Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Ενισχύεται η Αστυνομική Επιχείρηση «Ασπίδα» στα σύνορα


Στην επέκταση της αστυνομικής επιχείρησης «Ασπίδα» στον νομό Ροδόπης προχωράει η ΕΛ.ΑΣ.


Στην επέκταση της αστυνομικής επιχείρησης «Ασπίδα» στον νομό Ροδόπης προχωράει η ΕΛ.ΑΣ., ως απάντηση στον αυξημένο αριθμό συλλήψεων παράτυπων μεταναστών, όχι μόνο στον Εβρο αλλά και στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», εδώ και μερικές ημέρες 20 αστυνομικοί που υπηρετούσαν ως αποσπασμένοι στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του νομού Εβρου μετακινήθηκαν στη Ροδόπη, ενώ στην ίδια περιοχή αποσπάστηκαν ακόμα 65 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες και περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Οι συνολικά 85 ένστολοι έχουν ήδη διατεθεί για την ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου. Οι αποσπάσεις έχουν περιορισμένη διάρκεια και μετά τη συμπλήρωση ενός μήνα οι αστυνομικοί που εκτάκτως μετακινήθηκαν στη Ροδόπη θα αντικατασταθούν από άλλους.

«Η μετακίνηση των συναδέλφων θα δώσει ανάσα στις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού μας και θα τις ανακουφίσει όσον αφορά τα ήδη βεβαρημένα λόγω συγκυριών αστυνομικά καθήκοντα», δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Παναγιώτης Μαχαιρίδης, ενώ της απόφασης φέρεται να προηγήθηκε επικοινωνία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου με τον βουλευτή Ροδόπη της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η επιχείρηση «Ασπίδα», οι αποσπάσεις δηλαδή αστυνομικών για τις ανάγκες φύλαξης των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο, ξεκίνησε την περίοδο 2013-2014 και συνεχίζεται έως σήμερα. Τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της συμμετείχαν έως και 2.000 αστυνομικοί, ωστόσο στο διάστημα που ακολούθησε ο αριθμός των αποσπασμένων αστυνομικών ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Εξαίρεση αποτέλεσε φυσικά το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020, καθώς εν μέσω επεισοδίων στον μεθοριακό σταθμό των Καστανιών, μετακινήθηκαν στον Εβρο εκατοντάδες αστυνομικοί από τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και από την Αττική. Σήμερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, στην επιχείρηση «Ασπίδα» στον Εβρο μετέχουν 195 αστυνομικοί.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι η απόφαση για επέκταση της επιχείρησης στην Κομοτηνή υπαγορεύτηκε από τον αυξημένο αριθμό παράτυπων μεταναστών που εντοπίζονται στον ορεινό όγκο και στο οδικό δίκτυο του νομού Ροδόπης. Πρόκειται για αλλοδαπούς οι οποίοι έχοντας καταφέρει να μπουν στη χώρα και να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς στον Εβρο, καταβάλλουν προσπάθειες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ενδοχώρα.

Μια ματιά στις πρόσφατες καταγεγραμμένες υποθέσεις αρκεί για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου ενδεικτικά, αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών συνέλαβαν στον επαρχιακό δρόμο Μεγάλου Δερείου – Νέας Σάντας έναν Ελληνα που μετέφερε κρυμμένους στο αυτοκίνητό του έξι παράτυπους μετανάστες.

Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, τέσσερις Ελληνες εντοπίστηκαν να μεταφέρουν κρυμμένους σε δύο αγροτικά έξι παράτυπους μετανάστες. Καταδιώχθηκαν στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα που συνδέει την Κομοτηνή με την Ξάνθη, και τελικά συνελήφθησαν. Παρόμοιο συμβάν κατεγράφη και το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου, όταν Ελληνας διακινητής εντοπίστηκε σε επαρχιακό δρόμο του νομού Ροδόπης να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του δύο παράτυπους μετανάστες. Συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη από αστυνομικούς του Τμήματος Σαπών.

 

ΠΗΓΗ   kathimerini.gr

 

Ο Έβρος αλλάζει… level - Ηλεκτρονικά «μάτια», αμερικάνικα «θηρία», ηχοβολιστικά


Oλοκληρωμένο σχέδιο για την επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών δυνάμεων, των τεχνητών εμποδίων και του εξοπλισμού στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

 


Υψηλή σημειολογία είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των συναρμόδιων υπουργών στον Έβρο.

Το ταξίδι στα σύνορα έλαβε χώρα σε μία περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση θέλει να στείλει με εμφατικό τρόπο το μήνυμα ότι η Ελλάδα φυλάσσει στο ακέραιο τα σύνορά της και δεν κάνει καμία έκπτωση στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας έχουν εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών δυνάμεων, των τεχνητών εμποδίων και του εξοπλισμού στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο σχεδιασμός εκπονήθηκε ύστερα από το «άνοιγμα των συνόρων» από την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο, ενέργεια που λειτούργησε «αφυπνιστικά» για τις ελληνικές Αρχές.

Το σχέδιο βασίζεται σε έξι βασικούς πυλώνες.

-Ο πρώτος είναι η κατασκευή του νέου φράχτη, ύψους πέντε μέτρων και μήκους 26 χιλιομέτρων, ο οποίος θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα. Το πάνω μέρος του φράχτη θα αποτελείται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Σημειώνεται ότι οι πάσσαλοι στους οποίους θα στηρίζεται ο φράκτης θεμελιώνονται σε βάθος έξι μέτρων. Το έργο θα κοστίσει 62,9 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να είναι παραδοτέο εντός οχτώ μηνών. Παράλληλα, εργασίες θα γίνουν για την αναβάθμιση του υπάρχοντος φράχτη μήκους 10 χιλιομέτρων, καθώς έχει υποστεί φθορές. Συγκεκριμένα θα ενισχυθεί με προσθήκη κιγκλιδώματος από χάλυβα, ύψους τεσσάρων μέτρων.


