Αρνητική ήταν τελικά η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 28 στα 32 χρόνια, στην Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή εν όψει του επικείμενου διαγωνισμού πρόσληψης 800 νέων Συνοριακών Φυλάκων, ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Αναστάσιος Δημοσχάκης στις 27 Νοεμβρίου του 2020.

Μάλιστα, η ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της ΝΔ, προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εργασίας ήταν γραπτή, διαβιβάζοντας έτσι το αίτημα μεγάλου αριθμού Εβριτών και των οικογενειών τους, αναφορικά με την αύξηση από 28 στα 32 έτη του ηλικιακού ορίου των υποψηφίων στον επικείμενο διαγωνισμό κατάταξης των 800 ΣΝΦ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως τόνιζε ο Βουλευτής, η κυβέρνηση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας προβαίνει σε έγκαιρο χρόνο, στην υλικο-τεχνική και στελεχιακή θωράκιση της ακριτικής και εθνικά ευαίσθητης περιοχής του Έβρου!

Στο πλαίσιο της προσεχούς πρόσληψης των 800 συνοριοφυλάκων, εκ των οποίων οι 600 εξ αυτών θα καταταγούν στις Υπηρεσίες του Έβρου, ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να εξεταστεί η ενδεχόμενη επαναφορά του ηλικιακού ορίου που ίσχυε κατά τη σύσταση των Υπηρεσιών Φύλαξης της Χώρας, δηλαδή στα 32 έτη.

Διευκρίνιζε δε ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού πρόσληψης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) του περασμένου Νοεμβρίου 2019, για την υποβολή αίτησης σε θέση απασχόλησης στο βασικό επίπεδο, ο υποψήφιος έπρεπε να είναι νεώτερος των 47 ετών…

Το εν λόγω αίτημα, φέρει κοινωνικό και εθνικό πρόσημο, καθώς θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ίδια την διαγωνιστική διαδικασία!!!

Ο ευγενής ανταγωνισμός θα αναδείξει ικανά στελέχη, δίνοντας την ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης σε νέους κατοίκους του Έβρου που θα παραμείνουν στον τόπο τους κάτι που τους στέρησε το Ελληνικό Κράτος λόγω μνημονίων & κυρίως λόγω εμμονών σε πολιτικές των ανοικτών συνόρων!!!

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του Αν.Δημοσχάκη στις 27 Νοεμβρίου 2021:

Η κυβέρνηση της ΝΔ σε έγκαιρο χρόνο και με σταθερό βηματισμό, θωρακίζει πολυεπίπεδα την εθνικά ευαίσθητη και νευραλγική περιοχή του Έβρου, εκεί όπου βρίσκεται η καρδιά και η σφραγίδα του κράτους!

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, η κυβέρνηση προβαίνει πέρα από την βελτίωση των μέτρων φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρονικής και ηλεκτρικής (φωτισμός) προστασίας των συνόρων & στην στελέχωση των αρμοδίων φυλακτικών υπηρεσιών!

Σε συνέχεια της κατάταξης των 400 ΣΝΦ και τοποθέτησης αυτών αποκλειστικά στο Ν.Έβρου, αναμένεται στο προσεχές χρονικό διάστημα η νέα κατάταξη συνολικά 800 εκ των οποίων οι 600 για τις Υπηρεσίες του Έβρου.

Στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσληψης – η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα θα είναι ορισμένου χρόνου – θα ήταν σημαντικό να εξεταστεί, η ενδεχόμενη αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 28 στα 32 έτη τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες Έλληνες πολίτες.

Πρόκειται για ένα αίτημα που εκφράζει έναν μεγάλο αριθμό Εβριτών, όπως διατυπώνεται στην επισυναπτόμενη επιστολή, οι οποίοι ζητούν την επαναφορά του ηλικιακού ορίου που ίσχυε κατά τη σύσταση των Υπηρεσιών Φύλαξης της Χώρας λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.2622/98.

Ήδη με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, του Υπουργείου & του Αρχηγείου ΕΑ, οι 400 νέοι ΣΝΦ έχουν στελεχώσει τις Υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων στον Έβρο & μάλιστα οι 310 εξ αυτών προέρχονται από την τοπική κοινωνία εξ αιτίας της ‘γαλαντόμου’ μοριοδοτικής διαγωνιστικής διαδικασίας περί εντοπιότητας (5 μόρια).

Επίσης 80 περίπου επιτυχόντες στον τελευταίο πανελλαδικό διαγωνισμό των 1.500 Ειδικών Φρουρών (ΕΦ) προέρχονται από τον Έβρο!

Με την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων στα 32 θα δοθεί η ευκαιρία και σε μια νέα αδικημένη ομάδα νέων, οι οποίοι περίμεναν επί σειρά ετών να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις, ώστε να διαμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους, μέσα από ένα αναβαθμισμένο ευγενή ανταγωνισμό υποψηφίων έχοντας ως σύνθημα “οι αριστείς & πάλι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες στην πατρίδα”…

Επιπροσθέτως αναφέρω ότι ο διαγωνισμός στελέχωσης της Frontex ο οποίος διεξήχθη πέρσι, προέβλεπε όσον αφορά τα όρια ηλικίας: στο βασικό επίπεδο, ο υποψήφιος να είναι νεώτερος των 47 ετών κατά την υποβολή της αίτησης, ενώ για το ενδιάμεσο και το προχωρημένο επίπεδο δεν υπήρχε όριο ηλικίας.

Η ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος, θα δώσει την δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης σε μεγαλύτερο ποσοστό νέων, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους, σε μία περίοδο μάλιστα όπου το δημογραφικό ζήτημα συνιστά μία σύγχρονη απειλή!!!

Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά και τους οικισμούς της νευραλγικής περιοχής του Ν. Έβρου, που πραγματικά συνιστούν ενεργά στρατόπεδα τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης!

Από την πολύμηνη έρευνα που έχει γίνει, δεν προκύπτει νομικό κώλυμα ή ζήτημα με την ασφάλιση και την κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης με την προτεινόμενη αλλαγή…

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1.Είναι στα σχέδια σας & στις δυνατότητες σας όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο αύξησης του ηλικιακού ορίου από τα 28 στα 32 στην αναμενόμενη προκήρυξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Αρχηγείου ΕΑ για 800 νέους Συνοριοφύλακες;

2.Είναι στις προθέσεις σας να προκηρύξετε Περιφερειακό & όχι Πανελλαδικό διαγωνισμό, όπως αυτός διεξήχθη το τρέχον έτος σε ότι αφορά τους νέους 400 Συνοριοφύλακες που ήδη τοποθετήθηκαν στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φρούρησης;;;




Πηγή pameevro.gr