2119 συλλήψεις αλλοδαπών σε 4 χρόνια στην Λέσβο- Απολογισμός τετραετούς δράσης της ΕΛ.ΑΣ Βορείου Αιγαίου

Οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Βορείου Αιγαίου, προχώρησαν στον απολογισμό δραστηριότητας από το 2017 έως το 2020.

Κατά την τελευταία τετραετία, από το 2017 έως το 2020, από Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, συνελήφθησαν συνολικά 4.447 αλλοδαποί για διάφορα ποινικά αδικήματα και ειδικότερα στην Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου 2.119, στην Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου 746 και στην Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου 1.582.

Για τις υποθέσεις αυτές επιβλήθηκαν από αρμόδιες δικαστικές Αρχές το μέτρο της προσωρινής κράτησης και συλλήψεις, κατά περίπτωση, σε 502 αλλοδαπούς και συγκεκριμένα στη Λέσβο 225, στη Χίο 153 και στη Σάμο 124.

Στη διαχείριση περιστατικών έκνομων ενεργειών ημεδαπών ατόμων οι σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες ήταν 35, οι συλλήψεις 78 και οι ταυτοποιήσεις δραστών 120.

Στις σημαντικές υποθέσεις ήταν η εξάρθρωση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από τα τέλη του έτους 2015) στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με κατηγορουμένους (6) ημεδαπούς και (24) αλλοδαπούς, άπαντες μέλη Μ.Κ.Ο..

Σε άλλη υπόθεση, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, εξιχνιάστηκε υπόθεση εμπρησμού δομής εξυπηρέτησης αλλοδαπών που έλαβε χώρα την 7η Μαρτίου 2020 στη Λέσβο. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με κατηγορούμενους, ημεδαπό αλλοδαπής καταγωγής και δύο (2) αλλοδαπούς.

Μετά από συστηματική έρευνα, συνελήφθησαν με εντάλματα Δικαστικής Αρχής, έξι (6) άτομα – αλλοδαποί (4 ενήλικοι και 2 ανήλικοι), για έκνομες ενέργειες που διεπράχθησαν τις βραδινές ώρες της 08/09-09-2020 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της βίας κατά υπαλλήλων, της στάσης, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, του εμπρησμού, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παράνομης βίας, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Μετά από πολύμηνη έρευνα προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από αρχές του μηνός Ιουνίου του έτους 2020) στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορούμενους (33) αλλοδαπούς μέλη Μ.Κ.Ο. και (2) ακόμη υπηκόους τρίτων χωρών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού κατά το τελευταίο πεντάμηνο (Νοέμβριος 2020 έως σήμερα), από αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά -325.424- έλεγχοι ατόμων και βεβαιώθηκαν -9.033- παραβάσεις (-1.767- σε ημεδαπούς και -7.266- σε αλλοδαπούς).

Συνελήφθησαν, κατά τον τελευταίο μήνα στη Λέσβο, οκτώ (8) αλλοδαποί κυρίως μέλη Μ.Κ.Ο., ως διοργανωτές ιδιωτικών συναθροίσεων, για παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών και βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -3.000- ευρώ, σε έκαστο εξ’ αυτών, ενώ πρόστιμα ύψους -300- ευρώ βεβαιώθηκαν και σε είκοσι πέντε (25) ακόμη άτομα (-2- ημεδαποί και -23- αλλοδαποί) που συμμετείχαν στις προαναφερόμενες συναθροίσεις.

Σημειώνεται ότι, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αναβαθμίστηκε σημαντικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με την παραλαβή 91 συνολικά υπηρεσιακών οχημάτων διαφόρων τύπων, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, από τον Ιούλιο του έτους 2019 και έπειτα, ενώ θα ακολουθήσει η παραλαβή 7 ακόμη οχημάτων

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριος Ντουρουντούς εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες “για τη συλλογική προσπάθεια και την εξαίρετη αυτή δραστηριότητα του αστυνομικού προσωπικού κατά την τελευταία τετραετία (2017-2020)”.

 

ΠΗΓΗ    lesvospost.com