Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

7 Ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου


Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να συμβάλλει στην παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα και την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, παρέλαβε 7 ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία θα αντικαταστήσουν παλιά ρυπογόνα οχήματα. 

bordernews.gr

Κ. Πιερρακάκης: Στρατιωτική θητεία με πιστοποιητικό ψηφιακών δεξιοτήτων


Ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούν να αποκτούν οι Έλληνες που θα υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων.


Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια του 10ου συνεδρίου e-government της Teamworks, η ιδέα για την απόκτηση πιστοποίησης ψηφιακών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας προέκυψε πριν από μερικούς μήνες και ο στόχος είναι η διαμόρφωση σχετικών προγραμμάτων που να απευθύνονται στους Έλληνες στρατιώτες. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διαμόρφωση των σχετικών προγραμμάτων επιμόρφωσης και πιστοποίησης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνεται στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν μία σειρά από μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνοντα, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των φυσικών καταστημάτων των ΚΕP, το σύστημα διαχείρισης των πόρων (ERP) του ελληνικού Δημοσίου, όπως και η περαιτέρω ψηφιοποίηση των νοσοκομείων. Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία ψηφιακού φακέλου ασθενή για όλους τους πολίτες, όπως και η δημιουργία ενός συστήματος CRM που θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

πηγη cnn.gr

«Αγνοούνται» 32.000 μετανάστεςΔεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες των οποίων το αίτημα ασύλου δεν έχει εγκριθεί, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου για τη στρατηγική για το άσυλο και τη μετανάστευση. Πρόσθεσε ότι έως τώρα έχουν λάβει απορριπτική απάντηση στο αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει 32.574 άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι έπραξαν στη συνέχεια, εφόσον, όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχει «θέμα με τις επιστροφές, αυτό δεν είναι καινούργιο». Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία, από τις 10 Μαρτίου 2020, με το πρόσχημα των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, δεν δέχεται επιστροφές μεταναστών σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, «κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει πολλές φορές στα ευρωπαϊκά όργανα, γιατί δεν πρόκειται για διμερή συμφωνία, αλλά για συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία». Μάλιστα ο κ. Μηταράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολλοί εξ όσων παραμένουν παράνομα στην Ελλάδα να έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η έλλειψη επαρκών προαναχωρησιακών κέντρων έχει δημιουργήσει το φαινόμενο στο παρελθόν να δίνονται από την αστυνομία εντολές οικειοθελούς αποχώρησης από τη χώρα, των οποίων η εφαρμογή ελέγχεται δύσκολα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσοι μπορεί να βρίσκονται στη χώρα μας με απορριπτικές αποφάσεις, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν μόνο με αστυνομικούς ελέγχους ανά περιοχές ή σε μπλόκα που τους βρίσκει η αστυνομία», εξήγησε ο υπουργός, επισημαίνοντας και πάλι ότι η μόνη λύση είναι τα προαναχωρησιακά κέντρα.

Οσον αφορά την πιθανότητα αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή και άνθρωποι των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί να έχουν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο υπουργός τόνισε: «Αν χάνουμε ως Ευρώπη στα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα χάσουμε και στα εσωτερικά μας σύνορα. Οι πρωτογενείς ροές δημιουργούν αναπόφευκτα δευτερογενείς ροές».

Η Ελλάδα δεν επιδιώκει φυσικά την παράνομη έξοδο μεταναστών από τη χώρα, αλλά αυτό συμβαίνει, παραδέχθηκε ο κ. Μηταράκης. «Υπάρχουν δευτερογενείς ροές, δεν το επιδιώκουμε, αλλά συμβαίνουν. Πόσα άτομα μπορεί να φεύγουν κάθε μήνα από τη χώρα κανείς δεν ξέρει, γιατί φεύγουν παράτυπα και παράνομα», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η διαδικασία της έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιανουαρίου, «θα μας δώσει μια πολύ πιο καθαρή εικόνα για το ποιοι πραγματικά βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 84.000 που έχουν καταθέσει αιτήματα ασύλου τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

Σημείωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της λήψης μέτρων για την αποφυγή των δευτερογενών ροών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών θα συνεχιστεί, αναφέροντας ότι, από την αρχή του έτους, από τα νησιά έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 31.000 πρόσφυγες. «Οι διαμένοντες στην ενδοχώρα έχουν αυξηθεί μόνο κατά 4.000, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος εξόδου των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας», σύμφωνα με τον υπουργό.


πηγη kathimerini.gr

Να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία ζητά ο Σεμπάστιαν Κουρτς


Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζητά ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα εξετασθεί η συμπεριφορά του Ερντογάν

«Πρέπει να δείξουμε στον Ερντογάν ότι είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», δηλώνει ο Κουρτς στο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα και τονίζει ότι «η οικονομική δύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να δείξει τη δύναμή της».

Σύμφωνα με το περιοδικό, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο αυστριακός Καγκελάριος θα επιμείνει ότι η μέχρι τώρα διστακτική Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ομόφωνο μήνυμα – «στοπ» – προς την Άγκυρα.

«Με ενέργειες (ενν. της Τουρκίας) αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο διακυβεύεται η φήμη της Ευρώπης, ακόμη και αν πρόκειται για εταίρο του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία», αναφέρει το Spiegel και προσθέτει ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς θέλει «να σφίξει τα λουριά» στην Τουρκία.

«Ο Ερντογάν βάζει φιτιλιές στην περιφέρεια της ΕΕ, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Αιγαίο – αν δεν επιβληθούν τώρα κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, τότε πότε», βροντοφωνάζει ο Κουρτς. Θέλει τελικά η ΕΕ «να την γονατίσουν»; Ο Αυστριακός θέλει να δει «κόκκινες γραμμές», παρότι γνωρίζει ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν θα στηρίξει κυρώσεις – κυρίως από φόβο ότι η Τουρκία, όπου ζουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι τις πύλες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», γράφει το περιοδικό.

πηγη thepressroom.gr

Πέτροβιτς: Ενημερώθηκε για τις εργασίες κατασκευής του φράχτη υπό την παρακολούθηση των Τούρκων


Στην περιοχή των Φερών και συγκεκριμένα στον Πόρο και το κτήμα Τσιρόζη βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ενημερώθηκε για τις εργασίες κατασκευής του φράχτη αποτροπής που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα συγκεκριμένα μέρη.

Μάλιστα η… ξενάγηση και ενημέρωση του κ.Πέτροβιτς από τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής κοινοπραξίας Γιώργο Τσίρμπα, έγινε υπό την παρακολούθηση και τα βλέμματα των Τούρκων, οι οποίοι όπως βλέπετε στην φωτογραφία έχουν ακριβώς απέναντι και σε απόσταση λίγων μέτρων δύο ψηλούς πύργους, τον έναν άνω των 50 μέτρων με ηλεκτρονικά “μάτια” και μέσα παρακολούθησης και τον άλλον με στρατιώτες.

Πρόκειται για τους πύργους που είχε παρουσιάσει το Evros-news.gr πριν λίγο καιρό σε ρεπορτάζ του και ήταν αρχικά τρεις, αφού όπως μάθαμε δημιουργήθηκε και ένας 4ος περίπου 800 μέτρα από τους άλλους, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ τους σε πιο κοντινές αποστάσεις.

Ο κ.Πέτροβιτς έγραψε για την παρουσία του στην περιοχή και την ενημέρωση που του έγινε:

“Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του φράχτη στην περιοχή Πόρου – κτήματος Τσιρόζη, στο Δελτα του Έβρου. Για την πρόοδο του έργου, που εκτελεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής κοινοπραξίας Γιώργο Τσίρμπα”.


πηγη evros-news.gr

Κορωνοϊός: Η εγκύκλιος για άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο στο κλείσιμο σχολείων

Στις περιπτώσεις που είναι αδύνατη η χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης τους, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος-γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. 


Το κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων, δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, εξετάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και οι όποιες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το Σάββατο (14/11), από την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ήδη εγκύκλιο, η οποία προβλέπει τον τρόπο που θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ : «Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και συνεπεία αυτής της πλήρους αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού της διασποράς του COVID-19, για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου.

Στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον την χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στους γονείς μαθητών που φοιτούν σε σχολεία που παραμένουν κλειστά, η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι ισχύουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας, σύμφωνα με διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020. Δηλαδή υπό προϋποθέσεις οι γονείς μαθητών έως τη Γ΄ Γυμνασίου έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού ή να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας. Στην πρώτη περίπτωση, ανά τέσσερις ημέρες απουσίας, οι τρεις ημέρες καταγράφονται ως δικαιολογημένη απουσία και η μία ημέρα αποτελεί κανονική άδεια. Η δεύτερη περίπτωση αφορά μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση αποδοχών τους, ενώ μετά το άνοιγμα των σχολείων ο υπάλληλος υποχρεούται να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης. Για την πρώτη περίπτωση η εγκύκλιος επισημαίνει ότι εφόσον η κανονική άδεια έχει εξαντληθεί, οι υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι υπάλληλοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το προβλεπόμενο, εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας.

Η εγκύκλιος προαναγγέλλει εντατικούς ελέγχους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για την τήρηση της υποχρέωσης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών μόνο με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό και με πάνω από τους μισούς υπαλλήλους σε καθεστώς τηλεργασίας.

Διευκρινίζεται, επιπλέον, ότι η χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν τελεί πλέον στη διακριτική ευχέρεια του αιτούντος, αλλά αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης.

Καθίσταται επίσης σαφές ότι το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τις υπηρεσίες ο τρόπος που θα προγραμματίζονται τα ραντεβού και η ευρεία ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών. Ειδικότερα, θα πρέπει οι υπηρεσίες με σχετικές αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο να ενημερώνουν τους πολίτες για τη δυνατότητά τους να επικοινωνούν με τις δημόσιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένα τηλέφωνα και σε συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού.

Μέσω της εγκυκλίου καλούνται οι επικεφαλής κάθε δημόσιας υπηρεσίας για την εξασφάλιση της κατά το δυνατόν απρόσκοπτης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και για την ευρεία με κάθε πρόσφορο τρόπο ενημέρωσή τους.

Γενικότερα και προκειμένου να επιτυγχάνεται ευχερέστερα η εξυπηρέτηση των πολιτών παρακαλούνται τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιες υπηρεσίες, για την αξιοποίηση κατά προτεραιότητα των δυνατοτήτων που παρέχει η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι υπάλληλοι δύνανται να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το παγίως προβλεπόμενο εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της δημόσιας υπηρεσίας.

Το υπουργείο Εργασίας

Νωρίτερα, διευκρινίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών, αλλά και συστάσεις για τη διευκόλυνση των γονέων, εργαζόμεων σε ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση κατ' οίκον περιορισμού του παιδιού, περιελάμβανε και εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, παρατάθηκε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η δυνατότητα χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού της παρ. 3 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), ως ισχύει, για όλο το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α' της παραγράφου 3 της προαναφερόμενης από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση.

Με την υπ' αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.71342/6.11.2020 (Β΄ 4899) Κοινή Υπουργική Απόφαση άρθρο 1, παρ. 1 περ. 8, «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020» ορίζεται ότι αναστέλλεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των Γυμνασίων, αλλά και άλλων σχολικών μονάδων.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, των οποίων η λειτουργία ή η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, εφόσον αυτές οι μονάδες/δομές εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 α' του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), ως ισχύει, συστήνεται κατ' αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, τότε, σύμφωνα με το προαναφερθέν νομοθετικό πλαίσιο, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες, που έχουν ήδη εκδοθεί για τους δικαιούχους αυτής και για άλλα επιμέρους ζητήματα.

Σε συνέχεια και της υπ' αριθμ. οικ. 39683/1259/1.10.2020 εγκυκλίου «χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών, καθώς και τμημάτων αυτών, λόγω κρούσματος κορονοϊού COVID- 19», διευκρινίζεται επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών), τα οποία τα παιδιά παρακολουθούν διατμηματικά, εξαιτίας του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος, το οποίο παρακολούθησε το παιδί που νόσησε, αλλά και το παιδί που τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία του βασικού τμήματος στο οποίο φοιτά το τελευταίο. Στην περίπτωση αυτή, τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζομένου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.

Για εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη ημέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος - είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια, λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Συστάσεις για την περίπτωση κατ' οίκον περιορισμού των παιδιών, ενώ η μονάδα φροντίδας ή εκπαίδευσης δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της.

- Για περιπτώσεις κατά τις οποίες το παιδί και όχι ο γονέας, εξαιτίας άλλης επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, απαιτείται να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ή από άλλον αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον ΕΟΔΥ, ενώ, ωστόσο, η μονάδα/το τμήμα παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των παιδιών δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της/του, τότε ο εργαζόμενος, με απόφαση του εργοδότη, δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό, εφόσον είναι εφικτό.

- Εάν δεν είναι εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, συστήνεται η εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του/της εργαζομένου/ης για το επίμαχο διάσημα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας του παιδιού κατά το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής του στο σπίτι και, εάν ούτε και αυτό είναι εφικτό, τότε ο/η εργαζόμενος/η δύναται να απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του/της.

Στην τελευταία περίπτωση και καθώς δεν δικαιολογείται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, συστήνεται, σύμφωνα και με την παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, να γίνεται αναλογική εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177) για τον κατ' οίκον περιορισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία, μετά τη λήξη του κατ' οίκον περιορισμού (εν προκειμένω του παιδιού και όχι του ιδίου), ο εργαζόμενος δύναται να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ' οίκον κατά μία ώρα ημερησίως σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αναλυτικά ορίζεται από τη σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα ανωτέρω θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση την καλή πίστη και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, καθώς έρχονται να εξυπηρετήσουν το σκοπό της διασφάλισης της δημόσιας υγείας τόσο στο πλαίσιο της εργασίας όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παροχής φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών και οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να διευκολύνονται ως προς την πιστή τήρηση του κατ' οίκον περιορισμού των παιδιών τους.

Διευκρινίζεται ότι οι προαναφερθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού και οι ήδη εκδοθείσες σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας θα ισχύουν για όλο το διάστημα που, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19, θα υιοθετούνται έκτακτα και προσωρινά μέτρα για τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων και δεν απαιτείται η έκδοση νέας νομοθετικής ρύθμισης ή άλλης εγκυκλίου.

 

ΠΗΓΗ   skai.gr

Αρχή της «δίκαιης κατανομής» - Αλλαγές στο μεταναστευτικό και στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου

Παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2020.


«Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε μια πολιτική συμφωνία για τις αρχές της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Σπάνια έχω ζήσει μια τόσο ανοικτή και εντατική συζήτηση στο δύσκολο θέμα της μετανάστευσης. Ο αριθμός όσων ενδιαφέρονται για μια ουσιαστική πρόοδο αυξάνεται», τόνισε ο Ζέεχοφερ.

Προκειμένου να σταματήσει το μπλοκάρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. από ορισμένα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων τον Σεπτέμβριο, με βάση το οποίο διεξάγονται τώρα οι διαπραγματεύσεις υπό τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι αλλαγές που επεξεργαζόταν η Γερμανία στο θέμα του ασύλου

Αλλαγές στο μεταναστευτικό και στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου έφερε το σχέδιο στο οποίο κατέληξε η γερμανική κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο και το οποίο πρότεινε η γερμανική προεδρία της Ε.Ε.

Το έγγραφο επί του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών/CDU, Χριστιανοκοινωνιστών/CSU, Σοσιαλδημοκρατών/SPD) και περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου.

Με αυτόν τον τρόπο θα διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας, και σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία. Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.

 

ΠΗΓΗ   iefimerida.grΤραγωδία : Σχεδόν 100 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο μέσα σε λίγες ώρες

 

Από τις αρχές του έτους έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο τουλάχιστον 900 άνθρωποι


Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης όταν ναυάγησε πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες, λίγες ώρες αφού άλλοι 74 άνθρωποι πνίγηκαν, ανακοίνωσε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Οι ομάδες των MSF στην πόλη Σορμάν (στη βορειοανατολική Λιβύη) «βοήθησαν σήμερα τρεις γυναίκες, τις μοναδικές επιζήσασες από ένα ναυάγιο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι», επεσήμανε η ΜΚΟ στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Διασώθηκαν από ντόπιους ψαράδες, ήταν σε κατάσταση σοκ και τρομαγμένες, είδαν τους αγαπημένους τους να χάνονται στα κύματα, να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια τους», πρόσθεσε η οργάνωση.

Λίγο νωρίτερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 74 άνθρωποι πνίγηκαν στα ανοικτά της Χούμα, μιας παράκτιας πόλης στη Λιβύη, περίπου 180 χιλιόμετρα ανατολικά της Σορμάν. Τους 46 επιζώντες μετέφεραν στη στεριά ψαράδες και το λιβυκό λιμενικό.

Από τις αρχές του έτους έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο τουλάχιστον 900 άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, ορισμένες φορές επειδή καθυστέρησε να φτάσει βοήθεια ενώ κινδύνευαν.

Πάνω από 11.000 στάλθηκαν πίσω στη Λιβύη όπου «διατρέχουν τον κίνδυνο να εκτεθούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε κακομεταχείριση (…) σε εμπόριο (ανθρώπων) ή να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης», κατήγγειλε ο ΔΟΜ. Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες επιμένουν ότι η Λιβύη δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής χώρα και ότι οι μετανάστες που διασώζονται ή τους σταματούν στη θάλασσα δεν θα πρέπει να επιστρέφουν εκεί.

 

ΠΗΓΗ   protothema.gr

Oλοκληρώθηκε η Ιχνηλάτηση στο ΚΥΤ Λέρου – 34 άτομα σε Καραντίνα

 

Oλοκληρώθηκε η Ιχνηλάτηση στο ΚΥΤ Λέρου – 34 άτομα σε Καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο – Παραμένει ένα το θετικό κρούσμα


Με άμεσες και συντονισμένες ενέργειες το οργανωμένο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ Λέρου και κάτω από τις εντολές της Διοικήτριας κ. Φιλιώς Κυπριζόγλου κατάφερε μέχρι αργά εχθές βράδυ να ολοκληρώσει τους ελέγχους και την ιχνηλάτηση εντός του ΚΥΤ Λέρου .

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της 12nisospress απομονώθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καραντίνας 34 άτομα και ελέγχονται .

Για ακόμα μία φορά οι άμεσες ενέργειες της Διοικήτριας και των εργαζομένων μπλόκαραν στην κυριολεξία την διασπορά του ιού .

Το θετικό κρούσμα παραμένει ένα !

 

ΠΗΓΗ    12nisospress.com

 

Ν. Μηταράκης: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών


Στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν σήμερα ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και Γιώργιος Κουμουτσάκος. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε στα ζητήματα ασφαλείας και προστασίας συνόρων, λέγοντας ότι "δε μπορούμε να συνεχίσουμε και δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας, όπου η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και έχει υποστηρίξει ενεργά πολλές φορές την παράνομη διέλευση συνόρων".

