Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Αγροτικός & Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: "Ο αγώνας μας ποινικοποιήθηκε, εκδιώχθηκε & καταδικάστηκε!"


Το δικό του μήνυμα στέλνει ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης μετά την καταδίκη του νεαρού κτηνοτρόφου από τις Φέρες που σταμάτησε του Τούρκους, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα στη χώρας μας, και συνεπλάκη μαζί τους.

"Μετά την πρωτόδικη καταδίκη του συναδέρφου κτηνοτρόφου, όλοι εμείς, οι ακρίτες του Έβρου, που τον Μάρτιο υπερασπιστήκαμε ομόθυμα, ολόψυχα και πάνδημα την εθνική ακεραιότητα των συνόρων της πατρίδας μας, αισθανόμαστε πληγωμένοι και εκμηδενισμένοι!

Ο αγώνας μας ποινικοποιήθηκε, εκδιώχθηκε και καταδικάστηκε! Η ανταπόκρισή μας στο εναγώνιο κάλεσμα της Πατρίδας, που τα σύνορά της απειλήθηκαν με μαζική και αθρόα εισβολή χιλιάδων παράνομων μεταναστών έμεινε ανυπεράσπιστη και εν τέλει, καταδικάστηκε!

Η θλίψη, η απογοήτευση και η δίκαιη αγανάκτησή μας από αύριο θα δώσουν τη θέση τους σε ερωτήματα που θα ζητούν επιτακτικά απαντήσεις από τους ιθύνοντες.

Ερωτήματα, για το αν αξίζει κανείς να προασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα του τόπου του, όταν θα ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί γι' αυτό!

Ερωτήματα για το πώς και με ποια κριτήρια αξιολογούμαστε και κρινόμαστε όλοι όσοι για μερόνυχτα αφήσαμε τις δουλειές μας, τις υποχρεώσεις μας, τις ίδιες τις ζωές μας για να προφυλάξουμε την Πατρίδα μας!

Απόψε θα γυρίσουμε όλοι στο σπίτι με σκυμμένο το κεφάλι και θα πούμε στα παιδιά μας ότι ο αγώνας μας μπορεί να στέφθηκε με επιτυχία τον Μάρτιο και οι εισβολείς να απετράπησαν με τη συνδρομή όλων μας, αλλά σήμερα ηττηθήκαμε! Με την καταδίκη αυτή, καταδικαστήκαμε όλοι μας!

Η αγάπη για την Πατρίδα μας, βέβαια, παραμένει αλώβητη από όλα αυτά! Θα διαβεβαιώσουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας ότι παρά τη μεγάλη μας ήττα εμείς θα είμαστε παρόντες και στο επόμενο προσκλητήριο αγώνα για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας!" καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ποινή που του επιβλήθηκε (φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή χωρίς κανένα ελαφρυντικό), αφορά παράνομη βία, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία, ήταν κατά συρροή και πολλαπλασιάστηκε επί 5, αφού τόσοι ήταν οι Τούρκοι εναντίον των οποίων θεωρήθηκε ότι άσκησε τις συγκεκριμένες ενέργειες ο κατηγορούμενος κτηνοτρόφος.

Αντίθετα, αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους δυο Τούρκους που συνεπλάκησαν μαζί του, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με 14 μήνες φυλάκιση για παράνομη βία αλλά και παράνομη είσοδο στην χώρα, ενώ οι 3 γυναίκες αθωώθηκαν.Border patrol- Ελληνική Συνοριοφυλακή, ίδιο αντικείμενο τελείως διαφορετική υλικοτεχνική υποστήριξη.


Θα μπορούσε να είναι σε επιχείρηση στον Έβρο σε κάποιο πέρασμα... 

..είναι όμως συνάδελφοι μας στα Αμερικανικά σύνορα του Τέξας όπου η USA border patrol πραγματοποιεί σύλληψη μεταναστών που λαθραία εισβάλουν στην χώρα τους. 

Η ομοιότητα με περιοχές του Έβρου είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Υπάρχουν όμως και βασικές διάφορες. Καινούργια περιπολικά της border patrol που δίνουν επιπρόσθετο κύρος. Ακόμη και ατομικά σακουλάκια για τους μετανάστες μοιράζουν εκεί οι συνάδελφοι για τα ατομικά αντικείμενα των μεταναστών. 

Έχουμε ομοιότητες αλλά και διαφορές που τελικά... δεν κοστίζουν ιδιαίτερα αλλά χρειάζεται οργάνωση και συντονισμός, που όμως δυστυχώς μας λείπει σήμερα!!!

Του Ιωάννη Τοτονίδη Γ. Γ ΠΟΣΥΦΥ

ΠΗΓΗ bordernews.gr


Στόχος να φύγουν 2000 πρόσφυγες


Αγώνας δρόμος για άμεση αναχώρηση 2000 ανθρώπων από τη νέα δομή του Καρά Τεπέ. Στο Σίγρι παραμένει από την περασμένη Πέμπτη το «Νήσος Χίος»


Η αναχώρηση ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα 2000 προσφύγων με άσυλο ή δικαίωμα μετακίνησης είναι ο επόμενος στόχος της Κυβέρνησης, μετά τη δημιουργία της νέας δομής στον Καρά Τεπέ και τη διαφαινόμενη, χωρίς άλλα προβλήματα, υπέρβαση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε η καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές έχουν δοθεί οδηγίες ώστε μετά την είσοδο του συνόλου των πυρόπληκτων στη νέα δομή να ξεκινήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται ήδη υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου, ενώ θα αξιοποιηθούν και συμφωνίες για μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη αυτή για τους 1500 που έχει συμφωνηθεί να υποδεχτεί η Γερμανία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για αυτό το σκοπό ζητήθηκε να παραταθεί η προθεσμία παραμονής του «Νήσος Χίος» της Blue Star Ferries που από την περασμένη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Σιγρίου.

Δένδιας: Ζητάμε από την ΕΕ λίστα κυρώσεων αν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες

  

"Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία – κάτι που εμείς απευχόμαστε – επανέλθει στη λογική των παράνομων ενεργειών" τόνισε από την Πράγα μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του, Τόμας Πέτριτσεκ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Εξίσου ο κ. Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες.

Κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά επίσης και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Κοινός μας στόχος είναι ότι η λύση των προβλημάτων είναι ο διάλογος, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, όπου η απόπειρα επιβολής διά της ισχύος δεν έχει καμία θέση και κανένα νόημα" προέταξε ο κ. Δένδιας.

Εστιάζοντας στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι εξαιρετικό, προσθέτοντας πως επιδέχονται βελτίωση. Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του διμερούς εμπορίου. "Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στον εμπορικό τομέα και στον τομέα των αμοιβαίων επενδύσεων και της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη μία πλευρά στην άλλη" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν εκτενή συζήτηση για το μεταναστευτικό, καταρχήν ως προς τις αιτίες του φαινομένου, ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης, ως προς τους τρόπους προστασίας και των κοινωνιών, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ασύλου αλλά και ως προς τη δημιουργία ενός προγράμματος επιστροφών αυτών που δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες προέλευσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, συζήτησαν για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσης, για τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος, για τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης ώστε να δεχθούν πίσω τους υπηκόους τους και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα ποσά τα οποία είναι στη διάθεση μας σαν αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες προέλευσης ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του.

