Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Η Προεδρική Φρουρά γιορτάζει! Τιμή στους φρουρούς του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη


Ιδρύθηκε μια μέρα σαν τη σημερινή πριν από ενάμιση και πλέον αιώνα (12 Δεκεμβρίου του 1868) υπό την τιμητική ονομασία «άγημα»


Επειδή έτσι αποκαλείτο από τον αρχαίο ιστορικό και σωκρατικό φιλόσοφο Ξενοφώντα, στο έργο του «Κύρου Ανάβασις», το τμήμα εκείνο των στρατιωτών που ηγείτο των υπολοίπων (προϊόν του ρήματος άγω = οδηγώ).

Αλλά με αυτόν τον ίδιο όρο («άγημα») αναφερόταν και στα χρόνια του Μεγαλέξανδρου η μονάδα επίλεκτων ανδρών, που εξυπηρετούσαν ως σωματοφύλακες επίσημων προσώπων. Σε κάθε περίπτωση το άγημα ήταν η «αφρόκρεμα» των νέων πολεμιστών. Το τμήμα που συγκέντρωνε τους πιο δυνατούς στρατιώτες, τους πιο ρωμαλέους σε κορμί, πνεύμα και ψυχή.

Με αυτό το βαρύ νοηματικό φορτίο προκύπτει το «άγημα» και στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, λίγα χρόνια μετά τη θέσπιση του Συντάγματος του 1864, που αναγνωρίζει στην Ελλάδα λαϊκή κυριαρχία και σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη μοναρχία στη δημοκρατία. Το «άγημα» αποτελεί «στράτευμα αυθύπαρκτον, μέρος του μονίμου στρατού και προορισμένον αποκλειστικώς δια την υπηρεσίαν ημών», αναφέρει το υπ. αριθμ. 65 Βασιλικό Διάταγμα, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη 19η Δεκεμβρίου 1868. Στο «άγημα», λοιπόν, υπηρετούν γεροδεμένοι, ευθυτενείς νέοι, που έχουν ως αποκλειστικό καθήκον την προστασία της βασιλικής οικογένειας.

Καθώς τα χρόνια περνούν, αυτό το επίλεκτο σώμα μετονομάζεται σε «Ανακτορική Φρουρά», σε «Φρουρά Σημαίας και Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτου», σε «Βασιλική Φρουρά» και εντέλει σε «Προεδρική Φρουρά», όπως παραμένει έως σήμερα. Στη αρχή, το σώμα είναι μάχιμο. Οι άνδρες του, οι τσολιάδες, οι εύζωνες (οι στρατιώτες, οι μη φέροντες βάρος – ασπίδες κ.λπ., αλλά ζωσμένοι τον οπλισμό τους, ώστε να κινούνται με ευελιξία έναντι του εχθρού) εκπαιδεύονται σκληρά και επιστρατεύονται όποτε το καλεί η πατρίδα.

Σε έναν παράλληλο ρόλο και αφού απαρτίζεται από γεροδεμένους, ευθυτενείς νέους, αξιοποιείται σε τελετουργικές υποχρεώσεις της πολιτείας. Τον τελετουργικό ρόλο του κρατά σήμερα και παρότι ταυτοποιείται ως στρατιωτική μονάδα του τόπου, δεν υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας, αλλά απευθείας στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

 

Υψηλά ιδανικά και καθήκοντα


Στα καθήκοντα των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς είναι η τιμητική φρούρηση του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά και της κεντρικής πύλης του παρακείμενου στρατοπέδου «Γ. Τζαβέλα», όπου διαβιούν και εκπαιδεύονται οι εύζωνες. Στη λίστα των καθηκόντων του σώματος συμπεριλαμβάνονται και η έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας τις Κυριακές και αργίες στον βράχο της Ακροπόλεως καθώς και η απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε αρχηγούς ξένων κρατών. 

Επιπλέον, κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου την 25η Μαρτίου, ουλαμός της Προεδρικής Φρουράς ανοίγει πάντα την παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τμήμα της φρουράς συμμετέχει ενίοτε και σε εκδηλώσεις ομογενειακών οργανώσεων του εξωτερικού, καθώς και στην τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα.

Το ιερότερο καθήκον του ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς είναι -κοντά έναν αιώνα τώρα (από το 1932, οπότε εγκαινιάσθηκε)- η 24ωρη τιμητική φρούρηση του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, μπροστά στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, όπου πριν από 177 χρόνια (3 Σεπτεμβρίου του 1843) ο λαός πρωτο-επαναστάτησε εναντίον του παλατιού ζητώντας μετ΄ επιτάσεως τη θέσπιση Συντάγματος. Σ΄ εκείνο τον ιερό χώρο, εκατέρωθεν του κενοτάφιου του στρατιώτη, του «εκτάδην κειμένου», του πεσμένου στο πεδίο της μάχης, με τη γλυπτή επιγραφή που φιλοτέχνησε ο Φωκίων Ρωκ, τα παλικάρια της Προεδρικής Φρουράς, που σφύζουν λεβεντιάς και δύναμης στέκουν αγέρωχοι φρουροί 24 ώρες το 24ωρο σε κάθε καιρό, με κάθε συνθήκη.

Ο συμβολισμός είναι δυνατός και οι εύζωνες εντέλλονται να τον συντηρούν και να τον υπενθυμίζουν. Τα υποδείγματα των ρωμαλέων πολεμιστών, οι σκληροτράχηλοι Σπαρτιάτες, που έφευγαν με την ευχή και την κατάρα της μάνας τους «ή ταν ή επί τας» (να επιστρέψεις κρατώντας την ασπίδα ή πάνω σε αυτήν – σε περίπτωση θανάτου), για τον καλλιτέχνη του μνημείου έπρεπε να αποτελούν τον πυρήνα του μηνύματος. Ο ανάγλυφος πεσμένος στρατιώτης δεν κείτεται πάνω στην ασπίδα του. Δίνει την εντύπωση ότι ξεκουράζεται, ίσως και να κοιμάται. Κρατώντας την ασπίδα του γερά στο αριστερό χέρι, είναι πάντα ετοιμοπόλεμος. Σε αυτόν τον στρατιώτη, που είναι έτοιμος να θυσιαστεί ανά πάσα στιγμή ξανά και ξανά για την πατρίδα, στέκουν ακοίμητοι φρουροί και επίκουροι πολεμιστές οι εύζωνες.

Πιάνοντας τον μίτο της ανδρείας από εκείνους τους ρωμαλέους αρχαίους πολεμιστές, «μπολιασμένοι» με θάρρος, δύναμη και πίστη, οι σύγχρονοι ήρωες, οι τσολιάδες της Προεδρικής Φρουράς, εντέλλονται να αποδεικνύουν διαρκώς -και το κάνουν- ότι στέκονται άξιοι των υψηλών ιδανικών της πατρίδας. Αυτά τα ιδανικά «διάβασε» ο απανταχού Ελληνισμός στα δακρυσμένα μάτια του εύζωνα Κωνσταντίνου Λούσια, μέσα στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας, τον Μάιο του 2017, όταν ο επίσκοπος Νικάρδιος έπλεκε το εγκώμιο της Ελλάδας, που έστεκε αγέρωχη υπό το βάρος των δεινών της.

«Στέκομαι και θα συνεχίζω να στέκομαι υπερήφανος μέχρι το τέλος. Θα τιμώ την πατρίδα μου και κάθε στρατιώτη, που έδωσε τη ζωή του στο παρελθόν, ώστε να είμαστε ελεύθεροι εμείς σήμερα» θα δηλώσει κατόπιν ο δακρυσμένος εύζωνας.

 

Φρεσκοξυρισμένα πρόσωπα, μοσχομυρωδάτα κορμιά


Το σώμα της Προεδρικής Φρουράς αποτελείται από περίπου 120 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των εποπτών. Ο νεοσύλλεκτος που επιθυμεί να υπηρετήσει ως εύζωνας (η θητεία του μέλους της Προεδρικής Φρουράς αντιστοιχεί στων υπολοίπων στρατιωτών) υποβάλλει αίτημα και επιλέγεται εφόσον πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Πρέπει να έχει ύψος άνω του 1,87, να είναι ευειδής, με σωστή σωματική διάπλαση, χαρακτήρα και αντοχή. Με την επιλογή του για την Προεδρική Φρουρά, τον περιμένει μια σκληρή εκπαίδευση πέντε εβδομάδων, καθώς πρέπει να αφομοιώσει τον επιβαλλόμενο ειδικό βηματισμό, να συγχρονίσει τις κινήσεις του με το ταίρι του (οι εύζωνες εκπαιδεύονται ανά δυάδες – επιτυχημένη δυάδα θεωρείται εκείνη της οποίας τα μέλη έχουν επιτύχει τον απόλυτο συγχρονισμό στα «τυφλά» βήματα, δηλαδή σε αυτά που κάνουν όταν έχουν ο ένας στραμμένη την πλάτη στον άλλον), να μάθει τηρεί 60λεπτη ακινησία και να αντέχει σε οποιαδήποτε καιρική ή ανθρωπογενή συνθήκη.

Να είναι καθαρός, μοσχομυρωδάτος και φρεσκοξυρισμένος (η ύπαρξη μύστακος σε πρόσωπο εύζωνα φανερώνει παλαιότητα στο σώμα). Από το πρώτο δευτερόλεπτο της βάρδιας του στο βάθρο της φρουράς και έως το τελευταίο μετατρέπεται σε ζωντανό άγαλμα. Απαγορεύεται να κινηθεί, να μιλήσει, να μορφάσει, να περιφέρει τη ματιά του. Πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται την ανάγκη του για βήχα ή για φτέρνισμα. Τον ξαφνικό πόνο ή τη φαγούρα. Πρέπει ακόμα να εκπαιδευτεί να μην αφήνεται στο να αποσπαστεί η προσοχή του από επισκέπτες, που επιθυμούν να πειραματιστούν με την αντοχή του. Σε πολύ φορτικές περιπτώσεις, ενεργοποιείται ο μυστικός κώδικας επικοινωνίας με τον επόπτη της φρουράς, που επιβλέπει τη βάρδια κάθε ζεύγους ευζώνων από το φυλάκιο στο πλάι του μνημείου. Το σήμα των «βουβών» φρουρών είναι το χτύπημα του κοντακίου στο έδαφος. Αυτό «επιστρατεύεται» όταν ο επισκέπτης είναι ενοχλητικός ή όταν κάποιο αδέσποτο ζώο «φρενάρει» τον βηματισμό. Ο επόπτης σπεύδει και λύνει το πρόβλημα.

 

Το πεδίο μάχης του Συντάγματος...

Αλλά και οι εύζωνες είναι άνθρωποι. Και υπήρξαν άτυχες ή δύσκολες στιγμές που βγήκαν εκτός… συνήθων δεδομένων και καταγράφηκαν στην ιστορία της Φρουράς ως απρόοπτα, που ξεπεράστηκαν με την εκπαίδευση, την ετοιμότητα και κάποτε την αυτοθυσία αυτών των περήφανων ανδρών.

Τον Μάρτιο του 2007, κατά τη διάρκεια ογκώδους φοιτητικής διαδήλωσης στο Σύνταγμα, μολότοφ εκτοξεύεται από αγνώστους στο φυλάκιο του επικεφαλής αξιωματικού στο μνημείο, παραδίδοντάς το στις φλόγες. Στα ελάχιστα μέτρα από το φλεγόμενο φυλάκιο οι εύζωνες παραμένουν ακίνητοι σε στάση προσοχής, σεβόμενοι τον πυρήνα του καθήκοντός τους: η Προεδρική Φρουρά ουδέποτε εγκαταλείπει το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εντέλει, σπεύδει ο επόπτης και τους φυγαδεύει από τον φυλαγμένο προαύλιο χώρο της Βουλής. Γενικότερα, ως «οδυνηρές εμπειρίες» περιγράφουν οι Έλληνες τσολιάδες βάρδιες τους στο μνημείο, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πολύπαθη πλατεία Συντάγματος, όταν μολότοφ και δακρυγόνα «πέφτουν βροχή». Είναι οι φορές που οι εύζωνες αδυνατούν να κρατήσουν στα μάτια το σταθερό αγέρωχο βλέμμα.

Τον Ιανουάριο του 2010, ύστερα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στον προαύλιο χώρο της Βουλής, τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς αρνούνται να αποχωρήσουν από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρά την προειδοποίηση της Αστυνομίας. Έως ότου εκραγεί ο μηχανισμός, που έχει τοποθετηθεί σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από το φυλάκιό του, ο επόπτης στέκεται ανάμεσα στους δύο εύζωνες. Την επομένη, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας καλεί και τους τρεις στο γραφείο του.

Ωστόσο, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, για τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς ο φόβος και ο τρόμος είναι αλλού… Όταν βρέχει, τα καρφιά στους πάτους των τσαρουχιών επάνω στα ολισθηρά μάρμαρα του μνημείου μετατρέπουν τον βηματισμό σε εφιάλτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις και προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, ο εύζωνας καταφθάνει ή αποχωρεί υποβασταζόμενος από τον επόπτη. Η ανάγκη γι αυτόν τον τελευταίο γίνεται επιτακτικότερη σε περίπτωση αισθητής πτώσης της θερμοκρασίας ή και χιονόπτωση, οπότε το υγρό έδαφος παγώνει και ο ευζωνικός βηματισμός καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος. Αυτή είναι και η σπάνια περίπτωση, που μπορεί κανείς να δει τους «φύλακες» του ελληνικού ιδεώδους, στο Σύνταγμα, να φορούν κάπα. Η ωριαία ακινησία μετατρέπει το κορμί, στο οποίο δεν κινείται το αίμα, σε πρόθυμο αποδέκτη του ψύχους. Τότε οι τσολιάδες προσδοκούν τη λήξη της βάρδιας τους και την έναρξη του ιδιαίτερου βηματισμού, που θα βοηθήσει το αίμα τους να κινηθεί και τους αγκυλωμένους μύες τους να επανέλθουν.

 

Λεβέντικες στολές γεμάτες συμβολισμό


Αν δεν ήταν ποτισμένη με πίστη και αφοσίωση στο έθνος και πάθος για την πατρίδα και τα ιδανικά της, αν δεν «έφερε» ως παρακαταθήκη αίμα, πένθος και αγνή αγάπη, δεν θα διέφερε και πολύ από τη στολή των ανδρών ενός συγκροτήματος παραδοσιακών χορών ή από εκείνη, που εκτίθεται στα λαογραφικά μουσεία. Μια αυθεντική «ζώσα» παραδοσιακή φορεσιά αποτελεί ιστορικό στοιχείο ενός λαού.

Η στολή του τσολιά της Προεδρίας είναι βαριά, γεμάτη συμβολισμούς και αναφορές στο ένδοξο ελληνικό παρελθόν. Άλλωστε, δεν είναι προϊόν που βρίσκει κανείς στο εμπόριο. Είναι εξολοκλήρου χειροποίητη και για την κατασκευή της χρειάζονται περί τους τρεις μήνες σκληρής δουλειάς, από ανθρώπους εξειδικευμένους, έμπειρους και ταλαντούχους. Είναι το προσωπικό του ραφείου και τσαρουχοποιείου που υπάγονται στην Προεδρική Φρουρά. Οι στολές, που καλούνται να φορέσουν κατά περίσταση τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς είναι κατά κανόνα τέσσερις: η επίσημη λευκή, η θερινή, η χειμερινή και η κρητική.

Αλλά, ως θεματοφύλακας ιστορίας και πολιτισμού, η Προεδρική Φρουρά διατηρεί στο αρχείο των εθνικών ενδυμασιών της, την ποντιακή στολή, την παραδοσιακή ενδυμασία του βρακοφόρου του Αιγαίου και τη θρακιώτικη. Αυτές φοριούνται από τους εύζωνες σε ημέρες μνήμης και τιμής.

Η επίσημη «λευκή» ευζωνική στολή, που συμβολίζει την αγνότητα του πόθου για τη λευτεριά και ορίζεται από την Πάγια Διαταγή Υπ’ αριθμόν 4-37/1981 «Περί στολών οπλιτών Στρατού Ξηράς», φοριέται τις Κυριακές, σε επίσημες γιορτές και αργίες, καθώς και σε τελετές απόδοσης τιμών. Αποτελείται από:

Το φάριο, το κάλυμμα της κεφαλής, που είναι κατασκευασμένο από κόκκινη τσόχα (συμβολίζει τον αγώνα και το αίμα), με το μεταλλικό εθνόσημο καρφιτσωμένο στο κέντρο του και προσαρμοσμένο τον μαύρο θύσανο, τη μεταξωτή φούντα, που συμβολίζει τα δάκρυα των Ελλήνων για τη λευτεριά, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Ο θύσανος πέφτει στον δεξιό ώμο του εύζωνα, καθώς -κατά το βρετανικό σύστημα- το επ’ ώμου του τουφεκιού γίνεται στον αριστερό ώμο. Πριν το 1945, που ακολουθείτο το γαλλικό σύστημα και το επ’ ώμου εκτελείτο στον δεξιό ώμο, η φούντα του φαρίου κατέληγε στον αριστερό.

Τον υποδήτη, το λευκό χασεδένιο πουκάμισο με τα διπλά μανίκια (το μέσα ζεύγος αγκαλιάζει τα χέρια του εύζωνα, όπως όλα τα άλλα πουκάμισα, και ένα δεύτερο από έξω χύνεται φαρδύ με μεγάλο άνοιγμα στον καρπό).

Τις διπλές λευκές μάλλινες κάλτσες. Στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, με τη βοήθεια ζώνης (ονομάζεται ανάσπαστος) που φέρει τέσσερα δερμάτινα λουράκια (σπαστάκια) και κρατά τεντωμένες τις κάλτσες, οι οποίες καταλήγουν σε ελαστικά υποπόδια. Η ζώνη φοριέται πάνω από το εσώρουχο.

Τις καλτσοδέτες ή επικνημίδες. Είναι κατασκευασμένες από μαύρο ελαστικό ύφασμα και φοριούνται κάτω από το γόνατο, στο ύψος από που αρχίζει η κνήμη. Φέρουν δύο φούντες από μαύρο μετάξι και συμβολίζουν και αυτές, όπως και ο θύσανος, τα δάκρυα και το πένθος των υπόδουλων Ελλήνων.

Το κοντό παντελόνι, που φοριέται πάνω από τον ανάσπαστο για να καλύπτει τη ζώνη και τα κουμπώματά της.

Τη φουστανέλα, σύμβολο των ανταρτών της επανάστασης για ελευθερία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι κατασκευασμένη από ύφασμα 30 μέτρων και -σύμφωνα με την παράδοση- αριθμεί 400 πιέτες, μία για κάθε χρόνο σκλαβιάς από τους Τούρκους. Αποτελείται από δύο φύλλα, που κλείνουν περιμετρικά, σχηματίζοντας από ένα ημικύκλιο. Το κάθε φύλλο στερεώνεται με κορδόνι και τα δυο μαζί με δερμάτινη ζώνη, τη «ζώνη λευκών», με την οποία ο εύζωνας μπορεί να ρυθμίσει το μήκος της φουστανέλας, που πρέπει να είναι τέτοιο ώστε σε στάση προσοχής να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τα ακροδάχτυλά του.

Τη σημαία, μία σειρά από 174 μπλε και λευκά κρόσσια που συμβολίζουν τον γαλανό ουρανό της ελεύθερης πατρίδας και τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας και πέφτουν μπροστά από τη φουστανέλα, δεμένα με ένα μακρύ κορδόνι στη μέση του εύζωνα.

Τη ζώνη από δέρμα μαύρο λουστρίνι, που κλείνει με μία επίχρυση πόρπη. Στη ζώνη είναι προσαρμοσμένες δύο μικρές φυσιγγιοθήκες, που κλείνουν με ένα επίχρυσο σφαιρικό κούμπωμα και μία ξιφοκρεμάστρα στην οποία είναι περασμένη ξιφολόγχη.

Τη φέρμελη, δηλαδή το γιλέκο, που κατασκευάζεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο και διατηρεί όλα τα διακοσμητικά σχέδια από μαύρα και λευκά γαϊτάνια, που έφεραν οι φέρμελες το 1867. Το γιλέκο είναι κατασκευασμένο από λευκό μάλλινο ύφασμα και είναι κεντημένο με πλούσια διακοσμητικά υψηλής λαογραφικής αξίας από λευκά και μαύρα σιρίτια. Στο στήθος, η φέρμελη έχει δύο ελλειπτικές σειρές από 16 κουμπιά. Τα μανίκια της είναι επίσης πλούσια, αλλά δεν είναι περασμένα στα χέρια του εύζωνα. Κρέμονται στις ωμοπλάτες του, τα «φτερά», κατά την ευζωνική… αργκό. Το κολάρο τη φέρμελης είναι κατασκευασμένο από γαλάζια τσόχα, γεγονός που διαφοροποιεί τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς από εκείνους των μονάδων του Πεζικού, που υπηρετούν στα σύνορα και διαθέτουν στολή εύζωνα, στην οποία το κολάρο της φέρμελης είναι κόκκινο.

Τα τσαρούχια. Είναι κατασκευασμένα στο χέρι από σκληρό κόκκινο δέρμα. Ζυγίζουν περί τα 2 κιλά έκαστο. Η σόλα τους είναι οπλισμένη με 60 καρφιά και πέταλο στο τακούνι. Η μύτη του τσαρουχιού καταλήγει σε μία προεξοχή, που καλύπτεται από φούντα. Σύμφωνα με την παράδοση, οι ραγιάδες με το αδούλωτο πνεύμα τους, έριχναν τον δυνάστη στη θάλασσα με κλωτσιές. Κατά άλλη παράδοση, στη φούντα των τσαρουχιών τους, οι Έλληνες τσολιάδες έκρυβαν φονικές λεπίδες.

Σε περίπτωση ευζωνικής υπηρεσίας μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, χρησιμοποιούνται τσαρούχια χωρίς καρφιά.

Η θερινή φορεσιά των ευζώνων αποτελείται κυρίως από τον χακί ντουλαμά. Είναι στολή δροσερού υφάσματος, που στο επάνω μέρος της κουμπώνει με μία κατακόρυφη σειρά από πέντε μπρούτζινα κουμπιά. Ο γιακάς φέρει επίραμμα από μπλε τσόχα, οι επωμίδες και οι δύο τσέπες στο στήθος έχουν από ένα λείο μεταλλικό κουμπί. Χαμηλά στα μανίκια διακρίνεται γαζί σε σχήμα λάμδα, όπου -κατά το γαλλικό σύστημα- φέρονται τα διακριτικά βαθμού του εύζωνα (δεκανέα ή λοχία). Στο κάτω τμήμα του ο ντουλαμάς σχηματίζει φουστανέλα με 42 πτυχές και δύο λεία κουμπιά στο πίσω μέρος της στο ύψος της ζώνης.

Η χειμερινή φορεσιά των μελών της Προεδρικής Φρουράς αποτελείται από τον σκούρο μπλε ντουλαμά, ως φόρο τιμής στους μακεδονικούς αγώνες του ελληνισμού και ελάχιστα έχει αλλάξει από το 1888 έως σήμερα. Κουμπώνει στο στήθος με δύο μη παράλληλες σειρές από 14 μεταλλικά κουμπιά. Άλλα 12 ίδια κουμπιά συνεχίζουν οριζόντια στο στέρνο. Όλα τα κουμπιά μαζί σχηματίζουν ένα κανονικό τραπέζιο. Κάτω από τη μέση ο ντουλαμάς καταλήγει σε φουστανέλα με 44 πτυχώσεις. Στο πίσω μέρος της, κάτω από τη ζώνη, υπάρχουν δύο κατακόρυφες σειρές τριών κουμπιών έκαστη. Στο κάτω άκρο των μανικιών υπάρχουν αναδιπλώσεις που καταλήγουν σε κυματοειδή γραμμή με κόκκινο παράραμμα. Σε κάθε μανίκι υπάρχει σειρά από έξι σφαιροειδή μεταλλικά κουμπιά. Τα διακριτικά βαθμού βρίσκονται όπου και στον θερινό ντουλαμά. Χαμηλά στα μανίκια.

Η κρητική ευζωνική στολή αποτελεί φόρο τιμής στους αγώνες της νησιωτικής Ελλάδας. Είναι χρώματος σκούρου μπλε και το σχέδιό της έχει τις ρίζες του στη στολή των Κρητών χωροφυλάκων των αρχών του αιώνα. Ο θύσανος στο φάριο πέφτει στην πλάτη και όχι τον ώμο του βρακοφόρου. Το αμπέχονο (ή εξωτερικό γιλέκο ή φέρμελη) είναι κεντημένο με χρυσή κλωστή. Το πουκάμισο είναι λευκό με μανίκια που αγκαλιάζουν τα χέρια. Το εσωτερικό γιλέκο είναι κατασκευασμένο από σκούρο κόκκινο ύφασμα, έχει παραράμματα από κόκκινο μετάξι και κουμπώνει με δύο σειρές από εννιά κόκκινα μεταξωτά κουμπιά. Το χαρακτηριστικό νησιώτικο ζωνάρι είναι από μπλε- βυσσινί μεταξωτό ύφασμα και καταλήγει σε μακριά κρόσσια. Η βράκα φέρει διακοσμητικά στοιχεία από χρυσοκλωστή σε αντιστοιχία με το γιλέκο, στο ύψος του γόνατου και φοριέται με μαύρες βαμβακερές κάλτσες και στιβάλια από λευκό δέρμα (παραδοσιακές κρητικές μπότες).

 

ΠΗΓΗ   newsbomb.gr

Συνδικαλιστές ΕΛ.ΑΣ.: Ζητάμε την έκτακτη υλική - χρηματική επιβράβευση των συναδέλφων μας και την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό!


 Αιτήματα της Ένωσής Αστυνομικών Χανίων προς την Πολιτική Ηγεσία - Δείτε το έγγραφο πυ εστάλη:

Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Κοιν: 1) Υπουργό Οικονομικών (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Βουλευτές Νομού

3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

4) Υπηρεσίες – Μέλη μας

 

Θέμα: «Αιτήματα της Ένωσής μας προς την Πολιτική Ηγεσία».

Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθήσαμε την ομιλία σας στο Κοινοβούλιο, η οποία έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», η οποία αφορούσε την κατάρτιση και προώθηση Προεδρικού Διατάγματος για το νέο βαθμολόγιο του αστυνομικού προσωπικού. Αναμένουμε άμεσα την έκδοση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αφορά ένα νέο και σύγχρονο βαθμολόγιο.

Παράλληλα και όσον αφορά την αναβάθμιση των σπουδών της Σχολής Αστυφυλάκων, στην οποία αναφερθήκατε, αυτή θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια της αντίστοιχης της Σχολής Πυροσβεστών.

Έτσι και μόνο έτσι θα μιλάμε πλέον και για ουσιαστική αναβάθμιση του πτυχίου της Σχολής Αστυφυλάκων, με απώτερο σκοπό την ανωτατοποίηση της Σχολής, η οποία αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας.

Κύριε Υπουργέ γνωρίζετε, ίσως καλύτερα απ’ όλους τα προβλήματα που ταλανίζουν τους συναδέλφους μας, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς έχετε διατελέσει αρκετά χρόνια ως επιτυχημένος πολιτικός προϊστάμενός της.

Πάγια αρχή της Ένωσής μας είναι η συνεχής υπόμνηση των προβλημάτων μας προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία με σκοπό την ενημέρωση και τελικά την επίλυσή τους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τρεις συνάδελφοί μας, έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τον Covid-19, δείχνοντας για μία ακόμη φορά την επικινδυνότητα και τις ανθυγιεινές συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός μας.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής προς αυτούς, εκ μέρους της συντεταγμένης Πολιτείας θα ήταν τα τέκνα αυτών, να συμπεριληφθούν στο άρθρο 42 του Ν. 1481/84 και να προσληφθούν στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα Κύριε Υπουργέ γνωρίζετε, αφού αποτελείτε τον Πολιτικό μας Προϊστάμενο, ότι οι συνάδελφοί μας έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα την Άνοιξη, για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των ελληνικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου. Μία επιχείρηση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και συνεχίζεται ακόμα στις ημέρες μας, τόσο στην ίδια περιοχή, όσο και στα ακριτικά μας νησιά, καθώς δεκάδες συνάδελφοί μας αποσπώνται κάθε μήνα για το σκοπό αυτό, αφήνοντας τις οικογενειακές τους εστίες.

Ομοίως την Άνοιξη οι συνάδελφοί μας εκτέθηκαν ΑΜΕΣΑ, στην πανδημία του Covid– 19 και συνεχίζουν αλλά και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον περιορισμό εξάπλωσης αυτού, καθώς σε αυτόν τον τομέα ο κρατικός μηχανισμός τα περιμένει όλα από εμάς. Για το σκοπό αυτό χάθηκαν άδειες από συναδέλφους μας, χάθηκαν πληρωμένα εισιτήρια, χάθηκε ο οικογενειακός προγραμματισμός τους, χάθηκε η ηρεμία από τα σπίτια τους.

Κύριε Υπουργέ ζητούμε τη συμβολή σας για την έκτακτη υλική - χρηματική επιβράβευση των συναδέλφων μας για όλη την υπερεργασία των τελευταίων μηνών, όπως και ορθά έγινε σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Στο ίδιο πλαίσιο ζητάμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για επαναφορά των μισθών μας στο επίπεδα του 2012. Πέρασαν τόσα χρόνια από τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και η Πολιτεία παρανομεί, γιατί;

Τέλος Κύριε Υπουργέ τόσο από εσάς, όσο και από τους Βουλευτές του Νομού μας ζητούμε το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ! Αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό! Πόσους νεκρούς και τραυματίες πρέπει να θρηνήσουμε ακόμα για να φτάσουμε σε μία αυτονόητη αναγνώριση; Έφτασε ο καιρός ο κάθε Βουλευτής του Κοινοβουλίου να πάρει επώνυμα θέση στο ζήτημα αυτό. 

Έτσι και εμείς με τη σειρά μας θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας αναλυτικά αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους.Μετά Τιμής

Για το Δ.Σ.

Ο

Πρόεδρος

 

ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗΣ Νικόλαος                            

6985777131

 

ΠΗΓΗ    policenet.gr

 

 

 

 

Ο

Γενικός Γραμματέας

 

ΣΕΛΗΝΙΩΤΑΚΗΣ Στυλιανός

6972871787  


Θρίλερ σε Ρόδο - Καστελόριζο: Κατηγορούνται για κατασκοπεία δύο Έλληνες

 

Η έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ - Ο πρώτος κατηγορούμενος έχει καταγωγή από την Κομοτηνή και εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην άγονη γραμμή - Ο δεύτερος εργάζεται στο τουρκικό Προξενείο - Είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από τον Αύγουστο αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες


Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο Ελλήνων για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (περί κατασκοπείας) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ,, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο δεύτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.

Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Δημοκρατική της Ρόδου» ο εργαζόμενος σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Κατελλόριζο- Ρόδο και σε άλλα νησιά έχει καταγωγή από την Κομοτηνή και είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον Αύγουστο του 2020.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές κατέγραφαν συστηματικά τις επαφές του και τις τηλεφωνικές συνομιλίες, από τις οποίες φαίνεται να προκύπτει ότι παρείχε πληροφορίες απόρρητου - στρατιωτκού περιεχομένου στους Τούρκους.

Ο έτερος κατηγορούμενος έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν και υπηρετεί σε καίρια θέση στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου. Είχε επαφές με τον πρώτο και θωρείται αρμοδίως ως ο κύριος σύνδεσμός του με τους Τούρκους.

 

ΠΗΓΗ   protothema.grΔουλειά για τους πρόσφυγες υπάρχει αλλά δεν είμαστε πύλη εισόδου για τους λαθροδιακινητές

 

O κ. Μηταράκης απάντησε στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ σχετικά με αναφορές του δεύτερου ότι «δεν κάνει αρκετά για να βρουν δουλειά οι πρόσφυγες»


Πυρά κατά του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη εξαπέλυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μέσω Twitter.

O κ. Μηταράκης απάντησε στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ σχετικά με αναφορές του δεύτερου ότι «δεν κάνει αρκετά για να βρουν δουλειά οι πρόσφυγες».

Όπως τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου «εφαρμόζουμε μια πολιτική μη διακρίσεων, δεν δίνουμε ισοβίως παροχές. Δυνατότητα εργασίας φυσικά υπάρχει αλλά ξεκάθαρα λέμε ότι δεν θέλουμε να είμαστε πύλη εισόδου για τους λαθροδιακινητές».


ΠΗΓΗ   protothema.gr

 

«Στοπ» στη δράση των περιβόητων «ληστών της μοτοσικλέτας»

«Φρένο» στους περιβόητους «ληστές με τις μοτοσικλέτες» που είχαν σπείρει τον τρόμο στη Βόρεια Ελλάδα έβαλαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. 


Σε επιχείρηση που έγινε χθες συνελήφθη ο ένας από τους δύο κακοποιούς που μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ταυτοποιήθηκε ότι μαζί με τον άγνωστο μέχρι στιγμής συνεργό του διέπραξε τέσσερις ληστείες σε τρεις διαφορετικούς νομούς.

Πρόκειται για έναν 34χρονο σεσημασμένο για μικροπαραβατικότητα. Το πρώτο τους «χτύπημα» σημειώθηκε στις 9 Ιουνίου σε υποκατάστημα ΕΛΤΑ της Πρώτης Σερρών και ακολούθησαν στις 27 του ίδιου μήνα ληστεία σε ίντερνετ καφέ της Καβάλας, στις 17 Ιουλίου και πάλι σε υποκατάστημα ΕΛΤΑ στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και στις 22 Αυγούστου ξανά σε ίντερνετ καφέ της Καβάλας.

Οι δράστες κινούνταν πάντοτε με μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και ακινητοποιούσαν πελάτες και υπαλλήλους υπό την απειλή όπλων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο 35χρονος συνελήφθη στην Καβάλα έπειτα από πολύμηνες έρευνες, καθώς έπαιρνε πολλά μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους αστυνομικούς, μάλιστα, άλλαξε τον αριθμό πλαισίου και χρώμα της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιούσε την οποία έκρυβε σε απομονωμένες καβάτζες στο βουνό. Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- φυσίγγια, γεγονός που οδηγεί τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι εκτός ότι κατείχε τόσο απλά πιστόλια, όσο και πολεμικά τυφέκια.


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Η αξιοποίηση και επιστημονική ανάλυση του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού και η επισταμένη – μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στην ταυτοποίηση και σύλληψη μέλους συμμορίας, καθώς και στην εξιχνίαση τεσσάρων περιπτώσεων ένοπλων ληστειών σε υποκαταστήματα ΕΛ.ΤΑ. και καταστήματα ίντερνετ – καφέ.

Πρόκειται για ημεδαπό άντρα ηλικίας 34 ετών, σε βάρος του οποίου, καθώς και συνεργού του, σχηματίστηκε δικογραφία για Συμμορία, Ληστεία κατά συναυτουργία, Πλαστογραφία και για παράβαση των Νόμων περί όπλων και περί ρυθμίσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 34χρονος από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ενεργώντας από κοινού με άγνωστο συνεργό του, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και με την απειλή πιστολιών προέβησαν σε τέσσερις ληστείες σε υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. στις περιοχές των Κουφαλίων και Πρώτης Σερρών και σε καταστήματα ίντερνετ – καφέ σε περιοχές της Καβάλας.

Οι δράστες για την προσέγγιση και διαφυγή τους κατά την τέλεση των ληστειών χρησιμοποιούσαν δίκυκλες μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, στις οποίες άλλαζαν χρώμα προκειμένου να καταστήσουν δυσκολότερη την ταυτοποίησή τους από τις διωκτικές αρχές, καθώς επίσης κράνη και γάντια.

Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (10-12-2020), αστυνομικοί της ανωτέρω υπηρεσίας με την συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος εντόπισαν και συνέλαβαν τον 34χρονο στην περιοχή της Καβάλας, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία του, σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, καθώς και σε οικία συγγενικού του προσώπου στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

2 δίκυκλες μοτοσυκλέτες,

21 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

1 κρατική πινακίδα,

4 κινητά τηλέφωνα και

2 συσκευές ενδοεπικοινωνίας (ασύρματοι).

Ο συλληφθείς με την σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ   zougla.gr

 

Κακαβιά:7 αστυνομικοί και 3 υπάλληλοι του Τελωνείου θετικοί στον covid-19

 Επτά αστυνομικοί και 3 υπάλληλοι του τελωνείου στην Κακαβιά βρέθηκαν θετικοί στον covid-19 σύμφωνα με τα αποτελέσματα rapid tests που διενεργήθηκαν στους εργαζομένους από υπαλλήλους του ΕΟΔΥ .
 

Στο χώρο του Τελωνείου έγινε απολύμανση όπως ορίζει το πρωτόκολλο ,οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ πρόκειται να γίνει και μοριακός έλεγχος για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων .
Η ΠΕ Ιωαννίνων το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μία αισθητά βελτιωμένη εικόνα με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι χαμηλός και μάλιστα έπειτα από καιρό ο νομός εμφανίζει μονοψήφιο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων απαιτείται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή στον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς καθώς η γειτονική χώρα μετρά καθημερινά ικανό αριθμό κρουσμάτων .
 

Για τα κρούσματα στην Κακαβιά δηλώσεις έκαναν σήμερα οι πρόεδροι του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Πέτρος Λυκίδης, με αφορμή την ανίχνευση μέσω
rapid test θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού ( εφτά αστυνομικοί και τρεις τελωνειακοί) στο μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς
.

"Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα τα σημερινά κρούσματα. Από την αρχή της πανδημίας , με συνεχόμενα υπομνήματα προς τους αρμόδιους καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ο μεθοριακός σταθμός. Επιτέλους οι έχοντες την ευθύνη να την αναλάβουν.

Πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν δύο μέτρα, κατέληξαν οι δύο πρόεδροι.

Έλεγχος των εισερχομένων στη χώρα από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ,πριν τον αστυνομικό έλεγχο . 

Έλεγχος σε όλους τους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων που εδώ και δέκα πέντε ημέρες δεν τους υποβάλλουν σε κανέναν έλεγχο.' 

Σημειώνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα διενεργηθούν rapid tests μέσα από το αυτοκίνητο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων ενώ έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι στην Άρτα ,στην Πάργα και στο Καναλλάκι .

 

ΠΗΓΗ   epirus-tv-news.gr

Σουφλί: Συνέλαβαν διακινητές στην Μάνδρα ενώ καθοδηγούσαν με τα πόδια λαθρομετανάστες

 

Συνελήφθη χθες (11-12-2020) το απόγευμα, στον Έβρο, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας δύο αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας λαθρομετανάστες.

 

Αναλυτικότερα, σε δασική περιοχή της Μάνδρας, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο δράστες να καθοδηγούν πεζή, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, προωθώντας τους με αυτόν τον τρόπο, παράνομα, στην ενδοχώρα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

 

ΠΗΓΗ   evros-news.gr


 

Παναγιωτόπουλος: Έτσι θα αναγνωρίζεται κατά 3 έτη ο συντάξιμος χρόνος Στρατιωτικών


Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Αναγνώριση κατά τρία έτη συντάξιμου χρόνου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), που έχει καταταγεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης, από τις διατάξεις του άρθρου 59 του ΠΔ 169/2007 (Α’ 210), εισφοράς για τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

Η αναγνώριση της εν λόγω 3ετίας δύναται να πραγματοποιηθεί με την ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών, όπως ορίζεται στις (α) σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Ως εκ τούτων, η εισφορά που θα καταβάλλεται για την εξαγορά του υπόψη χρόνου είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Η δε σχετική αίτηση από τον ενδιαφερόμενο, μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, ακόμα και κατά την συνταξιοδότηση του.

Περαιτέρω, από την 1η Ιανουαρίου 2017, για την αναγνώριση του εν λόγω χρόνου, ισχύουν τα μεταβατικά ποσοστά εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, όπως καθορίστηκαν με τη σχετική Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β’ 4005/2016). Ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή από τον ασφαλισμένο, του συνόλου των εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου) για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Επιπλέον, το συνολικό αυτό ποσοστό εισφοράς κύριας σύνταξης ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν.4387/2016 (Α’ 85), έχει ορισθεί σε 20%, επί των συντάξιμων αποδοχών του εργαζομένου.

