Το 2019, το 11% του πληθυσμού των 27 κρατών μελών της ΕΕ ανέφερε ότι αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα που σχετιζόταν με εγκληματικότητα, βία ή βανδαλισμό στην περιοχή του.


Αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με την Eurostat, μειώνεται σταδιακά κάθε χρόνο και αφού έπιασε το ανώτατο επίπεδο του το 2013, με ποσοστό 14,1%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι άνθρωποι που κατοικούν σε πόλεις ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν αυτά τα προβλήματα τρεις φορές πιο συχνά από τους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Για το 2019, 21,3% έναντι 6,9%.

Εξετάζοντας τα δεδομένα υπό το πρίσμα του παράγοντα της φτώχειας, το 13,4% των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ ανέφεραν ότι παρατηρούνταν προβλήματα εγκληματικότητας, βίας ή βανδαλισμού στη γειτονιά τους, σε σύγκριση με το 10,6% των αυτών που δεν διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας.

Υψηλότερη η εγκληματικότητα στη Βουλγαρία, η χαμηλότερη στην Κροατία

Το ποσοστά του πληθυσμού τα οποία ανέφερα ότι αντιμετώπισαν πρόβλημα με έγκλημα, βία ή βανδαλισμούς στην περιοχή τους ποικίλλουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Τα υψηλότερα καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με ποσοστό 20,2%, την Ελλάδα με ποσοστό 16,9% και ττις Κάτω Χώρες με ποσοστό 16,3%.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Κροατία με ποσοστό 2,7%, τη Λιθουανία με ποσοστό 3,2% και την Πολωνία με ποσοστό 4,4%.