Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Επιστρέφει η αποστολή των 70 Συνοριοφυλάκων από τη Σάμο

 

Στις 30 Οκτωβρίου 2020, μια εβδομάδα περίπου πριν, σημειώθηκε μεγάλος σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σάμο με μεγάλες καταστροφές αλλά και με την απώλεια δυο νέων παιδιών. Την ίδια ημέρα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ διέταξε μεγάλη αποστολή 70 νέων Συνοριοφυλάκων από την Λέσβο στη Σάμο να ενισχύσουν εκεί τις Αστυνομικές Δυνάμεις σε ένα δύσκολο έργο αποφυγής "πλιάτσικου" σε κατοικίες και επιχειρήσεις αλλά και συνδρομής σε ότι άλλο χρειαστεί.

 


 Οι νέοι Συνοριοφύλακες παρόλο την ολιγόμηνη εκπαίδευση τους, μόλις 7 ημερών, που είχαν τελειώσει την πρακτική τους και ονομάστηκαν , κλήθηκαν να ανταποκριθούν στην εμπιστοσύνη που τους επέδειξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στέλνοντας τους την ίδια ημέρα στη Σάμο. Η αποστολή κατάφερε να διασφαλίσει μαζί με την τοπική Αστυνομική Δύναμη αλλά και τους συναδέλφους τους Συνοριακούς Φύλακες της Σάμου, το αίσθημα ασφάλειας τόσο των πολιτών εκεί όσο όμως και των περιουσιών τους που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό. Φαίνεται πως η αποφαση της ΕΛ. ΑΣ. να δείξει εμπιστοσύνη στους νέους Συνοριοφύλακες, δικαιώθηκε. Σήμερα η αποστολή των 70 επιστρέφει στη Λέσβο και μια νέα αποστολή Συνοριακών από Χίο και Λέσβο θα τους αντικαταστήσει για το επόμενο διάστημα.


 

 

ΠΗΓΗ   bordernews.gr

Λαθρομετανάστες επιτέθηκαν νύχτα σε κάτοικο του Ορμενίου – Αντέδρασε και τους ακινητοποίησε (ΒΙΝΤΕΟ)


Λαθρομετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στην περιοχή του Τριγώνου Ορεστιάδας, επιτέθηκαν τη νύχτα σε κάτοικο του Ορμενίου ενώ πήγαινε στο σπίτι του που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. 


Σύμφωνα με την καταγγελία του Κώστα Θεοχαρίδη, ενώ κατευθύνονταν στο σπίτι του το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή τους δυο λαθρομετανάστες, πιθανότατα Τουρκογενείς, οι οποίοι είχαν μπει στον Έβρο όπως και εκατοντάδες άλλοι εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος είτε από την Τουρκία είτε από την Βουλγαρία και φάνηκε ότι τον περίμεναν έξω από το σπίτι του με άγνωστες προθέσεις. Ο κ.Θεοχαρίδης όμως πρόλαβε και αντέδρασε, άρπαξε ένα φτυάρι που είχε στην αυλή του για να προστατέψει τον εαυτό του, και ακινητοποίησε τους δυο αλλοδαπούς.

Ειδοποίησε την αστυνομία ώστε να σπεύσει στο σημείο για να τους συλλάβει και περίμενε μέχρι την στιγμή που έφτασαν οι αστυνομικοί και επιλήφθηκαν της υπόθεσης. Όπως βλέπετε στην περιγραφή που κάνει ο ίδιος στο ΒΙΝΤΕΟ που τράβηξε, όταν τους ρωτάει αν προέρχονται από την Τουρκία απαντούν θετικά.


 

 

ΠΗΓΗ   evros-news.gr


 

 

 

Το σχέδιο των ελληνικών υπηρεσιών για την ισλαμιστική τρομοκρατία

 

Ε. Υ. Π. και Αντιτρομοκρατική έχουν κινητοποιηθεί μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, τη Νίκαια και τη Βιέννη


Στενή παρακολούθηση δεκάδων ύποπτων που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά το σφράγισμα των συνόρων, ανάλυση όλων των δεδομένων από το δαιδαλώδες δίκτυο πληροφοριών που έχει στήσει Αστυνομία και ΕΥΠ στα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης μεταναστών και προσφύγων παράλληλα συνεχής επαφή με όλες τις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας.

Αυτοί είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους έχει στηθεί το σχέδιο των ελληνικών υπηρεσιών μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι, Νίκαια και Βιέννη.

Αν και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι εκτός κάδρου επιθέσεων καθώς το προφίλ των δραστών που χτύπησαν στις ευρωπαικές πόλεις δεν έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας καθώς εδώ δεν υπάρχουν μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς από χώρες του αραβικού κόσμου.

Εντούτοις δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης μοναχικών λύκων με διαφορετικό προφίλ μιλώντας στην ουσία για εγκλωβισμένους μετανάστες που ριζοσπαστικοποιούνται και στο όνομα της τζιχαντ προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές ενέργειες.

Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Αντιτρομοκρατική σαρώνουν 24ώρες το 24ωρο Facebook και Youtube καθώς έχουν παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιούνται από ομάδες ακραίων ισλαμιστών ως μέσα προπαγάνδας, προσηλυτισμού και στρατολόγησης τζιχαντιστών.

Παράλληλα, παρατηρούν προσεκτικά και καταγράφουν τι γίνεται στη γειτονιά μας καθώς  περισσότεροι από 1000 μαχητές απο χώρες των Βαλκανίων είχαν ταξιδέψει σε Ιρακ και Συρία και είχαν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί από αυτούς μετά την κατάρρευση του ISIS επέστρεψαν στις πατρίδες τους και κυρίως σε Κόσοβο, Βοσνία και Σκόπια.

Μάλιστα περνώντας πολλοί από αυτούς για κάποια χρόνια στις φυλακές ριζοσπαστικοποιήθηκαν ακόμα περισσότεροι και είναι, αυτό που λένε οι αρχές. βόμβες έτοιμες να πυροδοτηθούν. Υπάρχουν δε, περιπτώσεις όπως αυτή του 20χρονου τζιχαντιστή Fejzulai Kujtim που το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσε την επίθεση στην αυστριακή πρωτεύουσα, οι οποίοι έχουν ρίζες από τις συγκεκριμένες χώρες των Βαλκανίων, όμως οι γονείς τους μετανάστευσαν πριν από δεκαετίες σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Οι περισσότεροι από αυτούς λένε οι πληροφορίες επέστρεψαν στις χώρες τους χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα και ερευνάται αν κάποιοι από αυτούς χωρίς χαρτιά ή στοιχεία ταυτοποίησης εγκλωβίστηκαν σε κάποιο ακριτικό νησί ή άλλο σημείο της επικράτειας.

Επαφές με κοινότητες μεταναστών

Οι πληροφορίες λένε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή και εγρήγορση και ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα κινδύνου. Μάλιστα ενεργοποιήθηκαν και πάλι σε υψηλό βαθμό οι σύνδεσμοι με τις κοινότητες μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής. Την ίδια ώρα, σε δύο επίπεδα, τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα, διαμορφώνονται τα μέτρα των ελληνικών αρχών ασφαλείας που αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζωή των πολιτών. Και μπορεί από την πρώτη κιόλας ημέρα των τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη να ενεργοποιήθηκε το έκτακτο σχέδιο ασφαλείας (ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού), το οποίο δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του Έλληνα, όμως έχουν αυξηθεί τα μέτρα φύλαξης σε κτίρια και πρόσωπα που έχουν να κάνουν με τη Γαλλία, αλλά και την Αυστρία. Παράλληλα η Ασφάλεια διείσδυσε σε όλα τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας “χαρτογράφησε” τους αρχηγούς και αυτούς που έκαναν κουμάντο στους χώρους ασκώντας επιρροή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να μπορεί να αντλεί άμεσα πληροφορίες για τις κινήσεις τους.