Ανεξάρτητα, όμως, από το γεγονός ότι, η ακολουθούμενη δημοσιονομική αλλά και συνταξιοδοτική πολιτική, ασκείται και εφαρμόζεται αποκλειστικά από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ, έχει, ήδη, αποστείλει σχετική πρόταση (Φ.846/9/16570/Σ.4925/05 Μαρ 20/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ), στο καθ’ ύλη αρμόδιο και συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία ζητείται για την αναγνώριση της υπόψη 3ετίας, όπως καθοριστεί καταβολή εισφορών σε ποσοστό 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερομένου.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το σχετικό έγγραφο:πηγή kranosgr.com


Το ΣΕΦΕΑΑ συγχαίρει τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. Β/Α Αττικής Αρχιφύλακα ΜΟΥΡΤΙΚΑ Αργύριο και Υπαρχιφύλακα ΣΤΑΜΟΥΚΩΣΤΑ Σπυρίδων

Το ΣΕΦΕΑΑ συγχαίρει τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ Β/Α Αττικής της Γ Αλλαγής Αρχιφύλακα ΜΟΥΡΤΙΚΑ Αργύριο και Υπαρχιφύλακα ΣΤΑΜΟΥΚΩΣΤΑ Σπυρίδων οι οποίοι την 4-1-2018 και περί ώρα 19:30, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας στην περιοχή της Αρτέμιδος, επέδειξαν εξαιρετική δραστηριότητα και με αυτοθυσία εισήλθαν σε φλεγόμενη οικία και υπό δυσμενείς συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους, εντόπισαν εγκλωβισμένη ηλικιωμένη γυναίκα (92 ετών), η ζωή της οποίας κινδύνευε άμεσα και την μετέφεραν με ασφάλεια εκτός του φλεγόμενου κτιρίου.

Για την πράξη τους αυτή τιμήθηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την 9-12-2020 το πρωί, στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών, με τα Αστυνομικά Μετάλλια και τα αντίστοιχα διπλώματα «Αστυνομικός Σταυρός», για εξαίρετη δραστηριότητα την οποία επέδειξαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Είμαστε περήφανοι που φοράμε την ίδια στολή και εθνόσημο με αυτούς τους συναδέλφους.

Η εκπροσώπηση τέτοιων συναδέλφων, τέτοιων ανθρώπων είναι προνόμιο και τιμή μας.

ΕΎΓΕ, ΜΠΡΆΒΟ, ΆΞΙΟΙ

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε ειδική λιτή τελετή, κατά την οποία τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, που πραγματοποιήθηκε την 9-12-2020 το πρωί, στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών, απονεμήθηκαν Αστυνομικά Μετάλλια, με αντίστοιχα διπλώματα «Αστυνομικός Σταυρός», στον Αρχιφύλακα ΜΟΥΡΤΙΚΑ Αργύριο και στον Υπαρχιφύλακα ΣΤΑΜΟΥΚΩΣΤΑ Σπυρίδωνα της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, για εξαίρετη δραστηριότητα την οποία επέδειξαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Τα Αστυνομικά Μετάλλια απένειμε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Γεώργιος ΓΙΑΝΝΙΝΑΣ, ο οποίος στην ομιλία του, εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα θερμά του συγχαρητήρια προς τους Αστυνομικούς.

Η απονομή των Αστυνομικών Μεταλλίων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διευθυντή της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, Ταξίαρχου ΚΟΥΤΣΙΒΙΤΗ Κωνσταντίνου και μελών της οικογένειας των τιμώμενων αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι, η απονομή του Αστυνομικού Σταυρού πραγματοποιήθηκε μετά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αναγνώσθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και αφορά εξαίρετη δραστηριότητα την οποία επέδειξαν οι τιμώμενοι αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα την 4-1-2018 και περί ώρα 19:30, ο Αρχιφύλακας ΜΟΥΡΤΙΚΑΣ Αργύριος και ο Υπαρχιφύλακας ΣΤΑΜΟΥΚΩΣΤΑΣ Σπυρίδων, υπηρετούντες στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας στην περιοχή της Αρτέμιδος, επέδειξαν εξαιρετική δραστηριότητα και με αυτοθυσία εισήλθαν σε φλεγόμενη οικία και υπό δυσμενείς συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους, εντόπισαν εγκλωβισμένη ηλικιωμένη γυναίκα (92 ετών), η ζωή της οποίας κινδύνευε άμεσα και την μετέφεραν με ασφάλεια εκτός του φλεγόμενου κτιρίου.

πηγή policenet.gr

Νέο χτύπημα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων από την ΑΑΔΕ


Μια σημαντική υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων έφεραν στο φως οι ελεγκτές του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.


Μετά από πληροφορίες, που έλαβαν, εντόπισαν συγκεκριμένο κοντέινερ, το οποίο είχε δηλωθεί ότι μεταφέρει υφάσματα.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα X-RAY και τον ειδικό σκύλο ανιχνευτή καπνικών προϊόντων, με το όνομα Kal, διαπίστωσαν ότι το εμπορευματοκιβώτιο περιείχε 10,5 εκατομμύρια τσιγάρα. Είχε φορτωθεί από χώρα της Μέσης Ανατολής και είχε προορισμό λιμάνι της Ευρώπης.

Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας των παραστατικών, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το φορτίο ανήκει σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, που διακινεί λαθραία τσιγάρα σε ευρωπαϊκές χώρες. Για το σκοπό αυτό, οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα έχουν διευρυνθεί, καθώς υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές.

Οι αναλογούντες φόροι και δασμοί των λαθραίων τσιγάρων φτάνουν τα 2,238 εκατ. ευρώ.


πηγή cnn.gr

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η κατάθεση των αιτήσεων για την Προκήρυξη ΜΑ 1/2020 του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου για 370 θέσεις


10 άτομα θα προσληφθούν στο ΚΥΤ ΚΩ


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη 08/12/2020 στις 10:00 η υποβολή αιτήσεων για την προκήρυξη ΜΑ 1/2020 του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου για 370 θέσεις συμβασιούχων με τριετή διάρκεια και δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον τρία έτη. 

Η προκήρυξη συγκέντρωσε πολύ υψηλό ενδιαφέρον για συμμετοχή, ενώ δόθηκε παράταση 10 ωρών καθώς το βράδυ, λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης της αίτησης, το σύστημα είχε πάνω από 5.000 ταυτόχρονους χρήστες.

Οι συνολικοί χρήστες που απέκτησαν πρόσβαση στην εφαρμογή είτε μέσω κωδικών Taxis είτε μέσω δημιουργίας λογαριασμού χρήστη ανήλθαν σε 32.984, οι οποίοι δημιούργησαν 20.493 αιτήσεις. Από αυτές, οριστικοποιήθηκαν 16.776 (81,9%). 

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών των 1.065 υποψηφίων που αντιστοιχούν στους επικρατέστερους για τις 370 θέσεις της προκήρυξης, βάσει των όρων της προκήρυξης. Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών θα κληθούν σε ηλεκτρονική συνέντευξη μέσω ειδοποίησης στο email που έχει δηλώσει ο εκάστοτε υποψήφιος στην αίτησή του.πηγή kosnews24.gr

Aegean Boat Report: Οι Σομαλοί αποκάλυψαν τη σκοτεινή όψη της ΜΚΟ που υμνεί την Τουρκία

Πριν τρεις ημέρες η Aegean Boat Report ανακοίνωσε ότι «Δεν είμαστε, δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτέ, μέρος κανενός δικτύου διακίνησης ανθρώπων». Η απάντηση της ΜΚΟ ήρθε ως αντίδραση στις καταγγελίες Μηταράκη για συνεργασία τουρκικών αρχών και συγκεκριμένης ΜΚΟ με σκοπό τη διακίνηση μεταναστών.

Η Aegean Boat Report που δηλώνει ότι είναι μια "μικρή" πλην αθώα οργάνωση κάνει λόγο για «αβάσιμη και σκόπιμα παραπλανητική επίθεση» του υπουργού. Τα δεδομένα μάλλον δείχνουν ότι έχει ένοχη δράση, η οποία, μάλιστα. έχει εξασφαλίσει και μιντιακή στήριξη στην Ελλάδα. Η εν λόγω ΜΚΟ δηλώνει "εμβρόντητη" από το γεγονός ότι «βρέθηκε στο επίκεντρο μιας απρόκλητης και εσκεμμένα παραπλανητικής επίθεσης». Είναι απορίας άξιον, πάντως, γιατί η συγκεκριμένη ΜΚΟ βγήκε αμέσως να απαντήσει, ενώ ούτε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ούτε κανείς άλλος την κατονόμασε.

Η οργάνωση στην ανακοίνωσή της ζητάει από τον υπουργό να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες και ότι «αν επιθυμεί να συνεχίσει να μας κατηγορεί ότι ενεργήσαμε με λανθασμένο ή παράνομο τρόπο, θα τον συμβουλεύαμε να παρουσιάσει κάτι περισσότερο από ένα μικρό αριθμό προσφύγων που ισχυρίζονται ότι οι διακινητές στην Τουρκία γνωρίζουν το όνομα Aegean Boat Report και τους λένε ότι, αν επικοινωνήσουν μαζί μας, θα τους δώσουμε στεγνά ρούχα κι ένα μπουκαλάκι νερό».

Στην πραγματικότητα, η οργάνωση επιχειρεί να απομειώσει τους ισχυρισμούς των Σομαλών μεταναστών, οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα και κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία που συνδέουν την Aegean Boat Report με το δίκτυο των Τούρκων διακινητών. Και επειδή δεν μπορεί να αμφισβητήσει συγκεκριμένες καταθέσεις, στην πραγματικότητα εμμέσως ομολογεί, μιλώντας για μικρό αριθμό καταθέσεων, λες και απαιτούνται εκατοντάδες για να προκύψει ενοχοποίηση.

O τρόπος δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ δείχνει μια εχθρότητα προς τις ελληνικές αρχές και αντίθετα μια προς την Τουρκία. Μονίμως καταγγέλλει το Λιμενικό ότι επιχειρεί να πνίξει τους μετανάστες, ενώ οι Τούρκοι είναι αυτοί που τους σώζουν! Τέτοια αντιστροφή της πραγματικότητας δεν πηγάζει, βέβαια, από το ενδιαφέρον της για τους μετανάστες. Είναι η ίδια η συμπεριφορά της που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Aegean Boat Report παίζει συγκεκριμένο ρόλο.

