Με τεράστια συμμετοχή πολιτών που έδωσαν δυναμικά το παρόν και αυτή την φορά στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα των μεταναστευτικών δομών στο Φυλάκιο


Άλλο ένα βροντερό “ΟΧΙ” στην επέκταση των δομών της Θράκης Μαρ 12, Νewsroom FACEBOOK TWITTER Ειδήσεις Με τεράστια συμμετοχή πολιτών που έδωσαν δυναμικά το παρόν και αυτή την φορά στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα των μεταναστευτικών δομών στο Φυλάκιο Από την Κεντρική Πλατείας της Ορεστιάδας πολίτες, σύλλογοι, τοπικοί φορείς, δήμος και εκλεγμένοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε επέκταση και δημιουργία μεταναστευτικών δομών στο Φυλάκιο, στην Ορεστιάδα, στον Έβρο και στην Θράκη. Χαιρετισμό απηυθύναν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας Ευάγγελος Μαρασλής, ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας Νίκος Νικολαΐδης εκπροσωπώντας τους τοπικούς φορείς, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Σπυρίδων Κουτρούμπας και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης. 

Τέλος αναγνώστηκε η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου μετά την σημερινή ενημέρωσή τους από τον Δήμαρχο σχετικά με την συνάντηση που είχε χθες για το ζήτημα με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας Ευάγγελος Μαρασλής στον χαιρετισμό του μίλησε για ενότητα και συνέπεια σε αυτήν την διεκδίκηση και για το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους ενώ ανέφερε τα “εύσημα” που πήρε πέρσι ο κόσμος του Έβρου για την στάση του απέναντι στην μεταναστευτική κρίση και τόνισε πως οι Εβρίτες “ξέρουμε να αγωνιζόμαστε”. Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας Νίκος Νικολαΐδης ως εκπρόσωπος για τους τοπικούς φορείς: Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας “Η Ένωση”, Δικηγορικό Σύλλογο Ορεστιάδας, Ένωση Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης-Αναψυχής και Διασκέδασης Ορεστιάδας, Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, Επιμελητήριο Έβρου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας, Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ορεστιάδας, Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας, Σύλλογο Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Βορείου Έβρου, Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας και Φαρμακευτικό Σύλλογο Έβρου. 

Ο κ. Νικολαϊδης δήλωσε πως οι φορείς είναι δίπλα στη Επιτροπή Αγώνα για να ενώσουν την φωνή τους και να ακουστεί στα κέντρα αποφάσεων ότι ο Έβρος λέει ΟΧΙ σε επέκταση της υφιστάμενης δομής και σε δημιουργία νέων. Αναφερόμενος στα επεισόδια των συνόρων τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για της δομές σχεδόν αναιρεί την προηγούμενη προσπάθεια κατοίκων και αρχών για το μεταναστευτικό και ενίσχυσης των συνόρων. Ακόμη τόνισε την ανασφάλεια και άλλα ζητήματα που επιφέρει το μεταναστευτικό στους κατοίκους σε συνδυασμό με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που συζητά η ΕΕ και έκλεισε με την φράση ότι ο Έβρος αντιστέκεται και διεκδικεί ανάπτυξη και ποιότητα ζωής. Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός εκπροσωπώντας παράλληλα και τους άλλους τρεις Μητροπολίτες της Θράκης εξέφρασε την στήριξη της εκκλησίας στον αγώνα των Εβριτών, επανέλαβε την σταθερή θέση και των τεσσάρων Μητροπολιτών για καμία επέκταση δομών και καμία δημιουργία νέων, θέση που μετέφεραν πολλάκις και σε εκπροσώπους της κυβέρνησης, και τόνισε πως η προσπάθεια των πολιτών απέδωσε καρπούς και πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι και να συνεχίσουν τον αγώνα ασκώντας πίεση προς κάθε κατεύθυνση ενώ τέλος ευλόγησε τους παριστάμενους και ευχήθηκε καλή δύναμη. 

Έντονος στο μήνυμά του, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης, δήλωσε πως ο Έβρος είναι σοβαρή υπόθεση για να αφήσουμε την τύχη του σε Βρυξέλλες και ΜΚΟ και πως οι Εβρίτες θα σταθούν απέναντι σε όσους θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε ουδέτερη ζώνη και πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα σταθεί αρωγός και αμείλικτο σε τέτοιες κινήσεις. Ο κ. Βενετίδης ξεσήκωσε τους συγκεντρωμένους πολίτες ιδιαίτερα όταν δήλωσε προς τον πρόεδρο του Φυλακίου “Είμαστε όλοι Φυλακιώτες”. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Σπυρίδων Κουτρούμπας με την σειρά του εκδήλωσε την έντονη αντίθεση της πανεπιστημιακής σχολής της Ορεστιάδας στην επέκταση και δημιουργία νέων δομών ενώνοντας την φωνή της με την τοπική κοινωνία. “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του τόπου μας” δήλωσε τονίζοντας ότι και μόνο η συζήτηση για επέκταση δομών επιφέρει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της Σχολής επηρεάζοντας το αίσθημα ασφάλειας των φοιτητών και έκλεισε τονίζοντας πως η πολιτεία οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις για τον θέμα αλλά και γρήγορα αντανακλαστικά στο δίκαιο αίτημα για ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιοχή του Βορείου Έβρου. 

Παίρνοντας τελευταίος τον λόγο ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης έτυχε της θερμότερης υποδοχής από τον κόσμο που φώναζε συνθήματα στήριξης προς το πρόσωπό του. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου δήλωσε συγκινημένος και ευχαρίστησε τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην πλατεία και εξέφρασε την στήριξή του, μίλησε για δυσοίωνο μέλλον για τον Έβρο αν προχωρήσει η απόφαση της κυβέρνησης καθώς “ο Έβρος θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός ΕΕ λόγω μεταναστευτικού”. Τέλος εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει η τοπική κοινωνία ενωμένη όπως τώρα και έκλεισε με την φράση “Έβρος Ανίκατε Μάχαν”. 

Μετά το τέλος της κινητοποίησης ο δήμαρχος Ορεστιάδας παραχώρησε στα μέσα την ακόλουθη δήλωση:




ΠΗΓΗ   radioevros.gr