Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Άγριες συμπλοκές ΜΑΤ-νεαρών και μαχαίρωμα αστυνομικού τα ξημερώματα, στην πλατεία Ορεστιάδας!!!


Άγριες συμπλοκές νεαρών με δυνάμεις των ΜΑΤ, μαχαίρωμα αστυνομικού και τραυματισμός ενός ακόμα στο κεφάλι, ήταν τα πρωτόγνωρα γεγονότα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, όλα ξεκίνησαν μετά τις 2 τα ξημερώματα, όταν νεαροί που φέρονται ως οπαδοί συγκεκριμένης ομάδας, αντιλήφθηκαν την παρουσία δύο αστυνομικών των ΜΑΤ, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μετέχοντας στις δυνάμεις που ήρθαν από άλλα μέρη της Ελλάδας και ασχολούνται με την φύλαξη των συνόρων. Υπήρξαν αρχικά λεκτικοί διαξιφισμοί και ο ένας αστυνομικός δέχθηκε μαχαιριά κάτω απ’ την μέση, ενώ ο άλλος χτυπήθηκε με μπουκάλι στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν συνάδερφοι τους και στην πλατεία έφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ. Ακολούθησαν άγριες συμπλοκές και έγινε χρήση χημικών απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις, με την κατάσταση φυσικά να προκαλεί τεράστια αναστάτωση και να ξυπνούν έντρομοι αρκετοί κάτοικοι που μένουν στην περιοχή και βγήκαν απ’ τα σπίτια τους να δουν τι συμβαίνει.

Αναζητούνται οι δράστες από την Ασφάλεια και εξετάζονται οι κάμερες ασφαλείας

Από το πρωί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Evros-news.gr, η Ασφάλεια Ορεστιάδας έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών. Αναζητούνται στοιχεία με την αξιοποίηση και των καμερών ασφαλείας που υπάρχουν αρκετές στην περιοχή της κεντρικής πλατείας, ενώ αξιοποιούνται όλες οι πληροφορίες για την συγκεκριμένη υπόθεση.

ΠΗΓΗ evros-news.gr


Ανασύσταση Χωροφυλακής: Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας


Με αφορμή τα γεγονότα στη Λέσβο και τις γενικευμένες ταραχές από αλλοδαπούς. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στα θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας είναι η ανασυγκρότηση της Χωροφυλακής. Σώματος με αστυνομικά καθήκοντα εσωτερικής ασφάλειας αλλά με στρατιωτική νοοτροπία, εξοπλισμό, δομή και οργάνωση. Ικανό να διαχειρίζεται συμβάντα υβριδικού πολέμου. Στις 5 Μαρτίου 2020, με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο, δημοσιεύσαμε το άρθρο «Εθνική αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση Χωροφυλακής», το οποίο αναδημοσιεύουμε, λόγω της επικαιρότητας:

Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται στον Έβρο και στο Αιγαίο, με την μαζική προσπάθεια εισβολής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα κινητοποίησε τα Σώματα Ασφαλείας, κυρίως Αστυνομία και Λιμενικό, αλλά και τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ). Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα αυτά καταδεικνύουν την αναγκαιότητα σύστασης ενός νέου Σώματος Ασφαλείας: Της Ελληνικής Χωροφυλακής.

Οι νέες απειλές υβριδικού και ασύμμετρου χαρακτήρα επιτάσσουν νέες δυνατότητες ικανές να τις αντιμετωπίσουν και να τις διαχειριστούν αποτελεσματικά. Η εμπλοκή του ΕΣ στο σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο ναι μεν είναι λύση ανάγκης αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Οι απειλές διαρκώς αναβαθμίζονται και αποτελεί εθνική αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση Σώματος Χωροφυλακής.

Ο ΕΣ δεν διαθέτει μονάδες, εκπαίδευση και δομή για προσανατολισμό αποστολών εσωτερικής ασφάλειας με εξαίρεση την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και την 29η Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας με έδρα τη Κομοτηνή και αποστολή την φύλαξη των μετόπισθεν του Δ’ Σώματος Στρατού από ακραία στοιχεία της μειονότητας. Χαρακτηριστικά παράδειγμα είναι πως οι μονάδες του ΕΣ και λογικώς δεν διαθέτουν μη θανατηφόρα όπλα ή μέσα διαχείρισης όχλου, εργαλεία αναγκαία για τη φύλαξη των συνόρων. 

Κατά την άποψη μας το σώμα αυτό θα είναι το ενδιάμεσο σκαλοπάτι μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και του ΕΣ, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών χωροφυλακών. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα οι διμοιρίες της ΥΑΤ/ ΥΜΕΤ καθώς και η ΕΚΑΜ με τις ΟΠΚΕ δεν μπορούν να βρίσκονται επ’ αόριστον στον Έβρο ούτε επαρκούν για να είναι στα αστικά κέντρα, τα νησιά και τον Έβρο σε διαρκή και ταυτόχρονα μέτωπα αυξημένης κόπωσης. Από την άλλη μεριά τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης που υφίστανται δεν επαρκούν ούτε διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, τα μέσα ή τα υλικά για την αποστολή τους. Δεν είναι κάτι παραπάνω από τυπικά αστυνομικά τμήματα με άλλη ονομασία.

Στη διάρκεια της ειρήνης κύρια αποστολή της Ελληνικής Χωροφυλακής θα πρέπει να είναι η επιτήρηση και η ασφάλεια των συνόρων μας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Δέλτα του Έβρου καθώς και η στήριξη του έργου της ΕΛ.ΑΣ σε μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις όπως η καταδίωξη επικίνδυνων κακοποιών ή δραπετών από φυλακές.

Σε περίπτωση πολέμου η αποστολή της θα μπορούσε να είναι αυτή της ασφάλειας χώρων και περιοχών στα μετόπισθεν. Επίσης, σε περιπτώσεις μαζικής διασάλευσης της δημόσιας τάξης, θα μπορούσαν να συνδράμουν τις αστυνομικές αρχές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, για παράδειγμα. Παράλληλα, η Χωροφυλακή θα μπορούσε να αναπτύσσει δυνάμεις στα πλαίσια ευρωπαϊκών και νατοϊκών αποστολών εκπροσωπώντας τη χώρα μας και αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Φυσικά η εκτέλεση αποστολών τέτοιου επιπέδου θα πρέπει να συνοδεύεται και από ανάλογη εκπαίδευση και εξοπλισμό όπως μη-επανδρωμένα συστήματα (αέρος και εδάφους), οχήματα επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αισθητήρες, σταθερούς και κινητούς, επί της συνοριογραμμής για τον έλεγχο της, μονάδες και ειδικές δυνάμεις πρώτης αντίδρασης, ισχυρό φορητό οπλισμό, φονικό ή μη-φονικό κ.ά.

Πιστεύουμε ότι μια καλά οργανωμένη, εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη Ελληνική Χωροφυλακή και ένα εξίσου καλά οργανωμένο, εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ιδιαίτερα με νέα και οπλισμένα σκάφη, θα εξασφάλιζαν τα σύνορα μας, με τον καλύτερο τρόπο και θα αποτελούσαν μια πρώτης τάξεως «πρώτη γραμμή» εθνικής και ευρωπαϊκής ασφαλείας και άμυνας. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και να λάβουμε την απαραίτητη υποδομή από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Είναι ευκαιρία η Ελλάδα έξυπνα να μπορέσει να διεκδικήσει πόρους για την αναβάθμιση των Σωμάτων Ασφαλείας και την επανίδρυση Σώματος Χωροφυλακής που θα συνιστά έμμεση αύξηση των δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΗΓΗ defencereview.gr

Ύπατη Αρμοστεία: Μακροπρόθεσμες λύσεις για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλεί για την εύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη Μόρια, ζητώντας περισσότερη στήριξη, μεταξύ άλλων και από τις Ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς, και σε άλλες δομές των ελληνικών νησιών, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η Υ.Α. υπογραμμίζει εδώ και καιρό, όπως επισημαίνει, την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου.

«Τα γεγονότα στη Μόρια καταδεικνύουν τη μακροχρόνια ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την ανακούφιση του υπερσυνωστισμού, τη βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας, των υποδομών και της πρόσβασης σε υπηρεσίες και στα πέντε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβαρύνει επιπλέον "μια ήδη απελπιστική κατάσταση", περιγράφει ο οργανισμός και συνεχίζει, ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό πρέπει να λάβουν το συντομότερο δυνατόν ειδική φροντίδα, να μπουν σε καραντίνα και να υπαχθούν σε διαδικασίες θεραπείας και ιατρικής στήριξης. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει συμβουλέψει όσους διέμεναν πριν στο ΚΥΤ να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μέχρι να βρεθούν κάποιες προσωρινές λύσεις.

Τέλος, καταλήγει, ότι "εν μέσω αυτής της πολύ δύσκολης και ρευστής κατάστασης, απευθύνουμε έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μη προβαίνουν σε ενέργειες ή σε ρητορική, που θα μπορούσε να οξύνει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση".

Όπλα και εκρηκτικά εντοπίστηκαν στην Καστοριά


Όπλα και εκρηκτικά εντοπίστηκαν σε πολύωρη επιχείρηση της αστυνομικών και στρατιωτικών κλιμακίων, κοντά στη διασταύρωση Μαυροχωρίου προς Αμπελόκηπους (περιοχή Γκιόλε), λίγο έξω από την πόλη της Καστοριάς.

Η επιχείρηση οργανώθηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της αστυνομίας για την ύπαρξη όπλων θαμμένων στο έδαφος στην συγκεκριμένη περιοχή. Η ύπαρξη και εκρηκτικού υλικού προκάλεσε την κινητοποίηση του στρατού, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα με ασφάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα σχετίζονται με την υπόθεση (από το 2016) σύλληψης αξιωματικού της Αστυνομίας, για όπλα και ναρκωτικά.

Η περιοχή αποκλείστηκε από το απόγευμα της Παρασκευής και γίνεται με προσοχή η κυκλοφορία των μόνιμων κατοίκων.Αλλοδαποί από το κέντρο της Αθήνας τα μισά κρούσματα σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία


Μόνο χθες, το 50% των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό σε «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία» αφορούσε σε αλλοδαπούς 

Έντονος προβληματισμός στις Αρχές για δημιουργία νέων εστιών μετάδοσης της νόσου.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τις εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν χθες σε δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα, αυτά του «Ευαγγελισμού» και του «Σωτηρία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 50% των εισαγωγών που πραγματοποίηθηκαν την Πέμπτη και στα δύο νοσοκομεία, έχουν να κάνουν με αλλοδαπούς (Πακιστανούς, Αφγανούς κτλ) που διαμένουν πολλοί μαζί σε διαμερίσματα ή δωμάτια ξενοδοχείων σε συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία στις Αρχές, καθώς ο τρόπος που διαβιούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δημιουργεί από μόνος του μικρές εστίες έξαρσης του ιού, ενώ στη συνέχεια ως φορείς μπορούν να τον διασπείρουν στις γειτονιές που ζουν και συχνάζουν.

Επιπλέον, ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι στην περίπτωση των συγκεκριμένων ανθρώπων, η ιχνηλάτηση των επαφών τους είναι πολύ πιο δύσκολη και με πολλά «κενά», κάτι που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να έχει διασπαρεί, χωρίς ούτε οι ίδιοι να μπορούν να βεβαιότητα να πουν με ποιους έχουν έρθει σε επαφή.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα που συγκεντρώνει σταθερά από τα μέσα περίπου του Αυγούστου μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αποκτά τώρα, με τα νέα αυτά στοιχεία, ένα επιπλέον πρόβλημα.

ΠΗΓΗ alldaynews.gr

Κρίσιμα 24ωρα για το Καστελόριζο - Σε κόκκινο συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις - Το «written understanding» που μεταφράστηκε «έγγραφη συμφωνία»


Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για το Καστελόριζο που έχει στοχοποιηθεί από την Άγκυρα. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε κόκκινο συναγερμό. Πώς το «written understanding» μεταφράστηκε «έγγραφη συμφωνία».

Ο Ταγίπ Ερντογάν απαντάει στην στρατηγική συμμαχία Μητσοτάκη - Μακρόν και στα ηχηρά μηνύματα της διάσκεψη των Med7, με νέα κλιμάκωση της έντασης απειλώντας ότι θα προχωρήσει σε επέκταση της NAVTEX για το Oruc Reis, όχι μόνο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των συμπλεγμάτων της Μεγίστης (Καστελόριζο, Ρόδο). Την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου που γιορτάζεται η επέτειος των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του Καστελόριζου, παρουσία της προέδρου Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί ένα επικοινωνιακό σώου από τον σουλτάνο, σε μια απόπειρα να δείξει τα δόντια του.

Στην ερώτηση ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στην περίπτωση που το Οruc Reis περάσει στα 6 ναυτικά μίλια, και αν η εντολή θα είναι «βυθίσατε το Oruc Reis» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε στα «Παραπολιτικά»: «Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της».

Την ίδια στιγμή ένας διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε εξέλιξη. Η Διάσκεψη των MED-7 στην Κορσική υπήρξε επιτυχής για την Ελλάδα και την Κύπρο από διπλωματικής απόψεως για δυο λόγους:

*Επιβεβαιώθηκε το δόγμα Ελλάς - Γαλλία στρατηγική συμμαχία η οποία είναι θέμα 2-3 εβδομάδων να οδηγήσει και σε υπογραφή διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας με ρήτρα αποτροπής απέναντι στην Τουρκία. Ο Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε «Pax Mediterranea» (Ειρήνη στη Μεσόγειο) στο τέλος της διάσκεψης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Γαλλία επέλεξε στρατηγικά την πλευρά που θα στηρίξει στη Μεσόγειο, την Ελλάδα, αλλά και ότι αποτελεί υπερδύναμη, όπως παλιά με την Pax Romana και την Pax Americana.

*Κατέγραψε την μεταστροφή χωρών από την θέση της ουδετερότητας και των ίσων αποστάσεων που κρατούσαν μέχρι τώρα, στην αποστολή ηχηρών μηνυμάτων στην Τουρκία. Οι εφτά ηγέτες δήλωσαν σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου, ότι η Τουρκία εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που μπορεί να ενισχυθούν και να συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε από την Κορσική την Τουρκία να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών, από όπου αποχώρησε το 2016. «Αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του Δικαστηρίου της Χάγης», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο επισκέπτεται την Κύπρο λίγες ημέρες μετά την μερική άρση εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κύπρο όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη. Έχει προηγηθεί τετ α τετ Τραμπ - Πομπέο για την εξωτερική πολιτική που σημαίνει ότι κομίζει μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης. Η ανησυχία για θερμό επεισόδιο είναι έντονο και στην Ουάσιγκτον.

Φάουλ

Στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζεται η κόντρα περί «μυστικής διπλωματίας» γύρω από την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, στις αρχές Ιουλίου, στην οποία συμμετείχαν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν Καλίν και ο σύμβουλος της Μέρκελ Χέκερ. Στην μετάφραση του άρθρου του πρωθυπουργού σε τέσσερις ξένες εφημερίδες που διανεμήθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέρεται σε «έγγραφη συμφωνία» στο Βερολίνο, από την οποία αποσύρθηκε η Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η τριμερής αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Κυβερνητική πηγή που βρίσκεται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε στο NEWPOST ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση και μάλιστα πριν ακόμη βγει ο Τσαβούσογλου να «κάψει» τη συνάντηση στο Βερολίνο» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τακτική επικοινωνία υπάρχει και ανάμεσα στην κυρία Σουρανή και τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Καλπαδάκη όπως έχει γράψει επανειλημμένα το NEWPOST.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι υπήρχαν συζητήσεις για το αν θα μπορούσαν οι δυο χώρες να πάνε σε μια διευθέτηση των τεχνικών ζητημάτων για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016 εξαιτίας της Τουρκίας.

«Στο πλαίσιο αυτό δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία» δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Υπήρξε μια κατανόηση, εξ ου και στο κείμενο του Πρωθυπουργού στα αγγλικά αναφερόταν σε written understanding, σε «γραπτή κατανόηση» η οποία δεν περιβλήθηκε με τον τύπο της γραπτής συμφωνίας».

Και δεν περιβλήθηκε με τον τύπο της γραπτής συμφωνίας διότι η Τουρκία επέλεξε να εκδώσει νέα navtex η οποία αναφερόταν ακριβώς στα ύδατα που υποτίθεται θα κάθονταν οι δύο πλευρές να συζητήσουν για την οριοθέτηση. 

Ο υπουργός Επικρατείας δεν θεωρεί ότι είναι ζήτημα λανθασμένης μετάφρασης αλλά ενσωμάτωση στη φράση του κριμένου. Η ουσία είναι ότι άλλη έννοια έχει για τον αναγνώστη ή τον ακροατή η φράση «γραπτή κατανόηση» και άλλο «γραπτή συμφωνία».

Κούρτς σε Μέρκελ και Μισέλ: Να διακοπούν τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ με Τουρκία


Σε πρόσφατες συνέντευξης του, ο Αυστριακός καγκελάριος κατήγγειλε ότι η χρησιμοποίηση, από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος, είναι "απολύτως ανεπίτρεπτα"

Οι τουρκικές παραβιάσεις συζητήθηκαν, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν, οι ομοσπονδιακοί καγκελάριοι της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, όπως αναφέρει στο Twitter ο Σεμπάστιαν Κουρτς. 

Από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη σημειώνεται, ότι στην τηλεδιάσκεψη η Αυστρία ζήτησε και πάλι να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αίτημα, που σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει, και η Σλοβακία. 

'Άλλες τρέχουσες κρίσεις, όπως η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο, η νέα διαμάχη σχετικά με τη συμφωνία Brexit, η κατάσταση στη Λευκορωσία ή η υπόθεση του Ρώσου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι δεν υπήρξαν θέματα της τηλεδιάσκεψης και, σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, δεν θα τεθούν κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. 

Σε πρόσφατες συνέντευξης του, ο Αυστριακός καγκελάριος κατήγγειλε ότι η χρησιμοποίηση, από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος, είναι "απολύτως ανεπίτρεπτα"

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως "εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο.


Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Οφείλουμε τη θέσπιση ενός ειδικού επιδόματος για τους μάχιμους αστυνομικούς


Παρακολουθείστε την τοποθέτηση τού βουλευτή Ημαθίας, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, από το βήμα της Βουλής, κατά την οποία με αφορμή το θάνατο σε τροχαίο του Αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ, Βαγγέλη Νοΐδη, ζητά τη θέσπιση επιδόματος για τους ενστόλους των μάχιμων υπηρεσιών:

Μυτιλήνη: Σε έκταση του ΥΕΘΑ η νέα δομή για πρόσφυγες - Αντίθετος ο δήμαρχος


Στον χώρο όπου δημιουργείται ο νέος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών για να στεγάσει προσωρινά 3.000 από τους πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας επιτράπηκε αργά το απόγευμα η είσοδος σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο νέος καταυλισμός βρίσκεται πολύ κοντά στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και χρησιμοποιείται για δράσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το πρωί εργάζονται ακατάπαυστα εκεί στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κι εργαζόμενοι στο πρώην ΚΥΤ, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η δομή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, ενώ θα αφορά 3.000 από αυτούς που έμεναν στον καμένο καταυλισμό της.

Για τη δημιουργία του καταυλισμού συνέβαλαν εκτός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Οι πυρόπληκτοι πρόσφυγες και μετανάστες θα μείνουν και απόψε, για τέταρτη συνεχόμενη βραδιά, στον δρόμο.

Αντιδρά ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Με δήλωσή του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, δημοσιοποίησε την αντίθεσή του στη δημιουργία της νέας δομής, γιατί «οι προτάσεις του δήμου για την αποσυμφόρηση και την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από κατοικημένες περιοχές και από το νησί, που είχαν και τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού βουλευτή και β' αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, δεν εισακούστηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Κύτελη, η επιλογή της δημιουργίας της νέας δομής στον συγκεκριμένο χώρο «αντιστρατεύεται ευθέως την εθνική άμυνα της πατρίδας μας, αλλά και τη δημόσια υγεία της πρωτεύουσας του νησιού μας».

Ο δήμαρχος προανήγγειλε αντιδράσεις, λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της».

Ψήφισμα Ομοσπονδιών Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή των δράσεων και πρωτοβουλιών του συνδικαλιστικού μας κινήματος, συμβάλλοντας στην επιτυχή εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων που λαμβάνονται σε διάφορα επίπεδα από την Κυβέρνησή σας.

Από την πρώτη στιγμή, τα Σώματα Ασφαλείας και όπου απαιτείται, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας, και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στα εθνικά μας ζητήματα, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ψυχή τε και σώματι, στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, λόγω του Covid-19. Και παρά τα θετικά κρούσματα συναδέλφων μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια, επισημαίνοντας, βεβαίως, ελλείψεις και παραλείψεις, με στόχο τη θωράκιση του ένστολου δυναμικού της Πατρίδας μας και κατ’ επέκταση, τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, ως υγειονομικής ασπίδας της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, όπως γνωρίζετε, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, ταυτόχρονα και παράλληλα με τις κύριες δραστηριότητές τους, μια αποστολή στην οποία αναφέρεστε διαρκώς, όταν αναγνωρίζετε την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλουν τα στελέχη τους, άνδρες και γυναίκες, σε όλη την επικράτεια, νύχτα και μέρα, υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Άλλωστε, η σημερινή ημέρα, η 11η Σεπτεμβρίου, η ημέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας των αρχών ασφαλείας διεθνώς, αρκεί και μόνο για να θυμίζει σε όλους το βαθμό ευθύνης όλων μας και κυρίως των κυβερνώντων.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όλη αυτή η κατάσταση, δεν πρέπει να παραγνωρίζετε ότι συνεπάγεται θυσίες – μόλις χθες ένας συνάδελφός μας της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τραυματίστηκε θανάσιμα και ένας άλλος δίνει μάχη για τη ζωή του, ενώ ένας εθελοντής πυροσβέστης όπως κι ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων προ ολίγων ημερών, έχασαν επίσης τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας. Τα συσσωρευμένα προβλήματα, το συνδικαλιστικό μας κίνημα τα έχει επισημάνει και σε εσάς με αποτέλεσμα να έχετε δεσμευτεί για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επίλυσής τους. Γι’ αυτό σήμερα σας επαναλαμβάνουμε, με όλη τη δύναμη της φωνής μας, ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται, παντί τω τρόπω, στην πρώτη γραμμή και σε όλα τα μέτωπα, αξίζουν έμπρακτης αναγνώρισης, πρώτα και κύρια από την Κυβέρνησή σας, με την εκπλήρωση των εκπεφρασμένων, πολυπλεύρως, δεσμεύσεών σας, για όλα τα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν.

Εμείς, οι Υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι -με ελάχιστες εξαιρέσεις στο παρελθόν- πάντα για τους κρατούντες ήμασταν πολίτες β’ κατηγορίας, και γι’ αυτό, άλλωστε, δημιουργήσαμε το δικό μας κοινό αγωνιστικό μέτωπο. Αστυνομικοί, Πυροσβέστες και Λιμενικοί στην αρχή, Στρατιωτικοί και Απόστρατοι στη συνέχεια, όλοι μαζί, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Με ένα κοινό στόχο - το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, την ασφάλεια του πολίτη και της Πατρίδας μας, την υγιεινή και την ασφάλεια εν ώρα υπηρεσίας, την αξιοπρεπή μας διαβίωση και την καταξίωσή μας στην κοινωνία, όχι ως πειθήνιων οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά ως ενσυνείδητων λειτουργών σε ένα κράτος δικαίου, κοινωνικά αλληλέγγυου και όχι ανάλγητου απέναντι στους ασθενέστερους και τους κατατρεγμένους, όπου Γης.

Δυστυχώς, η τελευταία δεκαετία στιγματίστηκε από τη γενικευμένη κρίση αρχών και αξιών, και εν τέλει, από την οικονομική χρεοκοπία. Οδυνηρές καταστάσεις, που μας οδήγησαν συνδυαστικά στα Μνημόνια της ανελέητης λιτότητας και των απάνθρωπων περικοπών των λειτουργικών δαπανών, των μισθών και των συντάξεων. Παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγούσαν στη διάλυση των Υπηρεσιών και στη γενική απαξίωση των ενστόλων, δεν εισακουσθήκαμε. Έτσι, η κατάσταση στον τομέα της εσωτερικής ασφαλείας είναι χειρότερη από πριν, ενώ και οι εξωτερικοί κίνδυνοι δεν έχουν απαλειφθεί. Η διεθνής κατάσταση και οι εθνικές εκκρεμότητες προκαλούν έντονη ανησυχία, ενώ το μεταναστευτικό πρόβλημα επανήλθε δριμύτερο. Τα θύματα εν ώρα υπηρεσίας, οι Ήρωές μας, αδιάψευστος μάρτυρας της οικτρής πραγματικότητας που βιώνουμε και που καλούμαστε όλοι μας και πάλι να αντιστρέψουμε.

Σε αυτήν την κρίσιμη για την Πατρίδα μας περίοδο, όπου μια νέα Κυβέρνηση ανέλαβε να θεραπεύσει τις πληγές, τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος, δίνοντας προεκλογικά πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις, εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να δηλώσουμε δυναμικά παρόντες:

Παρόντες στον αγώνα για να μην διαψευστούν ξανά οι ελπίδες μας, παρόντες στον αγώνα για να μην αποτελέσουν ξανά τα όνειρά μας πεδίο άγονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και ξεπερασμένων επικοινωνιακών παιγνιδιών.

Γι’ αυτό σας καλούμε να αφουγκραστεί τις αγωνίες μας και αύριο κιόλας να απαντήσει θετικά σε σειρά καίριων ζητημάτων που μας απασχολούν και βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο του αγώνα μας.

Ειδικότερα, απαιτούμε, να λάβετε σοβαρά υπόψη το παρόν Ψήφισμα των Ομοσπονδιών μας και να δρομολογήσετε την επίλυση των κάτωθι αιτημάτων μας:

- Πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθολογικών μας αδικιών, ήτοι την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και τη χορήγηση του συνόλου των αντίστοιχων αναδρομικών.

- Ενίσχυση του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες προσλήψεις αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών και στρατιωτικού προσωπικού με τον εκσυγχρονισμό υποδομών και μέσων, αποδεικνύοντας εμπράκτως την πολιτική τους βούληση για αλλαγές.

- Αναγνώριση του επαγγέλματος που επιτελούμε ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού και καθιέρωση ιατρού εργασίας, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

- Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

- Χορήγηση δωρεάν όλο του υγειονομικού υλικού που απαιτείται για την προστασία μας από τον κορονοϊό. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Δωρεάν τεστ σε όλους.

Διεκδικούμε, επίσης:

- Την παύση της αντισυνταγματικής και άνισης μεταχείρισης μεταξύ των δημοσίων λειτουργών -ενστόλων και μη- στην αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων και την άμεση έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που ορίζεται στις διατάξεις του Νόμου 4336/2015.

- Την αποδέσμευση κονδυλίων για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες των Σωμάτων και την απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης δαπανών.

- Τη διαμόρφωση νέου βαθμολογίου για τα Σώματα Ασφαλείας.

- Την αποκατάσταση – επαναφορά των οργανικών θέσεων στα Σώματά μας.

- Την άμεση καταβολή αποζημίωσης των νυχτερινών υπηρεσιών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την παύση της φορολογικής αφαίμαξης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

- Τη διασφάλιση της καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων σε ανεκτά επίπεδα διαβίωσης και όχι υπό τη μορφή φιλοδωρήματος.

- Την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών στον τομέα της Πρόνοιας, της Υγείας και της Παιδείας.

- Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το σύνολο των Στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ταγμένο στην εκπλήρωση της υψηλής του αποστολής, έναντι της Πατρίδας και του Έθνους.

Πράξτε, επιτέλους, το χρέος Σας, έναντι όλων αυτών που φυλάττουν Θερμοπύλες, θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή οποτεδήποτε και οπουδήποτε τους καλεί το Καθήκον.Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2020

Π.Ο.ΑΣ.Υ.:  ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος 

Π.Ο.ΑΞΙ.Α.: Ιωάννης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ 

Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.: ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ Γεώργιος 

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.: Σ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Δημήτριος 

Ε.Α.Π.Σ.: ΒΙΝΤΖΗΛΑΙΟΣ Γεώργιος 

Π.Ε.Α.Λ.Σ.: ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπυρίδων 

Π.ΟΜ.ΕΝ: ΡΩΤΑΣ Δημήτριος


Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Η Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη στη Δέλτα Τηλεόραση για τα επεισόδια στη Μόρια


Η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη αναφέρθηκε στη Δέλτα τηλεόραση για τα επεισόδια στη Μόρια. Αναφέρθηκε ότι 

"Διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως όταν υπάρχουν συμβάντα και γεγονότα που είναι κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά των ανθρώπων που διαβιώνουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, πάντα υπάρχουν εξεγέρσεις. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξέγερση και την καίνε τη Μόρια. Να σας θυμίσω πως αρχές του χρόνου είχαμε το ίδιο περιστατικό, όταν τους ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου μέχρι τριάντα μία δωδεκάτου του δεκαεννιά δεν θα εξεταστούν γιατί θα πρωτεραιοποιηθούν οι αιτήσεις αυτών που μπήκανε το 2020. 
Πέρυσι το Σεπτέμβρη πάλι είχαμε το ίδιο όταν απανθρακώθηκε μία γυναίκα που διέμενε στο ΚΥΤ και διαχρονικά άμα πάμε στα χρόνια πιο πίσω πάλι έχουμε τέτοιου είδους εξεγέρσεις. 
Επιχειρησιακά ήταν αναμενόμενο γιατί η δομή όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι για 3.500 με 4.000 χιλιάδες το πολύ. Μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 διέμεναν 25.000 άτομα. Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Είναι άθλιες, είναι τραγικές. Μην ξεχνάμε ακόμη πως από την ημέρα που έγινε το lock down στη χώρα μας, το ίδιο lock down έγινε και για τις δομές που είναι στα νησιά, το οποίο lock down δεν άρθηκε ποτέ, συνεχίστηκε και ακόμη μέχρι σήμερα. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που μένουν εκεί, είναι κλεισμένοι μήνες τώρα εκεί. Με αποτέλεσμα αυτό που έγινε να τους ξεσηκώσει."

