Σε διαχειρίσιμη κατάσταση οι μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο, σε επαγρύπνηση οι συνοριοφύλακες



Όπως πέρσι τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, παρατηρείται μία ύφεση στις μεταναστευτικές ροές μέσω Έβρου. Ωστόσο, οι αρμόδιοι τελούν σε πλήρη επαγρύπνηση, διότι την ηρεμία του Φεβρουαρίου ακολούθησαν πέρσι τα γεγονότα των Καστανεών του Μαρτίου.

Την κατάσταση από τα σύνορα μετέφερε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας: 

«αυτή τη στιγμή έχουμε μία σχετική “ηρεμία” στα σύνορά μας με τον Έβρο, είναι μία διαχειρίσιμη κατάσταση. Το “ηρεμία” δεν σημαίνει πως δεν μπαίνει κανένας μετανάστης, αλλά πως είναι μία κατάσταση διαχειρίσιμη. Έχουν ενεργοποιηθεί δραστικά κι οι υπηρεσίες διαχείρισης μετανάστευσης στη β’ ζώνη, με μπλόκα και με ό, τι χρειάζεται για να καταπολεμήσουμε τα κυκλώματα διακινητών, που έχουν τις ρίζες τους και στην Τουρκία και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Η διπλή «όψη» της συνοριοφυλακής

Σκοπός των συνοριοφυλάκων είναι «να μην μπαίνουν» οι μετανάστες, σύμφωνα με τον κο Χαρελά, ωστόσο ζήτημα αρκετά σοβαρό, το οποίο όμως δεν αποτελεί συνήθως αντικείμενο συζήτησης, είναι και το εξής: «αν έχουμε τα σύνορά μας πίσω ανοιχτά, δηλαδή να βγαίνουν (οι μετανάστες), αυτή η αλυσίδα δεν σπάει εύκολα, το ίδιο έγινε στην Ειδομένη τα προηγούμενα χρόνια».
Άλλωστε, τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών είναι καλά πληροφορημένα και, εάν η Ελλάδα έχει ανοιχτά τα σύνορά προς την ενδοχώρα της ΕΕ, αυτό αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για τους μετανάστες, ώστε να αποπειραθούν να μπουν στην Ελλάδα. «Θα πρέπει να φυλάμε καλά και την είσοδο και την έξοδο παράλληλα, ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα, η οποία υποβοηθιέται από τα κυκλώματα διακινητών», εξηγεί ο κος Χαρέλας.

Τα κυκλώματα καλά κρατούν

Συγχρόνως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΥΦΥ, οι διακινητές διατηρούν το δίκτυό τους σε πλήρη λειτουργία. «Τα κυκλώματα (διακινητών) θησαυρίζουν, τους βλέπουμε πως κινούνται και πάνω σε αυτό το κομμάτι συνεχίζεται η μάχη μας κατά αυτής της διασυνοριακής εγκληματικότητας», είπε, ενώ επικουρικά εξήγησε πως τα δρομολόγια διακινητών μεταναστών δεν αποτελούν κίνδυνο μόνο για τους διακινούμενους, αλλά φυσικά και για όλους τους πολίτες: «(οι διακινητές) οδηγούν επικίνδυνα, δεν έχουν διπλώματα, έχουν υπερφορτωμένα αυτοκίνητα με 10-15 άτομα, δημιουργούν τροχαία ατυχήματα, είναι πάρα πολύ σοβαρό κομμάτι, έχουμε και νεκρούς πολίτες».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. «Μας σπρώχνουν χιλιάδες ανθρώπους, αυτή η μεθόδευση που ξεκίνησε πολύ πιο πριν από τον περασμένο Μάρτιο –αλλά και φανερά τον περασμένο Μάρτιο- συνεχίζεται. Δεν μπορεί η Τουρκία να λέει πως δεν ξέρει: ξέρουν και πολύ καλά το τι γίνεται στα σύνορα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος.

Τέλος, ο κος Χαρέλας στο περιθώριο της συνέντευξης επαναδιατύπωσε το όχι της ΠΟΣΥΦΥ σε ενδεχόμενη επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΕΔΩ


ΠΗΓΗ   xronos.gr