ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Τραγωδία στη Γαλλία: Υπεύθυνος κέντρου υποδοχής μεταναστών δολοφονήθηκε από αιτούντα άσυλο

Ο δράστης μαχαίρωσε αρκετές φορές το θύμα όταν έμαθε ότι η αίτησή του για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε

Ένα Σουδανός μετανάστης, που είχε κάνει αίτηση για άσυλο, δολοφόνησε μα μαχαίρι τον υπεύθυνο του κέντρου υποδοχής προσφύγων στη νοτιοδυτική Γαλλία, όταν έμαθε ότι η αίτησή του απορρίφθηκε, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Το θύμα, προϊστάμενος του κέντρου υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Πο, ηλικίας 46 ετών, πέθανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά τις μαχαιριές που δέχτηκε και ο δράστης της επίθεσης, ένας 38χρονος Σουδανός συνελήφθη, διευκρίνισε αστυνομική πηγή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι σπεύδει στο κέντρο υποδοχής του Πο. Εξέφρασε «τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια τους θύματος και τους οικείους του».

Ο δράστης της επίθεσης είναι γνωστός στην αστυνομία για πράξεις βίας, και είχε περάσει από
τη φυλακή, αλλά ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών, και σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, η επίθεση δεν θεωρείται τρομοκρατική.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης είναι ένας αιτών άσυλο που δεν ζούσε στο κέντρο, αλλά είχε διαμείνει εκεί για λίγο κατά το παρελθόν.

Μόλις του είχαν αρνηθεί τη χορήγηση του καθεστώτος πρόσφυγα, διευκρίνισαν αστυνομικές και δημοτικές πηγές.

Σε κατάσταση σοκ μια υπάλληλος

Σε κατάσταση σοκ και ψυχολογικής κατάρρευσης, μια 47χρονη υπάλληλος του κέντρου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πο, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

«Είναι μια απίστευτη τραγωδία. Και είναι ακόμη πιο σοκαριστικό το γεγονός ότι το θύμα είχε προσληφθεί για να βοηθήσει αυτούς τους πρόσφυγες», αντέδρασε ο δήμαρχος του Πο, ο πρώην υπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La République des Pyrenees. Η εφημερίδα γραφεί ότι το θύμα μαχαιρώθηκε στον λαιμό.

Το κέντρο υποδοχής Isard COS για τους αιτούντες άσυλο που ιδρύθηκε πριν από πολύ καιρό στο Πο είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ένα κέντρο 257 θέσεων που προσφέρει στους αιτούντες άσυλο και στους πρόσφυγες μια «ολοκληρωμένη υποστήριξη αλλά προσαρμοσμένη σε κάθε οικογενειακή ή προσωπική κατάσταση», και προσφέρει διαμονή σε διάφορες συνοικίες της πόλης.

Ο φερόμενος ως δράστης δεν είχε απαντήσει σε δύο κλήσεις, από τις οποίες η μια ήταν στα τέλη του 2020, για να ειδοποιηθεί για την απέλασή του και «γιατί έπρεπε να εγκαταλείψει τη γαλλική επικράτεια (…) δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήρθε εδώ», δήλωσε ο Νταρμανέν έξω από το κέντρο υποδοχής.

Δίπλα του, ο δήμαρχος του Πο και πρώην υπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, εξέφρασε το «διπλό σοκ» της ένωσης «που φροντίζει περισσότερους από 250 ανθρώπους που ζητούν άσυλο, καταφύγιο, σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Ένα σοκ γιατί έχασαν τον συνάδελφό τους, τον φίλο τους, τον συγγενή τους» και για το γεγονός ότι αυτός έχασε τη ζωή του «από έναν μεταξύ αυτών, τους οποίους καλούνται να φροντίζουν και να βοηθούν».

Πηγή newsbeast.gr
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου