Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Προσπάθησε να τραυματίσει αστυνομικό


Νταής» αλλοδαπός κατά τη διάρκεια ελέγχου


Με σιδερένιο αντικείμενο αλλοδαπός προσπάθησε να τραυματίσει αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου που του γινόταν. Συγκεκριμένα συνελήφθη ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, της απόπειρας πρόκλησης σωματικών βλαβών, της εξύβρισης, της απειλής και της πρόκλησης φθορών.

Ειδικότερα,σύμφωνα με το Αστυνομικό Δελτίο, ο συλληφθείς κατά τη διάρκεια ελέγχου εξύβρισε και απείλησε τους αστυνομικούς, ενώ στη συνέχεια απώθησε έναν από αυτούς και προσπάθησε με τη χρήση σιδερένιου αντικειμένου να τον τραυματίσει, χωρίς ωστόσο να το κατορθώσει. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, προκλήθηκαν φθορές στο υπηρεσιακό μπουφάν του προαναφερόμενου αστυνομικού. Από το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης διενεργείται προανάκριση.

Πηγή stonisi.gr

Θεσσαλονίκη : Συνελήφθη άντρας, με 250 κιλά χασίς


Στην κατάσχεση διακοσίων πενήντα πέντε κιλών και εβδομήντα τεσσάρων γραμμαρίων (255.074 γρ), προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών - ανάλυσης δεδομένων της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Π.Ο.ΔΙ.Ν. του Κ.Λ. Ηγουμενίτσας, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή του Αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. “ΜΠΟΜΠΕΡ”, σε ενοικιαζόμενη από 34χρονο ημεδαπό γεωργική αποθήκη, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 
είκοσι μία (21) πλαστικές αεροστεγείς συσκευασίες περιέχουσες κάνναβη συνολικού μικτού βάρους δεκαεπτά κιλών και εκατόν τριάντα εννέα γραμμαρίων (17.139 γρ.).
Στη συνέχεια, μετά από υπόδειξη του 34χρονου, διενεργήθηκε νομότυπος έλεγχος σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο πολυκατοικίας σε έτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κάτωθι:
 • 20 μεγάλοι σάκοι περιέχοντες κάνναβη μικτού βάρους διακοσίων εννέα κιλών και οκτακοσίων γραμμαρίων (209.800 γρ.)
 • 1 χαρτοκιβώτιο περιέχον κάνναβη μικτού βάρους δεκαπέντε κιλών (15.000 γρ.)
 • 10 γυάλινα βάζα περιέχοντα κάνναβη μικτού βάρους δεκατριών κιλών και εκατόν τριάντα πέντε γραμμαρίων (13.135 γρ.), καθώς και
 • 2 ανεμιστήρες δαπέδου, ένας ανακλαστήρας φωτός, είκοσι μέτρα (20 μ.) σχοινί και μία ζυγαριά ακριβείας, ως μέσα μεταποίησης/επεξεργασίας και τυποποίησης κάνναβης.

Τουρκία: Οι ΜΚΟ στο σταυρόνημα του Ερντογάν - Αυστηροί έλεγχοι με πρόσχημα την πατάξη της τρομοκρατίας


Eπικαλούμενη τη μάχη κατά της «τρομοκρατίας» η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία εντείνει τους ελέγχους στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθιστώντας σχεδόν αδύνατο το έργο τους.


Η νέα νομοθεσία με την επωνυμία «Πρόληψη χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής» προκάλεσε έκπληξη στην Τουρκία. Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε στην εθνοσυνέλευση στις 27 Δεκεμβρίου και θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τον Ερντογάν για να τεθεί σε ισχύ ως νόμος, επικρίνεται έντονα εντός και εκτός Τουρκίας μιας και με πρόσχημα την «καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» οι τουρκικές Αρχές αποκτούν το δικαίωμα να παρεμποδίζουν το έργο και τις δραστηριότητες των ΜΚΟ στη χώρα. Όπως σημειώνει η DW, η αμφιλεγόμενη νομοθεσία επιτρέπει, για παράδειγμα, στο υπουργείο Εσωτερικών να αντικαταστήσει μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΜΚΟ με διαχειριστές , καθώς και να αναστείλει τις δραστηριότητες των οργανώσεων αν μέλη της διώκονται με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Διάφορες ΜΚΟ - περιλαμβανομένης της τουρκικής Διεθνούς Αμνηστίας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γυναικών- στην Τουρκία προειδοποιούν ότι οι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούνται συχνά στη χώρα για τρομοκρατία και πως η νέα νομοθεσία βασίζεται σε αμφιλεγόμενους ορισμούς του τι είναι «τρομοκρατία». Ο επικεφαλής του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ταρίκ Μπεϊχάν, δηλώνει ότι «το νέο νομοσχέδιο αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας του τι θεωρείται τρομοκρατία και απέχει παρασάγγας από διεθνή πρότυπα».

Εκατοντάδες ΜΚΟ ανέστειλαν από το 2016 τη λειτουργία τους στην Τουρκία

Οι κατηγορίες για τρομοκρατία στην Τουρκία έχουν συχνά ως στόχο να εξουδετερώσουν πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και δημοσιογράφους. Χιλιάδες δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και άλλοι παραμένουν στη φυλακή χωρίς να έχουν κατατεθεί σε βάρος τους συγκεκριμένες αποδείξεις. Από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκατοντάδες ΜΚΟ ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην Τουρκία.

Ο Οζτούρκ Τουρκντογάν, πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι κατά μέσο όρο 300.000 άνθρωποι κάθε χρόνο διώκονται από τις δικαστικές Aρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση βάσει του άρθρου 314/2 του τουρκικού ποινικού κώδικα. «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επικεφαλής των ΜΚΟ δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές αποκτούν τεράστιο μοχλό πίεσης κατά των οργανώσεων και των εκπροσώπων τους. Κατά μία έννοια ο νέος νόμος θέτει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών», επισημαίνει.

Προβληματική η στάση της Άγκυρας έναντι ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Ο Οζτούρκ Τουρκντογάν προσθέτει ότι προηγούμενες διώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί ή κατά του Τούρκου επιχειρηματία και φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, καθώς και υποθέσεις από το 2017 σχετικά με τις συλλήψεις συμμετεχόντων σε διάσκεψη στην Πρίγκηπο, δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο η Άγκυρα διαχειρίζεται το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι, όπως λέει, «τουλάχιστον προβληματικός».

Τον Ιούλιο ο πρώην πρόεδρος της τουρκικής Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης άνω των έξι ετών με την κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική οργάνωση». Τρεις άλλοι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - οι Γκιουνάλ Κουρσούν, Ιντίλ Εζέρ και Οζλέμ Νταλκιράν - καταδικάστηκαν επίσης για σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση σε κάθειρξη ενός έτους και 13 μηνών. Στο μεταξύ ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι έως ότου εκδικαστεί η έφεση που κατέθεσαν.

Η αντιπολίτευση αντιτίθεται στο νομοσχέδιο

Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν γραπτώς την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του κυβερνώντος ΑΚΡ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικά» άρθρα του νομοσχεδίου, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κάνει λόγο για «καθεστώς καταστολής» και το δεξιό IYI για «ανέντιμα άρθρα».

Η Κανάν Γκιλί, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γυναικών Τουρκίας, θεωρεί ότι το νέο νομοσχέδιο πλήττει ιδίως οργανώσεις που δραστηριοποιούνται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, των ΛΟΑΤKΙ και των δικαιωμάτων των προσφύγων: «Στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε κατηγορίες για τρομοκρατία ή κατασκοπία ακόμα και για περιπτώσεις που απλά υψώσαμε τη φωνή μας υπέρ του σεβασμού και της εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης». Σύμφωνα με την Κανάν Γκιλί μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου είναι ότι διασφαλίζει στο υπουργείο Εσωτερικών, με δικαστική απόφαση, τη δυνατότητα να αναστείλει τις δραστηριότητες μιας οργάνωσης χωρίς ωστόσο να της παρέχεται δικαίωμα άσκησης έφεσης.

Πηγή iefimerida.gr

Κοροναϊός : Απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη ευρωπαίων πολιτών για μια εβδομάδα


Την τροποποίηση της αεροπορικής οδηγίας που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens) ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά την αυστηροποίηση των μέτρων για την πανδημία. Αυτή θα έχει ισχύ έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου 2021.


Ειδικότερα, η NOTAM προβλέπει απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens).

Ποιοι εξαιρούνται

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών:
 • Ηνωμένο Βασίλειο
 • Αυστραλία
 • Ιαπωνία
 • Νέα Ζηλανδία
 • Ρουάντα
 • Νότια Κορέα
 • Ταϋλάνδη
 • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 • Σιγκαπούρη

Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία σε σχέση με την προϋπάρχουσα τοποθετήθηκε στην κατηγορία των τρίτων χωρών το Ην. Βασίλειο λόγω του Βrexit και παράλληλα προστέθηκε στην λίστα των εξαιρέσεων με τις επιτρεπόμενες τρίτες χώρες, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέρθουν αεροπορικώς στην Ελλάδα.

Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια με πτήσεις από το εξωτερικό για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για τρεις (3) ημέρες. Ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύει καραντίνα 10 ημερών. Προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού.

Επίσης συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ην. Βασίλειο να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF προκειμένου να εισέρθουν στην Ελληνική Επικράτεια. Παράλληλα όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται και σε rapid test.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες NOTAM.

Πηγή in.gr

Διακινητής "πέρασε" με βάρκα στην Ελλάδα...οι Συνοριοφύλακες του πέρασαν χειροπέδες


Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού διακινητή παράνομων μεταναστών προχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτική περιοχή του Σάκκου Έβρου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

Ο συλληφθείς προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έξι μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη να καθοδηγεί πεζούς στο εσωτερικό της χώρας έξι μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους προηγουμένως είχε περαιώσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας με βάρκα τον ποταμό Έβρο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

Πηγή thestival.gr

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες-αναρριχητές εγκλωβίστηκαν σε ταράτσα και συνελήφθησαν


Πηδώντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι τρεις επίδοξοι διαρρήκτες επιχείρησαν να διαφύγουν τη σύλληψή τους, όταν έγιναν αντιληπτοί και κινητοποιήθηκε η αστυνομία. Εγκλωβίστηκαν, όμως, και τελικά όποτε οι αστυνομικοί τους πέρασαν χειροπέδες.

Πρόκειται για δύο Έλληνες κι έναν αλλοδαπό, που τα ξημερώματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς αποπειράθηκαν να διαρρήξουν διαμέρισμα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα αναρριχήθηκαν στο μπαλκόνι του.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι εις βάρος του αλλοδαπού εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για ληστείες και κλοπές. Επιπλέον, βρέθηκαν πάνω τους χρήματα κι ένας χρυσός σταυρός, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

"Στην αυτόφωρη σύλληψη τριών ατόμων προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, μαζί με προσωπικό του Τμήματος Ασφάλειας Καλαμαριάς και περιπολούντες αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό διάρρηξη διαμερίσματος στην περιοχή της Καλαμαριάς.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς ηλικίας 40 και 30 ετών κι έναν 27χρονο αλλοδαπό, οι οποίοι ξημερώματα της 31-12-2020, αναρριχήθηκαν σε μπαλκόνι οικοδομής, πλην όμως έγινα αντιληπτοί και προσπάθησαν να διαφύγουν μετακινούμενοι διαδοχικά σε γειτονικά μπαλκόνια.

Άμεσα και συντονισμένα κινήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις που εντόπισαν τους δράστες σε ταράτσα, πυλωτή οικοδομής και εσωτερικό διαμερίσματος, αντίστοιχα, οπότε και τους ακινητοποίησαν.

Κατά τη σύλληψή τους , ο 30χρονος αντιστάθηκε σθεναρά με λακτίσματα και γροθιές, ενώ από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος του αλλοδαπού άντρα εκκρεμούσαν τρείς αποφάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (5) ετών, (4) μηνών και σε ποινή φυλάκισης (4) ετών, για περιπτώσεις ληστείας και κλοπής.

Σε έλεγχο που τους έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Χρηματικό ποσό και χρυσός σταυρός, τη νομιμότητα κατοχής των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα".

Πηγή real.gr

Εκκλήσεις στους παγκόσμιους ηγέτες για χορήγηση εμβολίου σε εκατομμύρια πρόσφυγες


Την επείγουσα διάθεση του εμβολίου κατά του Covid-19 σε εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους ζητούν από τους ηγέτες του κόσμου οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που η πανδημία εξακολουθεί να θερίζει.

Η μετάδοση του νέου κορονοϊού έχει επιταχυνθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ πληθαίνουν οι φωνές από τον ιατρικό κόσμο που τονίζει πως οι χώρες δεν διαθέτουν τους πόρους για να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των θανάτων ή των σοβαρών ασθενειών.

Στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, όπου εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι ή σε στρατόπεδα, οι εικόνες εμβολίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αυξήσει τους φόβους ότι οι προσπάθειες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας θα επικεντρωθούν στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε τα εμβόλια να χορηγηθούν σε «όλους τους ανθρώπους» τονίζοντας την ανάγκη η διανομή τους να θεωρηθεί «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Η δήλωσή του ήρθε μετά την αυξανόμενη ανησυχία αναφορικά με τον κίνδυνο ότι ένα σχέδιο για εμβολιασμούς σε φτωχότερες χώρες αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο αποτυχίας με αποτέλεσμα ο μισός πλανήτης να μείνει χωρίς εμβολιασμούς τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε πως σκοπεύει να εμβολιαστούν 12 δισεκατομμύρια άνθρωποι έως το τέλος του 2021. Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ χαρακτήρισαν από φιλόδοξη έως απίθανη την επίτευξη του στόχου, χωρίς σοβαρή αναβάθμιση των πόρων και κινητοποίηση των πολιτικών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις κυβερνήσεις στις προσπάθειές τους να καταστήσουν την υγειονομική περίθαλψη διαθέσιμη για όλους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο, για να προσθέσει το εξής:

«Η πρόσβαση στην υγεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά πολύ συχνά ακόμα εκείνοι που τη χρειάζονται περισσότερο -συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των εκτοπισμένων- παραμένουν εκτός. Εάν το 2020 μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι η κακή υγεία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που δεν κάνει διακρίσεις βάσει εθνικότητας».

Η διεθνής ΜΚΟ «Mercy Corps» επισήμανε τις ήδη σημαντικές δυσκολίες σε περιοχές, όπως η Υεμένη και η Συρία, όπου οι ανάγκες για εμβολιασμούς είναι μεγάλες. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει μέσω διπλωματικής πίεσης και επιτόπιας υποστήριξης ότι τα εμβόλια φτάνουν σε όλες τις κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων και περιθωριοποιημένων, με τρόπους που να αποτρέπουν τις συγκρούσεις» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης.

«Χρειαζόμαστε επίσης επειγόντως δωρητές και κυβερνήσεις για να χρηματοδοτήσουμε αξιόπιστους κοινοτικούς οργανισμούς, για να ξεκινήσουμε το έργο προσέγγισης τώρα, για να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζεται η παραπληροφόρηση» συμπλήρωσε και προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει κοινή δράση ελλοχεύει ο κίνδυνος μία ολόκληρη γενιά πιο ευάλωτων ατόμων να μείνει πίσω.

Παράλληλα, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ φοβούνται επίσης πως η διανομή εμβολίων θα γίνει πολιτικό εργαλείο, όπως και άλλες μορφές βοήθειας, σαν τα τρόφιμα και φάρμακα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, κοινότητες εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Άσαντ, στερούνταν συνήθως πρόσβαση σε στοιχειώδη για την επιβίωση του ανθρώπου αγαθά.

«Δεν νομίζω ότι θα πάρουμε αυτό το εμβόλιο στα στρατόπεδα γιατί χρειαζόμαστε έναν εκπρόσωπο για να μας το προμηθεύσει», δήλωσε ο εκτοπισμένος, Μαχμούντ Σλίμαν, που βρίσκεται σε στρατόπεδο του βόρειου Ιράκ. «Στην περίπτωσή μας, είναι η κυβέρνηση που πρέπει να μας το παραγγείλει και αμφιβάλλω ότι θα το πάρουν εγκαίρως. Ακόμα κι αν το κάνουν, θα υπάρξει διαφθορά στη διαδικασία και μόνο οι πλούσιοι θα το πάρουν. Φτωχοί άνθρωποι σαν εμένα δεν θα το κάνουν ποτέ».

Σύμφωνα με την UNHCR, οι εκτοπισμένοι ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια στα μέσα του 2020. Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν σε εσωτερική μετανάστευση και είχαν δυνητικά λιγότερη πρόσβαση σε διεθνή βοήθεια από εκείνους, που έφυγαν εκτός συνόρων.

«Εδώ μόνο ο Θεός μπορεί να μας βοηθήσει. Υπάρχουν τόσα πολλοί νεκροί εδώ. Η κατάρα έχει έρθει σε εμάς και τίποτα δεν μπορεί να την αναιρέσει για πολλούς ακόμη μήνες» είπε ο Γκάσαν Αμπάντ, ο οποίος κατέφυγε στην επαρχία Ιντλίμπ από τη Δαμασκό που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση.

Ο Γεζίντι Kαλίντ Μουράντ σχολίασε ο χρόνος είναι εναντίον προσφύγων και εκτοπισμένων, οι οποίοι δεν βλέπουν καμία ελπίδα. «Δεν νομίζω ότι αυτό το εμβόλιο προορίζεται μόνο για τη Δύση, αλλά νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτάσει στον ιρακινό λαό. Εάν το Ιράκ πάρει το εμβόλιο, θα το λάβουμε, παρά το γεγονός ότι δεν θεωρούν Ιρακινούς τους Γεζίντι» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έρθει τελικά, κάτω από τη διεθνή πίεση».

Πηγή efsyn.gr

Τι κάνουν στο ΝΑΤΟ ; ; ; Δίνουν «τα ηνία» της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στην Τουρκία


Παρά την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για την Τουρκία, με το ρόλο της στο NATO να έχει τεθεί στο προσκήνιο, δεχόμενη σφοδρή κριτική για τον ρόλο της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο, εντούτοις η Άγκυρα από σήμερα αναλαμβάνει την ηγεσία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης της Συμμαχίας – Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους Συμμάχους για τις ενέργειές της στα κατεχόμενα Βαρώσια, με τις μονομερείς προκλητικές ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και με την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, πλέον καλείται να αναλάβει την ηγεσία της στρατιωτικής δύναμης, που οφείλει να διαθέτει τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τι ανακοίνωσε το NATO

Όπως ανακοίνωσε το NATO, η Τουρκία παραλαμβάνει «τα ηνία» της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης από την Πολωνία και στο επίκεντρο αυτής θα τεθεί η 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού με περίπου 4.200 στρατεύματα, ενώ συνολικά περίπου 6.400 στρατιώτες θα υπηρετήσουν στην Δύναμη VJTF.

Ενδεικτικά σε αυτή θα συμμετέχουν στρατεύματα από την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ η Άγκυρα καλείται πλέον να αναλάβει και ζητήματα logistics, δηλαδή διοικητικής μέριμνας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του NATO αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (VJTF) στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014 ως απάντηση σε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας, με αφορμή τις μεταβολές στην Κριμαία και στη Μέση Ανατολή.

Τα μέλη του NATO εκ περιτροπής αναλαμβάνουν αυτά τα καθήκοντα, με την Πολωνία να είχε αυτό το ρόλο το 2020, η Γερμανία το 2019 και η Ιταλία το 2018.

Πηγή newsit.gr

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Εγκληματική οργάνωση διακινούσε κοκαΐνη και χασίς στη Λέσβο - Ποιος είναι ο «εγκέφαλος»

 


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε συστηματικά κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη (χασίς) στο νησί της Λέσβου

Συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, δύο (2) μέλη της οργάνωσης

Ταυτοποιήθηκε ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος που τυγχάνει έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας και ένας (1) ακόμη συνεργός τους

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον είκοσι επτά (27) ακόμη άτομα, εκ των όποιων είκοσι τρείς (23) έχουν ήδη ταυτοποιηθεί

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, -700- γραμμάρια κοκαΐνης, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο και φορτηγό όχημα με ανατρεπόμενη επικαθήμενη καρότσα 


 


Εξαρθρώθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, εγκληματική οργάνωση που ενέχεται στη συστηματική διακίνηση κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης (χασίς) στο νησί της Λέσβου.

Συνελήφθησαν 31-12-2020 κατά τις απογευματινές ώρες στη Λέσβο, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 37 και 35 ετών, μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν, 47χρονος ημεδαπός που τυγχάνει έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, καθώς και 28χρονος αλλοδαπός συνεργός τους.

Κατά τη μεθοδική αστυνομική έρευνα, η οποία διήρκησε για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών - από τον Σεπτέμβριο του 2020 - και τη χρήση φυσικών και τεχνικών μεθόδων, διευκρινίστηκαν – προσδιορίστηκαν:

η δομή και η σύνθεση της εγκληματικής οργάνωσης,

ο ρόλος των μελών και η ιεραρχική τους σχέση,

οι μεταξύ τους συνεργασίες – διασυνδέσεις,

ο τρόπος – μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) και

χαρτογραφήθηκε το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Κατά το διάστημα που διήρκησε η έρευνα, εκτιμάται ότι η εγκληματική ομάδα διέθεσε σε τρίτους έναντι χρηματικής αμοιβής, τουλάχιστον -500- γραμμάρια κοκαΐνης και -8.000- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης χασίς.

Τον ηγετικό ρόλο είχε ο 47χρονος, ο οποίος συντόνιζε την περαιτέρω δράση των μελών, όσον αφορά την ασφαλή προμήθεια, απόκρυψη και διακίνηση των ναρκωτικών. 


Τα μέλη του κυκλώματος, κατά τις παράνομες δραστηριότητές τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ κατά τις επικοινωνίες τους και τις συναλλαγές τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκε ο 37χρονος σε οδικό δίκτυο στη Μυτιλήνη, να μεταφέρει με φορτηγό όχημα για λογαριασμό της οργάνωσης, ποσότητα κοκαΐνης βάρους -700- γραμμαρίων, αεροστεγώς συσκευασμένη και κρυμμένη σε φορτίο με καλαμπόκι στην ανατρεπόμενη επικαθήμενη καρότσα του οχήματος.

Η συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών, που όπως διακριβώθηκε είχε προμηθευτεί ο ίδιος από την ηπειρωτική χώρα, καθώς και το παραπάνω φορτηγό όχημα κατασχεθήκαν.

Σε έρευνες που ακολούθησαν, σε οικίες και χώρους μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν:

σπαθί με μήκος λάμας -70- εκατοστά,

πτυσσόμενο στιλέτο με μήκος λάμας -11- εκατοστά,

2 πτυσσόμενες μεταλλικές ράβδοι (γκλοπς),

2 κινητά τηλέφωνα με αντίστοιχες κάρτες sim,

-300- περίπου γραμμάρια μαγειρική σόδα, που χρησιμοποιούνταν για νόθευση κοκαΐνης,

κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αποτελούμενο από τρεις (3) κάμερες, καταγραφικό και οθόνη και

Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Από τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης και κυρίως από τη διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) και τη διακινηθείσα και κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών, προκύπτει η κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών για την αποκόμιση υψηλών παράνομων προσόδων, τα οποία προσδιορίζονται πάνω από -200.000- ευρώ.

Η κακουργηματικής φύσεως ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της προμήθειας, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και της παράνομης οπλοκατοχής.

Επίσης, στην ίδια υπόθεση διακριβώθηκε ότι εμπλέκονται τουλάχιστον είκοσι επτά (27) ακόμη άτομα, εκ των οποίων είκοσι τρεις (23) έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Την αστυνομική επιχείρηση συνέδραμαν, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ τις έρευνες και την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης. 

 

ΠΗΓΗ   lesvosnews.net

 

Χρυσοχοΐδης : Γράφετε ιστορία, είστε οι μικροί ήρωες της εποχής

 

Χρυσοχοΐδης από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης: Είστε οι μικροί ήρωες της εποχής


Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής επισκέφθηκαν, κατά την αλλαγή του χρόνου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, οι οποίοι αντάλλαξαν ευχές με το προσωπικό και απηύθυναν μέσω ασυρμάτου εορταστικά μηνύματα προς τους αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία.

«Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους σας, σε εσάς, στις οικογένειές σας, τα παιδιά σας, να είστε όλοι ευτυχισμένοι, γεροί και δυνατοί», τόνισε στο μήνυμά του ο κ.Χρυσοχοΐδης, και σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το 2020 μας βρήκε για πολλούς μήνες στους δρόμους, στον Έβρο και μετά με την πανδημία βρεθήκαμε στους δρόμους και εξακολουθούμε και σήμερα και βοηθάμε τους πολίτες, προσπαθούμε να σταματήσουμε την πανδημία. Να συνεχίσουμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια, είστε όλοι αξιέπαινοι, είστε οι μικροί ήρωες της εποχής, γράφετε ιστορία και τους επόμενους μήνες θα είμαστε παρόντες για να απαλλαγούμε από ένα μεγάλο κακό που βρήκε την Ελλάδα και την ανθρωπότητα. 

Εμείς, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να βελτιώσουμε την ζωή σας, τις συνθήκες της δουλειάς σας και να αισθάνεστε όλοι ευτυχισμένοι».

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, από την πλευρά του, υπογράμμισε: «'Ολο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας αποδεικνύει καθημερινά ότι βγαίνει νικητής στη μάχη για την πάταξη της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Ο επαγγελματισμός, η υπευθυνότητα, η συνέπεια και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχουν τον κάθε συνάδελφο εντείνουν το αίσθημα εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Ελληνική Αστυνομία και την αποστολή της. Σήμερα, πρώτη μέρα του 2021, σας βρίσκει στην πρώτη γραμμή έξω στον δρόμο, διπλά στον πολίτη, μακριά από τις οικογένειές σας και μακριά από την θαλπωρή του σπιτιού σας. 

Σας ευχαριστούμε που είστε διπλά στον πολίτη κάθε στιγμή».

 

ΠΗΓΗ   cnn.gr

 

Στo «Χαμόγελο του Παιδιού» και στον Σύλλογο «Άγιος Νικόλαος» προσέφερε η Ελληνική Αστυνομία είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά από Υπηρεσίες της Αττικής

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, με αφορμή την παράδοση των ειδών, επικοινώνησε και συνομίλησε με τους Προέδρους των δυο Συλλόγων 

 

Με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, πραγματοποιήθηκε πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, (τρόφιμα, φάρμακα, είδη ρουχισμού, κ.α.), από το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Σώματος.

Τα είδη που συγκεντρώθηκαν από το προσωπικό των Υπηρεσιών της Αττικής προσφέρθηκαν χθες, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, στον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» - Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Νομού Αττικής και στον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Άγιος Νικόλαος», ως συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης της προσφοράς τους. 


Με αφορμή την παράδοση των ειδών, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, σε διαδικτυακή συνομιλία με τον Πρόεδρο του «Χαμόγελο του Παιδιού», Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η σημερινή προσφορά από το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. προς τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι προσφορά αγάπης, στοργής, ελπίδας και αισιοδοξίας, ενώ συμβολίζει την προσπάθειά μας να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα σε κάθε παιδί, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του, να στηρίζουμε τα όνειρά του … Σας ευχαριστούμε για την εξαίρετη συνεργασία και είμαι βέβαιος για τη συνέχιση αυτής. Να ευχηθώ σε εσάς προσωπικά και στο προσωπικό του «Χαμόγελου του Παιδιού» καλή δύναμη και ευδόκιμη συνέχεια στο έργο που επιτελείτε, αλλά και σε όλα τα παιδιά να ευχηθώ χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και ασφάλεια». 


Παράλληλα ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Ντζιοβάρας και ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Χρήστος Κονδύλης, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές με τον Πρόεδρο του Οργανισμού.

Επιπλέον, ο κ. Αρχηγός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου «Άγιος Νικόλαος», Χειμώνα Ιωάννη, εξήρε το έργο του Συλλόγου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Με την προσφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στους φιλοξενούμενους του Συλλόγου ευχόμαστε σε εσάς προσωπικά, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και σε όλο το προσωπικό καλή δύναμη στο προσφερόμενο έργο και σε όλους τους φιλοξενούμενους μια αισιόδοξη, υγιή και ελπιδοφόρα χρονιά».

Σημειώνεται ότι ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις κατά τόπους Αστυνομικές Υπηρεσίες. 


 ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Πρωτοχρονιά 2021: Σε Λειψούς και Φαρμακονήσι ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής

 


Στο επιτηρητικό φυλάκιο στο Φαρμακονήσι υποδέχθηκε το νέο έτος, μαζί με τα στελέχη και τους στρατευσίμους, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, επισκέφθηκε τους Λειψούς, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Φώτη Μάγγο, παρακολούθησαν τη δοξολογία και συνομίλησε με εθνοφύλακες του νησιού.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε την περιοδεία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από την Κω, όπου επισκέφθηκε το στρατηγείο της 80ής Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ), το 282ο τάγμα Εθνοφυλακής (282 Μ/Κ ΤΕ) και το λιμεναρχείο Κω, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ - ΕΛΑΚΤ).

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του ήταν την Πρωτοχρονιά το στρατηγείο της 79ης ΑΔΤΕ, στη Σάμο, όπου αντάλλαξε ευχές με τα εν υπηρεσία στελέχη.

 

ΠΗΓΗ   cnn.gr

Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

radioevros.gr
Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

radioevros.gr
Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

radioevros.gr
Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

radioevros.gr

Το Bordernews.gr σας εύχεται Καλή Χρονιά

 
Η διαχειριστική ομάδα του Bordernews.gr σας εύχεται Καλή και Ασφαλή Χρονιά με Υγεία, Ευημερία, Ευτυχία και Επαγγελματική άνοδο.

Ευχόμαστε το 2021 να κάνει τα όνειρα όλου του κόσμου πραγματικότητα με πύλες ανοιχτές προς την επιτυχία.

Ο Νέος Χρόνος να φέρει την αγάπη και την ειρήνη σε σας και σε όλο τον κόσμο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ: Γιατί είδαμε μποτιλιαρίσματα τις γιορτές – Ο νέος τρόπος επικοινωνίας με το 100

 


Κατά την διάρκεια των Χριστούγεννων το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε στην Αθήνα αποτέλεσε ρεκόρ διετίας και μάλιστα εν μέσω lockdown και παρά το γεγονός ότι εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννα Ροτζιώκου μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου για τα αποτελέσματα των ελέγχων, για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας που ξεπέρασε ακόμα κι αυτό της περσινής παραμονής Χριστουγέννων.

Πόσοι έλεγχοι έγιναν και πόσες παραβάσεις για μάσκα και άσκοπη μετακίνηση κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων σε όλη την επικράτεια; Εξηγεί αν ήταν ή όχι νόμιμη η μετακίνηση των Αθηναίων. Επιπλέον μιλάει για το αν μειώθηκαν οι δείκτες εγκληματικότητας το πρώτο 9μηνο του 2020 και αναφέρετε στην νέα Ομάδα Διαχείρισης Οριοθέτησης Συναθροίσεων, Ο.Δ.Ο.Σ, που αποτελείται από 28 γυναίκες και 18 άντρες. Τέλος αναφέρεται στον σημαντικό ρόλο που έχουν τα social media της Ε.Λ.ΑΣ στην επικοινωνία με τους νέους αλλά και την επικοινωνία που έχουνε οι πολίτες όταν βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά μπορούν να στείλουν sms για βοήθεια.

Σε περίπτωση κινδύνου καλείτε το 100 ή στέλνετε sms στο 100 γράφοντας το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας μας

«Αυτό που συμβουλεύουμε είναι ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αν πρόκειται για ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, που κάποιος κινδυνεύει ή πιστεύει ότι έχει τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του, μπορεί να καλέσει αμέσως το 100 ή να στείλει ένα sms στο 100 γράφοντας το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας του και το είδος της απειλής και της βίας που δέχεται και όταν στείλει το SMS θα ενημερωθεί το επιχειρησιακό κέντρο και αμέσως συνάδελφοί μου, θα μεταβούν στο συγκεκριμένο σημείο για να δουν ακριβώς τι έχει συμβεί. Σε οποιαδήποτε περίπτωση βρίσκεται η ζωή του σε κίνδυνο το επισημαίνουμε όμως ειδικά σε αυτή την περίπτωση διότι ενδεχομένως κάποιο θύμα μπορεί να φοβάται να πάρει τηλέφωνο για παράδειγμα αν είναι μπροστά ο θύτης και επισημαίνουμε ειδικά σε αυτή την περίπτωση και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορεί να στείλει μήνυμα στο 100».

 

ΠΗΓΗ   newsit.gr

Κοινωνική προσφορά των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Βορείου Αιγαίου

 

Πραγματοποιήθηκε εθελοντική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, που προσφέρθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο


Στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της έλευσης του Νέου Έτους, διοργανώθηκε και φέτος, με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών (τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, βιβλία, παιχνίδια κλπ), με σκοπό την ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και κοινωφελών οργανισμών, σε όλη τη χώρα.


Στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με μέριμνα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου.

 

Τα είδη, που συγκεντρώθηκαν από συνεισφορές του αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Βορείου Αιγαίου, παραδόθηκαν σε ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς της περιφέρειας και συγκεκριμένα:
 

Την 23-12-2020, από προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, στο «Παντοπωλείο της Αγάπης», της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας.
 

Την 24-12-2020, από προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, στην κοινωνική δομή (χωριό παιδικής προστασίας) «Κιβωτός του Κόσμου-Αιγαίου».
 

Την 30-12-2020, από προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, στο Μικτό Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «Κυψέλη».

Η εν λόγω δράση αποσκοπεί στη στήριξη και ενίσχυση των ιδρυμάτων και οργανισμών αυτών, στην κάλυψη των αναγκών τους, ενώ παράλληλα αποτελεί συμβολική χειρονομία έμπρακτης αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης του έργου τους και της προσφοράς τους στην κοινωνία.

 

ΠΗΓΗ   stonisi.gr

Μήνυμα του Αρχηγού προς το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας

 


Η Νέα Χρονιά συναντά την Ελληνική Αστυνομία να έχει διανύσει το 2020 μια πορεία συνέπειας και ετοιμότητας, μια πορεία που στάθηκε δίπλα στον πολίτη και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του.

Η ενδυνάμωση του αγαθού της εσωτερικής ασφάλειας κατέστη το 2020 προτεραιότητά μας,
και αποδεδειγμένα ανταποκριθήκαμε με επαγγελματική ετοιμότητα στις ιδιάζουσες διαμορφωθείσες συνθήκες, ενώ αποδείξαμε ότι φαινόμενα εγκληματικότητας και παραβατικότητας αποκλείονται από μια ευνομούμενη κοινωνία και πολιτεία, η οποία σέβεται και προασπίζεται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες τέθηκαν στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, και με την καθοριστική και αγόγγυστη συμβολή του προσωπικού του Σώματος προτεραιοποιήθηκε η προστασία τους, η οποία επετεύχθη στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και τη Νέα Χρονιά.

Η ανταπόκριση όλων εσάς,
των γυναικών και ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, στη διαχείριση κρίσιμων γεγονότων σε ιδιόμορφες και απρόβλεπτες συνθήκες, όπως η απόπειρα μαζικής εισβολής μεταναστών στα βόρεια και ανατολικά σύνορά μας, αλλά και η μάχη για την πανδημία του κορωνοϊού, είναι αξιέπαινη και χαίρει καθολικής αποδοχής από το σύνολο της κοινωνίας μας.

Ως Αρχηγός του Σώματος σας καλώ να συνεχίσετε άοκνα, με υπευθυνότητα και με συνέπεια να ανταποκρίνεστε στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας, αποσκοπώντας στην προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, στην προστασία του πολίτη και στην πρόοδο και ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Εύχομαι σε όλο το ένστολο και πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας το 2021 να συνιστά εφαλτήριο αισιοδοξίας, ελπίδας και δημιουργικότητας, με προσωπική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και ασφάλεια.

Χρόνια Πολλά! Καλή Χρονιά
!


ΠΗΓΗ   policenet.gr

Κ. Μητσοτάκης στον Καρά Τεπέ: «Θα τρέξουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε να πάμε σε μία μόνιμη δομή»

 Το προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της περιοδείας του στη Λέσβο.


Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη δομή από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο, Μάνο Λογοθέτη.

Ενημερώθηκε για τη λειτουργία της δομής και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκινώντας από τα αντιπλημμυρικά και είχε συνομιλία με τους τοπικούς παράγοντες, «Είχαμε πει ότι θα κλείναμε τη Μόρια. Δεν περιμέναμε βέβαια ότι θα κλείσει έτσι, όπως έκλεισε τελικά, αλλά κάθε εμπόδιο για καλό», είπε ο πρωθυπουργός, και σχολίασε ότι η νέα δομή είναι πολύ καλύτερη από αυτή που υπήρχε στη Μόρια και «βρίσκονται σε αυτή σίγουρα πολύ λιγότεροι από το πόσοι ήταν πριν από ένα χρόνο».


Αναφερόμενος στον χώρο για την κατασκευή νέας μόνιμης δομής εντός του 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Ήταν κοινή συμφωνία και με την πρόεδρο της Επιτροπής ότι θα βρούμε μία τοποθεσία στην οποία θα είναι σύμφωνοι όλοι -ή όσο το δυνατόν περισσότεροι εν πάση περιπτώσει- εκ των τοπικών παραγόντων. Χαίρομαι που αυτό έχει επιτευχθεί και νομίζω ότι τώρα θα τρέξουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε να πάμε σε μία μόνιμη δομή, πολύ καλύτερη από αυτήν, για να δώσουμε τη μόνιμη λύση που είχαμε δεσμευτεί».

Από τις αρχές του έτους έως το τέλος Νοεμβρίου οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είχαν μειωθεί κατά σχεδόν 62%, καθώς συνεχίστηκαν οι προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Στα τέλη του περσινού Νοεμβρίου βρίσκονταν στο ΚΥΤ της Μόριας περισσότερα από 1.200 ασυνόδευτα ανήλικα, τα περισσότερα εκ των οποίων διέμεναν σε σκηνές στον χώρο έξω από τα όρια του Κέντρου.


Σήμερα, στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ δεν υπάρχει κανένα ασυνόδευτο ανήλικο, καθώς έχουν μεταφερθεί όλα είτε σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα είτε σε χώρες της Ευρώπης μέσω των προγραμμάτων μετεγκαταστάσεων, ενώ 20 ασυνόδευτα από τις τελευταίες αφίξεις βρίσκονται σε προσωρινή φύλαξη σε ξενοδοχειακή δομή στην ανατολική Λέσβο.


 

ΠΗΓΗ   lesvosnews.net

ΠτΔ Σακελλαροπούλου σε Ένοπλες Δυνάμεις: “Σας ευχαριστούμε, είμαστε ευγνώμονες”

 


Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού στις γυναίκες και στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που εγγυώνται μέσα σε δύσκολες συνθήκες την ασφάλεια της χώρας, διατύπωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου μιλώντας με στελέχη των Ε.Δ. από την Γαύδο ως τον Έβρο αλλά και με στελέχη που βρίσκονται εν πλω σε αποστολή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Είχαν προηγηθεί τα, διαδικτυακά, κάλαντα από τα παιδιά του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων ΡΟΜ «Φάρος του κόσμου» στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης και τα παιδιά του σχολείου Μεγίστης στο Καστελλόριζο, ενώ δέχτηκε ευχές από παιδιά από διάφορα μέρη της χώρας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου αντάλλαξε επίσης τηλεφωνικά ευχές με τους επικεφαλής των επιτηρητικών φυλακίων Στρογγύλης, Γαύδου και των φυλακίων Γεμιστής και «5» στον Έβρο, καθώς και με τους κυβερνήτες των φρεγατών «Νικηφόρος Φωκάς» και «Αδρίας» που βρίσκονται σε αποστολή στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Επίσης, με τους επικεφαλής της 130 Σμηναρχίας Μάχης στη Λήμνο και 133 Σμηναρχίας Μάχης στο Καστέλλι Πεδιάδας Κρήτης και με τον κυβερνήτη του Λιμενικού Περιπολικού Σώματος «604» που επιτηρεί τη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

Σε όλες τις παραπάνω συνομιλίες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού στις γυναίκες και στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που εγγυώνται μέσα σε δύσκολες συνθήκες την ασφάλεια της χώρας.

Στη συνέχεια, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο τηλεγράφημα, η κυρία Σακελλαροπούλου επικοινώνησε μέσω δορυφόρου με τους πλοιάρχους των ελληνικών ποντοπόρων πλοίων «Λεωνίδας» και «Athina M» που πλέουν στον Ινδικό Ωκεανό και τους ευχήθηκε καλές θάλασσες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε, τέλος, τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νοτίου Νήσου Νέας Ζηλανδίας Πήτερ Χαλούμη και αντάλλαξε ευχές για τη νέα χρονιά. Στο Νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας ζουν περίπου 400 Έλληνες και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση μεταναστών από την Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ   onalert.gr

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Έκρυβε μετανάστη στις αποσκευές-Κατασχέθηκε ταξί

 

Στην Εγνατία οδό στο ύψος του Δροσοχωρίου συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας ημεδαπός και αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπου μετανάστη.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε όταν, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο σε ταξί που οδηγούσε ο ημεδαπός και στο οποίο επέβαινε ο αλλοδαπός, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν με αυτό παράτυπο μετανάστη, ο οποίος βρίσκονταν στο χώρο των αποσκευών του οχήματος για την αποφυγή εντοπισμού του.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, ιδιοκτησίας του ημεδαπού, καθώς και το χρηματικό ποσό των -700- ευρώ και ένας φορητός σταθμός ραδιοεπικοινωνίας (ασύρματος) που βρέθηκαν στην κατοχή του ίδιου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

 

ΠΗΓΗ   epiruspost.gr

Κ. Μητσοτάκης - «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και γυναίκες Λιμενικού και Αστυνομίας»

 

Δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από την επίσκεψη του στη Λέσβο


Τις ευχαριστίες του προς τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά τους στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λέσβο.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στα σκάφη του Λιμενικού που βρίσκονταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Σώματος Θεόδωρο Κλιάρη.


«Είχα συνομιλήσει με τον Αρχηγό του Λιμενικού τον κ. Κλιάρη και του είπα ότι θέλω να βρεθώ πριν το γύρισμα του χρόνου εδώ στη Μυτιλήνη, προσωπικά, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και να ξέρετε ότι απολαμβάνετε όχι μόνο της εκτίμησής μας αλλά και της έμπρακτης στήριξης. Και αυτό είναι κάτι το οποίο βλέπετε και θα το δείτε και στην πορεία, στις δυνατότητες που έχετε να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας, στα περισσότερα μέσα τα οποία προσθέτει συνέχεια το Λιμενικό σε σκάφη όλων των ειδών, στην ενίσχυση σε ανθρώπινους πόρους.


Και βέβαια στο πολύ σημαντικό έργο, στο Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, μία πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορα μας, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά και να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας. Αρχηγέ και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Απευθυνόμενος στους λιμενικούς ο Πρωθυπουργός ανέφερε:Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού μας κάνουν όλες και όλους εξαιρετικά υπερήφανους. Οπότε εκ μέρους όλων των Ελλήνων, όλων των Ελληνίδων, στο πρόσωπό σας Αρχηγέ, σε όλες τις γυναίκες, σε όλους τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ένα πολύ-πολύ μεγάλο ευχαριστώ και να έχουμε μία καλή χρονιά, καλύτερη από αυτήν που μας αφήνει.

Ευχές για ούριους ανέμους

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το πλήρωμα του σκάφους 060 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία βόρεια της Λέσβου.«Ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχηθώ χρόνια πολλά. Να έχετε μία καλή χρονιά, με υγεία. Και βέβαια να σας ευχαριστήσω για ό,τι έχετε κάνει αυτόν τον δύσκολο χρόνο, προστατεύοντας τα σύνορά μας, τα ελληνικά σύνορα, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Θέλω να ξέρετε ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το έργο του Λιμενικού Σώματος. Γι’ αυτό και σήμερα, στο γύρισμα του χρόνου, ήθελα να βρεθώ εδώ στη Μυτιλήνη, να σας μεταφέρω προσωπικά τις ευχές μου και να γνωρίζετε ότι απολαμβάνετε όχι μόνο της εκτιμήσής μας, αλλά και της έμπρακτης στήριξής μας.


Σε σας κύριε κυβερνήτα και στο πλήρωμα σας και σε όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στις γυναίκες και στους άντρες, Αρχηγέ, να έχουμε μία καλή χρονιά. Όπως είπε ο Αρχηγός με ηρεμία στο Αιγαίο. Υγεία και χαρά σε εσάς και στις οικογένειες σας. Να είστε καλά.

Ο κυβερνήτης του σκάφους ανταπέδωσε τις ευχές εκ μέρους όλου του πληρώματος και είπε στον Πρωθυπουργό: «Το πλήρωμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περιπολία βόρεια της νήσου Λέσβου, επί της οριογραμμής. Κύριε πρωθυπουργέ επιτρέψτε μου εκ μέρους μου και εκ μέρους του πληρώματος 060 να σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μας και επειδή και εσείς καπετάνιος είστε στο μεγάλο καράβι που λέγεται Ελλάδα, καλές θάλασσες και ούριους ανέμους. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια».

«Επιτελέσαμε το καθήκον μας»

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ανέβηκε στη συνέχεια στην κανονιοφόρο «Κάσος» του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε δήλωσή του ανέφερε:«Το 2020, φυλάξαμε τα σύνορά μας στον Έβρο, φυλάξουμε τα σύνορά μας στη θάλασσα. Το Λιμενικό, σε αγαστή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιτελέσαμε το καθήκον μας.

Και βέβαια αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς, με τις αφίξεις παράνομων μεταναστών, να έχουν μειωθεί άνω του 80% μέσα στο 2020 και ουσιαστικά τα νησιά μας έχουν αποσυμφορηθεί από το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζαν πριν από ένα χρόνο. Οπότε και στο δικό σας πρόσωπο, κύριε κυβερνήτα, θέλω να ευχαριστήσω και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ναυτικού μας, αλλά και φυσικά όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έδωσαν μάχη σε όλα τα μέτωπα.

Γιατί εκτός από τη διαχείριση του προσφυγικού, δοκιμαστήκαμε, Αρχηγέ, και από τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν ότι είναι πάντα έτοιμες να υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας έκαναν υπερήφανες και υπερήφανους όλο αυτό το χρόνο.

Και δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο συμβολική κίνηση, σήμερα 31 Δεκεμβρίου, καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το νέο χρόνο, από το να βρεθώ εδώ στα σύνορά μας, στη Μυτιλήνη, μαζί με το Λιμενικό, μαζί με το Ναυτικό, μαζί με το Στράτο μας, την Αεροπορία μας, τους ένστολους για να σας πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία, ασφάλεια και όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον η έμπρακτη δέσμευση μας να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύεται πιστεύω μέσα από τις πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης είτε συζητάμε για σημαντικά καινούργια εξοπλιστικά προγράμματα, είτε συζητάμε για τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με έμψυχο δυναμικο όπως έχουμε δεσμευτεί.

Σε αυτό το δρόμο θα προχωρήσουμε και χαιρόμαστε που πάντα με το εθνόσημο ψηλά μας κάνετε υπερήφανους».


Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο ήταν σε έναν από τους κινητούς σταθμούς επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. όπου ενημερώθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή βορείου Αιγαίου Λευτέρη Ντουρουντούς για την επόπτευση της θάλασσας με σύγχρονα μέσα σε συνεργασία με το Λιμενικό.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Έχετε κάνει μία σπουδαία δουλειά και θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί συνδράμετε και εσείς και εδώ, στα νησιά -και φυσικά και στα χερσαία σύνορα μας- στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να φυλάει τα σύνορα της.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ένα διαφορετικό δόγμα για τη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που όλες οι δυνάμεις συνδράμουν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, η οποία από τη φύση της είναι διαλειτουργική.Σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε στη διάθεσή μας -όπως γνωρίζετε- και το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, το οποίο μετά από πολλές καθυστερήσεις έχει αρχίσει η διαδικασία δημοπράτησης του. Έτσι ώστε να έχουμε συνεχή οπτική εικόνα για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορα μας, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας που και αυτοί υπερέβαλαν εαυτόν το 2020. Αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο έτος για τη χώρα μας, ειδικά στα χερσαία σύνορα, όπου έχετε και την πρώτη αποστολή της φύλαξης.

Αλλά όπως βλέπουμε και εδώ, στα νησιά μας, συνδράμετε και εσείς, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια.Οπότε και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ και να ευχηθώ χρόνια πολλά και καλή χρονιά».

 

ΠΗΓΗ   stonisi.gr

Παναγιώτης Σβερώνης : Ευπρόσδεκτες οι ευχές.... να τηρούνται και οι υποχρεώσεις της πολιτείας όμως

 

 

Ωραίο μήνυμα κύριε υπουργέ αλλά έχω μία ένσταση στην παράγραφο στην οποία εύχεσθε να πραγματοποιήσει το αρχηγείο αυτά που πρέπει για να είναι η ζωή του αστυνομικού καλύτερη. 

 


Εκεί κύριε υπουργέ δεν χρειάζονται ευχολόγια, χρειάζεται πραγματική βούληση από εσάς και τη φυσική ηγεσία να λύσει επιτέλους τα χρονίζοντα προβλήματα του σώματος. 

Καλές γιορτές και από μένα,το 2021 να είναι ένα έτος το οποίο θα φέρει χαρές σε όλο το σώμα της Ελληνικής αστυνομίας, με αποτέλεσμα και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς!!!!!

 


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΒΕΡΩΝΗΣ

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΠΟΣΥΦΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

 bordernews.gr

Θεσσαλονίκη: Ο “Ακύλας” μύρισε τα ναρκωτικά σε σπίτι 22χρονου διακινητή (video)


Ένας 22χρονος συνελήφθη χθες το απόγευμα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Ομάδας Ασφάλειας του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας για διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, εντοπίσθηκε ο 22χρονος και με την συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών «Ακύλα» της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δύο οικίες και ένα όχημα που χρησιμοποιούσε, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• ποσότητες κάνναβης βάρους 3 κιλών και 967 γραμμαρίων,

• μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

• δύο κινητά τηλέφωνα και

• χρηματικό ποσό 190 ευρώ.

Επίσης, κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα του νεαρού, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος μιας γυναίκας, ελληνικής καταγωγής για κατοχή ναρκωτικών.

Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Παιονίας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η στιγμή που ο “Ακύλας” εντοπίζει τα ναρκωτικά:


πηγή thestival.gr

Ο ιδρυτής της Aegean Boat Report αυτοπαρουσιάζεται ως " Ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα ".


Ρεπορτάζ της De Standaard αναφέρεται στις επιθέσεις που δέχεται ο Olsen από τις ελληνικές Αρχές αλλά και από τον ελληνικό Τύπο


Η De Standaard σε ρεπορτάζ της αναφέρεται στην δράση του Νορβηγού Tommy Olsen ο οποίος με την οργάνωση του Aegean Boat Report καταγράφει τις αφίξεις πλοίων με μετανάστες στα ελληνικά και νησιά και οι καταγγελίες του οποίου για παράνομες επαναπροωθήσεις έχουν προβληθεί στον διεθνή Τύπο.

Ο Olsen, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει «τον πιο μισητό άνθρωπο στην Ελλάδα» λόγω των καταγγελιών του, ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα αυτό το 2015 κατά την έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης, όταν παρατήρησε την έλλειψη συντονισμού και πληροφοριών για τα πλοία με μετανάστες και πρόσφυγες που έφταναν στα ελληνικά νησιά. Μετά την επιστροφή του από την Λέσβο στην Νορβηγία δημιούργησε μια πλατφόρμα για παροχή πληροφοριών ώστε να βοηθήσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έργο τους. Η δημοφιλία της πλατφόρμας αυτής αυξήθηκε με αποτέλεσμα η οργάνωση του να έχει αυτή την στιγμή 45.000 ακολούθους στο Facebook.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις επιθέσεις που δέχεται ο Olsen από τις ελληνικές Αρχές αλλά και από τον ελληνικό Τύπο με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να κατηγορεί πρόσφατα τη νορβηγική οργάνωση για συμμετοχή σε παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Επίσης, ο ελληνικός Τύπος τον έχει χαρακτηρίσει ως κατάσκοπο του Erdogan, ενώ κάποιος στην ελληνική Βουλή τον χαρακτήρισε τρομοκράτη.

