Προτεραιότητα εμβολιασμού ανάμεσα στο προσωπικό έχουν αστυνομικοί άνω των 30 χρόνων, οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγαλύτερες ηλικίες αστυνομικών και κυρίως εκείνοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.


Με… SMS και διαδικτυακές εφαρμογές διαδόθηκαν οι διαταγές των Αρχηγείων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος εμβολιασμών του προσωπικού τους.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες επελέγησαν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να είναι οι "αναπληρωματικοί", όσων εκ των ηλικιωμένων δικαιούχων δεν προσέρχονται στα ραντεβού εμβολιασμού τους, είτε γιατί δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις, είτε γιατί δεν επιθυμούν.

Από την διεθνή εμπειρία αλλά και από την μέχρι τώρα εμπειρία της χώρας μας διαπιστώνεται πως το 10%-15% των ραντεβού για εμβολιασμούς δεν γίνονται λόγω της μη προσέλευσης των πολιτών, με αποτέλεσμα οι δόσεις να… πετιούνται. Σημειώνεται πως από τη στιγμή που το κάθε εμβόλιο βγει από το ψυγείο του, έχει περιορισμένο χρόνο "ζωής".

Ταχύτατα οι εμβολιασμοί των αστυνομικών

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε πως οι πιο "εύκαιροι" και γρήγορα διαθέσιμοι, χωρίς χρονοκαθυστέρηση, και άμεση μετάβαση σε εμβολιαστικό κέντρο είναι αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικοί. Μπορεί δηλαδή με το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών με στόχο την συντομότερη ανοσία του πληθυσμού της κοινότητας.

Το περασμένο Σάββατο, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., εκδόθηκε διαταγή, με την οποία ζητάτε από τους διευθυντές όλων των αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις του προσωπικού που επιθυμεί να εμβολιαστεί, με καταληκτική ώρα και ημερομηνία, στις 20:00 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, προκειμένου να βρίσκονται σε αναμονή από χθες το πρωί. Ο αστυνομικός που επιθυμεί να εμβολιαστεί αναγράφει στο σχετικό υπόδειγμα το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό ΑΜΚΑ, τον ταχυδρομικό κώδικα διαμονής του προκειμένου να αντιστοιχηθεί με τον Τ.Κ του εμβολιαστικού κέντρου, και τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί του.

Στην διαταγή αναφέρεται μεταξύ άλλων: "… οι εν λόγω καταστάσεις θα αποσταλούν στο Υπουργείο Υγείας, προς έγκριση και χορήγηση δυνατότητας εμβολιασμού σε συγκεκριμένα κέντρα ανάλογα με τον δηλωθέντα στις καταστάσεις ταχυδρομικό κώδικα. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αντιστοίχιση των δικαιούχων προς εμβολιασμό αστυνομικών, με συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο αναγράφοντας ρητά των αντίστοιχο Ταχυδρομικό Κώδικα του εν λόγω κέντρου".

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Προτεραιότητα εμβολιασμού ανάμεσα στο προσωπικό έχουν αστυνομικοί άνω των 30 χρόνων, οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγαλύτερες ηλικίες αστυνομικών και κυρίως εκείνοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, που έρχονται σε συχνότερη επαφή με τους πολίτες. Προκρίνονται αστυνομικοί που υπηρετούν σε Άμεση Δράση, ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ΔΡΑΣΗ, ΜΑΤ, Τροχαία και Αστυνομικά Τμήματα. Αντίστοιχου τύπου ήταν και η διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, για την υποβολή καταστάσεων προσωπικού που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με πηγές και των δύο Σωμάτων, έως και χθες το ποσοστό του προσωπικού που ήταν πρόθυμο να εμβολιαστεί κυμαινόταν μεταξύ 25-30%...

Τα έγγραφα εμβολιασμού


 

 

ΠΗΓΗ   thetoc.gr