ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Τ.Σ.Φ. Σαπών - Απο εδώ ξεκίνησε το «ντόμινο» συλλήψεων σε όλη την Ελλάδα της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης

 

Πως το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών ξεκίνησε «ντόμινο» συλλήψεων σε όλη την Ελλάδα

Σε κρυφό κατάλυμα δασικής περιοχής στο νομό οι διακινητές απειλούσαν και χτυπούσαν τους μετανάστες


Εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών και στην περαιτέρω παραλαβή και μεταφορά τους στο εσωτερικό της χώρας.

Την υπόθεση χειρίστηκε το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/01 ευρεία και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 9 αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Το έναυσμα από τη Ροδόπη

Έναυσμα για την επιχείρηση αποτέλεσε η σύλληψη βασικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, ο οποίος ως συνοδηγός οχήματος συντόνιζε τη μεταφορά τεσσάρων αλλοδαπών από το νομό Έβρου στο νομό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» πρόκειται για περιστατικό διακίνησης που είχε απασχολήσει τις Αρχές στις 13/01/2021. Συγκεκριμένα, τότε, μεσημβρινές ώρες στη Ροδόπη, είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης δύο αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες. Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο διακινητές, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι το όχημα (το οποίο βλέπετε στην φωτογραφία) δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και κινούμενο σε αγροτική οδό ακινητοποιήθηκε μετά από εκτροπή, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ενώ οι δύο διακινητές επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί χωρίς να τα καταφέρουν. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός - διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης. Κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

Η παραπάνω σύλληψη προκάλεσε «ντόμινο» εξελίξεων, καθώς ο συνοδηγός του οχήματος –σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ»- οδήγησε στα βήματα των υπόλοιπων δραστών.

Απειλές και βία σε κρυφό καταφύγιο

Όπως προέκυψε από την συνολικά έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτηθεί και αναπτύξει δράση τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2019, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operanti).

Ειδικότερα σε πρώτο στάδιο, συγκέντρωναν αλλοδαπούς τρίτων χώρων στην Τουρκία και τους συνόδευαν - καθοδηγούσαν ώστε να εισέλθουν πεζοί στο ελληνικό έδαφος, από την περιοχή του Έβρου. Στη συνέχεια τους συνόδευαν, μέσω προκαθορισμένης διαδρομής, στην περιοχή της Ροδόπης, όπου τους παραλάμβαναν με αυτοκίνητα, σε ομάδες 3 έως 10 ατόμων, και τους μετέφεραν σε πρόχειρο προσωρινό κατάλυμα σε δασική περιοχή πλησίον της Εγνατίας Οδού. Ο «Χ» έχει αποκαλύψει πρόσφατα τα κρυφά περάσματα μεταναστών στη Ροδόπη, τα οποία χρησιμοποιεί με κάθε τρόπο το κύκλωμα διακίνησης, αξιοποιώντας κάθε μέσο -και με σύμμαχο την τεχνολογία- για να προωθηθεί παράνομα εισελθόντες στη χώρα μας αλλοδαπούς.

Στο κρυφό αυτό καταφύγιο, το κύκλωμα διακινητών βιντεοσκοπούσε τους διακινούμενους να αναφέρουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των μεσολαβητών τους και με χρήση σωματικής βίας και απειλές τους εξανάγκαζαν να επικοινωνήσουν με οικείους τους ή άτομα που μεσολάβησαν για τη μεταφορά τους, απαιτώντας να καταβάλλουν χρηματικό ποσό από 900 έως 2.500 ευρώ, μέσω ανεπίσημου συστήματος χρηματικών μεταφορών (μέθοδο hawala).

Με στόλο 130 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

 


Μετά την πληρωμή, μετέφεραν τους αλλοδαπούς στη Θεσσαλονίκη, με αυτοκίνητα και από εκεί –ασυνόδευτοι πλέον - κατέληγαν κατά κύριο λόγο στην Αττική και σε άλλους προορισμούς.

Για τη μεταφορά των αλλοδαπών χρησιμοποιούσαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία καταχωρούσαν σε στοιχεία «αχυρανθρώπων». Όπως διαπιστώθηκε προέβησαν σταδιακά στην αγορά 130 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η αγοραστική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,

πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων,

πλήθος εγγράφων που αφορούν τη μεταβίβαση δεκάδων οχημάτων της εγκληματική οργάνωσης σε στοιχεία «αχυρανθρώπων»,

πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα,

γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και

5 επιχειρησιακά οχήματα.

Περαιτέρω σε οικία ενός μέλους βρέθηκαν 3 αλλοδαποί που στερούνταν νομιμοποιητικών έγγραφων για την παραμονή τους στη χώρα και σε βάρος τους εφαρμόστηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

 


Η δικογραφία

Σε βάρος των 9 συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγής, εκβίασης, πλαστογραφίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση τυγχάνουν 29 επιπλέον άτομα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι η επιχείρηση υποστηρίχτηκε πληροφοριακά από την Europol, ενώ εξειδικευμένοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού συνέδραμαν και κατά το στάδιο των ερευνών με αναλυτική υποστήριξη, ελέγχους στις βάσεις δεδομένων και τακτικές επιχειρησιακές συναντήσεις με στελέχη των Αρχών της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η επιχείρηση ενισχύθηκε με την κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (Mobile Office) του Οργανισμού.

Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) της χώρας μας και εντάσσεται στο Πρόγραμμα “EMPACT” του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

ΠΗΓΗ    xronos.gr

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου