ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Σκόπια: Το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει τη νομιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, στα Σκόπια, καλείται να εξετάσει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί από φορείς και πολίτες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αποφανθεί για τη νομιμότητά της και τη συνταγματικότητα των διαδικασιών έγκρισής της.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπογραφή και δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, η Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να συζητείται ποικιλότροπα στη Βόρεια Μακεδονία.

Προσφυγές

Στα μέσα Μαρτίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, εμπειρογνώμονες επί των σχέσεων Βόρειας Μακεδονίας – Ελλάδας, καθώς και οι πολέμιοι της Συμφωνίας των Πρεσπών και του διατάγματος με το οποίο αυτή τέθηκε σε ισχύ, θα αντιμετωπίσουν το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Βόρειας Μακεδονίας telma.com.mk.

Επτά προσφυγές έχουν υποβληθεί κατά της συμφωνίας στο Δικαστήριο – από το Παγκόσμιο Συνέδριο της «Μακεδονίας», την καθηγήτρια Σόλζα Γκρέσεβα και πολίτες.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018 από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και Νίκο Κοτζιά, στο χωριό Νίβιτσι, στις όχθες της λίμνης Πρέσπας, ως λύση της 27χρονης διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Με αυτήν τη συμφωνία, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας»/πΓΔΜ, πήρε το επίθετο Βόρεια και το πρόσθεσε στο Σύνταγμά της.

H «μακεδονική γλώσσα»

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, η Ελλάδα αναγνώρισε την ιθαγένεια και τη «μακεδονική γλώσσα», αλλά επίσης εγκατέλειψε το βέτο της για την ευρωατλαντική ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, επιτρέποντάς της να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο τότε πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα του νόμου, οπότε η επικύρωση έγινε μόνο από τον τότε πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι.

Αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα όσων προσφεύγουν ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση έχει αντίθετη άποψη και ισχυρίζεται ότι η συνταγματική παραβίαση διαπράχθηκε από τον πρώην πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα υποχρεούται να υπογράψει επειδή η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε δύο φορές υπέρ του Νόμου.

Τους επόμενους μήνες, αναμένεται συζήτηση στην Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας.

Θα ξεκινήσει από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Λιούπτσο Κοσάρεφ, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πηγή περιφερειακής αστάθειας.
Και ο νόμος για τις Γλώσσες

Στην ίδια προπαρασκευαστική συνεδρία θα συζητηθεί και ο νόμος για τις Γλώσσες.

Και αυτός ο νόμος δεν έλαβε υπογραφή από τον Ιβάνοφ.

Πριν τρία χρόνια, με αυτόν τον νόμο, η αλβανική γλώσσα απέκτησε ευρύτερη εφαρμογή και ιδρύματα που ελέγχουν τη χρήση της.

Προσβλήθηκε στο δικαστήριο με συνολικά 13 προσφυγές από το VMRO DPMNE, την Αριστερά, το Παγκόσμιο Συνέδριο της «Μακεδονίας», την καθηγήτρια Τάνια Καρακαμίσεβα και άλλους.

Ειδική σύνοδος

Οι προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις πραγματοποιούνται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες συνταγματικοί δικαστές χρειάζονται ευρύτερες διαβουλεύσεις για να διαμορφώσουν τη γνώμη τους.

Σε ειδική σύνοδο, θα αποφασίσουν εάν θα κινήσουν διαδικασία ή εάν οι εγκριθέντες νόμοι είναι πλήρως σύμφωνοι με το Σύνταγμα.

Πηγή in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου