Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε ο στρατιωτικός συντάκτης Κώστας Σαρικάς, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να αγοράσουν και άλλα μαχητικά Rafale εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά της χώρας, υποστήριξε πως «όλα βρίσκονται στο τραπέζι, στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου για τον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για την αγορά των 18 Rafale από τη Γαλλία, τις φρεγάτες που θέλει να ναυπηγήσει η χώρα μας, αλλά και την αύξηση της στρατιωτικής θητείας έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Στρόιτερ.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε ο στρατιωτικός συντάκτης Κώστας Σαρικάς, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να αγοράσουν και άλλα μαχητικά Rafale εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά της χώρας, υποστήριξε πως «όλα βρίσκονται στο τραπέζι, στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου για τον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το εκπονήσαμε πολύ προσεκτικά, με το συντονισμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Το συνθέσαμε, το φέραμε προς έγκριση στον πρωθυπουργό, το ενέκρινε και το υλοποιούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «δεν πρόκειται για εξοπλιστικό παροξυσμό», σημειώνοντας πως το σχέδιο «καλύπτει όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχέδιο περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων, πέραν του καινούργιου εξοπλισμού».

Επανερχόμενος στο σενάριο περί αγοράς και άλλων μαχητικών Rafale, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως «το μεγάλο σχέδιο προβλέπει σε βάθος χρόνου την αγορά 40 μαχητικών. Πήραμε τα 18, το τί θα κάνουμε από δω και στο εξής, θα εξαρτηθεί από την Πολεμική Αεροπορία. Ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών. Αργά η γρήγορα θα μπει στο τραπέζι η αγορά των F-35, των μαχητικών πέμπτης γενιάς που είναι το μαχητικό αναφοράς στο ΝΑΤΟ. Μπορεί να προκύψει και η αγορά περισσότερων Rafale».

Έστειλε σε αυτό το πλαίσιο μήνυμα προς την Τουρκία. «Καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα ενισχύεται και ενισχύεται γρήγορα και καταλυτικά. Τα Rafale θα γείρουν τη πλάστιγγα προς όφελός μας. Γιατί είναι και τα όπλα που φέρουν τα Rafale. Είναι όπλα που μπορούν να αποφέρουν καίρια πλήγματα στην άλλη πλευρά».

Τι είπε για τις Belh@rra


Ως προς τις φρεγάτες Belh@rra, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η απόφαση της Αθήνας για την αγορά τους από τη Γαλλία θα ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021. «Δεν ήρθε η κ. Παρλί κομίζοντας πρόταση για τις φρεγάτες, διαβεβαίωσε όμως ότι δεν αργεί η πρόταση».

Υποστήριξε σε αυτό το πλαίσιο πως υπάρχουν τέσσερις με πέντε προτάσεις για την αγορά σύγχρονων πλοίων. «Από κει και πέρα αναζητούμε μια πρόταση πακέτο. Θέλουμε εκτός από τη ναυπήγηση 4 φρεγατών νέου τύπου, να εξασφαλίσουμε ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγία. Και και μέχρι τη ναυπήγηση να μας δώσουν την ενδιάμεση λύση. Μεταχειρισμένα πλοία δηλαδή, σε καλή κατάσταση και αναβαθμισμένα».

Για τη στρατιωτική θητεία

Ως προς την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν συνυπολόγισε το πολιτικό κόστος όταν προχωρούσε στην απόφαση. «Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων πρώτα δρομολογείται με την αύξηση των επαγγελματιών, όπως η αύξηση των εισαχθέντων στις στρατιωτικές σχολές. Επίσης δρομολογούμε την πρόσληψη 15.000 ΟΒΑ και ΕΠΟΠ. Δεν μπορούσαμε να πάμε σε πολύ μεγάλη αύξηση της στρατιωτικής θητείας γιατί έπρεπε να συνυπολογίσουμε και άλλους παράγοντες, όπως το κόστος».

Πηγή newpost.gr