Στο ερώτημα αν υπήρξε προβοκάτσια από εξωτερικούς παράγοντες γιατί υπήρξε συμμετοχή της ΕΥΠ, απάντησε:

"Πάντα υπάρχει συμμετοχή των υπηρεσιών Ασφαλείας καθ' όλη τη διάρκεια διαμονής αιτούντων άσυλο σε δομές, γιατί όπως καταλαβαίνετε πρωτέρα σημασία δίνουμε στην ασφάλεια της χώρας και όπως καταλαβαίνεται θα πρέπει πως όποιος περνά παράνομα τα σύνορα της χώρας μας να ελέγχεται το ποιος είναι και το ποιον του. Πάντα συμμετέχουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις η ΕΥΠ, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. 
Υποθέσεις και εκτιμήσεις για το αν υπήρξε προβοκάτσια μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, καλό είναι να περιμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα και αυτά που θα βγούνε από τις έρευνες της πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας. Για μένα δεν είναι πρωτοφανές, πάντα συνέβαιναν περιστατικά και δεν θέλω να κάνω ακραίες υποθέσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν τα ευρήματα και τα αποτελέσματα της έρευνας. "
Για την Ευρώπη πως αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση και αν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με τους μετανάστες οι οποίοι κατά χιλιάδες φιλοξενούνται στη χώρα και δεν απορροφούνται από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντάει:
"Από 1/1/2020 έως σήμερα που μιλάμε, σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις έχει γίνει κάποια αποσυμφόρηση του νησιού και μάλιστα της τάξης των 10.000 ατόμων, από 25.000 που ήταν στις αρχές του χρόνου, τώρα έχουμε 12.500 χιλιάδες. 
Αυτό μας δείχνει ότι για να γίνει μία αποσυμφόρηση από το νησί έχει γίνει άρση γεωγραφικού περιορισμού, είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή ευάλωτες ομάδες. Άρα σημαίνει ότι ο πληθυσμός που υπάρχει στη Μόρια είναι με προσφυγικό προφίλ στη πλειονότητα. Μιλάμε για οικογένειες με μικρά παιδιά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε 4.000 υπάρχουν στη Μόρια, πέρα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη που δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων θα πρέπει επιτέλους με την πίεση της κυβέρνησης να σταθεί. Τι σημαίνει αυτό; Ωραία είναι η αλληλεγγύη στα λόγια αλλά μέχρι σήμερα έχουμε δει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση το μόνο που κάνει είναι να συμπάσχει μαζί μας, να μας υποστηρίζει θεωρητικά και να χρηματοδοτεί κάποιες δικές μας ενέργειες. Δεν είναι όμως έτσι. Η αλληλεγγύη της Ευρώπης θα πρέπει επιτέλους να φανεί στην πράξη. Για μένα είναι πολύ απλό το θέμα. Έναν απλό αναλογισμό να κάνουμε, τα 13.000 άτομα που είναι εκεί, 600 να έπαιρνε η κάθε χώρα είχε τελειώσει το θέμα της Μόριας. Όμως στην Ευρώπη δυστυχώς επικρατεί μια ξενοφοβία, ανεβαίνουν οι τόνοι οι ρατσιστικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Νομίζω είναι η κατάλληλη στιγμή των απαιτήσεων πλέον από την Ελληνική κυβέρνηση." 


ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΑ TV

Διαμαρτυρία χιλιάδων μεταναστών στο Καρα Τεπε– Ζητούν να φύγουν από το νησί- Τεταμένη η ατμόσφαιρα


Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στη Μυτιλήνη, καθώς περί τους 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονται και ζητούν να φύγουν από το νησί.

Η ατμόσφαιρα στο νησί είναι ηλεκτρισμένη τις τελευταίες τρεις ημέρες, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται για τρίτη μέρα στον δρόμο, από την είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τον καμένο καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας.

Οι αιτούντες άσυλο έχουν κατακλύσει τον δρόμο και τα γύρω από τον καταυλισμό κτήματα ή τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές από την Τετάρτη το πρωί, έχοντας στήσει πρόχειρους καταυλισμούς.

Από νωρίς το πρωί, με ελικόπτερα μεταφέρονται σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι.

Επίσης, το πρωί με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν -όλα κατάλληλα στελεχωμένα- σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για 8 διμοιρίες των ΜΑΤ και 2 αστυνομικές «αύρες» που ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες αστυνομικές δυνάμες.

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες μετακινούμενα με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι αναμένεται να έρθουν στο αεροδρόμιο της πόλης ειδικές συσκευές γρήγορης ανίχνευσης του κορωνοϊού προκειμένου (rapid tests) να ξεκινήσει η διαδικασία της υγειονομικής θωράκισης της κοινότητας.

Τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες είχε προαναγγείλει άλλωστε την Πέμπτη, κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη συγκράτησης της διασποράς του ιού ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και απομόνωσης των κρουσμάτων.

Με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, «ενισχύονται» και τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τους αιτούντες άσυλο, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διαμένει αυτή τη στιγμή στους δρόμους, υπό υγειονομικά απειλητικές συνθήκες.Φωτιά στη Μόρια: ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική ψάχνουν ποιοι έκαψαν το ΚΥΤ - Οι "καθοδηγητές" και ο ρόλος των ΜΚΟ


Τους "εσωτερικούς" μοχλευτές-καθοδηγητές της έντασης και στη συνέχεια των οργανωμένων εμπρησμών που προκάλεσαν την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας αναζητούν οι διωκτικές Αρχές.

Τις προηγούμενες ημέρες στο εσωτερικό του ΚΥΤ υπήρχαν κάποιες ζυμώσεις επικείμενης "έκρηξης", που αφορούσαν τα κρούσματα του κορονωιού, την καραντίνα και τον αποκλεισμό τους στο ΚΥΤ. Αναζητούσαν τρόπους αντίδρασης στον περαιτέρω περιορισμό των κινήσεών τους.

Οι "καθοδηγητές", μεταξύ των οποίων και κάποιοι εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, δημιουργούσαν εκρηκτικό κλίμα με αφορμή την νέα καραντίνα στη δομή, που θα την μετέτρεπε, όπως έλεγαν σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε κλειστό κέντρο κράτησης χωρίς καμία πιθανότητα μετακίνησης.

Η εκδοχή του οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού και καταστροφής τους ΚΥΤ της Μόριας, εδραιώθηκε μετά την νέα φωτιά, τον νέο εμπρησμό που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ, στο πίσω μέρος της δομής. Η εστία φωτιάς εκδηλώθηκε στην εξωτερική περίφραξη κοντά σε κάποια κοντέινερ της υπηρεσίας ασύλου, τα οποία είχαν μείνει αλώβητα από τις καταστροφές της προηγούμενης νύχτας.

