Συνελήφθη μέσα στο σπίτι του και ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε τα επεισόδια


Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα ως υπαίτιους για τη φωτιά που ξέσπασε σε κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών, όπου στεγάζονται περισσότεροι από 400 άνθρωποι. Συνέλαβαν και φωτορεπόρτερ που κάλυψε τη διαμαρτυρία των προσφύγων.

Το κέντρο φιλοξενίας στο Φόκστοουν, στη νότια Αγγλία, έχει δημιουργηθεί και χώρο πρώην στρατοπέδου και φαίνεται ότι οι συλληφθέντες ήταν φιλοξενούμενοι, που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσής τους, ειδικά έπειτα από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα.

Οι διαμαρτυρόμενοι πέταξαν κουβάδες με ψεύτικο αίμα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κλείστε το κέντρο τώρα» και «Έχετε αίμα στα χέρια σας».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας 31χρονος άνδρας συνελήφθη γιατί επιτέθηκε σε έναν από τους φύλακες του χώρου, ενώ την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία. Οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες φέρονται ότι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, ενώ προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο πρώην στρατόπεδο, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο τραυματισμοί.

Σύλληψη δημοσιογράφου

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύφθηκε, η αστυνομία συνέλαβε τον φωτορεπόρτερ που κάλυψε το επεισόδιο, βγάζοντας φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία των μεταναστών και των προσφύγων.

Οι φωτογραφίες του 46χρονου Άντι Άιτσισον δημοσιεύθηκαν από πολλά ΜΜΕ και διακινήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείχνουν τους πρόσφυγες να διαμαρτύρονται για τις κακές συνθήκες υγιεινής, τον υπερπληθυσμό του κέντρου και τους αυξημένους κινδύνους για μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και την απουσία επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νομικής προστασίας.

Ο Άιτσισον συνελήφθη ώρες μετά, όταν αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν ως ύποπτο για εγκληματικές ενέργειες, παρουσία των παιδιών του.

Ο δημοσιογράφος είπε στον Guardian ότι αυτές οι ενέργειες δείχνουν «προσπάθεια φίμωσης του Τύπου», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «διώκει τους ανθρώπους που λένε πράγματα που δεν θέλουν να ακουστούν».

«Προσβάλλουν τους φορολογούμενους»


Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, υποστήριξε ότι η φωτιά και οι ζημιές που προκλήθηκαν «είναι προσβολή προς τους φορολογούμενους», ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί χώρος που έχει φιλοξενήσει στρατιώτες να χαρακτηρίζεται «μη κατοικήσιμος από τα συγκεκριμένα άτομα».

Οι δηλώσεις αυτές όμως προκάλεσαν την αντίδραση των οργανώσεων αρωγής.

Η διευθύντρια της οργάνωσης «Detention Action»
(Δράση Κράτησης), Μπέλα Σάνκι, μέσω Twitter κατηγόρησε την Πρίτι Πατέλ ότι «παίζει με τη φωτιά, ενώ εκτοξεύει κατηγορίες κατά ανθρώπων που έφτασαν στη χώρα για ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη σεξουαλική βία και τώρα είναι στοιβαγμένοι σε αποθήκες όπου βράζει ο κορονοϊός».

«Η διχαστική, προκλητική και κατασταλτική αντίδραση στο συμβάν το μόνο που θα πετύχει είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά και να υποσκάψει το κράτος δικαίου», τόνισε η Μπέλα Σάνκι.

Πηγή efsyn.gr