ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Διαδηλώσεις: Τι είπε ο Χρυσοχοΐδης για τη δημοσιογραφική κάλυψη

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με φόντο το νέο πλαίσιο για τις διαδηλώσεις και την κάλυψη αυτών από τους δημοσιογράφους.

Η πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, καθώς και οι Πρόεδροι της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ζήτησαν την ανεμπόδιστη μετακίνηση των συναδέλφων για την κάλυψη των γεγονότων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του τόνισε ότι «οι δημοσιογράφοι, κατά τη διάρκεια της κάλυψης των γεγονότων, έχουν ελεύθερη πρόσβαση και καλύπτουν, όπως εκείνοι κρίνουν, τα συμβάντα».

Διευκρίνισε πως υπάρχει σχέδιο αναθεωρημένο από το υπουργείο στα σημεία που αφορά στην ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων, οι οποίοι, μόνο εφόσον θέλουν, ζητούν τη βοήθεια από αστυνομικό σύνδεσμο.

Έκανε επίσης γνωστό πως η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου έχει ήδη τροποποιηθεί και παρέθεσε το νέο κείμενο:

«Παρουσία και Προστασία Δημοσιογράφων. Σημαντικός συντελεστής τέλεσης των συναθροίσεων είναι και η παρουσία δημοσιογράφων σε αυτές. Η παρουσία και η προστασία των δημοσιογράφων στο πλαίσιο των συναθροίσεων αντιμετωπίζεται με αυξημένη προσοχή στα πλαίσια του νέου σχεδιασμού. Ώστε να διασφαλίζεται με την απρόσκοπτη εργασία τους, το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και να αποφεύγονται επεισόδια ή τραυματισμοί εις βάρος δημοσιογράφων.

Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων, που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο επεισοδίων.

Επιπρόσθετα, η Αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους, στον οποίο, εάν το επιθυμούν, μπορούν να προσφύγουν αυτοβούλως, σε περίπτωση επεισοδίων, για λόγους προστασίας. Σε αυτό το χώρο σε περίπτωση τραυματισμού, θα υπάρχει και δυνατότητα παροχής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών. Τέλος, ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός, θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, ώστε, εφόσον του ζητηθεί, να τους διευκολύνει στην ακώλυτη άσκηση της αποστολής τους και να τους συνδράμει σε περίπτωση τραυματισμού. και όλα αυτά θα αναφέρονται σε εσωτερική εγκύκλιο του Υπουργείου (άρθρο 3 παρ. 3) και δεν θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα.».

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να φορούν οι δημοσιογράφοι ειδικά γιλέκα και υποσχέθηκε τακτική ενημέρωση και στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων.

Πηγή newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου