Αρχαίο άγαλμα του 5ου π.Χ. αιώνα παραδόθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, καθήμενης ανδρικής μορφής, νεαρού άνδρα, που προέρχεται από αέτωμα ναού της ευρύτερης περιοχής της Ακρόπολης

Για την υπόθεση συνελήφθη την Τετάρτη ένας Έλληνας, ο οποίος αναζητούσε αγοραστές για να το πουλήσει έναντι 100.000 ευρώ. Σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με τη διακίνηση και τους τελικούς αποδέκτες της κατασχεθείσας αρχαιότητας, συνεχίζεται.

Το μνημείο παρέδωσε, σε ειδική εκδήλωση, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης στη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Βασιλική Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Τζεφέρης δήλωσε: «Σήμερα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής παραδίδει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μια αρχαιότητα, εξαιρετικής τέχνης και σπουδαίας αξίας, που εντοπίστηκε στο πλαίσιο οργανωμένης και πολύμηνης αστυνομικής επιχείρησης. Όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί από την Υπηρεσία σας, πρόκειται για ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα, καθήμενης ανδρικής μορφής, νεαρού άνδρα, ύψους 37 περίπου εκατοστών. Ο εντοπισμός του αποτέλεσε αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο της ουσιώδους, διαχρονικής και άριστης συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, δήλωσε πως «η σημερινή παράδοση έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο επιτυχιών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Υπηρεσίας σας και πιστεύουμε ότι δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε έναν που προσπαθεί ακόμα και σήμερα να καπηλευτεί την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας».

Στη συνέχεια, ο Αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών κ. Δημήτριος Σούρλας περιέγραψε λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά στοιχεία του αρχαίου αγάλματος.


Πηγή kathimerini.gr