Και πάλι πρόσφυγες και μετανάστες έντρομοι επιχειρούσαν να διαφύγουν άτακτα από το μέτωπο της φωτιάς, παίρνοντας μαζί τους ότι μπορούσαν να περισώσουν από τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να τους απομακρύνουν από το εσωτερικό του ΚΥΤ, ενώ συνέδραμαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πριν αυτή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η αρχή της καταστροφής είχε καταγραφεί αργά το απόγευμα της Τρίτης, όταν ανακοινώθηκαν τα 35 κρούσματα ανάμεσά τους, τα οποία μαζί με τις επαφές τους θα απομονώνονταν σε αποθήκη στην Παναγιούδα, ενώ και πάλι το ΚΥΤ θα έμπαινε σε καραντίνα, ξεκίνησαν οι έντονες συζητήσεις μέσα και έξω από την δομή και η άρνηση μεταφοράς κάποιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και επαφών τους. Πηγές του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκτιμούν ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, καθώς δείγματα έχουν ληφθεί από περίπου 2.000 μετανάστες, και δεν έχουν βγει όλα τα αποτελέσματα.

Χθες γινόταν μία πρώτη καταμέτρηση των μεταναστών, ενώ μεγάλος αριθμός αστυνομικών σχημάτισε πολλαπλά συνεργεία ελέγχου, προβαίνοντας σε εκτεταμένες έρευνες στην πόλη της Μυτιλήνης για να διαπιστωθεί αν κάποιοι μετανάστες έχουν καταφέρει να περάσουν εκεί και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασποράς του ιού.

"Καθοδηγητές" κατά της… καραντίνας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας του νησιού ήταν αποδέκτες πληροφοριών, οι οποίες ανέφεραν πως κάποια άτομα, μεταξύ των οποίων και μερικά που ενέχονταν με ΜΚΟ, καθοδηγούσαν ομάδες μεταναστών, προκειμένου εκείνες με τη σειρά τους να δημιουργήσουν κλίμα αντίδρασης για ένα νέο καθεστώς καραντίνας στη δομή. Μόχλευαν, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη ειδικών υπηρεσιών ασφαλείας, τον εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών δημιουργώντας μια τεχνητή αναστάτωση, η οποία χρειαζόταν μία αφορμή για την έκρηξη, που ήρθε με την νέα καραντίνα της δομής.

Οι σχετικές πληροφορίες επεσήμαιναν πως αυτά τα άτομα τόνιζαν σε ομάδες μεταναστών πως μία νέα καραντίνα θα οδηγούσε στην μετατροπή του ΚΥΤ σε ένα κλειστό κέντρο κράτησης, με περιορισμό των κινήσεών τους, εγκλωβισμό τους εκεί και αποκλεισμό τους από οποιαδήποτε πιθανότητα μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως η καταστροφή της Μόριας για αυτούς τους "καθοδηγητές", απέκλειε την μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστό κέντρο κράτησης, τον εγκλωβισμό τους εκεί, και έδινε μια πιθανότητα ελευθερίας ή μετακίνησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ίσως ήταν αναμενόμενο και εύλογο, μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί ακόμη και τρία χρόνια, να αντιδράσουν από τον επιπρόσθετο περιορισμό τους. Με ένα μικρό "μανιπουλάρισμα", δηλαδή χειραγώγηση, χρειαζόταν μία… σπίθα που θα οδηγούσε σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη.

Τις έρευνες για αυτά τα πρόσωπα, έχουν αναλάβει κλιμάκια της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Μετανάστες: "Bye, bye Μόρια"

Η πρώτη μικρή εστία φωτιάς εκδηλώθηκε εξωτερικά της δομής στις 20:30, η οποία όμως σβήστηκε άμεσα από τους πυροσβέστες. Στις 23:30 επικράτησε ένταση ανάμεσα σε ομάδες μεταναστών μέσα στο ΚΥΤ και λίγα λεπτά αργότερα ξέσπασαν 3-4 εστίες φωτιάς εξωτερικά, οι οποίες επεκτάθηκαν εσωτερικά εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων έντασης 7-8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να παραδοθούν στις φλόγες κοντέινερ και σκηνές. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα είχαν εκδηλωθεί τρεις εστίες φωτιάς βόρεια του νησιού Βατούσα-Άντισα και Σκαλοχώρι.

Οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν να σβήσουν τις φωτιές στο ΚΥΤ δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες από τους μετανάστες και χρειάστηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για να συνεχιστούν οι προσπάθειες κατάσβεσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν αρκετές ώρες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς κάποιοι από τους μετανάστες τράπηκαν σε φυγή στα χωράφια και τους ορεινούς όγκους φωνάζοντας: "Bye, bye Μόρια".

Λίγο πριν τη 01:00 είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η εκκένωση του ΚΥΤ, από τους περίπου 3.500 που ήταν εσωτερικά και απομακρύνθηκαν οι άλλοι 3.000 που ήταν εξωτερικά με περίπου 12.500 μετανάστες να βρίσκονται στους δρόμους προς Μυτιλήνη, σε χωράφια και κοντινούς οικισμούς. Το 70%-80% των καταλυμάτων εσωτερικά και εξωτερικά του ΚΥΤ, με μια συντηρητική εκτίμηση, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Φραγμοί και ενίσχυση

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν στήσει έναν 1ο φραγμό στην περιοχή Κάβα Σάντο σε απόσταση 300-400 μέτρα από το ΚΥΤ, όπου βρίσκονταν 4.000-5.000 μετανάστες. Ένας 2ος αστυνομικός φραγμός είχε στηθεί στο Καρά Τεπέ, 4-5 χιλιόμετρα από τη δομή όπου σε όλο το μήκος του κεντρικού οδικού δικτύου και σε χωράφια βρίσκονταν διάσπαρτοι μετανάστες.

Στο νησί της Λέσβου βρίσκονται οι δύο μόνιμες διμοιρίες των ΜΑΤ, τέσσερις επιπλέον του "καλοκαιριού", που έρχονται ενισχυτικά από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις Θεσσαλονίκης και Αθήνας, ενώ το πρωί της Τετάρτης έφθασαν αεροπορικώς στο νησί, άλλες τρεις διμοιρίες από την Αθήνα. Υπάρχουν και οι 240 νέοι συνοριοφύλακες, οι οποίοι όμως κάνουν την πρακτική τους εκπαίδευσης και δεν έχει γίνει γνωστό αν θα χρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο στην ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πως θέμα ασφάλειας προς το παρόν δεν υπάρχει. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αναζήτησης τρόπων προσωρινής στέγασης των μεταναστών. Σημειώνεται πως από χθες και για 4 μήνες, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας.

