Σε λίγους μήνες θα συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής και του έμελλε να πέσει θύμα διαρρηκτών την στιγμή, που λόγω ηλικίας, δεν έμενε στην μονοκατοικία που διατηρεί στην Κυψέλη αλλά σε οίκο ευγηρίας.

Η σπείρα των διαρρηκτών που προσπάθησε δυο φορές να μπει στο σπίτι του πρώην Αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων Βασίλη Τζαβέλλα δεν έδειξε σεβασμό στα προσωπικά του αντικείμενα. Του πήρε πίνακες ζωγραφικής, ένα μεταλλικό άγαλμα έφιππου άνδρα. Ποιο πολύ όμως τον στενοχώρησε που του πήραν τα παράσημα του αλλά και την επίσημη στολή του αρχηγού της αστυνομίας την οποία «είχε κρατήσει για να την φορέσει την ήμερα που θα τον μετέφεραν στην τελευταία του κατοικία».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του astinomiko.gr, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας μεταξύ 1974 – 1976, σε κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς του τμήματος Διαρρηκτών υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς του πήραν αλλά υπολογίζει την συνολική αξία των κλοπιμαίων σε περίπου πέντε χιλιάδες ευρώ». Οι δράστες αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο σπίτι τον περασμένο Μάιο αλλά δεν τα κατάφεραν. Επέστρεψαν στα μέσα Σεπτεμβρίου και παραβίασαν την πόρτα της κουζίνας. Σε λίγα λεπτά άρπαξαν τα κειμήλια του πρώην αρχηγού αλλά κυρίως του αφαίρεσαν αντικείμενα τα οποία του θύμιζαν τα χρόνια προσφοράς του στην Ελληνική Αστυνομία και ήταν συναισθηματικά δεμένος.

Πριν από λίγες μέρες αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς αλλά και η ομάδα ΔΙΑΣ εντόπισε το ασημί αυτοκίνητο που συνήθως χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας στην περιοχή της Κηφισιάς και τους σταμάτησαν για έλεγχο. Διαπίστωσαν ότι πρόκειται για τα τέσσερα άτομα που αναζητούσαν εδώ και πολύ καιρό και κατηγορούνται για 15 περιπτώσεις κλοπών και μια ληστεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής με την μέθοδο της απασχόλησης ή προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του Δήμου. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του ελέγχου βρήκαν 50 ευρώ και δυο δαχτυλίδια μέσα σε ειδική κρύπτη που είχαν φτιάξει στο όχημα τους τα μέλη της συμμορίας.

Το astinomiko.gr εξασφάλισε φωτογραφίες από τα ελάχιστα χρυσαφικά που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων καθώς οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι «τα κλοπιμαία διοχετεύονταν σε δίκτυο κλεπταποδόχων».

Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας που έμεναν κυρίως σε μονοκατοικίες. Όταν έκλεβαν τραπεζικές κάρτες δεν ήταν λίγες οι φορές που αμέσως πραγματοποιούσαν αγορές ή έβαζαν βενζίνη στα αυτοκίνητα τους. Κατά την διάρκεια της κράτησης τους όλοι οι συλληφθέντες ήταν αρνητικοί με τους αστυνομικούς και την ίδια περίπου στάση κράτησαν και όταν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορούμενων, ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στο astinomiko.gr υποστήριξε για τον πελάτη του ότι «τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία δείχνουν περιφερειακή μόνο εμπλοκή του εντολέα μου, μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι η τελική ετυμηγορία θα είναι διαφορετική και πιο επιεικής από την αρχική περιγραφή την αποδιδόμενων πράξεων».

Για την υπόθεση οι αστυνομικοί αναζητούν ένα ακόμα άτομο, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.




Πηγή astinomiko.gr