Ακόμα, συζήτησαν για την προστασία των συνόρων της Ε.Ε., με τον κ. Δένδια να τονίζει πως η Ελλάδα είναι χώρα που υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευχαρίστησε τον Τσέχο ομόλογό του για τη βοήθεια με την οποία η Τσεχία αμέσως εκδήλωσε την παρουσία της, τόσο στην κρίση μετά από τα γεγονότα της Μόριας όσο και για την κρίση στον Έβρο τον παρελθόντα Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, τονίζοντας πως αποδείξαμε τότε, ότι μπορούμε να υπερασπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα σύνορα της Ευρώπης.

Επίσης, οι κ.κ. Δένδιας και Πέτριτσεκ συζήτησαν για τη Λευκορωσία, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να τονίζει πως είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας, εφαρμογής του κράτους δικαίου και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Η Ελλάδα δεν είναι κοντά στην περιοχή. Θέτει τα θέματα Αρχής. Είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το παράδειγμα και την ηγεσία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι κοντύτερα στη Λευκορωσία και έχουν καλύτερη γνώση των συνθηκών. Η Τσεχία είναι μία από αυτές τις χώρες, γι’ αυτό συζητήσαμε με τον Tomas αναλυτικά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να διευκολύνουμε την κατάσταση στη Λευκορωσία. Να δείξουμε την προσήλωση μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Κράτος Δικαίου και από την άλλη πλευρά να μην δημιουργήσουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών των πολύ πιο κοντά στη Λευκορωσία ως προς την αντιμετώπιση αυτής της μη παραδεκτής κατάστασης" συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τόμας Πέτριτσεκ: Αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό - Λύση με βάση το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατ. Μεσόγειο

Το μήνυμα πως η Τσεχία υποστηρίζει την Ελλάδα στην υπεράσπιση των θαλάσσιων συνόρων της Ευρώπης και εκφράζει την αλλελεγγύη της στη χώρα μας στο μεταναστευτικό, έστειλε από τη μεριά του ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Τσεχία στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για εκπόνηση του καταλόγου κυρώσεων και δήλωσε πως υποστηρίζει την επίλυση του ζητήματος με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε πως η Τσεχία στηρίζει τους εταίρους της στην ΕΕ, τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή και υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας μακροπρόθεσμης λύσης, καθώς η Τουρκία είναι μια γειτονική χώρα.

Μιλώντας για τη συζήτηση που είχε με τον Νίκο Δένδια, ο Τόμας Πέτριτσεκ τη χαρακτήρισε εποικοδομητική και εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στον εμπορικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και υπενθύμισε ότι αμέσως μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, επικοινώνησε με τον κ. Δένδια "και αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε το ποσό των 100.000 ευρώ για να βοηθήσουμε την κατάσταση". Προσέθεσε πως σκοπός της Τσεχίας είναι να υποστηρίξει την Ελλάδα όπως μπορεί για την επίλυση αυτού του δύσκολου θέματος, του μεταναστευτικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πέτριτσεκ ευχαρίστησε την Ελλάδα που υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης. Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση της Τσεχίας πως το μεταναστευτικό πρέπει να επιλύεται εκεί όπου δημιουργείται, με το να υποστηριχθούν αφενός οι χώρες αυτές και αφετέρου να ενδυναμωθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τέλος, ευχαρίστησε για την πρόσκληση του κ. Δένδια να επισκεφτεί την Αθήνα, σημειώνοντας πως θα είναι μια ευκαιρία για να εμβαθύνουν περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας και Τσεχίας.

Golden Visa… ρεφενέ από μετανάστες στην ΕλλάδαΚινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι οι καλύτεροι… πελάτες – Το περσινό καλοκαίρι η Ελλάδα εξέδιδε σε μηναία βάση περίπου 280 Χρυσές Βίζες (Golden Visa). Εφέτος ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί λόγω κορωνοϊού σε μόλις 53!

Το πρόγραμμα Golden Passport της κυπριακής κυβέρνησης, δηλαδή η δυνατότητα απόκτησης διαβατηρίου έναντι επένδυσης 2,5 εκατ. ευρώ, έχει βρεθεί και στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, φοροφυγάδες και επίορκοι πολιτικοί, υπήκοοι τρίτων χωρών, βρέθηκαν να κρατούν στα χέρια τους ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο έχει μπει και ο θεσμός της Χρυσής Βίζας (Golden Visa) που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και, όπως λένε αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες, δεν υστερεί σε αδιαφάνεια, κάτι που δυστυχώς έχει συμβεί με νομοθετικές επιλογές των έως τώρα κυβερνήσεων. Και μπορεί τους τελευταίους μήνες λόγω του κορωνοϊού να έχει φρενάρει η χορήγηση Χρυσής Βίζας, ωστόσο εκείνοι που προστρέχουν να κάνουν χρήση του προγράμματος ούτε εξετάζονται επαρκώς ούτε παρακολουθούνται μετά τη λήψη της βίζας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζονται ούτε καν οι ίδιοι για να λάβουν τη βίζα τους.

Η πλειονότητα των Golden Visa που έχουν δοθεί έως σήμερα αφορά 5.770 Κινέζους.

Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι τούρκοι επενδυτές με συνολικά 527 άδειες, οι Ρώσοι με 363 και έπονται εθνικότητες από τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράν, με 179, 151 και 121 αντίστοιχα.

Με φωτοτυπία διαβατηρίου

Το κλίμα ανησυχίας για το ποιος έρχεται με άδεια μόνιμης διαμονής στη χώρα ενισχύθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η οποία καθιστά επισφαλή και αδύναμο τον έλεγχο κατά τη διαδικασία επίδοσης άδειας διαμονής που σχετίζεται με Golden Visa.

Και αυτό γιατί προέβλεψε πως η επίδοση των αδειών διαμονής θα γίνεται με την προσκόμιση επικυρωμένου αντιγράφου του διαβατηρίου και όχι με το πρωτότυπο διαβατήριο! Δηλαδή μια φωτοτυπία επικυρωμένη αρκεί πλέον για να δίνεται η βίζα!

Μία ακόμα αδυναμία του προγράμματος της Χρυσής Βίζας, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, έχει να κάνει με την παρακολούθηση εκείνων που τη λαμβάνουν. Δηλαδή εάν κάποιος υπήκοος τρίτης χώρας σήμερα αγοράσει ένα ακίνητο για 250.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσει Χρυσή Βίζα και εν συνεχεία το πουλήσει μέσα στον επόμενο μήνα, θα διατηρήσει το δικαίωμα να κυκλοφορεί με τη βίζα αυτή για πέντε χρόνια, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός στην Περιφέρεια προκειμένου να τον ελέγξει για το αν παραμένει ή όχι κάτοχος του περιουσιακού στοιχείου.

Ιστορίες για γέλια και για κλάματα…

1. Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν περιπτώσεις Ιρακινών που απέκτησαν άδειες διαμονής στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Golden Visa. Υπήρξε από τις ελληνικές αρχές έλεγχος εμβασμάτων και διαπιστώθηκε ότι οι Ιρακινοί απέκτησαν τις Golden Visa με χρήματα που… «ανακυκλώνονταν» από τις πωλήσεις των ακινήτων που είχαν αρχικά αγοράσει προκειμένου να πάρουν την άδεια διαμονής.

Πώς γινόταν το colpo grosso (μεγάλο κόλπο); Οι πέντε Ιρακινοί κατέβαλαν ο καθένας τους από 50.000 ευρώ με στόχο να συγκεντρώσουν το ποσό των 250.000 ευρώ (που προβλέπει ο νόμος). Με αυτό το ποσό αποκτήθηκε από ένα (και μόνον) μέλος της ομάδας ακίνητο και του αποδόθηκε η Golden Visa. Χωρίς κανένας όμως να ελέγξει το ποιόν του ατόμου αυτού. Δηλαδή ποιος είναι, ποια είναι η οικονομική του κατάσταση, εάν έχει καθαρό ποινικό μητρώο, εάν διώκεται στη χώρα του κ.τ.λ. Το ακίνητο ωστόσο πουλήθηκε μέσα σε τρεις μήνες έναντι του ίδιου ποσού (250.000 ευρώ). Τα χρήματα που εισέπραξαν τα έδωσαν σε άλλον Ιρακινό που ξαναγόρασε το ακίνητο αποκτώντας και αυτός με τη σειρά του την Golden Visa. Και ούτω καθεξής. Δηλαδή με 250.000 ευρώ (που συγκεντρώθηκαν με ρεφενέ) πέντε Ιρακινοί απέκτησαν Golden Visa.

2. Τα Πατήσια και τα διαμερίσματα που υπάρχουν εκεί κοντά στο ζαχαροπλαστείο «Χαρά» δεν τα γνώριζαν οι δύο κινέζοι επενδυτές που θέλησαν να αγοράσουν ακίνητα στην Αθήνα. Δεν γνώριζαν καν να προφέρουν τις λέξεις «Πατήσια» ή «οδός Νιρβάνα», όπου βρίσκονταν τα διαμερίσματα που τους έδειχνε σε μια μακέτα ο ατζέντης τους, που και αυτός δύσκολα μπορούσε να συλλαβίσει το… «Νιρβάνα».

Για να αποδείξει ότι γνώριζε καλά την περιοχή, τους είπε μάλιστα ότι η οδός Νιρβάνα είναι λίγα μέτρα μακριά από τη φημισμένη(!) πλατεία Κολιάτσου. Αυτό ήταν που έπεισε τους Κινέζους. Ο ατζέντης τους, καλά διαβασμένος, τους πουλούσε βλέπετε το… όνειρο. Τι είδους όνειρο; Αδεια διαμονής πέντε ετών στην Ελλάδα, ευρωπαϊκό διαβατήριο, ήλιο, θάλασσα, ξενύχτι και… πεφταστέρια.

Με δυο λόγια, μια Golden Visa! Έτσι, αφού οι δύο επίδοξοι της βίζας Κινέζοι κατέβαλαν ως προκαταβολή 40.000 ευρώ και εν συνεχεία ολόκληρο το ποσό των 250.000 ευρώ, περίμεναν να τους δοθούν τα κλειδιά του διαμερίσματος που αγόρασαν και βεβαίως η χρυσή ελληνική (και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή) βίζα. Η υπόθεση όμως δεν προχωρούσε και όταν οι δυστυχείς ζήτησαν τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας στην Αθήνα, διαπίστωσαν ότι τα διαμερίσματα είχαν στο μεταξύ πουληθεί σε… τρίτους. Έναν χρόνο μετά δηλαδή δεν είχαν πάρει πίσω ούτε τα χρήματα που έδωσαν ούτε βεβαίως τα διαμερίσματα.

Ερωτήματα και προβληματισμοί

«Το Βήμα» έθεσε ερωτήματα και προβληματισμούς στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος εξετάζει το όλο το ζήτημα. Το θέμα ίσως να είχε κορυφωθεί εάν δεν μεσολαβούσε στο μεταξύ η πανδημία. Να σκεφθείτε ότι:

Το περσινό καλοκαίρι η Ελλάδα εξέδιδε σε μηναία βάση περίπου 280 Χρυσές Βίζες (Golden Visa). Εφέτος ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί. Μόλις 53!

Αυτό οφείλεται και στις δυσκολίες που έχουν οι κινέζοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, λόγω των lockdowns. Στο τέλος του 2019 ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής που είχαν χορηγηθεί μέσω του προγράμματος Golden Visa ανερχόταν σε 7.449. Εφέτος οι εν λόγω άδειες διαμονής ανέρχονται σε 7.825, ήτοι έχουν αυξηθεί κατά μόλις 376.

ΠΗΓΗ tovima.gr

62 νέα οχήματα στο στόλο της ΕΛΑΣ - Πού κατανέμονται


Παρελήφθησαν (62) νέα οχήματα, τα οποία εντάσσονται στο στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για:

  • 56 υπηρεσιακού και ελευθέρου χρωματισμού, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω συγχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, για την υλοποίηση της δράσης «Εξοπλισμός Αστυνομικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για Δράσεις Οδικής Ασφάλειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Κατανέμονται σε Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα (11) στην Αιτωλία, (14) στην Ακαρνανία, (21) στην Αχαΐα και (10) στην Ηλεία.

  • 6 ελευθέρου χρωματισμού, με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο μεταφοράς πιστώσεων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Κατανέμονται σε Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα από (3) σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα για την προστασία των συνόρων και τον έλεγχο του μεταναστευτικού ζητήματος, και

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν παραληφθεί, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, συνολικά (661) οχήματα, στα οποία περιλαμβάνονται:
  • 195 οχήματα που παραλήφθηκαν τον Ιανουάριο, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και κατανεμήθηκαν σε Αττική, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Κρήτη και Ήπειρο. 
  • 35 οχήματα τον Μάρτιο τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» και κατανεμήθηκαν σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία. 
  • 264 οχήματα τον Απρίλιο τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» και κατανεμήθηκαν σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Ήπειρο και Βόρειο Αιγαίο. 
  • 70 οχήματα τον Μάιο τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» και κατανεμήθηκαν σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο. 
  • 35 οχήματα τον Ιούνιο τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και κατανεμήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική. 

Με την προσθήκη των οχημάτων αυτών ενισχύεται σημαντικά και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των κατά τόπους αστυνομικών Υπηρεσιών και βελτιώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πάνω από 6000 μετανάστες μπήκαν στην νέα δομή στο Μαυροβούνι- 157 τα θετικά κρούσματα του κορονοιου (VID)


6.100 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει την πύλη της νέας προσωρινής δομής στον Καρά Τεπέ, μέχρι στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου, με περισσότερους από 1.000 αιτούντες άσυλο να εισέρχονται σήμερα στη δομή.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, με μεγάλη προσέλευση, ενώ όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η επιχείρηση συνεχίζεται ομαλά με τους αιτούντες άσυλο να προσέρχονται εθελοντικά.

Μετά την καταγραφή και ταυτοποίηση τους, γίνεται υγειονομικός έλεγχος και rapid covid test, όπου μέχρι αυτή την ώρα έχουν βρεθεί 157 άτομα θετικά στο κορονοϊό, τα οποία μεταφέρονται σε ξεχωριστά σημεία, μέσα στην δομή της καραντίνας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοδοΐδης, συντονίζει την επιχείρηση από την περιοχή του Καρά Τεπέ, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε όλους όσοι μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει απροθυμία να πεισθούν και να στεγαστούν στη δομή. Υπολογίζεται ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει στεγαστεί το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόριας πριν την καταστροφική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ν’ ανοίξει σήμερα το απόγευμα ο κεντρικός δρόμος που παραμένει για 10 μέρες κλειστός, όπως και δεκάδες επιχειρήσεις και καταστήματα κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα.

ΠΗΓΗ lesvospost

Χρυσοχοΐδης: Να ξεχάσουν οι δουλέμποροι την οδό του Αιγαίου - Δεν θα έχουμε ξανά ροές


Θα γίνουμε πιο αυστηροί για να μην υπάρχουν τα «θανατηφόρα» φαινόμενα συνωστισμού, διεμήνυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Τη διαβεβαίωση ότι «η αθλιότητα και η ασχήμια της Μόριας τελείωσε και θα ισοπεδωθεί» έδωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Θα εξαφανιστούν όλα τα φαινόμενα της Μόριας και δεν θα επαναληφθούν» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Είναι ένα πράγμα που δεν πρέπει να θυμάται κανείς» συμπλήρωσε ενώ όσον αφορά το καμπ στον Καρά Τεπέ σημείωσε ότι «είναι ένα θαύμα γιατί μέσα σε λίγες ημέρες θα στεγαστούν 10-11.000 άνθρωποι. Μέχρι χθες ήταν 5.000 και άλλα 5.000 θα στεγαστούν σήμερα. Ελπίζω ότι έχουν μπει άλλοι 1.000 σήμερα».

Εξηγώντας τι συνέβη το προηγούμενο διάστημα είπε ότι «υπήρχε μια δυσκολία διότι οι άνθρωποι έχουν φοβίες και ανασφάλειες και από την άλλη πλευρά υπήρχαν και κάποιοι που δεν ήθελαν να μπουν σε μια λογική κέντρου με ασφάλεια».

«Είναι μια άλλη πραγματικότητα στον Καρά Τεπέ. Υπάρχουν 350 αστυνομικοί, οι οικογένειες είναι μαζί, οι μοναχικοί ξεχωριστά, η κάθε εθνότητα ξεχωριστά για να μην σημειώνονται συμπλοκές, υπάρχει υπηρεσία ασύλου και όλα υπακούον σε μια λογική τάξης και ασφάλειας αλλά και ανθρωπισμού» πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι «σε λίγες ημέρες θα φύγουν από εδώ 1.000 που θα πάρουν άσυλο και άλλοι 1.000 που είναι ευάλωτοι και ήταν προγραμματισμένο». «Μέχρι τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι οι υπηρεσίες Ασύλου θα έχουν εξετάσει τις υπόθεσες των άλλων μισών και μέχρι το Πάσχα τους άλλους μισούς. Άρα παραμένει η εκτίμηση ότι το Πάσχα θα έχει αδειάσει η Λέσβος γιατί θα έχει κριθεί η αίτησή τους με ένα δεδομένο. Οι ροές είναι μηδενικές και δεν είναι γιατί οι οι κακοποιοί που στέλνουν κόσμο έχουν σταματήσει αλλά γιατί τα σύνορα φυλάσσονται».

Τέλος οι ροές στα νησιά

«Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά ροές και στα νησιά» διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι «το λιμενικό έχει αποκτήσει ένα mondus operandi και δεν επιτρέπει να περάσει τα σύνορα κανείς και πολύ έγκαιρα ειδοποιούνται οι τουρκικές αρχές να μαζεύουν τις βάρκες».

«Τα σύνορα στον Έβρο είναι σφραγισμένα. Γίνεται επέκταση του φράχτη στα κρίσιμα σημεία» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «γι' αυτό έχει κερδίσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη γιατί φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης».

Ερωτηθείς, δε, για το αν υπάρχει προβληματισμός για νέες πρακτικές των λαθροδιακινητών τόνισε ότι «σε κάθε νέο mondus operandi των διακινητών υπάρχει απάντηση των αρχών. Όλα με προβληματίζουν αλλά πλέον είμαι σίγουρος ότι την οδό του Αιγαίου θα την ξεχάσουν πολύ σύντομα και να το θυμηθείτε».

Θα γίνουμε πιο αυστηροί για φαινόμενα συνωστισμού

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ρωτήθηκε και για τις εικόνες συνωστισμού λέγοντας ότι «δεν μπορεί να μην υπάρχει στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης».

Αποκάλυψε, δε, ότι «το καλοκαίρι απέτρεψα προσωπικά δεκάδες συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών».

«Σε ένα κομμάτι του πληθυσμού αλλά και άνθρωποι που σκέφτονται το κέρδος και σωστά κάνουν υπάρχει πλήρως ανεύθυνη στάση» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Διεμήνυσε, τέλος, ότι «θα γίνουμε πιο αυστηροί να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα γιατί είναι θανατηφόρα. Κάθε απόφαση που λαμβάνεται για περιορισμούς στον covid είναι μια μαχαιριά στην οικονομία αλλά χάνονται άνθρωποι».

Ακούστε εδώ την συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοίδη Α' μέρος

Ακούστε εδώ την συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοίδη Β' μέρος

Κορονοϊός: Συνοριοφύλακας από την περιοχή της Ορεστιάδας, εισήχθη εσπευσμένα στο Π.Γ.Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης


Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, εισήχθη εσπευσμένα χθες το βράδυ ο 46χρονος Συνοριοφύλακας από την περιοχή της Ορεστιάδας, για τον οποίο έγραψε το Evros-news.gr ότι βρέθηκε θετικός στον Covid-19. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος Συνοριοφύλακας που κατάγεται από χωριό του δήμου Ορεστιάδας και υπηρετεί στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας το οποίο βρίσκεται στο χωριό Χειμώνιο, αλλά έχει καθήκοντα κάποιες φορές και στο ΚΥΤ Φυλακίου, την περασμένη Κυριακή αισθάνθηκε αδιαθεσία. Επειδή οι συνάδερφοι του είχαν δώσει δείγματα σε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά από κρούσμα σε συνάδερφο του στο Χειμώνιο και αυτός απουσίαζε. πήγε την Δευτέρα σε ιδιωτικό εργαστήριο της Ορεστιάδας και έδωσε δείγμα για κορονοϊό που βρήκε θετικό.

