«Ανήσυχη» για τα περιστατικά με τους πυροβολισμούς «κοντά στα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα» δήλωσε η Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, η αρμόδια Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή από την Frontex που αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά πυροβολισμών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνω για τέτοια περιστατικά και κάθε φορά ανησυχώ όταν υπάρχουν πυροβολισμοί στα σύνορα της Ε.Ε. -ακόμα κι όταν οι πυροβολισμοί δεν είναι “στο ψαχνό”. Η Frontex θα συζητήσει το θέμα στο διοικητικό της συμβούλιο, αλλά θα το συζητήσω κι εγώ με τις ελληνικές Αρχές όταν θα πάω στην Αθήνα στο τέλος του μήνα, καθώς και πώς εκτιμούν τη σχέση με την Τουρκία», δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον.

Στο Συμβούλιο, οι υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων και το μεταναστευτικό, με βάση το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που έχει προτείνει η Κομισιόν αλλά και μια απόρρητη έκθεση της Επιτροπής για τις τρίτες χώρες και τη συνεργασία στο επίπεδο των επανεισδοχών. Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας κ. Καμπρίτσα, η Τουρκία είναι ανάμεσα στις 39 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση που αφορά το 2019 και συζήτησε ο Συμβούλιο. Ωστόσο, η έκθεση είναι απόρρητη. Στόχος της ΕΕ είναι να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών και «σε αντάλλαγμα» να ανοίξουν κάποιες διαδικασίες για τη βίζα.
«Η συνεννόηση με τα τρίτα κράτη πρέπει να είναι συνολική και να αφορά διάφορα ζητήματα όπως για παράδειγμα η βοήθεια για την πανδημία, η συνδρομή μας στα θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά και η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και η ανταλλαγή αστυνομικών πληροφοριών», πρόσθεσε η Επίτροπος.

«Αναμένουμε ενέργειες από την Τουρκία»

Ειδικά για την Τουρκία, η Επίτροπος Γιόχανσον ήταν κατηγορηματική.
«Το θέμα της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, φυσικά θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε λίγες μέρες. Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία ότι θα εφαρμόσει από τη δική της πλευρά τη συμφωνία, ειδικά το κομμάτι των διακινητών και να κάνουν τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά. Και η Ε.Ε. και η Τουρκία σταμάτησαν – η Ε.Ε. παίρνει από την Τουρκία πρόσφυγες για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και η Τουρκία παίρνει πίσω μετανάστες από την Ελλάδα. Όταν ήρθε η πανδημία του κορονοϊού, και οι δύο πλευρές σταμάτησαν. Αλλά ξεκινήσαμε ξανά τον περασμένο Αύγουστο. Οπότε μετεγκαταστήσαμε 2.500-3.000 άτομα από την Τουρκία από τότε, παρόλο που είμαστε ακόμα σε πανδημία. Αλλά η Τουρκία δεν έχει ξαναρχίσει τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά και αυτό περιμένω να κάνει».

«Είδαμε τι έκανε η Τουρκία πριν από ένα χρόνο που χρησιμοποίησε σαν απειλή ουσιαστικά τους μετανάστες κατά της Ελλάδας και της ΕΕ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και περιμένω από την Τουρκία να μην το ξανακάνει», τόνισε.
Η Επίτροπος σημείωσε ότι η κατάσταση σήμερα στα ελληνικά νησιά είναι καλύτερη -ήταν πάνω από 42.000 όταν ανέλαβε και σήμερα είναι 15.000. «Δεν είναι όλα καλά, αλλά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος», κατέληξε.
Τέλος, η Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι το πράσινο πάσο που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα αφορά εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.


ΠΗΓΗ   armynow.gr