ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Χιλή: Απελάθηκαν 130 και πλέον μετανάστες από τη Βενεζουέλα

«Είναι η πρώτη φορά που απελάσαμε τόσους πολλούς μέσα σε μία ημέρα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής - Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα επέκρινε τις απελάσεις

Οι αρχές της Χιλής προχώρησαν στην επαναπροώθηση εκατόν τριάντα και πλέον μεταναστών σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής από το βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών χθες Τετάρτη.

Η Πολεμική Αεροπορία μετέφερε 86 μετανάστες στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Άλλοι 52 μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Περού και στη Βολιβία.

«Είναι η πρώτη φορά που απελάσαμε τόσους πολλούς μέσα σε μία ημέρα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής, ο Ροδρίγο Δελγάδο.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους όσοι σκέφτονται να μπουν στη χώρα παράνομα: η τύχη τους θα είναι η απέλαση», διεμήνυσε ο υπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Οι απελάσεις έγιναν λίγο καιρό μετά την άφιξη περίπου 1.600 μεταναστών στη μικρή πόλη Κολτσάνε, στα σύνορα της Χιλής με τη Βολιβία.

Μετανάστες κοιμούνταν σε δρόμους και πλατείες. Οι τοπικές αρχές μίλαγαν για επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες αυτούς είχαν αρχικά δοκιμάσει την τύχη τους στο Περού, όπου πήγαν προς αναζήτηση δουλειάς εν μέσω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα τους. Όμως, καθώς η περουβιανή οικονομία υφίσταται βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αποφάσισαν να πάνε στη Χιλή μέσω Βολιβίας.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα επέκρινε τις απελάσεις, τονίζοντας ότι αντίκεινται προς τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των προσφύγων.

Πηγή protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου