Το αστυνομικό σώμα που θα περιφρουρεί τα πανεπιστήμια, το άνοιγμα της αγοράς αλλά και οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου βρέθηκαν στο επίκεντρο ραδιοφωνικής συνέντευξης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε πως οι αστυνομικοί θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν συλλήψεις, να συντάσσουν δικογραφίες και να παραπέμπουν στον εισαγγελέα.

Όπως είπε, θα επιτηρούν και θα έχουν προληπτικό και αποτρεπτικό ρόλο.

Απαντώντας σε όσους αντιδρούν στο σχέδιο νόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως «εκείνοι δεν προτείνουν» ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συμβεί 20 περιστατικά βίας.

Τελευταίο ήταν η επίθεση σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η τρομοκρατία, η βία και ο φόβος των εκπαιδευτικών από μια μειοψηφία μέσα στα πανεπιστήμια. Πρέπει να σταματήσει το αίσθημα ασυδοσίας και ατιμωρησίας που δημιουργεί όλη αυτή την κατάσταση» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Πέμπτη, μαζί με το επιτελείο του υπουργείου, θα ανακοινώσει το νέο δόγμα για τις συναθροίσεις που θα έχει ως κεντρικό στόχο και να στηριχτεί το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι αλλά και να μην καταλύεται η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στους εμπορικούς δρόμους

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε παράλληλα πως από σήμερα – πρώτη ημέρα που ανοίγει η αγορά μετά το lockdown- η παρουσία της αστυνομίας θα είναι ισχυρή σε όλους τους εμπορικούς δρόμους.

Ο ίδιος ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην συνωστίζονται στα καταστήματα και από τους καταστηματάρχες να τηρούν τους κανόνες.

«Θα καταστραφούμε οικονομικά και ψυχολογικά αν συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε ένα διαρκές αυστηρό απαγορευτικό» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του ανοίγματος.

Εξήγησε δε, πως οι λοιμωξιολόγοι αντιλήφθησαν τα εν λόγω ζητήματα και για αυτό εισηγήθηκαν να υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα.

Σχολιάζοντας την δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για φρικαλέο ζήτημα.

«Πρέπει να δούμε το νομοθετικό πλαίσιο, να τεθούν πιο αυστηροί κανόνες και να υπάρξει αυτοσυνειδησία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι φρουροί αυτοί δεν θα φέρουν όπλα και δεν θα έχουν την ίδια στολή με τους υπόλοιπους αστυνομικούς.

 

ΠΗΓΗ   cnn.gr