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε επίσης, ότι όταν η Ευρώπη δέχεται πιέσεις από λαθρέμπορους στα εξωτερικά σύνορα, τότε αυτές οι πιέσεις μεταφέρονται και στα εσωτερικά σύνορα. "Οι πρωτογενείς ροές οδηγούν σε δευτερογενείς ροές. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των χωρών μας, των πολιτών μας, των νόμιμων κατοίκων μας, καθώς και των αιτούντων άσυλο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν, ο κ. Μηταράκης μίλησε για τις μεταναστευτικές ροές του 2019, και περιέγραψε πώς κατέληξε να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στα νησιά κατά 60%, από 38.000 σε 15.000 σήμερα.

Τέλος ο κ. Μηταράκης είπε, ότι "καταφέραμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 στις δομές φιλοξενίας, έχοντας χάσει μόνο μία ζωή από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα. Και να χτίσουμε ένα προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, για το οποίο η αστυνομία συνέλαβε έναν αριθμό αιτούντων άσυλο. Παρόμοιες πυρκαγιές έχουν γίνει και σε άλλα νησιά, την Τετάρτη στη Σάμο και προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές. Βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο και σκοπεύουμε να πράξουμε το ίδιο το 2021 στη Χίο και τη Λέσβο, για να αντικαταστήσουμε τις υφιστάμενες δομές", κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουμουτσάκος, από την πλευρά του, τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα του νέου Συμφώνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορες διατάξεις που είναι αλληλένδετες και απαιτούν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. "Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε την αρχή ότι 'τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα'", είπε ο κ. Κουμουτσάκος. 

 

ΠΗΓΗ   capital.gr

 

«Φρένο» στη χρήση προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία βάζει το Ευρωκοινοβούλιο

 

Με πρόταση του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, είχε ζητήσει να σταματήσει η απευθείας χρηματοδότηση στην τουρκική κυβέρνηση και η διάθεση των κονδυλίων σε ΜΚΟ εντός της Τουρκίας - Το 2021 η Άγκυρα θα λάμβανε το ποσό των 160 εκατ. ευρώ


«Φρένο» στη χρήση προενταξιακών κονδυλίων βάζει το Ευρωκοινοβούλιο στην τουρκική κυβέρνηση, μετά από πρόταση του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από την ολομέλεια.

Ο κ. Ανδρουλάκης, εισηγητής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό του 2021, ζητούσε με την πρότασή του να σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την τουρκική κυβέρνηση και πρότεινε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να διατίθενται μόνο σε μη κρατικούς φορείς - όπως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της χώρας.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2014 - 2018, η Τουρκία είχε λάβει συνολικά περίπου 3,6 δισ., το 2019 τα χρήματα αυτά μειώθηκαν σημαντικά, ενώ το 2020 περιορίστηκαν μόλις στα 160 εκατομμύρια, ποσό που ισχύει και για το 2021. Η ρήτρα που εισήγαγε ο κ. Ανδρουλάκης, προβλέπει για πρώτη φορά, τα χρήματα αυτά να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς το 2019 είχαν χρησιμοποιηθεί και για την αγορά σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, κάτι που πλέον δεν θα είναι δυνατό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου προϋπολογισμού που καθώς είναι ο πρώτος με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση γι' αυτούς που θα ακολουθήσουν. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης αναλυτικών κωδικών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να μπορεί το κοινοβούλιο να ασκεί «τον πολιτικό έλεγχο για το ποιες χώρες και ποιες δράσεις χρηματοδοτούνται από εμάς».

Επισήμανε ακόμα την ανάγκη, η Ένωση να στηρίξει τις γειτονικές χώρες και τους εταίρους της ανά τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα έρθουν, θέτοντας όμως ως βασική προϋπόθεση τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να σταματήσει πλήρως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των κυβερνήσεων της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Λευκορωσίας, και τα ευρωπαϊκά χρήματα να κατευθυνθούν προς την κοινωνία των πολιτών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές. Κάλεσε, τέλος, το Συμβούλιο, να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά τα τελευταία γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 

ΠΗΓΗ   protothema.gr

 

Στο μικροσκόπιο 25 ύποπτοι για τζιχάντ


Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αξιωματούχοι της ΕΥΠ και αστυνομικοί ειδικών υπηρεσιών συμμετείχαν σε έκτακτη, «κλειστή» σύσκεψη στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Αντικείμενό της ήταν να αξιολογηθούν τα δεδομένα μετά τις πρόσφατες φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι, Νίκαια και Βιέννη. Στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών εξάλλου, υπήρχε ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου διάχυτη ανησυχία ότι η δυναμική αντίδραση του Γάλλου προέδρου στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, θα πυροδοτούσε την αντίδραση ακραίων στοιχείων, όχι μόνο επί γαλλικού εδάφους αλλά ενδεχομένως και στην Ελλάδα. Οπως μάλιστα είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον φόνο του καθηγητή αποφασίστηκε να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, μια ιδιότυπη task force με τη συμμετοχή αξιωματούχων ασφαλείας των δύο χωρών για την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με υπόπτους για τρομοκρατία από χώρες του Μαγκρέμπ (Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο), που ζουν ή διέρχονται από την Ελλάδα.

Πηγές με γνώση όσων ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου περιγράφουν στην «Κ» ότι τα στελέχη της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας συμφώνησαν ότι δεν διαθέτουν πληροφορίες ή ενδείξεις ότι οργανωμένος πυρήνας ακραίων ισλαμιστών σχεδιάζει τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα. Αποφασίστηκε, ωστόσο, να διατηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε στόχους γαλλικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης και να ενταθούν οι προσπάθειες συλλογής πληροφοριών για ύπαρξη τυχόν ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων στις κοινότητες των αλλοδαπών. Για να επιτευχθεί αυτό συμφωνήθηκε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», να ενταθούν οι επαφές με τους επικεφαλής των περίπου 100 αυτοσχέδιων τζαμιών που λειτουργούν στην Αθήνα όπως και με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων των αλλοδαπών που υπάρχουν στη πρωτεύουσα. Σε περίπου 25 εξάλλου ανέρχονται σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ρωτήθηκε σχετικά, οι αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν χαρακτηριστεί ύποπτοι για τζιχάντ. Βρίσκονται σε καθεστώς «διακριτικής επιτήρησης» από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, όπως άλλωστε και οι πέντε έγκλειστοι για τζιχάντ σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δόθηκε έμφαση και στην ανάγκη ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και η Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. να έχουν εικόνα όσων λέγονται και γράφονται σε ανοικτές ή ακόμα και κλειστές ομάδες που διατηρούν αλλοδαποί στα κοινωνικά δίκτυα. Ολοένα και συχνότερα εξάλλου, καταγράφεται το φαινόμενο μεμονωμένα άτομα (οι λεγόμενοι «μοναχικοί λύκοι») να ριζοσπαστικοποιούνται, όχι εξαιτίας κηρυγμάτων μίσους σε τζαμιά αλλά μέσω Διαδικτύου. Μόλις στις 28 Οκτωβρίου, η αστυνομία της Ισπανίας συνέλαβε τρία άτομα στην πόλη Σαν Σεμπαστιάν, που μέσω λογαριασμών στα social media με πάνω από 10.000 ακόλουθους διακινούσαν προπαγανδιστικό υλικό για το Ισλαμικό Κράτος.