Τέθηκε αυτόματα σε καραντίνα και παρέμενε σπίτι του, αλλά χθες το μεσημέρι ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό και έτσι κρίθηκε επιβεβλημένο να μεταφερθεί στο Π.Γ.Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου και νοσηλεύεται στην μονάδα Covid-19.

Δεύτερη φορά εξιτήριο ο 62χρονος γιατρός από την Ορεστιάδα

Από αυτήν πάντως πήρε για δεύτερη φορά εξιτήριο, μετά την επανεισαγωγή του στο Νοσοκομείο Αναφοράς της Αλεξανδρούπολης, ο 62χρονος γιατρός από την Ορεστιάδα. Παραμένει ωστόσο στο νοσοκομείο και έχει μεταφερθεί στη Νεφρολογική Κλινική, καθώς παρουσίασε προβλήματα που σχετίζονται με τη νεφροπάθεια που αντιμετωπίζει και γι’ αυτό άλλωστε υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στο Διδυμότειχο.

Να θυμίσουμε ότι από κορονοϊό προσβλήθηκαν τόσο η 56χρονη γυναίκα του όσο και η 82χρονη πεθερά του, οι οποίες δυστυχώς έχασαν την ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες στο Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης, αφού αντιμετώπιζαν και υποκείμενα νοσήματα.

Σουφλί: Έκλεψαν, έσφαξαν και έφαγαν κατσίκια στο Μεγάλο Δέρειο 29 λαθρομετανάστες, που τελικά συνελήφθησαν

 

Ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες, κυρίως στα χωριά του ορεινού όγκου Σουφλίου, όπως αποδείχθηκε και χθες στο Μεγάλο Δέρειο, σύμφωνα με το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ που παρουσιάζει το Evros-news.gr.

Την στιγμή που το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης καταδίκαζε σε φυλάκιση 26 μηνών με αναστολή τον Εβρίτη κτηνοτρόφο γιατί προσπάθησε να βοηθήσει την αστυνομία στη σύλληψη 8 Τούρκων που μπήκαν παράνομα στην χώρα και ακολούθησε συμπλοκή ανάμεσα τους, 29 λαθρομετανάστες δρούσαν ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, στο χωριό της περιοχής Σουφλίου. Όλοι τους κατάφεραν να περάσουν ανενόχλητοι και χωρίς να εντοπιστούν από τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις μέσω του ποταμού Έβρου (αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μπαίνουν τελικά μέσω… Βουλγαρίας” στην συγκεκριμένη περιοχή) και έφτασαν στον ορεινό όγκο. Εκεί που συχνά εμφανίζονται και κυκλοφορούν σχεδόν με την άνεση τους… όλες οι φυλές του κόσμου.

Σύμφωνα με όσα μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι του Μεγάλου Δερείου, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οποίοι μας έστειλαν και τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, νεαρός κτηνοτρόφος διαπίστωσε ότι του έκλεψαν δύο κατσίκες και πήγε στο χωριό να ενημερώσει τον πατέρα του. Αυτοί, μαζί με νεαρούς συγχωριανούς τους έψαξαν μέσα στο δάσος και εντόπισαν τους 29 λαθρομετανάστες, νεαρούς στην πλειοψηφία τους, να έχουν ήδη μαγειρέψει και φάει τα δυο ζώα που έκλεψαν. Δίπλα τους άλλωστε υπήρχαν και τα σύνεργα αλλά και τα σκεύη της υπαίθριας κουζίνας που χρησιμοποίησαν. Εξάλλου και σε πολλά ακόμα σημεία του ορεινού όγκου στα Πομακοχώρια, υπάρχουν παρόμοιες υπαίθριες κουζίνες μέσα στο δάσος. Κι ύστερα αναρωτιούνται κάποιοι πως ξεσπούν τόσες πυρκαγιές και καίγονται τα δάση του Έβρου.

Οι κάτοικοι του Μεγάλου Δερείου, που ήταν πολλοί μαζί γιατί ο αριθμός των λαθρομεταναστών ήταν μεγάλος και φοβήθηκαν μην αντιδράσουν και τους επιτεθούν, ειδοποίησαν την αστυνομία η οποία έφτασε έστω και με καθυστέρηση και τους συνέλαβε. Δίπλα τους υπήρχε μάλιστα και ένα αυτοκίνητο που θα το χρησιμοποιούσαν οι διακινητές για την μεταφορά τους προς το εσωτερικό της χώρας, μέσω του δρόμου που υπάρχει παράλληλα με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί και συνέλαβαν τους 29 λαθρομετανάστες αποχώρησαν. Άλλωστε δεν θέλει και πολύ να… μπλέξουν και αυτοί όπως ο Φεριώτης κτηνοτρόφος και να βρεθούν κατηγορούμενοι, με κάμποσους μήνες φυλάκιση στις πλάτες τους, έστω και με αναστολή.

Όπως μάλιστα καταγγέλουν τόσο οι κάτοικοι του Μεγάλου Δερείου όσο και των άλλων χωριών, τα φαινόμενα αυτά είναι σχεδόν καθημερινά. Με κλοπές ζώων, τροφίμων από αποθήκες και σπίτια, ακόμα και μαγαζιά. Όπως αυτή που πριν από λίγες ημέρες συνέβη στο χωριό Σιδηρώ που βρίσκεται επίσης στην ορεινή περιοχή Σουφλίου και ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ το Evros-news.gr δημοσιοποιώντας και τα ΒΙΝΤΕΟ από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Νεκρός 39χρονος αστυνομικός από τη Μελίκη Ημαθίας σε τροχαίο δυστύχημα


Σήμερα (18 Σεπτεμβρίου 2020) και ώρα 12.00 περίπου, στον Κόμβο Κλειδίου της Εγνατίας Οδού στην Ημαθία, μοτοσυκλέτα που οδηγούσε 39χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας και προσέκρουσε σε προστατευτικά στηθαία, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσυκλέτας.

Πρόκειται για 39χρονο αστυνομικό που καταγόταν από τη Μελίκη Ημαθίας και υπηρετούσε στη δύναμη των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη ενώ είχε υπηρετήσει ως δόκιμος στο νομό Ημαθίας.

Δυστυχώς είναι η τέταρτη κηδεία αστυνομικού εν ενεργεία από το νομό μας.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Βέροιας.

ΠΗΓΗ alexandriamou.gr

Στο πόδι οι αγρότες & οι κτηνοτρόφοι του Έβρου για τον Φεριώτη που δικάζεται για ρατσισμό


Κάλεσμα συμπαράστασης προς τον Φεριώτη κτηνοτρόφο που κατηγορείται και δικάζεται για ρατσιστική επίθεση απευθύνουν δύο σύλλογοι του Έβρου ο Αγροτικός & Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης αλλά και το Αινήσιο Δέλτα.

Όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις του καλούν τα μέλη τους να παρευρεθούν σήμερα 11:30 έξω από τα δικαστήρια προκειμένου να δηλώσουν την συμπαράστασή τους.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις και των δύο Συλλόγων: 

Ανακοίνωση Αγροτικού & Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης να παρευρεθούν αύριο, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 στης 11:30 έξω από τα δικαστήρια, προκειμένου να δηλώσουμε όλοι μαζί τη δυναμική και μαζική μας συμπαράσταση στον νεαρό κτηνοτρόφο μας που κατηγορήθηκε άδικα και δικάζεται για ρατσιστική επίθεση.

Ο τιτάνιος αγώνας που έδωσε ο λαός του Έβρου τον Μάρτιο, προκειμένου να συμβάλλει καθοριστικά στη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας των συνόρων μας δεν μπορεί να ποινικοποιείται.

Ας προσέλθουμε όλοι μαζικά αύριο, για να διατρανώσουμε τη συμπαράστασή μας στον άδικα κατηγορούμενο συνάδερφό μας.

Ανακοίνωση Συλλόγου Αινησιο Δέλτα

Ως ο κατ εξοχήν σύλλογος που ζει στο δέλτα του Έβρου, βιώνει άσχημες καταστάσεις από διερχόμενους παράνομα μετανάστες , που παίρνουν βάρκες μας, ανοίγουν καλύβες, χωρίς ποτέ να δημιουργηθούν εντάσεις από την πλευρά μας, συμπαρατασσόμαστε στο πλευρό του δοκιμαζόμενου κτηνοτρόφου από τις Φέρες που αν και δέχθηκε επίθεση βρίσκεται υπόδικος με βαρύτατες κατηγορίες.

Ο συμπολίτης με επικίνδυνες και βαριές κακώσεις (γνωμάτευση καθηγητή ιατροδικαστή) θεώρησε καθήκον να ενημερώσει για την παρουσία των παράνομων Τούρκων αλλοδαπών την αστυνομία κι έμπλεξε... Στην θέση του θα μπορούσε νάναι ο καθένας μας.
Επειδή η Δικαιοσύνη αναζητά την αλήθεια για την απόδοση της ετυμηγορίας της καλό θα είναι να είμαστε εκεί αύριο Παρασκευή 11.30 στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης για να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας.

Τα αλτρουιστικά αισθήματα προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες ο τόπος μας τα έχει δείξει επανειλημμένα αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα με τους λαθροεισβολείς σε επιτηρούμενες στρατιωτικές ζώνες, είναι κάτι διαφορετικό και η συντεταγμένη πολιτεία επανειλημμένα μας είχε στο πλευρό της γνωρίζοντας πολύ καλά την ψυχή του ακρίτα και το φιλότιμό του.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα
Πάρις Παπαδάκης

ΕΛ.ΑΣ.: Συλλήψεις «καθοδηγητών» για τη φωτιά στο ΚΥΤ της Σάμου


Με την κατηγορία ότι υποκινούσε πρόσφυγες και μετανάστες να βάλουν φωτιές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο συνελήφθη ένας Σύρος από τους άντρες της Ασφάλειας. 

Η σύλληψη έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Σάμο, ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας. Ο Σύρος κατηγορείται για το αδίκημα της διέγερσης στη διάπραξη εγκλημάτων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, χρησιμοποιούσε προφίλ στο Facebook και πολυάριθμες ομάδες στο WhatsApp για να στέλνει μηνύματα με τα οποία υποκινούσε τους διαμένοντες στο ΚΥΤ να βάλουν φωτιές, με σκοπό να καεί ο καταυλισμός και να φύγουν –σύμφωνα με τα μηνύματά του- από το νησί. Η Αστυνομία ταυτοποίησε ακόμα ένα άτομα με καταγωγή από τη Γκάμπια, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για το ίδιο αδίκημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που ανακοινώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., και οι δύο συλληφθέντες χρησιμοποιώντας ηχητικά και γραπτά μηνύματα σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου (what’s up) και σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), υποκινούσαν άλλους αλλοδαπούς στη διάπραξη έκνομων ενεργειών, που σχετίζονται με την πρόσφατη πυρκαγιά πλησίον του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο. Πρόκειται για τη φωτιά που ξέσπασε βραδινές ώρες και δεν επεκτάθηκε στο εσωτερικό του καταυλισμού χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου.

Συμμορίες ανηλίκων στις γειτονιές της Αθήνας: Ο χάρτης της βίας και η έκθεση της ΕΛΑΣ


Οι 15 ομάδες σε Παγκράτι, Καλλιθέα, Καισαριανή, Γαλάτσι – Οι ληστείες στη Νέα Σμύρνη, οι επιδρομές σε Γλυφάδα και Χαλάνδρι, η αιματηρή «βεντέτα» στου Ζωγράφου – Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι δικογραφίες και οι φόβοι των θυμάτων

Τουλάχιστον 15 ισχυρές συμμορίες ανηλίκων στο Παγκράτι, στου Γκύζη, στα Εξάρχεια, στου Ζωγράφου, στην Καλλιθέα, στη Νέα Σμύρνη και αλλού έχουν εμφανιστεί την τελευταία διετία σε διάφορες περιοχές της Αττικής σύμφωνα με έρευνες και χαρτογραφήσεις της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Πρόκειται για ομάδες 10-20 ατόμων ηλικίας κυρίως 13-18 ετών με συμμετοχή συνήθως τριών-τεσσάρων κοριτσιών, που διαπράττουν εκατοντάδες ληστείες και στον δρόμο σε βάρος συνήθως συνομηλίκων τους που τους ξυλοκοπούν – στη γλώσσα τους «φερμαρίσματα» -, που προχωρούν σε βίαιες ενέργειες στο σχολείο, διακινούν μικροποσότητες ναρκωτικών, για να αυξήσουν το «χαρτζιλίκι» τους από παρανομίες. Επίσης ορισμένοι από αυτούς συμμετέχουν σε ληστείες και διαρρήξεις ως μέλη και κυκλωμάτων ενηλίκων. Με το ποσοστό των επιθέσεων που καταγγέλλονται να θεωρείται από τους αστυνομικούς ότι είναι μικρότερο του 50%, λόγω του φόβου των αντιποίνων στα ανήλικα θύματα αν τολμήσουν να κατονομάσουν τους δράστες.

Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα

Το συμβάν που αποκαλύφθηκε προ μερικών ημερών με τον άγριο ξυλοδαρμό 17χρονου στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι από μια παρέα 20 νεαρών (σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ανηλίκων) δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση ή κάποιο τοπικό-συγκυριακό ζήτημα. Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όλο και περισσότερες συμμορίες ανηλίκων ξεφυτρώνουν σε πολλές περιοχές της Αττικής την τελευταία διετία σε μια τάση που έχει θορυβήσει τους αστυνομικούς. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο τα δικαστήρια της Αθήνας απασχολούν περίπου 1.700 υποθέσεις με κατηγορούμενους ανηλίκους, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν κλοπές, σωματικές βλάβες και διακίνηση ναρκωτικών.

Ενδεικτική είναι η δράση συμμορίας ανηλίκων που εμφανίστηκε στα τέλη του 2016 στη Νέα Σμύρνη και στην Καλλιθέα και η οποία κορύφωσε τη δράση της τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για περισσότερους από 10 ανήλικους, 13-17 χρόνων, ελληνικής και αλβανικής υπηκοότητας. Είχαν συλληφθεί μεμονωμένα ή σε ομάδες πάνω από 20 φορές για κλοπές καταστημάτων, οικιών, δικύκλων αλλά και ληστείες σε βάρος ανηλίκων με απειλή μαχαιριού και χρήση βίας αφαιρώντας κυρίως κινητά τηλέφωνα και μικρά χρηματικά ποσά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμμορίας είναι η ένταξη ανηλίκων μελών της σε εγκληματική οργάνωση που με κλεμμένα ΙΧΕ έμπαινε σε καταστήματα, σπάζοντας τις τζαμαρίες και χρησιμοποιώντας τα οχήματα ως «πολιορκητικούς κριούς». Οι ανήλικοι της συμμορίας της Νέας Σμύρνης συμμετείχαν με αυτόν τον τρόπο ούτε λίγο ούτε πολύ σε 11 διαρρήξεις καταστημάτων με εμβολισμό με όχημα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον Ταύρο, στο Παλαιό Φάληρο, στην Καλλιθέα, στη Γλυφάδα, στο Χαλάνδρι, σε 10 διαρρήξεις καταστημάτων σε Πετράλωνα, Κολωνό, Ηλιούπολη, σε τρεις διαρρήξεις αποθηκών πολυκατοικιών, σε μία διάρρηξη σε θέατρο, σε μία σε σχολικό συγκρότημα (όπως συμβαίνει συχνά με τέτοιου είδους συμμορίες), αλλά και σε 11 κλοπές ΙΧΕ οχημάτων σε Κολωνό, Ταύρο, Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Νίκαια και Αργυρούπολη!

Η «εκμετάλλευση» και ο «εμφύλιος»

Συμμορίες νεαρών αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 14-17 ετών έχουν εμφανιστεί σε Καισαριανή – Παγκράτι και με αντιπάλους συνομηλίκους τους από σχολεία του Ζωγράφου.

Μάλιστα η αντιπαλότητα αυτή οδήγησε σε αιματηρή συμπλοκή στις 17 Ιουνίου 2020 στου Ζωγράφου με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 16χρονου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της συμπλοκής που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, σε αυτή συμμετείχαν πέντε ανήλικοι από την Αλβανία, την Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες, όπως και τρεις ενήλικοι.

Οπως αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα, «στο ύψος της οδού Σπανοβαγγέλη περί τα 40 ή 50 άτομα, ανήλικοι και νεαροί ενήλικοι, εγκλώβισαν την παρέα του παθόντος και επιτέθηκαν εναντίον τους εκτοξεύοντας πέτρες, ξύλα και μπουκάλια μπίρας. Οι ανήλικοι από την παρέα του 16χρονου διέφυγαν τρέχοντας στους γύρω δρόμους, πλην αυτού που δέχθηκε επίθεση από τους κατηγορουμένους που του επέφεραν κτυπήματα στο κεφάλι που προκλήθηκαν με σφυρί θραύσης κρυστάλλων έκτακτης ανάγκης, ενώ κατά την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν σιδερογροθιές, πτυσσόμενο κλομπ, ξύλα και μαχαίρι». Οπως ακόμα σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο, από την προανάκριση προέκυψε ότι επικρατεί κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ των εμπλεκομένων ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων προερχομένων από τις περιοχές του Βύρωνα, του Παγκρατίου και της Καισαριανής με αυτούς που προέρχονταν από τις περιοχές του Ζωγράφου και των Αμπελοκήπων.

Γίνεται μνεία ότι την παραβατική τους συμπεριφορά οι δράστες την επιδεικνύουν αναρτώντας φωτογραφίες σε λογαριασμό στο Instagram με το διακριτικό όνομα «pagkratihood».

Επίσης τις αρχές ασφαλείας έχει απασχολήσει η δράση συμμορίας περίπου 15 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας 14-17 χρονών, που δίνουν παρών στην περιοχή του Γκύζη – κυρίως στην πλατεία της περιοχής – και προχωρούν σε επιθέσεις με μαχαίρι που συνοδεύονται συχνά με άγριους ξυλοδαρμούς σε βάρος άλλων ανηλίκων, με λεία κινητά, μικροποσά κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπάρξει επτά-οκτώ καταγγελίες για τέτοιου είδους βίαιες επιθέσεις, όμως θεωρείται ότι τα σχετικά περιστατικά είναι πολύ περισσότερα. Με πολλά από τα μέλη αυτής της συμμορίας, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, να… κομπάζουν για τις βιαιοπραγίες, ενώ αρκετά από αυτά φέρεται να προχωρούν και σε διακίνηση ναρκωτικών.

Τουλάχιστον δύο τέτοιες σπείρες ανηλίκων με τη συμμετοχή ορισμένων ενηλίκων έχουν εμφανιστεί και στην περιοχή των Εξαρχείων.

Με πιο χαρακτηριστική τη δράση συμμορίας 15 ατόμων ηλικίας 15-20 χρονών που λυμαίνεται ανά περιόδους διάφορα σημεία κοντά στο Πολυτεχνείο (δεν έχουν καμία σχέση με ομάδες αντιεξουσιαστών) και με απειλή μαχαιριών προχωρούσαν σε σωρεία βίαιων ληστειών.

Ακόμα στη διάρκεια της έρευνας για τη δράση συμμοριών αλλοδαπών που λυμαίνονταν το κέντρο της Αθήνας και συμμετείχαν σε σειρά αιματηρών επιθέσεων μεταξύ τους (με κορύφωση ανθρωποκτονία στην οδό Μενάνδρου τον περασμένο Φεβρουάριο) διαπιστώθηκε η συμμετοχή ανηλίκων που «στρατολογούνται» από τις υποδομές στον Ελαιώνα. Οπως έχουν διαπιστώσει οι αστυνομικοί, οι συμμορίες των ποινικών επιλέγουν «αναλώσιμους» ανηλίκους γιατί έναντι μικρής αμοιβής προχωρούν ευχερέστερα σε μικροκλοπές ή σε μικροδιακίνηση ναρκωτικών ενώ έχουν προφανώς και ευνοϊκότερη δικαστική μεταχείριση.

ΠΗΓΗ tovima.gr

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στο HOT SPOT στην Κω, τη Δευτέρα - Βρέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, ρόπαλα κλπ
Μετά τα περιστατικά που έγιναν από μετανάστες, στα HOT SPOTS σε Λέσβο και Σάμο, η Ελληνική Αστυνομία στην Κω προχώρησε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου σε μεγάλη επιχείρηση εντός του ΚΥΤ στο Πυλί.

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί εισήλθαν εντός του ΚΥΤ τις πρώτες πρωινές ώρες και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντόπισαν στην κατοχή μεταναστών αυτοσχέδια μαχαίρια, λαθραία καπνικά προϊόντα, γκαζάκια, αλυσίδες, ρόπαλα κλπ.

Γερμανός Πρέσβης: Η Τουρκία έχει δει το καρότο, σύντομα θα δει και το μαστίγιο


Σύντομα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει στην Τουρκία το μαστίγιο», ανέφερε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Δρ. Ernst Reichel.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο γείτονα και το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετωπίζουμε μόνο με την Τουρκία, το αντιμετωπίζουμε και με τη Ρωσία. Και αυτή είναι δύσκολος γείτονας. Θα πρέπει να πείσουμε την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε την Τουρκία. Νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι με μαστίγιο και καρότο. Θέλω να το τονίσω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται σύντομα να δείξει το μαστίγιο», είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης Ernst Reichel.

ΠΗΓΗ newsit.gr

Πάνω από 5.000 στον Καρά Τεπέ – 135 θετικοί στον κοροναϊό


Περισσότεροι από 5.000 αιτούντες άσυλο βρίσκονται πλέον στη νέα προσωρινή δομή φιλοξενίας στη Λέσβο» ανακοίνωσε πριν από λίγο με δήλωση του ο υπουργός μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι «το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε αποζημιώσεις των παρόδιων επιχειρήσεων που όλες αυτές τις μέρες παρέμειναν κλειστές».

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη προσπάθεια συγκέντρωσης όσων φυγάδων από τον καμένο καταυλισμό της Μόριας διαμένουν στο δρόμο ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες στέγασης, σίτισης, παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας 12.000 αστέγων, κι όλα αυτά να τα καταφέρουμε σε λίγες μέρες. Προχωράμε με ομαλότητα στην ολοκλήρωση εγκατάστασης όλων σε αυτή την προσωρινή δομή. Είναι θέμα λίγων ημερών να μπουν όλοι μέσα και εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει και ο δρόμος».

Βέβαια, εγείρονται αρκετά ερωτήματα καθώς η αρχική χωρητικότητα του νέου καμπ ήταν τα 5.000 άτομα, που σημαίνει ότι πλέον έχει γεμίσει. Ένα άλλο ζήτημα είναι και αυτό της «σκληρής» μερίδας των προσφύγων και μεταναστών που αρνούνται να εισέλθουν στον Καρά Τεπέ

135 με κοροναϊό στον Καρά Τεπέ

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτήρισε επίσης «πολύ σημαντικό το ρόλο του ελέγχου των εισερχομένων στη νέα δομή για κοροναϊό».

Όπως είπε «έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 135 άτομα θετικά στον κοροναϊό, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ξεχωριστή δομή καραντίνας».

Έκκληση στην ΕΕ

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «όπως είπαμε πρόσφατα και κατά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χώρα μας, τα νησιά του Αιγαίου σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος, στα πέντε χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης.

Χρειάζεται πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει πιο συγκεκριμένα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Γιατί δεν γίνεται πέντε νησιά να σηκώνουν όλο το βάρος των ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και συμπλήρωσε «Βέβαια η κυβέρνηση φέτος εφαρμόζει μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική: με ισχυρή φύλαξη συνόρων, αποσυμφόρηση των νησιών, με επιτάχυνση των διαδικασιών αιτημάτων ασύλου. Παρόλ’ αυτά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι και τώρα απαραίτητη».

Αποσυμφόρηση ως το Πάσχα;

Τέλος, επιβεβαιώνοντας τα όσα δήλωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο κ. Μηταράκης είπε πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν αναχωρήσει από τη Λέσβο όλοι όσοι σήμερα βρίσκονται στο νησί. «

Μέσα σε οκτώ μήνες μεταφέρθηκαν 14.000 άτομα από τη Λέσβο. Συνεχίζοντας με αυτό το ρυθμό και με αποφασιστικότητα την έκδοση των αιτημάτων ασύλου, μπορούμε σε οκτώ μήνες από σήμερα, να έχουμε ολοκληρώσει τη μεταφορά όλων όσοι βρίσκονται σήμερα στο νησί».

«Αστακός» ο Καρά Τεπές

Όπως φάνηκε, η επιχείρηση της Αστυνομίας που ξεκίνησε από το πρωί στέφθηκε με επιτυχία. Προτεραιότητα δόθηκε σε ευάλωτες ομάδες, δηλαδή οικογένειες με γυναίκες και παιδιά, των οποίων η μετακίνηση έγινε ήρεμα και χωρίς επεισόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 300 αστυνομικοί θα έχουν μόνιμη έδρα τους το νέο ΚΥΤ. Οι αστυνομικοί αυτοί θα μεταφερθούν στο νησί από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις και οι αρμοδιότητές τους θα είναι ανεξάρτητες από τις αρμοδιότητες και τη δράση της αστυνομικής διεύθυνσης για το υπόλοιπο νησί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής αστυνομικής διεύθυνσης μέσα στο ΚΥΤ όπου μάλιστα διοικητής θα είναι αστυνομικός διευθυντής που θα μετατεθεί στο Καρά Τεπέ από την Αθήνα.

Καταγγελία Γιατρών Χωρίς Σύνορα για αποκλεισμό τους από την κλινική τους στη Λέσβο

Σήμερα το πρωί «η ελληνική αστυνομία απέκλεισε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα από την πρόσβαση στη νέα κλινική τους στη Λέσβο», όπως καταγγέλλει η οργάνωση σε ανάρτησή της.

Οι «ΓχΣ» εξηγούν ότι παραμένουν ο μόνος ιατρικός φορέας στη συγκεκριμένη ζώνη, «αλλά συνεχίζουμε να μην έχουμε πρόσβαση. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, αλλά δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε».

Το in.gr ήρθε σε επικοινωνία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι ανέφεραν ότι μετά από αρκετές ώρες τους επιτράπηκε η είσοδος στη νέα τους κλινική στο Hope Project, στον Καρά Τεπέ.

Πάντως, φαίνεται ότι είναι πάγια τακτική κάθε φορά που γίνεται κάποιου είδους επιχείρηση κοντά στη νέα δομή να αποκλείεται η είσοδος τόσο σε δημοσιογράφους όσο και στα μέλη των οργανώσεων.

ΠΗΓΗ lesvospost.com