 

-Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην κατασκευή παρατηρητηρίων. Αναλυτικότερα, κατά μήκος του νέου τεχνητού εμποδίου θα κατασκευαστούν οχτώ αντιβαλλιστικά –υπερυψωμένα- παρατηρητήρια. Από αυτά οι ελληνικές Αρχές θα έχουν καλύτερη εικόνα για ύποπτες κινήσεις, ενώ θα γίνονται άμεσα αντιληπτά τα drone της τουρκικής πλευράς, που πύκνωσαν την παρουσία τους στη συνοριογραμμή τον περασμένο Μάρτιο. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια). Οι εργασίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές βελτιώσεις.

Ηλεκτρονικά «μάτια»

-Ο τρίτος πυλώνας θα είναι η ηλεκτρονική επιτήρηση της συνοριογραμμής. Τα αρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν την αναβάθμιση των «ματιών» των ελληνικών Αρχών στις «ευαίσθητες» περιοχές. Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρονικής επιτήρησης με κάμερες, drone και άλλα μέσα. Ανάλογα προγράμματα «τρέχει» η τουρκική πλευρά που προσπαθεί να «σαρώσει» τη συνοριογραμμή του Έβρου. Στόχος των ελληνικών Αρχών είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (πρόσβαση θα έχει και ο Στρατός και η Αστυνομία), το οποίο θα δίνει «live» και ευκρινή εικόνα των συνόρων όλο το 24ωρα στα επιχειρησιακά κέντρα.


 

-Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στην προμήθεια και λειτουργία ηχοβολιστικών συστημάτων. Πρόκειται για συσκευές που αγοράστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. πρόσφατα και μεταφέρθηκαν στον Έβρο. Τα συστήματα αυτά παράγουν ήχους που μπορούν να «στραφούν» προς την κατεύθυνση που επιθυμεί ο χρήστης της συσκευής. Οι «ειδικοί» ήχοι δεν προκαλούν σωματικές βλάβες, ωστόσο, λειτουργούν αποτρεπτικά για κάποιον που επιδιώκει να κατευθυνθεί προς την πλευρά όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το ηχοβολιστικό σύστημα.

Αμερικάνικα «θηρία»

-Όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Έβρος θα ενισχυθεί με τεθωρακισμένα οχήματα. Πρόκειται για τα περίφημα τεθωρακισμένα του αμερικάνικου Στρατού, τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της υπογραφής του Συμφώνου Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Τα οχήματα M1117 είναι γνωστά διεθνώς με την ονομασία «Guardian». Η Ελλάδα θα παραλάβει περίπου 80 από αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων θα καταλήξουν στα σύνορα του Έβρου. Τα M1117 διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα οχήματα αυτά μπορούν να αντέξουν ακόμα και βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).

 
-Τέλος, ενίσχυση θα υπάρξει και σε ανθρώπινο δυναμικό. Συνολικά 400 νέοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν το αμέσως επόμενο διάστημα καθήκοντα στον Έβρο. Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το προσωπικό, το οποίο θα υπηρετεί μόνιμα εκεί, να είναι επαρκές για να καλυφθούν ακόμα και έκτακτες ανάγκες. Δηλαδή, να μη χρειάζεται η μετακίνηση μεγάλου αριθμού ενστόλων στον Έβρο, όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο, σε περίπτωση που απαιτείται αντιμετώπιση κάποιας έκτακτης συνθήκης. 


ΠΗΓΗ  huffingtonpost.gr

Τετ Α Τετ του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΥΦΥ και τους Εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Συνοριοφυλάκων στον Έβρο.


Τους πρώτους που είδε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Έβρο ήταν ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, κ. Παναγιώτης Χαρέλας και εκπρόσωπους της Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Έβρου

 

Τους πρώτους που είδε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Έβρο ήταν ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, κ. Παναγιώτης Χαρέλας και Εκπρόσωπους της Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Έβρου, θέλοντας έτσι να δείξει την μεγάλη συνεισφορά των Συνοριοφυλάκων στα γεγονότα που έλαβαν μέρος στις Καστανιές και σε όλο τον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο για να κρατηθούν ασφαλή τα σύνορα της χώρας .

Σε διάλογο που ακολούθησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , ο εκπρόσωπος των Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας τον ευχαρίστησε λέγοντας : «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη της πολιτείας σε αυτό το δύσκολο έργο που ήδη εδώ και πολλά χρόνια κάνουμε, για τις νέες προσλήψεις συναδέλφων μετά από 18 χρόνια. Είναι πραγματικά μεγάλη στήριξη για εμάς»

«Ο τελευταίος τιτάνιος αγώνας που κάναμε στις Καστανιές και σε όλο τον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, δείχνει ουσιαστικά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί με τη βοήθεια και τη στήριξη της πολιτείας»

Ο κ. Μητσοτάκης αφού τον ευχαρίστησε ανέφερε: «ήταν μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει». «Γι’ αυτό και είμαστε εδώ για να σας ενισχύσουμε και με τεχνικά μέσα αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό».


