαίνεται, οι πρώτοι νέοι 37  συνοριοφύλακες στο νησί της Λέρου που πραγματοποίησαν ταχύρρυθμη θεωρητική εκπαίδευση στις Σχολές της Αστυνομίας το προηγούμενο διάστημα, "μπήκαν δυνατά" στα αστυνομικά τους καθήκοντα πολύ νωρίς ακόμη και  απο το διάστημα της πρακτικής τους. 

Bordernews.gr

Οι τρεις άξονες ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Προσλήψεις 6.000 επαγγελματιών οπλιτών, αγορά νέων όπλων, αναβάθμιση των παλιών


Οι προτεραιότητες που έχουν κλειδώσει στο υπ. Εθνικής Άμυνας μετά την νέα παρατεταμένη κρίση με την Τουρκία στο Αιγαίο

Σε τρεις διαφορετικούς άξονες αναμένεται να κινηθεί η επιβεβλημένη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας το προσεχές διάστημα μετά και την νέα, παρατεταμένη ελληνοτουρκική ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο.

Καταρχάς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρεί επιβεβλημένη την αναβάθμιση μιας σειράς οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών και συναφούς υλικού. Αυτό αναμένεται να συμβεί τους προσεχείς μήνες που θα εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναβαθμιστούν και οι τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ – ΗΝ200 που διαθέτει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Αναφερόμαστε στις φρεγάτες «Ύδρα» (F-452), «Σπέτσες» (F-453), «Ψαρά» (F-454) και «Σαλαμίς» (F-455). Παράλληλα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών F-16 σε F-16 Viper («Οχιά»). Τα αμερικανικής προέλευσης μαχητικά με τον εκσυγχρονισμό τους αναμένεται να ανεβάσουν το επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδίως μάλιστα τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που είχε παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-400. Παρεμβάσεις αναμένεται επίσης να γίνουν στα γαλλικά μαχητικά Mirage, καθώς επίσης και στα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς.

Στα σκαριά, εκτός από την αναβάθμιση, βρίσκεται και η αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Μέσα σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να δαπανηθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί όπως όλα δείχνουν για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» τέταρτης γενιάς και των πολυσυζητημένων δύο φρεγατών τύπου «Bejhara». Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας κι άλλων φρεγατών από τις αγορές της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά το προσωπικό, στόχος είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του Επαγγελματικού Στρατού και για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα οι διαδικασίες για την πρόσληψη 6.000 Επαγγελματιών Οπλιτών το επόμενο έτος. Στόχος δεν είναι μόνο η ανανέωση του έμψυχου δυναμικού αλλά και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας ώστε να έχουμε νεότερα στελέχη. Άλλωστε όπως έχει δηλώνει και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, «σε επίπεδο προσωπικού η μόνιμη προσπάθειά μας είναι να προχωρήσουμε σε τρόπους αναβάθμισής του. Η αναβάθμιση του προσωπικού στις ειδικές δυνάμεις για παράδειγμα περνάει και μέσα από την μείωση του μέσου όρου ηλικίας των στελεχών που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρέπει να πέσει αυτός, όχι όμως διώχνοντας τους παλιούς».

Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης _ Πρόταση για εκπαίδευση των Αστυνομικών στην αντιμετώπιση τραυμάτων μάχης.Πρόταση της Ένωσης προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, μέσω ΠΟΑΣΥ, για εκπαίδευση των Αστυνομικών σε πρακτικές Α΄βοηθειών και στην αντιμετώπιση τραυμάτων μάχης.

Κύριε Αρχηγέ,

Με πρωτοβουλία της Ένωσής μας, οι διμοιρίες της ΔΑΕΘ, οι Ομάδες ΖΗΤΑ και ΔΙΑΣ της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, οι Ομάδες ΟΠΚΕ της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και η ΕΚΑΜ, έχουν εφοδιαστεί με εξειδικευμένα σακίδια πρώτων βοηθειών (kit), τα οποία περιέχουν υλικά για την αντιμετώπιση βαριών αιμορραγικών και βαλλιστικών τραυμάτων.

Οι Ομάδες ΖΗΤΑ, ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ συχνά πραγματοποιούν εκπαιδεύσεις πάνω στην χρήση των προαναφερομένων ειδών, χάρη στην ύπαρξη εξειδικευμένου και πιστοποιημένου προσωπικού εντός των Υπηρεσιών τους. Καθώς κάτι ανάλογο δεν ισχύει στη ΔΑΕΘ, η Ένωση διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για την εκπαίδευση του προσωπικού της. Όπως αποδείχθηκε, οι γνώσεις και η εξάσκηση των Αστυνομικών ήταν καθοριστικής σημασίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η άμεση παρέμβασή τους λειτούργησε σωτήρια για συναδέλφους και συμπολίτες μας που τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ωστόσο, δεν υπάρχει η ανάλογη εξέλιξη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Εν έτει 2020, οι Αστυνομικοί δεν διδάσκονται τις ειδικές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουν για τη διάσωση κάποιου ατόμου, ως πρώτοι αφιχθέντες σε βίαιο επεισόδιο ή ατύχημα.

Η δυνατότητα αυτή δύναται, καθώς εντός της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχουν συνάδελφοί μας που είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές και μπορούν να διδάξουν σε εκπαιδεύσεις που αφορούν την υποστήριξη της ζωής ενός τραυματία από πτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, βαλλιστικά τραύματα, θύματα διαδηλώσεων που έχουν προσβληθεί από χημικούς παράγοντες ή φέρουν τραύματα από βίαιη κρούση ή έχουν υποστεί εγκαύματα από διάφορες ουσίες. Επειδή οι προαναφερόμενες κατηγορίες ατυχημάτων συχνά λαμβάνουν χώρα εν ώρα καθήκοντος, δεν επιτρέπεται οι συντηρητικές εκπαιδεύσεις του προσωπικού να μην συμπεριλαμβάνουν τις πρακτικές αντιμετώπισής τους. Ιδιαίτερα, τη δεδομένη χρονική στιγμή που μεγάλο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων βρίσκεται στη συνοριογραμμή του Έβρου, κι αν συνυπολογίσουμε τους πολλαπλούς και αστάθμητους κινδύνους που διατρέχουν, η εκπαίδευση αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και απόλυτα αναγκαία για τους συναδέλφους μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει την εισαγωγή της εκπαίδευσης σε πρακτικές Α’ βοηθειών και για βαρείς τραυματισμούς, βίαια περιστατικά ή τραύματα μάχης στην ετήσια εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού. Παράλληλα, επιβάλλεται η δημιουργία ενός ειδικού κωδικού δαπάνης, ώστε τα απαιτούμενα υλικά να χορηγούνται σε όλους τους Αστυνομικούς που εκτελούν εξωτερικές υπηρεσίες.

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι, οι Αστυνομικοί διαχρονικά συμπαραστέκονται ενεργά στο κοινωνικό σύνολο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η συμβολή τους αποδείχθηκε καταλυτική για τη διατήρηση της ζωής κάποιου συνανθρώπου μας. Δυστυχώς, δεν παρατηρείται η ανάλογη αναγνώριση της προσφοράς τους από την φυσική Ηγεσία, η οποία με μεγάλη φειδώ και επιφύλαξη απονέμει ηθικές αμοιβές, ακόμα και για εξαιρετικές πράξεις που έχουν ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.


Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής με 2 μη νόμιμους μετανάστες στην Εθνική Οδό Δράμας – Αμφίπολης


Συνελήφθη στις 1-9-2020 το απόγευμα, στην Εθνική Οδό Δράμας – Αμφίπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας ένας αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο δράστης διαπίστωσαν ότι μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι για το παραπάνω όχημα είχε δηλωθεί κλοπή την 26-8-2020 σε αστυνομική υπηρεσία της Αθήνας, καθώς επίσης ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας που έφερε είναι πλαστές.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός – διακινητής στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και ένα ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

Γ. Πλακιωτάκης: Η τουρκική ακτοφυλακή συνοδεύει σκάφη με μετανάστες στα σύνορα


Μείωση εμφάνισαν οι μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα, κατά τη συνέντευξή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αναλυτικότερα, από την 1η Μαρτίου έως σήμερα, έχουν μειωθεί κατά 84% σε σχέση με το 2019. Τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 94%, ενώ τον Αύγουστο η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας το 95%. Από την αρχή του χρόνου έχει αποτραπεί η είσοδος σε 10.000 άτομα.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, τον Αύγουστο έγινε αποτροπή 3.000 ατόμων, παρά το γεγονός ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή όχι μόνο δεν συνεργάζεται, όπως οφείλει, αλλά – αντιθέτως – συχνά συνοδεύει σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες έως τα σύνορα μας και επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Ακολουθεί η αναλυτική δήλωση του

«Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και συμμετέχετε στη σημερινή συνέντευξη.

Μία συνέντευξη που στόχο έχει να παρουσιάσουμε τις προσπάθειες όλων μας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ιδιαιτέρως των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, στους τρεις κύριους στρατηγικούς στόχους που θέσαμε στην αρχή του καλοκαιριού. 

1. Προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας.

2. Προστασία της υγείας πληρωμάτων και επιβατών στην ακτοπλοΐα.

3. Ασφάλεια στις παραλίες και τις θάλασσες. 

Θα αναφερθώ συνοπτικά σε όλα αυτά, ώστε στη συνέχεια να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Προστασία θαλάσσιων συνόρων

Εντυπωσιακά είναι, τα αποτελέσματα της ενίσχυσης, με πρόσθετα μέσα και προσωπικό, των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας.

Οι μεταναστευτικές ροές, από την 1η Μαρτίου έως σήμερα, έχουν μειωθεί κατά 84% σε σχέση με το 2019. Τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 94%, ενώ τον Αύγουστο η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας το 95%. Από την αρχή του χρόνου έχει αποτραπεί η είσοδος σε 10.000 άτομα.

Για να έχουμε όλοι πλήρη εικόνα για το τεράστιο μέγεθος των προσπαθειών των στελεχών του Λιμενικού, αρκεί να σας ενημερώσω ότι μόνο τον Αύγουστο είχαμε 68 περιπτώσεις εντοπισμού και αποτρέψαμε την είσοδο περίπου 3.000 ατόμων στη χώρα μας. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή όχι μόνο δεν συνεργάζεται, όπως οφείλει, αλλά – αντιθέτως – συχνά συνοδεύει σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες έως τα σύνορα μας και επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Θέλω για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι φυλάσσουν, ημέρα και νύχτα, τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, με αποφασιστικότητα, με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και με απόλυτη προτεραιότητα το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Κάτι που αποδείχτηκε, για ακόμα μία φορά, πολύ πρόσφατα, με την τεράστια επιχείρηση κοντά στη Χάλκη και τη διάσωση 100 περίπου συνανθρώπων μας. 

Προστασία της υγείας πληρωμάτων και επιβατών

Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, σχεδιάστηκαν τα κατάλληλα πρωτόκολλα και εφαρμόστηκαν εγκαίρως τα σωστά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η υγεία πληρωμάτων και επιβατών.

Προφανώς, όταν μιλάμε για εκατομμύρια επιβάτες – μόνο από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, από την 1η Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου διακινήθηκαν 2.421.858 επιβάτες – όταν μιλάμε για εκατοντάδες δρομολόγια, θα υπάρξουν – και υπήρξαν – και παραβάσεις. Κάποια περιστατικά συνωστισμού σε λιμάνια, όπως και κάποια περιστατικά όπου επιβάτες δεν φορούσαν μάσκα ή δεν τη φορούσαν σωστά.

Ακριβώς γι’ αυτό λάβαμε πρόσθετα μέτρα. Με ελέγχους κλιμακίων του Λιμενικού Σώματος και πάνω στα πλοία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, με αυξημένα μέτρα στα λιμάνια, ειδικά σε ημέρες και ώρες αιχμής, αλλά και με αυξημένο αριθμό ελέγχων γενικότερα. Συνολικά, τα περίπου 2000 στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ανέλαβαν τους ελέγχους, είχαν μέχρι χθες προχωρήσει σε 49.644 ελέγχους και σε 975 περιπτώσεις, που διαπιστώθηκε παράβαση, είχαν επιβληθεί πρόστιμα. 

Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί δεν έχουμε μέχρι σήμερα κρούσμα σε μέλος πληρώματος. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κάποια περιστατικά απείθαρχων ασθενών, αντιμετωπίστηκαν με την πλήρη εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Είμαστε – γενικά – ικανοποιημένοι από την προσπάθεια των πληρωμάτων για την τήρηση των μέτρων. Προφανώς, όμως, επιζητούμε πάντοτε το καλύτερο

Ασφάλεια στις παραλίες και τις θάλασσες

Ιδιαιτέρως έντονη ήταν αυτό το καλοκαίρι η προσπάθεια για ασφαλέστερες παραλίες και θάλασσες.

Με νομοθετικές αλλαγές που ήδη έχουμε προωθήσει θα αυξηθεί ο αριθμός των ναυαγοσωστών, αλλά και οι ώρες ναυαγοσωστικής κάλυψης και κυρίως θα επεκταθεί η παρουσία ναυαγοσωστών και στις πολυσύχναστες παραλίες. Από 76% κάλυψη λουτρικών εγκαταστάσεων το 2019, ανεβήκαμε φέτος στο 87%. Για να πιστοποιήσουμε μάλιστα την ορθή λειτουργία των ναυαγοσωστών, πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 έλεγχοι.

Παραλλήλως, για πρώτη φορά, με την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της Λιμενικής Αστυνομίας που έχει αναπτύξει και δωρίσει το SafeWaterSports, είχαμε ελέγχους με την χρήση tablet και on line πρόσβαση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στις πληροφορίες που χρειάζονται. Σημαντική ήταν επίσης η δημιουργία του γραφείου «Ψηφιακής Διαχείρισης – Ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων & ασφάλειας στη θάλασσα», εντός της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των απαραίτητων δράσεων.

Τα στοιχεία του φετινού καλοκαιριού, δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Τα συμβάντα, έως και τις 28 Αυγούστου ήταν 200, λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τα 434 του 2019, από 1η Ιουνίου έως και 31 Αυγούστου οι πνιγμοί ήταν 44 από 182 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019, τα περιστατικά τραυματισμού 24 έναντι 58. Πρόκειται ασφαλώς για σημαντική πρόοδο, που υποδεικνύει ότι σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. 

Θέλω συνολικά να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και το προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη συμβολή τους στην προσπάθεια όλων αυτών των μηνών, θέλω να ευχαριστήσω τους δύο Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, την ηγεσία και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την τεράστια προσπάθεια και προσφορά τους, αλλά και τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας για τη δική τους προσπάθεια, καθώς και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη συνεργασία τους στην τήρηση των μέτρων. 

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να μείνουμε υγιείς, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να είμαστε ασφαλείς στις παραλίες και τη θάλασσα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».