“Οι φτωχότεροι είναι συχνά οι πιο γενναιόδωροι άνθρωποι επειδή ξέρουν τι είναι τα δεινά”,
δήλωσε ο διπλωμάτης της Αϊτής σε τελετή στη Βοστώνη. Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Καθώς η Ελλάδα γιόρτασε την Ελληνική Επανάσταση του 1821,την Πέμπτη, ο Hans Charles, Γενικός Πρόξενος της Αϊτής στη Βοστώνη, έδωσε μια συγκινητική ομιλία, τονίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αϊτή, αν και βρίσκεται μόλις πάνω από 9.000 χλμ. (5.592 μίλια) από την Ελλάδα, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τους Οθωμανούς το 1822.

Στην ομιλία του πρόσφερε μια «ζεστή αγκαλιά» στον ελληνικό λαό.

«Η υπέροχη χειρονομία της Αϊτής εκείνη την εποχή επιβεβαιώνει την παροιμία που λέει ότι οι φτωχότεροι είναι συχνά οι πιο γενναιόδωροι άνθρωποι, επειδή ξέρουν τι είναι τα δεινά», είπε.

Πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη καταλαβαίνουν καλύτερα τον πόνο εκείνων που αγωνίζονται να βγουν έξω».

Η αφοσίωση της Αϊτής στην ελευθερία και η δέσμευσή της για την καταπολέμηση της καταπίεσης παρουσιάζονται στην ιστορική τους επανάσταση ενάντια στους Γάλλους.
Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα. Η μικρή Αϊτή που μετά από την Επανάστασή, είχε απελευθερωθεί από τη δικιά της σκλαβιά και κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1804, έστειλε στην επαναστατημένη Ελλάδα ένα καράβι με καφέ για το πουλήσουν οι Έλληνες και να αγοράσουν εφόδια για τον αγώνα τους.

Η Ελλάδα δωρίζει μαρμάρινο πλοίο στην Αϊτή

Ο Στράτος Ευθυμίου, που εκπροσωπεί το Ελληνικό Προξενείο της Βοστώνης, δωρίζει ένα μαρμάρινο καραβάκι από τον γλύπτη Πέτρο Μαρμαρίνο για να ευχαριστήσει την Αϊτή για την τιμή της Ελλάδας στις 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Ευθυμίου, ο Hans Charles είπε ότι παραλαμβάνει το μαρμάρινο καράβι ως σύμβολο της υλικής και ηθικής βοήθειας που έδωσε ο Πρόεδρος της Αϊτής Μπόιερ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του αγώνα ανεξαρτησίας.

Πηγή