Τουλάχιστον 6.750 μετανάστες έχουν πεθάνει στο Κατάρ από το 2011 μέχρι σήμερα

Σχεδόν 700 ξένοι εργάτες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο Κατάρ αφότου το εμιράτο του Κόλπου ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, με ένα μέρος των θανάτων να αποδίδεται ευθέως σε εργατικά ατυχήματα που σχετίζονται με την ανέγερση υποδομών για το μεγάλο γεγονός που αρχίζει σε 21 μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η βρετανική εφημερίδα Guardian, τουλάχιστον 6.750 μετανάστες από Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Μπανγκλαντές και Σρι Λάνκα έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ από το 2011 έως το 2020, δηλαδή περίπου 12 κάθε εβδομάδα αφότου το Κατάρ αναδείχθηκε κάτω από ύποπτες συνθήκες διοργανωτής του Μουντιάλ 2022 τον Δεκέμβριο του 2010.

Στοιχεία που προκύπτουν από τις κυβερνήσεις της Ινδίας, του Νεπάλ, του Μπανγκλαντές και της Σρι Λάνκα δείχνουν ένα σύνολο 5.927 θανάτων πολιτών τους στο Κατάρ την τελευταία δεκαετία, ενώ η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ντόχα αναφέρει την απώλεια άλλων 824 πακιστανικής υπηκοότητας στο εμιράτο.

Αυτό σημαίνει ότι το Κατάρ έχει σε ετήσια βάση τριπλάσιο αριθμό θανάτων μεταναστών από όσα θύματα μετρά από την πανδημία (257 συνολικά έως χθες).

Εν μέσω οικοδομικού οργασμού στο Κατάρ –χώρα με στενή συμμαχία με την Τουρκία– ενόψει της επικείμενης υποδοχής της αμφιλεγόμενης διοργάνωσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, χιλιάδες ξένοι εργάτες προσελήφθησαν κάτω από μη ικανοποιητικές σύμφωνα με ξένες οργανώσεις συνθήκες και εργάζονται με αυστηρά χρονοδιαγράμματα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τουλάχιστον 37 θάνατοι ξένων εργατών την τελευταία δεκαετία συνδέονται άμεσα με τα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο εικάζεται ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα. Επισήμως, ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων αποδίδεται σε φυσικά αίτια, πράγμα που κάθε άλλο παρά πείθει τους οικείους πολλών από τους νεκρούς μετανάστες, οι οποίοι κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες εργασίες και διαμονής για τους αλλοδαπούς εργάτες στο Κατάρ.

Σε προηγούμενη έρευνα η βρετανική εφημερίδα είχε φέρει στο φως ότι η εργασία στις υψηλές θερμοκρασίες του Κατάρ συμβάλλει στους θανάτους από «φυσικά αίτια».
Προ της αρνητικής δημοσιότητας και της ηθικής διάστασης του ζητήματος, η FIFA υποχρεώθηκε μέσω εκπροσώπου της να δηλώσει ότι είναι πλήρως αφοσιωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων των εργατών σε έργα που σχετίζονται με τη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία: «Με πολύ αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια, η συχνότητα των ατυχημάτων στους χώρους ανέγερσης εγκαταστάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα μεγάλα τεχνικά έργα ανά τον κόσμο», ισχυρίστηκε η ομοσπονδία χωρίς να εμφανίσει στοιχεία για αυτό.

Η δε οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ απάντησε εκφράζοντας τυπικά τη λύπη της για τους θανάτους εργατών, τόνισε ότι κάθε περιστατικό ερευνάται πάντα και υπάρχει διαφάνεια για το θέμα αυτό, «αμφισβητώντας ανακριβείς ισχυρισμούς σχετικά με τον αριθμό των εργατών που έχουν πεθάνει στα έργα».

Πηγή kathimerini.gr