Ακούστε οσα ανέφερε η κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη – Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και στον Δ.Κολιό.

Όπως υποστήριξε η ίδια, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, τόσο το 2010 όσο και το 2012, αποτέλεσαν τις χειρότερες χρονιές για τον Έβρο σε ό,τι αφορά στις μεταναστευτικές ροές. Τότε ήταν όταν αποφασίστηκε η δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ το οποίο ήταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια, εξ αιτίας των αυξημένων ροών το 2012, δημιουργήθηκε η δομή του ΚΥΤ στο Φυλάκιο, (κλειστό κέντρο 250 θέσεων για 25 ημέρες παραμονής των παράτυπων μεταναστών), στο οποίο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιούνταν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα, 2021, όπως είπε η κ. Τσιριγώτη, όσες κυβερνήσεις πέρασαν από την χώρα, σεβάστηκαν την απόφαση της τότε κυβέρνησης, να μην υπάρξει αύξηση θέσεων τόσο στο ΚΥΤ όσο και στο ΠΡΟΚΕΚΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας, παρά το γεγονός πως οι ροές συνεχίστηκαν αμείωτες μέχρι και σήμερα.

"Για μένα, δεν είναι επέκταση του ΚΥΤ. Είναι μια ξεκάθαρα νέα δομή με όλες τις προδιαγραφές & με σχολεία", τόνισε η κ. Τσιριγώτη, σχήμα ιδιαίτερα οξύμωρο. Δεν μπορεί σύμφωνα με τον νόμο, να παραμένει κανείς εκεί για 25 μέρες και στη νέα δομή (την οποία απεύχεται να κατασκευαστεί), να υπάρχουν και σχολεία.

Αν όμως δημιουργηθεί η νέα δομή, θα είναι κλειστή δομή 25 ημερών για όσους εισέρχονται και στη συνέχεια, ελεγχόμενα όπως υπογράμμισε ανοιχτή. Πράγμα που σημαίνει, πως με μια ψηφιακή κάρτα που ενδεχομένως θα χορηγείται στους διαμένοντες σε αυτή τη δομή, θα μπορούν να φεύγουν το πρωί και να γυρίζουν κάποια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ.

Η νέα δομή προδιαγραφών 1500 θέσεων, πολύ έυκολα μπορεί να αυξηθεί σε 3000 - 5000 είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση κατα την διάρκεια της συνέντευξης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρο της Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ κ. Βασίλη Μαυρίδη.

Ακούστε εδώ την συνέντευξη.

Πηγή pameevro.gr