Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, στους εορτασμούς συμπεριλαμβάνεται δρώμενο με εύζωνα, ο οποίος, κρατώντας τη γαλανόλευκη, προπορεύεται ομάδας έφιππων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των εορτασμών της 25ης Μαρτίου, που θα τελεστούν με λαμπρότητα και υψηλό συμβολισμό, σύμφωνα πάντα και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Το OPEN παρουσιάζει αποκλειστικές εικόνες απ’ όλα όσα θα δούμε να διαδραματίζονται την 25η Μαρτίου στο Σύνταγμα.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, στους εορτασμούς συμπεριλαμβάνεται δρώμενο με έφιππο ντυμένο εύζωνα
, ο οποίος, κρατώντας τη γαλανόλευκη, προπορεύεται ομάδας έφιππων, οι οποίοι φορούν στολές που ξεκινούν από την εποχή της Επανάστασης με τη φουστανέλα μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τους έφιππους, μάλιστα, πλαισιώνουν ομάδες ατόμων που φορούν παραδοσιακές στολές από τον Πόντο και τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, ενώ στα πλάνα διακρίνεται και ένα πεζοπόρο τμήμα που αποτελεί την αναβίωση του ιστορικού Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Την πρόβα παρακολούθησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο επικεφαλής του ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, αλλά και εκπρόσωποι των Αστυνομίας, Λιμενικού, Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού.
Η παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από τις χώρες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) με τη νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, το 1827, είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστές τις εκδηλώσεις οι οποίες θα εξελιχθούν το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη, 24 και 25 Μαρτίου. Επίκεντρό τους θα είναι το εντυπωσιακό νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης και αποκορύφωμά τους θα αποτελέσει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση η οποία θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος, την ίδια ώρα που στον ουρανό της πρωτεύουσας θα πετούν αεροπλάνα από συμμαχικές χώρες. Η υποχρεωτική απουσία του κοινού από τις εκδηλώσεις δεν θα μειώσει τον πανηγυρικό χαρακτήρα τους, υποστηρίζουν κυβερνητικοί επιτελείς, καθώς οι εικόνες θα είναι ισχυρές και θα στείλουν παντού τα μηνύματα που αναδύονται από τη σημαντική επέτειο. Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τα διεθνή Mέσα για την κάλυψη των εκδηλώσεων.

Ξενάγηση στη Nέα Πινακοθήκη

Με πρόσκληση της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη στη Αθήνα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, o πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, καθώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επίσης με τη σύζυγό του. Μέχρι την Παρασκευή ήταν και στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το ταξίδι στην Αθήνα, αλλά λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με τον κορωνοϊό και την επιβολή αυστηρού lockdown για έναν μήνα στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές ακυρώθηκε και η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί. Η έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης (18.10) στο νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Εκεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι θα υποδεχθούν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους προσκεκλημένους. Έπειτα από ένα σύντομο καλωσόρισμα του πρωθυπουργού, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα κάνει παρουσίαση του νέου κτιρίου και των εκθεμάτων της Πινακοθήκης.

Με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821, η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα κάνει την πρώτη ξενάγηση. Το καινούριο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αναμένεται να εγκαινιαστεί και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό αργότερα, πιθανόν τον Ιούνιο, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν την παρουσία κόσμου.

Στις 20.30, το βράδυ της 24ης Μαρτίου, είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμένονται προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους. Ανήμερα της εθνικής επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, δηλαδή το πρωί της 25ης Μαρτίου, θα γίνει πανηγυρική Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Αγνωστο Στρατιώτη, ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και επιθεώρηση του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς. Οι προσκεκλημένοι θα λάβουν εν συνεχεία τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση, τηρώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο σε ό,τι αφορά τη διάταξη των καθισμάτων όσο και τον αριθμό των επισήμων οι οποίοι θα ανέβουν στις εξέδρες.

Πηγή protothema.gr