Σε κλειστή συνεδρίαση η Επιτροπή Εσωτερικής Πολιτικής της γερμανικής Βουλής ασχολήθηκε την Τετάρτη με το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών (pushbacks) στο Αιγαίο.  

Για περίπου τρεις ώρες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ (Frontex) Φαμπρίς Λεζερί απαντούσε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης στις ερωτήσεις των βουλευτών για pushbacks στην Ελλάδα, στα οποία εμπλέκεται ενδεχομένως και η Frontex.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες σκάφη της Frontex σταματούν λέμβους με μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία πριν φτάσουν στα ελληνικά νησιά και τους παραδίδουν στο ελληνικό Λιμενικό, το οποίο στη συνέχεια, σε αρκετές περιπτώσεις, ρυμουλκεί τα φουσκωτά στα τουρκικά ύδατα.

Το ενδιαφέρον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής αφορούσε προπαντός πληροφορίες ότι σε μια από τις παράνομες επαναπροωθήσεις εμπλέκεται και σκάφος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Στις 10 Αυγούστου το γερμανικό περιπολικό Uckermark είχε σταματήσει στα ελληνικά ύδατα φουσκωτό με 40 μετανάστες. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία κάλεσε την Ελληνική Ακτοφυλακή, της οποίας το πλοίο επέστρεψε αργότερα στο λιμάνι της Σάμου χωρίς τους μετανάστες. 

Τα pushbacks θεωρούνται παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επειδή παρεμποδίζουν εκείνους που ζητούν την παροχή προστασίας ασύλου να καταθέσουν σχετικό αίτημα.

Σωστή η συμπεριφορά των γερμανών αστυνομικών

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutche Welle ο κ. Λεζερί υποστήριξε, όπως και στην κατάθεση του στην αρμόδια επιτροπή του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως δεν διαθέτει αποδείξεις για εμπλοκή αστυνομικών της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της αναχαίτησης λέμβου με μετανάστες στις 10 Αυγούστου και της παράδοσής τους στο ελληνικό Λιμενικό, ανέφερε ο Φαμπρίς Λαζαρί, ακολουθήθηκαν από τους γερμανούς αστυνομικούς της Frontex οι προβλεπόμενες διαδικασίες: Η «αποτροπή παράνομων διελεύσεων» από την Frontex και η παράδοση των μεταναστών στις ελληνικές αρχές συνιστά σύμφωνα με τον κανονισμό 656/2014 της ΕΕ «νόμιμο μέσο της επιτήρησης των συνόρων». Μόνο στην περίπτωση που οι μετανάστες διέτρεχαν κίνδυνο να πνιγούν ή στην περίπτωση που το επέτρεπαν οι ελληνικές αρχές θα είχε το γερμανικό σκάφος δικαίωμα να τους περισυλλέξει.

Ο Φαμπρίς Λεζερί δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος «Η Αριστερά», πως διασφαλίζεται το δικαίωμα των μεταναστών να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου από τη στιγμή που παρεμποδίζονται από τις ελληνικές αρχές να το ασκήσουν.

Ο επικεφαλής της Frontex επεσήμανε την αναγκαιότητα περαιτέρω κανονισμών από την ΕΕ. Τον κ. Λεζερί στήριξε ο παρευρισκόμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικής Πολιτικής, υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ. Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία στηρίζει την αποστολή της Frontex και θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της. Ο δε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ντίντερ Ρόμαν απέρριψε αιτήματα να αποτραβήξει η Γερμανία τους αστυνομικούς της από την αποστολή της Frontex στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε, η παρουσία τους συμβάλει στην τήρηση των πιο σύγχρονων προδιαγραφών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δηλώσεις γερμανών βουλευτών

Την ανησυχία της για το ρόλο της Frontex στα pushbacks εξέφρασε μετά το τέλος της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής η βουλευτής των Πρασίνων Λουίζε Άμτσμπεργκ. Μιλώντας με την Deutsche Welle, αναρωτήθηκε κατά πόσο οι υπάλληλοι της Frontex γίνονται συνυπεύθυνοι παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές, τις οποίες δεν απέκλεισε ότι πραγματοποιούνται ο κ. Λεζερί:

«Αποτελεί ακόμη μέρος μίας επιχείρησης της Frontex ή όχι, όταν πληρώματά της παραδίδουν μετανάστες στην Ελληνική Ακτοφυλακή και αυτή στη συνέχεια τους επαναπροωθεί;» Δεδομένου ότι η Frontex βρίσκεται επί τόπου και διαθέτει τα τεχνικά μέσα να ελέγχει τα δρώμενα στο Αιγαίο και τον Έβρο, η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», Ούλα Γέλπκε, δεν θεωρεί πείστηκες τις δηλώσεις του Φαμπρίς Λεζερί ότι δεν γνωρίζει κάτι για παράνομες επαναπροωθήσεις. «Η Frontex δέχεται σιωπηρά την παραβίαση διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο», δήλωσε η ίδια στο πρόγραμμά μας.

 

ΠΗΓΗ   naftemporiki.gr