Σε ένδειξη της μεγάλης προσπαθειας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάρτιο αλλά και του ακμαίου ηθικού όσων επιχειρούσαν, ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Γιαλαμάς Χρυσοβαλάντης, χάρισε στον Πρωθυπουργό το σήμα που φορούσαν όλοι τους τον περασμένο Μάρτιο στο μπράτσο τους : " Ο Έβρος δεν πεφτει "


ΑΠΟ bordrnews.gr
 

 

Στο επίκεντρο σύσκεψης οι επιπτώσεις του Covid -19 στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ- Ανησυχία και για τα ΚΥΤ Λέσβου και Σάμου


Τα συνεχόμενα κρούσματα κορονοϊού στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ προκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης, 15/10, στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου και την συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων της Χίου.

Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία και στη Χίο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στο δημόσιο τομέα με κύριο θέμα τις προσλήψεις σε υγεία και παιδεία ειδικά αυτή την περίοδο του κορονοϊού.

Όπως σημείωσε, στη σύσκεψη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, σκοπός είναι η αξιολόγηση της κατάστασης και η διαμόρφωση προτάσεων για το νησί.

Την κατάσταση που βιώνει το Νοσοκομείο Χίου και ιδιαίτερα η Μαιευτική κλινική παρουσίασε στους συναδέλφους του, ο περιφερειακός σύμβουλος και ιατρός στο Νοσοκομείο Χίου, Γιώργος Νομικός, που επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη συντονισμού των φορέων στο θέμα.


Εγγραφο ΛΑΣ Β. Αιγαίου

Την άμεση υλοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της 4ης Σεπτεμβρίου 2020, με την οποία έγινε η αποδοχή της καταβολής της επιχορήγησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου από το υπουργείο Μετανάστευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid19 στα ΚΥΤ προσφύγων- μεταναστών, θέτουν με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Σας είναι ήδη γνωστά τα προβλήματα (με την κατεπείγουσα μεταφορά των εγκύων από το ΚΥΤ στο νοσοκομείο Χίου και τις άσχημες επιπτώσεις που υπήρξαν γι’ αυτές και το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό ) που δημιουργήθηκαν με αφορμή την προσβολή από Covid19 σε εγκυμονούσες στο ΚΥΤ Χίου.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν μη προβλέψιμη στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην περιφερειακή αρχή…», τονίζει η ΛΑΣ. Παράλληλα επισημαίνει ότι παρόλο που έχουν εγκριθεί 299.000 ΕΥΡΩ για τα ΚΥΤ από 4/9/20, η Περιφέρεια κακώς τα ενέταξε στα ΠΣΕΑ, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα επί αυτού.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Παντελής Βρουλής, δικαιολόγησε από την πλευρά του πως δεν έχει γίνει ακόμα προκήρυξη για πρόσληψη ιατρών- νοσοκόμων για τα ιατρεία των ΚΥΤ επειδή δεν έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα.

Δέσμευση πίστωσης

Πάντως χθες, και μετά την απόφαση για καραντίνα στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μέχρι τις 21/10/20, το υπουργείο Μετανάστευσης δια του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Π. Γεωργιάδη, ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 299.000 ΕΥΡΩ «για καταβολή επιχορήγησης στην περιφέρεια Β. Αιγαίου για την ανάληψη δράσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού covid-19», σύμφωνα με την ΚΥΑ στις 4/9/20.

Να σημειώσουμε ότι όπως σημειώνεται στο έγγραφο της ΛΑΣ Β. Αιγαίου:

«Η ανωτέρω επιχορήγηση εξειδικεύεται στο υπ αριθμόν 68/25-08-2020 έγγραφο του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη- Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας της ΠΒΑ» και αφορά τα εξής:

1. Αποζημίωση πρόσθετου ιατρικού προσωπικού στα ΚΥΤ Λέσβου Χίου και Σάμου.

2. Αποζημίωση πρόσθετου προσωπικού στις ΠΕ Χίου Σάμου και Λέσβου.

3. Προμήθεια θαλάμου αρνητικής συμπίεσης για τη Νήσο Ψαρά.

4. Προμήθεια μηχανήματος για διενέργεια εξέτασης Covid19,για καθένα από τα ΚΥΤ, Λέσβου, Χίου και Σάμου.

5. Προμήθεια τεστ ανίχνευσης Covid19, για καθένα από τα παραπάνω ΚΥΤ.

6. Προμήθεια ιατρικού υλικού”.

Κορωνοϊός: Έξι αστυνομικοί θετικοί, ένας στο νοσοκομείο του Ρίου


Έξι αστυνομικοί θετικοί στο Αγρίνιο. Ο ένας εξ αυτών, μόλις 30 χρονών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για κρούσματα στο νοσοκομείο του Ρίου, καθώς από τα ήπια συμπτώματα πλέον διαγνώστηκε με πνευμονία. Η αστυνομική διεύθυνση λειτουργεί για τα απολύτως απαραίτητα και πάνω από 300 αστυνομικοί, έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ.

Ο νεαρός αστυνομικός, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο του Αγρινίου στην Πάτρα, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασής του. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του, περιγράφουν στο Live News την εξέλιξη της υγείας του από τη στιγμή που αισθάνθηκε τα πρώτα συμπτώματα.

«Την Παρασκευή αισθάνθηκε κόπωση και το Σάββατο ανέβασε δέκατα, μέχρι 37,5. Την Κυριακή υποχώρησαν με αντιπυρετικά, αλλά επανήλθαν τη Δευτέρα. Είχε ήδη φροντίσει να μείνει απομονωμένος στο δωμάτιό του τις δύο αυτές ημέρες και επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ», ανέφερε συγγενής του 30χρονου αστυνομικού.

Ακολούθησε τις οδηγίες που έλαβε και εφόσον τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν, την Τρίτη έκανε το τεστ και βγήκε θετικό.

