Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Μεταναστευτική κρίση: Το τέλος της λογικής και η κυριαρχία της εικόνας

Το πρόβλημα πρέπει να το περιορίζει και να το ελέγχει γιατί αλλιώς διογκώνεται και βγαίνει εκτός ελέγχου και τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα…


Από την αρχή του μεταναστευτικού προβλήματος οι κάτοικοι της χώρας χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα σύνηθες για μια κοινωνία που από τον εμφύλιο και μετά αναζητά αφορμές για να διαλέξει στρατόπεδα, να παθιαστεί, να αισθανθεί κομμάτι ενός συνόλου.

Αρχικά ήταν εκείνοι που με σκεπτικισμό παρατηρούσαν τις ορδές των μεταναστών να φτάνει στα παράλια της χώρας και επεσήμαιναν την ανάγκη ελέγχου της κατάστασης και υλοποίησης σχεδιασμού για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που ερχόταν.

Από την άλλη ήταν οι θιασώτες της άποψης πως η «θάλασσα δεν έχει σύνορα», πως οι «μετανάστες έρχονται για λίγο και μετά εξαφανίζονται», «όχι κλειστά κέντρα», από δίπλα και οι κάθε είδους «αλληλέγγυοι- σύντροφοι» και φυσικά μερίδα από...πονόψυχες ΜΚΟ που λάμβαναν εξωφρενικά ποσά για αμφιβόλου αξιοπιστίας παροχή υπηρεσιών.

Ήταν οι εποχές που από την μια ακούγονταν φωνές τύπου «πνίξτε τους στην θάλασσα» και από την άλλη «όχι σύνορα για τους πρόσφυγες». Σε όλες τις απόψεις κυριαρχεί η υπερβολή το θυμικό και η κουλτούρα που πρεσβεύει ο καθένας.

Δυστυχώς κανείς δεν αξιολόγησε κάποιες βασικές παραμέτρους της υπόθεσης.

Πού ακριβώς θα πήγαιναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με δεδομένο πως οι χώρες της Ευρώπης «σφράγισαν» τα σύνορά τους; Κάτω από ποιες συνθήκες θα διαβιούσαν και σε ποιους χώρους; Γιατί οι κυβερνήσεις είχαν την απαίτηση τα νησιά του Αιγαίου να σηκώσουν το βάρος του μεταναστευτικού; Τέλος, πότε επιτέλους θα γίνει ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών;

Τις τελευταίες ημέρες μετά τον εμπρησμό της δομής της Μόριας, που οι ίδιοι οι μετανάστες έκαψαν, αντιδρώντας στο υγειονομικό αποκλεισμό οι εικόνες γυναικών, ηλικιωμένων και παιδιών που κοιμούνται σε χωράφια, νεκροταφεία και δρόμους κατακλύζουν τις οθόνες μας.

Αυτή είναι μια θλιβερή από ανθρωπιστικής άποψης εικόνα, αλλά αποτελεί την μια πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη, είναι εκείνη χιλιάδων ανδρών που περιφέρονται στους δρόμους, που ληστεύουν οι μεν τους, δε, που βρίζουν τη χώρα που τους υποδέχεται, άλλωστε όλες οι υπόλοιπες αποδεδειγμένα δεν τους θέλουν, που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά αστυνομικών και πυροσβεστών και αντιδρούν στην παραμονή τους σε μια νέα δομή.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εντός της δομής της Μόριας, είχαν δημιουργήσει γκέτο, έκλεβαν ζώα από τους κατοίκους της περιοχής, κατέστρεφαν εκκλησίες και έκαιγαν χωράφια. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τους νόμους και τις προϋποθέσεις που τους θέτει η χώρα στην οποία φιλοξενούνται και μάλιστα λαμβάνουν και χρήματα κάθε μήνα για την σίτιση και τα προσωπικά τους έξοδα.

Μεταξύ αυτών των ατόμων, βρίσκονται εκατοντάδες για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει το παρελθόν τους, ούτε το ποινικό τους μητρώο, ούτε το όνομά τους καλά καλα.

Άλλωστε πριν φτάσουν στην χώρα, φροντίζουν να καίνε τα έγγραφα τους, αλλά ποτέ τα κινητά τους τηλέφωνα και επίσης, με κάποιο μαγικό τρόπο να βρίσκουν από 3.000 έως 5.000 δολάρια για να έρθουν μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και η κυβέρνηση θα πρέπει έστω και στο και 5 να βάλει τάξη.

Η θα διαμορφώσει συνθήκες νομιμότητας για τους μετανάστες, ώστε να δημιουργήσει και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης τους ή που θα συνεχίσει να δημιουργεί Μόριες σε όλη τη χώρα, αλλά μια τέτοια επιλογή κρύβει κινδύνους.

Το πρόβλημα πρέπει να το περιορίζει και να το ελέγχει γιατί αλλιώς διογκώνεται και βγαίνει εκτός ελέγχου και τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα…

Μιχάλης Τεζάρης

O Μιχάλης Τεζάρης είναι δημοσιογράφος με μακρά εμπειρία στο ρεπορτάζ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη 

ΠΗΓΗ   lawandorder.gr

Μυτιλήνη: Δύο αστυνομικοί με κορονοϊό στη δομή του Καρά ΤεπέΙχνηλατούνται οι επαφές τους , η σύζυγος του ενός είναι εκπαιδευτικός


Δύο κρούσματα του κορονοϊού εντοπίστηκαν την Παρασκευή και σήμερα Σάββατο μεταξύ αστυνομικών που υπηρετούν στην δομή μεταναστών και προσφύγων στον Καρά Τεπέ.

Και οι δυο είναι μόνιμοι κάτοικοι του λεκανοπέδιου Καλλονής, παρουσίασαν ελαφρά συμπτώματα και τεθεί σε απομόνωση.

Ας σημειωθει ότι η συζυγος του ενός είναι εκπαιδευτικός ενώ ιχνηλατούνται οι επαφές των δύο, μεταξύ των οποίων και τρεις ακομη αστυνομικοί με τους οποίους οι δύο ασθενείς μετακινούνται από και προς τον Καρά Τεπέ καθημερινά.
 
ΠΗΓΗ   stonisi.gr

Αυτό είναι το Νέο λογότυπο της ΓΑΔΑ - Η Αστυνομία «βάζει χρώμα» στην επικοινωνία με τους πολίτες

Την επικοινωνία της με τους πολίτες, με ένα νέο και γρήγορο τρόπο εκσυγχρονίζει η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο «να κρίνεται και να βελτιώνεται συνεχώς», γιατί «χωρίς τους πολίτες το έργο της δυσχεραίνεται», όπως επισημαίνεται από το Αρχηγείο του Σώματος.

 

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του αρχηγού αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, από σήμερα και στο εξής, στην αρχή κάθε εβδομάδας και κάθε μήνα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) θα δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν στο αστυνομικό έργο στην περιοχή της πρωτεύουσας και ταυτόχρονα… βάζει χρώμα στην Αστυνομία, αφού για πρώτη φορά αποκτά λογότυπο, το οποίο δίνει στίγμα ανάλογα με το έργο της, αν δηλαδή είναι θετικό ή αρνητικό.


«Η Αστυνομία προσπαθεί να μάθει να μιλά μια γλώσσα κοινοτική και κοινή, σύγχρονη και κατανοητή» υπογραμμίζεται από το Αρχηγείο.

Ειδικότερα, στις ανακοινώσεις της ΓΑΔΑ από σήμερα η δραστηριότητα της θα αποτυπώνεται με έγχρωμα γραφήματα, εύκολα και γρήγορα στην ανάγνωση από τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της εγκληματικότητας στον τόπο τους και να διαμορφώνουν άποψη για το όλο θέμα.

Το σήμα της ΓΑΔΑ, που θα συνοδεύει και θα «υπογράφει» τα γραφήματα με τα στοιχεία της εγκληματικότητας, θα έχει δύο εκδοχές, «θετική- positive» (χρώμα σε σκούρο φόντο) και «αρνητική- negative» (ανοιχτόχρωμο φόντο).

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρχηγού, η ΓΑΔΑ είναι η αρχή. Στη συνέχεια η πρωτοβουλία θα επεκταθεί σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις της χώρας.

«Είναι μια πρωτοβουλία λογοδοσίας, διαφάνειας και προσπάθειας επικοινωνίας με τους πολίτες. Η αστυνομία λογοδοτεί για το έργο της, την ασφαλή κίνηση και ζωή στην πόλη. Δημοσιεύει για να κρίνεται και να βελτιώνεται», τονίζεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου

Η αρχή της νέας παρουσίασης της ΓΑΔΑ έγινε σήμερα με την ανακοίνωση των στοιχείων για το μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οποία:


 • Σε 11.000 προσαγωγές και περισσότερες από 2.500 συλλήψεις προχώρησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τον Σεπτέμβριο 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του απολογισμού της δραστηριότητάς της.
 • Παράλληλα, οι Υπηρεσίες της ΓΑΔΑ πραγματοποίησαν συνολικά περισσότερους από 215.000 ελέγχους, δηλαδή σχεδόν 7.000 καθημερινά. Επίσης, ελέγχθηκαν σχεδόν 128.000 οχήματα, περισσότερα από 4.200 την ημέρα και περίπου 15.000 καταστήματα στο σύνολο του μήνα.
 • Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, από το έργο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας, με περισσότερους από 3.000 ελέγχους την ημέρα, φαίνεται ότι η συμμόρφωση των πολιτών είναι σχεδόν καθολική, αφού οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κινούνται στο 0,5%.
 • Επίσης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» συγκεντρώνονται και ελέγχονται περισσότερα από 26.000 έντυπα εισόδων - εξόδων και covid την ημέρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, εξαιρετικά χαμηλό, παρά τους πολλούς ελέγχους και καταγγελίες, εμφανίζεται το ποσοστό παραβάσεων για διατάραξη κοινής ησυχίας αφού κινείται στο 3%.
 


ΠΗΓΗ  lawandorder.gr

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης : το 2021 θα προστεθούν 1.000 νέοι αστυνομικοί στον Έβρο

Συμφώνησαν στην επέκταση της συνεργασίας στα σύνορα, με επιπλέον κοινές περιπολίες και ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις με νέα στελέχη

Με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Hristo Terziyski, συναντήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, ο χειρισμός της πανδημίας στα σύνορα και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των συνόρων, με επιπλέον κοινές περιπολίες και ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις με νέα στελέχη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «τις τελευταίες δεκαετίες, οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει πολύ εποικοδομητική σχέση, εδραιώνοντας σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια και η ειρήνη στα σύνορα των δύο χωρών, τα οποία αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης».

Παράλληλα επεσήμανε πως «το 2021 θα προστεθούν 1.000 νέοι αστυνομικοί στον Έβρο και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, ενώ τόνισε τη σημασία του νέου φράχτη και του εξελιγμένου συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης».

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος αξιωματούχος σημείωσε πως «η συνεργασία των δύο χωρών βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, ενώ η χώρα του προτίθεται να συμβάλει περαιτέρω στους ελέγχους των συνόρων και να συνεχίσει τις κοινές περιπολίες με Έλληνες αστυνομικούς και κλιμάκια της Frontex, κάτι που ήδη έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020».

ΠΗΓΗ lawandorder.gr

Επαναφορά αμειβόμενων περιπολιών προτείνει η Ένωση Αξιωματικών ΑττικήςΤα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν στα Αστυνομικά Τμήματα και στα Τμήματα Ασφαλείας λόγω της έλλειψης δύναμης συνεχίζονται .Τα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν στα Αστυνομικά Τμήματα και στα Τμήματα Ασφαλείας λόγω της έλλειψης δύναμης συνεχίζονται .

Οι ελάχιστοι νεοξερχόμενοι Αστυφύλακες, που τοποθετήθηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα και όχι και στα Τμήματα Ασφαλείας, δεν ήταν δυνατό να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε αυτά.

Ως Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής προτείνουμε να επαναφερθεί ο θεσμός της αμειβόμενης περιπολίας τόσο στα Αστυνομικά Τμήματα αλλά και στα Τμήματα Ασφαλείας.

Είναι ένα σοβαρό οικονομικό κίνητρο για τους εναπομείναντες αστυνομικούς που υπηρετούν στα Α.Τ και Τ.Α.

Επιπλέον αν εργάζονται αποκλειστικά και μόνο για την αστυνόμευση της περιοχής αρμοδιότητας των Τμημάτων, συστηματικά και οργανωμένα το όφελος θα είναι τεράστιο.

Οι πολίτες θα αισθανθούν άμεσα την πολυπόθητη ενίσχυση της αστυνόμευσης και τα θετικά αποτελέσματα της.

Καλούμε την πολιτική και τη φυσική μας ηγεσία να αποφασίσει για την εφαρμογή της πρότασης μας.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Κανέλλος ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Γ.Γραμματέας

Ευάγγελος ΜΑΝΤΖΙΩΡΟΣ 
 
 
ΠΗΓΗ   katechaki.gr

Διδυμότειχο: Θετικός στον κορονοϊό Συνοριοφύλακας από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ισαακίου


Νέο κρούσμα κορονοϊού σε Συνοριοφύλακα, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου που βρίσκεται στο χωριό Ισαάκιο, είναι το ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα που ανακοίνωσε επίσημα ο ΕΟΔΥ, στα 460 συνολικά από όλη την χώρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη προχωρήσει σε ιχνηλάτηση των επαφών του τόσο στον χώρο εργασίας του, δηλαδή στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, όσο και στο οικογενειακό του περιβάλλον. Κι αυτό προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διασποράς του Covid-19, από κάποιο απ’ τα συγγενικά του πρόσωπα.

Ο Συνοριοφύλακας είχε κάποια συμπτώματα και συγκεκριμένα πυρετό και επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου υποβλήθηκε σε τεστ που τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Παραμένει σε καραντίνα σπίτι του αυτή την στιγμή.

ΠΗΓΗ evros-news.gr

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Θέμα ημερών να ξεκινήσει η αναβάθμιση του φράχτη στον Έβρο


Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του φράχτη στον Έβρο όπως δήλωσε στο Sputnik ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης. Ο φράχτης έχει υποστεί σημαντικές φθορές κατά τα επεισόδια με τους μετανάστες, τον περασμένο Μάρτιο.

Στις Καστανιές και στις άλλες περιοχές που βρίσκονται στην οριογραμμή του Έβρου έχουν φτάσει τα συνεργεία των εργολάβων προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της συντήρησης και της αναβάθμισης του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο υπέστη σημαντικές φθορές κατά τα επεισόδια με τους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στο Sputnik, εξήγησε ότι τα συνεργεία έχουν έρθει «και στην περιοχή τη δική μου και στον νότιο Έβρο που θα γίνει ο νέος φράχτης».

Πρόσθεσε ότι προχτές συναντήθηκε με τον εργολάβο που θα κάνει την ενίσχυση στον υφιστάμενο φράχτη λέγοντας ότι «είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισής του», ενώ όσον αφορά στον νέο φράχτη στον νότιο Έβρο είπε ότι κι εκεί έχει ξεκινήσει η προεργασία. 

«Ξέρω ότι κάνουν τις μετρήσεις, δηλαδή την προεργασία για την κατασκευή του νέου φράχτη κι ότι περιμένουν τις απαλλοτριώσεις. Αλλά η προεργασία έχει γίνει» τόνισε ο κ. Μαυρίδης.

Τα επεισόδια του περασμένου Μαρτίου στις Καστανιές του Έβρου, με τους χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα στάθηκαν αφορμή για την κατασκευή του νέου φράχτη, μήκους περίπου 27 χιλιομέτρων, αφού αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι η ύπαρξη του υφιστάμενου έδωσε το πλεονέκτημα στις δυνάμεις ασφαλείας και αποτράπηκε η είσοδος στους μετανάστες.

Με αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια και θερμικές κάμερες ο φράχτης στον Έβρο

Ο υφιστάμενος φράχτης κατασκευάστηκε το 2012 με απλό συρματόπλεγμα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μάλιστα, οι δυνάμεις του στρατού «μπάλωναν» τις τρύπες που άνοιγαν οι μετανάστες και πρόσθεταν ενισχυτικούς δοκούς για να αντέξει.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο φράχτης θα ενισχυθεί με ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 4,4 μέτρων, ενώ αναμένεται να προστεθεί και νέα κονσερτίνα (σ.σ. μεταλλικό σύρμα με «ξυράφια»).

Όσον αφορά τον νέο φράχτη, θα είναι από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, ύψους πέντε μέτρων, ενώ το πάνω μέρος του θα είναι από λαμαρίνα πάχους πέντε χιλιοστών με αντι-αναρριχητική λειτουργία, όπως έχει αναφέρει ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Στο σχέδιο θωράκισης του Έβρου περιλαμβάνεται και η κατασκευή οκτώ νέων υπερυψωμένων αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων κατά μήκος του φράχτη προκειμένου να επιτηρούνται τα σύνορα, ενώ θα τοποθετηθούν και θερμικές κάμερες.

Η σύμβαση του έργου έχει υπογραφεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη στα τέλη Αυγούστου και το έργο συνολικά θα αγγίζει τα 62 εκατ. ευρώ ενώ η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά, σε διάστημα πέντε έως οκτώ μηνών.

ΕΑΔ: Έλεγχοι σε ΜΚΟ στην Αττική και σε δομή ασυνόδευτων στη Λάρισα


Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος (Υ.Ε.Ε.Β.Ε.) στις 28.09.2020 διενήργησαν έλεγχο σε έδρα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο) στην Αττική και στις εγκαταστάσεις Δομής Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, στη Λάρισα. 

Η αποστολή αυτή εντάσσεται στο οριζόντιο πρόγραμμα ελέγχων που υλοποιεί η ΕΑΔ με την ΕΛ.ΑΣ (ΔΟΑ, ΔΕΕ) σε φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του ασύλου και της μετανάστευσης.

Τα μέλη της Ομάδας Ελέγχου συνέλλεξαν στοιχεία και διενήργησαν αυτοψία για να διακριβώσουν τη νομιμότητα της οικονομικής διαχείρισης και τη συμμόρφωση της ως άνω οργάνωσης με τις απαιτήσεις του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και την επιχειρησιακή δράση τους.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο στη Δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λάρισα (δυναμικότητας 40 κλινών)
 • Λήφθηκαν αντίγραφα των τηρούμενων έντυπων και ψηφιακών στοιχείων των φακέλων του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του ανωτέρω έργου, του φακέλου προμηθειών και λοιπών στοιχείων.
 • Κατεγράφησαν οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι (πρόκειται για- 33- άρρενες ηλικίας 10 έως 17 ετών, υπήκοοι Συρίας, Αφγανιστάν, Αιγύπτου και Πακιστάν) και οι -15- παρόντες εργαζόμενοι (εκ των -20- συνολικά δηλωθέντων απασχολουμένων).
 • Ελέγχθηκε η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας της Δομής φιλοξενίας (τεχνικές προδιαγραφές κτηρίου, μηχανισμοί ασφάλειας, συνθήκες υγιεινής, τήρηση μέτρων προστασίας COVID-19 κ.α.).
 • Ελέγχθηκε η εσωτερική οργάνωση η διαδικασία παραπομπής, υποδοχής και αποχώρησης των φιλοξενουμένων από τις δομές.
 • Συντάχθηκαν Έκθεση Αυτοψίας και Εκθέσεις Εξέτασης Προσώπων.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο στην έδρα της Μ.Κ.Ο στην Αττική 

 • Ελήφθησαν σε ψηφιακή μορφή στοιχεία σχετικά με την οικονομική και διοικητική λειτουργία και υλοποίηση του προγράμματος. 
 • Παρελήφθησαν έγγραφα σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, συμβάσεις και παρουσιολόγια εργαζομένων, μισθοδοτικές καταστάσεις, τραπεζικά extrait, κ.α.
 • Ελήφθησαν αντίγραφα φορολογικών στοιχείων, καταστατικών και τροποποιήσεις αυτών.
 • Τα μέλη των Ομάδων Ελέγχου προχωρούν στην αποτίμηση και την επεξεργασία του συγκεντρωθέντος υλικού, ώστε να πραγματοποιηθούν οι ανάλογες διασταυρωτικές επαληθεύσεις και εξαχθούν τεκμηριωμένες διαπιστώσεις και συμπεράσματα.

Βήμα αποσυμφόρησης στη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο


Τον επαναπρογραμματισμό και κατ’ επέκταση την επίσπευση εκκρεμών συνεντεύξεων των αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας δρομολογεί το νέο πρόγραμμα “Project North” της Υπηρεσίας Ασύλου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support Office-EASO).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι εκκρεμείς συνεντεύξεις των αιτούντων άσυλο θα ολοκληρωθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Θα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο εσωτερικό των δομών φιλοξενίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων εντός του 2021 στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η ουσιαστική αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας.

Ειδικότερα στο νέο πρόγραμμα συμμετέχουν:

1. Η δομή φιλοξενίας του Κουτσόχερου, η οποία θα εξυπηρετήσει τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας Κουτσόχερου και Βόλου.

2. Η δομή φιλοξενίας του Κατσικά, η οποία θα εξυπηρετήσει τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας Κατσικά, Φιλιππιάδας και Δολιανών.

3. Η δομή φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας, η οποία θα εξυπηρετήσει τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας και της Βέροιας.

4. Η δομή φιλοξενίας των Σερρών, η οποία θα εξυπηρετήσει αρχικά τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των Σερρών και Σιντικής.

5. Η δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, η οποία θα εξυπηρετήσει τους διαμένοντες στη δομή.

6. Η δομή φιλοξενίας των Λαγκαδικίων, η οποία θα εξυπηρετήσει τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των Λαγκαδικίων, Λουτρών Βαγιοχωρίου και Βαγιοχωρίου,

7. Η δομή φιλοξενίας της Καβάλας, η οποία θα εξυπηρετήσει τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας της Καβάλας και της Δράμας.

Τέλος, στην έδρα του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν οι συνεντεύξεις των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας Διαβατών, Κάτω Μηλιάς και Γρεβενών.

ΠΗΓΗ larisanew.gr

Ήθελε να περάσει ναρκωτικά στη δομή μεταναστών της Δράμας και τα έκρυψε μέσα στο κινητό του

Στην κατοχή του άνδρα βρέθηκαν 10 συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη, βάρους 7,57 γραμμαρίων

Συνολικά 10 συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη, βάρους 7,57 γραμμαρίων εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένες στο εσωτερικό ηλεκτρονικής συσκευής φόρτισης, το απόγευμα της Πέμπτης (1/10), μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας σε δέμα με παραλήπτη έναν 21χρονο από τη Λιβύη.

Για το συμβάν, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του κρατούμενου στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Παρανεστίου Δράμας, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Κατασχέθηκε η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών.


ΠΗΓΗ newsbeast.gr


Μετά από 15 χρόνια, ήρθε η αναγνώριση από την πολιτεία , με την απονομή μεταλλίου "ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ " ,για τους Συνοριοφύλακες που "θυσιάστηκαν" στο καθήκον.

Ήρθε Η Αναγνώριση

Με το Προεδρικό Διάταγμα Απονομής Μεταλλίου <<ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΎΡΟΥ>> στον Ανθ/μο σήμερα ΚΟΥΛΗ Κωνσταντίνο και μετά θάνατο στον Συνοριακό Φύλακα ΣΟΜΠΟΝΗ Κωνσταντίνο, η Πολιτεία Τιμά τους Συναδέλφους μας. 

Μετά από 15 χρόνια ήρθε η Αναγνώριση με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ως μια έμπρακτη χειρονομία σεβασμού της μνήμης για τον άδικο χαμό αλλά και της αυτοθυσίας που επέδειξαν τα δύο παλικάρια μας, κατά τη εκτέλεση των καθηκόντων τους. 

Υπηρετώντας στο Τμήμα Δίωξης Λαθ/σης Αν. Αττικής, εκτελώντας εποχούμενη περιπολία, όταν κατά τη διάρκεια καταδίωξης ένοπλου ληστή τράπεζας (ισοβίτη κακοποιό), ο τελευταίος εμβόλισε το περιπολικό όχημα με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ΣΟΜΠΟΝΗ Κωνσταντίνου και τον σοβαρό τραυματισμό του ΚΟΥΛΗ Κωνσταντίνου.

Η ικανοποίηση για την αναγνώριση της αυτοθυσίας, έστω και αργά, είναι έκδηλη. Το σωματείο μας εκφράζει τις ευχαριστίες του στην Ηγεσία του Υπουργείου μας για τη άμεση ανταπόκριση. Φίλε Κώστα το φώναξες, το πάλεψες τόσο πολύ, όχι για σένα , για τον Κώστα εκεί ψηλά και η αναγνώριση ήρθε. Είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ υπερήφανος για σένα. 

Όλοι Είμαστε Υπερήφανοι για Εσάς.!!!!!

Ανάρτηση από την προσωπική σελίδα facebook του Αντιπροέδρου της ΠΟΣΥΦΥ, Θωμάς Μπόζιαρης

bordernews.gr

Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας-Βουλγαρίας


Πλήρης σύμπτωση απόψεων ως προς τα θεμελιώδη σημεία της πρότασης για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Χρίστο Τερζίσκι.

Ο Βούλγαρος υπουργός επισκέφθηκε την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του κ. Κουμουτσάκου και είχε επαφές και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κατά τη συνάντηση του κ. Τερζίσκι με τον κ. Κουμουτσάκο, παρόντος του πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ της αλληλεγγύης που οφείλουν να εκφράζουν τα κράτη-μέλη και των υποχρεώσεων των χωρών πρώτης γραμμής, «πρέπει να αντιμετωπιστεί στη διάρκεια των επικείμενων διαπραγματεύσεων», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου.

Οι κ. Κουμουτσάκος και Τερζίσκι συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία των δύο χωρών και να διαμορφώσουν μια κοινή γραμμή και στάση στη διαπραγμάτευση. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας επιβεβαίωσε απόφαση της χώρας του να υποδεχθεί συνολικά 70 ασυνόδευτους ανήλικους.

ΠΗΓΗ iefimerida.gr

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός-ΕΛ.ΑΣ.: 215.000 έλεγχοι τήρησης των μέτρων και 2.500 συλλήψεις -Στο 0,5% οι παραβάσεις

Σε περισσότερες από 2.500 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία τον Σεπτέμβριο, ενώ πραγματοποίησε 215.000 ελέγχους τήρησης μέτρων για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, σε 11.000 προσαγωγές και περισσότερες από 2.500 συλλήψεις προχώρησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τον Σεπτέμβριο 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του απολογισμού της δραστηριότητάς της.

 7.000 έλεγχοι τήρησης μέτρων για τον κορωνοϊό την ημέρα

 Παράλληλα, οι Υπηρεσίες της ΓΑΔΑ πραγματοποίησαν συνολικά περισσότερους από 215.000 ελέγχους, δηλαδή σχεδόν 7.000 καθημερινά. Επίσης, ελέγχθηκαν σχεδόν 128.000 οχήματα, περισσότερα από 4.200 την ημέρα και περίπου 15.000 καταστήματα στο σύνολο του μήνα.


Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, από το έργο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας, με περισσότερους από 3.000 ελέγχους την ημέρα, φαίνεται ότι η συμμόρφωση των πολιτών είναι σχεδόν καθολική, αφού οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν κινούνται στο 0,5%.
 

26.000 έλεγχοι στο αεροδρόμιο

Επίσης, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» συγκεντρώνονται και ελέγχονται περισσότερα από 26.000 έντυπα εισόδων-εξόδων και κορωνοϊού την ημέρα. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, εξαιρετικά χαμηλό, παρά τους πολλούς ελέγχους και καταγγελίες, εμφανίζεται το ποσοστό παραβάσεων για διατάραξη κοινής ησυχίας αφού κινείται στο 3%.

Οπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΓΑΔΑ, η δημοσίευση των στοιχείων της δραστηριότητάς της «είναι μια πρωτοβουλία λογοδοσίας, διαφάνειας και προσπάθειας επικοινωνίας με τους πολίτες.
Η Αστυνομία λογοδοτεί για το έργο της, την ασφαλή κίνηση και ζωή στην πόλη. Δημοσιεύει για να κρίνεται και να βελτιώνεται. Θέλει να επικοινωνεί καλύτερα γιατί χωρίς τους πολίτες το έργο της δυσχεραίνεται. Σε αυτή την προσπάθεια η ΓΑΔΑ βάζει χρώμα στην Αστυνομία. Προσπαθεί να μάθει να μιλά μια γλώσσα κοινοτική και κοινή. Σύγχρονη και κατανοητή». 

ΠΗΓΗ   iefimerida.grΣτη «φάκα» οργάνωση που καλλιεργούσε κάνναβη σε Αττική, Αρκαδία και Κορινθία


Χειροπέδες σε 10 άτομα - μέλη της οργάνωσης - Η οργάνωση διακινούσε ποσότητες κάνναβης σε όλη την ελληνική επικράτεια - Από 1,5 ως 1,8 εκατ. ευρώ τα εκτιμώμενα κέρδη 

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτειών κάνναβης, σημαντικής εκτάσεως, στις περιοχές της Αττικής, της Αρκαδίας και της Κορινθίας, καθώς και στη διακίνηση των συγκομισθεισών ποσοτήτων στην ελληνική επικράτεια, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σε δύσβατες ορεινές περιοχές της Αρκαδίας, της Κορινθίας και της Αττικής, αλλά και σε οικίες της Αττικής, της Κορινθίας, της Λάρισας και της Αργολίδας και συμμετείχαν αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας, του Τ.Δ.Ν. της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, του Τ.Α. Τριπόλεως, του Τ.Α. Κορίνθου, του Τ.Α. Άργους και της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Ε.Κ.Α.Μ, Υπηρεσία Εναέριων Μέσων, Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων). 
 
 
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν δέκα μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για 4 άνδρες (δύο ημεδαποί και δύο αλλοδαποί) και 6 γυναίκες (μία ημεδαπή και πέντε αλλοδαπές). Επίσης ως μέλη της οργάνωσης και συνεργοί των ανωτέρω, κατηγορούνται οκτώ επιπλέον άτομα (επτά αλλοδαποί και ένας ημεδαπός)
Κατόπιν διερεύνησης πληροφοριών και συνεχιζόμενης έρευνας του Τ.Δ.Ν. Λάρισας, αναφορικά με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης η οποία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε ορεινές δύσβατες περιοχές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση των συγκομισθεισών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, διενεργήθηκε αστυνομική έρευνα προς εξακρίβωση και διασταύρωση των ανωτέρω, με επακόλουθο τον εντοπισμό της εγκληματικής οργάνωσης και την πιστοποίηση της εγκληματικής της δράσης.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση είχε ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους των μελών της, ως προς την αρχηγία αυτής, τον υπεύθυνο για την εποπτεία και τον έλεγχο των φυτειών, την καλλιέργεια, τη φύλαξη, την προμήθεια με τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ενημέρωση-επικοινωνία μεταξύ των μελών της.
 Από τις έρευνες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 622 δενδρύλλια κάνναβης και ειδικότερα:

- σε ορεινή περιοχή της Αρκαδίας φυτεία με 350 δενδρύλλια κάνναβης
- σε δασική περιοχή της Αττικής φυτεία με 138 δενδρύλλια κάνναβης
- σε δασική περιοχή της Κορινθίας φυτεία με 134 δενδρύλλια κάνναβης

