Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Φλώρος: Από 21 Δεκεμβρίου μπορούν οι πολιτες να προσέρχονται για τεστ στους σταθμούς των Ενόπλων Δυνάμεων

 

«Έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες»


Στη  (18/12) ενημέρωση για τον κορονοϊό στο υπουργείο Υγείας συμμετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαδικασία των ελέγχων του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την ενημέρωση τοποθετήθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε ο κ. Φλώρος, από Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να προσέχονται στους σταθμούς που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να πραγματοποιήσουν τα σχετικά τεστ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει 130 σταθμούς δειγματοληψίας, οι οποίοι έχουν στελεχωθεί ήδη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν να προσέρχονται για έλεγχο σε αυτούς τους σταθμούς, με ραντεβού. Παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό, συνεχίζεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σειρά από δράσεις», ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο τρόπος με τον οποίουν συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πρόγραμμα ταχέων διαγνωστικών ελέγχων

«Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις «συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid tests). Οι σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας, έτσι και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας».

Αναφερόμενος στους σταθμούς, τόνισε ότι είναι «στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων και έχουν, ήδη, στελεχωθεί με ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας».

Επιπλέον, συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, η Πολιτική Προστασία έχει διαθέσει τον απαραίτητο υγειονομικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, δηλαδή, «κιτ των rapid tests, tablets καθώς και μέσα προστασίας του προσωπικού».

Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στους σταθμούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία».

Παράλληλα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, αλλά, και την ανακούφιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την υγειονομική κρίση».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εξής επτά δράσεις:

Η διάθεση στο υπουργείο Υγείας 35 απλών κλινών νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη περιστατικών κορονοϊού.

Η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ.

Η διάθεση 2 κλινικών του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με 28 κλίνες έκαστη, για τη μεταφορά των μη Covid περιστατικών των καρδιοχειργουρικών και νευροχειρουργικών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι αντίστοιχες κλινικές του ΑΧΕΠΑ να διατεθούν για ασθενείς με κορονοϊό.

Η ανάπτυξη και λειτουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρου του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Η υποστήριξη του ΕΚΑΒ στο έργο της μεταφοράς μη covid περιστατικών με ασθενοφόρα στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η διάθεση 232 στελεχών υγειονομικού στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον ΕΟΔΥ, τα εργαστήρια αναφοράς κορονοϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το Κέντρο Υγείας Εχίνου καθώς και σε πύλες εισόδου της χώρας.

Η παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Υγείας και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω», είπε ο κ. Φλώρος, «ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς καμία έκπτωση στην εκτέλεση της κύριας αποστολής τους, διαθέτουν την τεχνογνωσία και την ετοιμότητα να σταθούν αρωγοί στο κοινωνικό σύνολο, συμμετέχοντας με τις δυνάμεις τους στο κοινό εθνικό μέτωπο κατά της πανδημίας του κορονοϊού για την προάσπιση του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας».

 

ΠΗΓΗ   newsbeast.gr

 

Εξαρθρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην παρασκευή, συσκευασία και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων

 


Εξαρθρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην παρασκευή, συσκευασία και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν (39) μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τουλάχιστον (8) ακόμα ατόμων

Εντοπίστηκαν (22) χώροι που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Άνω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Βοιωτία

Πρόκειται για πλήρες εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων, με δυνατότητα παράγωγης 1,1 δισ. τσιγάρων το έτος και πλήρες εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού

Διέθεταν ακόμα εκτυπωτικό κέντρο (τυπογραφείο) για εκτύπωση ετικετών τσιγάρων καθώς και αποθηκευτικούς και λοιπούς βοηθητικούς χώρους

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 91.828.440 τσιγάρα, 112.415 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού και 75.000.000 ετικέτες τσιγάρων

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι είναι περίπου 20.000.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει «επαγγελματικού» τύπου υποδομή για την παρασκευή, επεξεργασία, συσκευασία και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, που διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο από το έτος 2016, με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους να υπολογίζονται τουλάχιστον σε (19.500.000) ευρώ.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση προχθές (Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020), υπό το συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν (39) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε η δράση τουλάχιστον ακόμα (8) μελών της.

Εντοπίστηκαν ακόμα (22) συνολικά χώροι που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Άνω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο αλλά και στη Βοιωτία. 

 


Πρόκειται για:

εγκαταστάσεις δυο εργοστασίων, το ένα για παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων, με δυνατότητα παραγωγής 1,1 δισ. τσιγάρων το έτος και το δεύτερο για επεξεργασία καπνού,

εγκαταστάσεις εκτυπωτικού κέντρου (τυπογραφείου), με δυνατότητα παραγωγής ετικετών για 19 δισ. τσιγάρα το έτος,

(11) στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και (5) υπαίθριους βοηθητικούς χώρους, στάθμευσης φορτηγών κ.λπ.

Συνολικά στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

(91.828.440) τσιγάρα,

(112.415) κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού,

(500) παλέτες περιέχουσες (75.000.000) ετικέτες πακέτων τσιγάρων, που αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. τσιγάρων

πληθώρα υλικών και μηχανημάτων της παραγωγικής διαδικασίας

(12) φορτηγά-ημιφορτηγά

(10) τράκτορες,

(23) τρέιλερ,

(9) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

(10.740) ευρώ και πιστόλι

Όπως προκύπτει η εγκληματική οργάνωση διέθετε καθετοποιημένη παραγωγή, κατά τα πρότυπα νομίμων επιχειρήσεων και ήλεγχε όλα τα στάδια της παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής των λαθραίων τσιγάρων, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ).

Ειδικότερα:

ο «αρχηγός» συντόνιζε όλη την παραγωγική διαδικασία λαθραίων καπνικών προϊόντων, από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής ως και την τελική διανομή τους,

για τη μίσθωση των χώρων χρησιμοποιούσαν εικονικές εταιρείες, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο και διαχειριστές άτομα με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας,

για την επιτήρηση των χώρων και των γειτονικών δρόμων εγκαθιστούσαν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης,

η μεταφορά των παραγόμενων λαθραίων καπνικών προϊόντων γινόταν με τράκτορες και επικαθήμενα, τα οποία έφεραν κυρίως πινακίδες Βουλγαρίας,

ως συνοδευτικά έγγραφα ( CMR ) χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά έγγραφα νομιμοφανών ή νομίμων εταιρειών,

για τις μεταβάσεις από και προς τους χώρους χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καταχωρημένα σε ανύπαρκτα άτομα ή αλλοδαπούς με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας.

επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε «αχυράνθρωπους» (ghost phones), τις οποίες άλλαζαν συχνά,

ως επιπρόσθετα μέτρα αντιπαρακολούθησης, επέλεγαν οι χώροι που χρησιμοποιούσαν να μην συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ για κάθε χώρο υπήρχε σταθερή υποομάδα ατόμων-μελών που ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την διαχείριση του,

κάθε υποομάδα είχε συγκεκριμένα καθήκοντα και οι κατώτεροι στην ιεραρχία δεν γνώριζαν τα μέλη των έτερων υποομάδων. Οι υποομάδες διαχωρίζονταν με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας, σε υποομάδες γραμμών παραγωγής, διαχειριστές χώρων αποθήκευσης και υποομάδες διαχείρισης χώρων στάθμευσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση. 

 

 

ΠΗΓΗ   astynomia.gr

Απίστευτο! Έκρυβε την κάνναβη στη μάσκα για τον κορωνοϊό


Στη σύλληψη ενός 24χρονου αλλοδαπού προχώρησαν την Πέμπτη (17-12-2020) το απόγευμα στη Χαλκίδα, αστυνομικοί της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, για κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το lamiareport.gr, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, στον συγκεκριμένο αλλοδαπό, βρήκαν σε αυτοσχέδια κρύπτη υφασμάτινης μάσκας που φορούσε στο πρόσωπό του, μία νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Η ναρκωτική ουσία κατασχέθηκε, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι είχε έρθει παράνομα από το Πακιστάν στη χώρα μας.

Την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας

πηγή thestival.gr

Υπ.Μετανάστευσης: Χρηματοδότηση έργων στους Δήμους Αλεξάνδρειας, Καβάλας, Κορίνθου και Χίου


Με το συνολικό ποσό των 925.000 ευρώ χρηματοδοτούνται οι Δήμοι Αλεξάνδρειας, Καβάλας, Κορίνθου και Χίου από το Ταμείο Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η χρηματοδότηση αφορά σε δημοτικά έργα, για τα οποία κατέθεσαν προτάσεις οι συγκεκριμένοι δήμοι, βάσει των τοπικών αναγκών τους.

Ειδικότερα, στον Δήμο Αλεξάνδρειας εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων παιδικών χαρών και αστικού εξοπλισμού στην πλατεία Παπαντωνίου, στον Δήμο Καβάλας για βελτίωση των πεζοδρομίων και του φωτισμού στην περιοχή της Μονάδας Φιλοξενίας Μεταναστών, στον Δήμο Κορίνθου για αναβάθμιση σχολικών κτιρίων για τη λειτουργία Δομής Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων και στον Δήμο Χίου για τη βελτίωση και αναβάθμιση του δημοτικού οδικού δικτύου στις κοινότητες Χαλκειούς, Βαβύλων και στη δημοτική ενότητα Καμποχώρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις 23 δήμων από το Ταμείο Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συνολικού ύψους 7,91 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αρμόδια επιτροπή του Ταμείου Αλληλεγγύης και η ειδική γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων συνεχίζουν την παραλαβή και αξιολόγηση των υπόλοιπων προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους δήμους ώστε σύντομα να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις νέων έργων.

πηγή iefimerida.gr

ΟΗΕ: Ο κορωνοϊός αύξησε τα «αθέατα ναυάγια» με θύματα μετανάστες


Οι αριθμοί των θανάτων μεταναστών εμφανίζονται μειωμένοι – Ωστόσο ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος

Μειωμένος είναι επίσημα ο αριθμός των ανθρώπων στις μεταναστευτικές διαδρομές. Ωστόσο αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος, λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε ο κορωνοϊός και τα «αθέατα ναυάγια».

Σύμφωνα με την έκθεση για τους Αγνοούμενους Μετανάστες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), φέτος καταγράφηκαν 3.174 θάνατοι έναντι 5.327 το 2019.

«Η μείωση στους καταγεγραμμένους θανάτους μεταναστών δεν είναι απαραίτητα ένδειξη πως ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν μειώθηκε πραγματικά το 2020 καθώς η COVID-19 δοκιμάζει την ικανότητά μας να αντιπαραβάλλουμε στοιχεία για θανάτους στη διάρκεια της μετανάστευσης και να παρακολουθούμε ειδικές διαδρομές», ανέφερε ο ΔΟΜ.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν απώλειες από τουλάχιστον 15 «αθέατα ναυάγια» στη Μεσόγειο, δηλαδή περιστατικά που δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν επίσημα, επειδή τα πλοιάρια δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν και οι πληροφορίες είναι ελλιπείς. Η ύπαρξή τους γίνεται συνήθως μέσω μελών των οικογενειών των ναυαγών ή μέσω των πτωμάτων που επιπλέουν στο νερό.

Οδυνηρή ένδειξη του προβλήματος, τα πτώματα τεσσάρων παιδιών που ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης αυτήν την εβδομάδα από ένα πλοιάριο που φέρεται να μετέφερε μετανάστες από τη βόρεια και τη δυτική Αφρική.

«Περιστατικά όπως αυτό συμβαίνουν πολύ συχνά. Αυτά είναι που γνωρίζουμε και ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν στη διάρκεια του διάπλου είναι πολύ υψηλότερος (από τον καταγεγραμμένο)», είπε η Σάφα Μσέχλι.

«Υπάρχουν κενά στην παρακολούθηση αυτών των διαδρομών»

Σύμφωνα με την έκθεση, 729 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο το 2020.

Η Μσέχλι εκτίμησε πως τουλάχιστον άλλοι 600 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο φέτος σε περιστατικά που δεν καταγράφηκαν.

«Υπάρχουν κενά, σοβαρά, απειλητικά για τη ζωή κενά στην παρακολούθηση αυτών των διαδρομών», είπε ο Πολ Ντίλον του ΔΟΜ, ο οποίος κάλεσε για ενδελεχείς, υπό κρατική ηγεσία επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Τα στοιχεία του ΔΟΜ δείχνουν επίσης μια αύξηση των θανάτων σε ορισμένες διαδρομές, όπως στο ταξίδι προς τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, όπου έχουν καταγραφεί 593 θάνατοι έναντι 210 πέρυσι.

πηγή protothema.gr

Πώς θα συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση του κορονοϊού


Η παρουσίαση του τρόπου δράσης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

Στην αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής του κορονοϊού συνδράμει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς, καθώς και χώρους νοσηλείας. Αυτό τόνισε -μεταξύ άλλων- ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία στην Ελλάδα.

Στον τρόπο που θα συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη «μάχη» εναντίον του ιού αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης, με θέμα «Μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, της νόσου Covid-19, ουδόλως έχει επηρεάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τη μαχητική ικανότητά τους, ενώ ο μέσος όρος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου βρίσκεται κάτω του μέσου όρου του γενικού πληθυσμού», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Στην απάντησή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «αναφορικά με τα τον έλεγχο για τη νόσο (τest Covid-19) στις Ένοπλες Δυνάμεεις, αυτός πραγματοποιείται κατά περίπτωση σε κάθε ύποπτο για τη νόσο περιστατικό. Βεβαίως, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε περίοδο κατατάξεων, ή όπου αλλού κριθεί επιχειρησιακά αναγκαίο, πραγματοποιούνται μαζικοί έλεγχοι σε όλο το προσωπικό.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρόνοιες, τόσο από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όσο και από τις υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της υγειονομικής κρίσης».

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, εξήγησε...

Από το ΓΕΣ έχουν διατεθεί πιστώσεις 910.000 ευρώ από πόρους Υγειονομικού (φαρμακείων) και αγοράσθηκαν: 
 • Μάσκες χειρουργικές μιας χρήσης: 1.656.530 τεμ.,
 • Γάντια αναποστείρωτα γενικής χρήσης: 1.312.536 τεμ., - από την 441 ΑΒΥΥ παρήχθησαν 44.000 λίτρα αντισηπτικού διαλύματος, μεγάλο μέρος των οποίων χορηγήθηκε σε σχηματισμούς - μονάδες - σχολές - ΚΕΝ - ΣΥΠΟ (Σημεία Υποδοχής Οπλιτών) - υπηρεσίες και στρατεύσιμους των λοιπών Κλάδων (ΓΕΝ- ΓΕΑ), ενώ έχει δημιουργηθεί και επαρκές απόθεμα
 • Έγινε παραγγελία ύψους 69.030 ευρώ στην NSPA και αγοράσθηκαν για τις ανάγκες των στρατιωτικών νοσοκομείων :
 • Χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης: 50.000 τεμ.,
 • Μάσκες ΚΝ95 (τύπου FFΒ2): 1.800 τεμ.,
 • Γυαλιά προστασίας Ρ\/C: 5.000 τεμ.,
 • Ρόμπες ιατρικές (ολόσωμες): 5.000 τεμ.
Περαιτέρω έχουν διατεθεί πιστώσεις συνολικού ύψους 5.458.635 ευρώ:

 • Για την προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού 3.086.455 ευρώ,
 • Για υλικά καθαριότητας και μέσων ατομικής προστασίας: 416.077 ευρώ,
 • Για την προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού νοσοκομείων, εργοστασίων και μονάδων: 822.587 ευρώ,
 • Για την προμήθεια πρώτων υλών παραγωγής μέσων προστασίας και λοιπών υλικών (δοχεία, υλικά συσκευασίας, θερμόμετρα, κ.λπ.): 728.079 ευρώ,
 • Για αμοιβές απολυμάνσεων: 15.297 ευρώ και
 • Για την προμήθεια εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης και τηλεδιάσκεψης (τηλεργασίες): 390.140 ευρώ,
Για την προστασία του προσωπικού του Στρατού Ξηράς:

1) Το 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσης, παρήγαγε και χορήγησε σε μονάδες του ΣΞ:
 • Υγρό καθαρισμού χεριών: 22.616 κιλά,
 • Λευκαντικό επιφανειών με βάση το χλώριο: 40.040 κιλά,
2) Το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο κατασκεύασε και κατένειμε 141.316 «μάσκες προστασίας τριών στρώσεων» ενώ το προσωπικό (190 άτομα/ημέρα) εργαζόταν κατά μέσο όρο 6,5 ώρες/ημέρα σε 2 βάρδιες (07:00 έως 15:00 και 15:00 έως 20:00), από 2 Απριλίου έως 8 Μαΐου 2020, με αποτέλεσμα την αποφυγή υπερωριακής απασχόλησης,

3) Το 301 Εργοστάσιο Βάσης, διασκεύασε στρατιωτικό όχημα, το οποίο χρησιμοποιείται για την απολύμανση εξωτερικών χώρων.

Για το Πολεμικό Ναυτικό του οποίου τα πλοία εν συνόλω επιχειρούν αδιαλείπτως, εν πλω, χωρίς να επηρεασθεί το προσωπικό από την υγειονομική κρίση, όπως ανέφερε, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέπεμψε σε συνημμένους πίνακες όπου εμφαίνονται οι προμήθειες του υγειονομικού υλικού.

Στην Πολεμική Αεροπορία για την κάλυψη των απαιτήσεων διενεργήθηκαν συγκεντρωτικές προμήθειες/παραλαβές μασκών από το ΓΕΑ ως εξής:
 • Τον Απρίλιο 2020, προμήθεια 200.000 τεμαχίων χειρουργικής μάσκας συνολικής αξίας 106.000$ (USD), με τη συμμετοχή της Π.Α. σε συγκεντρωτική προμήθεια Νατοϊκών χωρών, που διενεργήθηκε μέσω της ΝSΡΑ,
 • Τον Απρίλιο 2020, με διάθεση άνευ κόστους από το υπουργείο Υγείας μέσω της 441 ΑΒΥΥ, 194.000 τεμ. χειρουργικής μάσκας,
 • Τον Σεπτέμβριο 2020, προμήθεια 500.000 τεμαχίων χειρουργικής μάσκας, συνολικής αξίας 40.545 ευρώ. Προμήθειες μικρότερων ποσοτήτων μασκών διενεργήθηκαν και σε τοπικό επίπεδο, από επί μέρους Μονάδες της Π.Α. και το 251 ΓΝΑ.
Όλα τα παραπάνω υλικά διανεμήθηκαν και εξακολουθούν να διανέμονται, με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων, στο προσωπικό των ΕΔ αλλά και στα στρατιωτικά νοσοκομεία, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, οι διοικήσεις τους έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις εντολές του ΓΕΕΘΑ για την προστασία των σπουδαστών και των εκπαιδευτών τους από την υγειονομική κρίση.

Αναλυτικότερα:
 • Κατά τη στρατιωτική εκπαίδευση τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των σπουδαστών εντός ολιγομελών εκπαιδευτικών κλάσεων, ενώ η ακαδημαϊκή εκπαίδευση διεξάγεται με ευρεία χρήση της μεθόδου της τηλεκπαίδευσης,
 • Αναφορικά με τη σωματική αγωγή, αυτή διεξάγεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και σε ατομικό επίπεδο,
 • Σε ό,τι έχει σχέση με τη διαβίωση, πραγματοποιείται καθημερινός, τακτικός αερισμός και καθαριότητα στο σύνολο των χώρων διαβίωσης και εκπαίδευσης,
 • Τηρούνται και ελέγχονται οι κανόνες υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, ενώ έχουν χορηγηθεί σαπούνια και αντισηπτικά για τη συχνή πλύση και τον καθαρισμό των χεριών στο σύνολο των χώρων διαβίωσης, σίτισης, υγιεινής, καθώς και στους χώρους εκπαίδευσης.
Σε ό,τι αφορά στην προφύλαξη των νεοσυλλέκτων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατόπιν συντονισμού με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, πραγματοποίησε ήδη διαγνωστικούς ελέγχους (rapid tests) στους στρατευσίμους που κατατάχθηκαν με τη 2020 ΣΤ΄/ΕΣΣΟ (Νοέμβριος 2020), κατά την παρουσίαση τους στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών και πριν τη μετακίνηση τους στις μονάδες.

Σε όσους από τους νεοσύλλεκτους το test προέκυψε θετικό, παρέμειναν σε απομόνωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή διασποράς της νόσου, αντιμετωπιζόμενοι περαιτέρω σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Διατέθηκαν τα κατάλληλα μέσα προστασίας στους νεοσύλλεκτους, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλισθεί το αναγκαίο φαρμακευτικό υλικό, καθώς και τα απαιτούμενα είδη απολύμανσης για όλες τις υπηρεσίες, μονάδες και πολεμικά πλοία.

Παράλληλα, κατόπιν αντιστοίχων διαταγών του ΓΕΕΘΑ, αποφασίστηκαν:
 • H λειτουργία και στελέχωση των Επιτελείων κάθε κλιμακίου Διοίκησης με το κατά το δυνατόν λιγότερο απαιτούμενο προσωπικό και όχι κάτω από το 50% της υπηρετούσας δύναμης, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που απουσιάζει με πάσης φύσης άδεια,
 • Η αναστολή δραστηριοτήτων όπως αντιπροσωπειών, σχολείων από και προς εξωτερικό κ.α. καθώς και πάσης φύσης συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, επισκέψεων και διάθεσης προσωπικού και μέσων στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων των ΕΔ,
 • Η διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών στις οποίες υπάρχει άμεση επαφή με το κοινό με παράλληλη διεκπεραίωση των αιτημάτων και παροχή πληροφοριών μέσω διαδικτύου,
 • Η αναστολή λειτουργίας των εντός στρατιωτικών χώρων εστίασης (ΚΨΜ, κυλικείων, κ.λπ.), οι οποίοι παρέχουν προϊόντα μόνο για κατανάλωση σε συσκευασία (πακέτο),
 • Η συνέχιση της λειτουργίας των εστιατορίων σίτισης των οπλιτών υπό τους αυστηρούς όρους των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας του προσωπικού.
Επιπλέον, συνεχίζεται η έκδοση και κοινοποίηση επικαιροποιημένων πληροφοριών καθώς και οδηγιών αντιμετώπισης κατά περίπτωση, για το νέο στέλεχος του Covid-19 προς ενημέρωση των στελεχών και των υγειονομικών υπηρεσιών των Ένοπλες Δυνάμεις.

«Η λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί αντικείμενο διαρκούς δυναμικού επιχειρησιακού σχεδιασμού. Η εργώδης προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης συνεχίζεται με αντικειμενικό σκοπό την προστασία της υγείας τόσο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και του οικογενειακού του περιβάλλοντος», επανέλαβε ο κ. Παναγιωτόπουλος.


πηγή newsbeast.gr

Συνέχεια στην ενίσχυση του στόλου της αστυνομίας με κατασχεμένα οχήματα


Την 09/12/2020 με την ψήφιση του άρθρου 35 του νόμου 4760/20 που κατατέθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δόθηκε παράταση στο άρθρο 44 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α-84) από 13/04/2020 σχετικά με την χρήση κατασχεμένων μέσων για τις ανάγκες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Καταστημάτων Κράτησης μέχρι την 31/12/2021.

Η συγκεκριμένη πράξη η οποία υλοποιήθηκε με ενέργειες της Ηγεσίας και ύστερα από αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειανατολικής Αττικής, δίνει τη δυνατότητα μειώνοντας τη γραφειοκρατία, στις υπηρεσίες , να μετατρέπουν ένα κατασχεμένο όχημα σε υπηρεσιακό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αφορά μεταφορικά μέσα τα οποία θα ήταν αδύνατο να αποκτηθούν με οικονομικούς πόρους του σώματος , λόγω της μεγάλης αξίας τους, και αποτελούν απαραίτητα εφόδια για επιχειρησιακές δράσεις π.χ φορτηγά, λεωφορεία, θωρακισμένα οχήματα , γερανοί κ.α.

Από την έναρξη ισχύς της ανωτέρω ΠΝΠ , με ενέργειες των υπηρεσιών έχουν διατεθεί στον ενεργό στόλο της ΕΛΑΣ , 350 περίπου κατασχεμένα μέσα, όπου συμβάλουν στη διευκόλυνση του έργου των εκάστοτε Διευθύνσεων πανελλαδικά. Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία η αξιοποίηση των οριζομένων της διάταξης αυτής προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι Υπηρεσίες με οχήματα ικανά και κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα που όλο και περισσότερο εξελίσσεται.

Με την ανωτέρω ψήφιση και σε συνδυασμό και με την ανακοίνωση του Αρχηγείου για την κατανομή νέων προμηθειών υλικοτεχνικού εξοπλισμού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, παρατηρούμε ότι μετά από πολλά χρόνια γίνεται ουσιαστική ανανέωση και προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της ΕΛ.ΑΣ. Μπορεί ο ρόλος μας να είναι η διεκδίκηση των μέγιστων από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία προς όφελος του προσωπικού, ωστόσο οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Αρχηγείου που έφεραν εις πέρας αυτό το πρόγραμμα.

Προσπάθεια όλων είναι, οι ανωτέρω κινήσεις να αποτελέσουν εφαλτήριο για την επιπλέον ενίσχυση του στόλου , έτσι ώστε μαζί με την ψήφιση της διάταξης που αφορά τα κατασχεμένα οχήματα , να πετύχουμε την πλήρη αντικατάσταση των παλαιών και επικίνδυνων οχημάτων.

πηγή lawandorder.gr

Εργοδότες που παίρνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους θα διώκονται ποινικά

 

Τι προβλέπει η διάταξη του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή

 

Κυρώσεις στους εργοδότες που λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν παράνομες και καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι εφαρμόζουν πρακτικές καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζονται κυρώσεις σε βάρος εκείνων των εργοδοτών οι οποίοι παραβιάζουν κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων και καταστρατηγούν τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της διάδοσης της πανδημίας.

Ειδικότερα, στην αξιολογούμενη διάταξη προβλέπεται ότι θα διώκεται ποινικά εργοδότης ο οποίος αξιώνει παράνομα και καταχρηστικά από εργαζόμενό του την καταβολή μέρους ή του συνόλου του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. (Α'64), της οποίας ο εργαζόμενος είναι δικαιούχος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Επιπροσθέτως, ορίζεται ότι θα διώκεται κατ' έγκληση με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και θα τιμωρείται με χρηματική ποινή οριζόμενη σε τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων (ημερήσιων μονάδων) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δέκα τεσσάρων (14) ευρώ.

Η αξιολογούμενη ρύθμιση θα λειτουργήσει ευεργετικά στην πάταξη της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά τους εργαζόμενους- δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α' 76).

Η διάταξη του νομοσχεδίου

Άρθρο 90

Κυρώσεις σε εργοδότη που λαμβάνει ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από εργαζόμενο

Ο εργοδότης που αξιώνει και λαμβάνει από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α' 76), της οποίας ο εργαζόμενος είναι δικαιούχος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, διώκεται κατ' έγκληση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή οριζόμενη σε τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων (ημερήσιων μονάδων) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δεκατεσσάρων (14) ευρώ.

 

ΠΗΓΗ   protothema.gr

Αντικατάσταση άδειας οδήγησης: Ηλεκτρονικά θα γίνεται η υποβολή των δικαιολογητικών


Η πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας ξεκινά στην Περιφέρεια Κρήτης - Ποιες δυνατότητες προσφέρονται στους πολίτες

 

Ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, θα κατατίθενται η αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αντικατάσταση εντύπου άδειας οδήγησης.

Η εφαρμογή της υπηρεσίας ξεκινά πιλοτικά στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. της Περιφέρειας Κρήτης.

Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν, μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, να προβούν ψηφιακά σε:

· Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου

· Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς

· Έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω κλοπής ή απώλειας

Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα https://eservices-gdme.crete.gov.gr/. Η είσοδος και ταυτοποίηση στην υπηρεσία που αναζητά γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά, με την επισύναψη φωτογραφίας και δείγματος της υπογραφής του πολίτη και την έκδοση και πληρωμή του κατάλληλου παράβολου.

Η ενημέρωση του πολίτη σχετικά με την περαίωση της διαδικασίας προκειμένου ο δικαιούχος να παραλάβει το νέο έντυπο αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου προσώπου με εξουσιοδότηση, πραγματοποιείται από την Περιφέρεια.

Πρόκειται για δράση που υλοποιείται ως αποτέλεσμα της προγραμματικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών. Τη σχετική συμφωνία είχαν υπογράψει τον Ιανουάριο του 2020 ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με τη διαπιστωτική πράξη που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, οι ενδιαφερόμενοι για αντικατάσταση ή αντίγραφο άδειας που υπάγονται στην περιοχή αρμοδιότητας των ανωτέρω Διευθύνσεων μπορούν να υποβάλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας και της υπογραφής τους, σε ψηφιακή μορφή. 

