Με απορία, προβληματισμό και προς απογοήτευση του συνόλου των συναδέλφων μας παρακολουθήσαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να γίνεται συζήτηση για το πώς ο αστυνομικός θα πρέπει να σέβεται τους συνανθρώπους του, ενώ ο συνάδελφος που παραλίγο να χάσει τη ζωή του από εξαγριωμένο πλήθος πέρασε στα ψιλά γράμματα.

Πώς άραγε σε μια τέτοια συζήτηση και μετά από όλες αυτές τις εικόνες που σημάδεψαν και δίχασαν την Ελληνική Κοινωνία, κάποιοι βάζουν σε ένα "τσουβάλι" , για ένα υπό διερεύνηση συμβάν, 55.000 εργαζόμενους σε ένα Σώμα με 140 νεκρούς και εκατοντάδες βαριά τραυματίες εν ώρα καθήκοντος? 

Υπάρχει αμφιβολία ότι ο Έλληνας Αστυνομικός δεν σέβεται τους συνανθρώπους του που με χιλιάδες πράξεις αυτοθυσίας στέκεται καθημερινά στο πλευρό του σώζοντας ζωές και περιουσίες? Αλλά αυτές τις πράξεις κανένας (σχεδόν κανένας) δεν μπήκε στον κόπο να τις αναδείξει στους συνανθρώπους μας. Προφανώς δεν έχουν την αντίστοιχη εμπορικότητα και δεν εξασφαλίζουν καλά νούμερα και πολλά click και views.

Και αφού όπως φάνηκε η Βουλή έχει όλη την διάθεση να νομοθετήσει ώστε να προστατεύει ο πολίτης από τους αστυνομικούς ( ποτέ δεν θα καταδικάσουμε μέτρα που θα βοηθήσουν η αλήθεια να λάμψει σε κάθε όμως περίπτωση όχι μονόπλευρα, και χωρίς αμφισβήτηση είμαστε υπέρ των ειρηνικών διαδικασιών και σε όλα τα μέσα που θα περιορίσουν την βία) , ας νομοθετήσει αντίστοιχα ώστε να προστατευτεί και ο αστυνομικός από αυθαιρεσίες πολιτών σε βάρος του.

Η Ομοσπονδία μας, εάν θέλει να κάνει κάτι ουσιαστικό για τους συναδέλφους μας αυτή την φορά, πέραν των ανακοινώσεων, τους ενημερώνω ότι έχει ωριμάσει η ώρα και είναι η κατάλληλη στιγμή, με συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο , τους αρμόδιους Υπουργούς και φυσικά με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να λάβουν δεσμεύσεις και να απαιτήσουν τα αυτονόητα να γίνουν νόμος του Κράτους:


ΑΜΕΣΑ

1. Ιδιώνυμο κάθε αδίκημα σε βάρος αστυνομικού εν ώρα υπηρεσίας. Βαρύτερες ποινές χωρίς αναστολή για τους δράστες με άμεση τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.
2. Θέσπιση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του " Συνηγόρου του Αστυνομικού". Δεκάδες αστυνομικοί οδηγούνται κατηγορούμενοι ψευδώς και αδίκως από καταγγελίες πολιτών στις δικαστικές αίθουσες και αθωώνονται πανηγυρικά κάθε χρόνο για πράξεις τους εν ώρα καθήκοντος. Η υπηρεσία δυστυχώς δεν παρέχει καμία νομική στήριξη στους συναδέλφους σε αυτό το κομμάτι. Εάν τα έξοδα συνηγόρου δεν καλυφθούν από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αναγκάζεται να τα πληρώσει από το υστέρημα της οικογένειάς του ο ίδιος ο αστυνομικός. Σε όλες τις σύγχρονες Χώρες υπάρχουν νομικοί που υπερασπίζονται αστυνομικούς σε τέτοιες περιπτώσεις. Παράλληλα πολιτική αγωγή σε όλες τις υποθέσεις επιθέσεων σε αστυνομικούς ή σε ψευδείς καταγγελίες.
3. Απαλλαγή από τη φυσική παρουσία αστυνομικών ως μάρτυρες σε δικαστικές αίθουσες ώστε να μην στοχοποιούνται από κατηγορούμενους εγκληματίες και διάφορους αλληλέγγυους τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. Η ανάγνωση των ενόρκων καταθέσεων να αρκεί και να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο ενώπιον του Δικαστηρίου με άμεση τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας χωρίς να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των μαρτύρων αστυνομικών.
4. Απαλλαγή από όλα τα πάρεργα άλλων Υπουργείων ( γήπεδα, επιδόσεις εγγράφων δικαστηρίων, συνοδεία ταχυδρόμων κλπ) και ενασχόληση ΜΟΝΟ με την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.
5. Εκσυγχρονισμός και ανανέωση του απαρχαιωμένου "Νόμου περί όπλων" σύμφωνα με τα στάνταρ δυτικών αστυνομιών και προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού .
6. Και τέλος ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ , ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.

Ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα αφουγκραστούν τα δίκαια αιτήματά μας, και θα κάνουν ότι πρέπει νομοθετικά ώστε ο Έλληνας αστυνομικός να εκτελεί το λειτούργημά του χωρίς να φοβάται εάν θα γυρίσει στο τέλος της βάρδιας σπίτι του και να αποκατασταθεί ομαλά η σχέση αστυνομικού και πολίτη.

Με εκτίμηση,
ΠΙΚΡΑΚΗΣ Γεώργιος
Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου
Αντιπρόσωπος Ηρακλείου στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Μέλος ΣΥ.Μ.Α.


ΠΗΓΗ    policenet.gr