Συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής και την δημοσιογράφο Τάνια Μποζανίνου παραχώρησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι κλειστές δομές σε Σάμο Κω και Λέρο θα λειτουργήσουν στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2021…

Παραλάβαμε μία χαώδη κατάσταση στο μεταναστευτικό. Σήμερα κλείνουμε δομές και ενισχύουμε τα μέτρα ασφαλείας. Σε διαβούλευση νέο σχέδιο νόμου που θα αυστηροποιήσει τις διαδικασίες επιστροφών. 

Η χώρα μας προτάσσει πλέον την απέλαση όσων δεν δικαιούνται να μένουν νόμιμα στη χώρα μας. 

Ερωτηθείς για το εάν σταματούν οι δικαστικές απελάσεις ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η κατάργηση των επιβαλλόμενων από τα δικαστήρια απελάσεων ήταν μία από τις πολλές ανορθογραφίες του ΣΥΡΙΖΑ. Με την κατάργηση της δικαστικής απέλασης ο ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε ένα βασικό βέλος από τη νομική φαρέτρα της χώρας. 

Παράλληλα ο υπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε θετικό ισοζύγιο επιστροφών-αφίξεων για τη χώρα μας. Δηλαδή πλέον φεύγουν περισσότεροι μετανάστες από όσους ήρθαν. Εργαζόμαστε συστηματικά για την επιτάχυνση των επιστροφών και των απελάσεων. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα τεθεί σε διαβούλευση νέο σχέδιο νόμου που θα απλοποιήσει το κανονιστικό πλαίσιο και θα αυστηροποιήσει τις διαδικασίες επιστροφών ανέφερε ο κ Μηταράκης.


Η φωτογραφία στις 18 Ιανουαρίου 2020 αποτυπώνει την έναρξη των εργασιών στην περιοχή Ζερβού. Τίποτα δεν προμήνυε το φαραωνικών διαστάσεων έργο που ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες. Για άλλη μια φορά η διπλή γλώσσα των πολιτικών βρήκε πρόσφορο έδαφος.


Αναφορικά με τις επιστροφές στην Τουρκία τόνισε ότι η γρήγορη εκτέλεση επιστροφών προσέκρουε στις ιδεοληψίες και την πολιτική απροθυμία της προηγούμενης Κυβέρνησης να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαδικασίες ασύλου εκμεταλλευόμενη τον γεωγραφικό περιορισμό που αποδέχθηκε ως όρο στην Κοινή Δήλωση EE-Τουρκίας.
Ένας συνδυασμός ενεργειών που είχαν ως αποτέλεσμα τον υπερσυνωστισμό των νησιωτικών δομών και τη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα που ακόμα δεν είχε εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο Ανθρώπων για τους οποίους στη συνέχεια εκδιδόταν απορριπτική απόφαση και δεν υπήρχε η δυνατότητα να επιστραφούν. Σε αυτή την πολιτική οφείλονται τα προβλήματα στις μεγάλες πόλεις όπως π.χ στην Αθήνα όπου την περίοδο 2015-2019 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αλλοδαπών που διέμεναν από 74.913 το 2014 σε 105.953 το 2019

Με πρωτοβουλία της Ελλάδας συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης επανεκκινούμε τις σχετικές διαδικασίες καθώς έχουμε καταθέσει αίτημα προς τη FR0NTEX και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιστροφή 1.455 μεταναστών. Ασκούμε διαρκή πίεση στην Ε.Ε και θεωρούμε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να αποδείξει την διάθεση της για συνεργασία.
Fake news οι επαναπροωθήσεις.

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες σε βάρος της χώρας μας για pusn backs ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής fake news που προωθεί η Τουρκία μέσω ορισμένων ΜΚΟ και δικτύων λαθρεμπόρων.

Οι ως τώρα έρευνες από τη FRONTEX αλλά και το Λιμενικό Σώμα δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία καταγγελία.

Αντιθέτως έχουν επιβεβαιώσει ότι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας που είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή μας γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών.Αναφορικά με την δημιουργία κλειστών/ελεγχόμενων δομών ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως το κλίμα σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν ένα χρόνο πριν. Η κυβέρνηση άλλαξε δραστικά και ουσιαστικά την κατάσταση. Τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια κατέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας δομών διαφορετικού τύπου με συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας. Δομές εκτός αστικού ιστού που θα επιτρέψουν στα νησιά μας να αφήσουν πίσω το μεταναστευτικό να ασχοληθούν με την οικονομία και την ανάπτυξή τους. Προχωράμε σε Σάμο, Κω και Λέρο όπου στόχος μας είναι οι κλειστές/ελεγχόμενες δομές να λειτουργήσουν στα τέλη του Α εξαμήνου του 2021.

Χαιρετίζω την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων δομών μέσω της δημιουργίας κλειστής/ελεγχόμενης δομής εκτός αστικού ιστού. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται στη Χίο οι δηλώσεις του δημάρχου Χίου και των περιφερειακών συμβούλων της πρώτης σε σταυρούς περιφερειακής παράταξης Εμείς για το Αιγαίο.
Στα παραπάνω δεν φαίνεται να έρχεται στην επιφάνεια το ακανθώδες ζήτημα της ύπαρξης μόνιμων δομών στα νησιά μας, φαραωνικών διαστάσεων και το σπουδαιότερο μέσα από ποιόν δίαυλο διαλόγου αποφασίστηκαν όλα αυτά για τη Σάμο που μας απασχολεί άμεσα.
Προφανώς κατ’ αυτό τον τρόπο δεν αφήνουμε πίσω το μεταναστευτικό όπως διατείνεται ο κ. Μηταράκης, αλλά το έχουμε ολοζώντανο μπροστά μας και τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του νησιού προς το χειρότερο.


ΠΗΓΗ   samostoday.gr