Ας μιλήσουμε, όμως, με γεγονότα. Πως είναι δυνατόν η εν λόγω ΜΚΟ να δημοσιεύει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα σε σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής; Τις έχουν τραβήξει μέλη της, ή τις έχει πάρει από τους Τούρκους; Παρατηρείστε παρακάτω φωτογραφίες τις ΜΚΟ που δείχνουν τους καλούς Τούρκους να διασώζουν!


Λήψη μέσα από σκάφος του τουρκικού Λιμενικού (Aegean Boat Report)


Το τουρκικό Λιμενικό σώζει ζωές (Aegean Boat Report)


Τούρκος λιμενικός (Aegean Boat Report)


Φωτογραφία στην Τουρκία από άφιξη μεταναστών στο Τσανάκαλε (Aegean Boat Report).


Τούρκοι λιμενικοί διασώζουν ανάπηρο μετανάστη (Aegean Boat Report)


Τούρκοι λιμενικοί διασώζουν ανάπηρο μετανάστη (Aegean Boat Report)

Ήρωες οι Τούρκοι λιμενικοί!

Ό,τι από τα δύο και να συμβαίνει, αποκαλύπτεται διασύνδεση της Aegean Boat Report με τις τουρκικές αρχές. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η ΜΚΟ προπαγανδίζει σε κάθε ευκαιρία πως η Τουρκία κάνει εξαιρετική ανθρωπιστική δουλειά, ενώ οι Έλληνες λιμενικοί πνίγουν τους μετανάστες! Από το υλικό που κατάσχεσαν οι ελληνικές αρχές αποδεικνύεται ότι οι μετανάστες επικοινώνησαν με την τουρκική Ακτοφυλακή για να τους διασώσει και αυτή τους παρέπεμψε να ζητήσουν βοήθεια συγκεκριμένα από την Aegean Boat Report!

Πέραν αυτού, η εν λόγω ΜΚΟ διαθέτει πάντα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έχει πληροφορίες για τον αριθμό, φύλο και εθνικότητα των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, πριν ακόμη ενημερωθούν οι ελληνικές αρχές! Σύμφωνα με τα ευρήματα που φάνηκαν στις δημοσιευμένες φωτογραφίες με τους Σομαλούς μετανάστες-μάρτυρες, η ΜΚΟ διατηρεί τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας λαμβάνει και παρέχει online πληροφορίες με αποστολή εικόνων και βίντεο στο whatsapp. Όλα αυτά, όμως, αποκλειστικά και μόνο στα ελληνικά νησιά. Ανάμεσα στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γιατί άραγε δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία που να δείχνει από ποιο τουρκικό λιμάνι αναχωρούν οι βάρκες με τους μετανάστες;

Η Aegean Boat Report μιλάει συνεχώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πάντα καταγγέλει την Ελλάδα ότι τα παραβιάζει. Αντίθετα, η Τουρκία δεν υπάρχει πουθενά στο κατηγορητήριό της. Για την εν λόγω ΜΚΟ, η Τουρκία είναι "άγγελος" και η Ελλάδα "διάβολος". Πώς, λοιπόν, ένας καλόπιστος να πιστέψει ότι πρόκειται για καλών προθέσεων δικαιωματιστές κι όχι για όργανα της Άγκυρας;

Εκ των προτέρων λεπτομερή στοιχεία

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι η Aegean Boat Report έχει διαθέτει πάντα και εκ των προτέρων λεπτομερέστατα στοιχεία για τις αφίξεις σε όλα νησιά, για τον αριθμό των επιβαινόντων μεταναστών στις βάρκες, για τη χώρα προέλευσής τους, για το φύλο, για τον αριθμό των πλοιαρίων που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια, ακόμα και για τις βάρκες που "σταματά" η τουρκική ακτοφυλακή!

Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει ότι από το 2017 μέχρι σήμερα στα νησιά έφτασαν 125.547 μετανάστες. Αναρωτιέται κανείς, τυφλή είναι άραγε η η τουρκική Ακτοφυλακή για να περάσουν κάτω από τη μύτη της 125.547 μετανάστες; Αθέλητα, η Aegean Boat Report καρφώνει αυτούς που αποθεώνει.

Είναι προφανές ότι οι τουρκικές αρχές όχι μόνο δεν τηρούν την ευρωτουρκική συμφωνία των αρχών του 2016, αλλά συστηματικά και οργανωμένα "σπρώχνουν" μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, απόδειξη. Το παρακολούθησε live η διεθνής κοινή γνώμη τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο. Οι ίδιοι οι Τούρκοι κυβερνητικοί, εξάλλου, το δήλωναν καθαρά και δημόσια. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία έχει λάβει από την ΕΕ μέχρι τώρα έξι δισ. ευρώ και αναμένει κι άλλα.

Προνομιακή κάλυψη από ΜΜΕ

Η εν λόγω ΜΚΟ φαίνεται να απολαμβάνει ευρείας επικοινωνιακής υποστήριξης από τον εγχώριο, τοπικό και το χειρότερο από τον διεθνή Τύπο. Eλληνικά ΜΜΕ δημοσιεύουν μονόπλευρά ρεπορτάζ, τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά σε υλικό που τους παρέχει η Aegean Boat Report! Παρατηρείται όμως και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα η τοπική ιστοσελίδα astraparis.gr έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες και πληροφορίες που αργότερα δημοσίευσε η εν λόγω ΜΚΟ!

Αν ξύσουμε λίγο την επιφάνεια, θα δούμε ότι δεν πρόκειται για δημοσιογραφική εργασία. Κι αυτό, γιατί η εν λόγω ιστοσελίδα αποδεικνύεται από τη γενικότερη στάση της ότι είναι στενά συνδεδεμένη με την Aegean Boat Report. Δεν γνωρίζουμε το παρασκήνιο της σχέσης τους, αλλά η συμπεριφορά της astraparis.gr δεν αφήνει αμφιβολία για τον ρόλο της. Είναι άραγε τυχαίο ότι δεν ανέφερε στα ρεπορτάζ της τις μαρτυρίες και τα αποδεικτικά στοιχεία των ίδιων των Σομαλών μεταναστών που μιλάνε ξεκάθαρα για την σχέση της τουρκικής Ακτοφυλακής και της συγκεκριμένης ΜΚΟ;

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια δυσφήμιση από τις μεγάλες δυτικές εφημερίδες και μάλιστα δια χειρός της δημοσιογράφου Ματίνας Στεβή, η οποία, ας σημειωθεί, είναι θυγατέρα του ιδιοκτήτη-διευθυντή της ιστοσελίδας astraparis.gr. Η Ματίνα Στεβή, που γράφει και στην εφημερίδα New York Times έχει επιδοθεί σε πολεμική εναντίον της Ελλάδας, διαμορφώνοντας μια παραπλανητική εικόνα γύρω από το μεταναστευτικό.

Θυμόμαστε ότι στην υβριδική επίθεση του Μαρτίου στον Έβρο οι New York Times επιστράτευσαν και ψευδείς ειδήσεις για να ενοχοποιήσουν τους Έλληνες που προστάτευσαν τα σύνορα. Σε επίπεδο επαγγελματικής δεοντολογίας παρέλειψαν να αναφέρουν ότι η βίαιη προσπάθεια εισόδου σε μια χώρα δεν καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο. Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παρόμοια υπόθεση στην Ισπανία, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα καλώς έπραξε στον Έβρο.

Σε επίπεδο ψευδών ειδήσεων, αναφέρουμε και την απολογία της ίδιας της Ματίνας Στεβή για μία "μικρή" παράλειψη σε άρθρο της, με το οποίο είχε κατηγορήσει την Ελλάδα για δολοφονία μετανάστη στον Έβρο. Ελληνικά ΜΜΕ και φορείς βέβαια φρόντισαν να φιλοτεχνήσουν μια εξαιρετικά θετική εικόνα για τη δημοσιογράφο που «συνδυάζει κόκκινα νύχια με αλεξίσφαιρο γιλέκο» και που τα δημοσιεύματά της βέβαια τα αναδημοσιεύει η Aegean Boat Report.

πηγή slpress.gr

Η αλήθεια για το περιστατικό της Λέσβου.

Στο βωμό της "ανθρωποφαγίας" διατάχθηκε η διαθεσιμότητα των συναδέλφων για το περιστατικό που έφερε γνωστή εφημερίδα στο φως. 

Αφού λοιπόν πληροφόρησε πως πρόκειται για πρόσφυγες και όχι για μετανάστες αιτούντες ασύλου, ότι αναίτια προχωρήσαν σε σύλληψη αυτών και ότι τους χτυπούσαν. 

Αφού τους έριξαν στο έδαφος, ξέχασε να πληροφορήσει όμως πως οι συγκεκριμένοι μετανάστες είχαν καταναλώσει αλκοόλ και μεθυσμένοι, σταματούσαν διερχόμενους οδηγούς στο δρόμο χτυπώντας τα οχήματα τους. 

Οι καταγγελίες αυτών προς τους αστυνομικούς ήταν που τους οδήγησαν στο περιστατικό να επιληφθούν. Δεν μίλησαν βέβαια για την αντίσταση των μεταναστών κατά τη διάρκεια της σύλληψης, ούτε για τις βρισιές και το φτύσιμο. Εξάλλου σκοπός ήταν η ανθρωποφαγία των συναδέλφων. 

Η διοικητική εξέταση που θα ξεκινήσει, θα δείξει για το τι ακριβώς συνέβη. Το βέβαιο όμως είναι πως την είδηση, την εμπλουτίζουμε με ότι μας βολεύει για να επιτευχθεί η ανθρωποφαγία των ενστόλων.

Δείτε εδώ την σχετική δημοσίευση.


Bordernews.gr

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

«Αφήστε τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας έξω από την πολιτική σας αντιπαράθεση, εσείς ντρέπεστε;»

 Με αφορμή τη δήλωση από βήματος της Βουλής του Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, με αναφορά στα παιδιά των Αστυνομικών, απάντηση από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης
«Αφήστε τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας έξω από την πολιτική σας αντιπαράθεση.

Τα δικά μας τα παιδιά, μας στερούνται για να είμαστε στον Εβρο για να αποτρέψουμε την μαζική εισβολή από απέναντι στα νησιά και οπουδήποτε αλλού για να συμμαζεψουμε τα ασυμμάζευτα των δικών σας ανυπαρκτων Μεταναστευτικών πολιτικών.

Όλες τις εθνικές εορτές και τις εορταστικές περιόδους, αφού και αυτές τις μετατρέψατε σε πεδίο μάχης και αντιπαράθεσης.
Και εξαιτίας των δικών σας αντιπαραθέσεων οι οικογένειες μας ζουν με το άγχος αν κάθε 17η Νοέμβρη, 6η Δεκέμβρη και διάφορες άλλες ημερομηνίες θα επιστρέψουμε σπίτια μας ή θα χτυπήσει το τηλέφωνο για να τους ενημερώσουν ότι βρισκόμαστε το λιγότερο τραυματίες στο νοσοκομείο, αφού αυτές έχουν μετατραπεί σε επετειους βίας και αυθαιρεσίας εναντίον της Αστυνομίας.

Επίσης, οι δικές μας οικογένειες στερούνται κιόλας. Και αυτό γιατί πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουμε την στολή μας το αλεξίσφαιρο μας, να επισκευασουμε το περιπολικό την μηχανή και το λεωφορείο, πράγματα που υποτίθεται θα έπρεπε να μας παρέχετε εσείς

Και όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας των δικών σας διαχρονικων αποτυχημένων πολιτικών, που έχουν μετατρέψει την Αστυνομία σε σάκο του μποξ, στο παιδί για όλες τις δουλειές, και που μια ζωή ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα κρύβει τις αποτυχίες του είτε αυτές λέγονται μνημόνια, είτε μεσοπροθεσμα, πανδημία, βία στα γήπεδα και πολλά άλλα πίσω από την ΕΛ. ΑΣ.

Οπότε σας επιστρέφουμε την ντροπή με μια απλή ερώτηση. 

Για όλα τα παραπάνω εσείς ντρέπεστε;» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Τσαϊριδης.


ΠΗΓΗ    nantiareport.gr

Στην Ξάνθη ο Χρυσοχοΐδης – Περισσότεροι έλεγχοι από όλους τους φορείς

 «Πρέπει να γίνουμε αποτρεπτικοί, να βάλουμε φραγμό και φρένο στην πανδημία με τις δράσεις μας ταυτόχρονα με την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη», είπε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την Ξάνθη, την οποία επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020.Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της περιοχής του Εχίνου που δοκιμάστηκε πολύ στην πρώτη φάση της πανδημίας και σήμερα δεν έχει ούτε ένα κρούσμα λέγοντας ότι «όλη η Ξάνθη είναι μια πρώτη γραμμή στα σύνορα. Ας γίνει αυτό παράδειγμα και στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, οι Δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, η Επόπτρια Κινητών Μονάδων ΕΟΔΥ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Αμέσως μετά σε δηλώσεις του ανακοίνωσε την απόφαση της ενίσχυσης της κοινής προσπάθειας που καταβάλουν όλοι οι φορείς για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της πανδημίας με την εντατικοποίηση των ελέγχων από όλους τους φορείς ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και αυτή η δεύτερη φάση της πανδημίας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τη σημαντική συμβολή της εκκλησίας στα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:

«Βρίσκομαι σήμερα στην Ξάνθη, γιατί υπάρχει ανάγκη. Γιατί ανησυχούμε πολύ με την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή. Μια περιοχή που βασανίστηκε και δοκιμάστηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Είμαστε σε μια οριακή κατάσταση σε ότι αφορά στις αντοχές του Νοσοκομείου της Ξάνθης. Ελπίζω, εύχομαι και θα παλέψουμε, ούτως ώστε αυτή η οριακή κατάσταση να μετατραπεί σε καλή, ανεκτή και ελεγχόμενη.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί αποφασίσαμε μια σειρά από μέτρα και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους, τις εξαίρετες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας, τον ΕΟΔΥ, που εργάζονται νυχθημερόν. Αποφασίσαμε την πραγματοποίηση περισσότερων ελέγχων covid όχι μόνο από τον ΕΟΔΥ, αλλά και από άλλους φορείς, όπως την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία, την Περιφέρεια, τους Δήμους, ώστε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού να ελέγχονται διαρκώς.

Θα σας θυμίσω στην πρώτη φάση της πανδημίας την περιοχή του Εχίνου που βασανίστηκε και δοκιμάστηκε πολύ. Όμως η φάση αυτή πέρασε και σήμερα ο Εχίνος μια περιοχή με περίπου 1.000 κατοίκους με σχεδόν καθόλου κρούσματα. Το παράδειγμα του Εχίνου, τώρα το χρειάζεται όλη η Ξάνθη. Αποτελεί μήνυμα για όλους μας. Σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε αποτρεπτικοί, να βάλουμε φραγμό και φρένο στην πανδημία με τις δράσεις μας ταυτόχρονα με την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη.

Σε λίγο θα επισκεφθώ και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη να συζητήσω μαζί του για τη συμβολή της Εκκλησίας στον κοινό αγώνα για τον περιορισμό του κορονοϊού και το πώς θα συνεχίσει να μας βοηθά και τις επόμενες μέρες των εορτών.

Όλη η Ξάνθη είναι μια πρώτη γραμμή στα σύνορα. Ας γίνει αυτό παράδειγμα και στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι τόσους μήνες, γεμάτοι αυταπάρνηση αγωνίζονται για να σώζουν ζωές. Ευχαριστώ και την Αστυνομία για ακόμη μια φορά. Βρίσκονται στους δρόμους από τον Μάρτιο, στη συνοριογραμμή για μήνες, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Δεν είναι μόνο η αστυνομία των ελέγχων. Είναι οι άνθρωποι της συνδρομής, λύνουν καθημερινά θέματα, άοκνα και αγόγγυστα. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου και τους επαινώ για την αυτοθυσία τους.

Είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια γιατί εδώ υπάρχει σύμπνοια και ηγεσία. Άνθρωποι που έχουν μάθει να παλεύουν και να νικούν. Ευχαριστώ πολύ. Καλές γιορτές


ΠΗΓΗ   xanthinea.gr

Υποστράτηγος Αβραάμ Αϊβαζίδης - ο ρόλος της Αστυνομικής Ακαδημίας

Προσανατολισμένη σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο εκπαίδευσης, που αναπροσαρμόζεται διαρκώς, αφομοιώνοντας τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να προλαβαίνει και την πρόοδο του εγκλήματος είναι η Αστυνομική Ακαδημία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διοικητής της, Υποστράτηγος Αβραάμ Αϊβαζίδης


 


Συνέντευξη στη Μαρία Σαμολαδά

Διαρκή εκπαίδευση σε πολύ υψηλά και σύγχρονα πρότυπα, διεθνείς συνεργασίες και άξια στελέχη, εφοδιασμένα με την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα, είναι μόνο μερικά από όσα πετυχαίνει η Αστυνομική Ακαδημία, ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο στο οποίο κάθε χρόνο φοιτούν εκατοντάδες στελέχη που θα επανδρώσουν τις θέσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο GRTimes.gr, ο Ακαδημιάρχης, Υποστράτηγος Αβραάμ Αϊβαζίδης, «το οικοδόμημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στηρίζεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με θεμελιώδη αρχή τον απόλυτο σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλα τα αντικείμενα διδασκαλίας αρχίζουν και τελειώνουν πάνω σε αυτόν τον πυλώνα σκέψης και δράσης».

Ο ρόλος της Αστυνομικής Ακαδημίας, τονίζει ο κ. Αϊβαζίδης, δεν εξαντλείται μόνο στην αρχική- βασική εκπαίδευση των σπουδαστών, αλλά αντίθετα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην μετεκπαίδευση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Ο διοικητής της Ακαδημίας εξάλλου, απαντά στο κατά πόσο είναι έτοιμος ο αστυνομικός που ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του, να αντιμετωπίσει την καθημερινή εγκληματικότητα και να προστατεύσει τους πολίτες, μιλά για την εξαιρετική επιτυχία που είχαν μέχρι τώρα στην Ακαδημία, τα μέτρα προφύλαξης από τη διασπορά του κορωνοϊού, ενώ αναφέρεται και στα σχέδια αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Δείτε τη συνέντευξη αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η αποστολή της Αστυνομικής Ακαδημίας και από ποιες υπηρεσίες συγκροτείται;

Η Αστυνομική Ακαδημία έχει ως αποστολή την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις παρακάτω Σχολές:

α) Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

β) Σχολή Αστυφυλάκων.

γ) Σχολή Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας.

δ) Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσοι νέοι και νέες φοιτούν στις Σχολές της και ποια είναι η εκπαίδευση που λαμβάνουν;

Το τρέχον εκπαιδευτικό έτος εκπαιδεύονται συνολικά σε όλα τα έτη 402 Δόκιμοι Υπαστυνόμοι στη Σχολή Αξιωματικών και 730 Δόκιμοι Αστυφύλακες στη Σχολή Αστυφυλάκων. Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (διάρκεια φοίτησης 8 εξάμηνα) είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τις αντίστοιχες παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και η Σχολή Αστυφυλάκων (διάρκεια φοίτησης 5 εξάμηνα) είναι Ανώτερη Σχολή υπερδιετούς κύκλου σπουδών, η οποία ανήκει στην ανωτέρα βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, στο πλαίσιο της βασικής ακαδημαϊκής φοίτησης τους, κάνουν παράλληλα και πρακτική εκπαίδευση σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό να αποκτήσουν εμπειρία μέσα από την εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη.

Η Αστυνομική Ακαδημία έχει επίσης ως αρμοδιότητα, την εκπαίδευση των Ειδικών Φρουρών και των Συνοριακών Φυλάκων. Κατά το έτος 2019 εκπαιδεύτηκαν 1.500 Ειδικοί Φρουροί. Επίσης κατά το τρέχον έτος έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σταδιακά η εκπαίδευση 1.680 Συνοριακών Φυλάκων.

Ο ρόλος όμως της Αστυνομικής Ακαδημίας δεν εξαντλείται μόνο στην αρχική- βασική εκπαίδευση των σπουδαστών. Αντιθέτως μάλιστα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην μετεκπαίδευση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η συνεχόμενη εκπαίδευση και μάθηση αποτελεί επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του Φορέα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Ελληνικής Αστυνομίας μετεκπαιδεύτηκαν το έτος 2019, 1.812 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ένα σημαντικό Τμήμα της Αστυνομικής Ακαδημίας που ασχολείται έντονα με την μετεκπαίδευση του στελεχών μας είναι το Εθνικό Τμήμα Cepol. Αρμοδιότητα του εν λόγω Τμήματος είναι η ανταλλαγή εκπαιδευτικών εμπειριών και γνώσεων με τις Αστυνομικές Ακαδημίες ξένων κρατών, αναπτύσσοντας συνεργασίες μαζί τους και διοργανώνοντας συνεχώς σεμινάρια με τη συμμετοχή στελεχών Επιβολής του Νόμου των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έτος 2019 συμμετείχαν 7.156 Έλληνες αστυνομικοί.

Τέλος, κορωνίδα της εκπαιδευτικής μας διαδικασίας αποτελεί η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, η οποία αναλαμβάνει κάθε έτος, την μετεκπαίδευση και την επιμόρφωση σε μεταπτυχιακό επίπεδο, των ανώτερων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος και πολιτικών υπαλλήλων άλλων Υπουργείων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Το τρέχον εκπαιδευτικό έτος φοιτούν είκοσι πέντε (25) σπουδαστές εκ των οποίων δεκαπέντε (15) είναι στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, τρία (3) στελέχη της Κυπριακής Αστυνομίας και οι υπόλοιποι στελέχη άλλων φορέων.


Εν κατακλείδι όμως, επιβάλλεται να τονίσω ότι όλο το οικοδόμημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στηρίζεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με θεμελιώδη αρχή τον απόλυτο σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλα τα αντικείμενα διδασκαλίας αρχίζουν και τελειώνουν πάνω σε αυτόν τον πυλώνα σκέψης και δράσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως διασφαλίζεται η άρτια εκπαίδευση, η μετεκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής αστυνομίας με βάση τα διεθνή πρότυπα αλλά και γνωρίζοντας πως το έγκλημα – περιλαμβανομένου και του κυβερνοεγκλήματος- εξελίσσεται διαρκώς και οι δράστες (από τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών, όπλων και λαθραίων τσιγάρων μέχρι τους πολίτες, οι οποίοι θα αφαιρέσουν τη ζωή ενός ανθρώπου ή θα ληστέψουν μια τράπεζα ή έναν συμπολίτη μας στον δρόμο) είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από την ελληνική Αστυνομία;

Για την Αστυνομική Ακαδημία η εκπαιδευτική- μετεκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι μία βαλτωμένη εφαρμογή τυπικών και βασικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στόχος είναι πάντα η αναζήτηση και η εφαρμογή νέων αντικειμένων και τεχνικών εκπαίδευσης που οδηγούν στον εκσυγχρονισμό της γνώσης και των πρακτικών. Τα μέλη των Εκπαιδευτικών Συμβουλίων των Σχολών αναζητούν πάντα τρόπους προσαρμογής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις νέες απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Βασικός πυλώνας, είναι η διαρκής βελτίωση της προσφοράς της γνώσης, μέσα από αναπροσαρμογές των γνωστικών αντικειμένων διδασκαλίας, μέσα από την αναζήτηση σύγχρονων και επικαιροποιημένων εγχειριδίων διδασκαλίας και μέσα από τη συνεργασία με το πιο εξειδικευμένο κατ’ αντικείμενο διδασκαλίας διδακτικό προσωπικό. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι οι ανωτέρω διαδικασίες προσαρμόζονται στα καθορισμένα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Όλα αυτά δεν αποσκοπούν και δεν εξαντλούνται σε θεωρητικό μόνο επίπεδο. Λειτουργούν καταλυτικά στην πράξη. Μέσα από τη συνεχή πρακτική και εκπαίδευση δίνουμε τη δυνατότητα στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση, ώστε να αποτρέπουν τη διάπραξη εγκλημάτων και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις σύγχρονες μορφές παραβατικότητας. Είναι το καλύτερο αντίδοτο στην υφέρπουσα αντίληψη ότι «το έγκλημα είναι ένα βήμα μπροστά».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο έτοιμος είναι ο αστυνομικός ο οποίος ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του για να αντιμετωπίσει την καθημερινή εγκληματικότητα αλλά και να προστατεύσει τους πολίτες;


Η Αστυνομική Ακαδημία μέσω των Σχολών της, παρέχει μία άρτια και εξειδικευμένη κατάρτιση στο σύνολο των σπουδαστών της, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Ο νέος αστυνομικός ολοκληρώνοντας τις σπουδές του έχει αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για να σταθεί αρωγός στο πλάι κάθε πολίτη. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι, όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στην Ελληνική Αστυνομία, ο νέος αστυνομικός στην έναρξη της σταδιοδρομίας του, δέχεται τη συνδρομή και περιβάλλεται από έμπειρα στελέχη τα οποία τον στηρίζουν στα νέα του καθήκοντα. Έτσι κι αλλιώς η λειτουργία του Φορέα μας στηρίζεται στη συνεργασία και στον επαγγελματισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρόσφατα κατά τη διενέργεια ενός τυχαίου ελέγχου από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής αστυνομίας στους Θρακομακεδόνες διαπιστώθηκε πως και τα 50 δείγματα ήταν αρνητικά. Πως τα καταφέρατε και ποια μέτρα λαμβάνετε προκειμένου να κρατήσετε – κατά το δυνατόν – εκτός των πυλών της Αστυνομικής ακαδημίας τον covid-19; Ποια είναι τα μέτρα που πήρατε για τους δόκιμους οι οποίοι μένουν μέσα στη Σχολή;

Προσπαθούμε να εξαλείψουμε όσο μπορούμε τις πιθανότητες κρουσμάτων, προστατεύοντας τους νέους σπουδαστές εντός των εγκαταστάσεων των Σχολών. Ο καθηγητής διδάσκει το μάθημα με τηλεκπαίδευση από την οικία του και οι δόκιμοι βρίσκονται στο διδακτήριο τους, στο οποίο τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης διασποράς του κορωνοιού«COVID-19», σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ε.Ο.Δ.Υ. και τις υποδείξεις των υγειονομικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη από το προηγούμενο εκπαιδευτικό έτος είχαμε διαμορφώσει κατάλληλα τις αίθουσες ώστε τα θρανία να έχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρα απόσταση και είχαμε προμηθευτεί τα απαραίτητα υγειονομικά μέσα προστασίας. Επίσης έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και στους υπόλοιπους χώρους της σχολής. Δηλαδή ήμασταν εξ’ αρχής έτοιμοι για ένα lockdown. Θέλω να διευκρινίσω ότι και κατά την είσοδο του λοιπού προσωπικού που εισέρχεται στις εγκαταστάσεις γίνεται έλεγχος θερμομέτρησης, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Στην απογευματινή ζώνη, εκτός από τα μαθήματα, παρέχεται επαρκής χρόνος στους σπουδαστές για την προαιρετική ατομική άσκησή τους στους εξωτερικούς χώρους της Σχολής, η οποία επιδρά θετικά τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική τους υγεία, λαμβάνοντας και σε αυτή την περίπτωση όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, προς αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού «COVID-19».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπουμε τον στρατό και την πυροσβεστική να συνεργάζονται με δημόσια πανεπιστήμια και να δημιουργούν μεταπτυχιακά για τα στελέχη τους αλλά και για πολίτες φέρνοντας έτσι και έσοδα για τα ταμεία τους. Πόσο εφικτό είναι αυτό για την Αστυνομική Ακαδημία;

Στο πλαίσιο αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η Αστυνομική Ακαδημία σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες βρίσκεται σε μία διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων συνεργασίας και με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με το Ν. 4249/2014 στην αποστολή της Αστυνομικής Ακαδημίας συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη συνεργασιών με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα, δράσεις και πρωτοβουλίες ερευνητικού χαρακτήρα. Ο φορέας μας εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι στο μέλλον οι προσπάθειες θα φέρουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σίγουρα όμως θα έχετε ακούσει για ένα σημαντικό βήμα που θα υλοποιηθεί άμεσα και αφορά στη Σχολή Αστυφυλάκων. Προωθείται σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την αύξηση της φοίτησης από 5 σε 6 εξάμηνα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα επιπλέον ακαδημαϊκής αλλά και πρακτικής εκπαίδευσης.

Αξίζει όμως να αναφερθεί η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομικής Ακαδημίας με την Ακαδημία της Κύπρου. Τα τελευταία έτη, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας μετεκπαιδεύονται σε σχολεία της Αστυνομίας Κύπρου και αντίστροφα. Πρόκειται για μία συνεργασία που επιφέρει προστιθέμενη αξία στην εκπαίδευση των Ελλήνων αστυνομικών δίνοντας τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και τεχνογνωσίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κάποια επιβράβευση των αριστούχων της Σχολής Αξιωματικών ή της Σχολής Αστυφυλάκων;

Στους αριστούχους των Σχολών με βαθμολογία από 18 και άνω, τους απονέμεται δίπλωμα ως ηθική αμοιβή, η οποία εγγράφεται στο βιβλιάριο τους.

Επίσης οι πέντε (5) πρώτοι κατά σειρά εξόδου σπουδαστές της Σχολής Αστυφυλάκων εισάγονται καθ΄ υπέρβαση και χωρίς εξετάσεις στο δεύτερο έτος της Σχολής Αξιωματικών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχοντας υπηρετήσει το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, από σημαντικές θέσεις, ποιες στιγμές ξεχωρίζετε και γιατί;

Υπάρχουν πολλές στιγμές που μπορώ να ξεχωρίσω. Αφορούν κυρίως υποθέσεις ή διαδικασίες στις οποίες συμμετείχα και συνέβαλα στην επιτυχή έκβασή τους, από διάφορες θέσεις που έχω υπηρετήσει. Το πλέον σημαντικό βέβαια στα ζητήματα αυτά δεν είναι το προσωπικό στοιχείο, αλλά πρωτίστως η συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, η συναντίληψη, ο επαγγελματισμός. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Κάθε επιτυχία, κάθε καλό αποτέλεσμα, κάθε διαδικασία που ωθεί τα πράγματα μπροστά, απορρέει και οφείλεται κυρίαρχα στην ομαδική δουλειά. Αυτή θεωρώ ότι είναι μια βασική συνισταμένη, που λειτουργεί προς όφελος του Σώματος και του κοινωνικού συνόλου

 

ΠΗΓΗ   grtimes.gr