Κορονοϊός: Θετικός ανήλικος στο Α.Τ. Αλίμου – Σε «καραντίνα» αστυνομικοί


Νέο κρούσμα κορονοϊού σε κρατητήρια Αστυνομικού Τμήματος της Αττικής, καθώς ένας 14χρονος Αιγύπτιος διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19 και σχεδόν 35 αστυνομικοί ενδέχεται να μπουν σε καραντίνα.

Πρόκειται για περιστατικό που συνέβη στο Α.Τ. Αλίμου, όταν άγνωστοι παράτησαν τον ανήλικο έξω από την αστυνομική υπηρεσία. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τον οδήγησαν το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, προκειμένου να τεθεί σε προστατευτική φύλαξη, όπως προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος.

Ο 14χρονος οδηγήθηκε στο προσωρινό κρατητήριο του Α.Τ. Αλίμου, ωστόσο, μετά από τεστ που του έγινε διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό Covid-19.

Άμεσα σήμανε συναγερμός και με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ η αστυνομική υπηρεσία έκλεισε για τους πολίτες, ενώ όλοι οι αστυνομικοί που πέρασαν από το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας θα υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο. Ο λόγος για περίπου 35 αστυνομικούς του Τμήματος Τάξης και του Τμήματος Ασφαλείας.

Λ. Μαχαιρίδης: Εχετε μία τεράστια ευκαιρία να αποδείξετε εμπράκτως, όσα μόνο με λόγια και χτυπήματα στην πλάτη έχετε υποσχεθεί στον Έλληνα Αστυνομικό

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ !!!

Την ερχόμενη Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, από το βήμα της αναβληθήσας για το κοινό, Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης, έχετε μία τεράστια ευκαιρία να αποδείξετε εμπράκτως όσα μόνο με λόγια και χτυπήματα στην πλάτη έχετε υποσχεθεί μέχρι στιγμής στον Έλληνα Αστυνομικό!

Οι εξαγγελίες σας από την ατζέντα που θα κουβαλάτε, είναι αδιανόητο να μην περιλαμβάνουν τον λειτουργό του στενού πυρήνα του κράτους που διαχρονικά δίνοντας ακόμη και την ίδια τη ζωή του, έχει σηκώσει στις πλάτες του τεράστιο φορτίο!

Τα παραδείγματα πολλά και ηχηρά...

Ο Αστυνομικός για το Μεταναστευτικό στον Έβρο και τα νησιά βάζοντας τα στήθη του μπροστά ως σύγχρονος ήρωας αψηφώντας το γεγονός ότι είναι μόνιμος ταξιδιώτης μέσα στη χώρα του...

Ο Αστυνομικός για την πανδημία και την ανασχεσή της ως "άτρωτος" γίγαντας με μοναδική Αχίλλειο πτέρνα τα ελλιπή μέσα και βοήθεια από πλευράς πολιτείας...

Ο Αστυνομικός για ολα τα παραπάνω και πολλά ακόμη μικρά και μεγάλα....

Ο Αστυνομικός λοιπόν για ΟΛΑ!!!

Η ώρα της αλήθειας έφτασε μίας και η πολιτεία διαχρονικά τον έχει ξεχάσει στρουθοκαμιλίζοντας και χρησιμοποιώντας την λογική των ευχολόγιων...

Η αυταπάρνηση, ο επαγγελματισμός και το φιλότιμο που τον διακατέχει στην εκτέλεση των καθηκόντων τιμώντας στο ακέραιο τον όρκο που έχει δώσει δε χωρούν αμφισβήτηση αφού το έργο του είναι ορατό σε κάθε πτυχή του κοινωνικού βίου της χώρας μας!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΚΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ....


Λάζαρος ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ
Μέλος του ΔΣ της Ε.Α.Υ.Θ
Αντιπρόσωπος στην ΠΟΑΣΥ
Μέλος του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

Επιτέλους όχι δυο μέτρα και δύο σταθμά για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
ΔΕΛΤΙO TYΠΟΥ 

Επιτέλους όχι δυο μέτρα και δύο σταθμά για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Κλειστά Κέντρα ΜΟΝΟ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διήμερο στη Λέσβο και ειδικότερα στη Μόρια. Οργανωμένο σχέδιο και αντίδραση κάποιων εγκληματιών - αιτούντων δήθεν ασύλου στη χώρα μας που επιθυμούν και προσπαθούν να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα ( ! ) -, εξέθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων μεταναστών που διαβιούν στη Μόρια αλλά και όλων των κατοίκων του νησιού της Λέσβου.

Συμπαραστεκόμαστε σε όλες τις δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας που συνεχίζουν να επιχειρούν στο νησί με στόχο την αποκατάσταση του μετά τα τελευταία γεγονότα. Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό αλλά και ένοπλες δυνάμεις, όλοι μας συνάδελφοι, επιχειρούμε έναν πολύ δύσκολο αγώνα για την αποκατάσταση της ηρεμίας.
Οφείλουμε όμως να καταθέσουμε και τα «εγκλήματα» της Πολιτείας που εδώ και πέντε έτη έχει δημιουργήσει και έχει ανεχθεί μια έκρυθμη κατάσταση τόσο στις δομές της Μόριας όσο και στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των μεταναστών γύρω από αυτή.

Είναι αναγκαία πρωτίστως η απόφαση που πρέπει να λάβει η πολιτεία. Ή την πατρίδα ή τις χρηματοδοτήσεις για τους μετανάστες. Δεν γίνονται εκπτώσεις στην φύλαξη των συνόρων και στη διαμόρφωση κλίματος ασφάλειας της ελληνικής επικράτειας. Μετά από τόσα χρόνια, δεν μπορούν να συνεχιστούν δύο μέτρα και δύο σταθμά για το καθεστώς διαχείρισης του μεταναστευτικού στη χώρα μας. Λάθη του παρελθόντος με δομές που πρέπει να είναι κλειστού τύπου αλλά γίνονται εν μία νυκτί ανοιχτού τύπου, με κανόνες λειτουργίας που δεν τηρούνται ποτέ, με επιχειρησιακά σχέδια έκτακτης ανάγκης που δεν ανταποκρίνονται σε ρεαλιστικές συνθήκες και με οργανώσεις και συλλογικότητες που δεν έχουν καμία δουλεία ούτε εντός των δομών αλλά ούτε εκτός αυτών, δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Την καλούμε επιτέλους να πάρει τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται και να υποστηρίξει τις ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΜΟΝΟ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Φτάνει !