Την ίδια ώρα, ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο τριμελές εφετείο Αγρινίου, ήταν η αφορμή να θορυβηθούν αρκετοί αστυνομικοί αλλά και υπάλληλοι των δικαστηρίων και να υποβληθούν σε τεστ.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς της περιοχής, τέσσερις συνάδελφοί τους αρχικά διαγνώστηκαν θετικοί και εν συνεχεία δύο ακόμα. Όλοι, εκτός του 30χρονου που νοσηλεύεται στο Ρίο, παραμένουν σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Σχέδιο… αντι-covid εφαρμόζεται από την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να υπάρχει σωστή διαχείριση κρουσμάτων και να ελεγχθεί τυχόν διασπορά. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» ωστόσο, παραμένουν οι ασυμπτωματικοί.

ΠΗΓΗ katechaki.gr

Στον Έβρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ-Έλεγχος ετοιμότητας Στρατού Ξηράς στα σύνοραΟ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στον Νομό Έβρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επιθεώρησε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια και έλεγξε σχέδια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα τμημάτων Άμεσης Αντίδρασης.

Από την επίσκεψη διαπίστωσε το υψηλό ηθικό, το άριστο πνεύμα, την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα και τη θέληση στην εκτέλεση της αποστολής.ΠΗΓΗ enoplos.gr


Σοκολάτα με κάνναβη εντόπισαν το λιμενικό και ο ΚΥΜ


Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρωινές ώρες της Παρασκευής, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο οχήματος το οποίο αποβιβάστηκε από πλοίο προερχόμενο από λιμένα Πειραιά, με τη συνδρομή σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών ΚΥΜ, εντοπίστηκε ύποπτο δέμα, το οποίο τέθηκε υπό διακριτική επιτήρηση.

Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι το δέμα περιείχε έξι συσκευασίες σε μορφή σοκολάτας, συνολικού βάρους 528,90 γραμμαρίων στις οποίες μετά τη διενέργεια τεστ ναρκωτικών, βρέθηκαν θετικές σε ένδειξη κάνναβης και εν συνεχεία, απεστάλησαν στη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης, όπου σε εργαστηριακό έλεγχο υπήρξε θετική ένδειξη σε ουσία κάνναβης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η ποσότητα ναρκωτικής ουσίας καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

ΠΗΓΗ stonisi.gr


Έβρος: Επίσκεψη Μητσοτάκη και ενημέρωση για την πορεία του φράχτη


Τον Έβρο και το νησί της Σαμοθράκης επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων κυβερνητικών στελεχών από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Την επομένη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, όπου καταδικάστηκαν ρητά οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγο πριν τις 9 το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί από την Αλεξανδρούπολη στις Φέρες και θα ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών κατασκευής του νέου φράχτη για την περαιτέρω θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων αναλαμβάνουν εργασία 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο και άλλοι 800 σε νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

ΠΗΓΗ cnn.gr

Σύγκλιση Δ. Σ. της ΠΟΣΥΦΥ στην Θεσσαλονίκη


Πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη η σύγκλιση Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας έναντι της εξάπλωσης της πανδημίας covid- 19.

Στις εργασίες του Συμβουλίου εκτός των θεμάτων ημερήσιας διάταξης του διοικητικού καθώς και οικονομικού προϋπολογισμού, συζητήθηκε η συνεχής ενίσχυση με νέους Συνοριακούς Φύλακες που υλοποιούνται από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας.

Μία εξέλιξη η οποία ήρθε μετά από πολλές και διαρκείς προσπάθειες της ΠΟΣΥΦΥ, ώστε να ενισχυθούν με προσλήψεις προσωπικού Συνοριακών Φυλάκων οι αρμόδιες Υπηρεσίες σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα (Έβρο-Νησιά) καθώς και στην ενδοχώρα (Τ.ΔΜ-ΠΡΟΚΕΚΑ).

Η υλικοτεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, η μισθολογική και βαθμολογική πρόταση της ΠΟΣΥΦΥ για τους προερχόμενους από Συνοριακούς Φύλακες και η εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς και άλλα θέματα που τέθηκαν στην σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου.


bordernews.gr

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

“Πάγωσε” το Παρίσι με τον αποκεφαλισμό καθηγητή ιστορίας – Είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ σε μαθητές


Η νέα τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι “ξύπνησε” εφιαλτικές μνήμες. Ο ένοπλος φώναζε “Αλλάχου Άκμπαρ” τη στιγμή που σκότωσε τον άτυχο άνδρα.


 

Ως τρομοκρατική επίθεση αντιμετωπίζεται από τις γαλλικές αρχές, ο αποκεφαλισμός καθηγητή ιστορίας στο βόρειο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ του Παρισιού.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ο καθηγητής σε κολέγιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ, είχε δείξει σε μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Ο ένοπλος επιτέθηκε και αποκεφάλισε τον άνδρα, φωνάζοντας “Αλλάχου Άκμπαρ”, και τελικά εξουδετερώθηκε από την Αστυνομία.

Αρχικά, η Αστυνομία διέψευδε τον αποκεφαλισμό και έκανε λόγο για μαχαίρωμα στον λαιμό, αλλά στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι ο δράστης αποκεφάλισε το θύμα.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία (Pnat) η οποία στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «ανθρωποκτονία που σχετίζεται με τρομοκρατική επιχείρηση» και «σύσταση εγκληματικής, τρομοκρατικής συμμορίας». Μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπαν ότι άκουσαν τον ένοπλο να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» πριν επιτεθεί στο θύμα του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα actu.fr, δημοτικοί αστυνομικοί εντόπισαν το θύμα γύρω στις 17.30 το απόγευμα (τοπική ώρα), στην πλατεία Ρενέ Πικάρ, κοντά σε ένα σχολείο. Ο δράστης ήταν ακόμη παρών στο σημείο και τον κάλεσαν να παραδοθεί, όμως εκείνος τους απείλησε με το όπλο που κρατούσε και διέφυγε.

Αστυνομικοί που τον καταδίωξαν τον πυροβόλησαν και τον εξουδετέρωσαν, όταν έφτασε στο Ερανί-σιρ-Ουάζ και αφού αρνήθηκε και πάλι να παραδοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και ένα όπλο, πιθανότατα μια επαναληπτική καραμπίνα.

Το παρακάτω βίντεο -του οποίου η γνησιότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί- κάνει τον γύρο στα social media και σύμφωνα με τους χρήστες, δείχνει τη στιγμή εξουδετέρωσης του δράστη.


 

ΠΗΓΗ   newsit.gr

Αναχώρηση 101 αναγνωρισμένων προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για Γερμανία


Αναχώρησαν, σήμερα, 101 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με προορισμό τη Γερμανία, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 προσφύγων. Οι εν λόγω πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.


 

Αναχώρησαν, σήμερα, 101 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με προορισμό τη Γερμανία, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 προσφύγων. Οι εν λόγω πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, σήκωσε το μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Μια κρίση που απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Οι φωτιές στην Μόρια έδειξαν την ανάγκη, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν μαζί, για να αντιμετωπίσουν μια ανθρωπιστική κρίση που επηρέασε την Ευρώπη.

Το γεγονός ότι 1553 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, μεταφέρονται τις επόμενες εβδομάδες στην Γερμανία είναι μια έμπρακτη απόδειξη αυτής της αλληλεγγύης κι ευχαριστούμε την γερμανική Κυβέρνηση, που πρώτη έδειξε τον δρόμο για την επίτευξη μιας ισορροπημένης ευρωπαϊκής λύσης. Η Ευρώπη στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να προτάξει την αλληλεγγύη ως βάση για τα επόμενα χρόνια“.


 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε τα εξής:

“Σήμερα, ακόμα μια φορά, μετανάστες και πρόσφυγες αναχωρούν από τη χώρα μας για άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε τέτοια πτήση απαιτεί πάρα πολλή δουλειά και συνεργασία με τα κράτη υποδοχής. Αυτό έχει επιτευχθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Η συνεργασία μέσα στο Υπουργείο, διεθνώς και με όλες τις υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς φέρνει αποτελέσματα. Ακόμα μια φορά ευχαριστώ την Γερμανία για την άψογη συνεργασία που έχουμε, καθώς, επίσης, και όλους τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια“.


 

ΠΗΓΗ  samos24.gr

 

Νέο νομοσχέδιο: Αλλαγές στα επιδόματα παιδιού Α21, γέννησης, ενοικίου και πρώην ΚΕΑ


Παράταση της υποβολής αιτήσεων για το επίδομα γέννησης μέχρι τέλος του έτους και αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού Α21


Παράταση της υποβολής αιτήσεων για το επίδομα γέννησης μέχρι τέλος του έτους και αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού Α21, του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων “Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές διατάξεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» που κατατέθηκε προς διαβούλευση μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας ρυθμίζει θέματα πρόνοιας και διοικητικά του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα με σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου ορίζεται παράταση μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους στην προθεσμία υποβολής αίτησης για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης. Έτσι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγησή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, αν απώλεσαν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης. Έτσι η υποβολή αίτησης μέχρι τέλος του χρόνου θα θεωρείται εμπρόθεσμη.

 


Παράλληλα για το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ορίζεται ότι σε περίπτωση παιδιού, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο, αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το παιδί δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Ωστόσο θα υπάρξουν εξαιρέσεις στις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους. Η νέα αυτή ρύθμιση ισχύει από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021.

Με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία ισχύει από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021, δυναμένη να αποκτήσει και αναδρομική ισχύ από το ανωτέρω χρονικό σημείο, ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο, τεχνικό και λεπτομερειακό θέμα που άπτεται της εφαρμογής των προηγούμενων εδαφίων της παρούσας, καθώς και οι εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους ιδίως ως προς τις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους.»

«Άστεγοι» ως ωφελούμενη ομάδα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Ως Ωφελούμενες Μονάδες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ορίζονται οι κάτωθι κατηγορίες:

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο, το οποίο διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως είκοσι πέντε (25) ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β.Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα, τα οποία διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Δύναται να απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, υπό την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία έχει δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως είκοσι πέντε (25) ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση υπνωτηρίων, ξενώνων μεταβατικής φιλοξενίας και ξενώνων γυναικών θυμάτων βίας που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος.

Ως ανήλικα μέλη ορίζονται τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας έως δεκαοκτώ (18) ετών.

Ως εισοδηματική ενίσχυση ορίζεται η διαφορά μεταξύ του εγγυημένου ποσού και του εισοδήματος, όπως αυτό υπολογίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για τους σκοπούς της επιλεξιμότητας, διαιρούμενου δια του αριθμού των μηνών που αυτό αφορά, δηλαδή δια του έξι (6).

Ως εγγυημένο ποσό ορίζεται το ποσό, που εγγυάται το πρόγραμμα για κάθε νοικοκυριό, ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των μελών του, μετά και την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ως κατώφλι εισοδήματος ορίζεται το εισοδηματικό κριτήριο για ένταξη στο Πρόγραμμα και ισούται με το εγγυημένο ποσό.