Επιπρόσθετα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- φυτικά αποσπάσματα κάνναβης βάρους 90 κιλών και 300 γραμμαρίων
- ακατέργαστη κάνναβη βάρους 26 κιλών και 653 γραμμαρίων
- 5 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
- 27 κινητά τηλέφωνα,
- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
- το χρηματικό ποσό των -18.255- ευρώ
- φορητός υπολογιστής
- τάμπλετ
- μεταλλική σιδερογροθιά
- υλικά και εξοπλισμός ανάπτυξης και υδροδότησης της καλλιέργειας
- υλικά και εξοπλισμός διαβίωσης
Από τη μεθοδολογία δράσης τους, τη δυναμικότητα των φυτειών και των εξ’ αυτών προσδοκώμενων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, την ιεραρχική τους δομή και τους ρόλους τους και τη δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων, προκύπτει η επαγγελματική υποδομή της οργάνωσης και υπολογίζεται ότι τα κέρδη που θα αποκόμιζαν θα κυμαίνοντο από 1.500.000 έως 1.800.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


ΠΗΓΗ   protothema.gr

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και γιατροί συνεργάστηκαν, προκειμένου να βοηθήσουν τραυματισμένο άνδρα

Άλλο ένα περιστατικό για γερά νεύρα που επιβεβαιώνει (ακόμα μία φορά) τον επαγγελματικό των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και καταδεικνύει την αναγκαιότητα για άρτια εκπαίδευση.Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. με κωδικό κλήσης 219-1 της Α΄αλλαγής διερχόμενη επί της Λ. Μαραθώνος στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης είδε ότι συνέβη τροχαίο ατύχημα.

Αμέσως οι αστυνομικοί ΔΙ.ΑΣ. έσπευσαν στο σημείο και διαπίστωσαν το σοβαρό τραυματισμό οδηγού μοτοσυκλέτας με σχεδόν ακρωτιριασμένο το δεξί του πόδι στο ύψος της κνήμης..

Χωρίς δισταγμό και χρησιμοποιώντας ιδιωτικό ιμάντα αιμοστατικού (τουρνικέ) και τον ιδιωτικό υγειονομικό εξοπλισμό που έφεραν μαζί τους, προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία.

Στο σημείο σταμάτησε διερχόμενη γιατρός κ. Σ. Μ., η οποία λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ζήτησε εαν υπάρχει η δυνατότητα εξειδικευμένου υγειονομικού υλικού.

Άμεσα, δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έφυγε για το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, ενημερώνοντας την γιατρό που ήταν υπηρεσία, η οποία σε ελάχιστο χρόνο πήρε την τσάντα της με υγειονομικό υλικό, μπήκε στο ιδιωτικό της όχημα και προσήλθε στο σημείο του ατυχήματος μαζί με το δίκυκλο της ΕΛ.ΑΣ..

Στο σημείο με την αγαστή συνεργασία των ιατρών διατηρήθηκε η καλύτερη δυνατή κατάσταση για τον τραυματία που τελικά παρελήφθη από ασθενοφόρο την 12:45 ώρα για το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Μετά από πολύωρο χειρουργείο, οι γιατροί κατάφεραν να του συγκολλήσουν το πόδι και ο τραυματίας αναρρώνει.

Μόνο θετικά σχόλια απέσπασαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για την ψυχραιμία και το ζήλο που επέδειξαν, προκειμένου να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την υγεία του. 
ΠΗΓΗ   policenet.gr

 

Σύνοδος Κορυφής: Γιατί δηλώνει ικανοποιημένη η Αθήνα - Τα κέρδη της 9ωρης διαπραγμάτευσης


Οι ελληνικοί «καρποί» και η αναφορά σε κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας - «Σε στενή παρακολούθηση» η Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο, «όλα τα μέσα» της ΕΕ διαθέσιμα απέναντι σε μονομερείς ενέργειες - Μητσοτάκης: Προσμένουμε το συντομότερο δυνατό την έναρξη

των διερευνητικών επαφών«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη» από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης των 27 της ΕΕ.

«Προσμένουμε το συντομότερο δυνατόν στην έναρξη των διερευνητικών επαφών όπως τα δύο μέρη (σ.σ. Ελλάδα-Τουρκία) έχουν δεσμευθεί» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε η ΕΕ με το κείμενο στο οποίο κατέληξε «κατέστησε απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της»
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε, με απόλυτη σαφήνεια, ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε.

Κατέστησε όμως ταυτόχρονα και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και προσβλέπουμε, το συντομότερο δυνατόν, στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί.