 


Η επικοινωνία

Την Τρίτη το βράδυ, ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίθεση με τέσσερις νεκρούς στη Βιέννη, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό ομόλογό του. Ο κ. Καρλ Νεμάχερ, που είχε επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη Αυγούστου, περιέγραψε στον συνομιλητή του τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας και παρέθεσε τα έως τότε δεδομένα των ερευνών. Καθώς ο 20χρονος δράστης ήταν δεύτερης γενιάς μετανάστης από τη Βόρεια Μακεδονία, ΕΥΠ και αστυνομία ερεύνησαν τυχόν διασύνδεσή του με αλβανόφωνους ισλαμιστές στην Ελλάδα δίχως πάντως ευρήματα. Η σύλληψη του 27χρονου από το Τατζικιστάν, το βράδυ της Τετάρτης στην Τρίπολη, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, δεν φαίνεται να σχετίζεται ευθέως τουλάχιστον με τις εν εξελίξει έρευνες για τα γεγονότα σε Γαλλία και Αυστρία.

Το θέμα πάντως των αλβανόφωνων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως ο Κούρτιν Σ. που αιματοκύλισε τη Βιέννη, είχε προ διετίας αποτελέσει το αντικείμενο διμερών επαφών ανάμεσα σε στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της αντίστοιχης υπηρεσίας της γειτονικής χώρας. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι 156 Βορειομακεδόνες είχαν ταξιδέψει στη Συρία και πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Από αυτούς, πάνω από 40 επέστρεψαν, ενώ αρκετοί παραμένουν κρατούμενοι σε ελεγχόμενα από κουρδικές δυνάμεις κέντρα κράτησης. Σε εκείνη τη συνάντηση, τα στελέχη των διωκτικών αρχών της Βόρειας Μακεδονίας είχαν ζητήσει τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και εκπαίδευσης. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις ελληνικές υπηρεσίες, οι έρευνες της αυστριακής αστυνομίας επικεντρώνονται προς το παρόν σε Ελβετία, Γερμανία όχι όμως και την Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ   kathimerini.gr

Πρόσληψη 50 συνοριοφυλάκων στο Ν. Ζακύνθου


Ο Βουλευτής Ν. Ζακύνθου Δ. Ακτύπης ανακοίνωσε την πρόσληψη 50 συνοριοφυλάκων με κριτήριο εντοπιότητας


Την πρόσληψη 50 συνοριοφυλάκων με κριτήριο εντοπιότητας ανακοίνωσε ο Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση: «Στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης «το παρών» έδωσε, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ε.Α.Υ.Ζ., ο Βουλευτής Ν. Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως κατά τον χαιρετισμό, που απηύθυνε ενώπιον των παρευρισκομένων, ο Βουλευτής ανακοίνωσε επίσημα την επικείμενη πρόσληψη πενήντα (50) συνοριοφυλάκων, με κριτήριο εντοπιότητας, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του Ν. Ζακύνθου. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, επισήμανε στον κ. βουλευτή, ότι αναμένει και την αύξηση της οργανικής δύναμής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου κατά είκοσι (20) άτομα. Είναι πλέον πρόδηλο, πως μετά την ανάδειξη από την Ένωσή μας, του θέματος της τραγικής έλλειψης προσωπικού, γίνονται αξιοσημείωτες ενέργειες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με πρωτεργάτη τον Βουλευτή Ζακύνθου, για την εξάλειψη της εγκληματικότητας στο νησί μας και την ουσιαστική ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Ζακυνθινών πολιτών. Στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα, που αφορούν σε συνδικαλιστικά θέματα, την ενίσχυση της ασφάλειας των Ζακυνθινών πολιτών και άλλα θέματα επιχειρησιακής φύσεως. Kατά τη συνεδρίαση τηρήθηκαν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή κάθε ενδεχόμενου διασποράς του κορωνοϊού». 

 

ΠΗΓΗ   imerazante.gr

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση με τα κρούσματα covid-19 στον Έβρο, επισημάνει ο πρόεδρος των συνοριακών φυλάκων Έβρου και καλεί τους αρμόδιους για άμεσα μέτρα.

Εξαιρετικά ανήσυχοι είναι οι συνοριοφύλακες του Έβρου, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού που επιβεβαιώνονται σε στελέχη του σώματος, «με την κατάσταση να χειροτερεύει όλο και περισσότερο», όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρός τους, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. Όπως σημείωσε, εκτός από τους συνοριοφύλακες που προσβλήθηκαν από τον ιό, υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός στελεχών που βρίσκονται σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα ή βρίσκονται εκτός υπηρεσίας με άδειες ειδικού σκοπού. Ο κ. Γιαλαμάς μετέφερε τη δυσαρέσκεια των συνοριοφυλάκων για το γεγονός ότι «δεν εισακούονται τα επανειλημμένα και επίμονα αιτήματά τους για δειγματοληπτικούς ελέγχους και συστηματικές απολυμάνσεις», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνονται ούτε τα αυτονόητα». Όπως είπε, «η κατάσταση χειροτερεύει, και κανείς δε θέλει να σκεφτεί ότι η φύλαξη των συνόρων της χώρας θα μπει σε καραντίνα». Ο ίδιος κάλεσε τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να καλύψει με υπηρεσιακούς γιατρούς τα κενά που διαπιστώνονται από μέρους του ΕΟΔΥ. Καταλήγοντας, ο κ. Γιαλαμάς εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, τη διενέργεια των οποίων ζήτησαν επίμονα και οι αντιπεριφερειάρχες Έβρου και Υγείας, σε επαφές που είχαν με τους εκπροσώπους του ΕΟΔΥ στον Έβρο.

Ακούστε τη συνέντευξη ΕΔΩ

Και με τρακτέρ...επεισοδιακή σύλληψη μη νόμιμων μεταναστών στην Καβάλα

 

Επεισοδιακή σύλληψη στο κέντρο της Καβάλας: Μη νόμιμοι μετανάστες επάνω σε… τρακτέρ!

 

Το όχημα «μπήκε» ανάποδα στην οδό Βενιζέλου όπου και εγκλωβίστηκε στην προσπάθεια του οδηγού να διαφύγει του ελέγχου 


Στην άδεια από κόσμο Καβάλα του lockdown, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2020, ένα ασυνήθιστο «θέαμα» τράβηξε την προσοχή των αστυνομικών και των λιμενικών οι οποίοι περιπολούσαν εκείνη την ώρα στην οδό Κουντουριώτου: ένα… τρακτέρ στο οποίο επέβαιναν τέσσερις άνδρες, «κατέβαινε» τον δρόμο με κατεύθυνση προς το λιμάνι της πόλης!

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον οδηγό του τρακτέρ, αλλά εκείνος δεν συμμορφώθηκε και έστριψε δεξιά, «ανάποδα» προς την οδό Βενιζέλου, στην προσπάθειά του να διαφύγει του ελέγχου.

 

Λίγα μέτρα παρακάτω, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το αγροτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν τέσσερις μη νόμιμοι μετανάστες Αφγανικής καταγωγής. Το τρακτέρ έφερε πινακίδες Ροδόπης.

Ο οδηγός και οι επιβαίνοντες στο τρακτέρ συνελήφθησαν, ενώ λίγο μετά, στο σημείο κατέφθασε γερανοφόρο όχημα το οποίο και απομάκρυνε το αγροτικό όχημα από την οδό Βενιζέλου.

 

ΠΗΓΗ   kavalapost.gr

Ποιος πληρώνει τα επιδόματα των μεταναστών

 Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης απαντάει στην ερώτηση :

Πληρώνει ή όχι ο Έλληνας φορολογούμενος τα επιδόματα των μεταναστών;

«Κατά πρώτον όλα τα κονδύλια του μεταναστευτικού χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε για τη λειτουργία των κέντρων, ούτε για την κατασκευή των κέντρων, ούτε για το πρόγραμμα εστία που σας ανέφερα πριν, ούτε τα επιδόματα που δίνεται. Βέβαια έχουμε αλλάξει πολιτική, παλιότερα αυτά τα επιδόματα δίνονταν για χρόνια, τώρα δίνονται χρονικό διάστημα, πλέον γίνεται μόνο για ένα μήνα επίδομα για στέγη σε αυτόν που έχει πάρει απόφαση ασύλου. Από κει και πέρα πρέπει να πατήσει στα πόδια του όπως Έλληνας πρέπει να πάει να δουλέψει. Υπάρχουνε κάποια βοηθήματα του κοινωνικού κράτους, αλλά η βάση από κει και πέρα του καθενός πρέπει να είναι ότι η δική του εργασία, είναι αυτό που θα πληρώσει τη δικιά του οικογένεια, τον εαυτό του και θα συμβάλλει και στο κοινωνικό σύνολο. Μία πολιτική ισόβια σύνταξη και ισόβιων προνομίων, αυτή η κυβέρνηση σταμάτησε. Με αντιδράσεις

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ   newsit.gr

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Παράταση δηλώσεων πόθεν έσχες έως 28.2.2021


 
Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία ρυθμίζονται τα εξής

Παρατείνεται μέχρι και τις 28-2-2021. η προθεσμία υποβολής από τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων (αρχικών με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου το έτος 2020 και ετησίων του ιδίου έτους), κατ' εξαίρεση των κειμένων διατάξεων (ν.3213/2003).

Άρθρο 1

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων

Κατ' εξαίρεση των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 1 και στο άρθρο 19 του ν. 3213/2003 (Α' 309), δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου το έτος 2020 και ετήσιες του έτους 2020 (χρήση 2019), υποβάλλονται μέχρι και τις 28.2.2021.

 

ΠΗΓΗ    taxheaven.gr


Δύο διακινητές βοήθησαν 12 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα

Συνελήφθησαν χθες (12/11), στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, δύο αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες. 

Ειδικότερα, στην επαρχιακή οδό Νέας Σάντας – Αρριανών οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου αντιλαμβανόμενος την επικείμενη σύλληψη κινήθηκε σε αγροτική περιοχή, όπου τελικά ακινητοποίησε το όχημα και μαζί με τον συνοδηγό τράπηκαν πεζοί σε φυγή.

Άμεσα οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους δύο δράστες, οι οποίοι αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψη.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός - διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και χρηματικό ποσό.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Πηγή pameevro.gr

Η Αστυνομία στην πρώτη γραμμή της μάχης, η διοίκηση της ΠΟΑΣΥ πού είναι;


Τα θετικά κρούσματα covid-19 στη Χώρα πολλαπλασιάζονται και μαζί με αυτά πολλαπλασιάζονται και οι δυνάμεις της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων ώστε να κρατηθεί ασφαλής ο πληθυσμός.

Για να μπορούν ιατροί και νοσηλευτές να περιθάλπουν τους ασθενείς!

Οι αστυνομικοί της Τροχαίας έχουν εξαντληθεί καθώς έχουν επιφορτιστεί με πολυάριθμα σταθερά και κινητά σημεία ελέγχου.

Παρόλα αυτά από την Ηγεσία ζητούνται ακόμα περισσότερα σημεία.

Οι συνάδελφοί μου εδώ και αρκετό καιρό εκτός από την κυρία και καθημερινή αποστολή τους, που είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος και η ασφάλεια του πολίτη, έχουν δηλώσει παρόντες και σε πολλούς άλλους τομείς.

Στα νησιά για την εσωτερική ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Στα σύνορα ακόμη και για την εξωτερική ασφάλεια συνεπικουρόντας το έργο του Στρατού.

Στην πρωτόγνωρη μάχη με τον covid-19 για την εφαρμογή των μέτρων που ζήτησε η Κυβέρνηση ώστε να μη σταματήσει να δουλεύει λόγω υπερφόρτωσης το υγειονομικό σύστημα και να διαφυλαχθεί το αγαθό της υγείας.

Σήμερα, άλλη μια φορά, ο αστυνομικός έγινε ασπίδα για την κοινωνία και θεματοφύλακας των οδηγιών της κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των επιστημόνων λοιμοξιολόγων.

Σε πρωτόγνωρες συνθήκες και με καμία υλική ανταποδώση ή έστω αναγνώριση της προσφοράς και του έργου που επιτελεί.

Η διοίκηση της ΠΟΑΣΥ αφανής, καθώς κάποιοι δηλώνουν ότι αυτή τη στάση η αστυνομία την έχει συνηθίσει και πράττει απλά το καθήκον της.