Ως δηλούμενο εισόδημα ορίζεται το δηλούμενο από τους αιτούντες συνολικό εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης – προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση – που έλαβαν όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας τους τελευταίους έξι (6) μήνες πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Στο συνολικό δηλωθέν εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το απαλλασσόμενο εισόδημα ή το φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα.

Επίσης, στις περιπτώσεις αυτονόμησης φιλοξενούμενων σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας, ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας και σε υπνωτήρια, λόγω ένταξης στην αγορά εργασίας, το συνολικό δηλούμενο εισόδημα δεν περιλαμβάνει το σύνολο του καθαρού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εργασίας για δύο (2) περιόδους ενίσχυσης.

Ως μη δυνάμενοι για εργασία θεωρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που εμπίπτουν στις κάτωθι κατηγορίες:

α. Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), τα οποία σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας έχουν κριθεί «ανίκανα για εργασία». Σε περίπτωση που άτομο με αναπηρία δεν έχει την ως άνω γνωμάτευση, αλλά ισχυρίζεται ότι είναι ανίκανο για εργασία, προσκομίζει σχετική υπεύθυνη δήλωση και πιστοποιητικό του ποσοστού αναπηρίας από την Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας.

β. Φοιτητές πλήρους απασχόλησης, μαθητευόμενοι των επαγγελματικών σχολών ή όσοι εξασκούνται πρακτικά στο πλαίσιο επαγγελματικού εκπαιδευτικού προγράμματος χωρίς εργασιακή σχέση.

 

ΠΗΓΗ   fanaripress.gr

 

Σπάνιο ναρκωτικό - 18χρονα βαποράκια με 100 κιλά συνελήφθησαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Βαλίτσες με 100 κιλά του σπάνιου ναρκωτικού Khat προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα δυο 18χρονοι από το Ισραήλ. Και οι δυο συνελήφθησαν, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο αλλοδαποί, που έφτασαν στην Ελλάδα, προερχόμενοι από το Τελ Αβίβ, μετέφεραν μέσα σε τέσσερις βαλίτσες, ποσότητα Khat, βάρους 97,5 κιλών, η οποία και κατασχέθηκε.


 

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 

Τι είναι το ναρκωτικό Khat

Το ναρκωτικό khat, γνωστό διεθνώς ως «φυσική κοκαΐνη», είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλη την ανατολική Αφρική και την Αραβική χερσόνησο σε μεγάλα υψόμετρα.


Το khat, το βρίσκει κανείς είτε αποξηραμένο είτε σε σκόνη. Συνήθως, πάντως, οι χρήστες του ναρκωτικού προτιμούν τα φρέσκα φύλλα, διότι τα αποξηραμένα δεν έχουν έντονες ουσίες που να προκαλούν διέγερση.

Σε ορισμένες χώρες η διακίνηση της ουσίας είναι νόμιμη, σε αντίθεση με την Ελλάδα που επιφέρει ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα.

 

ΠΗΓΗ   newsit.gr

Στον Έβρο ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησε η κατασκευή του νέου φράχτη

Θα βρεθεί στην περιοχή ο πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος και θα εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών.

Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου φράχτη συνολικού μήκους 27 χλμ. στην περιοχή των Φερών και ήδη τοποθετούνται τα πρώτα του κομμάτια.

Ο συγκεκριμένος φράχτης δεν θα είναι συνεχόμενος, όπως ο υφιστάμενος.

Τα πρώτα 9 χλμ. θα τοποθετηθούν στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».

Πρόκειται ουσιαστικά για δυσεπιτήρητα σημεία κατά μήκος της συνοριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας, όπου ο ποταμός Έβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το τουρκικό έδαφος «μπαίνει» δυτικά του ποταμού.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια σημαντική στιγμή για τον Έβρο και για τον λόγο αυτό θα βρεθεί στην περιοχή ο πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος και θα εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών.

Νέοι συνοριοφύλακες

Στις 22 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποίησε επίσκεψη στον Έβρο όπου και συζήτησε με τον αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Πέτροβιτς, απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων από τα οποία διέρχεται ο φράχτης, η πρόσληψη 800 νέων συνοριοφυλάκων και η κατασκευή νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε ότι «ο φράχτης αφενός θωρακίζει τα σύνορα της χώρας, ταυτόχρονα όμως λειτουργεί και ως αντιπλημμυρικό έργο, παράλληλα με την κατασκευή του οποίου θα γίνουν και συνοδά έργα που θα ενισχύσουν την αντιπλημμυρική θωράκιση, στα σημεία όπου επιβάλλεται, ενώ συγχρόνως θα βελτιωθεί και το αγροτικό οδικό δίκτυο, με παρεμβάσεις που θα γίνουν από την εργολαβία».

ΠΗΓΗ tanea.gr

Να τεθεί σε καραντίνα το ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ ζητά ο Περιφερειάρχης


Να τεθεί καραντίνα το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ ζητά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Λίγες ώρες μετά την κήρυξη σε καραντίνα του ΚΥΤ της Χίου, ο Περιφερειάρχης ζητά από τις αρμόδιες αρχές να κηρυχθεί άμεσα σε καραντίνα το ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ και όπως τονίζει «να απαγορευθούν οι μετακινήσεις όλων των μεταναστών εκτός στρατοπέδου λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού. Οι μετακινήσεις εντός της πόλεως συνιστούν υγειονομική βόμβα για όλους.»

Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ.: Μείωση της εγκληματικότητας σε όλους τους δείκτες


Μειώθηκαν οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας το πρώτο 9μηνο του 2020

Στην ερμηνεία-αξιολόγηση των στοιχείων ενδείκνυται να ληφθεί υπόψη η περίοδος του lockdown (Μάρτιος, Απρίλιος και αρχές Μαΐου), καθώς και τα έκτοτε περιοριστικά μέτρα

Το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, μειώθηκαν οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας στη χώρα (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων).

