Την πανίσχυρη ελληνική «οχιά» είδε σήμερα από κοντά ο επικεφαλής του ελληνικού «Πενταγώνου» - Στις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες το αναβαθμισμένο μαχητικό.

Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κάθισε στην νευραλγική θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση των τριών Κλάδων με νέα οπλικά συστήματα και συντήρηση των παλαιών, με παράλληλη «ένεση» σε ανθρώπινο δυναμικό.

Μετά από μια δεκαετία στασιμότητας στον αμυντικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, το υπουργείο Άμυνας προχωρά συνεχώς με ταχύτατες διαδικασίες στην ενδυνάμωση του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποιώντας στοχευμένες κινήσεις που είναι ικανές να ανατρέψουν τα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μπορεί τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον όλων να έχει πέσει στην απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία των γαλλικών μαχητικών 4.5 γενιάς Rafale και στο σοβαρότατο ενδεχόμενο απόκτησης των καλύτερων μαχητικών 5ης γενιάς, των αμερικανικών F-35, όμως το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «τρέχει» παράλληλα και δύο εξαιρετικά σημαντικά προγράμματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά «φτερά» προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ότι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, τα προγράμματα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών προχώρησαν με βάση τα χρονοδιαγράμματα και το πρώτο, πρωτότυπο, μαχητικό F-16 Viper έκανε και την πρώτη δοκιμαστική πτήση. Αυτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, και στη διάρκειά της έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων του αεροσκάφους. Υπήρξε απόλυτη επιτυχία και τις επόμενες ημέρες το πρώτο ελληνικό F-16 Viper αναμένεται να πετάξει για τις ΗΠΑ προκειμένου να το ελέγξουν οι Αμερικανοί, να ολοκληρωθούν όλες οι δοκιμές και να δοθεί έγκριση για να ξεκινήσει στην ΕΑΒ η αναβάθμιση των υπολοίπων 83 ελληνικών F-16 block 52+ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχο ε.α. κ. Θεόδωρο Λάγιο.

Τον Υπουργό υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΑΒ κ. Ιωάννης Κούτρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Παπακώστας. Στη συνάντηση κατά την οποία έγινε παρουσίαση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με έμφαση στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Viper καθώς και των μεταγωγικών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της “Lockheed Martin Aeuronautics International” κ. Ντένης Πλέσσας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεναγήθηκε στο πρότυπο αεροσκάφος F-16 το οποίο αναβαθμίστηκε στην εκδοχή Viper, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απογειωθεί για τις Η.Π.Α. όπου θα υποστεί εκτεταμένο τεχνικό έλεγχο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους παραγωγής και συναντήθηκε με τους εκπρόσωπους του Σωματείου Εργαζομένων. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης εξέφρασε τα θετικά σχόλιά του και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ΕΑΒ στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.





Πηγή newsbomb.gr