Τη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς, στην ελληνοαλβανική μεθόριο, θα επισκεφθεί το ερχόμενο Σάββατο η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο τριήμερου ταξιδιού που πραγματοποιεί η κ. Γιόχανσον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Αλβανία, όπου πρόκειται να έχει συζητήσεις για τη συνεργασία της ΕΕ με τις δύο βαλκανικές χώρες σε θέματα μετανάστευσης.
Η Επίτροπος θα συναντηθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με μέλη της Προεδρίας, τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Υπουργό Ασφάλειας, τον Πρωθυπουργό του καντονιού Ούνα-Σάνα και τον δήμαρχο του Μπίχατς. Επίσης, θα επισκεφτεί τον καταυλισμό προσφύγων-μεταναστών Λίπα, συνοδευόμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Ασφάλειας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, άλλων οργανισμών του ΟΗΕ, και εταίρων.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη φιλοξενούνται περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδόν 6.000 από αυτούς ζουν σε εγκαταστάσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στα καντόνια του Σεράγεβου και του Ούνα-Σάνα. Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ υποστήριξε τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων στις εγκαταστάσεις της Λίπα, καθώς και την παροχή ζεστών ρούχων, σκεπασμάτων, τροφίμων και ιατρικής στήριξης.

Η κ. Γιόχανσον θα μεταβεί το Σάββατο στην Αλβανία όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, τον Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, τον υπουργό Εσωτερικών, Μπλέντι Τσούτσι και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Λουζλίμ Μπάσα.

Επίσης, θα μεταβεί στην Κακαβιά, όπου πραγματοποιείται κοινή επιχείρηση συνοριακού ελέγχου Frontex - Αλβανίας. Τέλος, θα επισκεφτεί ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο παρέχει σε μετανάστες εξοπλισμό ατομικής προστασίας από τον κορονοϊό.

Πηγή liberal.gr