Επίθεση στην Τουρκία έκανε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Αντονι Μπλίνκεν για την προκλητική πολιτική της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Στο στόχαστρο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν βρέθηκε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που πραγματοποίησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επέκρινε την Αγκυρα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας.

Οπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

«Έχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της», σημείωσε.

Με πραγματική ανησυχία

Ο κ. Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Οπως επισήμανε, οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε ότι η καταφυγή σε προκλητικές ενέργειες και στη χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των διαφορών, οι οποίες πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και διπλωματικά.

Απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών

Σχετικά με το Κυπριακό, υπενθύμισε ότι είναι θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν και επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση, η οποία στηρίζει λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτει λύση στη βάση δύο κρατών.

Ανοιχτό το παράθυρο…

Κλείνοντας, ο κ. Μπλίνκεν κράτησε ανοιχτό το παράθυρο της αισιοδοξίας για τις σχέσεις με την Τουρκία καθώς εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μείωση της έντασης και πως η Αγκυρα προσπαθεί να υιοθετήσει πιο παραγωγική προσέγγιση.

«Πιστεύω ότι μία από τις θετικές εξελίξεις σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μία σημαντική μείωση της θερμοκρασίας (έντασης) σε αυτά τα θέματα και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο.

»Επομένως, είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση», υποστήριξε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Πηγή in.gr