Έμμεση, αλλά σαφής αναφορά για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Στο κείμενο συμπερασμάτων το οποίο ενέκριναν στις 2 τα ξημερώματα οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει (έμμεση, αλλά σαφής) αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εφόσον συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έπειτα από δραματικές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν εννέα ώρες, η ευρωπαϊκή ηγεσία υιοθέτησε σε σημαντικό βαθμό τις ελληνικές θέσεις για σαφή καταδίκη της Άγκυρας και εξέφρασε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, οι ηγέτες των οποίων Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης έδωσαν σκληρή μάχη συνεπικουρούμενοι κυρίως από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν αλλά και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Στην τρίτη κατά σειράν εκδοχή του προσχεδίου που υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου». Σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».Ενώ αναφέρεται ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Είναι μια διατύπωση η οποία, κατά την ερμηνεία ελληνικών διπλωματικών πηγών παραπέμπει σε κυρώσεις οι οποίες περιγράφονται στα επικαλούμενα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Στα σημεία, εξάλλου, που αφαιρέθηκαν στην τρίτη εκδοχή του προσχεδίου περιλαμβανόταν ακόμη και η αναφορά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο, τη στιγμή που στον πυρήνα της τουρκικής επιχειρηματολογίας βρίσκεται η απαίτηση οι Τουρκοκύπριοι να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα γύρω από το διχοτομημένο νησί. Σε κάθε περίπτωση, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου» υποστηρίζει το προσχέδιο.

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων

II. Εξωτερικές σχέσεις
Ανατολική Μεσόγειος
15. Στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

16. Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν.

17. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες πρέπει να τερματιστούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και καλεί την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

18. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 και 789 ΣΑΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Το ίδιο αναμένει και από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, αμέσως μετά την επανέναρξή τους, εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

19. Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας.

20. Υπενθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία του Οκτωβρίου 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου.

21. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διοργάνωσή της. Οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτηση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία. 
Το παρασκήνιο και τα τρία προσχέδια

Σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες αναδείχθηκε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, καθώς οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το σημείο της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τις Ευρωτουρκικές σχέσεις ολοκληρώθηκαν λίγο πριν την ανατολή του ήλιου. Οι εννιά και πλέον ώρες που μεσολάβησαν μέχρι τη συμφωνία όλων των μερών χαρακτηρίστηκαν από εξαντλητικές συζητήσεις πάνω σε τρία, διαδοχικά και διαφορετικά προσχέδια, ώστε το κείμενο των συμπερασμάτων να αντανακλά όσο το δυνατόν πιο πιστά τις ελληνικές θέσεις -όπερ και εγένετο- όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατά την προσέλευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή» ανέφερε προσερχόμενος ο κ. Μητσοτάκης, αναλύοντας τις προθέσεις του, καθώς «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία» δήλωσε από τα πρώτα λεπτά της άφιξής του στη Σύνοδο, με την πλάστιγγα του τελικού κειμένου συμπερασμάτων να γέρνει πολύ περισσότερο προς την ελληνική πλευρά από τις αρχικές προθέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Καλύτερα συμπεράσματα

Εκ του αποτελέσματος, ωστόσο, όλοι συνηγορούν στο ότι «ήταν μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση», αν και το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε είναι πολύ καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απ’ αυτό που είχε αρχικά προταθεί, όταν μάλιστα στο αρχικό προσχέδιο απουσίαζε κάθε υπόνοια περί κυρώσεων ή ευρωπαϊκών αντίμετρων.

Αντίθετα, η καλύτερη για τα ελληνικά και κυπριακή διατύπωση ως προς την προστασία θεμελιακών του δικαιωμάτων επισφραγίστηκε και από τη δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν ότι «κανείς δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Έτσι, η ΕΕ στέλνει σήμερα ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας», αμβλύνοντας κάθε περιθώριο αμφιβολίας ως προς την ευρωπαϊκή στήριξη.

Τουρκική καταδίκη και στο βάθος κυρώσεις

Επιπλέον, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων καταδικάζονται απερίφραστα οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες.

Πολλούς πόντους κέρδισαν οι ελληνοκυπριακές θέσεις και στο επίπεδο των συνεπειών, καθώς γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (Άρθρο 29 & 215).

Ορόσημο ο Δεκέμβριος

Κυρίως όμως υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών (της Τουρκίας) και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Αυτή η δέσμευση συνιστά την αυστηρότερη προειδοποίηση προς την γειτονική χώρα, ενώ αποτελεί παρακαταθήκη και για τη λειτουργία της ΕΕ στο εξής αναφορικά με την εμβάθυνση και ολοκλήρωσή της σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Τουρκία τίθεται σε στενή παρακολούθηση, με την ΕΕ να τοποθετεί τη λήψη των «κατάλληλων αποφάσεων» το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020.

Ως προς την κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο χθεσινό κείμενο των συμπερασμάτων καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ).

Μονοπώλιο Ελλάδας και Κύπρου

Στα κέρδη της χθεσινής ημέρας για τις ελληνοκυπριακές θέσεις προσμετράται και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, αφού άλλαξε η αρχική σειρά συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης φέρνοντας το θέμα στην αρχή της συνεδρίασης και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε απλά ως ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας.

Ως προς τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Σύνοδος Κορυφής πήρε ανοιχτά θέση απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, καθώς καταδίκασε απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και έκανε ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, προκρίνοντας τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κράτους μέλους.

Παρά την ισχυρή και πολύωρη πίεση που άσκησαν Αθήνα και Κύπρος ως προς την κατοχύρωση και υποστήριξη των θέσεών τους από την ευρωπαϊκή κοινότητα απέναντι στην Τουρκία, η αποφασιστική ελληνική στάση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση τον τερματισμό των όποιων συνομιλιών με τη γειτονική χώρα.

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες της καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και σταθερότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μητσοτάκης, υπονοώντας ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι να μην υπάρχουν παράνομες ενέργειες εκ μέρους της.
ΠΗΓΗ   protothema.gr