Το φαινόμενο των πλαστών βεβαιώσεων μετακίνησης προσπαθεί να περιορίσει η κυβέρνηση ώστε να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών το διάστημα του σκληρού Lockdown στην Αττική. 

Πρώτο το Dikaiologitika News αποκάλυψε την μέθοδο αυτή που χρησιμοποιούν οι εργοδότες αλλά και μερίδα εργαζομένων ώστε να κυκλοφορούν ανενόχλητοι από τις ελεγκτικές αρχές και χωρίς να χρειάζεται να περιορίζονται στους λόγους μετακίνησης που παρέχει η αποστολή του SMS στο 13033. 

Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ηλεκτρονικό «μάτι» που θα εντοπίζει τις πλαστές άδειες κυκλοφορίας τύπου Α

Από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου δεν θα ισχύουν οι χειρόγραφες βεβαιώσεις τύπου Α που έχουν χορηγηθεί σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή ή τηλεργασία γεγονός που μπορεί να διασταυρωθεί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Παράλληλα όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πολλοί εργαζόμενοι δεν υπάγονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με αποτέλεσμα να μετακινούνται με την χειρόγραφη βεβαίωση μετακίνησης αφού δεν μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονικά μέσω του ΕΡΓΑΝΗ. Οι κατηγορίες εργαζομένων είναι απασχολούμενοι με εργόσημο, με μπλοκάκι, οι κάτοχοι Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο "ΕΡΓΑΝΗ", οι εργοδότες που δεν έχουν την υποχρέωση απογραφής στο ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω του ότι απασχολούν εργαζόμενους που δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (π.χ. εργάτες γης), εργοδότες που διαθέτουν ΑΜΟΕ (Αριθμός Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου). Μάλιστα η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει η χειρόγραφη βεβαίωση να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας όπως π.χ. απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο "ΕΡΓΑΝΗ".

Με δεδομένο ότι υπάρχουν αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων ισχύουν και οι δύο βεβαιώσεις, χειρόγραφη και μέσω ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για την μετακίνηση των εργαζομένων προς και από την εργασία τους.

Ωστόσο παραμένει η χειρόγραφη βεβαίωση να αποτελεί εκμετάλλευση των εργοδοτών οι οποίοι δηλώνουν τους εργαζόμενους σε αναστολή ή σε εξ αποστάσεως εργασία και στην συνέχεια τους δίνουν χειρόγραφες βεβαιώσεις για να πηγαίνουν στην εργασία τους.
Σύμφωνα με καταγγελίες πολλοί εργαζόμενοι έχουν δηλωθεί ότι τηλεργάζονται αλλά πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους. Έτσι πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν τηλεργασία στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να καλύψουν το υποχρεωτικό 50% που ορίζει ο νόμος, όμως αναγκάζουν τους εργαζομένους να πάνε κανονικά στην εργασία τους.

Από την Κυριακή το βράδυ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα αλλάξει η δήλωση υποβολής των εργοδοτών για βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων καθώς πλέον οι εργοδότες θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν τον εργαζόμενο σε αναστολή ή σε τηλεργασία. Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας προχωράει μέσω της διαλειτουργικοτητας των συστημάτων να υπάρχει on line έλεγχος των εργαζομένων που κυκλοφορούν. Αναλυτικότερα κατά τον έλεγχο κυκλοφορίας θα μπορεί να εντοπιστεί εάν ο εργαζόμενος εργάζεται ή όχι, έχει δηλωθεί σε αναστολή ή σε τηλεργασία.

Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα αποφασίστηκε:

1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας
3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι 

α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα αποφασίστηκε:

1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
Επίσης, από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


ΠΗΓΗ    dikaiologitika.gr