Οι αρχές ασφαλείας άρχισαν να στήνουν ένα εκτεταμένο δίκτυο άντλησης πληροφοριών με σκοπό να προσεγγιστούν και να ελεγχθούν περιθωριακά ή μεμονωμένα άτομα που εκδήλωναν περίεργη συμπεριφορά. Μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί πως η ΕΛ.ΑΣ – τα τελευαταια χρόνια - υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Europol για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την παράνομη είσοδο, διέλευση και διαμονή μεταναστών στην Ελλάδα ενώ κατά καιρούς φτάνουν στη χώρα μας και κλιμάκιο από τους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στόχος, να μπουν στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας και να πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στις δομές.

Με τον τρόπο αυτό, εντοπίζονται άμεσα πρόσωπα που υπάγονται στην “κόκκινη” λίστα της Europol για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών. Πάντως αυτό που επισημαίνουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είναι ότι η η Ελλάδα, δεν βρίσκεται στο πρώτο πλάνο των πιθανών στόχων παρά τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στρατολογηθούν απελπισμένοι και ταλαιπωρημένοι αλλοδαποί και να δημιουργηθούν πυρήνες φανατικών ισλαμιστών και στην Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ  protothema.gr

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 17χρονου για παράνομη μεταφορά εννέα αλλοδαπών


Στη σύλληψη 17χρονου ημεδαπού για παράνομη μεταφορά εννέα αλλοδαπών (δύο ανήλικα), οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, οδήγησαν οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών του τμήματος Ασπροβάλτας.


Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί στην παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί εντόπισαν ιδιωτικής χρήσης επιβατηγό αυτοκίνητο με οδηγό τον συλληφθέντα, ο οποίος δε συμμορφώθηκε σε σήμα στάθμευσης και ανέπτυξε ταχύτητα. Στη συνέχεια, στη διασταύρωση Ασπροβάλτας – Βρασνών το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο συλληφθέντας εξετράπη της πορείας του και ακινητοποιήθηκε, χωρίς να προκύψει τραυματισμός.

Σε βάρος του 17χρονου ημεδαπού σχηματίστηκε δικογραφία από το τμήμα διαχείρισης μετανάστευσης Αγίου Αθανασίου για παράνομη μεταφορά – προώθηση μεταναστών, παράνομη είσοδο στην χώρα, απείθεια, επικίνδυνη οδήγηση, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα. 

 

ΠΗΓΗ   defence-point.gr

74 κιλά κάνναβης και πάνω από 3 κιλά χασισέλαιου κατασχέθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής


Περισσότερα από 74 κιλά κάνναβης και πάνω από 3 κιλά χασισέλαιου κατασχέθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής 


Απο την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Περισσότερα από 74 κιλά κάνναβης και πάνω από 3 κιλά χασισέλαιου κατασχέθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής

Για την υπόθεση συνελήφθη ένας ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη χθες (6-11-2020) το απόγευμα, στο νομό Αττικής, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Αναλυτικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες έρευνες οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν οργανωμένη επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εντόπισαν τον κατηγορούμενο να εξέρχεται από την οικία του και να κατέχει τρεις (3) σάκους με ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί μέσα στους σάκους εντόπισαν τριάντα εννέα (39) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 52.534 γραμμαρίων.

Ακολούθως, στο εσωτερικό του σπιτιού βρέθηκαν ακόμη είκοσι μία (21) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 21.924 γραμμαρίων, δύο (2) πλαστικά δοχεία με χασισέλαιο, συνολικού βάρους 3.233 γραμμαρίων και μία (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Κατασχέθηκαν συνολικά 74.458 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβη, δύο δοχεία με χασισέλαιο βάρους 3.233 γραμμάρια, 1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και 1 κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής. 

 


 

Σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής μεταναστών στην Λέρο - Η Δημοτική Αρχή προσφεύγει εκ νέου στην Εισαγγελία Κω


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΛΕΡΟΥ

Σήμερα Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, μετά από κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής Λέρου προς τους κατοίκους του νησιού, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής προσφύγων – μεταναστών.

Τέλος στις νέες δομές φιλοξενίας μεταναστών με το ΦΕΚ που χαρακτηρίζει τα Λέπιδα και το Λακκί ιστορικούς τόπους

Το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, μέλη της επιτροπής κατοίκων του Ξηροκάμπου για το μεταναστευτικό, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας δόμησης κ. Φιλιππίδης Γεώργιος, καθώς και δημότες άλλων περιοχών.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μετεγκατάσταση του υπάρχοντος ΚΥΤ σε νέα δομή, Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεμέλαρος δεν προσήλθε στον χώρο.

Ο δήμαρχος Λέρου ζήτησε από τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας τις αδειοδοτήσεις και τις λοιπές συμβάσεις, καθώς επίσης ζήτησε από τα όργανα της αστυνομίας να τηρηθεί η νομιμότητα ως προς τη σύμβαση του αναδόχου με τους εργαζόμενους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ οι εργασίες.

Κατόπιν αυτών, ο Δήμαρχος Λέρου και οι Αντιδήμαρχοι κ. Καστής και κ. Γρεκός πραγματοποίησαν σύσκεψη με τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου και τον Προϊστάμενο της ΥΠ.ΔΟΜ. όπου αποφασίστηκε η αποστολή ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ εγγράφου στην Εισαγγελία Κω καθώς και σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ-ΕΠΕΙΓΟΝ»

Δια της παρούσης σας γνωρίζω ότι από σήμερα έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου (Hot Spot) κατά παράβαση μίας σειράς διατάξεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, της δημοσίας υγείας και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του προστατευόμενου οικισμού Λακκιού-Λέπιδα Λέρου (έχει κηρυχτεί ως ιστορικός τόπος ΦΕΚ 704Δ/30-10-20 του Υπουργείου Πολιτισμού). Αν και ο εργολάβος επικαλείται άδεια με βάση την υπ’αριθμ. 4712/22-05-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2043Β/30-05-20) έχουμε διαπιστώσει τα εξής:

I. Δεν έχει ληφθεί υπόψιν το υπ’αρ.πρωτ.25157/22-06-20 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου που απαιτεί την ελάχιστη δυνατή φθορά βλάστησης (είναι σε εξέλιξη εκτεταμένη εκχέρσωση δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης). Επίσης, δεν έχει προηγηθεί έγκριση επέμβασης, πρωτόκολλο εγκατάστασης και υποβολή ΠΠΔ, σύμφωνα με το αρ.45Ν.998/1979.

II. Δεν έχει προσκομιστεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

III. Δεν έχει ζητηθεί έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού με δεδομένη την κήρυξη του οικισμού Λακκιού Λεπίδων Λέρου ως τόπου ιστορικού ενδιαφέροντος.

IV. Δεν έχει ληφθεί υπόψιν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λέρου (ΦΕΚ ΑΑΠ/2009) που απαγορεύει κάθε συναφή δραστηριότητα στην περιοχή.

V. Δεν έχει εγκριθεί μελέτη από το ΣΑ.

VI. Δεν έχει ληφθεί μέριμνα και δεν υπάρχει σχετική μελέτη σύνδεσης των εγκαταστάσεων με δίκτυα.

VII. Δεν έχει ληφθεί υπόψη η γειτνίαση του χώρου με τη μονάδα αφαλάτωσης του Δημοτικού Κεντρικού Δικτύου Ύδρευσης(2000κυβ Μ.3.)

Επισημαίνουμε ότι το υπό κατασκευή έργο έχει χωροθετηθεί παραπλεύρως της Ναυτικής Βάσης Λέρου.

Παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

ΠΗΓΗ kosnews24.gr

Φέρες: Τρεις “Πύργους” ηλεκτρονικής παρακολούθησης 50 μέτρων, ύψωσαν άμεσα οι Τούρκοι στην περιοχή


Τρεις “Πύργους” ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ύψους άνω των 50 μέτρων, ύψωσαν στην περιοχή των Φερών το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι, λόγω της κατασκευής του φράχτη από την ελληνική πλευρά.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, πρόκειται για τρεις κατασκευές που έχουν επάνω κάμερες και άλλα μηχανήματα παρακολούθησης και έχουν τοποθετηθεί ήδη σε τρία σημεία. Στον Πόρο, την περιοχή Τσιρώζη και το Μελισσοκομείο, εκεί όπου έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες κατασκευής του φράχτη που θα έχει συνολικό μήκος 27 χιλιόμετρα και ήδη γίνονται χωματουργικές κυρίως εργασίες για την διαμόρφωση του χώρου. Μάλιστα πολύ γρήγορα κινήθηκε η τουρκική πλευρά και έστησε όλο αυτό το σύστημα.

Οι καλά γνωρίζοντες την περιοχή αλλά και το συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης, λένε πως τόσο το ύψος των συγκεκριμένων “Πύργων” που και οι τρεις είναι παρόμοιοι με αυτόν που δημοσιεύουμε και έχουν όλοι δίπλα τους στρατιωτικά φυλάκια , οι Τούρκοι μπορούν να βλέπουν και να καταγράφουν τα πάντα. “Έχουν τη δυνατότητα να μας βλέπουν και τι ακριβώς κάνουμε μέσα στα σπίτια μας”, εξηγεί χαρακτηριστικά ένας κάτοικος του Πόρου.

Όπως έχει ήδη γράψει το Evros-news.gr και αυτή η αντίδραση, δείχνει τον εκνευρισμό των Τούρκων από την κατασκευή του φράχτη. Μάλιστα έχουν συγκεντρώσει αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις για να ελέγχουν την περιοχή και την πρόοδο των εργασιών, ενώ σημαντική στρατιωτική παρουσία υπάρχει και απ’ την ελληνική πλευρά.

ΠΗΓΗ evros-news.gr

«Παρακαλούνται οι αστυνομικοί να… φορούν μάσκες»: 300 κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ.


Δικαστικό έγγραφο που δείχνει την έλλειψη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό πολλών αστυνομικών
(σ.σ. οι οποίοι καλούνται να καταγράψουν τις σχετικές παραβάσεις πολιτών) αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι περίπου 300 αστυνομικοί έχουν προσβληθεί από covid-19 και άλλοι περίπου 900 βρίσκονται σε καραντίνα, δείγμα ότι η πανδημία έχει πλήξει με σχετική σφοδρότητα την ΕΛΑΣ.

Με καταγγελίες συνδικαλιστών ότι ίσως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερο και δεν λαμβάνονται μέτρα υγειονομικής ασφαλείας στην Αστυνομία.


Το έγγραφο που δείχνει τη σχετική αδιαφορία των ίδιων των αστυνομικών για τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 συντάχθηκε προ μερικών ημερών από τις δικαστικές αρχές του Πειραιά κι απευθύνεται στη ΓΑΔΑ με παράκληση να αποσταλεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής.

Στο έγγραφο αυτό παρακαλούνται οι αστυνομικοί να τηρούν –όπως είναι αυτονόητο και ορθό αλλά προφανώς παραβιάζεται- τους υγειονομικούς κανόνες . Όπως σημειώνεται «με δεδομένο ότι οι πταισματοδίκες της υπηρεσίας ως εκπρόσωποι Δικαστικής Αρχής συνδράμουν την Αστυνομία στις κατ' οίκον έρευνες περιφερείας τους , παρακαλούμε για τις ενέργειες σας προκειμένου να τηρούνται από αστυνομικούς που διενεργούν τις κατ' οίκον έρευνες , οι κανόνες του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που ισχύουν για τον Covid-19 (υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας κλπ)».

Επιστολή της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών όπως κι από άλλες Ενώσεις της Αττικής είχαν αποστείλει προ μερικών ημερών σχετική επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όπου ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν:

«Αναρωτιόμαστε αν υφίσταται κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός προς τους αρμόδιους αξιωματικούς ή μήπως η αλληλεγγύη τους έχει ως σκοπό αποκλειστικά τον έλεγχο των κατώτερων;

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι σαφείς και σωστές Διαταγές που έχει αποστείλει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τις υφιστάμενες Υπηρεσίες για την τήρηση των κανονισμών, κατόπιν των παρεμβάσεων των Ενώσεών μας για την υπάρχουσα κατάσταση, δεν τυγχάνουν πλήρους εφαρμογής!!!

Η Ελληνική Αστυνομία δηλαδή διεξάγει ελέγχους και βεβαιώνει καθημερινά δεκάδες παραβάσεις, ενώ την ίδια στιγμή δε δείχνει ικανή να προστατέψει το ίδιο το προσωπικό της!!! Θα θεσπιστεί επιτέλους κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός που θα διαπιστώνει την τήρηση των κανονισμών και των κάτωθι εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί, με ταυτόχρονο καταλογισμό τυχόν ευθυνών για μη τήρηση πρωτοκόλλων;»

ΠΗΓΗ katechaki.gr

Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης _ Αν ο Έλληνας Αστυνομικός δεν στηριχθεί τώρα, πότε;


Η διάσταση μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων της Κυβέρνησης στον χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι καταφανέστατη…

ΕΛΑΣ: Προεκλογικά “στα ψηλά’, μετεκλογικά “στα χαμηλά” – 3η ανοιχτή επιστολή στους Βουλευτές Θεσσαλονίκης

Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τους Βουλευτές Νομού Θεσσαλονίκης.

κ.κ. Βουλευτές,

Η διάσταση μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων της Κυβέρνησης στον χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι καταφανέστατη και οδήγησε στην περαιτέρω υποτίμηση του αστυνομικού έργου.

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, ο Έλληνας Αστυνομικός συνεχίζει να είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για αποσυμφόρηση των χώρων εργασίας και υιοθέτηση μέτρων προστασίας, ακόμα δεν έχουν παρασχεθεί ούτε τα απαραίτητα μέσα για την διασφάλιση της υγείας του αστυνομικού προσωπικού.

Πρωτίστως, σας ενημερώνουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στους εργαζόμενους της Ελληνικής Αστυνομίας αυξάνεται εκθετικά. Αν δεν βρεθεί τρόπος να ανακοπεί αυτό το κύμα, σύντομα ορισμένες Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Μέχρι σήμερα, οι παραλείψεις των αρμοδίων είναι πολυάριθμες και με το πέρασμα των ημερών προκαλούν ολοένα και περισσότερα υπηρεσιακά προβλήματα. Συγκεκριμένα:
  • Οι περισσότερες Υπηρεσίες που εξυπηρετούν το κοινό δεν έχουν διαχωριστικούς ακρυλικούς υαλοπίνακες (plexiglass) και οι εργαζόμενοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες.
  • Δεν έχει θεσπιστεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων διαχωριστικών στα υπηρεσιακά οχήματα, με στόχο την προστασία των Αστυνομικών και των κρατούμενων που εισέρχονται σε αυτά.
  • Πολλοί Αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ, εκτελούν υπηρεσία φύλαξης σε πτέρυγες Covid-19 και σε Νοσοκομεία, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός Αστυνομικών απασχολούνται στη φύλαξη ανήλικων ασυνόδευτων, βρεφών ή νηπίων, στα Νοσοκομεία.
  • Ο ΕΟΔΥ είναι κυριολεκτικά «άφαντος» και δεν μεταβαίνει σε Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα, για να πραγματοποιήσει τεστ στο προσωπικό.
  • Η απουσία του ΕΟΔΥ από τις φυλακές, εξαναγκάζει την Αστυνομία να οργανώνει ολόκληρες επιχειρήσεις για τη μεταφορά φυλακισμένων, ασθενών ή ύποπτων κρουσμάτων, στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
  • Παρότι η φύση της εργασίας μας είναι ιδιαίτερη και επιβάλλει την θέσπιση ειδικού πρωτοκόλλου διαχείρισης κρουσμάτων, στο αστυνομικό προσωπικό εφαρμόζεται το γενικό πρωτόκολλο, το οποίο ανά πάσα στιγμή τροποποιείται κατά το δοκούν.
  • Δεν έχει προβλεφθεί ο κατάλληλος τρόπος εμφάνισης στα Τμήματα Ασφαλείας, ατόμων, τα οποία είναι υποχρεωμένα σε συγκεκριμένες ημέρες, να παρουσιάζονται σε αυτά, κατόπιν ανακριτικών κυρίως διατάξεων και όχι μόνο. Στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 500 άτομα σε συγκεκριμένα ΤΑ και θα προκαλέσει τεράστιο συγχρωτισμό στα Τμήματα.
Συν τοις άλλοις, η δεδομένη συγκυρία θα αφήσει το αποτύπωμά της και στην οικονομική κατάσταση των Αστυνομικών, οι οποίοι δεν θα πληρωθούν τις νυχτερινές ώρες εργασίας τους για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, λόγω της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ωρών. Αυτό οφείλεται στην αναστολή αδειών και στην υπερεργασία των συναδέλφων μας.

Δυστυχώς, η υπερπροσπάθεια του αστυνομικού προσωπικού δεν εκτιμάται στο ελάχιστο και αυτό μας το απέδειξε και η δική σας αδιάφορη στάση. Ενώ, σας έχουμε αποστείλει 2 επιστολές για την κατάσταση που επικρατεί στο Σώμα και την ασυνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης σχετικά με την χορήγηση εκτάκτου επιδόματος, αυτό που εισπράξαμε είναι νεύματα συμπάθειας και μπόλικα «ΘΑ».

Με λύπη μας, πρέπει να σας επαναφέρουμε στην ωμή πραγματικότητα. Προεκλογικά ευαγγελιζόσασταν ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ψηλά στην ατζέντα σας αλλά… πιάσαμε πάτο!

Αν ο Έλληνας Αστυνομικός δεν στηριχθεί τώρα, πότε;

Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2020

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος    ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

ΠΗΓΗ uniformnews.gr

Οδηγίες ΓΕΕΘΑ για τους οπλίτες που κατατάσσονται από Δευτέρα


Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε νέα μέτρα κορωνοϊού για όσους πρόκειται να καταταγούν για στρατιωτική θητεία με την 2020 Δ' ΕΣΣΟ για τον στρατό ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και την 2020 ΣΤ' ΕΣΣΟ για την Πολεμική Αεροπορία.

Όπως ανακοινώθηκε, όσοι διαπιστωθούν ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό πριν καταταγούν, θα απευθύνονται στο κατά περίπτωση αρμόδιο φρουραρχείο, προκειμένου να εκδοθεί γνωμάτευση και να μετακινηθεί η ημερομηνία κατάταξης μετά την ίασή τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, όσοι στρατεύσιμοι προσέλθουν για κατάταξη σε σημείο υποδοχής οπλιτών και μετά την υποβολή τους σε έλεγχο για κορωνοϊό (rapid test) διαγνωστούν θετικοί, θα κατατάσσονται κανονικά και θα παραμένουν σε προκαθορισμένο χώρο μέχρι την ίασή τους.

Η μετακίνηση των οπλιτών προς κατάταξη

Αναφορικά με τη μετακίνηση των προς κατάταξη οπλιτών, το σημείωμα κατάταξης αποτελεί αποδεικτικό για την αναγκαιότητα μετακίνησης αυτών και των γονέων τους που πιθανόν να τους συνοδεύουν.

Στα σημεία υποδοχής οπλιτών θα επιδίδεται στους γονείς όσων κατατάσσονται βεβαίωση κατάταξης ως δικαιολογητικό επιστροφής στη μόνιμη κατοικία τους.

Σε όσους υπηρετούν τη θητεία τους θα χορηγείται άδεια εξόδου μόνο στους μόνιμα διαμένοντες εντός των ορίων της φρουράς υπηρεσίας. Σε όλους τους υπόλοιπους, η χορήγηση άδειας εξόδου προς το παρόν αναβάλλεται και θα επανεξεταστεί όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

ΠΗΓΗ iefimerida.gr

Κομοτηνή: Σύλληψη 9 μη νόμιμων μεταναστών στο κέντρο


Στην σύλληψη εννιά μη νόμιμων μεταναστών προέβη πριν λίγη ώρα η Ελληνική Αστυνομία. Το περιστατικό συνέβη στο κέντρο της Κομοτηνής, συγκεκριμένα στο πάρκο Περιφέρειας, όπου η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε ομάδα εννιά μη νόμιμων μεταναστών –αντρών- πριν λίγη ώρα. Θυμίζουμε ότι εδώ και μερικές εβδομάδες έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Ασπίδα» και στη Ροδόπη, προς ενίσχυση της Συνοριοφυλακής.

ΠΗΓΗ xronos.gr

Δερμεντζόπουλος σε Χρυσοχοίδη: Να παραμείνουν στον Έβρο οι αποσπασμένοι αστυνομικοί του προγράμματος “Ασπίδα”


Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπέβαλε ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, με την οποία ερωτά σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή στην Π.Ε. Έβρου, των αποσπασμένων αστυνομικών υπαλλήλων του προγράμματος «Ασπίδα».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:
• τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Θέμα: Παραμονή στην Π.Ε. Έβρου των αποσπασμένων αστυνομικών υπαλλήλων του προγράμματος «Ασπίδα».
Κατά γενική ομολογία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει επιλύσει κατά τη διάρκεια της θητείας της πολλά χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα έχει υλοποιήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της πατρίδας μας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλιστεί η παραμονή όλων των αποσπασμένων αστυνομικών υπαλλήλων του προγράμματος «Ασπίδα» στην Π.Ε. Έβρου. Τα εν λόγω στελέχη, εκτός του ότι έχουν αναπτύξει στον Έβρο ισχυρούς οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς, είναι ταυτόχρονα και άριστοι γνώστες της περιοχής και του αντικειμένου τους. Μια ενδεχόμενη αποχώρηση τους θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, ενώ παράλληλα θα είχε μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Κατόπιν τούτου ερωτάται ο Αρμόδιος υπουργός
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή στην Π.Ε. Έβρου, των αποσπασμένων αστυνομικών υπαλλήλων του προγράμματος «Ασπίδα»;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Δερμεντζόπουλος

Τέλος στις νέες δομές φιλοξενίας μεταναστών με το ΦΕΚ που χαρακτηρίζει τα Λέπιδα και το Λακκί ιστορικούς τόπους


Και ξαφνικά τα πράγματα ανατρέπονται…. 
με το ΦΕΚ 704/Δ/30-10-20. Ο χώρος στα Λέπιδα και το Λακκί πλέον χαρακτηρίζονται ιστορικοί τόποι!

Μέσα στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η περιοχή που θα κατασκευάζονταν οι νέες δομές.
Πλέον μετά την δημοσίευση του συγκεκριμένου ΦΕΚ είναι δύσκολο να συνεχίσουν οι εργασίες και ο Δήμος Λέρου έχει δικαίωμα να σταματήσει τις εργασίες.

Μένει να δούμε την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου

Αλλά πως γίνεται ένα ΦΕΚ υπουργείου της σημερινής κυβέρνησης να αμφισβητηθεί από την ίδια κυβέρνηση ;

Το σχεδιάγραμμα του ΦΕΚ :


Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Διευκρινήσεις: Δεν κόβονται τα ρεπό, δεν ανακαλούνται οι άδειες των αστυνομικών


 

Με αφορμή τη διαταγή για την αναστολή όλων των αδειών για τους αστυνομικούς, αστυνομικές πηγές διευκρινίζουν στο Katechaki:

Αναστέλλονται οι άδειες, δηλαδή δε μπορούν οι αστυνομικοί από εδώ και στο εξής να ζητήσουν και να πάρουν άδεια (πλην έκτακτων περιπτώσεων), ωστόσο, δεν ανακαλούνται οι άδειες των αστυνομικών που βρίσκονται τώρα σε ισχύ.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι δεν κόβονται τα ρεπό των αστυνομικών, σε αντίθεση με ότι ισχύει στην Πυροσβεστική όπου ο αρχηγός του Π.Σ. έκοψε μαζί με τις άδειες και τις ημερήσιες αναπαύσεις.

 

ΠΗΓΗ  katechaki.gr

Αναστέλλονται οι άδειες των Αστυνομικών ενόψει lockdown

 


Την αναστολή αδειών των αστυνομικών λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, διέταξε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος, Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Οι άδειες αναστέλλονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ημερομηνία κατά την οποία λήγει εκτός απροόπτου, το lockdown που επιβλήθηκε μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 στη χώρα μας.


 

 

ΠΗΓΗ   zougla.gr

 

Σύλληψη αλλοδαπού στην Μυτιλήνη για απείθεια βία κατά αστυνομικών

Σύλληψη αλλοδαπού στη Μυτιλήνη για αδικήματα της ποινικής νομοθεσίας 


Συνελήφθη, την (04-11-2020) στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απείθειας και της βίας κατά υπαλλήλων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, ο συλληφθείς αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε υποδείξεις αστυνομικών, ενώ ακολούθως προέβαλε αντίσταση προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.

Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης.

 

ΠΗΓΗ   lesvospost.com

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα γίνει η πορεία για το Πολυτεχνείο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε την Παρασκευή ότι η φετινή πορεία με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς είναι σε ισχύ η απαγόρευση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επιβολής του καθολικού lockdown. «Το 2020, δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε μαζί το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν. Άρα λοιπόν, το ίδιο θα συμβεί και με το Πολυτεχνείο,» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Γεραπετρίτη, Χαρδαλιά, Λιβάνιου, Σκέρτσου, ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, γ.γ. Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου Θανάση Κοντογεώργη, Αρχηγού ΕΛΑΣ Μιχ. Καραμαλάκη και του Διοικητή Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ακόμη αναφερόμενος στον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου:

«Νομίζω είναι μία ευκαιρία να γίνει μία πλατιά συζήτηση, με σεβασμό και κατάνυξη στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, να του αποδώσουμε το νόημα που πρέπει και όταν πια θα ανοίξει η χώρα, όταν θα κλείσει αυτή η περιπέτεια, είμαστε εδώ και πάλι, όλοι μαζί, να γιορτάσουμε όλες αυτές τις μεγάλες γιορτές που μας ενώνουν».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε ακόμη και στους αυστηρούς ελέγχους που θα γίνουν στα διόδια όλης της χώρας, για αυτούς που θα επιστρέψουν μετά την έξοδο των τελευταίων ημερών και τόνισε:

«Πρέπει να είναι γνωστό σε όλους ότι επιτρέπεται η επιστροφή μετά το Σάββατο το πρωί, μόνο σε εκείνους που έχουν μόνιμη κατοικία στον τόπο επιστροφής τους».

Κατά τα λοιπά ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας αφού υπογράμμισε ότι «σαρώνει όλη την Ευρώπη» δήλωσε:

«Το ζητούμενο είναι να κρατήσει λίγο και να μην ξανάρθει ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι μας. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Η Ελληνική Αστυνομία είναι και θα είναι μέρα και νύχτα στους δρόμους, για να βοηθήσει στην εφαρμογή των μέτρων. H Ελληνική Αστυνομία στον καιρό της πανδημίας, είναι το ΕΣΥ της προστασίας μας. Θα είμαστε κοντά στους πολίτες μέρα-νύχτα, να βοηθήσουμε την εφαρμογή των μέτρων σας. Εύχομαι σε όλους καλό κουράγιο, καλή δύναμη, για εσάς στα σπίτια σας και για εμάς στους δρόμους».

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «ο εχθρός, ο βασικός εχθρός μας, είναι ο ιός και το βασικό όπλο του εχθρού μας, είναι οι συναθροίσεις. Δεν νοούνται πλέον, συγκεντρώσεις σε σπίτια, σε πλατείες, συναθροίσεις στους δρόμους. Αυτά δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτά. Κάνω έκκληση μη συναθροίζεσθε. Μη συγκεντρώνεστε τα βράδια σε διάφορα σημεία. Μη συγκεντρώνεστε πολλοί άνθρωποι στα σπίτια. Ουσιαστικά έτσι εξυπηρετούμε τη διάδοση. Από την άλλη θέλω να απευθύνω μία προειδοποίηση. Θα υπάρξουν σαρωτικοί έλεγχοι αυστηροί έλεγχοι παρουσία εισαγγελέων, έτσι ώστε να αποτραπούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν τόσο μεγάλη ζημιά».

 

ΠΗΓΗ   cnn.gr

Αλεξανδρούπολη: Έφυγε 49χρονος Αστυνομικός


Πενθεί η οικογένεια της Αστυνομίας στην Αλεξανδρούπολη από τον θάνατο 49χρονου αστυνομικού ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και τρεις και πλέον μήνες στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, έπειτα από τροχαίο ατύχημα με την μοτοσυκλέτα του.

Ο άτυχος Αστυνομικός εξέπνευσε χθες το βράδυ της Κυριακής 1 Νοεμβρίου και βύθισε σε θλίψη την τοπική κοινωνία και τους συναδέλφους του.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΠΗΓΗ pameevro.gr

Οι Ρώσοι και Ουκρανοί Διακινητές στο Αιγαίο Είναι ο Τελευταίος Κρίκος μιας «Αλυσίδας» Εκατ. Ευρώ


Πέντε ναυτικοί καταδικάστηκαν σε 600 χρόνια κάθειρξη σε Χίο και Ρόδο. Στο Εφετείο, οι ποινές εξαφανίστηκαν.


Ο χρόνος κυλά αργά στα Λέβιθα, ένα μικροσκοπικό νησάκι μεταξύ της Πάτμου και της Λέρου, όπου κατοικούν τα μέλη μιας και μόνο οικογένειας τα τελευταία 200 χρόνια. Από τον ίδιο ανέγγιχτο από τον πολιτισμό «βράχο» ξεκινά μια υπόθεση παράνομης μεταφοράς μεταναστών, για την οποία είχαν συλληφθεί ως διακινητές ένας Ρώσος κι ένας Ουκρανός. Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν ο καθένας σε 96 χρόνια κάθειρξη. Προ ημερών, η ποινή τους μειώθηκε στα οκτώ χρόνια φυλάκιση – στην πράξη αποφυλακίζονται.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση ναυτικών, οι οποίοι καταδικάζονται σε εξοντωτικές ποινές υπολογισμένες μαθηματικά με βάση τον αριθμό των ανθρώπων στη βάρκα, όμως σε δεύτερο βαθμό αποδεικνύεται πως αποτελούσαν τον τελευταίο κρίκο μιας βιομηχανίας εκατομμυρίων ευρώ που λειτουργεί υπό την ανοχή του καθεστώτος Ερντογάν. Σε μια δεύτερη υπόθεση προ ημερών, τρεις Ουκρανοί, οι οποίοι μετρούσαν κατά περίπτωση έως και 178 χρόνια κάθειρξη, βρίσκονται επίσης με το ένα πόδι εκτός φυλακής.


Από στοιχεία φακέλων που επεξεργάστηκε το VICE, προκύπτει ότι τα ελληνικά δικαστήρια δέχονται ότι οι άνθρωποι που κάθονται στο τιμόνι των δουλεμπορικών είναι αναλώσιμοι. Το πρόβλημα είναι ότι το Λιμενικό Σώμα αδυνατεί ή δεν ενδιαφέρεται να εξαρθρώσει το δίκτυο στις αντικρινές ακτές.

Το ιστιοφόρο DELI εξόκειλε στα Λέβιθα στις 6 το απόγευμα της 1ης Ιουλίου 2016. Μετέφερε 46 μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν, που είχαν επιβιβαστεί στα τουρκικά παράλληλα και ονειρεύονταν να φθάσουν στην Ιταλία. «Ήταν και άλλα δύο άτομα, ένας Ρώσος και ένας Ουκρανός […] Τους βρήκαμε πάνω στο νησί κι επειδή ήταν άλλης εθνικότητας, θεωρήσαμε ότι ήταν πιθανόν οι κυβερνήτες», κατέθεσε λιμενικός στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Ρόδου. Δεν εξετάστηκε άλλος μάρτυρας στο δικαστήριο.

Από τις απολογίες των δυο κατηγορούμενων και από πληροφορίες του VICE προκύπτει ότι το δίκτυο στρατολογεί ανθρώπους στη Ρωσία και την Ουκρανία, συχνά άσχετους με τη θάλασσα, μέσω αγγελιών στο Διαδίκτυο. Οι αγγελίες μιλούν για τουριστικά γραφεία που κάνουν εκδρομές στα τουρκικά παράλια. Οι σκίπερ ή οι ναύτες φθάνουν λίγες μέρες πριν τον προγραμματισμένο ναύλο και όταν βλέπουν τους μετανάστες στην παραλία, είτε σαλπάρουν υπό το καθεστώς απειλής είτε παίρνουν τη διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση ελέγχου, θα γλιτώσουν με ένα πρόστιμο της Ακτοφυλακής. Σε καμία από τις περιπτώσεις που εξέτασε το VICE δεν προέκυψε ότι οι Ρώσοι και Ουκρανοί ναυτικοί εισπράττουν τα χρήματα.

«Μου είχαν προτείνει μέσω Ίντερνετ να μεταφέρω τουρίστες. Θα εργαζόμουν ως βοηθητικό προσωπικό, ως ναύτης. Μοίραζα φαγητό στους επιβάτες και καθάριζα το σκάφος. Θα έπαιρνα 800 δολάρια τον μήνα (σ.σ. 685 ευρώ), αλλά δεν πρόλαβα να πληρωθώ», είπε στην απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος, ένας 27χρονος τότε Ρώσος. «Το σκάφος οδηγούσε ένας Τούρκος καπετάνιος. Ήταν στο σκάφος μέχρι να αρχίσει να βάζει νερά και μετά εξαφανίστηκε», κατέθεσε ο ίδιος.

Οι άγνωστοι «Άλεξ» και «Αλή»

«Στις 20 Ιουνίου είχα πάει στην Τουρκία, μου έδειξαν το καράβι κι έφεραν και τον άλλον κύριο. Μείναμε σε ξενοδοχείο που πλήρωνε η εταιρεία - έτσι μου είπαν», ανέφερε στο δικαστήριο ο δεύτερος διακινητής, ένας 22χρονος τότε Ουκρανός. «Εκείνο το πρωινό μάς ξύπνησαν για δουλειά. Ήταν μαζί κάποιος Άλεξ, που μας πήρε με μια βάρκα στο καράβι κι εκείνος γύρισε πίσω. Στο καράβι συνάντησα κάποιον Αλή και είδα ότι ήταν πάρα πολλοί άνθρωποι. Ρώτησα πού πάμε και μου είπαν στην Ιταλία, και ότι όλα ήταν εντάξει».

Το δικαστήριο δεν εξέτασε ποιοι ήταν ο «Άλεξ» και ο «Αλή». Στην προδικασία, επίσης, κανείς δεν ζήτησε από τους μετανάστες να κατονομάσουν τα πρόσωπα στα οποία είχαν παραδώσει τα χρήματα πριν μεταφερθούν στην ακτή και επιβιβαστούν στο ιστιοφόρο. Η εξέταση των κινητών τους τηλεφώνων, λένε όσοι γνωρίζουν, θα μπορούσε να δώσει ασφαλείς απαντήσεις.

Η δίκη ολοκληρώθηκε τυπικά. Ο Ρώσος και ο Ουκρανός κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών από κοινού και κατά συρροή, με σκοπό το κέρδος. Η ποινή των δύο κατηγορούμενων υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό των μεταναστών στο ιστιοφόρο. Τελική ετυμηγορία: 96 χρόνια κάθειρξη και τρεις μήνες φυλάκισης στον καθένα.

Ο Ρώσος μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας και ο Ουκρανός στον Δομοκό. Η υπόθεση δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό προ ημέρων, στις 12 Οκτωβρίου. Το δικαστήριο τούς έκρινε ενόχους, όμως επέβαλε στον καθένα 47 χρόνια φυλάκισης, εκ των οποία εκτιτέα είναι τα οκτώ. Στην πράξη, με την παραπάνω ποινή αποφυλακίζονται.

«Φαίνεται ότι οι Έλληνες δικαστές αντιλαμβάνονται ότι το σχέδιο μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών από το εξωτερικό στην Ελλάδα, που τις περισσότερες φορές δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, δεν μπορεί να οργανωθεί από Ουκρανούς και Ρώσους καπετάνιους, που ούτε την τουρκική γλώσσα γνωρίζουν ώστε να συνεννοηθούν με τους αλλοδαπούς ούτε έχουν την υποδομή να οργανώσουν στο εσωτερικό της Τουρκίας τέτοιο περίπλοκο και διαρκές σχέδιο, και να το φέρνουν διαρκώς εις πέρας χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις τουρκικές Αρχές», δήλωσε στο VICE ο Ηλίας Σπυρλιάδης, δικηγόρος Αθηνών, που εκπροσώπησε τους κατηγορούμενους στο Εφετείο.

«Ως εκ τούτου, σε δεύτερο βαθμό συνήθως, αλλά και σε πρώτο, μειώνουν ορθώς τις ποινές των καπετάνιων αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά και αφήνοντάς τους ελεύθερους αφού εκτίσουν μέρος της ποινής τους», πρόσθεσε.

414 χρόνια κάθειρξη

Η δεύτερη περίπτωση, την οποία χειρίστηκε ο ίδιος σε δεύτερο βαθμό, είναι περισσότερο αποκαλυπτική. Στις 3.30 τα ξημερώματα της 1ης Μαιου 2017, μια θαλαμηγός με αγγλική σημαία προσέκρουσε στη βραχώδη ακτή στο νησάκι Βάτος Παναγιάς, στις Οινούσες της Χίου. Το σκάφος HEYBEL, μήκους 15 μέτρων, αποδείχθηκε ότι μετέφερε 57 μετανάστες, Πακιστανούς, εκτός τριών από τη Σρι Λάνκα. Στο παραπάνω σημείο το ίδιο ξημέρωμα εντοπίστηκαν τρεις Ουκρανοί, δύο άντρες και μια νεαρή γυναίκα. Συνελήφθησαν ως διακινητές και βρέθηκαν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες.

Ωστόσο, ο λιμενικός του Γραφείου Ασφάλειας του Λιμεναρχείου της Χίου που κατέθεσε στη δίκη, δεν φώτισε περισσότερο την υπόθεση. «Είπαν ότι κάθε άτομα πλήρωσε 5.000 ευρώ για να έρθει στην Ελλάδα - όχι στους κατηγορούμενους. Δεν ξέρω σε ποιους. Τα είχαν δώσει σε άλλο άτομο στην Τουρκία», είπε. Το τοπικό Λιμεναρχείο δεν αναζήτησε την ταυτότητα των ανθρώπων του δικτύου που εισέπραξαν τα χρήματα ούτε αιτήθηκε αστυνομική συνεργασία με τους Τούρκους.

Και σε αυτήν την περίπτωση, οι Ουκρανοί αναφέρθηκαν στα τουριστικά γραφεία μέσω των οποίων βρήκαν δουλειά στη γειτονική χώρα. «Δουλεύω στη Μαρμαρίδα, πρόσεχα τα σκάφη και μετέφερα τουρίστες. Εκείνη τη μέρα θα μετέφερα οκτώ άτομα από Τουρκία στην Ιταλία. Οι οκτώ τουρίστες δεν ήρθαν στο σκάφος και μπήκαν άλλα άτομα, πολύ περισσότερα», είπε στην απολογία του ο πρώτος Ουκρανός, που καθόταν στο τιμόνι της θαλαμηγού. «Με τον συγκατηγορούμενό μου Μ. προσπαθήσαμε να τους εμποδίσουμε και ήρθαν δύο άτομα και μας απείλησαν. Τρεις φορές κάλεσα στον ασύρματο την Αστυνομία της Τουρκίας και δεν απαντούσαν. Ξεκίνησα διότι με απειλούσαν ότι θα κάνουν κακό στη γυναίκα μου και τα παιδιά μου και ότι θα με καταδώσουν ότι έκλεψα το σκάφος».

Ο ίδιος περιέγραψε ότι αποφάσισε να κάνει πειρατεία εν πλω. Αντί για την Ιταλία, έβαλε πλώρη για το Τσεσμέ. «Φάνηκε κάποιο σκάφος, αλλά δεν γνώριζα ποιας χώρας ήταν. Από το σκάφος άρχισαν να πυροβολούν προς το μέρος μας, φοβήθηκα και έφυγα. Το άλλο σκάφος που πυροβολούσε ήταν τουρκικό. Σταμάτησα κοντά στα βράχια και το τουρκικό με χτύπησε κι έπεσα στα βράχια», κατέθεσε.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος το επιβεβαίωσε. «Δεν ξέρω γιατί ο Ν. δεν σταμάτησε όταν του έκανε σήμα το σκάφος της Ακτοφυλακής. Δεν κατάλαβε ότι ήταν τουρκικό το σκάφος. Μιλούσε μαζί τους μέσω του VHF και κατόπιν αυτοί άρχισαν να πυροβολούν […]. Ήταν η πρώτη φορά που μπήκα σε σκάφος. Με έστειλαν από το τουριστικό γραφείο. Δεν πήρα από κανέναν χρήματα».

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν δέχθηκε τίποτα από τα παραπάνω. Επέβαλε στους τρεις Ουκρανούς εξοντωτικές ποινές: 178 χρόνια κάθειρξη στον πρώτο κατηγορούμενο, 118 χρόνια κάθειρξη στον δεύτερο άντρα και τη γυναίκα, αντίστοιχα.

Το Εφετείο της Χίου εξέτασε την υπόθεση στις 13 Οκτωβρίου. Αναγνώρισε σε όλους ελαφρυντικά, έτσι η ποινή του πρώτου Ουκρανού μειώθηκε στα 62 χρόνια κάθειρξη -εκτιτέα τα 20- καθώς το σκάφος ήταν στο όνομά του, ενώ για τους άλλους δύο η ποινή σχεδόν εξαφανίστηκε στα οκτώ εκτιτέα χρόνια φυλάκιση. Το δικαστήριο έκρινε στην ουσία πως οι τρεις Ουκρανοί ήταν ο τελευταίος κρίκος μιας βιομηχανίας που θησαυρίζει στα τουρκικά παράλια.


ΠΗΓΗ vice.com

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.: Κύριε πρωθυπουργέ πράξτε το αυτονόητο


Ανακοίνωση, ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέδωσε η συνδικαλιστική παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Κύριε Πρωθυπουργέ,

οι Έλληνες Αστυνομικοί αναμένοντας σήμερα το διάγγελμα σας για τα καινούργια μέτρα για την αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης, προσδοκούν και αναμένουν και αυτοί με τη σειρά τους, την έμπρακτη στήριξη και επιβράβευση για την εμπλοκή τους όλο αυτό το διάστημα στην αποτροπή και το έλεγχο της διάδοσης του ιού.

Θεωρούμε ότι, θα πρέπει επιτέλους να συμπεριληφθεί και ο Έλληνας Αστυνομικός στις ομάδες των εργαζομένων που επιβραβεύτηκαν και ενισχύθηκαν.

Οι φωνές των απανταχού Ελλήνων Αστυνομικών έρχονται σε αντίθεση με τα σαθρά επιχειρήματα κάποιων(“δεν είναι ώρα για επίδομα-δεν είμαστε επαίτες-να πάρουν μόνο οι μάχιμοι”) που προφανώς δεν μπορούν να ταυτιστούν και να αντιληφθούν τη φωνή της βάσης, όντας σε απομόνωση από αυτήν!

Οι Συνάδελφοί μας έδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής, της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και τώρα με την πανδημία τον επαγγελματισμό και το υψηλό φρόνημα τους, προστάτεψαν τους θεσμούς, τη Δημοκρατία, την Εθνική κυριαρχία, αλλά και την υγεία μας εφαρμόζοντας σε πραγματικά δύσκολες εργασιακές συνθήκες τα μέτρα για την αποτροπή της πανδημίας.

Πράξτε το αυτονόητο!

ΠΗΓΗ katechaki.gr

«Πράσινο» φως για προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις - Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για τους επαγγελματίες οπλίτες


Το ΓΕΕΘΑ ήδη έχει θέσει τις προτεραιότητες για την άμεση αξιοποίηση των συνολικά 2600 στελεχών οι οποίοι θα προσληφθούν από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου.


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για σταδιακή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με επαγγελματίες μέσα στην ερχόμενη πενταετία με αφετηρία το 2021. Η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο» φως δια στόματος πρωθυπουργού για πρόσληψη έως και 15000 στελεχών και στους τρεις κλάδους εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Το ΓΕΕΘΑ ήδη έχει θέσει τις προτεραιότητες για την άμεση αξιοποίηση των συνολικά 2600 στελεχών οι οποίοι θα προσληφθούν από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου. Ταυτόχρονα με εντολή του Αρχηγού Κωνσταντίνου Φλώρου προετοιμάζεται σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την μοριοδότηση όσων ΟΒΑ επιθυμούν να συνεχίσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ως ΕΠΟΠ.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης παραμένουν στις Ένοπλες Δυνάμεις για τρία συν τρία χρόνια και στη συνέχεια αποχωρούν υποχρεωτικά. Αντίθετα οι ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες) υπηρετούν για επτά χρόνια και στη συνέχεια μονιμοποιούνται μέχρι να συμπληρώσουν συνολικά σαράντα χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις για να συνταξιοδοτηθούν.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθείται, το ΓΕΕΘΑ επιθυμεί να δώσει τη δυνατότητα σε έναν αριθμό ΟΒΑ να λαμβάνουν μόρια ώστε να έχουν τη δυνατότητα με εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς για ΕΠΟΠ προκειμένου να αποκαθίστανται επαγγελματικά και να παραμένουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι επιτελείς διαπίστωσαν από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά ο θεσμός των ΟΒΑ ότι στο τέλος της εξαετίας οι Ένοπλες Δυνάμεις έχαναν από τις τάξεις τους στελέχη με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία ικανά να επανδρώσουν κρίσιμες για την Εθνική Άμυνα Μονάδες όπως Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων αλλά και οπλικά συστήματα τα οποία απαιτούν υψηλό βαθμό εκπαίδευσης όπως άρματα μάχης και σύγχρονα πυροβόλα στον Στρατό Ξηράς. Ανάλογα υψηλή εξειδίκευση είχαν αποκτήσει ΟΒΑ τόσο στην Πολεμική Αεροπορία όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό. Με στόχο να μη χάνει τέτοια στελέχη το επιτελείο προωθεί το σύστημα της μοριοδότησης για μετατροπή τους σε ΕΠΟΠ δηλαδή ουσιαστικά μονιμοποίησή τους. Εκτιμάται ότι το προνόμιο αυτό θα αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για νέους να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς για ΟΒΑ και όχι να περιμένουν αναγκαστικά τους διαγωνισμούς για ΕΠΟΠ.

Ταυτόχρονα δίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα αξιολόγησης και επιβράβευσης των ικανότερων ΟΒΑ με τον ανώτατο αριθμό των μορίων για να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς για ΕΠΟΠ με αυξημένες πιθανότητες πρόσληψης.

Το γερασμένο μόνιμο προσωπικό στους χαμηλότερους βαθμούς αλλά και οι αυξημένες ανάγκες για «νέο αίμα» την ώρα που η Τουρκική προκλητικότητα συνεχώς κορυφώνεται έχει χτυπήσει «κόκκινο» συναγερμό στο Ελληνικό επιτελείο και στο ζήτημα της στελέχωσης. Η συνεχής εξέλιξη των οπλικών συστημάτων και η ενίσχυση του οπλοστασίου και των τριών κλάδων κάνει μονόδρομο την ανάγκη αύξησης των εξειδικευμένων επαγγελματιών πρώτης γραμμής. Οι Αρχηγοί των επιτελείων και ειδικά ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έχουν ενημερώσει για τις μεγάλες ανάγκες.

Οι νέες προσλήψεις επαγγελματιών σε συνδυασμό με την αύξηση της θητείας-αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για το 12μηνο στο Στρατό Ξηράς-θα αποτελέσουν ανάσα την ώρα που παρατηρείται υποστελέχωση σε Μονάδες και Σχηματισμούς.

ΠΗΓΗ newpost.gr

Αστυνομία και κορονοϊός _ Μήπως είναι σοφότερο να προσέξουμε αυτούς που μας προσέχουν…


Οι μέρες που ζούμε έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα της ζωής μας, έτσι η πολιτεία έχει θέσει κάποιους κανόνες και περιορισμούς για να προστατευτούμε από αυτή την πρωτοφανή πανδημία του (Covid-19) κορονοϊού.

Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι και πόσοι επιβάτες θα μπορούν να υπάρχουν στα οχήματα γενικότερα.


Όπως προκύπτει από την Υ.Α Δ1α/Γ.Π οικ.69919/2.11.2020 σε οχήματα που επιβαίνουν πέραν των 2 ατόμων επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Έτσι και για όλα τα υπηρεσιακά οχήματα μεταφοράς προσωπικού από και προς την εργασία δεν πρέπει ο αριθμός των επιβατών να υπερβαίνει το 50% των θέσεων, σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο.

Όλοι μας έχουμε δει αυτές τις μέρες περιπολικά της αστυνομίας με 3 η 4 άτομα τα οποία σίγουρα οι δυο είναι αστυνομικοί

Τα ερωτήματα που προκύπτουν αυτόματα είναι σε τόσο μικρό χώρο μπορούν να υπάρχουν τόσα άτομα;

Δεν υπάρχει συγχρωτισμός;

Τι προβλέπεται;

Οι αστυνομικοί παρανομούν;

Έχουν εντολές που δεν μπορούν να παραβούν;

Υπάρχει διαχωριστικό τζαμί τύπου plexiglass μεταξύ των πίσω επιβατών και των μπροστά για επιπλέον ασφάλεια;

Υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο να εκτίθενται σε κίνδυνο αστυνομικοί αλλά και οι επιβαίνοντες πολίτες;

Μήπως η οποιαδήποτε μεταφορά πρέπει να γίνεται με ανάλογα διαμορφωμένα οχήματα ή μεγαλύτερα λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπεται;

Μήπως θα πρέπει να διατίθενται όλα τα απαραίτητα μέσα (στολές, μάσκες, γάντια, κλπ).

Κάθε πότε γίνεται απολύμανση;

Κάθε πότε γίνονται (rapid tests) τεστ και σε ποιες περιπτώσεις;

Υπάρχει πρωτόκολλο για το κάθε πότε;

Οι αστυνομικοί είναι μία εργασιακή κοινωνική ομάδα που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ίσως θα ήταν σοφότερο να προσέξουμε αυτούς που μας προσέχουν.

ΠΗΓΗ uniformnews.gr

Πρώτη φορά: Στέλνουμε στρατό και ιδρύονται φυλάκια σε Γαύδο και Οθωνούς


Φυλάκια σε Γαύδο και Οθωνούς - Για πρώτη φορά στρατιωτική παρουσία στα δύο νησιά λόγω της τουρκικής προκλητικότητας

Για πρώτη φορά στρατιωτική παρουσία σε Γαύδο και Οθωνούς, νησιά τα οποία οχυρώνονται με φυλάκια του στρατού λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", ο Ελληνικός Στρατός ίδρυσε φυλάκιο στη Γαύδο το καλοκαίρι, αποκτώντας για πρώτη φορά παρουσία στο νοτιότερο μέρος της Ελλάδας, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία φυλακίου στο νησί των Οθωνών.

Ειδικότερα στη Γαύδο, το φυλάκιο δυναμικότητας 9 ατόμων όπως αναφέρει η εφημερίδα στήθηκε σε μόλις μια εβδομάδα μετά από εντολή του αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, μεσούσης της πρώτη ελληνοτουρκικής κρίσης. Οι εργασίες για το στρατιωτικό φυλάκιο στους Οθωνούς έχουν ήδη ξεκινήσει, ένα έργο που προσανατολίζεται στην αύξηση της ελληνικής κυραρχίας στα δυτικά της χώρας μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Αποτελεσματικότερη επιτήρηση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του "Πενταγώνου" είναι η ισχυρή παρουσία του στρατού σε νευραλγικά και στρατηγικά σημεία της χώρας ενώ όσον αφορά το φυλάκιο της Γαύδου η δημιουργία στοχεύει στην αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται συνεχώς.

Το φυλάκιο στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας θα είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει σε βάθος 30 χιλιομέτρων την περιοχή. Με αυτό τον τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την επιτήρηση της περιοχής, τη στιγμή που η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες και στα νότια της Κρήτης.


ΠΗΓΗ thetoc.gr

ACS: Aρωγός της ΠΟ.ΣΥ.ΦΥ. για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων


H εταιρεία στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των Συνοριοφυλάκων για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων


Στο πλαίσιο της στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ACS για άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε Πανελλαδική κλίμακα, η εταιρεία στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των Συνοριοφυλάκων για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες η ACS συνεργάστηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων (ΠΟ.ΣΥ.ΦΥ.) για τη στήριξη των αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα του Έβρου, με τη δωρεάν, έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού (νυχτερινές και θερμικές κάμερες, φακούς, γάζες, ειδικά γάντια κ.α.), τα οποία παρέδιδαν ιδιώτες, φορείς και επιχειρήσεις στα καταστήματα της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα. Η ACS ανέλαβε τις δωρεάν αποστολές προς συγκεκριμένους χώρους και δομές της ΠΟΣΥΦΥ στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο, συνεισφέροντας στις δύσκολες ώρες που διένυσαν τα Σώματα Ασφαλείας και ο Στρατός λόγω των μεταναστευτικών πιέσεων στα σύνορα του Έβρου.

Σημειώνεται, ότι η εταιρεία στηρίζει σταθερά την ΠΟΣΥΦΥ από το 2015, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό της ρόλο στην ασφάλεια των συνόρων της χώρας. Η ACS παρέχει στην Ομοσπονδία υπηρεσίες ταχυμεταφοράς με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, καθώς και δωρεάν αποστολές σε περιπτώσεις κοινωνικών δράσεων, όπως η μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης που συγκέντρωναν πολίτες για παιδιά προσφύγων μέσω των αστυνομικών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα το 2015, ένα μεταφορικό έργο που ξεπέρασε τους 8,3 τόνους σε βάρος αποστολών.

ΠΗΓΗ protothema.gr

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Ανακρίνουν Τούρκο με θαλαμηγό για τους 42 μετανάστες στην Κάρυστο


Στον καπετάνιο που κρατείται λόγω παράνομης εισόδου του στην χώρα, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ


 Σε συναγερμό βρίσκεται από χθες το λιμεναρχείο Άνδρου, καθώς τουρκική θαλαμηγός 17-18 μέτρων που αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Χώρας της Άνδρου, φαίνεται να συνδέεται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο συνδέεται με τον εντοπισμό 42 μεταναστών στην Κάρυστο.

 

Οι μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αραβικής καταγωγής αποβιβάστηκαν στην περιοχή με σκάφος που τους μετέφερε εκεί. Πλέον έχουν οδηγηθεί στο λιμεναρχείο Καρύστου. Στον καπετάνιο που κρατείται λόγω παράνομης εισόδου του στην χώρα, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ. Το λιμεναρχείο Άνδρου συνεργάζεται στενά με το λιμεναρχείο Καρύστου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τις αμέσως επόμενες ώρες ο Τούρκος υπήκοος αναμένεται να παραπεμφθεί στην Εισαγγελία Χαλκίδας.

 

ΠΗΓΗ   protothema.gr

 

Αναχώρησαν σήμερα νωρίς το πρωί 54 ασυνόδευτοι ανήλικοι που θα μετεγκατασταθούν στη Γαλλία


Πρόκειται για ακόμη μία αποστολή που πραγματοποιείται κατ’ εφαρμογήν του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Επιπλέον, η Γαλλία έχει δεσμευτεί να υποδεχτεί πέραν των συνολικά 350 ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογένειες αιτούντων άσυλο, ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι 400 άτομα.

Η πρόθεση της Γαλλίας είχε εκφραστεί και η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις αρχές του έτους, κατά τη συνάντηση στην Αθήνα του τότε Υφυπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Laurent Nunez, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο. Την υλοποίηση αυτής της απόφασης ανέλαβαν έκτοτε τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

ΠΗΓΉ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΎΛΟΥ