Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν τη διάθεση των γειτόνων να στρατιωτικοποιήσουν το ζήτημα και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στέλνοντας κοντά στο «CESME» πολεμικά πλοία ώστε να αναγκάσουν την Αθήνα να αντιδράσει.

Έξω από τα Στενά με κατεύθυνση όπως όλα δείχνουν την περιοχή της παράνομης Τουρκικής navtex στην ‘’καρδιά’’ του Αιγαίου κινείται το υδρογραφικό TCG ‘’CESME’’ με την Άγκυρα να δείχνει ξεκάθαρη διάθεση να ανεβάσει την ένταση. Αν και δεν έχει παρατηρηθεί κινητικότητα από τον Τουρκικό στόλο η Αθήνα και το Ελληνικό επιτελείο βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και επανεκτιμούν συνεχώς την κατάσταση.

Έως τώρα η Τουρκία έχει δείξει τόσο στην περίπτωση του ερευνητικού ‘’BARBAROS’’ όσο και του ‘’ORUC REIS’’ ότι ενεργοποιεί τις navtex που εκδίδει και κάνει πράξη τις απειλές ακόμα και αν αυτές προκαλούν αντιδράσεις. Αυτή τη φορά πάντως η κίνηση της Άγκυρας έχει σημαντικές διαφορές. Το ‘’CESME’’ δεν είναι σκάφος με εξοπλισμό ο οποίος να επιτρέπει έρευνες σε υφαλοκρηπίδα αλλά υδρογραφικό με παλιές συσκευές και ηλεκτρονικά που περιορίζονται σε ανάλυση στήλης ύδατος. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για πλοίο το οποίο ανήκει στο Τουρκικό πολεμικό ναυτικό και έχει στελεχωθεί με προσωπικό αμιγώς στρατιωτικό έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ανάλογα συμβολική είναι η κίνηση της Άγκυρας να προχωρήσει σε έκδοση της navtex από τον σταθμό της Σμύρνης ο οποίος όπως ξεκαθαρίζει στο διάβημά της η Αθήνα δεν έχει καμία δικαιοδοσία για έκδοση ναυτικής οδηγίας στη συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Λήμνου, Αη Στράτη και Σκύρου.

Επιπλέον η τεράστια έκταση την οποία οριοθετεί η παράνομη Τουρκική navtex καταδεικνύει ότι η Άγκυρα φυσικά ενδιαφέρεται να προκαλέσει και όχι να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα. Περιοχή η οποία εκτείνεται και δυτικά του 25ου Μεσημβρινού τον οποίο η Τουρκία εδώ και χρόνια θεωρεί ότι πρέπει να αποτελεί το όριο το οποίο να διαχωρίζει τους τομείς δικαιοδοσίας στο Αιγαίο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Για πρώτη φορά οι γείτονες με συμβολικό τρόπο δείχνουν τις μαξιμαλιστικές τους διαθέσεις και με προκλητικό τρόπο επεκτείνουν τα όρια των παράνομων αξιώσεων. Είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία επιθυμούν να βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ώρα που η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι το μοναδικό ζήτημα προς συζήτηση είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν τη διάθεση των γειτόνων να στρατιωτικοποιήσουν το ζήτημα και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στέλνοντας κοντά στο ‘’CESME’’ πολεμικά πλοία ώστε να αναγκάσουν την Αθήνα να αντιδράσει. Ούτως η άλλως και μόνο η παρουσία του TCG CESME A-599 στην ‘’καρδιά’’ του Αιγαίου αποτελεί προκλητική ενέργεια την ώρα που η Άγκυρα δήθεν έχει αποκλιμακώσει με αφορμή τις διερευνητικές.

Ενδεικτική της αλλαγής στάσης των γειτόνων και η απόφασή τους να προχωρήσουν σε νέες προκλήσεις στον αέρα έπειτα από ένα διάστημα κατά το οποίο έστελναν στο FIR Αθηνών μόνο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ATR-72. Μαχητικά F-16 αλλά και F-4 εμφανίστηκαν και πάλι πάνω από το Αιγαίο με αποτέλεσμα να καταγραφούν έπειτα από αρκετές ημέρες και εμπλοκές με Ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Η Αθήνα έως τώρα κρατά χαμηλούς τόνους αναμένοντας τις Τουρκικές κινήσεις αλλά εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στρατιωτικοποίησει την έξοδο του ‘’CESME’’ με πολεμικά πλοία στο ‘’πλευρό’’ του αποτελεί μονόδρομο η παρουσία πλοίου του Πολεμικού μας Ναυτικού στην περιοχή.

Πηγή newpost.gr