της Κατερίνας Καλεντερίδου

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, όταν έφταναν πληροφορίες στα δημοσιογραφικά γραφεία, πως η τουρκική κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των συνόρων της και αφήνει ελεύθερους δεκάδες (εκείνη την ημέρα) μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να περάσουν στη χώρα μας και από αυτή, να συνεχίσουν για την Ευρώπη.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Δυνάμεις από ολόκληρο τον Έβρο, έφτασαν στις Καστανιές.

Η Τουρκία, μεθόδευσε εν κρυπτώ ένα οργανωμένο σχέδιο και ξεκίνησε να εξαπολύει την υβριδική της επίθεση σε βάρος της χώρας μας. Χρησιμοποίησε μάλιστα, ως εμπροσθοφυλακή άμαχους, ταλαιπωρημένους, αλλά και κακοποιούς οι οποίοι πάντα υπό την καθοδήγηση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των πρακτόρων της ΜΙΤ, επιχείρησε εισβολή στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, με στόχο την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια.

Ο στόχος ήταν ένας και μοναδικός, η αποσταθεροποίηση της χώρας μας αλλά και να στείλει ο σουλτάνος το μήνυμά του στην Ευρώπη, κάτι το οποίο αναμφίβολλα δεν κατάφερε. 


Έτσι μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μάλιστα οι τούρκοι, μετέφερεραν τους πρόσφυγες και τους μετάνστες με δικά σους λεωφορεία ενώ ναύλωναν ακόμα και ταξί. Παράλληλα, τους εφοδίαζαν με πυρομαχικά ώστε να τρομοκρατήσουν τις Ελληνικές Δυνάμεις.

Στον αγώνα να κρατηθεί όρθιος ο Έβρος και η Ελλάδα, ήταν όλοι. Στρατός, Αστυνομία, Συνοριοφυλακή, Εθνοφυλακή, Αγρότες, Κάτοικοι των παρέβριων περιοχών, γυναίκες, άνδρες, ΌΛΟΙ ήταν εκεί!

Μέσα σε λίγες ώρες πολυπληθείς ομάδες φτάνουν στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, με την Τουρκία να "φωνάζει" πως θα περάσουν στην Ελλάδα 80 χιλιάδες μετανάστες με την επισήμανση πως έρχονται άλλες 200.000 ορδές. 



 

Τα δεδομένα του 2020:

25-27 Φεβρουαρίου: είχαμε συγκρούσεις των ΜΑΤ με κατοίκους σε Λέσβο και Χίο.

27 Φεβρουαρίου: σκοτώθηκαν 36 τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ της Συρίας. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα συνεδρίασε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

28 Φεβρουαρίου: Χαράματα και αμέσως μετά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία θα αφήσει ανοιχτά τα σύνορά της για όσους θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. 


Στη συνέχεια έχουμε τα εξής βεβαιωμένα στοιχεία:

Χιλιάδες μηνύματα εστάλησαν σε τηλέφωνα προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία. Τα μηνύματα ενημέρωναν ότι τα σύνορα προς την Ελλάδα (και μόνον προς την Ελλάδα) είναι ανοιχτά.

Τοπικοί αξιωματούχοι των δήμων ναύλωσαν λεωφορεία από διάφορες πόλεις της Τουρκίας και άρχισαν να μεταφέρουν κόσμο στα σύνορα του Έβρου και στις παραλίες απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Η «μεγάλη έξοδος» ακολουθείτο κατά βήμα από κρατικά τουρκικά μέσα ενημερώσεως που μετέδιδαν σε απ’ ευθείας μετάδοση τα τεκταινόμενα.


Από την πρώτη στιγμή ετέθη σε λειτουργία μηχανισμός παραγωγής ψεύτικων ειδήσεων. Για να ενθαρρυνθούν όσοι ήθελαν να πάνε στην Ελλάδα, ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε δημοσίως το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου ότι ήδη 18.000 άτομα είχαν περάσει στην Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί του μιλούσαν για 135.000.

Ο ξένος τύπος «μπούκωσε» ξαφνικά με φωτογραφίες, βίντεο και ενημερωτικό υλικό που εδραίωνε με προσεκτικό τρόπο την τουρκική προπαγάνδα περί προσφύγων που αναζητούσαν καταφύγιο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο, παρακάτω ακολουθεί η ερμηνέια των γεγονότων μέσα από το πρίσμα του ανορθόδοξου πολέμου και των ασύμμετρων ενεργειών:

Ήταν μία ασύμμετρη ενέργεια υπό την έννοια ότι θεωρητικώς δεν υπάρχουν σχέδια για άμυνα έναντι εισόδου δεκάδων χιλιάδων άοπλων μεταναστών και προσφύγων

Η Τουρκία χρησιμοποίησε χαμηλού σχετικά κόστους μέσα (τους μετανάστες και πρόσφυγες) που προκαλούν όμως, δυσανάλογα, μεγάλου κόστους (δηλαδή ασύμμετρου) αποτελέσματα


Υποχρέωσε τον αντίπαλο να κινητοποιήσει μεγάλες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, λιμενικό και πολεμικό ναυτικό, χωρίς η Τουρκία να χρειασθεί να κινητοποιήσει το ελάχιστο των αντίστοιχων δυνάμεων.

Δημιούργησε σύγχυση για την φύση και τον αντικειμενικό στόχο της απειλής. Θεωρητικώς άφησε τα σύνορα ανοιχτά διότι ήθελε να υπενθυμίσει το προσφυγικό πρόβλημα της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα στο έδαφος της Τουρκίας δεν υπήρχαν πρόσφυγες από το Ιντλίμπ. Η Τουρκία ήθελε μόνον να αποσταθεροποιήσει τον αντίπαλο (την Ελλάδα).

Επέλεξε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πιστεύοντας ότι θα έπιανε τη χώρα σε εορταστική ατμόσφαιρα. Το πρωί της Τρίτης, όταν το κράτος θα ξυπνούσε από την καρναβαλική ραστώνη, θα ήταν πλέον αργά.

Προσπάθησε να μεγαλώσει την αδυναμία του αντιπάλου (της Ελλάδας) που βρισκόταν ήδη σε οριακή κατάσταση στα νησιά λόγω του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

Ενώ παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, χρησιμοποιούσε εμμέσως διατάξεις του, (ανθρωπιστικό δίκαιο και δίκαιο για το άσυλο) για να αποσταθεροποιήσει τον αντίπαλο. Όταν οι δεκάδες χιλιάδες κατευθυνόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες περνούσαν στην Ελλάδα, η υποχρέωση να προσφέρουμε σε άτομα που καταδιώκονται το δικαίωμα να ζητούν άσυλο, θα οδηγούσε στην απόλυτη κατάρρευση του συστήματος.

Στην περιοχή έφτασε άμεσα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και είπε: «Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, oτι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN δήλωνε: «Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ουσιαστικά το μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των δικών της συμφερόντων. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τη Συρία, δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ. Ζούσαν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι μιλούν άπταιστα την τουρκική γλώσσα. Λαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς τους παρέχει μέσα για τη μεταφορά τους στα σύνορα και βεβαίως η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει: να προστατέψει τα σύνορά της για κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.» 

 

Ο δε Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, παρακινούσε μέσω κοινωνικών δικτύων τους πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου και τόνισε: «Αυτό είναι μόνο η αρχή. Σε κάποια σημεία του ποταμού η στάθμη είναι χαμηλή. Έτσι, με τα πόδια σας εύκολα μπορείτε να περάσετε. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να τους συγκρατήσει στα σύνορα. Να δείτε τι έχει να γίνει μετά. Δεν είναι μόνο ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά και τι θα γίνει μετά».

Κάπως έτσι ξεκίνησαν και τα επεισόδια. Οι εκατοντάδες πλεόν συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά, πετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας φωτοβοίδες, αβολίδωτα πυρά και χημικά. Η Ελλάδα απαντά.

Εικόνες τουρκικού τεθωρακισμένου που προσπαθούσε να ρίξει τον φράχτη στις Καστανιές έκαναν το γύρο του κόσμου και όλα αυτά ήταν η αρχή ενός άλλου παιχνιδιού του Ερντογάν, ένα παιχνίδι του το γνωρίζει καλά. Αυτό της Προπαγάνδας.

Προπαγάνδα και fake news

Η άλλη πτυχή της υβριδικής απειλής, είναι η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση από την Τουρκία, σχετικά με τα γεγονότα στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Μια από τις βασικές παραμέτρους, σε καταστάσεις έκτακτες, σε κρίσεις, σε εμπόλεμες καταστάσεις και κυρίως στον υβριδικό πόλεμο, είναι η παραπληροφόρηση, τα fake news. Στόχος της παραπληροφόρησης, όπως και κάθε μορφής προπαγάνδας, είναι η ευαισθητοποίηση και η αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης, με προοπτική να μορφοποιηθεί, προς μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση και δράση.

Η Τουρκία, στην πρόσφατη κρίση του 2020, (γέννημα θρέμα Ερντογάν η ιδέα), με στόχο την Ελλάδα, εργαλειοποίησε το μέγιστο πρόβλημα του προσφυγικού μεταναστευτικού, και χρησιμοποιησε τη μέθοδο της προπαγάνδας.

Δήλωση Ερντογάν: «Οι Έλληνες, που χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να εμποδίσουν τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός τους, έφτασαν μέχρι το σημείο να τους πνίγουν ή να τους σκοτώνουν. Στον Έβρο Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν πέντε πρόσφυγες».

Δήλωση Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα έχει πυροβολήσει στις βάρκες των προσφύγων, τις έχει βυθίσει στο Αιγαίο, πνίγοντας τους μετανάστες και σε άλλες περιπτώσεις, με τη βία τους επιστρέφει, αρκετούς από αυτούς τραυματισμένους, στην Τουρκία».

Στις 3 Μαρτίου 2020 στον Έβρο, έφθασαν μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, οι οποίοι στήριξαν πλήρως την Ελλάδα και την προσπάθειά της να αναχαιτίσει τις προσπάθειες παράνομης εισόδου από το τουρκικό έδαφος, αφού πρώτα πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορά μας, προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία. 



Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δήλωσή της ανέφερε ότι «οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δέχτηκε μια υβριδική απειλή ωστόσο σε καμία περίπτωση, ο Ελληνικός Στρατός, δεν θα άνοιγε πυρ εναντίων αμάχων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τότε: «Η μαζική και οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών στα σύνορά μας, με όρους πραγματικής εισβολής, συνιστά αποσταθεροποιητική ενέργεια και υβριδική απειλή εναντίον της χώρας μας, με υποκίνηση της Τουρκίας».

Επομένως, στόχος της Τουρκίας ήταν να ακυρώσει τα αποτρεπτικά συνοριακά σχέδια της Ελλάδας και να εξευτελίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας , να περάσει από τον Έβρο 40.000-60.000 ή και περισσότεροι πρόσφυγες-μετανάστες, μουσουλμάνοι, ομάδες τζιχαντιστών και να εγκλωβιστούν στη Θράκη, αφού τα σύνορα από την Ελλάδα προς την Ευρώπη είναι ερμητικά κλειστά. Και τα υπόλοιπα θα τα αναλάμβανε το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής...

Σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο, όλα αυτά υπηρετούσαν μία βασική διδαχή στις στρατηγικές σπουδές: «Η άριστη ενέργεια στον πόλεμο είναι να υποταχτεί ο εχθρός χωρίς μάχη».

Πού απέβλεπε η Τουρκία; Όταν την επομένη της Καθαράς Δευτέρας ο κρατικός μηχανισμός θα ξυπνούσε, στη χώρα θα βρίσκονταν ήδη κάποιες επιπλέον δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Η κυβέρνηση, ήδη ζορισμένη λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα αντίστοιχο πρόβλημα σε Μακεδονία και Θράκη. Η κατάρρευση της ασφάλειας στα σύνορα με το κλίμα που ήδη επικρατούσε, θα οδηγούσε σε έντονη αμφισβήτηση της προσφάτως εκλεγείσας κυβερνήσεως και σε αποσταθεροποίηση. Έτσι η Τουρκία θα πετύχαινε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Αφ’ ενός η Ελλάδα θα έμπαινε σε πολιτική περιδίνηση. Αφ’ ετέρου η Ευρώπη θα έβλεπε με δέος την έμπρακτη δυνατότητα της Τουρκίας να αποσταθεροποιεί χώρες με όπλο το μεταναστευτικό.

Η τουρκική προσπάθεια απέτυχε για μία σειρά από λόγους:

-Κατ’ αρχήν ήταν λάθος επιλογή η διάτρηση των ελληνικών συνόρων στον Έβρο. Πρόκειται για το καλύτερο φυλασσόμενο τμήμα της ελληνικής μεθορίου. Ο τουρκικός σχεδιασμός έπασχε σοβαρά σε αυτό το σημείο.

-Λόγω της έκρυθμης καταστάσεως στα νησιά, ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν σε εγρήγορση.

-Ο πρωθυπουργός είχε ήδη από την Τετάρτη το βράδυ δώσει ρητή εντολή στο λιμενικό να αυξήσει «σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Ο ίδιος ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 27/2 -μία ημέρα πριν αρχίσει η εφαρμογή του σχεδίου- ότι δεν θα δεχθεί άλλες παράνομες εισόδους. Την Παρασκευή 28/2 το πρωί η χώρα ήταν ήδη αναβαθμισμένη «στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση».

-Τα ανακλαστικά υπήρξαν άμεσα με την αποστολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο ήδη από το πρωί της Παρασκευής 28/2. Η αντιμετώπιση του σχεδίου εισόδου με αστυνομικές δυνάμεις υπήρξε κομβικής σημασίας. Σε άλλη περίπτωση θα είχαμε νεκρούς, όπως επιζητούσε άλλωστε ο Ερντογάν. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από τις αρχές του 2020 είχε συστήσει στρατηγείο στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, νοτιότερα από τις Καστανιές. Το στρατηγείο στο οποίο συνυπήρχαν αστυνομία και στρατός λειτούργησε άψοδα.

-Ο λαός έδειξε απίστευτη ομοψυχία, αντιλαμβανόμενος ενστικτωδώς την σοβαρή τουρκική απειλή.

-Τέλος, η εμφάνιση του κορωνοϊού και η διακοπή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, είχε περιορίσει την εορταστική διάθεση των ημερών.

Όλα αυτά αναφέρονται διότι πλανάται από πολλούς το ερώτημα «εάν είχαμε εισβολή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας». Τα θέματα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά και πρέπει να προσέχουμε τους όρους που χρησιμοποιούμε. Ο όρος «εισβολή» δεν περιλαμβάνει μόνον ένοπλη επίθεση με τεθωρακισμένα, ελικόπτερα και αεροπλάνα. Στη στρατιωτική αντίληψη «εισβολή» μπορεί να είναι οτιδήποτε υποτάσσει τον αντίπαλο. 


Οπότε η απάντηση είναι ότι: ναι! Είχαμε εισβολή· άλλου τύπου από την ένοπλη, αλλά εισβολή με όλες τις συνέπειες που θα είχε, εάν επιτύγχανε. Εκείνο που επίσης πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ό Ερντογάν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας προσπάθησε ανενδοίαστα να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα. Το σχέδιο, που είχε σαφέστατα ετοιμασθεί από στρατιωτικούς, ξεφούσκωσε στον Έβρο και στα νησιά. Αυτό προσέθεσε μία ακόμη αποτυχία στους σχεδιασμούς του Ερντογάν. Δεν είναι μόνον ότι έχασε το πλεονέκτημα. Το χειρότερο για αυτόν είναι ότι έχασε τη δυνατότητα να επισείει στην Ευρώπη την απειλή του μεταναστευτικού.

Εν κατακλείδι: Ο Έβρος, άντεξε και στάθηκε όρθιος - Η Ελλάδα πόσο θα σταθεί στον Έβρο;


ΠΗΓΗ   pameevro.gr