Ο Φετουλάχ Γκιουλέν
έχει κατηγορηθεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 που σύμφωνα με την Άγκυρα στόχευε στην ανατροπή του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με τον ίδιο να ζει στις ΗΠΑ και να αρνείται τις κατηγορίες.

Πέντε άνδρες, μεταξύ των οποίων ένας πρώην στρατηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος της οργάνωσης FETO, του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, επιχείρησαν να περάσουν από τον Έβρο στην Ελλάδα, αλλά συνελήφθησαν στην Ανδριανούπολη.

Μάλιστα, ανάμεσα στους πέντε συλληφθέντες, σύμφωνα με το Anadolu, οι τρεις θεωρούνταν ύποπτοι για τρομοκρατία και κρατούνται στην Άγκυρα.

«Τρία άτομα που επιχείρησαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα συνελήφθησαν και ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK» αναφέρει από την πλευρά του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του.

Ο Νουρί Κανκιμάζ, ο Τούρκος στρατιωτικός με διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, μεταφέρθηκε στο δικαστήριο, όπου αποφασίστηκε η κράτησή του.

Η τουρκική κυβέρνηση, εδώ και πολύ καιρό, κατηγορεί τον Γκιουλέν και τους συνεργάτες του ότι επιχείρησαν πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα, χιλιάδες συνελήφθησαν -συμπεριλαμβανομένων κρατικών και στρατιωτικών υπαλλήλων, πολιτικών ακτιβιστών, δημοσιογράφων και δασκάλων- και δεκάδες χιλιάδες αποπέμφθηκαν λόγω φερόμενων δεσμών με το FETO.

Ο ίδιος ο κληρικός, ο οποίος ζει στην εξορία στις ΗΠΑ, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή sputniknews.gr