Ειδικότερα, μειώθηκαν σε όλη την επικράτεια οι ανθρωποκτονίες σε ποσοστό 16,67 %, ληστείες σε ποσοστό 40,96 %, οι κλοπές τροχοφόρων σε ποσοστό 26,47 % και οι κλοπές – διαρρήξεις σε ποσοστό 25,75 %.

Πιο αναλυτικά διαπράχθηκαν:

Ανθρωποκτονίες
 • 10 λιγότερες στην επικράτεια (50 έναντι 60, μείωση 16,67 %)
 • 11 λιγότερες στην Αττική (19 έναντι 30, μείωση 36,67 %)
 • 2 περισσότερες στη Θεσσαλονίκη (9 έναντι 7, αύξηση 28,57 %)
Ληστείες
 • 1.337 λιγότερες στην επικράτεια (1.927 έναντι 3.264, μείωση 40,96 %)
 • 1.163 λιγότερες στην Αττική (1.414 έναντι 2.577, μείωση 45,13 %)
 • 95 λιγότερες στη Θεσσαλονίκη (278 έναντι 373, μείωση 25,47 %)
Κλοπές – Διαρρήξεις
 • 15.590 λιγότερες στην επικράτεια
 • (44.964 έναντι 60.554, μείωση 25,75%)
 • 5.728 λιγότερες στην Αττική
 • (29.575 έναντι 35.303, μείωση 26,42%)
 • 2.870 λιγότερες στη Θεσσαλονίκη
 • (9.789 έναντι 12.659, μείωση 22,67%)
Κλοπές Τροχοφόρων
 • 4.066 λιγότερες στην επικράτεια 
 • (11.293 έναντι 15.359, μείωση 26,47%)
 • 3.133 λιγότερες στην Αττική 
 • (6.678 έναντι 9.811, μείωση 31,93%)
 • 95 λιγότερες στη Θεσσαλονίκη 1.650 έναντι 1.745, μείωση 5,44%)
ΠΗΓΗ katechaki.gr

Κοζάνη - Αστυνομία απο σήμερα στα σύνορα του Νομού


Τι δήλωσε στη Voria.gr ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας για τα νέα αυστηρά μέτρα και τις απαγορεύσεις - Στην Κοζάνη ο Χαρδαλιάς το Σάββατο.Σε αυστηρή καραντίνα τίθεται σήμερα, Παρασκευή στις 6:00 το πρωί και για δύο εβδομάδες ολόκληρος ο νομός Κοζάνης, που αποτελεί και τον πρώτο νομό στη χώρα που «κοκκινίζει» στον χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης καταγράφεται τον τελευταίο καιρό έντονο επιδημιολογικό φορτίο με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. Ο νομός μετρά 227 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες. Η απόφαση, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για το τοπικό lockdown ελήφθη μετά τα πάνω από 220 ενεργά κρούσματα και τις 554 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Γι' αυτό τον λόγο με εντολή του κηρύχθηκε σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Μετά την ανακοίνωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης δύο συσκέψεις μεταξύ αρμόδιων φορέων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να συζητηθούν οι παράμετροι των μέτρων. Το Σάββατο θα επισκεφτεί τον νομό ο Νίκος Χαρδαλιάς για να ενημερώσει πιο εξειδικευμένα τις τοπικές αρχές.

Εστίαση, λιανεμπόριο και λοιπές δραστηριότητες θα μείνουν στον πάγο για 14 μέρες και οι πολίτες του νομού απαγορεύεται να μετακινηθούν εκτός της Π.Ε Κοζάνης, ακόμα και σε περιπτώσεις που εργάζονται σε άλλη περιοχή.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για αυτούς που εργάζονται σε άλλον νομό με ένα έγγραφο που να πιστοποιεί κάτι τέτοιο. Μέχρι να διευθετηθεί αυτό, μπορούν να μετακινηθούν μόνο άνθρωποι που χρήζουν περίθαλψης και τα φορτηγά τροφοδοσίας», εξηγεί στη Voria.gr, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Όπως αναφέρει, σε κομβικά σημεία του νομού και τα σύνορα με τους υπόλοιπους νομούς από αύριο θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από την αστυνομία προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα και να μην υπάρχει διασπορά.

Ο κ. Κασαπίδης συμπληρώνει παράλληλα πως αύριο τα σχολεία θα λειτουργήσουν με χρήση μάσκας ενώ η λειτουργία τους θα αξιολογείται καθημερινά, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σχολιάζοντας τη νέα πραγματικότητα στον νομό με τα αυστηρά μέτρα, ο Περιφερειάρχης σημειώνει πως δεν υπήρξε η απαιτούμενη προσοχή και τήρηση των μέτρων με αποτέλεσμα να σημειωθεί έξαρση.

«Αναλογικά με τον πληθυσμό, έχουμε περισσότερα κρούσματα ακόμα και από την Αττική. Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και ειδικά η χρήση μάσκας. Δυστυχώς, τα αυστηρά μέτρα ήταν κάτι αναμενόμενο», τονίζει ο κ. Κασαπίδης.

«Τώρα από που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να εφαρμόσουμε απόλυτα τα μέτρα και να μην σκεφτούμε εγωιστικά, Να σκεφτούμε ότι με το να αγνοούμε τις συστάσεις θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλνοντας το μήνυμα για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προκειμένου μετά τις δύο εβδομάδες ο νομός να επανέλθει σε μια κανονικότητα.

ΠΗΓΗ voria.gr

Το ηχηρό μήνυμα του στρατηγού Φλώρου στους Τούρκους


Την Λάρισα επισκέφθηκε σήμερα ο
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίο βρέθηκε στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, στη Μητρόπολη της περιοχής, ενώ συναντήθηκε και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Σε δήλωση του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μίλησε για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν αυτό για το οποίο υπάρχουν, δηλαδή παράγουν ασφάλεια για το ελληνικό κράτος». Παράλληλα είπε ότι «υπάρχει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και διπλωματία, όλα αυτά στα οποία έχει αναφερθεί κατά κόρον η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας», στέλνοντας το μήνυμα πως «οφείλουν όλοι οι Έλληνες να είναι ήσυχοι και όλα θα πάνε καλά».

Αναφορικά με την συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι η «Περιφέρεια Θεσσαλίας, διαχρονικά, έχει ισχυρή παρουσία με πολλά έργα και δράσεις επ' ωφελεία του Στρατεύματος». Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τις περιοχές της Θεσσαλίας σημειώνοντας ότι «προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρις ότου αποκατασταθούν όλες οι υποδομές της Περιφέρειας».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή που ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός" έπληξε τη Θεσσαλία είχαμε άμεση επικοινωνία και συνεχή ροή πληροφοριών με το Στρατό», ενώ ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις για την βοήθεια της σε διασώσεις ανθρώπων.

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που μας επισκέπτεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί δημιουργικά, από την εποχή που ήταν διοικητής στην 1η Στρατιά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός ενώ μιλώντας για το επίπεδο της συνεργασίας σημείωσε ότι «κάνουμε πολλά έργα τα οποία συνεχίζονται όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της 1ης Στρατιάς, η ενεργειακή αναβάθμιση του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, η προμήθεια μηχανημάτων Μηχανικού και η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Μάλιστα τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του Στρατιωτικού Νοσοκομείου και της 1ης Στρατιάς έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα "πράσινα" έργα του Ευρωπαϊκού Green Deal».

Τέλος ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ότι «ο στρατηγός Φλώρος είναι ένας Αρχηγός που καλείται να επιτελέσει ένα μεγάλο έργο και να διαχειριστεί τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα, στο μικρότερο χρονικό διάστημα, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

ΠΗΓΗ newsbomb.gr

Σύνοδος Κορυφής: Πήραν τα κινητά και τα tablets των ηγετών! Φοβούνται παρακολούθηση από τη MI6


Να παραδώσουν smartphones και tablets ζήτησε ο Σαρλ Μισέλ από τους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, υπό τον φόβο… παρακολούθησης.

Η εν λόγω κίνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διατηρηθούν «μυστικές» οι συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής από τα «αδιάκριτα αυτιά» της MI6. Όπως μεταδίδει ο David M. Herszenhorn του Politico, οι συσκευές παραδόθηκαν από τους ηγέτες και τοποθετήθηκαν σε ερμάρια στον πέμπτο όροφο του κτιρίου Europa.

Το κλειδί για κάθε ντουλάπι δόθηκε προσωπικά σε κάθε ηγέτη. «Μπορούν να φύγουν, φυσικά, αν θέλουν να κάνουν επείγουσα τηλεφωνική κλήση», σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico. «Αλλά δεν μπορούν να φέρουν ένα κινητό τηλέφωνο στο δωμάτιο όσο συνεχίζεται η συζήτηση για το Brexit», προσθέτει.

ΠΗΓΗ iefimerida.gr

Επεισοδιακή καταδίωξη κλεμμένου οχήματος από αλλοδαπό στην Θεσσαλονίκη


Καταδίωξη οχήματος σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλοδαπός οδηγούσε όχημα που είχε κλαπεί από την Αθήνα. Αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα πληρώματος περιπολικού της άμεσης δράσης και ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει.

Ακολούθησε την έξοδο για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε κολώνα της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του. Ο άνδρας παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Σημειώνεται ότι στην καταδίωξη του οχήματος πήραν μέρος αρκετά περιπολικά της Αστυνομίας από διάφορες υπηρεσίες.

Δείτε φωτογραφίες:Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ιωάννινα - Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για εισαγωγή και μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών

 Απο Γ.Ε.Δ. Ηπείρου

 

Περίπου -115- κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων

Συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, δύο αλλοδαποί, για εισαγωγή και μεταφορά στην Ελληνική Επικράτεια, ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της

Οι συλληφθέντες επέβαιναν σε δυο Ι.Χ. Φορτηγά αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα μετέφερε τα ναρκωτικά, ενώ το άλλο λειτουργούσε ως προπομπός


 

Σημαντική ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αποτρέποντας τη διοχέτευσή της στην εγχώρια αγορά ναρκωτικών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, εντόπισαν την 14-10-2020 το πρωί στην Κρανούλα Ιωαννίνων και ακινητοποίησαν για έλεγχο δύο οχήματα, τα οποία οδηγούσαν οι δύο κατηγορούμενοι.


 
Πιο συγκεκριμένα, ένας από αυτούς οδηγούσε Ι.Χ. Φορτηγό, στο επικαθήμενο του οποίου βρέθηκαν -5- ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν -24- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -114- κιλών και -950- γραμμαρίων.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος επέβαινε σε έτερο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο και όπως διαπιστώθηκε λειτουργούσε ως προπομπός, διευκολύνοντας τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών και ενημερώνοντας το πρώτο όχημα για το ενδεχόμενο επικείμενων αστυνομικών ελέγχων.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

• -114- κιλά και -950- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
• τα παραπάνω οχήματα,
• χρηματικό ποσό -1.500- ευρώ και
• -4- κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.