Γενόμενοι αποδέκτες πολλών ερωτημάτων εν αποστρατεία συναδέλφων αναφορικά με τη διαδικασία και το χρόνο της έκδοσης των κύριων συντάξεων και της εκταμίευσης των δικαιούμενων αναδρομικών ποσών, θέμα που άπτεται της αρμοδιότητας του e-ΕΦΚΑ, γνωρίζουμε στους ασφαλισμένους μας τα ακόλουθα:

Με σχετική Κ.Υ.Α. έχουν διατεθεί στην αρμόδια Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ δεκαεπτά υπάλληλοί του Ταμείου μας, αστυνομικοί, πυροσβέστες και πολιτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά με την έκδοση: 

α) των κύριων και επικουρικών συντάξεων αστυνομικών και πυροσβεστών και 

β) των εφάπαξ βοηθημάτων, που χορηγεί το π. Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων/e-ΕΦΚΑ στους αστυνομικούς που είναι ασφαλισμένοι στα Ταμεία της π. Αστυνομίας Πόλεων καθώς και στους πυροσβέστες και τους πολιτικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στους οργανισμούς της ΕΛ.ΑΣ και του Π.Σ.

Ειδικότερα, ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η διαδικασία έκδοσης των κύριων συντάξεων (που αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση τόσο της επικουρικής όσο και του εφάπαξ του π. Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) για τους νέους συνταξιούχους εξελίσσεται ομαλά και η απονομή αυτών καθώς και η εκταμίευση των δικαιούμενων αναδρομικών ποσών διενεργείται σε διάστημα περί των τριών έως τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία διαγραφής του μετόχου, με προοπτική στο αμέσως προσεχές διάστημα να συντομευθεί ακόμη περισσότερο ο χρόνος απονομής της σύνταξης.

Επίσης, ως προς τους παλαιούς συνταξιούχους, που είχαν λάβει προκαταβολή σύνταξης, έχει επίσης εκκινήσει η διαδικασία χορήγησης της κύριας σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλομένων διαφορών που προκύπτουν από τον συμψηφισμό κύριας σύνταξης και προκαταβολής. 

Επισημαίνεται ότι ήδη στην παρούσα φάση απονέμονται οι κύριες συντάξεις και εισπράττονται τα δικαιούμενα αναδρομικά ποσά από τους μετόχους που ανήκουν στα Ταμεία της π. Αστυνομίας Πόλεων και του Πυροσβεστικού Σώματος με ημερομηνία διαγραφής μέχρι και το τέλος του 2019, ενώ για τους μετόχους της π. Ελληνικής Χωροφυλακής με ημερομηνία διαγραφής τους πρώτους μήνες του 2019, με την εκτίμηση ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα χορηγηθούν και στους λοιπούς μετόχους της π. Ελληνικής Χωροφυλακής με ημερομηνία διαγραφής μέχρι το τέλος του 2019.

Το Ταμείο μας, καίτοι δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης των συντάξεων, συμβάλλει σημαντικά με την διάθεση στον e-ΕΦΚΑ του προαναφερόμενου απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού του για την κατά το δυνατόν συντομότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας.

Βασίλης Βράντζας 

Πρόεδρος Δ.Σ. ΤΑ.Π.Α.Σ.Α.    

 

ΠΗΓΗ    bloko.gr