Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση της Άγκυρας για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Πότε και πού θα λάβει χώρα ο 61ος γύρος. Το προσκλητήριο Τσαβούσογλου και το μήνυμα Μητσοτάκη.


Ο κύβος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ερρίφθη για τις διερευνητικές επαφές, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει την επανέναρξή τους στις 25 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μπορεί να αποτελέσει μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ωστόσο προβληματισμό εξακολουθούν να προκαλούν οι τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι ανοίγουν τη βεντάλια των ζητημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο 61ος πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Όπως επισήμαναν διπλωματικές πηγές «η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση».

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, αλλά και γραμμή επικοινωνίας των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει από το «μακρινό» 2002. Άνθρωποι που ήταν στις διερευνητικές το 2002 – 2003 ανέφεραν μάλιστα ότι οι χώρες είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, για να καταρρεύσουν οι συνομιλίες το Μάρτιο του 2016.

Διαπραγματευτής για την ελληνική πλευρά είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αθήνα από τα τέλη του 2010, ενώ από την απέναντι πλευρά διαπραγματευτής αναμένεται να είναι ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές.

Πάντως, όπως διαμηνύει η Αθήνα σε κάθε τόνο, αυστηρή ατζέντα στις διερευνητικές είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είναι διαπραγμάτευση οι διερευνητικές είναι το πρελούδιο της διαπραγμάτευσης, ώστε να γίνει κατανοητή η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού που θα στείλει τη διαφορά στο Δικαστήριο της Χάγης τονίζεται.

Πέρασαν πέντε χρόνια και Ελλάδα- Τουρκία θα ξανακαθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών προκειμένου να καταγράψουν τις διαφωνίες τους.
Ο πρώτος γρίφος που θα πρέπει να απαντηθεί είναι, τι θα συζητήσουν παραμένει καθώς από τη μια η Αθήνα επιμένει ότι μόνο αντικείμενο των συνομιλιών είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), ενώ την ίδια στιγμή η Άγκυρα μιλάει για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Το διπλωματικό παρασκήνιο από ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ και ο ρόλος της Αλβανίας

Προφανώς και δεν ήταν καθόλου τυχαία η πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διάλογο που επισημοποιήθηκε και οριστικοποιήθηκε η έναρξη των διερευνητικών επαφών μετά την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα πρέπει «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να ορίσουμε ημερομηνίες».

Το κλίμα διαμορφώθηκε μέσω των διεθνών διπλωματικών καναλιών όπως έδειξε η κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει επαφές με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καθώς και των επαφών Τσαβούσογλου με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, με τον οποίο μάλιστα χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλίες στη Λισαβόνα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και η Γερμανία, προειδοποίησαν την Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν», ενώ την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο δήλωνε ότι η ΕΕ περιμένει την έναρξη των συνομιλιών ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Κόστα υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι στόχος της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ είναι το Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει αλλάξει το κλίμα και η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις να μην γίνει στη βάση της επιβολής κυρώσεων αλλά μιας άλλης ατζέντας και σχέσης με την Τουρκία.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα για συνάντηση στα Τίρανα μεταξύ του Νίκου Δένδια και Τούρκου ομολόγου του και επανέλαβε την πρόσκληση για συνάντηση στην Αλβανική πρωτεύουσα.
Άλλωστε καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι o πρωθυπουργός της Αλβανίας βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα όπου είχε συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια ερχόμενους ουσιαστικά από την Άγκυρα ύστερα από διήμερο ταξίδι κατά το οποίο είχε επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία.
Την ώρα που Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει να προσφύγουν στην Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ενώ βρίσκεται στην ελληνική βουλή για κύρωση η επέκταση στο Ιόνιο των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο

Με τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο» το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στη Λισαβόνα και στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που κάλεσε την Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις επιλογές της Ευρώπης με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ’ ότι το 2020».

«Περιμένουμε την επίσημη τουρκική πρόκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές, όταν οριστεί η ημερομηνία, με προϋπόθεση να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016» και τόνισε:

«Η διαδικασία είναι απλή, από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γγ των ΥΠΕΞ θα ορίσουν ημερομηνία και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί από κοινού. Αυτό ακόμα δεν έχει γίνει. Όταν γίνει, θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Το θετικό είναι ότι η Τουρκία εξέφρασε τη βούληση να επανεκκινήσει η διαδικασία. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε τις επαφές».

«Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά όπως έχει τονίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απαιτείται συνέχεια και συνέπεια» υπογράμμισε.

Η πρόσκληση Τσαβούσογλου

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από την Τουρκία» σημείωσε ωστόσο ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών. «Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά απο τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόσκληση, συμπλήρωσε ότι «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή.Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία. Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές η ατζέντα είναι γνωστή».

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το «πάγωμα» των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι «όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές». 

Κομισιόν: «Πολύ σημαντικό στοιχείο» η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας

Τη σημασία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Ο Στάνο, απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing της Επιτροπής, είπε ότι η Ε.Ε. δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο αναμένει, καθώς «ζητήματα που ερεθίζουν» τις σχέσεις της Τουρκίας με οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ένωσης «αποτελούν ερεθιστικά ζητήματα για ολόκληρη την Ε.Ε.».

Η αποκλιμάκωση και η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, πρόσθεσε o Στάνο, είναι «πολύ σημαντικό στοιχείο» για την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή newpost.gr