Γι' αυτό όμως εκλέγονται κάποιοι συνδικαλιστές για να μην είναι οι αστυνομικοί οι μόνοι εργαζόμενοι που εκτελούν πάσης φύσεως καθήκοντα σε αυτή τη Χώρα και μάλιστα στο τέλος να παραγκωνίζονται σε μια άκρη.

Οι ολυμπιονίκες όταν έκαναν το καθήκον τους και επέστραφαν από τους αγώνες, γκρεμίζονταν τα τείχη της πόλης για να περάσουν.

Πολλοί κλάδοι άλλωστε και λειτουργοί άσκησαν το καθήκον τους με την Πολιτεία να μην τους ξεχνάει και να τους ανταποδίδει την προσφορά.

Εμείς, εκτός από ένα μαζικό sms «στον άγνωστο αστυνομικό» δεν λάβαμε τίποτε άλλο.

Οχι επίδομα όπως η πολιτική προστασία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οχι μποναμά Χριστουγέννων αντί δώρου όπως οι στρατιωτικοί.

Αλλά ούτε τις χρόνιες διεκδικήσεις για μισθολόγιο στα επίπεδα του 2012.

Επίδομα επικίνδυνου και ανθυγιεινού.

Δίκαιο βαθμολόγιο με βαθμούς που να έχουν αξία.

Όμως για να σου δοθεί κάτι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους πρέπει να το διεκδικήσεις.

Να το παρουσιάσεις.

Να το επικοινωνήσεις.

Εκτός από κάποιες ελάχιστες φωνές συνδικαλιστών και Ενώσεων, κάποιοι άλλοι συνδικαλιστές (μόνο στον τίτλο) λειτούργησαν ως οι καλύτεροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι.

Δεν είναι ότι απλά τήρησαν σιγή ασυρμάτου, αλλά δίχασαν τους συναδέλφους μας (μάχιμοι-μη μάχιμοι) και λοιδόρησαν δημοσίως όσους απαίτησαν κάτι καλύτερο για όλους μας.

Αυτά θα πρέπει κάθε αστυνομικός που είναι στον δρόμο και έρχεται σε επαφή με τον άορατο εχθρο να τα θυμηθεί όταν ξαναέρθει η ώρα των εκλογών.

Γιατί με υπομονή και επιμονή θα περάσει και αυτό.

Ομως το ζητούμενο είναι πως θα βρει τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά και όλους μαζί το αύριο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτρης
Συνδικαλιστής
Μέλος ΜΠΡΟΣΤΆ Β/Α
Πηγή policenet.gr

Μπήκαν τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο - Επιχείρηση εκκένωσης


Η Αστυνομία μπήκε μέσα στο Πολυτεχνείο και δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν περίπου 50 αντιεξουσιαστές που είχαν μπει μέσα στο ίδρυμα χθες. Η επιχείρηση της Αστυνομίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 3:15 το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ από το πρωί της ίδιας ημέρας είχαν αποκλείσει την πρόσβαση μέσω της οδού Στουρνάρη. Η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση διήρκησε μόλις λίγα λεπτά.

Την ώρα που οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας σχεδίαζαν τα μέτρα ασφαλείας, μία ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών μπήκε στο κτίριο στο Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων στα Εξάρχεια, αιφνιδιάζοντας τις Αρχές. Η ομάδα αυτή «πρόλαβε» την Αστυνομία, που σχεδίαζε να «σφραγίσει» το κτίριο λίγες ώρες μετά για να αποτρέψει τυχόν κατάληψή του.

Οι 50 αντιεξουσιαστές μπήκαν στο κτίριο στις 14.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ ανήρτησαν πανό που έγραφε: «Δεν υπάρχει ζωή και υγεία χωρίς ελευθερία» (σχετική φωτογραφία αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου).

Την ίδια ώρα, στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν λάβει χώρα ήδη συσκέψεις για τα μέτρα της 17ης Νοεμβρίου, ενώ το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή και τις επόμενες ημέρες.

Πηγή policenet.gr

Οι διεκδικήσεις της ΠΟΣΥΦΥ στην Ξάνθη, υλοποιούνται με την ενίσχυση των υπηρεσιών Τ. ΣΦ - ΠΡΟΚΕΚΑ με τις προσλήψεις συνοριακών φυλάκων


ΠΟΣΥΦΥ - Ξάνθη: Πριν δυο χρόνια η ΠΟΣΥΦΥ επισκέφθηκε το ΠΡΟΚΕΚΑ Ξάνθης και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης. Διαπιστώσαμε προβλήματα και ανταλλάξαμε απόψεις με τους συναδέλφους. Μεταφέραμε και διεκδικησαμε από την ηγεσία, λύσεις. Σήμερα ήδη 100 νέοι συνάδελφοι μας συνοριοφύλακες βρίσκονται στις Σχολές και σε λίγο καιρό θα ενισχύσουν μόνιμα τις Υπηρεσίες αυτές.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα σχετικά με την επίσκεψη της Ομοσπονδίας στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α της Ξάνθης και στο Τ.Σ.Φ πριν δύο χρόνια.


Τοτονίδης Ιωάννης 
Γ. Γ ΠΟΣΥΦΥ

Επιστολή Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. στη Βουλή για την έμπρακτη αναγνώριση του πολύτιμου και ζωτικού έργου των Αστυνομικών απέναντι στην πανδημία.


Επιστολή Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. στη Βουλή για την έμπρακτη αναγνώριση του πολύτιμου και ζωτικού έργου των Αστυνομικών απέναντι στην πανδημία.

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2020

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, παρακαλούμε όπως η παρούσα επιστολή διανεμηθεί εις έκαστο Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Στις 19 Μαρτίου του 2020, αμέσως μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, το Σωματείο μας (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α) με ανακοίνωση και έγγραφό του προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αξίωσε την έμπρακτη αναγνώριση του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντίστοιχη με εκείνη που δόθηκε στους « ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες», σε εκπλήρωση της υπόσχεσης πως «Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό».

Δεν θα παραλείψουμε δε, την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ . Χρήστου Σταϊκούρα, στις 13 Απριλίου του 2020 στην κρατική τηλεόραση, βάση της οποίας εξεταζόταν «επίδομα επιβράβευσης σε αστυνομικούς» .

Σήμερα ο Έλληνας Αστυνομικός μετά από τόσους μήνες «μαχών» εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, καταβάλλοντας υπεράνθρωπη προσπάθεια για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά κυρίως, τοποθετώντας το σώμα του ως εμπόδιο στην εξάπλωση της πανδημίας, εκτελώντας έτσι με αυταπάρνηση, το υψηλό του καθήκον, επιπλέον του περιορισμού χορήγησης αδειών (αναστολή αδειών), αποδεικνύοντας ότι η προσφορά και η θυσία αυτή, δεν τιμώνται και δεν συνδέονται με οικονομικά κίνητρα αλλά με αυτό καθ΄ αυτό το υψηλό φρόνημά του για προσφορά.

Δυστυχώς, στη σημερινή δεύτερη δοκιμασία των πολιτών της χώρας μας, αλλά και των περισσοτέρων κρατών του πλανήτη από τον COVID-19, οι αστυνομικοί εξακολουθούν να τοποθετούν το σώμα τους ως γέφυρα με την δοκιμαζόμενη κοινωνία, έχοντας το θλιβερό προνόμιο πλέον, αρκετά μεγάλος αριθμός εξ αυτών να νοσούν οι ίδιοι, ή μέλη των οικογενειών τους, εξ αιτίας των εκτάκτων καθηκόντων τους .

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές ,

Οι ένστολοι της χώρας, που εσείς εκπροσωπείτε επάξια στη Βουλή των Ελλήνων, παρότι δεν κατάφερε καμιά κυβέρνηση να τους καταστήσει υπεράνω χρημάτων, αφού παραμένουν οι περισσότερο εργαζόμενοι, αλλά φτωχότερα αμειβόμενοι σε σχέση με όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, αξιώνουν την εκπλήρωση των λόγων και την μετατροπή τους σε πράξη, αξιώνουν την έμπρακτη και αντίστοιχη αναγνώριση του επώδυνου έργου των αστυνομικών απέναντι στον «αόρατο» εχθρό της πανδημίας, αξιώνουν από όλους εσάς να τους στηρίξετε έμπρακτα.

Ζητούμε όπως, ΣΗΜΕΡΑ αναλάβετε πρωτοβουλία, είτε προσωπικά, είτε μέσω των πολιτικών σας κομμάτων, στην κατεύθυνση της έμπρακτης αναγνώρισης του πολύτιμου και ζωτικού έργου των Αστυνομικών απέναντι στην πανδημία. Άλλωστε, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και τις ενέργειες μας, ιδιαίτερα απέναντι σε ένα ζήτημα, που παραμερίζει κάθε πολιτική ή κομματική ιδιαιτερότητα και σίγουρα θα σας βρει ομόφωνα σύμφωνους.

Εν όψη των εορτών των Χριστουγέννων, μια αντίστοιχη με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πράξη στήριξης των αστυνομικών, θα αποτελούσε στοιχείο και αφορμή επιβράβευσης των εκπροσώπων της Πολιτείας, από το σύνολο της κοινωνίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΟΥΜΑΣ Β. ΜΑΥΡΟΕΙΔΉΣ

Πηγή: bordernews

Σάμος: Επαναφέρουν το αίτημα για απομάκρυνση των μεταναστών από το ΚΥΤ


Συνεδρίασε η ομάδα εργασίας το πρωί της Πέμπτης με αντικείμενο τον συντονισμό των διαδικασιών για την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν από τον Δήμο Αν. ο Δήμαρχος Γιώργος Στάντζος και οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Σαμίων και Βαθέος κκ. Βογιατζής και Σειρλής αντίστοιχα.

Με αφορμή και τη χθεσινή πυρκαγιά ο Δήμαρχος τόνισε, “την ανάγκη απομάκρυνσης του πληθυσμού των μεταναστών από το νησί. Αναμένεται να οριστούν οι διαδικασίες για το κλείσιμο της ανοιχτής δομής, του καθαρισμού και αναμόρφωσης των εκτάσεων, ώστε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία όπως έχει δεσμευτεί το αρμόδιο υπουργείο.”


Κραυγή αγωνίας από τους αστυνομικούς – Σταματήστε τις μετακινήσεις αλλοδαπών


Να σταματήσουν οι μετακινήσεις αλλοδαπών από τη Δράμα και την Καβάλα προς την Αλεξανδρούπολη εν μέσω πανδημίας ζητούν οι αστυνομικοί της Αλεξανδρούπολης. Την ώρα που η Χώρα ζει σε ρυθμούς καραντίνας, αλλοδαποί που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα, κατά δεκάδες κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για διαδικασίες σχετικές με την παραμονή τους στη Χώρα. Η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης κτυπάει καμπανάκι και θέτει το θέμα σε ανώτατο επίπεδο με επιστολές της.

Οι επιστολές προς τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αναλυτικά:


Αλεξανδρούπολη, 12 Νοεμβρίου 2020

Αριθ. πρωτ.:100/6/1

ΠΡΟΣ: 1.Υπουργό Μεταναστευτικής Πολίτικης Κο ΜΗΤΑΡΑΚΗ Νότη(μέσω ΠΟΑΣΥ)
2. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ (μέσω ΠΟΑΣΥ)

ΘΕΜΑ: Μετακινήσεις Αλλοδαπών προς γραφείο Διαβατηρίων Διεύθυνσής μας

Κ.Υπουργέ , κ. Αρχηγέ

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών της (πλην εξαιρέσεων) αλλά και κάτω από τον κίνδυνο της επικίνδυνης πανδημίας η οποία βρίσκεται σε έξαρση, συνεχίζουν να μετακινούνται κατά δεκάδες προς την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης από τις δομές φιλοξενίας της Καβάλας και Δράμας αλλοδαποί προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το γραφείο Διαβατηρίων της υπηρεσίας μας ώστε να τους εκδοθεί η ΑΔΕΤ (Άδεια διαμονής ενιαίου τύπου). Εύλογα δεχόμαστε τα παράπονα των συναδέλφων μας καθώς τα άτομα αυτά, χωρίς να είναι κάτοχοι βεβαίωσης αρνητικού τεστ, αποτελούν υγειονομική βόμβα τόσο προς την υπηρεσία και τους συναδέλφους μας που έρχονται σε επαφή μαζί τους αλλά και της κοινωνίας μας μιας και μετακινούνται με λεωφορεία, τρένα και συνωστίζονται με άλλους επιβάτες. Τέλος αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να επιτρέπονται μετακινήσεις αλλοδαπών εκτός Π.Ε την ώρα που η υγειονομική κρίση βρίσκεται σε έξαρση.
Κατόπιν τούτο προς αποφυγή διασποράς του ιού , την προστασία των συναδέλφων μας και της κοινωνίας μας, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα αυτό ώστε να σταματήσει αυτή η μετακίνηση των αλλοδαπών έως την λήξη των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και της ομαλοποίησης της κατάστασης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΤΟΥΦΑΚΗΣ Χρήστος

Ο Αναπλ. Γενικός Γραμματέας

ΒΟΥΤΙΔΗΣ Χρυσοβαλάντης


thrakinea.gr