Η κριτική της Αθήνας εναντίον του έχει αυξηθεί από την αρχή του χρόνου όταν έκανε γνωστές καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές Αρχές. Ο Olsen ξεκίνησε την έρευνα του όταν παρατήρησε ότι πολύ λίγα πλοία έφταναν το 2020 στα ελληνικά νησιά με αποτέλεσμα το θέμα να λάβει διαστάσεις στο διεθνή Τύπο και να οδηγήσει την Frontex να ξεκινήσει έρευνα για να ελεγχθούν οι καταγγελίες αυτές.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης για να καταγγείλει τον ρόλο του Olsen έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο Σομαλοί μετανάστες δηλώνουν ότι είχαν εντολές από τους λαθρέμπορους να επικοινωνήσουν με την Aegean Boat Report, ενώ σε άλλο βίντεο φαίνεται ο Olsen να συνομιλεί με μετανάστες. Τα βίντεο δεν ήταν τόσο πειστικά, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς ο Olsen δηλώνει ότι η συνομιλία του με τους μετανάστες εντασσόταν στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού του έργου. «Προσπαθούν να λοιδορήσουν το έργο μου ώστε να μην με εμπιστεύονται οι δημοσιογράφοι» τονίζει ο Olsen ο οποίος, ωστόσο, προσθέτει ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει καθώς έχει συνεργασία με δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου. Τέλος, αναφέρει ότι θα ήθελε πάλι να επιστρέψει στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσει τους μετανάστες, ωστόσο φοβάται ότι θα συλληφθεί κατά την άφιξη του.

πηγή ethnos.gr

Αδειάζουν το καθεστώς Ερντογάν οι ΗΠΑ – Στην αμερικανική μέγγενη η Τουρκία


«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί σύστασης μίας κοινής αμερικανοτουρκικής ομάδας εργασίας για το ζήτημα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 που έχει προμηθευτεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε «διαβουλεύσεις ρουτίνας» μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αμερικανικές κυρώσεις, που φυσικά αυτές οι διαβουλεύσεις δεν έχουν να κάνουν με την κοινή «ομάδα εργασίας» που είχε αναφερθεί μερικές ώρες πριν ο Τσαβούσογλου, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει «πρόθυμος για βελτίωση» των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, αναφέροντας πως η Τουρκία «επιδιώκει μία θετική σχέση με την νέα κυβέρνηση» του Τζο Μπάιντεν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προκαταλαμβάνει ορισμένες διαπραγματεύσεις ρουτίνας, ως προάγγελο σημαντικών διπλωματικών εξελίξεων. Το ίδιο είχε κάνει προηγουμένως με αφορμή ορισμένες συνομιλίες Τούρκων και Ισραηλινών αξιωματούχων για ζητήματα ασφάλειας, όπου η Άγκυρα είχε σπεύσει να προαναγγείλει την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, για να διαψευστεί τελικώς από το Τελ Αβίβ.

Η Τουρκία εμφανίζει την αγορά των S-400 ως κυριαρχικό της δικαίωμα, υποτιμώντας τις αμερικανικές ανησυχίες. Αυτές δεν φαίνεται να κατευνάζονται από τις επιθέσεις φιλίας που εξαπολύει "κατά ριπάς" η τουρκική διπλωματία, όταν για τον Μάικ Πομπέο, «οι S-400 θέτουν σε κίνδυνο τον αμερικανικό στρατό».

Απορρίφθηκε το βέτο Τραμπ

Προηγουμένως η αμερικανική βουλή απέρριψε με ενισχυμένη πλειοψηφία το βέτο του Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία, πέραν αυτών που επιβλήθηκαν στα πλαίσια της παραβίασης της νομοθεσίας CAATSA, τον νόμο "Για την αντιμετώπιση των αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων".

Αν και το βέτο του Τραμπ δεν συνδέονταν άμεσα με την Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε υψηλές προσδοκίες από μία παρασκηνιακή παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ κατά την επεισοδιακή θητεία του είχε καλλιεργήσει μία ιδιάζουσα σχέση με την Ερντογάν, "διασώζοντας" τον Τούρκο πρόεδρο από την εφαρμογή της CAATSA, μέχρι που έφτασε "ο κόμπος στο χτένι" με την επιχειρησιακή δοκιμή των ρωσικών πυραύλων που πραγματοποίησε η Τουρκία.

Καθώς το βέτο αναμένεται να απορριφθεί και στην Γερουσία, όπου μάλιστα οι Ρεπουμπλικανοί πλειοψηφούν, οι εξελίξεις αποτελούν ένα ράπισμα τόσο για τον Τραμπ, όσο φυσικά και για τον Ερντογάν. Με την θητεία του να λήγει σε λιγότερο από έναν μήνα, ο Τραμπ φαίνεται πως θα περιορισθεί σε επιθετικές αναρτήσεις στο twitter, εις βάρος των στελεχών του ίδιου του κόμματος, τους οποίους περίπου κατηγορεί ως «προδότες».

Ενώπιον διλημμάτων η Τουρκία

Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν περιοριστεί στην απαγόρευση των αδειών εξαγωγής για τον οργανισμό προμηθειών άμυνας της Τουρκίας και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και παγώματος περιουσιακών στοιχείων στους ανώτερους αξιωματούχους. Το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Ερντογάν, αν επιβληθούν νέες κυρώσεις που θα "δαγκώσουν" περαιτέρω την τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Μέχρι στιγμής ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει προβεί σε αντίποινα εις βάρος των Αμερικανών, όπως παλαιότερα έχει απειλήσει, όπως με το κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ. Ήδη πάντως κορυφαίοι Αμερικανοί αναλυτές, όπως ο Μάικλ Ρούμπιν, έχουν επισημαίνει πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για την αμερικανική στρατηγική από έναν ενδεχόμενο κλείσιμο του Ιντσιρλίκ, γεγονός μάλλον κατανοεί ο Ερντογάν.

Το δίλημμα της Τουρκίας εμφανίζεται πρόθυμη να εκμεταλλευτεί η Ρωσία, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει «την εκτίμηση του προέδρου Πούτιν» στην κυβέρνηση Ερντογάν για την στάση της έναντι των κυρώσεων. Οι δύο υπουργοί στην πρόσφατη συνάντηση τους διεμήνυσαν πως η μεταξύ τους στρατιωτική συνεργασία «θα συνεχιστεί», με τον Τσαβούσογλου να εκφράζει, για πολλοστή φορά, πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν συνιστούν απειλή για το NATO.

Όμως οι Αμερικανοί μάλλον αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με την Τουρκία, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον ενός στρατηγικού αδιεξόδου: αν υποχωρήσει στους Αμερικανούς θα διακινδυνεύσει να χάσει την πολύτιμη ρωσική "προστασία", που της εξασφαλίζει τα όποια κέρδη απέκτησε στα μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το σίγουρο είναι πως οι Αμερικανοί περιμένουν περισσότερα ανταλλάγματα για την άρση των κυρώσεων, σε αντίθεση με τις κυρώσεις που είχε επιβάλει το 2018, όταν τελικώς αρκέστηκαν στην απελευθέρωση ενός Αμερικανού πάστορα από τις τουρκικές φυλακές. Δεν φαίνονται πρόθυμοι να πειστούν από τα "ανατολίτικα κόλπα" που συνηθίζει να επιδίδεται η τουρκική διπλωματία, τα οποία πλέον βρίσκουν ευήκοα ώτα πλέον μόνο στην ΕΕ και σε ένα μέρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Πηγή slpress.gr