Κι ενώ οι εργασίες για τον φράχτη συνεχίζονται και σε περιοχές εκτός κατασκευής φράχτη πραγματοποιούνται άλλα έργα προστασίας των συνόρων, ώστε να μην είναι εύκολη η διέλευση ατόμων που επιθυμούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, στις Καστανιές η φύλαξη παραμένει αυξημένη, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με τις προθέσεις της Τουρκίας. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020 από το πουθενά, έστειλε χιλιάδες άτομα να περάσουν με τη βία τα σύνορα στις Καστανιές αιφνιδιάζοντας τις ελληνικές αρχές που έτρεχαν ξημερώματα να σφραγίσουν τα σύνορα.

Η πρώτη επιτυχία της Ελλάδας οφείλεται αποκλειστικά στον πατριωτισμό των αστυνομικών και των στρατιωτικών που βρίσκονταν στο σημείο, όπου έβαλαν μπροστά τα σώματά τους, μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις.

Στρατιωτικοί και αστυνομικοί που δεν κοίταξαν ωράριο και οικογένειες ήταν εκεί τις πρώτες μέρες, πολλοί άυπνοι για το καθήκον.

Τις επόμενες μέρες τα σύνορα είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τις τουρκικές αρχές όχι να μην κάνουν καμία προσπάθεια να απομακρύνουν ανθρώπους που επιτίθονταν στους Έλληνες, αλλά και οι ίδιες να πετούν χημικά και να καθοδηγούν τα πλήθη σε σημεία, ανάλογα με την εικόνα που είχαν από drone κάθε διάστασης και τύπου.

Είναι γνωστές οι προσπάθειες των Ελλήνων, οι αποτροπές και οι συλλήψεις ατόμων που κατάφεραν να περάσουν, με πολλούς να οδηγούνται στη δικαιοσύνη και στη συνέχεια μετά την καταδίκη τους στις φυλακές.

Συγκεκριμένα, βαριά ήταν η καταδίκη για 17 Αφγανούς οι οποίοι συνελήφθησαν στον Έβρο έχοντας περάσει παράνομα τα σύνορα. Το αυτόφωρο όπου οδηγήθηκαν τους καταδικάσε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και 4.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο. Οι Αφγανοί ανάμεσά τους και γυναίκες οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Την ίδια ώρα ο υπουργός της κυβέρνησης Μηταράκης σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις δομές στο Φυλάκιο όπου κρατούνται άτομα που πέρασαν λαθραία τα σύνορα, ανεβάζοντας τη χωρητικότητά τους στα 1500 άτομα.

Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είναι έντονες, θυμίζοντας στον υπουργό και στην κυβέρνηση της εικόνες του περασμένου έτους στα σύνορα και εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια ολόκληρης της Θράκης, καθώς ταυτόχρονα διπλά και παράλληλα περιστατικά μπροστά και πίσω από τα σύνορα, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία από τις ελληνικές αρχές, ειδικά αν αιφνιδιαστούν όπως συνέβη τον Φεβρουάριο του 2020.

Αν η κυβέρνηση ήξερε για την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2020 δεν θα άφηνε ελάχιστα άτομα στα σύνορα που βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς συνέχεια σε υπηρεσία στο σημείο, αλλά θα τα είχε πολλαπλασιάσει. . .

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση τοποθέτησε μία σιδερένια πόρτα στις Καστανιές, ακριβώς στην είσοδο της Ελλάδας, η οποία μπορεί να ανοίγει και να κλείνει, σφραγίζοντας την περιοχή παράλληλα με τον φράχτη.
Τώρα, το γιατί συνέβη αυτό έχει πολλές ερμηνείες. Σίγουρα η μεγάλη πόρτα θα σφραγίζει αν απαιτηθεί ανάγκη.
Το πόσο εύκολα όμως θα ανοίξει για να ανοίξει η κυβέρνηση τα σύνορα για την ελεύθερη και νόμιμη διέλευση πολιτών δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε
.

Πηγη thrakinea.gr