Στην Ελλάδα παρακολουθούν με καχυποψία, το γεγονός ότι η Γερμανία παίρνει πάνω της τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως είχε κάνει και το 2016
. Στην Αθήνα φοβούνται ότι η Μέρκελ θα υποχωρήσει πολύ απέναντι στην Τουρκία. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για αναθεώρηση της προσφυγικής συμφωνίας, επειδή η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη πλήρως τις δεσμεύσεις της υφιστάμενης συμφωνίας, σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες. Εδώ και έναν χρόνο η Τουρκία δεν έχει δεχθεί πίσω κανέναν μετανάστη από την Ελλάδα, παρότι δεσμεύεται να το πράξει

«Πριν από πέντε χρόνια ΕΕ και Τουρκία υπέγραψαν την κοινή δήλωση για τη μεταναστευτική πολιτική, τη λεγόμενη προσφυγική συμφωνία. Ως εκ τούτου ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία μειώθηκε από 857.000 το 2015 σε 9.700 πέρυσι. Από τη σκοπιά της ΕΕ, η συμφωνία αποδείχθηκε θετική. Ωστόσο η Τουρκία θέλει να διαπραγματευθεί μια ‘επικαιροποίηση’ της συμφωνίας.

Πρόκειται για χρήματα» γράφει η γερμανική ιστοσελίδα Redaktionsnetzwerk Deutschland. Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται επίσης να χρησιμοποιήσει τη μεταναστευτική πολιτική ως μοχλό για να θέσει δύο από τα αγαπημένα του θέματα στην ημερήσια διάταξη: την επέκταση της τελωνειακής ένωσης που συμφωνήθηκε το 1996 ώστε να συμπεριλάβει γεωργικά προϊόντα, χάλυβα, άνθρακα, υπηρεσίες καθώς και τα ταξίδια δίχως βίζα για Τούρκους πολίτες στην ΕΕ. Ήδη στην κοινή δήλωση του Μαρτίου 2016, η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία ότι θα επιταχύνει την απελευθέρωση της βίζας. Αλλά κυρίως το Βερολίνο βάζει φρένο. Ο κύριος λόγος είναι ο φόβος για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα. Από την άλλη, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει δείξει πρόθεση σύγκλισης για το θέμα της τελωνειακής ένωσης, επειδή πολλές από τις περίπου 7.000 γερμανικές εταιρείες στην Τουρκία θα επωφεληθούν.»

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις νεότερες επαφές Γερμανίας-Τουρκίας και παρατηρεί σχετικά με την στάση της ελληνικής πλευράς: «Στην Ελλάδα παρακολουθούν με καχυποψία, το γεγονός ότι η Γερμανία παίρνει πάνω της τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως είχε κάνει και το 2016. Στην Αθήνα φοβούνται ότι η Μέρκελ θα υποχωρήσει πολύ απέναντι στην Τουρκία. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για αναθεώρηση της προσφυγικής συμφωνίας, επειδή η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη πλήρως τις δεσμεύσεις της υφιστάμενης συμφωνίας, σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες. Εδώ και έναν χρόνο η Τουρκία δεν έχει δεχθεί πίσω κανέναν μετανάστη από την Ελλάδα, παρότι δεσμεύεται να το πράξει».

Πηγή circogreco.gr