«Είναι δεδομένο ότι οι φουρτούνες στο μεταναστευτικό κάποια στιγμή θα επανέλθουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μιλώντας στη Λία Λάππα και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» στο Κανάλι Ένα 90,4.

Με αφορμή την ενημέρωση που έγινε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι είναι «κρίσιμο για την χώρα μας να έχουμε δικές μας δράσεις για την φύλαξη των συνόρων» προσθέτοντας ότι «στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους λαθροδιακινητές ότι η χώρα μας δεν αποτελεί πύλη εισόδου».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι φουρτούνες στο μεταναστευτικό θα επανέλθουν καθώς «έχουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο που αποτελεί μαγνήτη για τους κατοίκους των τρίτων χωρών».

Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, το 2020 οι μεταναστευτικές ροές είναι μειωμένες κατά 80% και σε αυτό βοήθησε εν μέρει και ο κορονοϊός.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη του Δουβλίνου, ο υπουργός επεσήμανε ότι «δεν προβλέπει ότι όποιος πρόσφυγας παίρνει άσυλο στην Ελλάδα μπορεί μετά να πάει σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμεί, όπως λανθασμένα έχει διαδοθεί. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον έχει συμπληρώσει ορισμένα χρόνια παραμονής στην χώρα που του δίδει καθεστώς ασύλου».

Σε ότι αφορά την Τουρκία, ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε ότι η γειτονική μας χώρα «έχει αναλάβει την υποχρέωση να εμποδίζει τις ροές προς την χώρα μας γι’ αυτό και λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ για το βάρος της υποδοχής και φιλοξενίας»
«Το Καρά Τεπέ θα κλείσει τον επόμενο μήνα»

Αναφερόμενος στις δομές φιλοξενίας μεταναστών στην Λέσβο, ο υπουργός δήλωσε ότι

«το πιθανότερο τον επόμενο μήνα να κλείσει το Καρά Τεπέ και η έκταση θα δοθεί και πάλι στον Δήμο Μυτιλήνης. Λειτουργεί ακόμα επειδή υπήρξε καθυστέρηση ως προς την μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στην Γερμανία».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε επίσης ότι «στόχος είναι να κλείσει η κρατική δομή στο Μαυροβούνι εντός του 2021 και να ανοίξει η νέα ελεγχόμενη δομή εκτός αστικού ιστού». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι δομές μεταναστών που κατασκευάζονται σε Σάμο, Κω και Λέρο θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους, θα λειτουργούν με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας, ενώ θα είναι κλειστές και ελεγχόμενες».

Σχετικά με το ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε: «Υπήρξε παραπληροφόρηση στον τοπικό πληθυσμό. Είναι δεδομένη η εθνική πολιτική για την περιοχή για τον Έβρο. Δεν θα γίνει καμία μεταφορά εκεί μεταναστών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αντίθετα εκεί θα κρατούνται προσωρινά όσοι εισέρχονται από τον Έβρο για να μεταφερθούν στην συνέχεια σε δομές σε άλλες περιοχές της χώρας».

Σε ότι αφορά στο νέο σύμφωνο της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως «είμαστε στην αρχή μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης» ενώ χαρακτήρισε «αξιέπαινη» τη προσπάθεια της Κομισιόν να συμβιβαστεί με τις κόκκινες γραμμές που θέτει το κάθε κράτος – μέλος.

Πηγή kanaliena.gr