Το σύστημα φιλοξενείται στο G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ η συνολική διαχείριση των απαραίτητων για τη διαδικασία παράβολων υλοποιείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «e-παράβολο» της ΓΓΠΣΔΔ.

Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπεται να επεκταθεί στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας και αποτελεί μέρος του συνολικού έργου της ψηφιοποίησης των διαδικασιών έκδοσης αδειών οδήγησης, που ξεκίνησε με την προσωρινή άδεια οδήγησης. Στόχος είναι να διευκολυνθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, αλλά και να επιταχυνθεί σημαντικά το έργο των αρμοδίων αρχών με την απομείωση διοικητικών βαρών και την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών υστερήσεων. Παράλληλα, συμβάλλει στην μείωση των μετακινήσεων των πολιτών.

 

ΠΗΓΗ    protothema.gr

 

Μεγάλη χαρακτηρίζει την κρίση του Μαρτίου στον Έβρο ο Ζοζέπ Μπορέλ

 

 

Για «μεγάλη κρίση» τον Μάρτιο του 2020 κάνει λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και προσθέτει ότι «μέσω της ισχυρής κινητοποίησης των μέσων ενημέρωσης, οι αρχές της Τουρκίας ενθάρρυναν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να προχωρήσουν προς τα ελληνικά σύνορα και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τονίζει ότι « οι ελληνικές αρχές απάντησαν με αποφασιστικότητα» ενώ «η ΕΕ απάντησε με πλήρη πολιτική αλληλεγγύη».
 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «τον Μάρτιο του 2020, είχαμε μια μεγάλη κρίση. Επίσης μέσω της ισχυρής κινητοποίησης των μέσων ενημέρωσης, οι υψηλότερες αρχές της Τουρκίας ενθάρρυναν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να προχωρήσουν προς τα ελληνικά σύνορα και να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι ελληνικές αρχές απάντησαν με αποφασιστικότητα, απωθώντας την πίεση και η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε με πλήρη πολιτική αλληλεγγύη. 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Επιτροπής, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ταξίδεψαν αμέσως στα βόρεια ελληνικά σύνορα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές

Συνάντησα τον Πρόεδρο Μισέλ λίγο αργότερα στην ‘Αγκυρα και είχαμε ανταλλαγή απόψεων σε έντονο ύφος με τον Πρόεδρο Ερντογάν και άλλες τουρκικές αρχές. Ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στις Βρυξέλλες.
 

Η σταθερότητα στα σύνορα αποκαταστάθηκε. Κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, η ΕΕ παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή μέτρων στήριξης σε πρόσφυγες που φιλοξενούσε η Τουρκία. Συνεχίσαμε επίσης συζητήσεις για το πώς να επιστρέψουμε σε μια θετική ατζέντα. Ενώ η Τουρκία φάνηκε να αναζητά μια ισχυρή πολιτική δέσμευση, ήμουν πρόθυμος να προχωρήσω στην πρακτική εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016. Ελέγξαμε την πορεία, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής εκταμίευσης της υποστήριξής μας στους πρόσφυγες της Συρίας που φιλοξένησε η Τουρκία και συμφωνήσαμε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για να επαναφερθούν όλες αυτές οι προσπάθειες».

 

ΠΗΓΗ   thrakinea.gr

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ


Με αφορμή την αρχή της πρακτικής εκπαίδευσης της δεύτερης σειράς Συνοριακών Φυλάκων μέσα στο 2020 ,στην Αττική , στα νησιά του Αιγαίου , στην Καβάλα ,στην Δράμα ,στην Κόρινθο ,νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να μπούμε σε μια συζήτηση για το μέλλον της φύλαξης των συνόρων της χώρας μας 

 


Το 1999 η ανάγκη για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων στην ελληνοαλβανική μεθόριο , έφερε την πρόσληψη συνοριακών φυλάκων στην Φλώρινα , στην Καστοριά , στα Ιωάννινα και στην Θεσπρωτία ,καθώς οι μεταναστευτικές ροές που δεχόταν η χώρα εντοπίζονταν στην Ελληνοαλβανική μεθόριο από Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας των συνοριακών φυλάκων ήταν άμεσα .

Ο θεσμός κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένος και αποφασίστηκε η θωράκιση των συνόρων της χώρας με προσλήψεις συνοριακών φυλάκων στον Έβρο , στην Κομοτηνή ,στην Καβάλα , στην Ξάνθη ,στην Δράμα , στο Κιλκίς , στις Σέρρες δημιουργώντας μια πρώτη γραμμή φύλαξης στα σύνορα της χώρας .

Έως το 2002 στην ενδοχώρα και στις περιοχές που δέχονταν μεγάλη μεταναστευτική πίεση όπως η Καρδίτσα, η Πρέβεζα , η Αττική ,η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, η Πέλλα, προσλήφθηκαν και νέοι συνοριακοί Φύλακες με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ,της διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών και του διασυνοριακού εγκλήματος.

Το 2002 υπήρχαν 4500 συνοριακοί Φύλακες που είχαν τοποθετηθεί σε υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και Δίωξης λαθρομετανάστευσης .Η διαχείριση του προσφυγομεταναστευτικου ,παρά τα προβλήματα που προέκυπταν από τις αλλαγές στις μεθόδους των διακινητων αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο που δημιούργησαν αλλαγές στην προέλευση των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κινητικότητα , και παρά τις ελείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό ,βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε να βρίσκεται χάρη στην εξειδίκευση και στον επαγγελματισμό των συναδέρφων που αποτελούσαν την νέα αυτή κατηγορία αστυνομικού προσωπικού ,των συνοριακών φυλάκων .

 

Το 2008 η πολιτική μας ηγεσία αποφάσισε , στο πλαίσιο της ομογενοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας ,να ονομαστούν όλοι οι Συνοριακοί Φύλακες ως Αστυφύλακες ιδρύοντας λίγο αργότερα και έναν κλάδο που θα ενσωμάτωναν όλους τους πρώην Συνοριακούς Φύλακες ,τον κλάδο αλλοδαπών και προστασίας των συνόρων ο οποίος θα χειριζόταν τα θέματα της αστυνομίας αλλοδαπών και προστασίας των συνόρων. 

Ήταν μια εξέλιξη που στις τάξεις των πρωην συνοριακών φυλάκων κρίθηκε θετική καθώς θα μπορούσαν οι υπηρεσίες του κλάδου αυτού να διαμορφώνουν το επιχειρησιακό σκέλος των υπηρεσιών που ασχολούνταν με το προσφυγομεταναστευτικο και να διαχειρίζονται τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τα κονδύλια που διαθέτει η ευρωπαϊκή ένωση στην χώρα μας .Το σχέδιο αυτό λειτούργησε για τρεις μήνες με πολύ καλά αποτελέσματα . 

Δυστυχώς όμως τότε κάποιοι αποδυναμώθηκαν σε τοπικό επίπεδο αφού αυτές τις υπηρεσίες τις διοικούσε ο αρμόδιος κλάδος του Αρχηγείου και δεν μπορούσε το προσωπικό αυτό που είχε επιφορτιστεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό ζήτημα στην χώρα μας να διατεθεί σε αλλότρια καθήκοντα .

Οι πιέσεις για επαναφορά υπερίσχυσαν και έτσι το όλο εγχείρημα έπεσε στο κενό εις βάρος μιας ενιαίας διαχείρισης του μεταναστευτικού από την χώρα μας . Οι συνθήκες αυτές πάγωσαν την ανάπτυξη του κλάδου αυτού στις υφιστάμενες υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης ,και περιορίστηκαν μόνο στο διοικητικό πεδίο έως και σήμερα .

Υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως στο Τυχερό του Έβρου καταργήθηκαν .Υπηρεσίες Δίωξης λαθρομετανάστευσης στην ενδοχώρα ,όπως στην Καρδίτσα ,έκλεισαν .Τμήματα συνοριακης φύλαξης στην ελληνοαλβανική μεθόριο κατέληξαν να λειτουργούν με το μισό προσωπικό και το προσωπικό αυτό να διατίθεται σε αλλοτρια καθήκοντα με αποτέλεσμα η αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγομεταναστευτικου να τεθεί εν αμφιβόλω .

 


Η κρίση στον Έβρο με τις κατευθυνόμενες από την Τουρκία ροές χιλιάδων μεταναστών τον περασμένο Μάρτιο ,ανέδειξε τις ελείψεις που υπάρχουν στην χώρα μας σε ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης .

Η επιχείρηση αποτροπής εισόδου στην ελληνική επικράτεια όλων αυτών των μεταναστών κρίθηκε επιτυχημένη .Η ανάγκη όμως μιας μόνιμης λύσης για την φύλαξη των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων ,αλλά και η διαχείριση του προσφυγομεταναστευτικου ζητήματος επέβαλε την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης .

 

Το 2020 μετά από 18 χρόνια από τις τελευταίες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων εντάχθηκαν στις τάξεις στην ελληνική αστυνομία και στην μεγάλη οικογένεια των συνοριακών φυλάκων 1600 περίπου νέοι συνοριακοί φύλακες .

 


Οι συνάδερφοι αυτοί λοιπόν ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ της χώρας .

 


Υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης πρώτης γραμμής , από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου έχουν είδη αναβαθμιστεί τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στην ποιότητα παροχής των υπηρεσιών τους.

 Η μισή δουλειά έχει γίνει .Η άλλη μισή είναι να λειτουργήσει ο κλάδος αλλοδαπών και προστασίας των συνόρων.

Να δημιουργηθεί ΣΩΜΑ Συνοριακής Φύλαξης μέσα στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας , να ανοίξουν τμήματα συνοριακής φύλαξης και τμήματα Δίωξης λαθρομετανάστευσης που έκλεισαν ,να ενισχυθούν με καινούριες προσλήψεις τα συνοριακά τμήματα στην Φλώρινα ,στην Καστοριά ,στα Ιωάννινα ,στην Θεσπρωτία ,έτσι ώστε να υπάρξει συνέχεια στην ανάπτυξη των δυνάμεων της συνοριακής φύλαξης στα σύνορα αλλά και σε περιοχές της ενδοχώρας που δέχονται μεγάλες πιέσεις από μεταναστευτικές ροές .Άλλωστε το μεταναστευτικό ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί τις επόμενες δεκαετίες .

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη .Η Ελλαδα ως πρώτη χώρα εισόδου μεταναστών στην ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων .

Ευχή όλων είναι η φύλαξη των συνόρων μας ,με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα , να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και οι νέοι συνάδερφοι ,συνοριακοί φύλακες ,να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των συνανθρώπων μας σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

 

Παπαχρήστου Χρήστος

Μέλος ΔΣ ΠΟΣΥΦΥ

Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων Φλώρινας

 

 bordernews.gr

 

 

Δημόσιο: «Δώρο Χριστουγέννων» για εργαζόμενους ΟΤΑ, ΜΜΜ, υγειονομικούς, ένστολους (τροπολογία)


Την καταβολή Δώρου Χριστουγέννων για εργαζόμενους στο Δημόσιο προβλέπει ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Που κατατέθηκε στο ν/σ για το ΑΣΕΠ.


Με την τροπολογία προβλέπεται έκτακτη ενίσχυση στους εργαζόμενους:

α) σε όλες τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο ΕΚΑΒ (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί κλάδοι υπαλλήλων),

β) στο προσωπικό των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού που απασχολείται σε υπηρεσίες υγείας, καθαριότητας και κοινωνικών δομών και δράσεων, ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά των Κέντρων Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»,

γ) στους οδηγούς, τους ελεγκτές και το προσωπικό που βρίσκεται στα εκδοτήρια των αστικών συγκοινωνιών,

δ) στους εργαζόμενους στη δημοτική αστυνομία,

ε) στο προσωπικό που απασχολείται: i) στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016, ii) στα Περιφερειακά Γραφεία και Αυτοτελή Κλιμάκια Ασύλου και iii) στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών,

στ) στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης, τους εξωτερικούς υπαλλήλους φρούρησης και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους,

ζ) στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που απασχολούνται στους πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, καθώς και στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκει η φρούρηση και ο έλεγχος των λιμένων και εγκαταστάσεων, η έρευνα και διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, η αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων γεγονότων που αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της χώρας, καταβάλλεται άπαξ για το έτος 2020 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς έναν μηνιαίο μισθό που λαμβάνει έκαστος δικαιούχος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο:

«Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)»

Θέμα: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με την καταβολή ενός μηνιαίου μισθού στο προσωπικό πρώτης γραμμής αντιμετώπισης του κορονοϊού

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη προτείνεται η παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, με την οποία η Πολιτεία αναγνωρίζει το εξαιρετικά δύσκολο έργο και την κοινωνική προσφορά προσωπικού που απασχολείται με πάσης φύσεως σχέση εργασίας:

σε όλες τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο ΕΚΑΒ (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί κλάδοι υπαλλήλων),

στο προσωπικό των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού που απασχολείται σε υπηρεσίες υγείας, καθαριότητας και κοινωνικών δομών και δράσεων (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας κ.ά),

στους οδηγούς, τους ελεγκτές και το προσωπικό που βρίσκεται στα εκδοτήρια των αστικών συγκοινωνιών,στους εργαζόμενους στην δημοτική αστυνομία,

στο προσωπικό που απασχολείται στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 Ν. 4375/2016, στα Περιφερειακά Γραφεία και Αυτοτελή Κλιμάκια Ασύλου και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών,

στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης, τους εξωτερικούς υπαλλήλους φρούρησης και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους,

στο προσωπικό του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που απασχολούνται στην κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο………

Στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί:

α) σε όλες τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο ΕΚΑΒ (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί κλάδοι υπαλλήλων),

β)στο προσωπικό των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού που απασχολείται σε υπηρεσίες υγείας, καθαριότητας και κοινωνικών δομών και δράσεων, ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά των Κέντρων Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»,

γ) στους οδηγούς, τους ελεγκτές και το προσωπικό που βρίσκεται στα εκδοτήρια των αστικών συγκοινωνιών,

δ) στους εργαζόμενους στη δημοτική αστυνομία,

ε) στο προσωπικό που απασχολείται: i) στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016, ii) στα Περιφερειακά Γραφεία και Αυτοτελή Κλιμάκια Ασύλου και iii) στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών,

στ) στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης, τους εξωτερικούς υπαλλήλους φρούρησης και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους,

ζ) στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που απασχολούνται στους πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, καθώς και στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκει η φρούρηση και ο έλεγχος των λιμένων και εγκαταστάσεων, η έρευνα και διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, η αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων γεγονότων που αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της χώρας,

καταβάλλεται άπαξ για το έτος 2020 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς έναν μηνιαίο μισθό που λαμβάνει έκαστος δικαιούχος.

Στο πάσης φύσεως προσωπικό περιλαμβάνονται όλοι οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας που προσέφεραν υπηρεσίες στους αναφερόμενους φορείς.

Η παραπάνω οικονομική ενίσχυση χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 01 Ιανουαρίου 2020 μέχρι και 1 Δεκεμβρίου 2020 και καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του μηνός Ιανουαρίου 2021.

 

Η παραπάνω οικονομική ενίσχυση δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις:

α. που ο υπάλληλος ή το προσωπικό που απασχολείται στους συγκεκριμένους φορείς απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και μέχρι τις 1 Δεκεμβρίου 2020, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και την άδεια ειδικού σκοπού,

β. πειθαρχικής δίωξης ή/και επιβολής πειθαρχικής ποινής, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης ή/και επιβολής ποινής για λόγους που ανάγονται στην εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με άλλες τυχόν οφειλές προς το δημόσιο, ή άλλους φορείς (ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα κλπ), δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, υγειονομικής περίθαλψης, σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος.

Αθήνα, 18/12/2020

Οι προτείνοντες βουλευτές

Σπίρτζης Χρήστος

Καλαματιανός Διονύσιος- Χαράλαμπος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

ΠΗΓΗ   aftodioikisi.gr

Αρνητικά τα τέστ Covid-19 στο Α. Τ Μετεώρων και Γ. Δ. Μετανάστευσης.

 


Προγραμματισμένος έλεγχος τεστ COVID πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε χώρο του Α. Τ Μετεώρων, στο ένστολο προσωπικό του Α. Τ Μετεώρων, καθώς καί του προσωπικού του Γραφείου Διαχείρισης Μετανάστευσης. 

 


Όλα τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν αρνητικά. 

Σε συνεργασία της Δ. Α Τρικάλων, του ΕΟΔΥ και της Ένωσης Προσωπικού Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Ν. Τρικάλων παρόμοια διενέργεια τέστ covid θα διενεργούνται ανά τακτά διαστήματα στο πλαίσιο πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του ίου.

 


 bordernews.gr

Νέο Ναυάγιο στην Λέσβο με παράνομους μετανάστες - Μια νεκρή καί ένας αγνοούμενος


Στον εντοπισμό είκοσι έξι (26) αλλοδαπών και στην ανάσυρση μίας (01) σορού γυναίκας προέβησαν σήμερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης στη θαλάσσια περιοχή κόλπου Γέρας ν. Λέσβου.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες σήμερα, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στον όρμο “ΚΑΤΣΙΝΙΑ” κόλπου Γέρας είκοσι τέσσερις (24) αλλοδαπούς να έχουν εξέλθει επί της ακτής. Κατά δήλωσή τους και ενώ η λέμβος επί της οποίας επέβαιναν έπλεε προς τη νήσο Λέσβο, τρεις γυναίκες εκ των επιβαινόντων βρέθηκαν στη θάλασσα. Επιπροσθέτως, εξετάζεται η πιθανότητα πτώσης και του αλλοδαπού χειριστή της εν λόγω λέμβου στη θάλασσα.

Με μέριμνα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ακολούθησαν έρευνες από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., χερσαία μέσα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών με τη συνδρομή του ανωτέρω ελικοπτέρου δύο (02) αλλοδαπές γυναίκες οι οποίες περισυνελέγησαν καλά στην υγεία τους από το περιπολικό σκάφος, ενώ ανασύρθηκε η σορός ακόμη μίας γυναίκας.

Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι εντάσεως Α-ΒΑ 2 BF

Πηγή lesvosnews.net

Τριήμερη καραντίνα για όσους εισέρχονται από Αλβανία

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα με σκοπό να δώσει τέλος στο μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί για την διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού όσων ταξιδεύουν από την Αλβανία προς την Ελλάδα.

Το μπέρδεμα

Μέχρι σήμερα, όποιος έμπαινε στην Ελλάδα από την Κακαβιά, ήταν υποχρεωμένος να μπει σε επταήμερη καραντίνα. Προ ολίγων ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ανέφερε πως πλέον θα ισχύει 3ημερη καραντίνα για όλους όσους εισέρχονται στη χώρα, συνεπώς και από την Αλβανία. Παρά τις δηλώσεις του κ. Πέτσα, το ΦΕΚ με τις οδηγίες που εκδόθηκε ανέφερε πως όποιος εισέρχεται στη χώρα από την Κακαβιά θα τεθεί σε επταήμερη καραντίνα. Ύστερα από την παρέμβαση της ελληνικής Πρεσβείας πλέον είναι ξεκάθαρο πως ο κατ’ οίκον περιορισμός θα έχει διάρκεια 3 ημερών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα εν ισχύι περιοριστικά μέτρα για τα άτομα που εισέρχονται από την Αλβανία στην Ελλάδα, έχουν παραταθεί μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021. Επισημαίνεται ότι, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, με οποιονδήποτε τρόπο, από τις 18 Δεκεμβρίου τ.έ. έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021, υπόκεινται σε τριήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’οίκον ή, στον τόπο προσωρινής διανομής που δηλώνεται στο ηλεκτρονικό έντυπο PLF.

Πηγή:svouranews.gr

Την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από το κτήριο των παλιών σφαγείων απαιτεί ο δήμος Ρόδου


Κάθεδυνατή προσπάθεια για το κλείσιμο της άτυπης δομής όπου διαμένουν παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες στα παλιά σφαγεία, καταβάλλει εδώ και αρκετούς μήνες η Δημοτική Αρχή με στόχο τη σφράγιση του χώρου το συντομότερο δυνατόν.

Το παραπάνω αναδείχθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου όταν το θέμα έθεσε, στο στάδιο της ενημέρωσης, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Κρητικός. Όπως ήταν φυσικό, η πανδημία και η παρούσα κατάσταση που βιώνουμε δεν θα μπορούσαν να μην απασχολήσουν το Σώμα, με αναφορές που έγιναν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και όχι μόνο, με τους ίδιους να συνιστούν προσοχή στους πολίτες και να εύχονται να βγούμε σύντομα απ’ αυτό.

Στην τοποθέτησή του, λοιπόν, ο κ. Κρητικός, ο οποίος ως γνωστόν είναι και γιατρός, επέστησε την προσοχή λέγοντας ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και ότι όλοι φοβούνται το τρίτο κύμα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι εμείς πήγαμε καλά αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση αφού και η οικονομία θα πάει πιο πίσω αν έχουμε και άλλο κύμα τους χειμερινούς μήνες.

Στη συνέχεια, ο κ. Κρητικός αναφέρθηκε στο χώρο των σφαγείων, θυμίζοντας, καταρχήν, ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε κάνει μία πρόταση λέγοντας ότι ο μόνος ο οποίος θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα θα ήταν ο Εισαγγελέας που, με τη συνδρομή της αστυνομίας, θα μπορούσε να κάνει κάτι αφού ο Δήμος δεν είναι ο υπεύθυνος.

Είπε, λοιπόν, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από ανώτατα κλιμάκια του Υπουργείου Μετανάστευσης, ο Εισαγγελέας έχει ήδη παρέμβει και έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να πάει να καταγράψει. Στα σφαγεία-συνέχισε-όπως είναι γνωστό, διαμένουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι μετανάστες οι οποίοι ζητούν άσυλο και εκείνοι που έχουν άσυλο.

Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι έχουν άσυλο αφού καταγραφούν θα προωθηθούν στην ηπειρωτική χώρα ενώ οι μετανάστες οι οποίοι ζητούν άσυλο θα πάνε σε δομές οργανωμένες άλλων νησιών. Γι’ αυτό, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να πιέσει την αστυνομία να κάνει το καθήκον της ώστε να έχουμε αποτέλεσμα για τα σφαγεία.

Ο Δήμαρχος


Τοποθετούμενος επί του θέματος ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, καταρχάς ξεκαθάρισε ότι από πλευράς αρμοδιότητας σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς επειδή το κτίριο των σφαγείων ανήκει στον Δήμο και μάλιστα είναι νοικιασμένο σε μία πολύπλοκη διαδικασία, έχουν στείλει επιστολή εδώ και δεκαπέντε ημέρες στον Γενικό Γραμματέα Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Λογοθέτη, ζητώντας την παρέμβασή τους για την επιβολή της τάξης, ως οφείλουν να κάνουν.

Είπε, ακόμη, ο Δήμαρχος, ότι ο τότε Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, κ. Γιώργος Τριάντος, όλο το καλοκαίρι αναφερόταν στους κινδύνους που όλοι βλέπουμε στο χώρο των σφαγείων με τους μετανάστες. Έκριναν ότι η περίοδος του καλοκαιριού ήταν μία εποχή που θα έπρεπε να πάρουν λίγο πίσω το θέμα αυτό αλλά πριν δεκαπέντε ημέρες στάλθηκε στον Γ.Γ. η επιστολή με την οποία ο Δήμος ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας στην απόδοση του δημοτικού αυτού ακινήτου σ’ αυτόν-μάλιστα κατέθεσε στο Σώμα και τη σχετική επιστολή.

Ο κ. Καρίκης


Ακολούθως, τον λόγο ζήτησε για το θέμα και ο Αντιδήμαρχος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος, σε συνέχεια των όσων ανέφερε ο Δήμαρχος, είπε ότι η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το θέμα με τον τρόπο που πρέπει, σε καθημερινή βάση.

Είπε, συγκεκριμένα: «Εμείς ασχολούμαστε σε καθημερινή βάση και αυτό δεν βγαίνει προς τα έξω γιατί δεν πρέπει να βγει, τη στιγμή που υπάρχουν δίπλα μας νησιά τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ επιβαρυμένα και αναφέρομαι τόσο στην Κω όσο και στη Λέρο. Εμείς, λοιπόν, ήδη διαχειριστήκαμε το τελευταίο διάστημα τρεις συγκεκριμένες φορές που ήρθαν μετανάστες και, όπως πολύ καλά θα είδατε, κανένας δεν άκουσε τίποτα. Αυτοί οι μετανάστες μέσα σε λίγες μέρες έφυγαν χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς δηλώσεις, χωρίς οτιδήποτε».

Στη συνέχεια, όσον αφορά την Εισαγγελική παρέμβαση, θέλησε να πει το εξής ο Αντιδήμαρχος: «Εμείς, αυτό που είδαμε από την Εισαγγελία μετά από πέντε χρόνια, είναι η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Δήμου γι’ αυτά που δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει». Είπε, ακόμη, ότι έχουν απευθυνθεί με δύο επιστολές προς τους Υπουργούς, με συνεχείς παρεμβάσεις στα Υπουργεία, στην Εισαγγελία, την Αστυνομία, και αυτό γίνεται καθημερινά. Έχουν τη διαβεβαίωση ότι το επόμενο διάστημα θα ελευθερωθεί ο χώρος και μάλιστα ζητήθηκε από τον Δήμο να έχει τα μέτρα σφράγισης του χώρου, μάλιστα για το θέμα αυτό έχουν πραγματοποιήσει σύσκεψη στις Τεχνικές Υπηρεσίες με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Δώρο Κωνσταντίνου, δηλαδή για το πώς θα σφραγιστεί το κτήριο ώστε να μην έχουμε ξανά το φαινόμενο να μπουν νέοι πρόσφυγες.

Και κλείνοντας τόνισε, ακόμη, ο κ. Καρίκης: «Συνεπώς, γίνεται μία τεράστια δουλειά, χωρίς να βγαίνει προς τα έξω γιατί αλίμονο αν βγαίναμε κάθε μέρα να λέμε τι κάνει ο Δήμος σ’ αυτό το θέμα. Το θεωρούμε σαν ένα θέμα ιδιαίτερης σοβαρότητας, όχι μόνο για τη Ρόδο, για τον ροδίτη, αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες-πρόσφυγες γιατί έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι καθημερινά υπάρχουν οι κίνδυνοι οι οποίοι, όπως βλέπετε, γίνονται και πράξη: με την πυρκαγιά, με τον κίνδυνο κατάρρευσης, σεισμού, με τον κίνδυνο covid. Όπως και με το ότι την τελευταία φορά αποδείχθηκε ότι μέσα στον οικισμό αυτόν τον παράνομο, την παράνομη κατάληψη, υπήρχε άνθρωπος ο οποίος ήταν διακινητής», είπε και κάλεσε όλους να συμφωνήσουν να συνεχίσουν με χαμηλούς τόνους και με σοβαρότητα να διαχειρίζονται αυτό το θέμα.

Πηγή:rodiaki.gr

Ρόδος: Συνελήφθη ο Γραμματέας του Τούρκικου Προξενείου σε εκτέλεση εντάλματος μετά την απολογία του


Σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης ο γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο με την ολοκλήρωση της απολογίας του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος


Από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου ο Γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο, κρατείται κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Μετά την πενθήμερη προθεσμία που είχε λάβει για να απολογηθεί (18/12) ο Γραμματέας του Τούρκικου Προξενείου στη Ρόδο, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας με παροχή εγγράφων εξηγήσεων ενώπιον της Ανακρίτριας Ρόδου, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ενώ η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου. Σε αυτή περιλαμβάνονται ο πρώην μάγειρας- ναυτικός στο «Ε/Γ-Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας ΣΑΟΣ και ο Γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, κατηγορούμενοι για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Τις προηγούμενες ημέρες με επιστολή τους προς τις Αστυνομικές Υπηρεσίες ο Τούρκος πρόξενος είχε αιτηθεί να αποδοθούν στο Προξενείου ο υπολογιστής και το κινητό του Γραμματέα τα οποία κατασχέθηκαν ως πειστήρια κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης ωστόσο αρμόδιο είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου χωρίς να έχει λάβει σχετικά αίτημα .
Ο Γραμματέας του Τούρκικου Προξενείου στην Ρόδο ωστόσο παρά το προανακριτικό υλικό και τις νόμιμα καταγεγραμμένες συνακροάσεις, καθώς και την ομολογία τους μάγειρα τον οποίο είχε εντάξει για τις καταγραφές των Ελληνικών θέσεων τους στρατιωτικού υλικού της Ελλάδας στα ακριτικά νησιά, φέρεται να αρνείται τις αποδιδόμενες κατηγορίες για κατασκοπεία.

πηγή nantiareport.gr